Η συνεδρίαση υπό την προεδρία Τσίπρα, που διέκοψε την προεκλογική του περιοδεία στα Δωδεκάννησα τροφοδοτεί σενάρια για κλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις -Στο επίκεντρο η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ
Η μεταφορά τσιμέντου και λάσπης από τουρκικά πλοία στο γεωτρύπανο “Πορθητής”, πάντως, ενίσχυσαν τις πληροφορίες ότι η γεώτρηση έχει αρχίσει και βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως ανακοίνωσε και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Από την πλευρά της η Λευκωσία συνεχίζει να εκδίδει εντάλματα σύλληψης εναντίον όσων συμμετέχουν στην παράνομη γεώτρηση, ενώ κλιμακώνεται και η διεθνής πίεση προς την Άγκυρα.
Ας σημειωθεί ότι παρά τις πιέσεις που δέχεται, η Τουρκία δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει. Ο Ταγίπ Ερντογάν, μάλιστα, επιτέθηκε ευθέως στον Εμμανουέλ Μακρόν για την καθαρή θέση που πήρε υπέρ της Λευκωσίας. Είναι σαφές πως ο Γάλλος πρόεδρος θα παίξει ρόλο όχι απλώς εισηγητής, αλλά και καταλύτη για να υιοθετήσει η ΕΕ κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας στην επικείμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Κονή Διακήρυξη του Med7 εκ των πραγμάτων σηματοδοτεί και την απόφαση που θα λάβει ολόκληρη η ΕΕ. Αυτό το βλέπει η Τουρκία και γι’ αυτό αντέδρασε έντονα με μακροσκελή ανακοίνωση, η οποία στην ουσία κατηγορεί την ΕΕ ότι υποστηρίζει τους Ελληνοκύπριους και χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία «παράνομη χώρα».
Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν ο Ταγίπ Ερντογάν θα επιχειρήσει να κλιμακώσει στέλνοντας το δεύτερο γεωτρύπανο “Γιαβούζ” νότια της Κύπρου, όπως εισηγήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες είναι ότι θα το αποφύγει και το “Γιαβούζ” θα τρυπήσει στο κόλπο της Καρπασίας.
Εάν, πάντως, ο Ταγίπ Ερντογάν αποφασίσει να τραβήκει στα άκρα το σκοινί, όπως προαναφέραμε, θα στείλει γεωτρύπανο στη θάλασσα του Καστελλορίζου, υποχρεώνοντας την Ελλάδα να αντιδράσει έμπρακτα, με αποτέλεσμα την πρόκληση και ελληνοτουρκικής κρίσης. Διπλωματικές πηγές που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, θεωρούν πως προς το παρόν αυτό το ενδεχόμενο συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες, χωρίς, όμως, και να αποκλείουν μία τέτοια κίνηση στο μέλλον.
Δήλωση για το ζήτημα έκανε και η Φώφη Γεννηματά: «Ο κ. Ερντογάν, παραβιάζοντας ευθέως το διεθνές δίκαιο, κλιμακώνει τις προκλήσεις του κατά της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ευρώπης, ακόμα και με προσωπικές πλέον επιθέσεις σε χώρες και ηγέτες της ΕΕ... Η Ελληνική Κυβέρνηση επιβάλλεται σε συνεννόηση με τη Λευκωσία, να εξασφαλίσει την σαφή και κατηγορηματική καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνέρχεται την Πέμπτη. Καθώς και την αναγγελία συγκεκριμένων μέτρων και κυρώσεων εάν οι παράνομες ενέργειες συνεχιστούν».
Αύριο Δευτέρα, πάντως, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης θα θέσει το ζήτημα της παράνομης τουρκικής γεώτρησης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ζητώντας από την ΕΕ να επικαιροποιήσει τη θέση της και να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για κατάλληλη απάντηση προς την Τουρκία. Παρά τις δυσκολίες που προβάλλουν κάποιες χώρες-μέλη (κυρίως η Βρετανία), υπάρχει αισιοδοξία ότι η ΕΕ θα υιοθετήσει κάποιου είδους κυρώσεις, ή έστω προειδοποίηση για επιβολή κυρώσεων.