Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2019 17:44

Και επίσημα εκτός Επιτροπής Ανταγωνισμού η Βασιλική Θάνου

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Η διαπιστωτική πράξη που εξέδωσε ο Γεωργιάδης, σύμφωνα με την οποία "έκπτωση επέρχεται αυτοδικαίως" από τη δημοσίευση του σχετικού νόμου

Εξεδόθησαν σήμερα από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι διαπιστωτικές πράξεις για την αυτοδίκαιη έκπτωση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 12 του Ν. 3959/2011, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 101 του Ν. 4623/2019 και ισχύει,

-της Προέδρου κ. Βασιλικής Θάνου – Χριστοφίλου,

-της Αντιπροέδρου κ. Άννας Νάκου

και των Εισηγητών – τακτικών Μελών κ. Ιωάννη Παύλοβιτς και κ. Νικολάου Ζευγώλη.

Στην σχετική ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι "ηως άνω έκπτωση επέρχεται αυτοδικαίως από τη δημοσίευση του Ν. 4623/2019 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι από την 9-8-2019".

Πηγή: News247.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2019 21:11

Σχετικά Άρθρα

  • Επιτροπή Ανταγωνισμού: Χαρτογράφηση των συνθηκών ανταγωνισμού στο τυρί Φέτα – Ο ΑΓΣ Καλαβρύτων στην πρώτη θέση των πωλήσεων
    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Χαρτογράφηση των συνθηκών ανταγωνισμού στο τυρί Φέτα – Ο ΑΓΣ Καλαβρύτων στην πρώτη θέση των πωλήσεων

    Η Επιτροπή Ανταγωνισμού προέβη σε χαρτογράφηση των συνθηκών ανταγωνισμού στο τυρί φέτα, που αποτελεί το 2% των συνολικών πωλήσεων των 11 Σούπερ Μάρκετ, που παρέδωσαν στοιχεία. Από αυτήν προέκυψε πως ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων είναι ο σημαντικότερος προμηθευτής Φέτας (εύρος μεριδίου 15-20% περίπου ως προς την αξία και ως την προς ποσότητα).

    Σύμφωνα με όσα μεταφέρει και το newmoney.gr η επιτυχία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και μέλους της ΕΘΕΑΣ στηρίζεται στο μεγάλο και αποτελεσματικό δίκτυο καταστημάτων της «Σκλαβενίτης», αφού τα προϊόντα του τα διαθέτει κατ’ αποκλειστικότητα στις «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη»!

    Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στόχοι της χαρτογράφησης είναι:

    • Η εξέλιξη των μεριδίων αγοράς των 11 μεγαλύτερων Σουπερμάρκετ (εφεξής και «ΣΜ»)
    • Η εξέλιξη των μεριδίων των προμηθευτών (ιδιωτικής ετικέτας και επωνύμων προϊόντων) στις πωλήσεις των 11 ΣΜ
    • Η επίδραση του μηχανισμού του Καλαθιού του Νοικοκυριού (εφεξής και «ΚΝ») στις τιμές επώνυμων προϊόντων και προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας
    • Η επίδραση του μηχανισμού του ΚΝ στις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών κατόπιν σύγκρισης μεταξύ επώνυμων προϊόντων και προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, εντός και εκτός του ΚΝ.

    Στο πλαίσιο της εν λόγω Χαρτογράφησης εστάλησαν ερωτηματολόγια από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού σε 11 ΣΜ, τα οποία συγκεντρώνουν μερίδιο άνω του 95% του κλάδου λιανικού εμπορίου τροφίμων. Η περίοδος για την οποία ελήφθησαν στοιχεία αφορά την περίοδο μεταξύ 1/2/2023 και 30/6/2024. («Περίοδος Αναφοράς»).

    Τα κύρια αποτελέσματα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι τα εξής:

    • Το σύνολο των πωλήσεων φέτας από τα ΣΜ το 2023 ανήλθε σε 244,1 εκατ. € παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση κατά 13,8%. Το Α΄ εξάμηνο του 2024 η αύξηση των πωλήσεων μειώθηκε στο 3% σε ετήσια βάση.
    • Στο σύνολο των δεδομένων υπάρχουν ~150 προμηθευτές Φέτας. Οι 13 μεγαλύτεροι προμηθευτές, συνολικά, αντιπροσωπεύουν το 70% του συνόλου των πωλήσεων Φέτας. Από τον αριθμό των προμηθευτών και τη διάταξη των μεριδίων τους διαπιστώνεται ότι η αγορά προμήθειας των ΣΜ στη Φέτα χαρακτηρίζεται από χαμηλή συγκέντρωση με το CR3 στο 39% και τον δείκτη ΗΗΙ στο 652.
    • Το 2023, τα επώνυμα προϊόντα Φέτας αποτελούν το 80% των συνολικών πωλήσεων στην αγορά και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας αποτελούν το 20% (εντός ή/και εκτός ΚΝ). Οι 12 μεγαλύτεροι προμηθευτές αντιπροσωπεύουν το 73% του συνόλου των πωλήσεων Φέτας σε αξία, ενώ στη Φέτα ιδιωτικής ετικέτας οι 13 μεγαλύτεροι το 93%.
    • Το 10% περίπου των συνολικών πωλήσεων Φέτας των 11 ΣΜ προέρχεται από πωλήσεις φέτας εντός του ΚΝ.

    Οι χαμηλότερες τιμές στη Φέτα, παρατηρούνται στην κατηγορία ιδιωτικής ετικέτας, ζυγιζόμενη, εντός ΚΝ, με τιμή περίπου 7,2 έως 9,4 ευρώ χωρίς ΦΠΑ ή 8,1 και 10,6 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

    Οι ακριβότερες τιμές στη φέτα παρατηρούνται στα επώνυμα συσκευασμένα προϊόντα, εκτός ΚΝ, με μέση τιμή περί τα 13 ευρώ χωρίς ΦΠΑ ή στα 14,7 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

    Οι διαφορές των τιμών ανά κατηγορία απεικονίζονται στα γραφήματα κατωτέρω:

    • Ως προς τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Οι καταναλωτές προτιμούν κατά κύριο λόγο την επώνυμη Φέτα (περίπου 82%). Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς 2/2023-6/2024 παρατηρήθηκε μεταστροφή προς τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Η τάση αυτή που ξεκίνησε το 2022 και συνεχίστηκε το 2023 και το Α΄ εξάμηνο του 2024.
    • Το ΚΝ δεν φαίνεται να επηρέασε τις προτιμήσεις των καταναλωτών, παρά μόνο περιστασιακά σε περιόδους εορτών και καλοκαιριού.
    • Εξετάζοντας τη δυνατότητα αγοράς προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας ή/και επώνυμων και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντων εντός ΚΝ, το καταναλωτικό κοινό μπορεί να πετύχει τις χαμηλότερες δυνατές τιμές.
    • Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες στην κατάταξη ως προς την προτίμηση των καταναλωτών στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, όπως φαίνεται στο γράφημα κατωτέρω.

    Αξία Πωλήσεων Ταχυκίνητων Καταναλωτικών Αγαθών Ιδιωτικής Ετικέτας, 2023

    Σημειώσεις:

    • Το Καλάθι του Νοικοκυριού ήταν σε ισχύ καθ’ όλη την περίοδο αναφοράς.
    • Τα μερίδια των προμηθευτών υπολογίστηκαν με βάση τις πωλήσεις των 11 ΣΜ. Η ανάλυση δεν περιλαμβάνει άλλα κανάλια διανομής.
    • Οι υπολογισμοί έχουν πραγματοποιηθεί με κανονικοποιημένες (τιμή κιλού) και σταθμισμένες τιμές.
    • Η ανάλυση αφορά σε τιμές και ποσότητες πωλήσεων προϊόντων Φέτας, χωρίς ταυτόχρονη ανάλυση για τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά.
    • Τα τρίματα Φέτας εξαιρέθηκαν από το δείγμα, τόσο ως υπολειπόμενο προϊόν, όσο και γιατί δεν προέρχονται από έναν συγκεκριμένο προμηθευτή.
    • Ο συντελεστής ΦΠΑ που έχει εφαρμοστεί στις τιμές αφορά σε ποσοστό 13%. Δεν ήταν δυνατό από τα συλλεγχθέντα στοιχεία να γίνει διαφοροποίηση στην τελική τιμή για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο όπου εφαρμόζεται μειωμένος ο συντελεστής κατά 30%, ήτοι ΦΠΑ 9%.

    Το πλήρες κείμενο της Χαρτογράφησης είναι διαθέσιμο εδώ.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Πρόστιμο 172.000 ευρώ στον ΕΛΟΜΑΣ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού
    Πρόστιμο 172.000 ευρώ στον ΕΛΟΜΑΣ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

    Πρόστιμο ύψους 172.424 ευρώ επιβλήθηκε από την επιτροπή Ανταγωνισμού στον όμιλο ΕΛΟΜΑΣ για την παράβαση της γεωγραφικής κατανομής αγορών που προέβλεπε το καταστατικό του.

    Η υπόθεση αφορά στην αγορά διανομής ειδών σουπερμάρκετ σε επίπεδο λιανικής. Από τα στοιχεία της Επιτροπής προκύπτει ότι ο ΕΛΟΜΑΣ έλαβε σειρά γραπτών επιστολών και διαμαρτυριών μελών του με αίτημα τη μη λειτουργία καταστημάτων ενός μέλους σε γεωγραφική περιοχή που λειτουργεί έτερο μέλος του Ομίλου.

    Οι εν λόγω επιστολές και διαμαρτυρίες επικαλούνταν γενική αρχή λειτουργίας του Ομίλου αποτυπωμένο σε απόφαση της Γενικής Συνέλευσής του, σύμφωνα με τον οποίο τα μέλη του έπρεπε να τηρούν συγκεκριμένη γεωγραφική απόσταση μεταξύ των καταστημάτων τους, και ειδικότερα τουλάχιστον 1000 μέτρα σε περιοχές εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης και 300 μέτρα εντός Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

    Ο Όμιλος κατέθεσε αίτημα υπαγωγής στη Διαδικασία Διευθέτησης Διαφορών, και αναγνωρίζοντας ότι υπέπεσε σε παράβαση γεωγραφικής κατανομής αγορών, η οποία αποτελεί εξ αντικειμένου περιορισμό του ανταγωνισμού, υπέβαλε Πρόταση Διευθέτησης Διαφοράς. Η Ολομέλεια της Επιτροπής, αποφάσισε την αποδοχή της εν λόγω Πρότασης και εξέδωσε απόφαση, με την οποία υποχρεώνει τον Όμιλο να μην επαναλάβει στο μέλλον την παράβαση και επιβάλει το πρόστιμο.

    Πηγή: cnn.gr

  • Επιτροπή Ανταγωνισμού: Xαρτογράφηση στον κλάδο των ζωοτροφών
    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Xαρτογράφηση στον κλάδο των ζωοτροφών

    Η Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΑ) αποφάσισε τη διεξαγωγή χαρτογράφησης στον κλάδο των ζωοτροφών, με σκοπό τη διερεύνηση και την εμβάθυνση στις συνθήκες ανταγωνισμού που επικρατούν στον συγκεκριμένο κλάδο.

    Ειδικότερα, οι ζωοτροφές (από κοινού με τα κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα) εκπροσωπούν το 75% του κόστους στην κτηνοτροφία, ενώ ο δείκτης τιμών σύνθετων ζωοτροφών αυξήθηκε κατά 33% από το 2020 έως το τρίτο τρίμηνο του 2023.

    Η εν λόγω έρευνα συμπληρώνει την χαρτογράφηση στον κλάδο των κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων (ΚΦΠ) που εκκίνησε με απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού τον Μάιο 2024. Αμφότερες οι έρευνες εντάσσονται στο πλαίσιο της στρατηγικής στόχευσης της Αρχής να μελετήσει τις συνθήκες ανταγωνισμού στον αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα και ειδικότερα στην εφοδιαστική αλυσίδα βασικών τροφίμων.

    Η υλοποίηση αυτής της στρατηγικής ξεκίνησε το 2023 με την έρευνα της Επιτροπής σε έξι βασικά καταναλωτικά αγαθά σε επίπεδο λιανικής, μεταξύ αυτών και στο φρέσκο γάλα. Οι χαρτογραφήσεις που εκκίνησαν εντός της φετινής χρονιάς επικεντρώνονται στα προηγούμενα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, και συγκεκριμένα στις εισροές, που συνδυαστικά εκπροσωπούν υψηλό ποσοστό του κόστους των παραγωγών.

    Ζωοτροφές

    Η Χαρτογράφηση είναι ένα εργαλείο που επιτρέπει στην ΕΑ να μελετά τις συνθήκες ανταγωνισμού σε οποιαδήποτε αγορά ή κλάδο της οικονομίας, όταν αυτό απαιτείται για την αποτελεσματική άσκηση των αρμοδιοτήτων της.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Κασσελάκης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού: «Η ακρίβεια είναι δομική, ανήκει στη φιλοσοφία της κυβερνητικής πολιτικής»
    Κασσελάκης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού: «Η ακρίβεια είναι δομική, ανήκει στη φιλοσοφία της κυβερνητικής πολιτικής»

    Ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε λόγο για «ολόκληρη αλυσίδα μη αποδοτικού κράτους», με αποτέλεσμα «τα ολιγοπώλια να λειτουργούν χωρίς φραγμούς».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέφανος Κασσελάκης, επισκέφθηκε τη Δευτέρα (13/11) την Επιτροπή Ανταγωνισμού και ανέφερε πως «η αιτία της ακρίβειας σε κάθε έκφανση της ζωής του Έλληνα πολίτη, από τα καύσιμα μέχρι τα τρόφιμα και το ρεύμα, είναι δομική και ανήκει στη φιλοσοφία δυστυχώς της κυβερνητικής πολιτικής. η οποία δεν επεμβαίνει»

    Επίσης, ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε την ανάγκη περαιτέρω στελέχωσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκειμένου να αποφέρουν σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές μέσω της ρύθμισης της αγοράς. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δήλωσε το εξής: «Άλλη μία επίσκεψη σε άλλη μία Ανεξάρτητη Αρχή που είναι υποστελεχωμένη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, 60% υποστελεχωμένη παρά την υψηλή κατάρτιση που χρειάζεται το έργο της και παρά την εξαιρετικά υψηλή απόδοση του έργου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που φέρνει πολύ μεγάλη απόδοση στον καταναλωτή και στον φορολογούμενο».

    Πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έκανε λόγο για «ολόκληρη αλυσίδα μη αποδοτικού κράτους», φέρνοντας ως παράδειγμα τον ΑΣΕΠ και επισημαίνοντας ότι «δεν γίνονται προκηρύξεις» , με αποτέλεσμα – όπως τόνισε – «τα ολιγοπώλια να λειτουργούν χωρίς φραγμούς».

    Ακόμα, ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε: «Είναι ξεκάθαρο ότι οι άνθρωποι που εργάζονται εδώ, κάνουν μια ηρωική προσπάθεια με χαμηλές απολαβές για να φέρουν όσο πιο πολλή υγεία και ρύθμιση στις αγορές, αλλά δεν είναι οι ίδιοι η αιτία της ακρίβειας. Η αιτία της ακρίβειας σε κάθε έκφανση της ζωής του Έλληνα πολίτη, από τα καύσιμα μέχρι τα τρόφιμα και το ρεύμα, είναι δομική και ανήκει στη φιλοσοφία δυστυχώς της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία δεν επεμβαίνει».

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τόνισε το εξής: «Έχουμε καταθέσει προτάσεις σε αυτή την κατεύθυνση, θα καταθέσουμε και άλλες, αλλά να είμαστε ξεκάθαροι. Η κυβέρνηση και ο κ. Σκρέκας δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από την πολύ καλή προσπάθεια που κάνουν εδώ αυτοί οι άνθρωποι. Αντιθέτως, αν ήθελαν να φέρουν φως στον ανταγωνισμό της αγοράς, να έκαναν τα πάντα για να στελεχωθεί η συγκεκριμένη Αρχή άμεσα και επίσης να μεταφερθεί σε μια κτιριακή υποδομή την οποία αναζητούν».

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

  • Υπόθεση Βγενόπουλου: Γνήσιο και χωρίς αλλοιώσεις το ηχητικό ντοκουμέντο - Βγαίνει από το αρχείο η δικογραφία για Θάνου
    Υπόθεση Βγενόπουλου: Γνήσιο και χωρίς αλλοιώσεις το ηχητικό ντοκουμέντο - Βγαίνει από το αρχείο η δικογραφία για Θάνου

    Εκτός αρχείου βγαίνει η δικογραφία που είχε σχηματισθεί μετά τη μήνυση του Ανδρέα Βγενόπουλου, η οποία στρεφόταν κατά της Βασιλικής Θάνου, πρώην Προέδρου του Αρείου Πάγου, αλλά και άλλων προσώπων. Σύμφωνα με τον ισχυρό άνδρα της MIG , ο οποίος δεν βρίσκεται πια εν ζωή, η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου επιχείρησε μέσω φιλικού της προσώπου να του ζητήσει χρηματικά ποσά για να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης μετά τις εμπλοκές που είχε με τη δικαιοσύνη.

    Η δικογραφία έρχεται πάλι στην επιφάνεια μετά το ηχητικό ντοκουμέντο που ήρθε στο φως, με τον εισαγγελέα Μπαρδάκη, να ζητεί τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί τα αδικήματα της δωροληψίας υπαλλήλου και της συνέργειας σε αυτή, αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος.

    Η εντολή από τον κ. Μπαρδάκη δόθηκε μετά τα αποτελέσματα της εργαστηριακής εξέτασης που έγινε στα Εγκληματολογικά εργαστήρια της Ασφάλειας σύμφωνα με τα οποία το ηχητικό φαίνεται να είναι γνήσιο « χωρίς εμφανή στοιχεία αλλοιώσεων» κι ως εκ τούτου αποτελεί νέο στοιχείο που οδηγεί στο να ανοίξει και πάλι η υπόθεση.

    Δεν εντοπίστηκαν στοιχεία επεξεργασίας ή αλλοίωσης του ηχητικού

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση του Εργαστηρίου Εξέτασης φωνής και ήχου της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών «προέκυψε ότι δεν εντοπίστηκαν χαρακτηριστικά στοιχεία ή έστω ενδείξεις επεξεργασίας του ήχου, που μπορούν να υποδηλώνουν στοιχεία αποκοπής, συρραφής ή εν γένει αλλοίωσης (μοντάζ), ενώ αντίθετα διαπιστώθηκε η αδιάλειπτη καταγραφή με μικρές αλλά δικαιολογημένες διακυμάνσεις, χωρίς “ίχνη” αδικαιολόγητων μεταβολών ή και παύσεων με την παρατήρηση ότι ο εντοπισμός “ιχνών” σε ακουστικό υλικό ψηφιακής μορφής δεν είναι πάντα εφικτός με βεβαιότητα καθόσον τα "ίχνη" αυτά δύνανται να μειώνονται σημαντικά συναρτήσει διαφόρων παραγόντων όπως είναι το λογισμικό επεξεργασίας και η δεξιοτεχνία του προσώπου που προβαίνει σε επεξεργασία. Πάντως, ότι ο ήχος που έχει καταγραφεί στο πειστήριο αρχείο πιθανότατα δεν έχει υποστεί διαδικασία τέτοια ( μοντάζ) που να αλλοιώνει το περιεχόμενό του».

    Η δικαστική έρευνα θα γίνει από τον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα Νίκο Ποιμενίδη, ο οποίος έχει ήδη πάρει στα χέρια του το ηχητικό ντοκουμέντο, διάρκειας 5 ωρών, 28 λεπτών και 37 δευτερολέπτων.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Βγενόπουλος: Εξετάζεται αν το ηχητικό μπορεί να αξιοποιηθεί από τις δικαστικές Αρχές
    Βγενόπουλος: Εξετάζεται αν το ηχητικό μπορεί να αξιοποιηθεί από τις δικαστικές Αρχές

    Επισήμως τίθεται υπό δικαστική εξέταση το ηχητικό ντοκουμέντο του εκλιπόντος επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, στο οποίο είχε απευθύνει καταγγελίες που ενέπλεκαν την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου σε υπόθεση «εκβιασμού» σε βάρος του. Tο τμήμα του οικονομικού εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας θα ελέγξει την αξιοπιστία του.

    H οικονομική εισαγγελία θα αποφασίσει εάν τελικά ανασυρθεί από το αρχείο η δικογραφία που αφορά στις καταγγελίες του αποβιώσαντα επιχειρηματία σε βάρος της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου.

    Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σκιαδαρέσης, ο οποίος επιλήφθηκε του θέματος μετά τη δημοσιοποίηση του ηχητικού ζητεί από τον προϊστάμενο της Οικονομικής Εισαγγελίας, Χρήστο Μπαρδάκη να «αξιολογήσει σχετικά με το πρωτοεμφανιζόμενο ηχογράφημα αν είναι νόμιμο αποδεικτικό στοιχείο και μπορεί να ληφθεί υπόψη, αν είναι γνήσιο και αν πράγματι είναι νέο αποδεικτικό στοιχείο, ώστε, κατά περίπτωση, να ανασύρει τη δικογραφία και να επανεξετάσει ή όχι την υπόθεση, με την αναγκαία ειδική επισήμανση αν κατά τον έλεγχο αξιολογηθεί ως μη γνήσιο ή παράνομο, το ηχογράφημα αυτό, να ενεργήσει αρμοδίως ώστε να ελεγχθεί ποινικά η παραγωγή του και η χρησιμοποίησή του».

    Στο ηχητικό ντοκουμέντο ακούγεται ο επιχειρηματίας να συνομιλεί με μία γυναίκα, η οποία φέρεται να είναι έμπιστη φίλη της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, για να διευθετηθεί ποινική υπόθεσή του, έναντι ανταλλαγμάτων.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Η απάντηση του γιου της Βασιλικής Θάνου για τη μήνυση Βγενόπουλου κατά της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου
    Η απάντηση του γιου της Βασιλικής Θάνου για τη μήνυση Βγενόπουλου κατά της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου

    Ο κ. Σπυρίδων Χριστόφιλος κάνει λόγο για στημένη μήνυση και συνομιλία

    Ο Σπυρίδωνας Χριστόφιλος, δικηγόρος και γιος της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου-Χριστοφίλου, με εκτενή δήλωσή του, δίνει τη δική του άποψη για τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τις σχέσεις της μητέρας του και του αποβιώσαντος επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου.

    Στη δήλωσή του ο κ. Χριστόφιλος επικεντρώνεται στη μήνυση του επιχειρηματία κατά της κυρίας Θάνου, που τις καταλόγισε τις αξιόποινες πράξεις της δωροληψίας δικαστικού λειτουργού, απόπειρας εκβίασης και παράβασης καθήκοντος.

    Η μήνυση αυτή τέθηκε στο αρχείο από την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Άννα Ζαΐρη.

    Παράλληλα, δεν παραλείπει ο κ. Χριστόφιλος να κάνει αναφορές σε καβαφικό στίχο, σε πρόσωπα της αρχαιότητας, κ.λπ.

    Η δήλωση του γιου της κυρίας θάνου έχει ως εξής:

    «Με χαρά είδα την παράνομη κι αθέμιτη προβολή της μήνυσης Βγενόπουλου στο ieferida. Δεν θα κρυφτώ πίσω από δικονομικές, ισχυρές δικαιολογίες, όπως της παρανόμου υποστάσεως του ηχητικού ντοκουμέντου και της παραβιάσεως των προσωπικών δεδομένων. Τούτο, γιατί από τη δημοσιοποίηση της μήνυσης προκύπτει με ενάργεια, δηλαδή πεντακάθαρα ότι ο ίδιος είχε εξυφάνει τη ραδιουργία, για δύο απλούς, λογικούς συνειρμούς και προφανείς λόγους. Πρώτον, ο ίδιος περιγράφει εκτενώς και συνομολογεί ότι η συνομιλήτριά του στο διάλογο … είναι δική του φίλη, που τον επισκέπτεται καθημερινά και όχι φίλη άλλου προσώπου. Είναι δική του αμειβομένη, υπάλληλος που της έχει εκχωρήσει, ενδεχομένως προσχηματικά, μέρους του catering της MIG. Δεύτερον, αλλά κρισιμότερο στοιχείο! Ο ίδιος συνομολογεί ότι είχε το τηλέφωνό μου πολύ πριν τις συναντήσεις του και τη μαγνητοφωνημένη συνομιλία με την … Δεν τον κάλεσα εγώ, όπως είπε. Η ίδια η αμειβομένη του μου παρουσιάστηκε την περίοδο που η μητέρα μου ήταν υπηρεσιακή Πρωθυπουργός κι αφού με ρώτησε γι’ άλλες νομικές υποθέσεις άλλων προσώπων, κι αν ήθελα να τις αναλάβω, μου είπε κατόπιν, ότι είναι φίλη και διαχειρίστρια του catering εταιρείας του Βγενόπουλου κι ότι εκείνος θέλει να μου μιλήσει για κάποιο νομικό θέμα που τον αφορά. Την περίοδο εκείνην δεν είχα κανένα κώλυμα στο πρόσωπο της μητέρας μου. Έτσι, τον κάλεσα, η συνομιλία ήτο 30 δευτερολέπτων : «χαίρετε, είμαι ο Σ. Χριστόφιλος, ο δικηγόρος, η φίλη σας … μου είπε ότι θέλετε να μου μιλήσετε». Αυτός μου απήντησε «είμαι στο εξωτερικό, θα σας καλέσω όταν επιστρέψω». Αυτή ήτο. Δεν συνομιλήσαμε ποτέ ξανά, παρ’ ότι το επιδίωξαν με τεχνάσματα διότι την περίοδο που το επιδίωξαν είχα απόλυτο νομικό κώλυμα.

    «Τι αποδεικνύει αυτό περίτρανα και για τη μήνυση και για τη χθεσινή συνομιλία; Ότι είναι αμφότερες απολύτως στημένες! Στη συνομιλία ρωτάει δήθεν ο Βγενόπουλος δέκα φορές και μάλιστα δυνατά «ο γιός ξέρει κάτι;», «ο γιός ξέρει κάτι απ’ αυτά που μου λες;» ξανά και ξανά απευθυνόμενος στην …. Μα καλά, αφού είχε το τηλέφωνό μου και είχε μιλήσει προσωπικά ο ίδιος μαζί μου από καιρό, πώς και δεν λέει σε μία ‘τυχάρπαστη’, που δήθεν του λέει τέτοιες τρομερές ιστορίες «τον καλώ τώρα {εμένα} να μου πει ο ίδιος αν λες αλήθεια»! Πώς και δε με κάλεσε, έστω μία φορά, ώστε να διαπιστώσει αν αυτά τα αισχρά που δήθεν του μετέφεραν ήταν αληθινά; - Δε με κάλεσαν ποτέ διότι όλη αυτή η κακοσχεδιασμένη ραδιουργία ήταν προσχηματική για να στραφούν κατά εντίμων κι ακέραιων δικαστών. – Δεν με κάλεσε ποτέ διότι ήξερε ότι αν θα μου ζητούσαν οι ίδιοι κάτι παράνομο θα τους έστελνα στον … εισαγγελέα. Τούτα βέβαια, ετέθησαν υπ’ όψιν της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου κι επειδή υπάρχουν «δικαστές στο Βερολίνο» όπως λέει η ρήση, υπάρχουν δικαστές και στην Αθήνα, αξιολογήθηκε τί αναδεικνύεται προφανέστατο ψέμα».

    «Ανέφερα χθες, μεταξύ άλλων, και τον Επαμεινώνδα που ο Πλούταρχος τον παρουσιάζει ως έναν Βοιωτό Σωκράτη. Αρνείται σταθερά ο φιλόσοφος να δεχθεί οποιαδήποτε δωρεά, στο «περί του Σωκράτους δαιμονίου» παρ’ ότι τον διαβεβαιώνουν ότι θα ήταν σύννομη. Ακριβώς, επειδή εγώ τα βιβλία τα διαβάζω και συγγράφω διότι από αυτά αντλούμε την αρετή, γι’ αυτό δεν επιτρέπω σε κανέναν, όσα λεφτά κι αν έχει, να διαφθείρει τα βιβλία και το φιλοσοφικό ήθος. Και γι’ αυτό ποτέ δεν ετόλμησαν, κανένας από τους δύο συνομιλητές να μου προτείνει τέτοιο πράγμα και ψέλλισε μόνο η μία εξ αυτών για δικηγορική αμοιβή, την οποία και δεν έλαβα και δε θα ελάμβανα από αυτούς ποτέ αφού συνέτρεχε στο πρόσωπό μου απόλυτο κώλυμα. Άλλωστε οι ίδιοι και στη μήνυση και στη συνομιλία τους το επιβεβαιώνουν. Γνώριζαν πολύ καλά ότι αν θα επιχειρούσαν αυτοί οι ίδιοι κάτι τέτοιο θα τους τα πέταγα στα μούτρα, ανέφερα και χθες τον καβαφικό στίχο «ο αρνηθείς δε μετανιώνει, αν ρωτιούνταν πάλι όχι θα έλεγε»».
    Πηγή: Protothema.gr
  • Βασιλική Θάνου: «Κάποιοι ανακυκλώνουν άθλιες συκοφαντίες σε βάρος μου»
    Βασιλική Θάνου: «Κάποιοι ανακυκλώνουν άθλιες συκοφαντίες σε βάρος μου»

    Η κ. Θάνου αναφέρεται σε προσπάθεια εμπλοκής του ονόματός της σε υπόθεση διαφθοράς και επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων της

    Ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «άθλιες συκοφαντίες» σε βάρος της αναφορικά με την υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου, εξέδωσε η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

    Η κ. Θάνου αναφέρεται σε προσπάθεια εμπλοκής του ονόματός της σε υπόθεση διαφθοράς και επιφυλάσσεται για την άμεση άσκηση όλων των νομίμων δικαιωμάτων της, εναντίον «όσων ανακυκλώνουν τις άθλιες συκοφαντίες».

    Παράλληλα τονίζει ότι κατά τη διάρκεια της τεσσαρακονταετούς υπηρεσίας της στη Δικαιοσύνη, «ήμουν από εκείνους που δεν δέχθηκαν ποτέ να συγκαλύψουν τη διαφθορά».

    Αναλυτικά η ανακοίνωση της Βασιλικής Θάνου:

    Η απάντηση στο εύλογο ερώτημα που γεννάται σε όλους, για ποιο λόγο τώρα και μετά πάροδο έξη (6) χρόνων, κάποιοι θυμήθηκαν να «αναμασήσουν» την κατασκευασμένη σε βάρος μου άθλια συκοφαντία από τον τότε ελεγχόμενο από τη Δικαιοσύνη Ανδρ. Βγενόπουλο, είναι η εξής: Σε περίοδο που ο κόσμος αγωνιά για το πώς θα πληρώσει το ρεύμα, το πετρέλαιο, τη βενζίνη και όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, που οι τιμές τους ανεβαίνουν καθημερινά, κάποιοι, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες από τα σοβαρά καθημερινά τους προβλήματα, εμπλέκοντας το όνομά μου σε υπόθεση διαφθοράς.

    Και ταυτόχρονα να δικαιολογηθούν έτσι, και στο εσωτερικό και στα Ευρωπαϊκά Όργανα, όπου τα πρόσωπα αυτά είναι πολύ εκτεθειμένα, εξ αιτίας των ποινικών διώξεων σε βάρος των Εισαγγελέων και των δημοσιογράφων, που ερευνούσαν τη διαφθορά στην υπόθεση Novartis και στη Λίστα Λαγκάρτ.

    Προφανώς, δεν μπορούν να ξεχάσουν ότι κατά τη διάρκεια της τεσσαρακονταετούς υπηρεσίας μου στη Δικαιοσύνη, ήμουν από εκείνους που δεν δέχθηκαν ποτέ να συγκαλύψουν τη διαφθορά. Επιφυλάσσομαι για την άμεση άσκηση όλων των νομίμων δικαιωμάτων μου, εναντίων όσων ανακυκλώνουν τις άθλιες συκοφαντίες σε βάρος μου, οι οποίες διερευνήθηκαν και αρχειοθετήθηκαν από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, από το 2016.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΒΓΕΝΟΠΟΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο