Τρεις φορές καταδίκασε τις τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών - Η σημασία της παρουσίας του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας - Επιβεβαιώθηκε το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον Αμερικανών επιχειρηματιών
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι τοποθετήθηκαν γερά θεμέλια για μία πολύ πιο παραγωγική και στενή στρατηγική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Απ’ ό,τι φαίνεται, στην Ουάσινγκτον αποδέχονται σταδιακά, αλλά σταθερά τον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο που κατέχει η Ελλάδα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και τις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που αυτή ενέχει.
Ο Νίκος Αναστασιάδης δεν έκρυψε την ικανοποίηση του δηλώνοντας ότι «είναι ένα ισχυρό μήνυμα, όπως αντιλαμβάνεστε, και είναι ένα αποτέλεσμα των συντονισμένων ενεργειών Κύπρου και Ελλάδας, στη συγκεκριμένη περίπτωση της Ελλάδας».
Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Πομπέο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αυτό από μόνο του έχει τη δική του βαρύτητα και σημειολογία. Κανένας υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν έχει βρεθεί ποτέ ξανά επισήμως στο ΥΠΕΘ. Ο Μάικ Πομπέο με τον τρόπο αυτό όχι μόνο εξέφρασε την ακόμα στενότερη συμμαχία που εγκαινιάζεται με την αμυντική συμφωνία, αλλά και τη στήριξη της Ελλάδας έναντι κάθε απειλής.
Στην κλειστή εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο στο «Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος», ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έκανε ακόμα μία ξεκάθαρη αναφορά στην Τουρκία, λέγοντας ότι «η χώρα του θα συνεχίσει να προσπαθεί να πείσει την Τουρκία ότι οι παράνομες ενέργειες και γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου δεν είναι προς το συμφέρον της Άγκυρας». Οι γνωρίζοντες τα πράγματα συγκράτησαν και την αναφορά του στο τρίγωνο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, σε συνδυασμό με την εμπλοκή αμερικανικών εταιρειών στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Έστειλε ακόμα μηνύματα προς τη Ρωσία, το Ιράν, αλλά και την Κίνα.
Μετά την ομιλία του, η βραδιά συνεχίστηκε με ένα παραδοσιακό ελληνικό δείπνο που περιελάμβανε λαχαντολμάδες αυγολέμονο, ψάρι αλά σπετσιώτα με φέτα στην αμερικανική πρεσβευτική κατοικία. Εκτός φυσικά από τους οικοδεσπότες, το ζεύγος Πάιατ και τους φιλοξενούμενους, το ζεύγος Πομπέο, παρεβρέθηκαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης. Παρούσα ήταν επίσης η Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Το μενού των συζητήσεων είχε προσφυγικό, επενδύσεις και τουρκική προκλητικότητα…