Του Μάκη Μπαλαούρα
Ας δούμε τις μεγάλες εικόνες.
Πρώτη εικόνα: Η κυβέρνηση, σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, προτίθεται να κρατήσει το αφορολόγητο των 8.636 ευρώ με ακραίες όμως προϋποθέσεις. Ο φορολογούμενος πρέπει να παρουσιάσει δαπάνες ίσες με το 30% του εισοδήματος του, πράγμα που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει πλέον να συγκεντρώνουν τριπλάσιες αποδείξεις πληρωμής με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή με πιστωτικές-χρεωστικές κάρτες. Σημειώνω ότι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές δεν θα υπολογίζονται ενοίκια, πληρωμές δανείων και φόρων και τα τέλη υπέρ του Δημοσίου.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Όσοι δεν τα «καταφέρουν» θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ, αλλά και θα υποστούν ποινή επιπλέον φόρου με συντελεστή μεταξύ 20%-25%!
Δεύτερη εικόνα: Οι τράπεζες, ενεργώντας ως καρτέλ, μυρίζοντας ψητό, αποφάσισαν, από Οκτώβρη, να επιβάλουν χρεώσεις για υπηρεσίες που ήταν μέχρι σήμερα δωρεάν, καθώς επίσης αυξάνουν τις χρεώσεις όλων των συναλλαγών πολιτών και επιχειρήσεων.
Αναλυτικά:
α) Συνδρομή στις πιστωτικές κάρτες, που ήταν χωρίς χρέωση μέχρι τώρα, με κόστος 25-30 ευρώ, με μικρές διαφοροποιήσεις, όπως η δωρεάν συνδρομή για έξι μήνες ή ένα χρόνο.
β) Εκτυπώση τελευταίων κινήσεων λογαριασμού στο ΑΤΜ χρέωση 0,15 ευρώ.
γ) Αν ξεχαστεί το PIN χρέωση 3 – 3,50 ευρώ για επανέκδοση νέου.
δ) Ανανέωση κάρτας, απώλεια ή κλοπή και έκδοση νέας, κόστος 6 ευρώ.
ε) Συναλλαγές που γίνονται σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας υπερακοντίζονται.
στ) Το πραγματικό ποσοστό επιβάρυνσης που περιλαμβάνει το επιτόκιο για αγορές με πιστωτικές κάρτες κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα μεταξύ 12,13%- 9,2%, ενώ το μέσο ονομαστικό επιτόκιο για καταθέσεις βρίσκεται στο 0,26%.
υ) Οι χρεώσεις χρήσης τερματικών POS επιχειρήσεων- ελεύθερους επαγγελματίες, κυμαίνονται μεταξύ 0,6% – 0,8%.
Συμπέρασμα: Οι τράπεζες αναμένοντας να εκτιναχθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, εξ αιτίας της πρόθεσης της κυβέρνησης για το αφορολόγητο, στοχεύουν να μειώσουν τα λειτουργικά κόστη τους περιορίζοντας τις συναλλαγές μέσω καταστημάτων, στρέφοντας τους καταναλωτές στα εναλλακτικά δίκτυα, ψαλιδίζοντας κι άλλο το εισόδημα των καταναλωτών και επιβαρύνοντας και τις μικρές επιχειρήσεις.
Ο Μινώταυρος των τραπεζών πάλι διψάει
Το σχέδιο, που είχα αποκαλύψει στις 18/11/15 με τον προφητικό τίτλο «Ο Μινώταυρος των τραπεζών πάλι διψάει», ανέφερε ότι, «οι συστημικές τράπεζες θα προχωρήσουν εκ νέου σε συρρίκνωση του δικτύου τους και με λιγότερους υπάλληλους». Δυστυχώς, ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή. Εκατοντάδες καταστήματα τραπεζών σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και ΑΤΜ, έχουν αποσυρθεί (Ερώτηση μου 9/3/2018), όπως Ανδρίτσαινα, Καλλιθέα, Ανδραβίδα, Βαρθολομιό, Πελοπίο, Ολυμπία στην Ηλεία.
Μέσα στην 8ετία 2008-2016 χάθηκαν 23.537 θέσεις εργασίας στις τράπεζες, δηλαδή μείωση υπαλλήλων 35,6%. Παράλληλα, έκλεισαν σχεδόν 1 στα 2 τραπεζικά καταστήματα και απέσυραν 1 στα 3 ΑΤΜ.
Σε Επίκαιρη Ερώτηση μου προς τον τότε στον Υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη (29/3/ 2016) για τις χρεώσεις τραπεζών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές ρώτησα σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Κυβέρνηση ώστε το κόστος χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών καθώς και το κόστος συσκευών POS να κατέλθουν σε επίπεδα που να επιτρέπουν την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ο Γ. Σταθάκης έδωσε ενδιαφέρουσες απαντήσεις και κυρίως, τότε, ελήφθησαν μέτρα που περιόρισαν την αδηφαγία των τραπεζών.
Με την κυβέρνηση ΝΔ ξεσαλώνουν…
Σημειώνω ότι Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν, 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Υψηλό κόστος συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών και μέτρα αποκλιμάκωσης του», με υπογράφοντες και τους Σκουρλέτη, Τσακαλώτο, Αλεξιάδη, Ραλλία Χρηστίδου. Στην Ερώτηση τους οι βουλευτές ζητούν από τη κυβέρνηση ποιες πρωτοβουλίες θα πάρει προς την Τράπεζα της Ελλάδος (που σφυρίζει αδιάφορα), την Επιτροπή Ανταγωνισμού(που καθαίρεσαν πραξικοπηματικά την ηγεσία της) και την Ένωση Τραπεζών, προκειμένου να αποκλιμακωθούν τα επιτόκια των καρτών και το κόστος ηλεκτρονικών συναλλαγών και εάν ληφθούν μέτρα έναντι της «εναρμόνισης» των τραπεζών στην ίδια τιμολογιακή πολιτική που υπονομεύει κάθε έννοια ανταγωνισμού, σε βάρος καταναλωτών, επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.
Να περιμένουμε κάτι καλό; Αμφιβάλω…