Πολιτικά

Μικρές ειδήσεις, μεγάλα βάρη στη κοινωνία

Μικρές ειδήσεις, μεγάλα βάρη στη κοινωνία

Του Μάκη Μπαλαούρα

"Αν δίνεις σε κάποιον 200 ευρώ το μήνα εισόδημα μπορεί να επιβιώνει..."
(Άδωνης Γεωργιάδης)!

Αυτό είπε προχθές κυνικά, ο υπουργός Ανάπτυξης, της... φτώχειας. Και δεν έμεινε μόνο σε αυτό. Επιπλέον, πρόσθεσε ανερυθρίαστα πως «δεν υπάρχουν λεφτά για την χορήγηση της 13ης σύνταξης», επιβεβαιώνοντας, επίσης, πως δεν θα υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού.
Ας δούμε αναλυτικά τις ειδήσεις που «χάνονται» από τα κυρίαρχα ΜΜΕ:

1.Το κοινωνικό μέρισμα πήγε στις μεγάλες επιχειρήσεις!

Ενώ το κοινωνικό μέρισμα δόθηκε σε ελάχιστους από τους οικονομικά ασθενέστερους, αντίθετα, με συνοπτικές διαδικασίες, επιστράφηκε ο φόρος στις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα: Παραμονή των Χριστουγέννων, το Υπουργείο Οικονομικών μείωσε την… προκαταβολικά την προκαταβολή του φόρου των εταιρειών. Έτσι, ενώ το φετινό κοινωνικό μέρισμα ήταν 215 εκατ., το «μέρισμα» των επιχειρήσεων ανήλθε 138 εκατ., ποσό που προέρχεται από το υπερπλεόνασμα και αφαιρέθηκε από το κονδύλι του κοινωνικού μερίσματος, το οποίο θα έπρεπε να χορηγηθεί σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και με χαμηλά εισοδήματα και να μην περιοριστεί μόνο, σε 267.000 δικαιούχους.
Πέρυσι, το κοινωνικό μέρισμα χορηγήθηκε σε 1.659.452 δικαιούχους και φέτος είναι 1.350.000 λιγότεροι, από αυτούς που έπαιρναν επί ΣΥΡΙΖΑ.
Η γαλαντόμα προς τις, κυρίως, μεγάλες επιχειρήσεις ΝΔ, τη διαφορά των 5 μονάδων από τη μείωση του φόρου, αντί να συμψηφίσει το 2020 τη μεταφέρει στον προϋπολογισμό 2019, από το υπερπλεόνασμα αφαιρώντας τη από το κοινωνικό μέρισμα.

2. Η ΝΔ παγώνει αύξηση του κατώτατου και σιγοντάρει μείωση μισθών

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τον κατώτατο μισθό, στα 650 € (και κατάργησε τον υποκατώτατο). Στο ύψος αυτό υπολογίστηκαν και οι τριετίες των μισθωτών, όπως προβλέπει η Εθνική Σύμβαση Εργασίας. Έτσι οι κατώτατοι μισθοί αυξήθηκαν από τον Φεβρουάριο 2019 30% για τους εργαζόμενους έως 9 έτη διαμορφούμενος στα 845 από τα 650 €.
Όμως ο ΣΕΒ, (φανερά) και η κυβέρνηση ΝΔ (ύπουλα), αντιδρούν σφόδρα.
Οι εργοδοτικές οργανώσεις προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας υποστηρίζοντας ότι οι «παγωμένες» από το 2012 τριετίες έχουν καταργηθεί. Ζητούν, δηλαδή, την ακύρωση της εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας (18/2/2019), υποστηρίζοντας ότι οι τριετίες δεν αποτελούν μέρος του κατώτατου μισθού για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας μετά τις 14/2/2012!
Η ΓΣΕΕ υποστήριξε την εγκύκλιο της πρώην υπουργού Εργασίας, Αχτσιόγλου, δηλαδή, ότι οι τριετίες υφίστανται.
Η κυβέρνηση της ΝΔ όμως τι έπραξε;
Το σημερινό υπουργείο Εργασίας, τήρησε στο δικαστήριο αυστηρή ουδετερότητα (!). Πως άλλωστε θα έπρατε διαφορετικά, αφού την ταξική προτίμηση της την έδειξε κάνοντας πρωτοκλασάτο υφυπουργό, παρά τω πρωθυπουργώ, τον κ. Σκέρτσο, τον Γενικό Διευθυντή του ΣΕΒ,!!
3. Κίνδυνος και για αναδρομικές επιστροφές
Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές 2020.
Αν γίνει δεκτό το αίτημα του ΣΕΒ, τότε εκατομμύρια μισθωτοί θα χάσουν την αναπροσαρμογή, των τριετών, με συνέπεια οι μισθοί τους να μειωθούν έως 195 ευρώ το μήνα ή έως 30%, ανάλογα με τις τριετίες.
Η χειρότερη εξέλιξη θα είναι, η αύξηση των τριετιών, να καταργηθεί αναδρομικά από τις 18/2/2019, που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα κληθούν να επιστρέψουν αναδρομικά τις επιπλέον αμοιβές που έλαβαν από τότε!

3. ΣΕΒ διεκδικεί 2 δισ.
Πέραν της στόχευσης των εργαζομένων ο ΣΕΒ διεκδικεί πακέτο χρηματοδοτήσεων 2 δισ. προκειμένου οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Ζητά η χρηματοδότηση να γίνει από δημόσιους πόρους, αξιοποιώντας άμεσα ένα σημαντικό μέρος από το ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου!

Συμπέρασμα: Τα παραπάνω, και όσα έχει κάνει μέχρι τώρα και όσα προδιαγράφονται, δείχνουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατέχεται από ακραία μεροληψία υπέρ των λίγων και κατά των πολλών, επιστρέφοντας τη κοινωνία στις μνημονιακές πολιτικές, ακόμα και χωρίς τρόικα!

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα