Πολιτικά

Έπρεπε να εισβάλει ο κορωναϊός για να αντιληφθούν τη χρησιμότητα του ΕΣΥ;

Έπρεπε να εισβάλει ο κορωναϊός για να αντιληφθούν τη χρησιμότητα του ΕΣΥ;

Του Μάκη Μπαλαούρα

Η εισβολή του κορωνοϊού δίνει μαθήματα στους νεοφιλελεύθερους μάγους με τη σημαία της ιδιωτικοποίησης των πάντων. Τώρα τρέχουν να καλύψουν τα επικίνδυνα κενά του δημόσιου συστήματος υγείας.

Δεν μπορεί να καλυφθεί, όμως, το γεγονός ότι τα κενά οφείλονται στη χρόνια υποβάθμιση του ΕΣΥ, το οποίο είχε δεχτεί, τις μνημονιακές διαταγές που γίνονταν ασμένως δεκτές από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με πρόσχημα τον περιορισμό της σπατάλης: κλείσιμο νοσηλευτικών μονάδων, συγχώνευση άλλων, απολύσεις υγειονομικών, αδιαφορία για την πρωτοβάθμια φροντίδα, δραστική μείωση του προϋπολογισμού υγείας προς όφελος των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων…

Αντίθετα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έσωσε το ΕΣΥ από τη κατάρρευση, αποκρούοντας τις ακραίες λογικές των Μνημονίων και όσο μπορούσε μέσα στη χρεοκοπία που μας οδήγησαν, το στήριξε, επιτρέποντας σε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες την ελεύθερη πρόσβαση και παραδώσαμε σε λειτουργία 568 κρεβάτια πολυδύναμων ΜΕΘ, από τα 438 που παραλάβαμε το 2015. Σήμερα η χώρα διαθέτει 555.

Τι έλεγαν για τα νοσοκομεία Μητσοτάκης, Γεωργιάδης κ.α.

Σε αυτή τη κρίση δεν μπορεί να μην θυμηθούμε όσα κατά καιρούς έχουν πει εναντίον του ΕΣΥ όσοι μας κυβερνούν. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι έχουμε στα νοσοκομεία περισσότερους γιατρούς από όσους χρειαζόμαστε, ενώ ως πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις εκθείαζε την ιδιωτικοποίηση τμημάτων των νοσοκομείων! Ο Α. Γεωργιάδης ζητούσε να πιστωθούν στον ίδιο και όχι στον Τόμσεν οι απολύσεις από το ΕΣΥ. Ο Β. Οικονόμου τομεάρχης υγείας της ΝΔ υποστήριζε ότι οι πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας είναι σοβιετικού τύπου!

Ο τότε δημοσιογράφος και νυν βουλευτής της Ν.Δ. Μ. Παπαδημητρίου μαζί με Άρη Πορτοσάλτε πρότειναν να «γκρεμιστούν» τα Δημόσια Νοσοκομεία.

Προφανώς, οι βολές του βουλευτή της Ν.Δ Νικήτα Κακλαμάνη που δήλωσε στην ΕΡΤ ότι «όλα τα νεοφιλελεύθερα παπαγαλάκια που έγραφαν για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, να μην ξαναπιάσουν την πένα τους να ξαναγράψουν τα ίδια. Αν δεν υπήρχε το ΕΣΥ με τους γιατρούς του δεν ξέρω για τι θα μιλάγαμε σήμερα», απευθύνονταν στο κόμμα του!

Επιπλέον, σε αντίθεση με τη μεγάλη μάχη της κοινωνίας στην εξάπλωση του κορονοϊού, στη κυβέρνηση επικράτησε η μικροπολιτική σκοπιμότητα και οι εσωκομματικές ισορροπίες, οδηγώντας σε εγκληματική- πολυήμερη καθυστέρηση της αναστολής όλων των λειτουργιών των εκκλησιών, όπως έπραξαν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, τη κοινή λογική και είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή.

Όλα τα σφυριά να χτυπάνε στον ίδιο στόχο

Η δραματική εμπειρία της Ιταλίας οφείλεται στην έλλειψη(βλέπε νεοφιλελευθερισμό) κλινών ΜΕΘ λόγω του μεγάλου αριθμού ασθενών, με συνέπεια πάρα πολλοί να νοσηλευτούν σε απλούς θαλάμους χωρίς απαραίτητη υποστήριξη. Αν νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ, το 70% πιθανότατα θα ζούσε!

Επομένως, χρειάζεται αξιοποίηση όλων των κλινών ΜΕΘ ή «τύπου ΜΕΘ» των νοσοκομείων και οι οποίες λειτουργούν ή υπολειτουργούν σήμερα ως Μονάδες: Αυξημένης Φροντίδας, Εμφραγμάτων, Μετεγχειρητικής- Μεταναισθητικής φροντίδας, εγκαυμάτων, κλπ. Με ένα πρώτο υπολογισμό μπορούν να προσθετούν άμεσα γύρω στα 250-300 κρεβάτια ΜΕΘ και με ενίσχυση εξοπλισμού και προσωπικού, με την άμεση πρόσληψη 1.500 υγειονομικών που είχαν προκηρυχθεί από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και είχαν μπει στον πάγο.

Τέλος, με επίταξη πρέπει άμεσα να αξιοποιηθούν κρεβάτια από τις ιδιωτικές ΜΕΘ, προσθέτοντας επιπλέον 50-60 κρεβάτια ΜΕΘ.

Ώρες ευθύνης

Στο μήνυμα που έστειλε ο Αλ. Τσίπρας στην επικοινωνία με τον Κυρ. Μητσοτάκη, δήλωσε ότι “δεν είναι η ώρα της αντιπαράθεσης, αλλά η ώρα της ευθύνης", διαμηνύοντας του «πως τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για να βοηθήσουν την Πολιτεία, τα νοσοκομεία, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας, να ανταπεξέλθουν σ' αυτή τη μεγάλη πρόκληση”.

Στο πνεύμα αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να αξιοποιήσει ως "σανίδα σωτηρίας" οικονομίας - κοινωνίας το "μαξιλάρι ασφαλείας» των 35 δισ. ευρώ που δημιουργήσαμε".

Ας μην επιτρέψουμε τα κενά του δημόσιου συστήματος να τα καλύψουν οι κερδοσκόποι. Η εκτίναξη των τιμών μέσων προστασίας και τεστ στα ιδιωτικά κέντρα είναι μικρό δείγμα για το πώς λύνει η «αγορά» τα προβλήματα, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη!

Τέλος, σε αυτή τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, πρέπει να κατασχεθούν πόροι, που πάνε σε περιττές φιοριτούρες, όπως στη «Πρωτοβουλία 1821-2021», με αρνητικό παράδειγμα την Τράπεζα Ελλάδος, που δώρισε 5 εκατομμύρια!

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup