Του Μάκη Μπαλαούρα*
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εκμεταλλευόμενη την υγειονομική κρίση κατέθεσε νομοσχέδιο με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας».
Η κατάθεση του ν/σ γίνεται με τον πλέον αντιδημοκρατικό τρόπο, εν μέσω καραντίνας με διαδικασίες-εξπρές και με τη Βουλή υπολειτουργούσα, μόνο για έκτακτες ανάγκες, φοβούμενη τη κοινωνική αντίδραση.
Δεν κλήθηκαν για κατάθεση προτάσεων και παρατηρήσεων ούτε σχετιζόμενοι φορείς του Δημοσίου ούτε γνωμοδοτικά όργανα ούτε οργανισμοί ούτε καν η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Το ν/σ δόθηκε από το γραφείο του υπουργού! Στη τελική μορφή του, περιέχει 64 επιπλέον άρθρα που δεν είδε κανείς, με φωτογραφικές διατάξεις και εξυπηρετήσεις...
Επιδημίες και κλιματική κρίση
Η σύνδεση των μεγάλων επιδημιών, με τα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης, γίνεται πιά πασιφανής, ως μέρος της λειτουργίας του σύγχρονου καπιταλισμού. Η συρρίκνωση των δασών, η επέκταση των πόλεων, των βιομηχανικών δραστηριοτήτων και των εξορύξεων που καταστρέφουν τη βιοποικιλότητα, ανοίγουν δρόμους για την προσαρμογή των μικροβίων στους ανθρώπους.
Μέσα σε αυτή τη κατάσταση της συσχετιζόμενης υγειονομικής-περιβαλλοντικής κρίσης, η κυβέρνηση της ΝΔ, προχωρά στον περαιτέρω βιασμό του Περιβάλλοντος, προκαλώντας σημαντική υποβάθμιση, καθώς και κινδύνους νέων δικαστικών προσφυγών κατά της χώρας.
Οι σημαντικότερες από τις προβληματικές προβλέψεις του νομοσχεδίου, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, είναι οι εξής:
1. Περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Καταργείται στην πράξη ο ουσιαστικός έλεγχος με γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών. Εξάλειψη της δημοσιοποίησης και δημόσιας διαβούλευσης. Κατάργηση των υπηρεσιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης μέσω μεταφοράς της αρμοδιότητας στον ΓΓ ΥΠΕΝ. Εισαγωγή ιδιωτών αξιολογητών «Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων», «βάζοντας το λύκο να φυλάει τα πρόβατα.», π.χ. στο κέντρο της Αθήνας, αίρεται ο περιορισμός από τη χρήση γενικής κατοικίας για ξενοδοχεία έως 100 κλινών, αλλαγές επί τα χείρω στις χωροθετήσεις σταθμών μεταφόρτωσης αποβλήτων. Το κορυφαίο όμως δώρο είναι προς την «Ελληνικός Χρυσός», που απαλλάσσεται από τη βάσανο των αδειοδοτήσεων, εντασσόμενη στο «καθεστώς γνωστοποίησης»…
2. Χαλάρωση καθεστώτων προστασίας
Επιτρέπει δραστηριότητες σε όλες τις κατηγορίες, ασύμβατες ως σήμερα. Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000, προωθώντας ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης, προσέγγιση μοναδική παγκοσμίως.
3. Κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης
Οι Φορείς Διαχείρισης, στον πυρήνα της διαμόρφωσής τους, είναι φορείς «τοπικότητας», αποκέντρωσης και διαβούλευσης. Στη θέση των ΦΔ μπαίνει υπηρεσία στην Αθήνα, καταργώντας τα ψήγματα τοπικής διαβούλευσης και αποκέντρωσης. Επιπρόσθετα, τα Προεδρικά Διατάγματα θα αντικατασταθούν με Υπουργικές Αποφάσεις, σε αντίθεση με πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.
4. Δασικές εκτάσεις.
Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων.
5. Ανεξέλεγκτη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ
Κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών.
6. Υποβάθμιση διαχείρισης στερεών αποβλήτων
Δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά
7. Ξεπούλημα του φυσικού δημόσιου πλούτου και των δικτύων ενέργειας με την πώληση πλειοψηφικού ποσοστό για ΑΔΜΗΕ
8. Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις
Με άλλα λόγια το νομοσχέδιο “κάνει την κρίση ευκαιρία” για συγκεκριμένα συμφέροντα που εκπροσωπεί, πλήττοντας το περιβάλλον της χώρας και τις δημόσιες πολιτικές προστασίας του.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, ο επιστημονικός κόσμος και τα κινήματα ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
*Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ