Για την τουρκική παραβατικότητα έχουν ενημερωθεί τα 5 Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - Στόχος ο περιορισμός της διεθνούς νομιμοποίησης των τουρκικών ενεργειών - «Λάθος μήνυμα η νέα NAVTEX της Τουρκίας» λέει η Κομισιόν
Με την Ελλάδα να επιχειρεί τη διεθνοποίηση του ζητήματος στο ανώτατο επίπεδο, εκτός από το διάβημα διαμαρτυρίας, το οποίο επέδωσε χθες ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, με σειρά τηλεφωνικών επαφών η Αθήνα ενημέρωνε χθες εταίρους και συμμάχους σε διαφορετικές πλευρές του πλανήτη.
Ενήμεροι οι 5 του ΣΑ του ΟΗΕ
Την πλήρη εγρήγορση των ελληνικών διπλωματικών αρχών αποτυπώνει και η χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου αναφέρεται σχετικά ότι «οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ». Σύμφωνα με πληροφορίες, συνομιλίες έχουν εξελιχθεί από χθες εκτός από την ΕΕ και με επιτελείς του ΝΑΤΟ, ενώ ενημερώθηκαν και τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή: ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία.
Στο πλαίσιο αυτό, στις καταγεγραμμένες αντιδράσεις από χθες εντάσσονται τόσο η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσινγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Κομισιόν: Λάθος μήνυμα η νέα NAVTEX της Τουρκίας
Η πρώτη θεσμική αντίδραση καταγράφηκε σήμερα και από πλευράς της ΕΕ, με την Εκπρόσωπο της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης Ναμπίλα Μασραλί να κάνει λόγο για λάθος μηνύματα που εκπέμπει η τουρκική πλευρά.
«Η ανακοίνωση από την Τουρκία μιας νέας NAVTEX για σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι χρήσιμη και στέλνει το λάθος μήνυμα, ιδίως μετά την πρόσφατη συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας» ανέφερε η κ. Μασραλί, ερωτηθείσα από το ΚΥΠΕ για την νέα έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας στην περιοχή του Καστελόριζου.
Συνάντηση Αναστασιάδη – Μακρόν την Πέμπτη
Εν τω μεταξύ, στο Παρίσι μεταβαίνει αύριο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.
Η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο πρωί μετά από πρόσκληση του κ. Μακρόν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ενώ στην ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνονται οι διμερείς σχέσεις, η συνεργασία στους τομείς της Ενέργειας και της Άμυνας, οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και θέματα που άπτονται των προτεραιοτήτων της ατζέντας της ΕΕ.
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο σύμβουλος του Προέδρου για θέματα Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Με ιδιαίτερο, ωστόσο, ενδιαφέρον αναμένεται και το περιεχόμενο των δηλώσεων των δύο ηγετών αμέσως μετά το πέρας της συνάντησής τους, μετά και την έκδοση της NAVTEX της Τουρκίας για πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στα όριά της με την κυπριακή ΑΟΖ.