Για την Ηλεία το πλήγμα από τη ΝΔ είναι διπλό. Στις καλένδες, μετά το σταμάτημα των έργων, ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος. Αποκοπή της πρωτεύουσας της από ένα πανεπιστημιακό τμήμα κύρους(ΤΕΦΑΑ), με φοιτητές εγκατεστημένους μόνιμα, με απαιτούμενες υποδομές και επιπλέον όπως προσδιορίζει ο Νόμος Γαβρόγλου, προοπτική δημιουργίας συνοδευτικών σχολών, κυρίως, προς Αρχαία Ολυμπία.
Επιπλέον, η Ηλεία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μετακίνηση των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών δομών της, Μουσειολογίας - Γεωπονίας. Κάθε χρόνο στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους-καθόλου τυχαίο- σηκώνεται αχός για πιθανές μετακινήσεις των τμημάτων. Ως αποτέλεσμα δημιουργία ανασφάλειας, με συνέπεια την υποβάθμιση των τμημάτων και στους υποψήφιους των πανελληνίων.
Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα ίδια γράφονταν, παρά το γεγονός ότι η Ηλεία αποκτούσε ηγετική θέση στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε πανεπιστημιακά τμήματα στην Ηλεία
Επί ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκαν πανεπιστημιακά τμήματα, χωρίς να ρίχνεται το μπαλάκι στις διοικήσεις των ΑΕΙ να καλύψουν τα κενά. Το προκλητικό είναι ότι τα ίδια στελέχη της ΝΔ που ψήφιζαν την κατάργηση τους το 2013, που απαξίωναν το 2019 εντός της Βουλής καταψηφίζοντας την επαναφορά και δημιουργία νέων τμημάτων, έρχονται σήμερα ξιφουλκώντας στον αέρα για να υπερασπιστούν τα τμήματα!
Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Νόμο 4610/19 δημιούργησε ένα κατάλληλο τριτοβάθμιο ακαδημαϊκό περιβάλλον με τμήματα απολύτως εναρμονισμένα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηλείας. Για την ιστορία ας θυμηθούμε:
- Τμήμα Γεωπονίας: μετατρέποντας το τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων. Το τμήμα μπορεί να στηρίξει τις ανάγκες του πρωτογενούς τομέα με τα χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εδαφών στον Νομό.
- Τμήμα Μουσειολογίας: Επαναφορά και αναβάθμιση του (διαχρονικό αίτημα των αποφοίτων), που συνδέεται με την πολιτιστική κληρονομιά, τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους μας. Το Τμήμα Μουσειολογίας που καταργήθηκε το 2013 με κυβέρνηση της ΝΔ, αποτελούσε το πρώτο τμήμα με αυτό το γνωστικό αντικείμενο στην Ελλάδα. Ως ημίμετρο η ΝΔ πιεζόμενη, από τοπικά στελέχη της, δημιούργησε ένα τμήμα με ακαθόριστο γνωστικό αντικείμενο, με αποτέλεσμα οι απόφοιτοι να αντιμετωπίζουν πρόβλημα εργασιακής αποκατάστασης. Επιπρόσθετα, με κατάλληλες στρατηγικές ανάπτυξης, θα μπορούσε να είναι τμήμα ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής.
- Τμήμα ΤΕΦΑΑ: Συστήθηκε, αλλά δυστυχώς, μαζί με άλλα 38 τμήματα της χώρας τα κατάργησε η ΝΔ. Το τμήμα σε συνδυασμό με τις πανανθρώπινες αξίες του Ολυμπισμού θα μπορούσε να είναι τμήμα κυρίαρχο στην εξυπηρέτηση των στόχων του.
Οι τότε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έλεγαν «αν όχι στην Ηλεία, πού;»
Τμήματα και τα δύο εναρμονισμένα με το πολιτιστικό απόθεμα της Ηλειακής γης. Για το ΤΕΦΑΑ το Πανεπιστήμιο Πατρών είχε αποφασίσει να ξεκινήσει την λειτουργία του από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, καθώς είχαν δόθηκαν πιστώσεις για 8 μέλη διδακτικού προσωπικού. Ήρθε όμως η ΝΔ και με τη διαχρονική τιμωρητική στάση της για την Ηλεία, όπως με το Σχέδιο Αθηνά, το κατάργησε!!
Πανηλειακό Μέτωπο: Καμιά μετακίνηση τμημάτων- να γίνει το ΤΕΦΑΑ
Είναι αδιαπραγμάτευτο: Δε θα μετακινηθούν τα τμήματα από Αμαλιάδα-Πύργο. Τέτοιες σκέψεις να μην περνούν από οιονδήποτε θεσμό. Αντίθετα, πρέπει άμεσα να ενισχυθούν με διδακτικό και διοικητικό προσωπικό και υποδομές.
Το τμήμα ΤΕΦΑΑ καταργήθηκε με αποκλειστική ευθύνη της κ. Κεραμέως και οφείλει άμεσα να άρει την απόφασή της. Η κυβέρνηση της ΝΔ να πάψει να μεταχειρίζεται τον Νομό Ηλείας ως παρακατιανό.
Οι Βουλευτές του Νομού, αυτοδιοικητικοί, εμπορικοί και φοιτητικοί σύλλογοι, Επιμελητήρια να ενώσουμε τη φωνή μας, σε Πανηλειακό Μέτωπο (μη αντιγράφοντας τη δυστυχή εξέλιξη για τον δρόμο, γιατί αφορά άμεσα και τις δύο πόλεις), μη επιτρέποντας τον αφανισμό της Ηλείας από τον ακαδημαϊκό χάρτη. Όποιος απέχει, δέσμιος των πολιτικών αγκυλώσεών του θα είναι υπόλογος στον λαό της Ηλείας.
(Δελτίο Τύπου)