Σάββατο, 03 Οκτωβρίου 2020 11:15

H Χρυσή Αυγή μετράει αντίστροφα: Η ώρα της ιστορικής απόφασης πλησιάζει

Γράφτηκε από
Ad Slot

Η ώρα της ετυμηγορίας για μία ιστορική ποινική υπόθεση, όπως αυτή της Χρυσής Αυγής, σχεδόν έφτασε.

Την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί το Α΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων πρόκειται, εκτός απροόπτου, να ανακοινώσει την απόφαση του για την Χρυσή Αυγή, μία δίκη που αντίστοιχη της δεν έχει υπάρξει σε παγκόσμιο επίπεδο στη σύγχρονη ιστορία.

Το δικαστήριο με την ετυμηγορία του επί της ενοχής ή μη των κατηγορούμενων για εγκληματική οργάνωση θα δώσει μία απάντηση σε ένα κρίσιμο μεγάλης νομικής και κοινωνικής αξίας ερώτημα που θα έχει επίδραση στον παρόντα και σε μελλοντικό χρόνο .Το διακύβευμα αφορά ένα πολιτικό κόμμα, που επί τρεις εκλογικές διαδικασίες είχε θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο και εκπροσώπηση στο ευρωπαϊκό, το οποίο δικάζεται ως εγκληματική οργάνωση. Ή αλλιώς, σύμφωνα με την κατηγορία, μία εγκληματική οργάνωση που έχει νομική μορφή με αυξημένη μάλιστα συνταγματική προστασία ως πολιτικό κόμμα.

Η απόδοση δικαιοσύνης ασφαλώς, πρωτίστως αφορά τα θύματα της βίας και του μίσους αλλά αφορά και κάθε μέλος της κοινωνίας. Η επερχόμενη κρίση του δικαστηρίου έχει μία ιδιαίτερη σημασία και θα αφήσει το δικό της αποτύπωμα στη νομική επιστήμη αλλά και στην αντίληψη της κοινωνίας.

Σε όλη τη διάρκεια της πολύχρονης διαδικασίας οι περισσότεροι κατηγορούμενοι επέλεξαν να απουσιάζουν από το εδώλιο. Η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, πλην τριών ή τεσσάρων, δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο ούτε την πρώτη μέρα ούτε καμία άλλη μέχρι την στιγμή που θα έπρεπε ένας-ένας να σταθούν ενώπιον των δικαστών για τις απολογίες τους.

Σε αντιδιαστολή με αυτήν την ηχηρή απουσία, μία παρουσία ήταν αυτή που έδωσε «πρόσωπο» σε αυτήν τη δίκη. Η Μάγδα Φύσσα ήταν κάθε μέρα στη θέση της. Κάθε μέρα παρακολουθούσε τη δίκη, πότε μαζί με φίλους του Παύλου, πότε μαζί με τον πατέρα του ή τον θείο του. Γεμάτη συναισθήματα που πολλές φορές εκδήλωσε αλλά κυρίως γεμάτη καρτερία για αυτήν την οδυνηρή διαδρομή από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας που είδε τον γιο της νεκρό ως τη δικαστική αίθουσα που τεντώνοντας το σώμα της κοιτούσε στα μάτια τους κατηγορούμενους.

Μια μεγάλη δίκη που ξεπέρασε τα πέντε χρόνια και η αντίστοιχη σε αντίκτυπο στην Κοινή Γνώμη στη Γερμανία

Η δίκη της Χρυσής Αυγής είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν διεξαχθεί στην Ελλάδα όχι μόνο λόγω των πολλών κατηγορουμένων και των συνηγόρων τους αλλά και λόγω του εύρους του υλικού που περιλαμβάνεται στη δικογραφία.

Η μακρά διάρκεια της διαδικασίας που συμπληρώνει τα πεντέμισι χρόνια, έχει πολλές αιτίες ωστόσο οφείλεται και σε αυτήν την παράμετρο και σε άλλες που αφορούν τόσο ζητήματα πρακτικά όπως η στέγαση της, η μη διαθεσιμότητα των μελών του δικαστηρίου αποκλειστικά για τη διεξαγωγή της διαδικασίας τα πρώτα χρόνια, όσο και σε άλλες όπως η αποχή των δικηγόρων το 2016 και η άρνηση συνηγόρων υπεράσπισης να λάβουν άδειες, η συμπερίληψη από την πλευρά των κατηγορουμένων βουλευτών στα αναγνωστέα, περίπου 2.800 ερωτήσεων που είχαν κάνει στη Βουλή κ.α

Πολλοί νομικοί τονίζουν πως ουσιαστικά η δίκη της Χρυσής Αυγής, υπό τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, δεν θα μπορούσε να τελειώσει σε ένα ή δύο χρόνια. Αναφέρουν δε, πως η δίκη στη Γερμανία τεσσάρων μελών της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU για δολοφονίες εννιά μεταναστών πρώτης και δεύτερης γενιάς, μεταξύ των οποίων ο Έλληνας Θεόδωρος Βουλγαρίδης και μία Γερμανίδα αστυνομικός, ξεκίνησε στο Εφετείο του Μονάχου τον Μάιο του 2013 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2018. Μία δίκη που όπως και η δίκη της Χρυσής Αυγής είχε μεγάλο αντίκτυπο στη γερμανική κοινωνία και προκάλεσε συζητήσεις για την αρχική αντιμετώπιση αυτών των δολοφονιών, ως «ξεκαθαρίσματα λογαριασμών» και άλλων κινήτρων, πλην ρατσιστικών, από θεσμούς και μίντια.

Η δολοφονία Φύσσα και η καθοριστική κίνηση Δένδια: η δραστηριότητα εκτρέπεται μεμονωμένων περιστατικών αποτελεί εγκληματική οργάνωση

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 18ης Σεπτεμβρίου 2013 δεκάδες μηνύματα σε social media άρχισαν να διακινούν τις πρώτες πληροφορίες για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα: «οι φασίστες μαχαίρωσαν ένα παλικάρι στο Κερατσίνι».

Στην περιοχή επικρατούσε αναβρασμός όταν μία ομάδα ανθρώπων, κάποιοι με ξυρισμένα κεφάλια και μαυροντυμένοι, καταγράφηκε -και από αστυνομικούς - να κυκλώνουν την καφετέρια «κοράλλι». Λίγο πριν, ένα κομβόϊ μηχανών και αυτοκινήτων μελών της Χρυσής Αυγής ξεκινούσε από τα γραφεία της Τοπικής της Νίκαιας προς την καφετέρια, ειδοποιημένοι από ένα ομαδικό sms: «Όλοι τώρα στην Τοπική». Το κατά την δικογραφία, τάγμα εφόδου κυνήγησε τον μουσικό της hip hop ώσπου τον εγκλώβισε. Η εμφάνιση του στελέχους της Τοπικής Γιώργου Ρουπακιά με ένα μαχαίρι στο χέρι ήταν το τέλος του Παύλου Φύσσα. Δύο μαχαιριές κατάστηθα και μία στο πόδι. Λίγο πριν ξεψυχήσει ο Φύσσας υπέδειξε τον δράστη που μόλις είχε πετάξει το μαχαίρι.

Εκείνο το βράδυ καταγράφηκαν περίπου 150 κλήσης κινητών που ανήκαν σε μέλη, στελέχη και ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, πριν αλλά και μετά τη δολοφονία του μουσικού.

Η καθοριστική κίνηση και ενώ ο αντίκτυπος από την δολοφονία στην κοινή γνώμη γιγαντωνόταν, έγινε δύο μόλις μέρες μετά τη δολοφονία, από τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια. Ο υπουργός απέστειλε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη αναφορά στην οποία περιελάμβανε 32 περιστατικά επιθέσεων, απειλών και άλλων, μελών της Χρυσής Αυγής που είχαν καταγραφεί σε όλη την χώρα, ζητώντας να ενταχθούν στις προβλέψεις του άρθρου 187 για τη σύσταση και δράση εγκληματικής οργάνωσης. «Η δραστηριότητα εκτρέπεται των ορίων μεμονωμένων περιστατικών» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας.

Η αναφορά Δένδια αποτέλεσε τεράστιας νομικής σημασίας ενέργεια καθώς ζητήθηκε από την Δικαιοσύνη να απαντήσει σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ερώτημα που για πρώτη φορά και μετά από σωρεία επιθέσεων συνέδεε την Χρυσή Αυγή με οργανωμένη εγκληματική ομάδα.

Η δίωξη και οι συλλήψεις για εγκληματική οργάνωση

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2013 με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου Χαράλαμπος Βουρλιώτης ξεκινά έρευνα με πρώτη ύλη το υλικό του κ. Δένδια. Εξετάζει μάρτυρες, συλλέγει πλούσιο υλικό και πριν περάσει μία εβδομάδα συντάσσει πόρισμα στο οποίο η Χρυσή Αυγή περιγράφεται ως οργάνωση που από κλειστός κύκλος ιδεολογικής επιμόρφωσης ναζιστών το 1987 εξελίχθηκε σε πολιτικό σχηματισμό με επιχειρησιακό και πολιτικό τμήμα, των οποίων η ηγετική ομάδα είναι κοινή και με κορυφή της ιεραρχίας τον αρχηγό στον οποίο αναγνωρίζεται απόλυτη εξουσία. Οι εχθροί της οργάνωσης είναι συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, μετανάστες, ιδεολογικοί αντίπαλοι τους και άλλοι συμπεριλαμβανομένων και ανθρώπων με νοητικά ή κινητικά προβλήματα. «Η βία είναι το μήνυμα και όχι το μέσον» για τα μέλη της Χρυσής Αυγής αναφέρει ο κ. Βουρλιώτης, μία φράση που έκτοτε ακούστηκε δεκάδες φορές μέσα στο δικαστήριο.

Το πόρισμα Βουρλιώτη καταλήγει σε παραγγελία προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών για την άσκηση ποινικής δίωξης για εγκληματική οργάνωση σε βάρος της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής και την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής .

Στις 29 Σεπτεμβρίου ξεκινούν συλλήψεις, με την αυτόφωρη διαδικασία, του αρχηγού της οργάνωσης Νίκου Μιχαλολιάκου, των βουλευτών Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγού, Ηλία Παναγιώταρου και Νίκου Μίχου και άλλων στελεχών του κόμματος.

Αρχικά την ανάκριση αναλαμβάνουν οι ανακριτές Διαφθοράς Σπύρος Γεωργουλέας και Χρήστος Παπακώστας ενώπιον των οποίων απολογούνται τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου οι συλληφθέντες βουλευτές και άλλα στελέχη του κόμματος.

Αρχές Οκτωβρίου αποφασίζονται οι πρώτες προφυλακίσεις των Νίκου Μιχαλολιάκου, Γιάννη Λαγού, Χρήστου Παππά, του πυρηνάρχη της Νίκαιας Γιώργου Πατέλη κ.α.' Εχει προηγηθεί η προφυλάκιση από την ανακρίτρια Πειραιά του Γιώργου Ρουπακιά. Εκτός φυλακής με την επιβολή όρων είχαν αφεθεί οι Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος.

Στις 18 Οκτωβρίου 2013 η υπόθεση της Χρυσής Αυγής οδηγείται λόγω σπουδαιότητας στο Εφετείο όπου με απόφαση της Ολομέλειας ορίζονται να την διενεργήσουν οι εφέτες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου.

Η έρευνα των δύο δικαστικών λειτουργών περαιώνεται στα τέλη Ιουλίου 2014 , με έναν κύκλο κατηγορουμένων που φθάνει τους 78 και 30 προφυλακισμένους μεταξύ των οποίων και ηγετικά στελέχη.

Το παραπεμπτικό βούλευμα και το κρίσιμο έτος 2008: Η διαφωνία του εισηγητή για την εγκληματική οργάνωση

Στις 4 Φεβρουαρίου 2015 δημοσιεύεται το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών , αριθμός 215/2015, που διατάσσει την παραπομπή σε δίκη 69 κατηγορουμένων ( ένας απεβίωσε ) για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Οι εφέτες με πλειοψηφία 2 προς 1 έκαναν δεκτή την πρόταση που υπέβαλε τον Οκτώβριο του 2014 ο εισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος μέσα σε δεκάδες σελίδες ανέπτυξε το σκεπτικό του ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση που δρα υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος. Ο εισαγγελέας προσδιόρισε την έναρξη της οργάνωσης από το 2008, περιλαμβάνοντας ωστόσο στην πρόταση του και παλαιότερες σοβαρές εγκληματικές ενέργειες, θεωρώντας πως το έτος αυτό «εκδηλώθηκε εμφανώς η σωρευτική και εξακολουθητική εγκληματική της δράση».

Η επιλογή του 2008, που έγινε εν τέλει δεκτή στο Βούλευμα, δεν θεωρείται τυχαία καθώς τότε έγινε η επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής στον χώρο «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα, που κατά τη δικογραφία αποτελεί ισχυρή ένδειξη όχι μεμονωμένης πράξης αλλά ύπαρξης οργάνωσης. Οι δράστες της επίθεσης έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα σε πρόσκαιρες ποινές κάθειρξης.

Το βούλευμα καταγράφει τη γνώμη του εισηγητή του δικαστικού Συμβουλίου εφέτη Νικόλαου Σαλάτα, ο οποίος κρίνει πως δεν μπορεί να αποδοθεί κατηγορία εγκληματικής οργάνωσης στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής καθώς δεν προκύπτει οικονομικό όφελος από τις πράξεις τους, επικαλούμενος την σύμβαση του Παλέρμο (2000) κατά του διακρατικού οργανωμένου εγκλήματος. Οι συνάδελφοι του απορρίπτουν το σκεπτικό του επισημαίνοντας ότι στην υπόθεση εφαρμόζεται η εξαιρετικά αυστηροποιημένη κύρωση της Σύμβασης του Παλέρμο από την Ελλάδα το 2010 .

Η ταυτότητα της δίκης

  • Κατηγορούμενοι: 68

Κατηγορίες :

  • Εγκληματική οργάνωση: Συνολικά 65 κατηγορούμενοι .
  • Διεύθυνση Οργάνωσης: 18 κατηγορούμενοι (Νίκος Μιχαλολιάκος και οι υπόλοιποι 17 εκλεγμένοι στις εκλογές του Ιουνίου 2012 βουλευτές του κόμματος ).
  • Μέλη: 47 κατηγορούμενοι (39 κατηγορούμενοι δικάζονται μόνο για το αδίκημα της εγκληματικής ενώ οι υπόλοιποι δικάζονται και για άλλα κακουργήματα για παράδειγμα ανθρωποκτονία και απόπειρες, διακεκριμένη οπλοκατοχή κλπ.
  • Δολοφονία Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι για την οποία δικάζονται ο Γιώργος Ρουπακιάς ως φυσικός αυτουργός και άλλοι 16 ως συνεργοί.
  • Απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος Αιγυπτίων ψαράδων (12 Ιουνίου 2012 στο Πέραμα) 5 κατηγορούμενοι
  • Απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ (12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα) 4 κατηγορούμενοι
  • Έναρξη δίκης: 20 Απριλίου 2015 στην αίθουσα των γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού.
  • Έδρα: Πρόεδρος είναι η κ. Μαρία Λεπενιώτη, που έχει προαχθεί σε αρεοπαγίτη από τον Μάιο του 2019.
  • Τακτικοί δικαστές οι Εφέτες Ανδρέας Ντόκος και Γεσθημανή Τσουλφόγλου.
  • Εισαγγελέας Έδρας είναι η κ. Αδαμαντία Οικονόμου με αναπληρωτή της τον κ. Στέλιο Κωσταρέλλο.
  • Οι δικαστές απαλλάχθηκαν κάθε άλλου καθήκοντος τους για να επιταχυνθεί η δίκη το Νοέμβριο του 2018

Συνεδριάσεις:

  • Συνολικά έγιναν 453 συνεδριάσεις.
  • Τον Ιανουάριο του 2016 η δίκη διακόπηκε για περίπου 4,5 μήνες λόγω αποχής των δικηγόρων. Διακόπηκε επίσης επί τρεις και πλέον μήνες λόγω του κορονοϊού.
  • Μάρτυρες: Εξετάστηκαν σχεδόν 150 μάρτυρες κατηγορίας και περίπου 70 υπεράσπισης.

Υλικό δικογραφίας :

  • Εκατοντάδες στοιχεία που αφορούν ολόκληρη την πορεία της Χρυσής Αυγής από τα έτη 1980-1984 που αποτελούσε τίτλο περιοδικού με εξυμνητικά κείμενα για τον Χίτλερ, την περίοδο «απαλλαγής» της, μετά το 1990, από τον όρο «εθνικοσοσιαλισμός» και την υιοθέτηση του όρου «λαϊκός εθνικισμός» έως τον παρόντα χρόνο .
  • Πλήθος και οι δικαστικές αποφάσεις με ενέργειες της οργάνωσης που αναγνώστηκαν στο δικαστήριο και αφορούν επιθέσεις από το 1992 και μετά, όπως η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Δημήτρη Κουσουρή το 1998 από στέλεχος της Χρυσής Αυγής και δέκα μέλη της, κ.α
  • Μόνο το παραπεμπτικό βούλευμα ξεπερνά τις 1000 σελίδες.
  • Το ψηφιοποιημένο υλικό (βίντεο, καταγεγραμμένες συνομιλίες, φωτογραφίες και άλλα) ξεπερνά τα δύο terrabyte.
  • Συνολικά τα στοιχεία, όλων των ειδών, που αναγνώστηκαν στο δικαστήριο ήταν 438.
  • Λήξη αποδεικτικής διαδικασίας: 7 Νοεμβρίου 2019 οπότε και απολογήθηκε τελευταίος ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.

Η εισαγγελική πρόταση

Η εισαγγελική πρόταση που έχουν να αξιολογήσουν τα μέλη του δικαστηρίου έδωσε ήδη τη δική της απάντηση στο κρίσιμο θέμα. Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου στις 18 Δεκεμβρίου 2019 έκρινε πως δεν υφίσταται εγκληματική οργάνωση και πως όλες οι ενέργειες που αποδίδονται σε οργανωμένη δράση συμμετεχόντων με διακριτούς ρόλους, είναι «μεμονωμένα περιστατικά» μελών και μη του κόμματος για διάφορους λόγους: «Δεν αποδείχθηκε κεντρικός σχεδιασμός των επιθέσεων».

Για τη δολοφονία Φύσσα η κ. Οικονόμου ζήτησε ενοχή μόνον του Γιώργου Ρουπακιά ζητώντας απαλλαγή όλων των συγκατηγορουμένων του για συνέργεια στην πράξη. «Δεν υπήρχε καμία εντολή για τον Φύσσα. Η εμφάνιση Ρουπακιά ήταν συμπτωματική, αν υπήρχε σχέδιο θα είχε λάβει και αυτός sms. Δεν προέκυψε πως οι συγκατηγορούμενοι του τον διευκόλυναν. Έδρασε μόνος του χωρίς να τον συνδράμει κανείς. Δεν ήταν συντεταγμένοι».

Για την επίθεση σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων ζήτησε ενοχή των πέντε κατηγορουμένων κατά επιεικέστερη μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη: «Αν ήθελαν να σκοτώσουν θα το έκαναν, δεν θα σταματούσαν».

Για την επίθεση σε βάρος του ΠΑΜΕ ζήτησε μετατροπή της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε πλημμεληματικού βαθμού επικίνδυνη και απλή σωματική βλάβη «Αν ήθελαν να σκοτώσουν θα χτυπούσαν στο κεφάλι των θυμάτων. Δεν ήθελαν να σκοτώσουν, ήθελαν να πλήξουν το συνδικάτο στην Ζώνη Περάματος».

Ζήτησε επίσης ενοχή για πλημμεληματική οπλοκατοχή -από κακουργηματική συνδεόμενη με την εγκληματική οργάνωση- των Νίκου Μιχαλολιάκου, Γιώργου Γερμενή και Γιάννη Λαγού.

Η εισαγγελική κρίση προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις με βασικές αιτιάσεις νομικών και καθηγητών Δικαίου ότι η κ. Οικονόμου αγνόησε ουσιαστικά δεδομένα της υπόθεσης. Από την πλευρά των κατηγορουμένων χαρακτηρίστηκε απόλυτα εμπεριστατωμένη.

Λίγες ημέρες μετά την πρόταση της κ. Οικονόμου η Χρυσή Αυγή εξέδωσε το ημερολόγιο του 2020 το εξώφυλλο του οποίου αναφέρει «θα ξαναγυρίσουμε και θα τρέμει η γη», φράση που αποδίδεται στον Γιόζεφ Γκαίμπελς.

Πηγή: Gazzetta.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 03 Οκτωβρίου 2020 10:16

Σχετικά Άρθρα

  • Δίκη Χρυσής Αυγής: Απορρίφθηκε το αίτημα του Κασιδιάρη περί κατάλυσης του τεκμηρίου αθωότητάς του
    Δίκη Χρυσής Αυγής: Απορρίφθηκε το αίτημα του Κασιδιάρη περί κατάλυσης του τεκμηρίου αθωότητάς του

    Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας απέρριψε το αίτημα του νεοναζί, πρωτόδικα καταδικασμένου εγκληματία, Ηλία Κασιδιάρη, περί κατάλυσης του τεκμηρίου αθωότητάς του. Η δίκη σε δεύτερο βαθμό της νεοναζιστικής, εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής είναι τον τελευταίο χρόνο σε εξέλιξη.

    Ο κατηγορούμενος επέλεξε να εμφανιστεί στην αίθουσα του δικαστηρίου προκειμένου να υποβάλλει το αίτημά του, την ώρα που η διαδικασία βρισκόταν στο σκέλος της υπόθεσης για την επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ. Ο καταδικασμένος νεοναζί, με αφορμή την απόφαση του αρμόδιου τμήματος του Αρείου Πάγου για τον αποκλεισμό του από τις εκλογές, υποστήριξε ότι μπήκε στην ουσία της υπόθεσης που εκδικάζεται και παραβιάστηκε το τεκμήριο αθωότητας του.

    «Αυτά γίνονται σε καθεστώτα Ουγκάντας»

    «Ζητώ να μου απαντήσετε αν υιοθετείτε όσα αναφέρει στην απόφαση του το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, αν ισχύει για εμένα το τεκμήριο αθωότητας ή αν κακώς βρίσκομαι εδώ και ταλαιπωρώ τους συνηγόρους μου», είπε, μεταξύ άλλων ο Κασιδιάρης. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, σχολιάζοντας την πρόταση της εισαγγελέως για την απόρριψη του αιτήματος του, είπε : «Άρα δεν έχω τεκμήριο αθωότητας! Αυτό λέτε όταν λέει εισαγγελέας θα το δούμε στην απόφαση. Αυτά γίνονται σε καθεστώτα Ουγκάντας!».

    Ο συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας, Κώστας Παπαδάκης, σημείωσε από την πλευρά του ότι, ο στόχος του κατηγορούμενου, είναι «πολιτικός και εκλογικός». Όπως τόνισε, ο ίδιος, σε καμία περίπτωση δεν θέλουν «να υπάρχει σκιά για δήθεν καταπάτηση του τεκμηρίου αθωότητας» σημειώνοντας παράλληλα πως ο Άρειος Πάγος με την επίμαχη απόφαση «έχει διοικητική και όχι δικαιοδοτική λειτουργία».

    Το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα το αίτημα Κασιδιάρη ως απαράδεκτο καθώς, όπως σημείωσε, αυτό δεν στηρίζεται σε διάταξη νόμου. Η πρόεδρος του Εφετείου ανέφερε ότι, «πάγια αρχή του Ποινικού Δικαστηρίου αποτελεί ο σεβασμός στο τεκμήριο της αθωότητας που ισχύει μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης». Ο Κασιδιάρης, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, αποχώρησε από τη δικαστική αίθουσα συνοδεία αστυνομικής δύναμης. Οι υποστηρικτές του νεοναζί τον χειροκρότησαν φωνάζοντας στην έδρα: «είστε απαράδεκτοι».

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Δίκη Χρυσής Αυγής: Οι αποφάσεις για Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Ηλιόπουλο για την υπόθεση υποκίνησης ρατσιστικού μίσους
    Δίκη Χρυσής Αυγής: Οι αποφάσεις για Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Ηλιόπουλο για την υπόθεση υποκίνησης ρατσιστικού μίσους

    Ενώπιον του Γ' Μονομελούς Πλημμελειοδικείου δικάστηκαν κατηγορούμενοι για δημόσια υποκίνηση ρατσιστικού μίσους οι καταδικασμένοι για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης και Παναγιώτης Ηλιόπουλος.

    Το Γ´ Μονομελές Πλημμελειοδικείο κατέληξε στην αθώωση των Νίκο Μιχαλολιάκου, Ηλία Κασιδιάρη και Παναγιώτη Ηλιόπουλου για υπόθεση υποκίνησης ρατσιστικού μίσους.

    Στην πρόταση της η εισαγγελέας ανέφερε ότι δεν προέκυψε ενοχή του Κασιδιάρη απο δηλώσεις, ενώ ο συνήγορος του ανέφερε ότι τέτοιες φράσεις έχουν ειπωθεί απο το σύνολο του κοινοβουλευτικού κόσμου εναντίον του Ερντογάν.

    Όταν ανακοινώθηκε η απόφαση υποστηρικτές του Κασιδιάρη που ήταν μέσα στη δικαστική αίθουσα, άρχισαν να χειροκροτούν.

    Η συνήγορος του Ηλία Κασιδιάρη, Βάσω Πανταζή σε δηλώσεις της έξω από τα δικαστήρια απέκλεισε οποιαδήποτε συνεργασία με το κόμμα του Αναστάσιου Κανελλοπουλου.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Δίκη Χρυσής Αυγής: Για σήμερα έχει διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή της συντρόφου του Παύλου Φύσσα - Καταθέτουν και δύο μάρτυρες-«κλειδί»
    Δίκη Χρυσής Αυγής: Για σήμερα έχει διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή της συντρόφου του Παύλου Φύσσα - Καταθέτουν και δύο μάρτυρες-«κλειδί»

    Την εμφάνιση της συντρόφου του Παύλου Φύσσα, Χρύσα Τοσλούκου, αναμένει σήμερα το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων το οποίο έχει διατάξει τη βίαιη προσαγωγή της γυναίκας που δεν έχει καταθέσει ποτέ δημόσια για εκείνα που έγιναν το βράδυ της δολοφονίας του μουσικού.

    Η μάρτυρας που είχε στην αγκαλιά της τον Παύλο Φύσσα όταν έφυγε από τη ζωή, μαχαιρωμένος από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά, δεν είχε εμφανιστεί στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο και δεν είχε αναζητηθεί, ώστε να δώσει κατάθεση στη δίκη. Είχε αναγνωσθεί, ωστόσο, η κατάθεση που είχε δώσει λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία, στην Ανακρίτρια Πειραιά που είχε αναλάβει αρχικά τη δολοφονία, πριν σχηματιστεί η μεγάλη δικογραφία για την «εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή».

    Στο παρόν δικαστήριο και μετά από αίτημα της υπεράσπισης, με το οποίο συντάχθηκε και η πλευρά των θυμάτων, κρίθηκε ότι η Χρύσα Τοσλούκου πρέπει να δώσει τη μαρτυρία της για τη νύχτα της 17ης προς 18ης Σεπτεμβρίου 2013, όταν ο μουσικός έπεσε νεκρός κυκλωμένος, σύμφωνα με την κατηγορία, από μέλη «Τάγματος εφόδου» της εγκληματικής οργάνωσης. Η γυναίκα αναζητήθηκε με εντολή του δικαστηρίου και εντοπίστηκε σε επαρχιακή πόλη που πλέον κατοικεί, όπου και της επιδόθηκε κλήση. Ωστόσο, δεν εμφανίστηκε στη δικαστική αίθουσα και έτσι το δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα βίαιης προσαγωγής της το οποίο ορίστηκε να εκτελεστεί στη σημερινή συνεδρίαση.

    Αν η κα Τοσλούκου δεν είναι παρούσα ούτε σήμερα στο βήμα του μάρτυρα είναι πιθανό το δικαστήριο να της επιβάλει πρόστιμο για λιπομαρτυρία το οποίο κυμαίνεται από 200 έως 500 ευρώ.

    Άλλοι δύο μάρτυρες καταθέτουν

    Πλην της τότε συντρόφου του μουσικού, το δικαστήριο έχει καλέσει για σήμερα άλλους δύο μάρτυρες. Τον φίλο του μουσικού, Μιχάλη Ξυπόλητο, παρών στην καφετέρια Κοράλλι από όπου ξεκίνησε η θανάσιμη καταδίωξη της παρέας του Φύσσα και τον εξωτερικό φρουρό των φυλακών Δημήτρη Χατζησταμάτη, θαμώνα της καφετέριας, που το επίμαχο βράδυ προσπάθησε να αποτρέψει την ένταση όταν είδε συγκεντρωμένους χρυσαυγίτες έξω από το μαγαζί.

    Και οι δύο μάρτυρες είναι σημαντικοί καθώς έχουν περιγράψει κρίσιμες λεπτομέρειες για όσα έγιναν πριν το φονικό χτύπημα στον μουσικό και την «οργανωμένη και συντεταγμένη», όπως και οι δύο έχουν χαρακτηρίσει, δράση των μελών του «Τάγματος εφόδου» που σε χρόνο - εξπρές συγκροτήθηκε εκείνο το βράδυ από μέλη της Τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Δίκη Χρυσής Αυγής: Βίαιη προσαγωγή της συντρόφου του Παύλου Φύσσα διέταξε το δικαστήριο
    Δίκη Χρυσής Αυγής: Βίαιη προσαγωγή της συντρόφου του Παύλου Φύσσα διέταξε το δικαστήριο

    Βίαιη προσαγωγή της συντρόφου του Παύλου Φύσσα ζήτησε το 5μελές Εφετείο Κακουργημάτων, ώστε να καταθέσει στη δίκη για τη Χρυσή Αυγή.

    Η απόφαση ελήφθη έπειτα από αίτημα της συνηγόρων υπεράσπισης του καταδικασμένου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά.

    Η Μαρίνα Δαλιάνη, δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα, ζήτησε από το δικαστήριο πριν λάβει απόφαση για βίαιη προσαγωγή να εξετάσει ότι έχουν εξαντληθεί όλοι οι άλλοι τρόποι με την πρόεδρο να επισημαίνει ότι η μάρτυρας έχει εντοπιστεί σε επαρχιακή πόλη και έχει κλητευθεί.

    Τι κατέθεσε η αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ

    Στο βήμα του μάρτυρα στη δίκη της Χρυσής Αυγής ανέβηκε η αστυνομικός της ΔΙΑΣ που με άλλους συναδέλφους της είχαν σπεύσει με τέσσερις μηχανές έξω από την καφετέρια Κοράλλι λίγο πριν δολοφονηθεί ο Παύλος Φύσσας.

    Η αστυνομικός Αγγελική Λεγάτου κατέθεσε ότι οι μηχανές της ΔΙΑΣ έσπευσαν έξω από το καφέ στο Κερατσίνι όταν έλαβαν σήμα από το Κέντρο τους ότι έξω από το Κοράλλι ήταν συγκεντρωμένα άτομα με ρόπαλα.

    «Όταν φθάσαμε είδαμε περίπου 40 με 50 άτομα. Εκεί μας προσέγγισε ένας πολίτης μας είπε πως είναι συνάδελφος και ότι διαπληκτίστηκαν "κάτι χρυσαυγίτες με αναρχικούς"... Είδαμε περίπου 15 με 20 άτομα να τρέχουν προς την Τσαλδάρη και τα ακολουθήσαμε πεζή. Είδαμε πέντε άτομα να τσακώνονται. Μπήκαμε και τραβήξαμε τυχαία έναν από αυτούς. Ήταν ο Φύσσας. Μας φώναξε "εμένα ρε;" Σήκωσε την μπλούζα του και μας έδειξε την πληγή από το μαχαίρι και τον Ρουπακιά ο οποίος είχε ανοίξει την πόρτα και ετοιμαζόταν να μπει στο αυτοκίνητο να φύγει. Τον συλλάβαμε και βρήκαμε και το μαχαίρι» κατέθεσε η αστυνομικός.

    Η μάρτυρας δέχθηκε πολλές ερωτήσεις από την πρόεδρο η οποία της ζήτησε να διευκρινίσει πολλά ζητήματα, μεταξύ των οποίων και αν όντως διαπίστωσαν πως υπήρχε διένεξη μεταξύ «αναρχικών και χρυσαυγιτών». Η αστυνομικός απάντησε πως δεν κατάλαβαν τι ήταν τα άτομα αυτά. Την ρώτησε επίσης γιατί τράβηξε τον Φύσσα από αυτούς που τσακώνονταν και η κυρία Λεγάτου είπε πως τον τράβηξε γιατί έδειχνε έξαλλος: «ήταν ο μονός που φώναζε».

    Η πρόεδρος ρώτησε επίσης την αστυνομικό αν κατάλαβαν ή όχι πως στο σημείο που «τσακώνονταν οι 4-5» είχε μαχαιρωθεί ένας άνθρωπος. Η μάρτυρας απάντησε πως δεν θα είχαν καταλάβει αν δεν σήκωνε την μπλούζα φωνάζοντας ο Φύσσας.

    • Πρόεδρος: Ο Ρουπακιάς δηλαδή θα είχε φύγει;
    • Μάρτυρας: Κανονικά. Είχε ανοίξει την πόρτα και ετοιμαζόταν να μπει στο αυτοκίνητο.
    • Πρόεδρος: Έχετε πει πως ο Ρουπακιάς σας φάνηκε ήρεμος, ψύχραιμος. Πώς το ερμηνεύετε;
    • Μάρτυρας: Δεν ξέρω...
    • Πρόεδρος: Μήπως δεν περίμενε πως θα επέμβετε εσείς κυρία μου; Τρία δευτερόλεπτα μετά, θα είχε φύγει. Τι λέτε;
    • Μάρτυρας: Κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε. Τι άλλο μπορούσαμε να κάνουμε; Φωνάζαμε "Αστυνομία" και μας αγνοούσαν...
    • Πρόεδρος: Βλέπατε τα γεγονότα! Πήρατε και έπαινο διαβάσαμε...
    • Μάρτυρας: Μάλιστα.
    • Πρόεδρος: Για την σύλληψη του Ρουπακιά;
    • Μάρτυρας: Μάλιστα.

    Η εισαγγελέας ρώτησε την αστυνομικό αν η φίλη του Παύλου Φύσσα, Χρύσα Τοσλούκου ζήτησε τη βοήθεια τους και η κυρία Λεγάτου απάντησε πως τους ζήτησε να επέμβουν λέγοντας πως χτυπάνε τους φίλους της.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Δίκη Χρυσής Αυγής: Η σύντροφος του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα καταθέτει σήμερα για πρώτη φορά δημόσια
    Δίκη Χρυσής Αυγής: Η σύντροφος του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα καταθέτει σήμερα για πρώτη φορά δημόσια

    Για πρώτη φορά από τη στιγμή που ο Παύλος Φύσσας ξεψύχησε στην αγκαλιά της, μαχαιρωμένος από τον Γιώργο Ρουπακιά, η σύντροφος του μουσικού αναμένεται ότι θα καταθέσει δημόσια για εκείνα που έγιναν πριν και μετά από το έγκλημα, το οποίο έφερε στο προσκήνιο την «εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή».

    Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων μετά από αίτημα της υπεράσπισης των κατηγορουμένων, στο οποίο συναίνεσε και η πλευρά της Υποστήριξης της Κατηγορίας (Πολιτική Αγωγή) αναζήτησε και εντόπισε την τότε σύντροφο του μουσικού, η οποία δεν είχε εμφανιστεί ποτέ στο πρώτο δικαστήριο, καλώντας την σήμερα να είναι παρούσα για να καταθέσει.

    Η Χρύσα Τοσλούκου αναμένεται ότι θα βρεθεί στο δικαστήριο που δικάζει σε δεύτερο βαθμό την εγκληματική οργάνωση και τη βίαιη δράση της, για να καταθέσει για τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή της το βράδυ της 17ης προς 18ης Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι, όταν ο Παύλος κυνηγήθηκε και εγκλωβίστηκε από ομάδα χρυσαυγιτών πριν δεχθεί τις θανάσιμες μαχαιριές του καταδικασμένου σε ισόβια στην πρώτη δίκη, Γιώργου Ρουπακιά.

    Την παρουσία της κυρίας Τοσλούκου στο βήμα του μάρτυρα ζήτησε σχεδόν από την αρχή των καταθέσεων μαρτύρων της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα η υπεράσπιση των κατηγορουμένων με βασικό σκεπτικό ότι η επίθεση σε βάρος του μουσικού και της παρέας του ήταν «μία απλή συμπλοκή» που σχετίζεται με κάτι που συνέβη μέσα στην καφετέρια "Κοράλλι" στο Κερατσίνι. Εκεί, δηλαδή, που είχαν βρεθεί ο Φύσσας με φίλους του για να δουν ποδοσφαιρικό αγώνα, σε μικρή απόσταση από τον Ιωάννη 'Αγγο (κάθειρξη 9 ετών πρωτόδικα), τον άνθρωπο που με μηνύματα του "κινητοποίησε" το τάγμα εφόδου που επιτέθηκε στο μουσικό.

    Η υπεράσπιση αμφισβητεί την παραδοχή της απόφασης που έλαβε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, σύμφωνα με την οποία ούτε τυχαίο, ούτε ασύνδετο με τη συνολική δράση της φασιστικής εγκληματικής οργάνωσης ήταν το έγκλημα σε βάρος του 34χρονου Παύλου Φύσσα.

    Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δέχθηκε ότι η δολοφονία Φύσσα «ήταν έγκλημα στοχευμένο και οργανωμένο» από την εγκληματική οργάνωση. Αναφέρει μάλιστα για τον εκτελεστή του σχεδίου, τον Γιώργο Ρουπακιά, πως «η εγκληματική του ενέργεια αποτέλεσε εκτέλεση συγκεκριμένου σχεδίου και εντολής. Συνάγεται αβίαστα ότι το σχέδιο επίθεσης σε βάρος του ήταν στοχευμένο και οργανωμένο».

    Η γυναίκα που έχει κληθεί σήμερα στο δικαστήριο έχει καταθέσει, λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του μουσικού, πως το έγκλημα έγινε αναίτια, χωρίς να έχει προηγηθεί τίποτε μέσα στην καφετέρια: «Τίποτα το ιδιαίτερο δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου όσο ήμασταν μέσα στο μαγαζί. Όταν τελείωσε ο αγώνας και βγήκαμε έξω για να κανονίσουμε τι θα κάνουμε, ήρθε ο υπεύθυνος του μαγαζιού και μας είπε να μην κάνουμε καμία φασαρία στο μαγαζί. Εμείς δεν καταλάβαμε για ποιο λόγο μας το έλεγε αυτό, αφού απολύτως τίποτα δεν είχε προηγηθεί. Όταν τον ρωτήσαμε γιατί μας το λέει αυτό, μας υπέδειξε κάποια άτομα που μαζεύονταν στη γωνία Π. Μελά και Κεφαλληνίας, απέναντι από το Κοράλλι».

    Η σύντροφος του Φύσσα είχε πει επίσης: «Ταυτόχρονα, έρχεται προς το μέρος μας με παπάκι ένα άτομο μελαχρινό με ριγέ χρωματιστή μπλούζα και μας είπε να φύγουμε γιατί θα γινόταν φασαρία. Εμείς δεν μπορούσαμε να αντιληφθούμε για ποιο λόγο θα γινόταν φασαρία, κι ούτε μπορούσαμε να καταλάβουμε τον υπερβάλλοντα ζήλο του συγκεκριμένου ατόμου να μας διώξει από το σημείο που βρισκόταν η καφετέρια. Δεν άκουσα το άτομο αυτό να λέει ότι ήταν αστυνομικός. Επειδή επέμενε πολύ να σηκωθούμε και να φύγουμε, γιατί -όπως μας είπε- τα άτομα αυτά ήταν χρυσαυγίτες και αγριεμένοι. Με τους τρεις χρυσαυγίτες που ήταν στο σημείο δεν αντιπαρατεθήκαμε σε καμία στιγμή. Μάλιστα, ο φίλος μας ο Δ. απευθυνόμενος προς τον υπεύθυνο του μαγαζιού, είπε κάτι σαν "γερμανόσποροι, που κάψανε τις οικογένειές μας". Είπα στον Παύλο να τον μαζέψει γιατί θα μας ακούσουν και τότε θα γίνει πραγματικά φασαρία και ο Παύλος πήγε και του είπε "βούλωνε και πάμε να φύγουμε..."».

    Η γυναίκα, που εκείνη την εποχή ήταν ήδη δυόμιση χρόνια με τον μουσικό, είχε περιγράψει παράλληλα και τη συμπεριφορά των αστυνομικών της ΔΙΑΣ που είχαν σπεύσει στο σημείο αναφέροντας πως «σταμάτησαν σε μία ομάδα μαυροφορεμένων ατόμων, γύρω στους 15, που είχε ήδη μαζευτεί στο σημείο. Δεν μπόρεσα να δω αν τους μιλούσαν. Δεν ήταν παρατεταγμένοι οι αστυνομικοί, ούτε σχημάτισαν κάποιο προστατευτικό κλοιό. Καθόντουσαν χαλαρά όλοι μαζί σαν να ήταν παρέα. Κάποιοι αστυνομικοί είχαν κατέβει από τις μηχανές τους και είχαν βγάλει και τα κράνη τους…».

    Η μάρτυρας έχει καταθέσει πως ξαφνικά εμφανίστηκαν 7-8 άτομα, ηλικίας περίπου 35-40 ετών, μαυροφορεμένα, κάποιοι με ξυρισμένα κεφάλια, κάποιοι όχι, οι οποίοι «με δυνατές φωνές, κατευθύνθηκαν με απειλητικές διαθέσεις προς τα αγόρια της παρέας. Γύρισα πίσω και πήγα τρέχοντας προς τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στην Κεφαλληνίας. Ούρλιαζα λέγοντας πως οι φίλοι μου κινδυνεύουν, και τους παρακαλούσα να έρθουν να βοηθήσουν. Θυμάμαι χαρακτηριστικά έναν αστυνομικό ψηλό και πολύ σωματώδη, άγρια φυσιογνωμία, τετράγωνο πρόσωπο, να μου λέει: "Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, είναι πάρα πολλοί". Μόνο μία κοπέλα αστυνομικός κι ένας νεαρός αστυνομικός, ήταν οι μόνοι από την αστυνομική δύναμη που κινήθηκαν πεζοί προς το σημείο που βρίσκονταν οι φίλοι μου και κινδύνευαν».

    Περιγράφει, επίσης, πώς γυρίζοντας προς το σημείο της έντασης είδε ότι «ο Παύλος είχε μαχαιρωθεί, ήταν όρθιος, κρατούσε το στήθος του κι έλεγε ότι τον μαχαίρωσαν κι έδειχνε προς την κατεύθυνση του δράστη».

    Τέλος, αναφέρεται σε άντρα σωματώδη που «έφερε το πρόσωπό του πολύ κοντά στο δικό μου και μου είπε: "Τον π.... σου που μου τον έφερες στο μαγαζί". Αυτό το άτομο το είδα σε βίντεο αναρτημένο στο youtube από επεισόδιο που είχε κάνει η Χρυσή Αυγή σε λαϊκή αγορά στο Μεσολόγγι».

    Στο δικαστήριο έχει κληθεί σήμερα και η αυτόπτης Παρασκευή Καραγιαννίδου της οποίας η κατάθεση πιθανότατα θα ακολουθήσει αυτήν της κυρίας Τοσλούκου.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Δίκη Χρυσής Αυγής: Εκτός ελέγχου ο Γιάννης Λαγός - Στις 18/1 καταθέτει η σύντροφος του Φύσσα
    Δίκη Χρυσής Αυγής: Εκτός ελέγχου ο Γιάννης Λαγός - Στις 18/1 καταθέτει η σύντροφος του Φύσσα

    Ο Γιάννης Λαγός εκτόξευσε εναντίον της Μάγδας Φύσσα χυδαίες εκφράσεις όπως «είσαι επάγγελμα Μάγδα Φύσσα, άντε γ..»

    Για πρώτη φορά, στις 18 Ιανουαρίου 2023 η σύντροφος του δολοφονηθέντος Παύλου Φύσσα, θα καταθέσει ως μάρτυρας στη δευτεροβάθμια δίκη για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, η οποία διεξάγεται ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

    Στο πρωτόδικο δικαστήριο η συγκεκριμένη γυναίκα, η οποία ήταν μαζί με τον Παύλο Φύσσα τη στιγμή της εν ψυχρώ δολοφονίας του, παρότι είχε κληθεί, δεν είχε εντοπιστεί ως αγνώστου διαμονής.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Παρασκευής (13/1) του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων σημειώθηκε ένταση όταν ο κατηγορούμενος Γιάννης Λαγός επιτέθηκε φραστικά στη μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα, όταν η τελευταία ζήτησε να σταματήσουν να αποκαλούν τον γιο της «μακαρίτη» καθώς όπως είπε με συναισθηματική φόρτιση: «έχει δολοφονηθεί».

    Τότε ο Γιάννης Λαγός εκτόξευσε εναντίον της χυδαίες εκφράσεις όπως «είσαι επάγγελμα Μάγδα Φύσσα, άντε γ..» με τη Μάγδα Φύσσα να του απαντά: «τόσο πολύ στεναχωριέστε για τις μανούλες;».

    Ο Γιάννης Λαγός δεν σταμάτησε όμως να υβρίζει ακόμα και όταν οι αστυνομικοί τον τραβούσαν, βάζοντας του χειροπέδες από το εδώλιο. Το κοινό από την πλευρά των θυμάτων της Χρυσής Αυγής φωναζε «δολοφόνοι» ο Γιάννης Λαγός φώναζε «αντε γεια ρε».

    Κατά τη σημερινή συνεδρίαση κατέθεσε η Δήμητρα Ζώρζου, αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

    Η μάρτυρας περιέγραψε πως ομάδα «μαυροφορεμένων με ρόπαλα» κυνηγούσαν τον Φύσσα και ότι τον χτύπησαν κάποιοι εξ αυτών στην πλάτη. Είδε επίσης όπως κατέθεσε να σπεύδει στο σημείο το αυτοκίνητο του Ρουπακιά και να βγαίνει εκείνος από μέσα. Η μάρτυρας είπε πως ο καταδικασμένος για την δολοφονία, πλησίασε προς τον μουσικό ο οποίος είχε βρεθεί σε ένα κλοιό «να τον αγκαλιάζει και να γυρίζει στο αμάξι». Όπως είπε «την ώρα που πάει να μπει εμφανίζονται δύο αστυνομικοί που πάνε στον Παύλο και εκείνος τους φωνάζει «πιάστε τον, με μαχαίρωσε».

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

  • Δίκη Χρυσής Αυγής: Η Μάγδα Φύσσα ξέσπασε - «Τον σκοτώσατε για τους στίχους του;»
    Δίκη Χρυσής Αυγής: Η Μάγδα Φύσσα ξέσπασε - «Τον σκοτώσατε για τους στίχους του;»

    Η Πρόεδρος της έδρας κάλεσε τη μητέρα του Παύλου Φύσσα να περάσει εκτός της αίθουσας - «Τον μάρτυρα δικάζετε;»

    Tην σφοδρή αντίδραση της Φύσσα Μάγδας προκάλεσαν οι επανειλημμένες ερωτήσεις συνηγόρων υπεράσπισης κατηγορουμένων στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, σχετικά με τους στίχους, τα τραγούδια και τη μουσική του Παύλου Φύσσα.

    Μάγδα Φυσσα: Για να καταλάβουμε για τα τραγούδια του τελικά τον σκοτώσατε; Τον μάρτυρα δικαζετε; Θα κάνετε καμία ερώτηση για την υπόθεση;

    Πρόεδρος: Να περάσετε έξω

    Φύσσα: Θα περάσω έξω γιατί δεν μπορώ να τον ακούω....

    «Περίμεναν τον Ρουπακιά για να μαχαιρώσει», κατέθεσε φίλος του Φύσσα

    Με την κατάθεση του Δημήτρη Μελαχροινόπουλου, φίλου του Παύλου Φύσσα και αυτόπτη μάρτυρας της δολοφονίας του, συνεχίζεται σήμερα στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

    Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του, ο μάρτυρας μίλησε για «οργανωμένη επίθεση», η οποία εκτελέστηκε «στοχευμένα» από το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, στο Κερατσίνιν το 2013.

    Μάλιστα, κατέθεσε πως οι επιτιθέμενοι «περίμεναν τον Ρουπακιά για να μαχαιρώσει» τον Παύλο Φύσσα.

    Ακόμη, ο Δημήτρης Μελαχροινόπουλος, περιέγραψε και το πως ο Παύλος Φύσσας υπέδειξε τον Γιώργο Ρουπακιά στις αρχές.

    Συγκεκριμένα, ο μάρτυρας είπε: «O Παύλος είπε το έκανε αυτός. Μαζεύτηκε κόσμος. Ήρθε μια νοσηλεύτρια έπιασε το σφυγμό του Παύλου και είπε αμέσως ασθενοφόρο. Πήγαμε στο νοσοκομείο εκεί μάθαμε ότι κατέληξε».

    Στη συνέχεια, ο ίδιος αναφέρθηκε και στις απειλές που, όπως ανέφερε, δεχόταν ο ίδιος ακόμη και 1,5 χρόνο μετά τη δολοφονία. «Με είχαν πάρει ανώνυμα τηλέφωνα και δεχόμουν απειλές για ένα με ενάμιση χρόνο και μου έλεγαν θα είσαι ο επόμενος. Πιστεύω ότι ήταν οργανωμένη η επίθεση. Είδα πως επιχείρησαν στοχευμένα», ανέφερε ο Δ.Μελαχροινόπουλος, τονίζοντας πως ο Γ. Ρουπακιάς ήταν αυτός που ήρθε με το τελευταίο αμάξι, μέσα στο οποίο υπήρχε και κάποιος συνεπιβάτης τον οποίο, όμως, ο ίδιος δεν μπορεί να αναγνωρίσει. «Ακούγαμε τα άτομα που έλεγαν θα σας γ... Έρχονταν πέντε άτομα χτυπούσαν τον Παύλο, μετά έφευγαν και μετά ξαναήρθαν. Μου φάνηκε πολύ περίεργο αυτό. Οι τελευταίοι πέντε έκαναν έναν κλοιό… Λες και έκαναν χώρο στο Ρουπακιά για να τον μαχαιρώσει. Πιστεύω ότι τον περίμεναν τον Ρουπακιά», είπε ο μάρτυρας.

    Πρόεδρος: Γιατί έγινε η επίθεση;

    Μάρτυρας: Η μουσική που κάνουμε είναι αντιφασιστική και αντιρατσιστική. Κάποια άτομα μας γνωρίζουν. Εγώ είδα δύο κινήσεις, το αγκάλιασμα του Ρουπακιά και τις μαχαιριές στον Παύλο. Ήρθε να τον μαχαιρώσει. Μετά ξαφνικά εξαφανίστηκαν όλοι.

    Εισαγγελέας: Τι έκανε ο Φύσσας;

    Μάρτυρας: Αμυνόταν.....Είδα τον Ρουπακιά να έρχεται ανάποδα. Βγήκε από το αμάξι. Και κατευθύνθηκε απευθείας στον Παύλο.

    Πρόεδρος: Γιατί κατευθύνθηκε στον Παύλο και όχι σε εσάς;

    Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω. Ο Ρουπακιας μόλις τον μαχαίρωσε πήγε να φύγει...

    Πρόεδρος: Πώς τον συνέλαβαν;

    Μάρτυρας: Πιθανότατα τον είδαν οι αστυνομικοί. Δεν μπορούσε να φύγει γιατί είχε έρθει το περιπολικό.... Οι αστυνομικοί είδαν όλο το σκηνικό και δεν έκαναν τίποτα.

    Η δίκη συνεχίζεται.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Δίκη Χρυσής Αυγής: Καταθέτει φίλος του Παύλου Φύσσα που βρισκόταν μπροστά στη δολοφονία
    Δίκη Χρυσής Αυγής: Καταθέτει φίλος του Παύλου Φύσσα που βρισκόταν μπροστά στη δολοφονία

    Τον φίλο του Παύλου Φύσσα, Δημήτρη Μελαχροινόπουλο, που υπήρξε όχι μόνο αυτόπτης μάρτυρας, αλλά και θύμα του τάγματος εφόδου που το 2013 σκότωσε το 34χρονο μουσικό στο Κερατσίνι, αναμένεται να εξετάσει το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου δικάζεται σε δεύτερο βαθμό η Χρυσή Αυγή.

    «Τον είδα να τον μαχαιρώνει δυο φορές»

    Ο ίδιος από την πρωτόδικη διαδικασία, έχει βάλει στο στόχαστρο τη Χρυσή Αυγή και το Γιώργο Ρουπακιά, λέγοντας πως ο τελευταίος «ήθελε να σκοτώσει τον Παύλο».

    «Τον είδα να τον μαχαιρώνει δυο φορές, με το δεξί του χέρι. Μετά κατάλαβα ότι κρατούσε μαχαίρι. Όχι, δεν υπήρχε συμπλοκή, τον χτύπησε κατευθείαν» ήταν τα λόγια του όταν κατέθεσε το 2015, εξηγώντας ότι και ο ίδιος είχε δεχθεί επίθεση, όταν προσπάθησε να βοηθήσει έναν φίλο του να διαφύγει από τα χτυπήματα χρυσαυγιτών.

    Παράλληλα, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έχει ζητήσει να βρίσκεται στη δικαστική αίθουσα και ο Δημήτρης Κουρεντζής, ο αστυνομικός - μέλος του πληρώματος της Άμεσης Δράσης που συνέλαβε τον Γιώργο Ρουπακιά, αφού τον κατέδειξε ο ίδιος ο Παύλος Φύσσας ως τον άνθρωπο που τον μαχαίρωσε.

    Να σημειωθεί πως οι δύο προηγούμενες συνεδριάσεις που είχαν προσδιοριστεί για την περασμένη εβδομάδα, τελικά αναβλήθηκαν καθώς τόσο η εισαγγελέας της έδρας όσο και η αναπληρωματική εισαγγελική λειτουργός αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας.

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο