Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2020 22:38

Τζέφρι Πάιατ: Η Ελλάδα μπορεί να δώσει λύσεις στις προκλήσεις των ΗΠΑ στην Αν. Μεσόγειο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Στην Αθήνα αύριο ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ

Το μήνυμα πως η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια χώρα που μπορεί να δώσει λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια, έστειλε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο 22ο Capital Link Invest in Greece Forum, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο ψηφιακά, με τίτλο «Η Ελλάδα κοιτάει μπροστά με αυτοπεποίθηση».

«Για χρόνια, η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας χαίρει διακομματικής υποστήριξης και αυτή η στήριξη θα συνεχιστεί καθώς μεταβαίνουμε σε μια νέα διοίκηση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο εκλεγμένος Πρόεδρος Μπάιντεν και η ομάδα του γνωρίζουν πολύ καλά την Ελλάδα και κατανοούν τον κρίσιμο ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια» επισήμανε περαιτέρω ο Αμερικανός πρέσβης.

Εξίσου, διαβεβαίωσε πως Ελλάδα και ΗΠΑ θα συνεχίζουν να χτίζουν στα πολύ γερά θεμέλια των τελευταίων ετών και θα αυξήσουν περαιτέρω την οικονομική τους σχέση το 2021.
Ειδική αναφορά έκανε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα στις σχέσεις των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τζέφρι Πάιατ ανακοίνωσε πως διήμερη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει αύριο και την Πέμπτη στην Αθήνα ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Νταν Μπρουλέτ (Dan Brouillette), «που θα χρησιμεύσει ως ακρογωνιαίος λίθος της φετινής πρωτοφανούς προόδου στις ενεργειακές σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας».

Αναδεικνύοντας τη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα, ο Τζέφρι Πάιατ εστίασε στην κρίσιμο ρόλο της χώρας μας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. «Με τον πρόσφατα ολοκληρωμένο Διαδριατικό Αγωγό, τον υπό κατασκευή Διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB), που στόχος είναι να ολοκληρωθεί το επόμενο έτος, την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη και τις νέες προγραμματισμένες συνδέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, η Ελλάδα και οι γείτονές της επανασχεδιάζουν κυριολεκτικά τον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τη διαφοροποίηση πηγών και διαδρομών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, διαμήνυσε πως οι ΗΠΑ θέλουν να είναι μέρος της «τολμηρής πράσινης ατζέντας» που έχει θέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναγνωρίζοντας ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες είναι το μέλλον και σημείωσε πως το αέριο θα είναι το καύσιμο μετάβασης.

Επίσης, χαιρέτισε τις συνεχείς μεταρρυθμίσεις της χώρας μας σε αυτόν τον τομέα για την απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης έργων ανανεώσιμης ενέργειας και εξέφρασε την ελπίδα να πραγματοποιηθούν περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις σε αναδυόμενους τομείς όπως η αποθήκευση ενέργειας και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα. Επισήμανε μάλιστα πως σε συνδυασμό με τα σχέδια της Ελλάδας για επέκταση των ενεργειακών διασυνδέσεων της και εκσυγχρονισμό των λιμένων της, οι επενδύσεις αυτές θα βοηθήσουν στην προώθηση του ρόλου της Ελλάδας ως κορυφαίου περιφερειακού ενεργειακού κόμβου.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο Αμερικανός πρέσβης και στην αμυντική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ. «Η διαρκώς αυξανόμενη διμερή σχέση» στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας παρέχει σταθερότητα και βοηθά στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε αφενός την ιδιαίτερη ικανοποίησή του που, για παράδειγμα, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει πιστοποιήσει το ναυπηγείο της Σύρου για τη συντήρηση στρατιωτικών σκαφών των ΗΠΑ, και αφετέρου τη σθεναρή υποστήριξή του στις προσπάθειες της αμερικανικής εταιρείας ONEX να ολοκληρώσει τις προσπάθειες για την απόκτηση του ναυπηγείου Ελευσίνα, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Οικονομικής Ανάπτυξης (Development Finance Corporation/DFC). Σημείωσε επιπρόσθετα πως μέσω του επερχόμενου προγράμματος εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Ναυτικού και της κατασκευής νέων και αναβαθμισμένων φρεγατών, αυτές οι επενδύσεις θα βοηθήσουν να φέρουν νέες και διευρυμένες δυνατότητες στις υπάρχουσες στρατιωτικές δυνάμεις της Ελλάδας και θα ξεκινήσουν μια εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία όπου η Ελλάδα παραδοσιακά υπερέχει.

Εστιάζοντας στην οικονομική διάσταση της διμερούς σχέσης, ο Τζέφρι Πάιατ είπε πως οι αμερικανικές εταιρείες έρχονται στην Ελλάδα για να επενδύσουν «λόγω της αξίας και της σταθερότητας που προσφέρει η Ελλάδα και επειδή οι χώρες μας ενώνονται με την πίστη μας στη σκληρή δουλειά, τη δημιουργικότητα και τα κοινά δημοκρατικά ιδανικά μας». Πιο συγκεκριμένα, ανέδειξε τις επενδύσεις των αμερικανικών εταιρειών της Amazon, της Microsoft, της Digital Realty στη χώρα μας στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας. Στάθηκε ιδιαίτερα στις επενδύσεις των αμερικανικών εταιρειών στη Θεσσαλονίκη. Η Pfizer, Cisco και Deloitte, επεκτείνουν το αποτύπωμά τους στη Θεσσαλονίκη και συμβάλλουν στην ανάπτυξή της ως περιφερειακού κόμβου καινοτομίας, ανέφερε. Οι εταιρείες αυτές επενδύουν στη στρατηγική τοποθεσία της Θεσσαλονίκης ως πύλη προς τα Βαλκάνια, και το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό που προσφέρουν τα εξαιρετικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης, υπογράμμισε.

Σε αυτό το σημείο, ο Αμερικανός πρέσβης εξήρε την «εξαιρετικά μεγάλη πρόοδο» που έχει σημειώσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στην ψηφιοποίηση κυβερνητικών διαδικασιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η ελληνική κυβέρνηση αύξησε την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, που οδήγησε στην αφαίρεση της Ελλάδας από τη λίστα παρακολούθησης USTR Special 301 τον Απρίλιο, μετά από 12 χρόνια.

Επίσης, αναφέρθηκε στη συμβολή του προγράμματος «Ηρακλής» στις επενδύσεις, λέγοντας πως βοηθά στην είσοδο παγκόσμιων και ιδιαίτερα Αμερικανών επενδυτών στην Ελλάδα, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τέλος, αναφερόμενος στο Ελληνικό, είπε πως η Mohegan είναι έτοιμη να ξεκινήσει να εργάζεται για το έργο του καζίνο, το οποίο θα δημιουργήσει 7.000 θέσεις εργασίας και θα προσφέρει εργασία σε πολλές ελληνικές κατασκευαστικές και νομικές εταιρείες, καθώς και σε τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις. Εκτίμησε μάλιστα ότι τα επενδυτικά σχέδια της Mohegan θα μεταμορφώσουν τη Ριβιέρα της Αθήνας και θα βοηθήσουν τη χώρα να ανακάμψει μετά την πανδημία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2020 20:21

Σχετικά Άρθρα

  • Ερντογάν: Ένας περιεκτικός και δίκαιος διαμοιρασμός είναι εφικτός στην Ανατολική Μεσόγειο
    Ερντογάν: Ένας περιεκτικός και δίκαιος διαμοιρασμός είναι εφικτός στην Ανατολική Μεσόγειο

    «Προσκάλεσα τον φίλο Μητσοτάκη στην Άγκυρα για την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου», ανέφερε ο Ερντογάν.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιστρέφοντας από την Αθήνα στην Άγκυρα, συνομίλησε με τους δημοσιογράφους που τον συνόδεψαν στο ταξίδι του και αξιολόγησε την επίσκεψη του στην Ελλάδα, με θετικά χρώματα.

    Όπως είπε, «ολοκληρώσαμε με επιτυχία την επίσημη επίσκεψή μας στην Αθήνα στο πλαίσιο της πρόσκλησης του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη. Όπως γνωρίζετε, μετά από διακοπή 65 ετών μεταξύ των δύο χωρών, είχαμε πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψη σε επίπεδο αρχηγού κράτους το 2017. Αυτή τη φορά, είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε και πάλι στην Αθήνα με την ευκαιρία του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου. Πραγματοποιήσαμε την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, το οποίο ιδρύσαμε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Πρόεδρος, το 2016. Κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσκεψης, πραγματοποιήσαμε την 5η συνεδρίαση του Συμβουλίου μας μετά από ένα κενό 7 ετών.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας, υπογράφηκαν συμφωνίες σε διάφορους τομείς, όπως η εκπαίδευση, η γεωργία, ο τουρισμός και το εμπόριο. Αρχικά, είχαμε συνάντηση με την Πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στη συνέχεια συναντηθήκαμε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Προήδρευσα της 5ης συνεδρίασης του Συμβουλίου μας μαζί με τη συμμετοχή των Υπουργών μας. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας στο πλαίσιο της επίσκεψής μας, εξετάσαμε όλες τις διαστάσεις των διμερών μας σχέσεων. Αξιολογήσαμε τα βήματα που μπορούν να γίνουν για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας στη βάση της θετικής ατζέντας. Οι περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις ήταν επίσης στην ατζέντα μας. Συζητήσαμε τις φρικαλεότητες που λαμβάνουν χώρα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ιδίως στη Γάζα. Μοιραστήκαμε την πεποίθησή μας ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να παραμείνει σιωπηλή μπροστά στις σφαγές που διαπράττονται. Συζητήσαμε τι μπορεί να γίνει για την καθιέρωση μόνιμης κατάπαυσης του πυρός και τη διασφάλιση της αδιάλειπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Συνεχίζοντας σημείωσε ότι «υπέγραψα με τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη τη Διακήρυξη των Αθηνών για τις φιλικές σχέσεις και την καλή γειτονία. Έτσι, επιβεβαιώσαμε αμοιβαία τη βούλησή μας να αναπτύξουμε τις διμερείς μας σχέσεις στο υψηλότερο επίπεδο. Οι δύο χώρες μας έχουν τη γνώση, την εμπειρία και τη βούληση να επιλύσουν τα προβλήματά τους ειρηνικά χωρίς την παρέμβαση τρίτων. Για το σκοπό αυτό, πιστεύω ότι η συνέχιση του διαλόγου μας σε υψηλό επίπεδο έχει μεγάλη σημασία.»

    Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία, δήλωσε ότι «προσκάλεσα τον φίλο Μητσοτάκη στην Άγκυρα για την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου, υποδέχθηκα επίσης τα μέλη του Συμβουλευτικού Συμβουλίου της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης. Συνομίλησα με τους συμπατριώτες μας και άκουσα τα προβλήματά τους. Εξέφρασα για άλλη μια φορά την υποστήριξή μας για την πλήρη απόλαυση των μειονοτικών τους δικαιωμάτων που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες. Πιστεύω ότι η επίσκεψή μου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα, θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας. Εύχομαι οι συναντήσεις μας και οι αποφάσεις που πήραμε να είναι επωφελείς για το μέλλον της συνεργασίας μας».

    Σε ότι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο σημείωσε ότι «οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζουν αρνητικά την Τουρκία και την Ελλάδα, τις σημαντικότερες χώρες της περιοχής. Για το λόγο αυτό, πρέπει να υπολογίσουμε και να προσπαθήσουμε για το τι είδους ευκαιρίες μπορούμε να πάρουμε από εδώ, τι είδους ευκαιρίες μπορούμε να δημιουργήσουμε προς όφελος των χωρών μας. Μπορώ να πω ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει μια θετική προσέγγιση σε αυτό το θέμα. Ελπίζουμε ότι θα μας ενδιαφέρει η γεμάτη πλευρά του ποτηριού και όχι η άδεια. Η θέση μας για τη δίκαιη κατανομή του φυσικού πλούτου της περιοχής μας είναι η ίδια από την αρχή. Δεν έχουμε το μάτι μας στο νόμο κανενός και η βούλησή μας να μην αφήσουμε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματά μας είναι ισχυρή. Επιπλέον, ένας περιεκτικός και δίκαιος διαμοιρασμός είναι εφικτός στην Ανατολική Μεσόγειο. Αρκεί να οικοδομήσουμε το έδαφος που θα το διασφαλίσει, να δημιουργήσουμε τους σωστούς οδικούς χάρτες και να μην δώσουμε την ευκαιρία σε προκλήσεις. Αυτή η διάσκεψη, την οποία προτείνουμε να οργανώσουμε, θα είναι η σωστή προσέγγιση για τη δημιουργία αυτού του εδάφους».

    Κάνοντας αναφορά στους εξοπλισμούς και την αμυντική ικανότητα ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε ότι «μπορώ με υπερηφάνεια να πω ότι ως χώρα με πληθυσμό 85-86 εκατομμυρίων και έκταση 780 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, δίνουμε προσοχή στις αμυντικές μας δαπάνες σε επίπεδο που δεν μπορεί να συγκριθεί με την Ελλάδα. Η Ελλάδα δαπανά πολύ διαφορετικά από εμάς σε αυτόν τον τομέα. Ορισμένες χώρες, ιδίως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, παρέχουν σοβαρή υποστήριξη για αυτές τις αμυντικές δαπάνες. Αυτά τα στοιχεία μας έχουν έρθει πάντα στο παρελθόν, τα παρακολουθούσαμε πάντα. Για παράδειγμα, όσον αφορά τις αερομαχίες μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας στο Αιγαίο, είπαμε: «Ας κλείσουμε αυτή τη σελίδα, ας τελειώσουμε αυτή τη δουλειά.» Αυτό λέγαμε πάντα στον κ. Μητσοτάκη και στους πρωθυπουργούς που υπηρέτησαν πριν από αυτόν. Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στη φιλία. Προσπαθούμε να κερδίσουμε φίλους.

    Η Ελλάδα δεν έχει παραγωγή στην αμυντική βιομηχανία όπως εμείς. Σε αυτόν τον τομέα, έχουμε πλέον καταστεί σε θέση να παράγουμε σε ένα επίπεδο που καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες μας. Για τον λόγο αυτό, οι δαπάνες της Τουρκίας για αγορές όπλων είναι ασύγκριτα χαμηλότερες από αυτές της Ελλάδας. Είμαστε στη θέση μιας χώρας που παράγει η ίδια τις δαπάνες της αμυντικής βιομηχανίας και έχει μειώσει σημαντικά το κόστος. Προς το παρόν, δεν παράγουμε F-16, αλλά είμαστε σε θέση να τα επισκευάζουμε και να τα συντηρούμε. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Baykar, UAVs, UAVs, UCAVs, Akinci UCAVs, και τώρα, όπως γνωρίζετε, το ανώτερο τμήμα τους, Kızılelma, στέκονται στη μία πλευρά. Από την άλλη πλευρά βρίσκονται τα ANKA που παράγονται από την TAI. Θα κάνουμε ένα άλλο πολύ διαφορετικό βήμα με το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος KAAN. Αυτά έχουν μειώσει το κόστος της Τουρκίας στην αμυντική βιομηχανία. Η Ελλάδα δεν έχει τέτοια δυνατότητα. Περπατάει μόνο με εξωτερική υποστήριξη, και αυτή η υποστήριξη που λαμβάνει από έξω της δίνει τη δυνατότητα να κάνει μια νέα λογιστική κόστους».

    Είπα σήμερα στον Μητσοτάκη: «Θα θέλαμε να σας δούμε στο πλευρό της Παλαιστίνης». Είπα: «Μακάρι να μην ήσασταν ανάμεσα σε αυτούς που απείχαν, μακάρι να είχατε σταθεί στο πλευρό αυτών των 121 χωρών. «Χρέος μας είναι να υπενθυμίζουμε την αλήθεια. Για να τρυπήσει μια σταγόνα νερό ένα μάρμαρο, πρέπει να πέσει στο ίδιο σημείο πολλές φορές. Ακριβώς όπως αυτές οι σταγόνες νερού, δεν είναι δυνατόν να φτάσουμε στον τελικό στόχο υπενθυμίζοντας αυτά τα σημεία μία φορά. Τώρα θα κάνουμε τις προειδοποιήσεις και τις προειδοποιήσεις μας στο ίδιο σημείο, ώστε να ελπίζουμε ότι θα έχουμε το αποτέλεσμα.»

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Συνετρίβη αεροσκάφος στην Ανατολική Μεσόγειο - Πέντε νεκροί
    Συνετρίβη αεροσκάφος στην Ανατολική Μεσόγειο - Πέντε νεκροί

    Πέντε Αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε συντριβή Αμερικανικού αεροσκάφους στην ανατολική Μεσόγειο κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ (EUCOM).

    Η EUCOM δεν διευκρίνισε τον τύπο του αεροσκάφους ή από πού πετούσε, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει μια ομάδα κρούσης με αεροπλανοφόρο στην περιοχή, εξαιτίας του πολέμου Ισραήλ - Χαμάς.

    «Κατά τη διάρκεια μιας αποστολής εναέριου ανεφοδιασμού στο πλαίσιο στρατιωτικής εκπαίδευσης, ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος που μετέφερε πέντε μέλη της υπηρεσίας υπέστη ατύχημα και συνετρίβη στη Μεσόγειο Θάλασσα. Και τα πέντε μέλη της υπηρεσίας που επέβαιναν στο αεροσκάφος σκοτώθηκαν», ανέφερε η EUCOM σε ανακοίνωσή της σχετικά με το ατύχημα που σημειώθηκε τη 10η Νοεμβρίου.

    Πηγή: ethnos.gr - Φωτογραφία αρχείου

  • ΕΕ: Παράταση περιοριστικών μέτρων ΕΕ για τουρκικές έρευνες στην Αν. Μεσόγειο ως το 2024
    ΕΕ: Παράταση περιοριστικών μέτρων ΕΕ για τουρκικές έρευνες στην Αν. Μεσόγειο ως το 2024

    Την παράταση για ακόμα ένα χρόνο των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις μη εγκεκριμένες γεωτρήσεις από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο το 2019, αποφάσισε το Συμβούλιο.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Συμβούλιο των Υπουργών ενέκρινε την ανανέωση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2024.

    Τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί αφορούν στη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για τα πρόσωπα και τις οντότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο καθώς και απαγόρευση σε πολίτες και εταιρείες της ΕΕ να διαθέτουν κεφάλαια ή οικονομικούς πόρους στα εν λόγω πρόσωπα και οντότητες.

    Επίσης, για τα νομικά πρόσωπα επιβάλλεται απαγόρευση ταξιδιών προς/μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Επί του παρόντος, δύο άτομα περιλαμβάνονται στον κατάλογο των περιοριστικών μέτρων. Πρόκειται για τον Μεχμέτ Φερούχ Ακαλίν, αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίων (ΤΡΑΟ), και τον Αλί Τζοσκούν Νάμογλου, αναπληρωτή διευθυντή του Τμήματος Ερευνών της ΤΡΑΟ.

    Με βάση την απόφαση, η ΕΕ διατηρεί τη δυνατότητά να επιβάλει στοχευμένα περιοριστικά μέτρα σε πρόσωπα ή οντότητες που είναι υπεύθυνα για μη εγκεκριμένες δραστηριότητες γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο ή εμπλέκονται σε αυτές.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ξανά στην Ανατολική Μεσόγειο το πλωτό γεωτρύπανο Abdulhamid Han
    Ξανά στην Ανατολική Μεσόγειο το πλωτό γεωτρύπανο Abdulhamid Han

    Στην Ανατολική Μεσόγειο βγάζει για ακόμη μια φορά το πλωτό γεωτρύπανο Abdulhamid Han η Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

    «Στην πρώτη επέτειο από την ένταξή του στο στόλο μας για έρευνα και παραγωγή, το γεωτρύπανο Abdulhamid Han ξεκινά τη νέα του αποστολή στη Μεσόγειο λέγοντας “βίρα τις άγκυρες” και “πρώτα ο Θεός”» αναφέρει στον λογαριασμό του στο Χ πρώην Twitter.

    Το δορυφορικό σύστημα γεωεντοπισμού MarineTraffic.com, το πλωτό γεωτρύπανο παραμένει στο αγκυροβόλιο του Τάσουτζου στα ανοικτά της Σελεύκειας, στη νότια Τουρκία.

    Πορεία προς το πλωτό γεωτρύπανο έχει, όπως φαίνεται, το πλοίο υποστήριξης Aybuke.

    Παλαιότερο βίντεο μέσα από το πλωτό γεωτρύπανο

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ TURKISH PRESIDENT OFFICE HANDOUT

  • Γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ξεκινά η Τουρκία - Κλιμακώνει εκ νέου η Άγκυρα
    Γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ξεκινά η Τουρκία - Κλιμακώνει εκ νέου η Άγκυρα

    Γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ξεκινά η Τουρκία, κλιμακώνοντας την ένταση.

    Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Open και του ethnos.gr στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη το Αμπουντοχαμίντ Χαν κάνει ετοιμασίες ώστε να ξεκινήσει γεωτρήσεις τις ερχόμενες ημέρες.
    Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πετρελαίου της Τουρκίας είναι αυτός που ανακοίνωσε πως το γεωτρύπανο είναι έτοιμο να βγει στην Ανατολική Μεσόγειο για γεωτρήσεις. Μάλιστα, λέει πως έχουν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες του.

    «Έχουμε ήδη κάνει παντού έρευνες για το πού πρέπει να πάει και έχουμε μελετήσει ακριβώς την κάθε περιοχή και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί και η καινούρια του αποστολή», σημείωσε ο ίδιος.

    Η κίνηση αυτή έρχεται αφού το τουρκικό ΥΠΕΞ, χαρακτήρισε τη συμφωνία με την Αίγυπτο «μάταιη» και «αυτοκαταστροφική» για την Ελλάδα.

    Η επίσημη αντίδραση της Άγκυρας στην ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία ήταν οργισμένη και αφοριστική. Με μία ανακοίνωση που βάλλει σφόδρα κατά της Αθήνας, χωρίς να αναφέρει τίποτα για το Κάιρο, παρότι αποτελεί το άλλο μέρος της συμφωνίας, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τη συμφωνία «παράνομη», ενώ υπογράμμισε ότι «δεν έχει καμία σημασία για εμάς» και «δεν την αναγνωρίζουμε». Γιατί βέβαια, ακόμη οι σχέσεις με την Αίγυπτο είναι στην «εβδομάδα του μέλιτος» μετά τη χειραψία ΕρντογάνΣίσι ενώ, όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος, επίκειται και δεύτερη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

    «Παρούσα» στο θαλάσσιο κι «ευαίσθητο» υπογάστριο της Τουρκίας η Αθήνα

    Σε τι αντιδρά τώρα η Άγκυρα; Γιατί απορρίπτει τη συμφωνία; Πέρα από το γεγονός ότι εμπλέκεται η Αθήνα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, απορρίπτεται και το γεγονός εκεί έχει κυριαρχικά δικαιώματα η Ελλάδα στις περιοχές που καθορίζονται για έρευνα και διάσωση. Αυτές οι περιοχές δεν ανήκουν στην Ελλάδα για να κάνει το ο,τιδήποτε, ούτε έρευνες και διάσωση, γιατί εκεί υπάρχει δικαιοδοσία (και) της Τουρκίας, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ. Η Άγκυρα ήταν αναμενόμενο ότι θα αντιδρούσε κάπως έτσι, αφού η Αθήνα δηλώνει πάλι παρούσα στο θαλάσσιο κι «ευαίσθητο» υπογάστριο της Τουρκίας.

    Σφυροκόπημα και από την αντιπολίτευση

    Η Άγκυρα δεν έχει μόνο της Αθήνα, αλλά και την αντιπολίτευση που τη σφυροκοπά ασταμάτητα. Η αντιπολίτευση ζητεί ευθέως να βγει ο Ερντογάν και να δηλώσει «Mea Culpa». Επίσης να ζητήσει συγνώμη από το έθνος για αυτή την κυβίστηση με την Αίγυπτο, η οποία πλήγωσε το γόητρο της Τουρκίας. Ο Ερντογάν απαντά ότι στην πολιτική δεν χωρούν μνησικακίες και άρα μπορεί να αλλάζει γνώμη.

    Αλλά η αντιπολίτευση κι η πολιτική ανάλυση του υπενθυμίζουν 3 μέρες τώρα, εξίσου ξερά και υπολογιστικά, τι έχασε η Τουρκία από τα «καπρίτσια» και τις προσωπικές του αντιπάθειες με τον Σίσι. Όλες οι χώρες της περιοχής τρέφουν πια αντι-τουρκικά αισθήματα και αντιτίθενται σε κάθε βήμα της Τουρκίας, όπως στη Λιβύη. Μπήκε η Ελλάδα «σφήνα» κι έκανε συμμαχίες με όλο τον αραβικό κόσμο και τις χώρες της Μεσογείου. Και, το σημαντικότερο, κέρδισε η Ελλάδα τη χώρα-κλειδί, την Αίγυπτο. Η χειραψία με τον Αιγύπτιο ήταν το κερασάκι στην τούρτα, ώστε να του καταλογίσουν εν γένει αποτυχία στην εξωτερική πολιτική

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: ΑΠΕ-EPA/ TURKISH PRESIDENT OFFICE HANDOUT

  • Τσίπρας: Η Ελλάδα δικαιούται και οφείλει να προβεί άμεσα στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στην Α. Μεσόγειο
    Τσίπρας: Η Ελλάδα δικαιούται και οφείλει να προβεί άμεσα στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στην Α. Μεσόγειο

    Η Ελλάδα δικαιούται και οφείλει να προβεί άμεσα στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ακριβώς έχει ήδη πραγματοποιήσει η Τουρκία στην ίδια περιοχή, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ/Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας.

    Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, που μεταδόθηκε σε εκδήλωση με θέμα: «Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο: Νομικά ζητήματα και προκλήσεις» που πραγματοποιείται στη Λευκωσία από τους Δικηγορικούς Συλλόγους Κύπρου και Ελλάδας, ο κος Τσίπρας χαρακτήρισε την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας αναφαίρετο δικαίωμά της, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, για το οποίο ο καταλληλότερος χρόνος υλοποίησής του, όπως είπε, είναι τώρα.

    Θα πρόκειται για ένα διπλό μήνυμα, σημείωσε χαρακτηριστικά: ''Από τη μια αποφασιστικότητας να υπερασπιστούμε όσα με βάση το Διεθνές Δίκαιο δικαιούμαστε και ταυτόχρονα ισχυρής βούλησης να επιλύσουμε το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με διάλογο και συνεννόηση''.

    Ο κος Τσίπρας αναφέρθηκε στην σημασία της τήρησης των βασικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας, της μη χρήσης βίας, της αρχής της καλής γειτονίας: ''Και πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποβεί η παραβίασή τους. Παραβίαση που με τον ίδιο τρόπο βιώνει ο κυπριακός λαός εδώ και 48 χρόνια με την παράνομη εισβολή και κατοχή από την Τουρκία. Σήμερα, ωστόσο, στην περιοχή μας, στην Ανατολική Μεσόγειο, η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας απέναντι στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας γεννά νέους φόβους για νέες παραβιάσεις των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και για νέες εντάσεις. Κι αυτό επιτάσσει άμεση προληπτική δράση και ξεκάθαρα μηνύματα από την Διεθνή κοινότητα, τους συμμάχους μας και ειδικότερα την ΕΕ. Επιτάσσει πράξεις και όχι αφηρημένες ή χλιαρές δηλώσεις. Επιτάσσει τη διπλωματική και αμυντική στήριξη της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι σε αεροναυτικές παραβιάσεις, παράνομες εξορύξεις και έρευνες, αλλά και απέναντι στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο. Επιτάσσει οι τουρκικές παραβιάσεις να έχουν επιπτώσεις μέσω της επιβολής ισχυρών, στοχευμένων κυρώσεων και βέβαια μέσω της αναστολής πώλησης όπλων'', επεσήμανε χαρακτηριστικά.

    Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στην πρόληψη νέων κρίσεων μέσω της Ειρήνης και της Διπλωματίας, καθώς και μέσω του διαλόγου, αλλά και στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ προς όφελος όλων των Κυπρίων, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, στη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, μία κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Ακολούθως μίλησε για την ειρηνική επίλυση των διαφορών βάσει της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

    ''Ελλάδα και Κύπρος μπορούμε και πρέπει να επιδιώξουμε την οριοθέτηση της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με όλες τις όμορες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου'', σημείωσε καταληκτικά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επιδίωξης και πίεσης προς την Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου: Ένα τραπέζι που μπορεί να δώσει μια νέα ώθηση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Και σε αυτό το πλαίσιο να ανοίξει το δρόμο και για μια νέα ευρω-τουρκική σχέση. Ένα τραπέζι που μπορεί να περιλαμβάνει διάφορα επιμέρους διαπραγματευτικά σχήματα και συνθέσεις, αλλά θα πρέπει να βασίζεται στον σεβασμό των αρχών του Δικαίου της Θάλασσας και την ως τώρα νομολογία''.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • «Μηνύματα» Μπάιντεν για την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο
    «Μηνύματα» Μπάιντεν για την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο

    Η ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο δεν πρέπει να είναι αιτία σύγκρουσης, αλλά εργαλείο συνεργασίας, αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος μετά την υπογραφή της συμφωνίας-ορόσημο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου για την οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων

    Σε νέα αναφορά στο θέμα της ενεργειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο προχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

    Με αφορμή την επίσημη υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου για την οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων, ο Τζο Μπάιντεν επισήμανε πως «η ενέργεια, ιδιαιτέρως στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν πρέπει να είναι αιτία σύγκρουσης, αλλά εργαλείο συνεργασίας, σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας».

    «Αυτή η συμφωνία μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση ενός οράματος για μια Μέση Ανατολή που θα είναι πιο ασφαλής, ολοκληρωμένη και ευημερούσα, αποφέροντας οφέλη για όλους τους κατοίκους της περιοχής», υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

    Υπό αυτό το πρίσμα, ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι έγιναν και τα τελευταία βήματα για την ενεργοποίηση της συμφωνίας και διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τον διαμεσολαβητικό τους ρόλο με στόχο να διασφαλίσουν ότι όλα τα μέρη θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.

    «Είμαι υπερήφανος και συγχαίρω το Ισραήλ και τον Λίβανο για την επίσημη ολοκλήρωση της συμφωνίας τους για την επίλυση αυτής της μακροχρόνιας διαμάχης. Σήμερα και τα δύο μέρη έκαναν τα τελικά βήματα για να θέσουν σε ισχύ αυτή τη συμφωνία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως μεσολαβητές, καθώς τα μέρη εργάζονται για να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», σημείωσε.

    Υπεγράφη η συμφωνία-ορόσημο

    Οι ηγέτες του Ισραήλ και του Λιβάνου υπέγραψαν σήμερα (Πέμπτη 27 Οκτωβρίου) τη συμφωνία-ορόσημο για τα θαλάσσια σύνορά τους, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την αναζήτηση και την εξόρυξη υδρογονανθράκων.

    Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν υπέγραψε μια επιστολή με την οποία ενέκρινε τη συμφωνία στην Μπάαντα. Ακολούθησε η υπογραφή του πρωθυπουργού του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ στην Ιερουσαλήμ. Μια τελετή ανταλλαγής εγγράφων μεταξύ χαμηλόβαθμων αντιπροσωπειών θα γίνει στην έδρα της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη Νακούρα, πάνω στα σύνορα.

    Ο Λαπίντ χαιρέτισε τη συμφωνία χαρακτηρίζοντάς την «τεράστιο επίτευγμα», ενώ ο Λιβανέζος διαπραγματευτής Ελίας Μπου Σάαμπ σχολίασε ότι σηματοδοτεί την αρχή «μιας νέας εποχής» μεταξύ των δύο χωρών που πάντως παραμένουν, θεωρητικά, σε εμπόλεμη κατάσταση.

    Η συμφωνία αφαιρεί μια πηγή πιθανής σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της οργάνωσης Χεζμπολάχ, ενώ θα μπορούσε να βοηθήσει και στην ελάφρυνση της οικονομικής κρίσης στον Λίβανο.

    Ο Άμος Χοστάιν, ο Αμερικανός απεσταλμένος που μεσολάβησε για την επίτευξη της συμφωνίας είπε στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του λιβανέζικου κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, ότι εκτιμά πως η συμφωνία θα τηρηθεί, ακόμη και αν οι δύο χώρες αλλάξουν ηγεσία.

    Ο Χοστάιν αναφερόταν στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ, την 1η Νοεμβρίου, αλλά και στη λήξη της θητείας του προέδρου Αούν στον Λίβανο, στις 31 Οκτωβρίου. Η συμφωνία θα τηρηθεί «ανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί σύντομα επόμενος πρόεδρος του Λιβάνου», είπε.

    Πάντως, η προοπτική μιας ευρύτερης διπλωματικής προόδου στις σχέσεις των δύο χωρών μοιάζει μακρινή. «Ακούσαμε για τις Συμφωνίες του Αβραάμ [σ.σ. με τις οποίες το Ισραήλ εξομάλυνε τις σχέσεις του με πολλές αραβικές χώρες, όπως το Μπαχρέιν και τα ΗΑΕ]. Σήμερα είναι μια νέα εποχή. Θα μπορούσε να είναι η συμφωνία Άμος Χοστάιν», είπε ο Σάαμπ.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ο Τσαβούσογλου προκαλεί λίγο πριν την έξοδο του γεωτρύπανου: Επιμένει στα περί αποστρατιωτικοποίησης – Η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία
    Ο Τσαβούσογλου προκαλεί λίγο πριν την έξοδο του γεωτρύπανου: Επιμένει στα περί αποστρατιωτικοποίησης – Η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία

    Σε λίγες ώρες αναμένεται η έξοδος του τέταρτου πλωτού τουρκικού γεωτρύπανου ονόματι «Αμπντουλχαμίντ Χαν» με την Αθήνα να παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Άγκυρας και να προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. Μέσα σε αυτό το κλίμα έρχονται οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος διαμηνύει πως η Άγκυρα θα συνεχίσει την πολιτική της στην Ανατολική Μεσόγειο, και επιμένει στα περί αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών, εξαπολύοντας πυρά σε βάρος της Ελλάδας.

    «Συνεχίζουμε την πολιτική μας για την ανατολική Μεσόγειο χωρίς συμβιβασμούς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την αρχή της ισότητας. Στο Αιγαίο θέλουμε τα αλληλένδετα προβλήματα να αντιμετωπίζονται ολιστικά και να επιλύονται συνολικά, μόνιμα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

    «Ωστόσο, η Ελλάδα δεν μπορεί να διαμορφώσει βούληση στη λύση των προβλημάτων. Δεν εγκαταλείπει τις ιδιοτροπίες της. Είπαμε και εξηγήσαμε στους συνομιλητές μας, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ, ότι τα νησιά, πόσο μάλλον τα νησιά κοντά στις ακτές μας, που έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες, είναι εξοπλισμένα. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα, το οποίο είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια της χώρας μας».

    «Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει συγκεκριμένα βήματα. Θα εξηγήσουμε πώς η Τουρκία είναι μια απαραίτητη χώρα με ένα πρόγραμμα που έχουμε δημιουργήσει. Η Τουρκία είναι Ευρώπη και η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία. Η ευρωπαϊκή ασφάλεια χρειάζεται την Τουρκία», τόνισε ο Τσαβούσογλου.

    Επίσης ισχυρίστηκε πως «εμποδίσαμε τον αποκλεισμό της Τουρκίας και της 'ΤΔΒΚ' από τις ενεργειακές εξισώσεις. Σπάσαμε τους αγώνες εναντίον μας με τις σεισμικές μας δραστηριότητες εξερεύνησης και γεωτρήσεων και με τη συμφωνία της Λιβύης του 2019. Έχουμε καθορίσει τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας. Τώρα έχει ξεκινήσει η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων που θα συμπεριλάβει και εμάς. Αναλάβαμε δράση μαζί με την 'ΤΔΒΚ' για να ενσωματώσουμε αυτή τη δυναμική με τις προτάσεις που καταθέσαμε».

    Τα βλέμματα στραμμένα στο τουρκικό γεωτρύπανο

    Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σύμφωνα με το πρακτορείο IHA, σήμερα ξεκίνησε ο τελευταίος έλεγχος του γεωτρύπανου πριν αποπλεύσει, ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αύριο θα ανακοινώσει πού θα είναι η πρώτη αποστολή του σκάφους.

    Πού θα κινηθεί το γεωτρύπανο - Τα σενάρια

    Μάλιστα, έχει καταρτιστεί σχέδιο για την άμεση αντίδραση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εφόσον χρειαστεί: Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Γεωργίας Γαραντζιώτη στο OPEN, δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες ώρες να εκδοθεί και η τουρκική NAVTEX η οποία θα καθορίζει την περιοχή στην οποία θα κινηθεί το γεωτρύπανο, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείει ότι όταν οι Τούρκοι μιλούν για Μεσόγειο, μπορεί να εννοούν και περιοχή κοντά στο Καστελόριζο.

    Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ιωάννης Κρασσάς σχολίασε ότι: «σύμφωνα με τους Τούρκους αλλά και κάποιους Έλληνες, το Καστελόριζο ανήκει στη Μεσόγειο δεν ανήκει στο Αιγαίο». «Εμείς διακηρύσσουμε ότι το Καστελόριζο έχει και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, γεωγραφικά είναι εκτός της γραμμής που ορίζει το Αιγαίο Πέλαγος και οι Τούρκοι κατ΄ επανάληψη δηλώνουν ότι για εμάς δεν υφίσταται Καστελόριζο», ξεκαθάρισε.

    «Όταν λένε Μεσόγειο, για τους Τούρκους εύκολη περιοχή σε εισαγωγικά είναι η περιοχή μεταξύ των τουρκικών ακτών και της Κύπρου, δηλαδή της Βόρειας Κύπρου», δήλωσε από την πλευρά του ο Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, Βύρων Ματαράγκας.

    Σύμφωνα με το OPEN, οι γεωτρήσεις μεταξύ των τουρκικών ακτών και των Κατεχομένων είναι το καλό σενάριο. Όμως στο τραπέζι υπάρχουν κι άλλα σενάρια, όπως το γεωτρύπανο να κατευθυνθεί στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ ή να ακολουθήσει την πορεία του Οruc Reis μεταξύ Ροδου-Καστελόριζου ή στην περιοχή του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου μεταξύ Καρπάθου και Κρήτης.

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς