Αυτά περιλαμβάνουν από γαλαντόμες εκπτώσεις που φτάνουν το 100% στις οφειλές για το 2020 των ιδιοκτητών των καναλιών για τις άδειες εθνικής εμβέλειας, μέχρι ντε φάκτο κατάργηση της υποχρέωσης απασχόλησης 400 τουλάχιστο εργαζομένων ανά κανάλι (ανοίγοντας το δρόμο, εν μέσω πανδημίας, για άλλο ένα τσουνάμι απολύσεων και επισφάλειας). Τέλος, να σημειώσουμε την απελευθέρωση του ύψους των αποδοχών για τους επικεφαλής σε ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ, (δε θα εκπλαγούμε αν ακούσουμε ότι η αύξηση του μισθού του κ. Ζούλα ήταν ένα πάγιο αίτημα της Ε.Ε.)
Θα θέλαμε να σταθούμε εδώ σε μια ιδιαιτερότητα με σημασία: Το παρόν νομοσχέδιο, όπως και όλα τα υπόλοιπα νομοσχέδια-φρανκενστάϊν που εισάγει η κυβέρνηση με την ταχύτητα και την ορμή ενός «νομοθετικού blitzkrieg» που να μην αφήνει περιθώρια για ουσιαστική συζήτησή τους, είχε την ατυχία να εκτοπιστεί χρονικά από το κομβικότερο νομοσχέδιο για την Παιδεία, που η συζήτησή του κράτησε παραπάνω από όσο ήθελε η κυβέρνηση. Συνεπεία τούτου, είχαν χρόνο να εκδηλωθούν, να φουντώσουν και να αποδώσουν οι αντιδράσεις σε ένα σκέλος του νομοσχεδίου οπτικοακουστικών Μέσων, το λεγόμενο «τρομονόμο της Τέχνης», ή επί το τεχνοκρατικότερον, «άρθρο 8». Η κυβέρνηση αναγκάστηκε σε δήλωση τροποποίησης μετά από ανελέητο και συνεχές σφυροκόπημα από το χώρο των καλλιτεχνών και των χρηστών των social media. Αν το νομοσχέδιο είχε εισαχθεί για «φαστ τρακ» ψήφιση κατά το κυβερνητικό συνήθειο, αυτή τη στιγμή ένας λογοκριτικός μηχανισμός θα ήταν νόμος του κράτους.
Δικαιώνεται έτσι η πάγια θέση του ΜέΡΑ25 ότι για τα μεγάλα ζητήματα του τόπου, πρέπει για το καλό της Δημοκρατίας να ενεργοποιούνται θεσμοί ευρύτεροι της εκάστοτε κυβέρνησης. Τα Εθνικά Διαβουλευτικά Συμβούλια (ΔΙΑΣΚΕΠ) που προτείνει το ΜέΡΑ25 είναι η μόνη ασφαλιστική δικλείδα απέναντι στον πειρασμό μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης να καταργήσει το Δημοκρατικό έλεγχο με…τη διαδικασία του κατεπείγοντως.
Τομέας ΜΜΕ ΜέΡΑ25
(Δελτίο Τύπου)