Σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται ένας δύσκολος χρόνος για τη λειτουργία των πανεπιστημιακών δομών σε όλη τη χώρα που έχουν αναστείλει τη δια ζώσης εκπαιδευτική δραστηριότητα. Όλο αυτό το προηγούμενο διάστημα με συνοπτικές διαδικασίες η ΝΔ προχώρησε σε αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Παράλληλα η ΝΔ μείωσε την κρατική επιχορήγηση σε σχέση με το 2019 με τα πανεπιστήμια να έρχονται αντιμέτωπα με οικονομικό αδιέξοδο. Οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις ολοκληρώθηκαν με τη θεσμοθέτηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας,το αυστηρό όριο φοίτησης, την ισοτίμηση πτυχίων με αυτά των κολεγίων αλλά και την επαναφορά της βάσης του 10% με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό από την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για πάνω από 20.000 υποψήφιους εισακτέους.
Ξεκίνησαν πάλι οι δημόσιες αντιπαραθέσεις για μετακινήσεις τμημάτων σε άλλες πόλεις ή ακόμα και συγχωνεύσεις, που πλέον αυτές οι συζητήσεις έχουν κουράσει τις τοπικές κοινωνίες.
Ιδιαίτερα στον Νομό Ηείας σχεδιάζεται η πλήρης εξαφάνιση από τον ακαδημαϊκό χάρτη. Παράλληλα στην Αιτωλοακαρνανία από τα ήδη υπάρχοντα τμήματα προτείνεται η συγχώνευση δύο ή τριών τμημάτων σε μόλις ένα ακόμα και η μεταφορά τμημάτων στο campus της Πάτρας.
Να θυμίσουμε ότι από το Σχέδιο Αθηνά το 2013 πάλι με κυβέρνηση ΝΔ καταργήθηκαν σωρεία περιφερειακών τμημάτων και δημιουργήθηκαν νέα με ακαθόριστο γνωστικό αντικείμενο που και σήμερα δημιουργούν προβλήματα στους αποφοίτους με την εργασιακή τους αποκατάσταση.
Οι οργανώσεις μελών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Ελλάδα καταδικάζουν τις πρακτικές μεταφοράς ή συγχώνευσης τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ζητούμε την άμεση ενίσχυση με μέλη διδακτικού προσωπικού και υλικοτεχνικές υποδομές.
Αρκετό χρόνο έχει χάσει η ΝΔ χωρίς να έχει μεριμνήσει για την ομαλή μετάβαση στην μετά COVID-19 εκπαιδευτική λειτουργία, διότι αν είχε μεριμνήσει για μόνιμες θέσεις καθηγητών θα είχαν περατωθεί όλες οι διαδικασίες επιλογής.
Για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη επίσης η επαναλειτουργία των τριών καταργηθέντων τμημάτων του ΤΕΦΑΑ στην Ηλεία, της Νομικής στην Πάτρα και της Γεωργικής Βιοτεχνολογίας στην Αιτωλοακαρνανία ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε αποδώσει θέσεις μελών διδακτικού προσωπικού και η Σύγκλητος είχε αποφασίσει την έναρξη λειτουργίας από το ακαδημαϊκό έτος 2020-21.
Τα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών έχουν δημιουργηθεί με στόχο αφενός την ενίσχυση και κάλυψη γνωστικών αντικειμένων αλλά αφετέρου και για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα δραστηριοποίησης σε τομείς έρευνας εναρμονισμένους με τα τοπικά χαρακτηριστικά.
Ας αφουγκραστεί επιτέλους η κυβέρνηση τις επιθυμίες των φοιτητών, των αιρετών, των παραγωγικών φορέων και τις τοπικές κοινωνίες.
Οι βλέψεις για έμμεσο σχέδιο Αθηνά 2 θα βρουν την φοιτητική κοινότητα προετοιμασμένη αποτρέποντας τέτοιες λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος.
Οι οργανώσεις μελών Ηλείας,Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2021 10:44
Τι ζητεί ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Χρήστος Μπούρας προκειμένου να αναχαιτίσει το κύμα φυγής φοιτητών από την πόλη
Να μειωθούν τα ενοίκια για τους φοιτητές αλλά και το κόστος μετακίνησης, ζητεί ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Χρήστος Μπούρας προκειμένου να αναχαιτίσει το κύμα φυγής φοιτητών από την πόλη.
Σημειώνεται, ότι τουλάχιστον 900 ευρώ το μήνα είναι το μέσο κόστος διαβίωσης για ένα φοιτητή στην Πάτρα - το ποσό είναι σχεδόν απαγορευτικό για πολλές οικογένειες.
Την ανάγκη να εξορθολογιστούν τα ενοίκια για τους φοιτητές στην πόλη της Πάτρας καθώς και να μειωθεί το κόστος μετακίνησης, αναδεικνύει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών.
Όπως δηλώνει ο ίδιος: «Η φοίτηση στην πόλη της Πάτρας είναι για πάρα πολλές οικογένειες απαγορευτική. Με στενούς υπολογισμούς το ελάχιστο μηνιαίο κόστος ανέρχεται στο ποσό των 900 ευρώ. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που κάθε χρόνο καταγράφονται απώλειες από το φοιτητικό δυναμικό της πόλης».
Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι «τα ενοίκια είναι στον Θεό. Είναι αποτρεπτικά. Μας έχει προβληματίσει έντονα αυτή η κατάσταση. Έχω επικοινωνήσει με τους αρμόδιους φορείς και ζητάω έναν εξορθολογισμό των ενοικίων. Η Πολιτεία άκουσε το αίτημά μας για αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, αλλά δυστυχώς δεν είμαι ικανοποιημένος από τις τιμές που προσφέρει η τοπική κοινωνία. Πρέπει να σκεφτούν ότι λειτουργούν αποτρεπτικά και δεν πρέπει να βλέπουν μόνο μία χρονιά διότι κάποιοι θα αναγκαστούν να φύγουν επειδή οι οικογένειές τους δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν. Η κατάσταση είναι τραγική», διαπιστώνει.
Ο ίδιος, σημειώνει ότι παρέχεται δωρεάν στέγαση στους φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Πατρών, με μία εγγύηση ύψους 200 ευρώ, η οποία επιστρέφεται στο φοιτητή όταν παραδώσει το δωμάτιο. «Είμαστε το Πανεπιστήμιο που παρέχουμε εντελώς δωρεάν στέγαση στους φοιτητές μας. Φέτος, όποιος πληροί τα κριτήρια θα πάρει δωμάτιο εξοπλισμένο και πλήρως ανακαινισμένο. Όλο το καλοκαίρι φροντίσαμε να εργαστούμε, ώστε να έχουμε αυτή τη στιγμή επιπλέον 150 δωμάτια», αναφέρει.
Σχετικά με τη μετακίνηση των φοιτητών, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών τονίζει ότι ένας φοιτητής, που χρειάζεται να μετακινηθεί περίπου δύο φορές ημερησίως από το σπίτι του στο πανεπιστήμιο, όπως συμβαίνει σε όσους έχουν πρωινά και απογευματινά μαθήματα, χρειάζεται να πληρώνει για κάθε δρομολόγιο 1.80 ευρώ, επομένως να δαπανά περίπου 6 ευρώ την ημέρα μόνο για τις μετακινήσεις του, που σημαίνει 30 ευρώ την εβδομάδα. Κι όλα αυτά, όταν οι παρεχόμενες υπηρεσίες από τις συγκοινωνίες δεν είναι καθόλου ανάλογες του κόστους τους: «Αντίθετα στα πανεπιστήμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου η συγκοινωνία είναι επιδοτούμενη από το κράτος, το κόστος μετακίνησης είναι ελάχιστο με τις κάρτες απεριόριστων διαδρομών και τα εισιτήρια πολλαπλών μετακινήσεων. Το τραγελαφικό είναι, ότι παρά το γεγονός ότι έχουμε την πιο ακριβή αστική συγκοινωνία, οι συνθήκες μεταφοράς των φοιτητών είναι απαράδεκτες. Στα περισσότερα δρομολόγια τα λεωφορεία είναι γεμάτα με όρθιους φοιτητές, που φτάνουν μέχρι τον οδηγό, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που φοιτητές ξεμένουν στις στάσεις επειδή δεν χωράνε. Πριν από λίγες ημέρες κάναμε μία παρέμβαση και για το θέμα αυτό. Έχουμε τύχη αγαθή να υπάρχει μία νέα συνάδελφος, η κ. Ζωή Χριστοφόρου, συγκοινωνιολόγος, με τη βοήθεια της οποίας στείλαμε μία επιστολή για την αποσυμφόρηση προς τον Δήμο Πατρέων και προς το Αστικό ΚΤΕΛ. Με την επιστημονική της γνώση, η κ. Χριστοφόρου πρότεινε μία σειρά από πράγματα. Για παράδειγμα προτείνει να δημιουργηθεί μία γραμμή εξπρές Κουκούλι, «Αγιος Ανδρέας», μίνι περιμετρική, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Πανεπιστήμιο. Να φύγει η αφετηρία από την Ερμού και να πάει σε κάποια άλλα σημεία Καρόλου, κ.ά. Θα ήθελα να παρακαλέσω τον δήμαρχο και το ΚΤΕΛ να δουν αυτές τις προτάσεις θετικά. Επίσης δόθηκε μία υπόσχεση, και θέλω να παρακαλέσω τον κ. Ρήγα να την εφαρμόσει, να βγουν κάρτες τριμηνιαίες με πάρα πολύ σημαντική έκπτωση», θα πει ο Καθηγητής Μπούρας.
Δεν παραλείπει δε να επισημάνει ότι οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών είναι 50.000 συνολικά, γεγονός που σημαίνει ότι η πόλη, η τοπική κοινωνία τους χρειάζεται. «Η πόλη πρέπει να κάνει μία μεγάλη κίνηση υποδοχής των φοιτητών. Να τους αγκαλιάσει και να είναι φιλική απέναντί τους. Να δείχνει ότι σέβεται τα χρήματα που φέρνουν στην τοπική αγορά. Αν δεν γίνει αυτό είναι σίγουρο ότι θα χάσουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό φοιτητών και τότε δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να ανατρέψουμε την κατάσταση», καταλήγει.
Οι δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον των Πανεπιστημίων
Θέτοντας επί τάπητος το δημογραφικό ζήτημα, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών το συνδέει και με την κατάσταση στον ακαδημαϊκό χώρο, όπου και θα αρχίσει οσονούπω να αποτυπώνεται. Πιο συγκεκριμένα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή λειτουργούν στη χώρα μας 416 πανεπιστημιακά τμήματα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα επόμενα 10 χρόνια θα κλείσουν τα 100 από αυτά, λόγω έλλειψης φοιτητών. Έχουμε 25 πανεπιστήμια στη χώρα. Από αυτά, μόνον τα έξι έως οκτώ έχουν εμφανή παρουσία και έχουν πετύχει με το έργο τους να είναι ανάμεσα στα 1.000 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, ανάμεσα σε αυτά και το δικό μας, με αριστεία σε πάρα πολλούς δείκτες. Τα υπόλοιπα πού είναι;».
Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα και τα Εξεταστικά κέντρα για τις εξετάσεις μαθημάτων γενικής παιδείας, ομάδων προσανατολισμού, ειδικών και μουσικών μαθημάτων, υποψηφίων της ειδικής κατηγορίας «Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό», για την εισαγωγή στηνΤριτοβάθμια Εκπαίδευση, έτους 2024.
Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώνονται συγκεντρωτικά όλες οι πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τα Εξεταστικά κέντρα για τις εξετάσεις μαθημάτων γενικής παιδείας, ομάδων προσανατολισμού, ειδικών και μουσικών μαθημάτων, υποψηφίων της ειδικής κατηγορίας «Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό», για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, έτους 2024, καθώς και η προθεσμία υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ.
Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται για όλα τα μαθήματα η 16.00 μ.μ. Η προσέλευση των υποψηφίων στις αίθουσες εξέτασης γίνεται 30 λεπτά τουλάχιστον πριν από την έναρξη των εξετάσεων.
Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος ορίζεται σε τρεις (3) ώρες.
Β. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΤΟΥΣ 2024
Η προσέλευση των υποψηφίων στις αίθουσες εξέτασης γίνεται 30 λεπτά τουλάχιστον πριν από την έναρξη των εξετάσεων. Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα:
- των ξένων γλωσσών είναι τρεις (3) ώρες, - των Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι (6) ώρες, - για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 4΄ έως 6΄ λεπτά ανά υποψήφιο. - για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία», η εξέταση συνολικά έχει διάρκεια τρεις (3) ώρες και 30΄ λεπτά.
Γ1. ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΜΑΔΩΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ
Οι εξετάσεις σ’ όλα τα μαθήματα, διενεργούνται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τη δήλωση του κάθε υποψηφίου. Οι υποψήφιοι θα παραλάβουν το Δελτίο Εξεταζομένου τους, από το εξεταστικό κέντρο, στο οποίο θα προσέλθουν για εξετάσεις, την ημέρα έναρξης των εξετάσεων.
Τα εξεταστικά κέντρα για τη διεξαγωγή των εξετάσεων Γενικής Παιδείας και Ομάδων Προσανατολισμού θα λειτουργήσουν :
1) Στην Αθήνα και συγκεκριμένα: α) 15ο ΓΕΛ Αθηνών (Κυψέλης 46 και Παξών, 11362, τηλ. 2108238552) στο οποίο θα εξεταστούν όλοι οι υποψήφιοι των οποίων τα επώνυμα αρχίζουν από Α μέχρι και Λ β) 26ο ΓΕΛ Αθηνών (Μαρασλή 10, Τ.Κ 10676, τηλ: 2107247387) στο οποίο θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των οποίων τα επώνυμα αρχίζουν από Μ μέχρι και Ω 2) Στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα: α) 1ο ΓΕΛ Ευόσμου (Νεμέας & Θαλείας, Εύοσμος Θεσσαλονίκης Τ.Κ.56224, τηλ.2310768147) στο οποίο θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των οποίων τα επώνυμα αρχίζουν από Α μέχρι και Καπ β) 1ο ΓΕΛ Σταυρούπολης (Πεσόντων Ηρώων 2, Θεσσαλονίκη, Τ.Κ.56430, τηλ. 2310656387) στο οποίο θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των οποίων τα επώνυμα αρχίζουν από Καρ μέχρι και Ν γ) 2ο ΓΕΛ Συκεών (Σπάρτακου 24, Συκιές Θεσσαλονίκης, Τ.Κ.56626, τηλ.2310202091) στο οποίο θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των οποίων τα επώνυμα αρχίζουν από Ξ μέχρι και Ω
Γ2. ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ.
α) 15ο ΓΕΛ Αθηνών (Κυψέλης 46 και Παξών, 11362, τηλ. 2108238552) β) 1ο ΓΕΛ Ευόσμου (Νεμέας & Θαλείας, Εύοσμος Θεσσαλονίκης Τ.Κ.56224, τηλ.2310768147) Γ3. ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ «ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ, ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΝΙΑ» και «ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ» Ειδικά για το μάθημα Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία οι εξετάσεις για όλους τους υποψηφίους (συμπεριλαμβανομένων και των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες) θα διενεργηθούν στο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, οδός Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι. Εξεταστικό κέντρο για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» ορίζεται στην Αθήνα, το Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης (ΘΕΣΗ ΜΑΡΙΖΑ - ΠΑΛΛΗΝΗ, Τ.Κ. 15351, Παλλήνη, τηλ.2106668547, 2106668794) της Δ/νσης Δ.Ε. Ανατολικής Αττικής στο οποίο θα εξεταστούν όλοι οι υποψήφιοι.
Δ. ΕΞΕΤΑΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Οι υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες της ειδικής κατηγορίας «Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό», εξετάζονται (προφορικά) στα μαθήματα γενικής παιδείας, ομάδων προσανατολισμού όπως και στα ειδικά μαθήματα, εφόσον έχουν αποστείλει τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ήδη ανακοινωθεί, τις ίδιες ώρες και ημέρες, στο 50ο Γυμνάσιο Αθηνών (Χατζηαποστόλου 74-76 και Δόρδου 10443, Αθήνα, τηλ. 210 5136686) από επιτροπή που θα λειτουργήσει στην Αθήνα.
Ε. ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΦΑΑ
Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία (αγωνίσματα) των υποψηφίων της ειδικής κατηγορίας «Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό», για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ακαδ. έτους 2024-25 θα διεξαχθεί το διάστημα από την Παρασκευή 13-9-2024 μέχρι και την Παρασκευή 20-9-2024 σε επιτροπές στην Αθήνα με έδρα τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας (Χίου 16-18, Τ.Κ.10438 Αθήνα, τηλ. 214-4069221) και στη Θεσσαλονίκη με έδρα τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης (Κολοκοτρώνη 22,Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης Τ.Κ.56430 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-605703). Οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέλθουν στην αρμόδια Επιτροπή υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας, προκειμένου να δηλώσουν τις ημέρες συμμετοχής στις πρακτικές δοκιμασίες. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν μαζί τους υποχρεωτικά το δελτίο εξεταζομένου και κατά προτίμηση και την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο.
ΣΤ. ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ
1. Κατά την εξέταση στο «Γραμμικό Σχέδιο» δίνεται στους υποψηφίους χαρτί σχεδίασης, που οι εξωτερικές του διαστάσεις είναι 50 Χ 70 εκ. και οι εσωτερικές διαστάσεις, στις οποίες γίνεται η σχεδίαση, 50 Χ 58 εκ.. Για τον λόγο αυτό, ο υποψήφιος πρέπει να έχει μαζί του στις εξετάσεις πινακίδα σχεδίασης, διαστάσεων ανάλογων με το χαρτί σχεδίασης και τα απαραίτητα για τη σχεδίαση όργανα και υλικά, δηλαδή χαρτί πρόχειρο σχεδίασης (ρυζόχαρτο ή άλλο), μολύβια με διαφορετική σκληρότητα για διαφορετικά πάχη γραμμών, όργανα για σχεδίαση με μολύβι ή με σινική μελάνη, ταυ ή παραλληλογράφο, τρίγωνα σχεδίασης, κοινό υποδεκάμετρο και τα λοιπά αναγκαία μέσα σχεδίασης (διαβήτη, καμπυλόγραμμο, γομολάστιχα, ασπίδα σβησίματος, ξύστρα - καμπάνα κλπ.).
Επίσης μπορεί να χρησιμοποιήσει μεγεθυντικό φακό. Απαγορεύεται, όμως, να χρησιμοποιεί συστήματα σχεδίασης, δηλαδή ειδικά εκτυπωτικά μηχανήματα γραφής και σχεδίασης γραμμάτων, ζελατίνες ή μεταλλικά στοιχεία τυποποιημένων γραμμάτων, αυτοκόλλητα (ράστερ, λετρασέτ κλπ.) γραμμάτων ή γραμμοσκιάσεων και κλιμακόμετρα (υποδεκάμετρα σε διάφορες κλίμακες, ένα : είκοσι, ένα : πενήντα κλπ.), μοιρογνωμόνιο, καθώς και υπολογιστικές μηχανές (κομπιούτερς).
2. Κατά την εξέταση στο «Ελεύθερο Σχέδιο», δίνεται στους υποψηφίους χαρτί σχεδίασης, που οι εξωτερικές του διαστάσεις είναι 50 Χ 70 εκ. και οι εσωτερικές διαστάσεις, στις οποίες γίνεται η σχεδίαση, 50 Χ 50 εκ.. Για τον λόγο αυτό, ο υποψήφιος πρέπει να έχει μαζί του στις εξετάσεις πινακίδα σχεδίασης, διαστάσεων ανάλογων με το χαρτί σχεδίασης. Η σχεδίαση γίνεται με μολύβια. Ο υποψήφιος πρέπει να έχει μαζί του, εκτός από την πινακίδα, μολύβια μαλακά και σκληρά, γομολάστιχα, ξύστρα. Επίσης, επιτρέπεται η χρήση βελόνας μετρήματος κα νήματος στάθμης, ενώ δεν επιτρέπεται η χρήση οργάνων σχεδίασης και η χρήση σπρέι.
Ζ. ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Για το μάθημα «Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία» διευκρινίσεις έχουν αναρτηθεί στον ιστότοποτου ΥΠΑΙΘΑ.
Για το μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία», οι υποψήφιοι θα πρέπει να φέρουν μαζί τους τα μουσικά όργανα στα οποία θα εξεταστούν, εκτός από τα μουσικά όργανα πιάνο και ευρωπαϊκά κρουστά, τα οποία θα υπάρχουν στο χώρο εξέτασης τους.
Για την εξέταση των έργων των α) «Κλασική, Δυτικοευρωπαϊκή μουσική», β) «Τζάζ και Δημοφιλής μουσική» ειδών μουσικής, καθώς και των έργων Βυζαντινής Ψαλτικής του είδους «Λαϊκή – Παραδοσιακή Μουσική και Βυζαντινή Ψαλτική», οι υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα χρήσης δικής τους παρτιτούρας, αντίγραφο της οποίας επιπλέον πρέπει υποχρεωτικά να παραδώσουν (μέσω ενός επιτηρητή) και στους εξεταστές.
Διευκρινίσεις έχουν αναρτηθεί στον ιστότοποτου ΥΠΑΙΘΑ.
Οι υποψήφιοι κατά την εξέτασή τους δεν θα πρέπει να φέρουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα.
Κατά την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025 συνεχίζεται για 15η συνεχή χρονιά ο θεσμός των υποτροφιών «Ανδρέας Μεντζελόπουλος» για σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Για Προπτυχιακές Σπουδές: Έως Τριάντα (31) υποτροφίες των 5.000 €/έτος στους πρωτοετείς φοιτητές (νέο-εισαχθέντες το 2024).
Για Μεταπτυχιακές Σπουδές (master-αποκλειστικά για αποφοίτους του Πανεπιστημίου Πατρών, οι οποίες θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών): Έως Δύο (2) υποτροφίες των 5.000 €/έτος και για δύο το πολύ έτη (νέο-εισαχθέντες το 2024).
Για Διδακτορικές Σπουδές 17 υποτροφίες «ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΕΝΤΖΕΛΟΠΟΥΛΟΣ» των 10.000 €/έτος και για τρία το πολύ έτη.
Οι υποψήφιοι για να λάβουν υποτροφία δεν θα πρέπει να έχουν καμία άλλη οικονομική υποστήριξη κατά την διάρκεια των σπουδών τους. Δεν θα πρέπει να κάνουν παράλληλα άλλες προπτυχιακές ή/και, μεταπτυχιακές σπουδές.
Η χρονική διάρκεια υποβολής των αιτήσεων για όλες τις υποτροφίες θα είναι καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου 2024.
Οι αιτήσεις καθώς και οι προϋποθέσεις υποβολής για κάθε ένα είδος από τις ανωτέρω υποτροφίες δίνονται στο ιστότοπο των υποτροφιών:
Όλες οι υποτροφίες αφορούν υποψηφίους με ελληνική καταγωγή και υπηκοότητα. Η καταγωγή από την Αχαΐα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα.
Οι υποτροφίες για προπτυχιακές σπουδές και για σπουδές σε επίπεδο Μάστερ αφορούν σε φοιτητές και φοιτήτριες οι οποίοι αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν δυσκολία ανταπόκρισης στις οικονομικές απαιτήσεις των σπουδών τους. Στην επιλογή βαρύνει κατά κύριο λόγο η οικονομική κατάσταση του υποψηφίου. Λαμβάνονται, δευτερευόντως, υπόψη η καταγωγή από τον Νομό Αχαΐας καθώς και οι βαθμοί εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο ή ο βαθμός πτυχίου (για τους υποψήφιους για Μάστερ). Η συνέχιση της υποτροφίας και στα επόμενα εξάμηνα σπουδών εξαρτάται μόνο από τις επιδόσεις του υπότροφου.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης για τις υποτροφίες για προπτυχιακές σπουδές και για σπουδές σε επίπεδο Μάστερ έχουν οι φοιτητές των τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών. Οι υποτροφίες δίνονται μόνο για σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Όσα άτομα λάβουν μετεγγραφή δεν δικαιούνται την υποτροφία.
Οι 17 υποτροφίες για Διδακτορικές Σπουδές αφορούν όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών. Κύριο κριτήριο επιλογής των υποψηφίων θα είναι η καινοτομικότητα της διατριβής τους και η χρησιμότητάς της στην Ελληνική κοινωνία και οικονομία. Επιπλέον, θα λαμβάνεται υπόψη η μέχρι εκείνη τη στιγμή πρόοδος των σπουδών του υποψηφίου (βαθμός πτυχίου, έτη σπουδών κ.λπ.) καθώς και η εντοπιότητα.
Σημαντικό: Οι υποψήφιοι διδάκτορες θα πρέπει να είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος. Σε περίπτωση που επιτρέπεται η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής χωρίς την απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος με κάποιες προϋποθέσεις (π.χ. μαθήματα το 1ο έτος) θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς αυτό το στάδιο. Στο πλαίσιο εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων, θα δοθούν τουλάχιστον 3 υποτροφίες σε γυναίκες υποψήφιες, όπως αυτό εγκρίθηκε στην υπ’ αριθμ. 205/23.06.2022 συνεδρίαση της Συγκλήτου.
Οι υποψήφιοι διδάκτορες που εγκαταλείπουν την εκπόνηση της διδακτορική τους διατριβής για οποιοδήποτε λόγο επιστρέφουν το σύνολό της υποτροφίας που έχουν λάβει, καθώς επίσης, αν διακόψουν την υποτροφία για να συνεχίσουν με άλλη χρηματοδότηση.
Ο υπότροφος “Ανδρέας Μεντζελόπουλος”, μπορεί να κάνει Επικουρικό Έργο, Πρακτική Άσκηση ή να μετέχει σε μετακίνηση Erasmus, εφόσον λάβει περιορισμένη αμοιβή από τις πράξεις αυτές. Σε κάθε περίπτωση ο υπότροφος έχει υποχρέωση να ενημερώνει την Επιτροπή Υποτροφιών άμεσα για τα ανωτέρω θέματα.
«Δεν υπαναχωρούμε σε τίποτα, ας φέρουν τα ματ» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος όταν χθες αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τις εγκαταστάσεις του πρώην ΤΕΙ στην Αμαλιάδα, δίνοντας μόλις 48ωρη προθεσμία στο Πανεπιστήμιο Πατρών, προκειμένου να συμμορφωθεί με το συμφωνητικό παραχώρησης της έκτασης των 23 στρεμμάτων στο τότε ΤΕΙ Πατρών και να παραδώσει πλέον τώρα τον χώρο αφού η σχολή δεν λειτουργεί.
Ειδικότερα χθες το πρωί ύστερα από σχετική απόφαση του Δ.Σ. Ήλιδας, ο δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο και φορείς του Δήμου, έφτασαν στο κτίριο του πρώην ΑΤΕΙ με σκοπό να αλλάξουν τις κλειδαριές και να περάσει πλέον στην κατοχή τους, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί οι υπηρεσίες του Δήμου.
Στο σημείο όμως βρίσκοντας αστυνομική δύναμη, που τους απέτρεψε να προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση, αφού όπως έγινε γνωστό οι αστυνομικοί είχαν εντολές από τον στρατηγό να προχωρήσουν ακόμα και σε συλλήψεις αν παρατηρηθεί κάποια πράξη που υπερβαίνει το νόμο.
Στο χώρο άμεσα μετέβη και ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Βασίλης Βασιλειάδης, με δύο νομικούς συμβούλους του Πανεπιστημίου, οι οποίοι και πρότειναν να βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί και τις δυο πλευρές, με τους εκπροσώπους του Δήμου να αποχωρούν προσωρινά δίνοντας προθεσμία 2 ημερών για να παραχωρηθεί η χρήση του κτιρίου στο Δήμο Ήλιδας.
Όπως αναφέρθηκε, από την πλευρά του Δήμου, το κτίριο έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Ήλιδας από το 2021, που έπαψε η λειτουργία της σχολής Γεωπονίας, αλλά οι σχετικές διαδικασίες ακόμα δεν έχουν προχωρήσει.
Τονίζεται μάλιστα ότι το 2003 που υπεγράφη το συμφωνητικό παραχώρησης στο τότε ΤΕΙ Πατρών αναγράφεται ότι σε περίπτωση παύσης της λειτουργίας της σχολής ο χώρος θα επιστραφεί στο Δήμο.
Αυτό όμως ακόμα δεν έχει γίνει πράξη, με την διαμάχη ανάμεσα στον Δήμο Ήλιδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών να ξεκινάει πριν από μερικές ημέρες, όταν ο Δήμος επανεκκίνησε το θέμα και ζήτησε από το Πανεπιστήμιο την παράδοση του κτιρίου.
«Ο χώρος των 23 στρεμμάτων είχε παραχωρηθεί στο ΑΤΕΙ Πάτρας για να γίνει το κτίριο αυτό με την προϋπόθεση ότι εάν για οποιονδήποτε λόγο σταματήσει η λειτουργία του, το κτίριο και ο χώρος επανέρχονται στην ιδιοκτησία του δήμου. Ενημερώθηκε το Πανεπιστήμιο Πατρών να μας παραδώσει το κτίριο γιατί το χρειαζόμαστε, και στην έγγραφη ενημέρωσή μας δεν πήραμε απάντηση. Επικοινώνησα πάλι και μου ζήτησαν να συσταθούν δύο επιτροπές, μία από την πλευρά του Δήμου και μία από την πλευρά τους για να συζητήσουμε το θέμα. Τι να συζητήσουμε; Το αυτονόητο, ότι πρέπει να μας το παραχωρήσουν; Όταν το 2021 μάζεψαν τα περισσότερα πράγματα από εδώ, και ήταν παρούσα η προηγούμενη δημοτική αρχή, τους είπαν σας παραδίδουμε το κτίριο αλλά δώστε μας λίγο χρόνο να τα πάρουμε όλα, δεν ήταν παράδοση τότε; Το κτίριο έχει παραδοθεί στην ουσία, κακώς παρευρίσκονται μέσα.
Αφού λοιπόν δεν παραδόθηκε και επίσημα, ζητήσαμε να μας παραδοθεί και επίσημα. Όταν μίλησα γι’ αυτό και τηλεφωνικά με τον πρύτανη, η απάντησή του ήταν κάνε μου αγωγή να το πάρεις. Μετά από αυτή την απάντηση έστειλα ένα εξώδικο, ότι σας αφήνουμε τρεις ημέρες να πάρετε ότι έχετε και μετά θα πάμε από μόνοι μας να παραλάβουμε το κτίριο.
Με αυτή την απόφαση και με την επικαιροποίησή της από το Δημοτικό Συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα, ήρθαμε να αλλάξουμε κλειδαριές και να παραλάβουμε το κτίριο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλόπουλος.
«Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρύτανη ήρθε ο αντιπρύτανης με νομικό σύμβουλο και συμφωνήσαμε τις επόμενες δύο ημέρες να μας παραδοθεί το κτίριο εγγράφως και από εκεί και πέρα οι δικηγόροι θα συμφωνήσουν πώς θα λυθεί οριστικά το θέμα. Η παραχώρηση θα είναι για χρήση του δήμου. Εάν περάσει το διήμερο και δεν μας παραχωρηθεί θα έρθουμε να το παραλάβουμε μόνοι μας και δεν υπαναχωρούμε σε τίποτα, ας φέρουν τα ματ» επεσήμανε ο Δήμαρχος Ήλιδας δείχνοντας αποφασισμένος να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια.
Διοργανωτές είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών και ο Δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων
Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της υπαίθρου, έναντι των κινδύνων πληθυσμιακής συρρίκνωσης και κλιματικής αλλαγής, είναι το θέμα της συνάντησης εργασίας που διοργανώνουν από κοινού το Πανεπιστήμιο Πατρών μέσω των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών και Αειφορικής Γεωργίας, με το Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων.
Η συνάντηση θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024 και ώρα 11.00 πμ - 13.00 μμ στο Kέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κρεστένων (Κ.Π.Ε.).
Ειδικότερα θα συζητηθούν τα εξής θέματα:
-Καλές πρακτικές που έχουν αναδειχθεί μέσω του έργου,
οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι και νεοεισερχόμενοι κάτοικοι στον αγροτικό χώρο, το οποίο αποτελεί σημείο θεματικής επικέντρωσης του φετινού έτους εργασιών.
-Ιδιαίτερες προκλήσεις και αναπτυξιακές ευκαιρίες στο Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.
Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου έργου ΙNTERREG EUROPE, με θέμα «Αναζωογόνηση και ανθεκτικότητα των περιοχών της υπαίθρου που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις μείωσης του πληθυσμού και περιβαλλοντικούς κινδύνους»- «Down-to-Earth».
Οι επιθέσεις από αδέσποτα σκυλιά στο χώρο του Πανεπιστημίου είναι συχνό φαινόμενo
Άσχημη κατάληξη είχε το μπουγέλο που παίζουν κάθε χρόνο με τη λήξη της σχολικής χρονιάς οι μαθητές του δημοτικού Κάτω Καστριτσίου στο πάρκο του Πανεπιστημίου Πατρών
Σήμερα το πρωί καθώς τα παιδιά έπαιζαν υπό την επίβλεψη των γονιών τους 4-5 αδέσποτα σκυλιά που κυκλοφορούσαν στο χώρο του Πανεπιστημίου, επιτέθηκαν και δάγκωσαν, όπως καταγγέλλει μία μητέρα στο thebest.gr, τρία παιδιά.
«Τα δύο από αυτά καθώς αιμορραγούσαν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Οι γονείς τους τρόμαξαν πολύ. Το τρίτο παιδάκι είχε πιο επιφανειακό τραύμα και δεν χρειάστηκε να πάει στο νοσοκομείο. Τα σκυλιά που ήταν 4-5 τα απομάκρυναν οι φύλακες του νοσοκομείου που έκαναν ό, τι μπορούσαν για να βοηθήσουν. Όπως είπαν είναι ένα θέμα για το οποίο δεν μπορούν να κάνουν κάτι και ότι εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Δήμου η επίλυση του προβλήματος. Μας ενημέρωσαν μάλιστα ότι τα σκυλιά ήταν εμβολιασμένα» λέει χαρακτηριστικά.
Να θυμίσουμε ότι οι επιθέσεις από αδέσποτα σκυλιά στο χώρο του Πανεπιστημίου είναι συχνό φαινόμενο ενώ το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί εδώ και χρόνια σημείο τριβής μεταξύ του Δήμου Πατρέων και της πρυτανικής αρχής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Τους επιτυχόντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το Χάβαρι για τη σχολική χρονιά 2022 – 2023, βράβευσε σε μία όμορφη εκδήλωση η Τοπική Κοινότητα Χαβαρίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ήλιδας.
Η βράβευση πραγματοποιήθηκε παρουσία των ίδιων των φοιτητών σήμερα, των γονέων τους και των κατοίκων της κοινότητας, στο Μπεκιάρειο Πνευματικό Κέντρο Χαβαρίου.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκαν παιδιά που διέμεναν τα ίδια στο Χάβαρι, αλλά και παιδιά που έλκουν την καταγωγής τους από την κοινότητα.
Τόσο, ο πρόεδρος της Τ.Κ. κ. Δημήτρης Γκρίλλας, όσο και ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος εξήραν τα παιδιά για την επιτυχία τους, αλλά και τους γονείς που στάθηκαν όλο το διάστημα της προετοιμασίας τους στο πλευρό τους.
Ο κύριος Χριστοδουλόπουλος επεσήμανε ότι, η νέα τους ακαδημαϊκή ζωή αποτελεί το μεγαλύτερο εφόδια που λαμβάνουν για το μέλλον.
Οι έπαινοι που δόθηκαν συνοδεύονταν από ένα συμβολικό ποσό για το κάθε παιδί, το οποίο συνελέγη με τη συμβολή φορέων, χορηγών και κατοίκων του χωριού.
Xρ. Μπούρας: "Δεν φοβάμαι τίποτα - Ας αναλάβει το Πολιτικό Σύστημα τις ευθύνες του"
ΝΕΟΤΕΡΑ: Έληξε σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η κατάληψη στο γραφείο του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, έπειτα από περίπου 4 ώρες.
ΠΡΩΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Αναστάτωση επικρατεί στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.
Φοιτητές έχουν εγκλωβίσει στο γραφείο του, τον Πρύτανη του Ιδρύματος Χρήστο Μπούρα, ενώ περιφρουρούν και το αυτοκίνητό του για να μην μπορέσει να φύγει από το Πανεπιστήμιο.
Οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν να παρθούν πίσω διώξεις 4 φοιτητών.
"Δεν Φοβάμαι Τίποτα και δεν θα φύγω από το Πανεπιστήμιο", δηλώνει ο Πρύτανης.
Σε ανάρτηση του αναφέρει:
Εδώ και 4 ώρες ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιο Πατρών University of Patras είναι εγκλωβισμένος στο γραφείο του και το αυτοκίνητο του περιφρουρείται για να μην το χρησιμοποιήσει για να διαφύγει. Θέλω να δηλώσω απερίφραστα πως δεν Φοβάμαι Τίποτα και δεν θα φύγω απο το Πανεπιστήμιο. Σήμερα στο Πανεπιστήμιο θα αναγορεύσουμε σε Επίτιμο Καθηγητή τον Ολυμπιονίκη κ. Ν. Κακλαμανάκη. Ας αναλάβει το Πολιτικό Σύστημα τις ευθύνες του και ας σπάσει τις ένοχες σιωπές. Ολοι ξέρουν και είναι ενήμεροι. Πρέπει να πάψουν τέτοιες αντιδημοκρατικές και παρεμβατικές ενέργειες και να καταδικαστούν όσοι τους στηρίζουν. Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο ανήκει σε όλους και δεν έχει ιδιοκτήτες.
Δείτε και την απόφαση της Συγκλήτου.
Ομόφωνο Ψήφισμα της Συγκλήτου Πανεπιστημίου Πατρών (υπ’ αριθμ. 233/23-4-2024 συνεδρίαση)
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών στη σημερινή της συνεδρίαση 233/23-4-2024 και αφού έλαβε γνώση των γεγονότων που έλαβαν χώρα στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, όπου ομάδα φοιτητών προπηλάκισε τον κ. Πρόεδρο του Τμήματος, διαμαρτυρόμενη για την κλήση σε ακρόαση φοιτητών που συμμετείχαν στις πρόσφατες καταλήψεις δηλώνει τα εξής:
Η Σύγκλητος καταδικάζει ανεπιφύλακτα την άσκηση σωματικής και λεκτικής βίας κατά του κ. Προέδρου του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου μας. Αυτές οι ενέργειες δεν έχουν θέση στο Πανεπιστήμιο μας.
Ιδιαίτερα για το θέμα κλήσης σε ακρόαση φοιτητών που συμμετείχαν στις καταλήψεις, ο κ. Πρόεδρος έχει το απόλυτο δικαίωμα και ευθύνη, υπερασπιζόμενος το Δημόσιο Πανεπιστήμιο από πράξεις παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, όπως οι καταλήψεις, να κάνει τις νόμιμες ενέργειες και, αν διαπιστώσει παραβίαση του νόμου και του κανονισμού, να επιβάλει πειθαρχικές κυρώσεις.
Να σημειωθεί σχετικά ότι η Σύγκλητος, κατά τη διάρκεια των καταλήψεων, είχε δηλώσει ότι "Η παρεμπόδιση της λειτουργίας του Δημόσιου Πανεπιστημίου, είναι πράξη παράνομη, η οποία στηρίζει τα επιχειρήματα όσων συστηματικά το δυσφημούν και το υποβαθμίζουν".