Πλήρης ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων φέρει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη (γνωστός για τις νεοφιλελεύθερες θέσεις του), το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα.
Το ν/σ, που η κυβέρνηση το έχει εντάξει στο Σχέδιο Ανάκαμψης (!), προβλέπει σημαντικές ανατροπές που δεν τόλμησαν ούτε τα μνημόνια, αφορούν:
- Υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων, υιοθετώντας τις ατομικές συμβάσεις
- Ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας, σύμφωνα σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία Κατάργηση 8ωρου, με εργασία λάστιχο διάρκειας 30-50 ωρών την εβδομάδα (6ωρης έως 12ωρης απασχόλησης), με συνδυασμό “ευέλικτης” εργασίας πλήρους, μερικής, εκ περιτροπής ή τηλεργασίας
- Τηλεργασία, με συμφωνία εργοδότη-εργαζομένου για κατανομή του 8ωρου (σπαστό ωράριο και διαλείμματα). Καθιέρωση ψηφιακής κάρτας εργασίας για να ελέγχεται ο χρόνος απασχόλησης
- Εργαζόμενοι σε εποχικές δραστηριότητες θα δουλεύουν μέχρι 10 ώρες ημερησίως για ένα εξάμηνο και για 6 ώρες για τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου, με ατομικές συμβάσεις εργασίας
- Κατάργηση του πενθήμερου (και Σαββατοκύριακο, χωρίς αυξημένη αμοιβή)
- Εκτίναξη στις 150 ώρες των επιτρεπόμενων υπερωριών σε όλους τους κλάδους, που είτε θα πληρώνονται, είτε θα καλύπτονται με χορήγηση άδειας μέσα στο εξάμηνο
- Μη καταβολή της προσαύξησης λόγω υπερωρίας, με συμψηφισμό απλήρωτων υπερωριών με μειωμένο ωράριο ή ρεπό
- Πλήρης εκθεμελίωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας
- Ο συνδικαλιστικός νόμος (Ν. 1264/1982) τελειώνει. Επιβάλλονται ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στα συνδικάτα για όλα τα θέματα: κήρυξη απεργιών, συνελεύσεων και αρχαιρεσιών.
- Στις άκυρες, από δικαστήρια, απολύσεις, αντί της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, θα καταβάλλεται αποζημίωση
Ξηλώνουν και το 8ωρο, κατάκτηση 100 χρόνων
Η κυβέρνηση άνοιξε πόλεμο με όλη τη κοινωνία με τα αντεργατικά αυτά μέτρα που απέτυχε η τρόικα να εφαρμόσει, τα φέρνει σήμερα η νεοφιλελεύθερη ΝΔ (με καθοδήγηση πολυεθνικών-ΣΕΒ), μέτρα που συνιστούν ένα νέο, σκληρό Μνημόνιο. Ή όπως είχε πει ο Αδ. Γεωργιάδης «Εγώ κάνω τις απολύσεις (γιατρών). Μη μου πάρει τη δόξα ο Τόμσεν»! Οι ρυθμίσεις αυτές δε θα συμβάλουν στην ανάπτυξη, αντίθετα θα οδηγήσουν στη μείωση της παραγωγικότητας, στην εκτίναξη του εργοδοτικού αυταρχισμού (και με τη βούλα του νόμου), θα μειώσει το εισόδημα των εργαζομένων και θα σπρώξει ξανά τους νέους επιστήμονες στο εξωτερικό…
Η κατάργηση του 8ωρου, μέσω της ευελιξίας, με μοχλό τις ατομικές συμβάσεις, όπου η υπερωριακή αμοιβή εξαερώνεται, σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας και η εκτίναξη των ευέλικτων μορφών εργασίας θα αναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν περισσότερο χωρίς αμοιβή.
Τέλος, ποινικοποιείται η απεργία όταν γίνεται για γενικούς σκοπούς (π.χ. όπως το 2010-2014), δηλαδή ένα ιδιώνυμο της συνδικαλιστικής δράσης, διευκολύνει την παρέμβαση κράτους και εργοδοσίας στη λειτουργία των συνδικάτων. ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των μελών και της λειτουργίας τους.
Η εργασιακή ζούγκλα βαθαίνει και επεκτείνεται
Ήδη, η εργασιακή ζούγκλα, καταγράφεται σε πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. «Η έρευνα αποτυπώνει με ξεκάθαρο τρόπο την ένταση της παραβατικότητας που επικρατεί στην αγορά εργασίας σε σχέση με την εντατικοποίηση της, την έκταση της υπερεργασίας, καθώς και την έκταση των απλήρωτων υπερωριών στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα». Συγκεκριμένα:
- Το 52% των εργαζομένων δηλώνουν ότι εργάζονται υπερωριακά
- Το 40% δηλώνει ότι δεν πληρώνεται υπερωρίες.
- Το 75% απαιτεί να πληρώνεται τις υπερωρίες αντί άδειας ή ρεπό
Είναι, πλέον, καθαρό το πόσο θα καταβαραθρωθούν και οι εναπομένουσες εργασιακές σχέσεις…
Είναι η ώρα τα εργατικά συνδικάτα (αλλά και η ΓΣΕΕ) να θυμηθούν το πρόσφατο ένδοξο παρελθόν τους και να απαντήσουν μαζικά και αγωνιστικά στον ΠΟΛΕΜΟ που κήρυξε η κυβέρνηση.