Του Μάκη Μπαλαούρα
Δεν είναι μόνο η ευαισθησία, η ιδεολογία και οι πολιτικές αρχές που σε παρακινούν σε δράσεις για την προστασία του Περιβάλλοντος. Στη προκριμένη περίπτωση βαραίνει και η μνήμη! Οι αναμνήσεις του τόπου που μεγάλωσες, από το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα, με την οικογένεια και φίλους με παπί-κουσκουσέ, στα σκασιαρχεία του Λυκείου με το κάρο ή τρίκυκλο, στις κολυμβητικές φιγούρες για τα κορίτσια ή για τους πρώτους έρωτες… Είναι ακόμα η παντελής εγκατάλειψη της παραλίας Λεχαινών για μπάνιο ή διασκέδαση από το 1980, αναγκαζόμενος να μεταναστεύεις στις παραλίες του Κάστρου (35 km πηγαινέλα).
Αντλιοστάσιο Μυρσίνης:
Τότε, πέραν της ρύπανσης από το εργοστάσιο ντομάτας που κολυμπούσες με ντοματόφλουδες…προστέθηκε και η μόλυνση από το αντλιοστάσιο που μεταφέρει, λίγα μέτρα εντός της θάλασσας, όλα τα αποστραγγίδια της Βόρειας ζώνης αρδευτικού δικτύου Πηνειού. Δηλαδή, φυτοφάρμακα και λιπάσματα εμποτισμένα με νερό!!! Ποτέ, βέβαια δεν ελήφθησαν μέτρα, όπως πρότειναν επιστήμονες-φίλοι και η Περιβαλλοντική Ένωση Λεχαινών. «ΕΠΑΠ» για να δημιουργηθεί Τεχνητός Υγροβιότοπος σε έκταση 50 στρεμμάτων του Δημοσίου.
Βιολογικός Λεχαινών-Ανδραβίδας-Τραγανού:
Υπάρχουν ενδείξεις ότι υπολειτουργεί και τα λύματα καταλήγουν στην ακτή, μέσω λαγκαδιού. Επιπλέον, δεν έχουν συνδεθεί όλα τα κτίρια του Δήμου, ενώ πολλά χωριά (όπως Νιχώρι, Κάστρο, Κυλλήνη) βρίσκονται εκτός δικτύου. Έτσι, η αποχέτευση τους αφού μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα, καταλήγει στη θάλασσα.
Λύματα Αεροδρομίου, Οικισμού Διασποράς, αγωγός καυσίμων
α) Εντός του Αεροδρομίου Ανδραβίδας τα λύματα πάνε σε βόθρους, συλλέγονται από στρατιωτικά βυτία, αλλά παραμένει άγνωστο αν τα πάνε σε βιολογικό. Αν το συνδυάσουμε όμως με τα λύματα του Οικισμού Διασποράς Κάτω Παναγιάς που ρίχνονται στη θάλασσα, αργά τη νύχτα, τότε δεν είναι καθόλου απίθανο να ρίχνονται και του αεροδρομίου εκεί…
β) Σημειώνω, ότι μια κρατική οντότητα, όπως η Ε.Α. επί 50 χρόνια, αν και υπάρχει βιολογικός στη Διασπορά, δε λειτουργεί και τα βοθρολύματα των 200 οικογενειών ρίχνονται στη θάλασσα, με εμφανή συνέπεια να έχουν ποτίσει σε βάθος την αμμουδιά.
γ) Το Κέντρο προσφύγων LM Μυρσίνης, ενώ έχει βιολογικό, τώρα με την σχεδιαζόμενη επέκταση, φτιάχτηκαν μη στεγανοί βόθροι, με συνέπεια να καταλήγουν και αυτοί στη θάλασσα…
δ) Κάτοικοι Λεχαινών κατήγγειλαν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της ΕΕ, Περιφέρεια ΔΕ, Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης ότι το Αεροδρόμιο ρίχνει στους χείμαρρους Τ19-Τ20 υπολείμματα κηροζίνης και πετρελαίου, με επικίνδυνες αναθυμιάσεις για υγεία και υδροφόρο ορίζοντα! Επιπλέον, ο υπόγειος πεπαλαιωμένος αγωγός μεταφοράς καυσίμων από τη Κυλλήνη καταγράφει διαρροές καυσίμων στο έδαφος, με συνέπεια μεγάλη καταστροφή της περιοχής.
Ελαιοτριβεία, σφαγεία, τυροκομεία, κτηνοτροφικές μονάδες
Προφανώς, λόγω ανυπαρξίας υποδομών σε πολλές μονάδες, τα απόβλητα τους ρίχνονται στα λαγκάδια και τελικά εκβάλλουν στη θάλασσα.
Όλοι την πληρώνουν: άνθρωποι, ψάρια, χελώνες
Όλα τα παραπάνω βλάπτουν τους ντόπιους, την υγεία και το εισόδημα τους από την υποβάθμιση και μολυσματική φόρτιση του περιβάλλοντος και, τελικά το μέλλον των παιδιών τους.
Υπάρχουν όμως ενεργοί πολίτες που δίνουν τη ψυχή τους για να μας αφυπνίσουν για τη σωτηρία του τόπου μας, όπως η «Εθελοντική Ομάδα Πεζοπορίες με Πανσέληνο», με επικεφαλής τον Παναγιώτη Αχιλλεόπουλο. Σύμφωνα με ντοκουμενταρισμένες αναρτήσεις τους αποκάλυψαν τα περιβαλλοντικά εγκλήματα στον Κυλλήνιο.
Φωτογράφησαν νεκρές 30 Χελώνες Καρέτα, γεγονός που συνιστά έγκλημα γιατί η εξολόθρευση της καταστρέφει τη βιοποικιλότητα, που είναι αναγκαία για τη προστασία του ανθρώπινου είδους και ως εκ τούτου επισύρει βαρύτατες ποινές στη χώρα μας που θα πληρώσουμε όλοι μας. Σημειώνω ότι η καρέτα κολυμπά στις ελληνικές θάλασσες 100 εκατομμύρια χρόνια (!).
Αιτίες για τη δολοφονία τους: Είναι προφανές ότι πρώτη είναι η τοξικότητα της θάλασσας από τη μόλυνση-ρύπανση του Κόλπου. Από εκεί και πέρα σύνολο παραγόντων: Τράτες και δίχτυα θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση, που δεν θα ενοχλούν τη καρέτα. Η ηχορύπανση των πολεμικών αεροπλάνων, δεν ενοχλεί μόνο ανθρώπους αλλά και χελώνες που ασυνήθιστες τρελαίνονται και αποπροσανατολίζονται. Τις ίδιες επιπτώσεις επιφέρουν και αυτοκίνητα 4χ4 ή «γουρούνες-atv» κυκλοφορώντας στην αμμουδιά.
Ευθύνες: Τα εντεταλμένα όργανα Δήμος, ΠΔΕ, Λιμεναρχείο Κυλλήνης, Διοίκηση 117 ΠΜ, Εισαγγελικές αρχές, Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Υγιεινής-Υγειονομικού Ελέγχου Ηλείας, και τα αρμόδια υπουργεία, Άμυνας, Τουρισμού, Εσωτερικών, Υγείας, Ναυτιλίας οφείλουν άμεσα να επιληφθούν παίρνοντας μέτρα για να σταματήσει το έγκλημα κατά του περιβάλλοντος του Κυλλήνιου, αλλά και μέτρα θεραπείας του. Παράλληλα, Περιβαλλοντικοί-Πολιτιστικοί Σύλλογοι, πολίτες να διεκδικήσουν το αυτονόητο: Τη ζωή και ευζωία των ίδιων και των παιδιών τους…