Πέμπτη, 06 Μαϊος 2021 13:17

Στην Πολωνία ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Συνεχίζονται οι επισκέψεις του υπουργού τουρισμού Χάρη θεοχάρη σε χώρες - αγορές σημαντικού ενδιαφέροντος για τον ελληνικό τουρισμό, μια ανάσα από την επίσημη επανεκκίνησή του για το 2021. Ειδικότερα, μετά το Βερολίνο, ο υπουργός Τουρισμού πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Πολωνία -την πρώτη Έλληνα υπουργού Τουρισμού, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σήμερα, Πέμπτη 6 Μαΐου, ο κ. Θεοχάρης θα έχει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους των σημαντικότερων τουριστικών οργανισμών της χώρας, ενώ παράλληλα θα παραχωρήσει σειρά συνεντεύξεων σε ΜΜΕ της Πολωνίας.

Την Παρασκευή 7 Μαΐου, το πρωί, θα έχει συνάντηση εργασίας με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, υπεύθυνο για θέματα Τουρισμού, AndrzejGut-Mostowy, όπου θα συζητηθούν θέματα περαιτέρω ανάπτυξης της τουριστικής κίνησης από την Πολωνία. Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο επισκέπτονται τη χώρα μας περισσότεροι από 1 εκατ. Πολωνοί τουρίστες, κατατάσσοντας μάλιστα την Πολωνία στην 5η θέση των χωρών προέλευσης επισκεπτών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Βαρσοβία, ο κ. Θεοχάρης θα έχει συνάντηση εργασίας με τον Aleksander Pociej, πρόεδρο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον Daniel Milewski, πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Ομάδας Πολωνο-Ελληνικής Φιλίας και Bουλευτή Κυβερνώντος κόμματος “Νόμος και Δικαιοσύνη”, τον Jan Kanthak, αντιπρόεδρο Κοινοβουλευτικής Ομάδoς, Bουλευτή του κόμματος “Αλληλέγγυος Πολωνία” καθώς και τον Patryk Panasiuk, γραμματέα Κοινοβουλευτικής Ομάδος.

Παράλληλα, θα πραγματοποιήσει τις παρακάτω συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων αλλά και τουριστικών οργανισμών και επιχειρήσεων:

- Beniamin Vafidis, Marketing and MICEDirector της Mouzenidis, η οποία έχει παρουσία στην Πολωνία από το 2017.

- Pawel Niewladomski, Πρόεδρος του Τουριστικού Επιμελητηρίου Πολωνίας

- Marcin Dymnicki, CEO και NataliaRodrez, Marketing Manager τουμεγαλύτερου τουριστικού οργανισμούτης χώρας, TUI Πολωνίας.

- Adam Banczerowski, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης τουτουριστικού oργανισμού Itaka.

- Maciej Nykiel, CEO και ιδιοκτήτης του Nekera.

- Wojciech Skoczyński, CEO και JacekSocha, Επικεφαλής του Τμήματος Συμβολαίων του Grecos Holidays, που δραστηριοποιείται αποκλειστικά με ταξίδια στην Ελλάδα.

- Michal Fijot, Chief Commercial Officer της LOT Airlines.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Μαϊος 2021 09:53

Σχετικά Άρθρα

  • Πολωνία: Εντοπίστηκαν άλλες δύο σοροί από τις πλημμύρες - Στους εννέα συνολικά οι νεκροί
    Πολωνία: Εντοπίστηκαν άλλες δύο σοροί από τις πλημμύρες - Στους εννέα συνολικά οι νεκροί

    Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κεντρική Ευρώπη αυτό τον μήνα, στις χειρότερες πλημμύρες που έχουν πλήξει την περιοχή τις τελευταίες δύο δεκαετίες

    Οι θάνατοι από τις πλημμύρες αυτού του μήνα στη νοτιοδυτική Πολωνία αυξήθηκαν σε εννέα, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, καθώς εντοπίστηκαν δύο ακόμα πτώματα.
    Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κεντρική Ευρώπη αυτό τον μήνα, στις χειρότερες πλημμύρες που έχουν πλήξει την περιοχή τις τελευταίες τουλάχιστον δύο δεκαετίες.
    Οι πλημμύρες προκάλεσαν καταστροφές από τη Ρουμανία έως την Πολωνία, γέμισαν πόλεις με λάσπη και φερτά υλικά, κατέστρεψαν γέφυρες και βύθισαν σπίτια και αυτοκίνητα στα νερά, με το κόστος αποκατάστασης των ζημιών να ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια.

    «Στην κομητεία Κλόντζκο και στην κομητεία Νίσα, κατά τις επιχειρήσεις καθαρισμού μετά την πλημμύρα, εντοπίστηκαν δύο πτώματα», ανακοίνωσε η πολωνική αστυνομία στην πλατφόρμα Χ αργά χθες το βράδυ.

    «Οι διαδικασίες ταυτοποίησης είναι σε εξέλιξη. Οι συνθήκες του θανάτου υποδηλώνουν ότι ίσως πρόκειται για το 8ο και το 9ο θύμα, των οποίων ο θάνατος επήλθε σε πλημμυροπαθείς περιοχές».
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MACIEJ KULCZYNSKI
  • Κακοκαιρία Boris: Για νέες πλημμύρες προετοιμάζεται η κεντρική Ευρώπη - Στους 19 ανέρχονται οι νεκροί
    Κακοκαιρία Boris: Για νέες πλημμύρες προετοιμάζεται η κεντρική Ευρώπη - Στους 19 ανέρχονται οι νεκροί

    Στην Αυστρία, 26 χωριά εξακολουθούν να παραμένουν αποκλεισμένα από τον έξω κόσμο - Στην Τσεχία, λίγο περισσότερα από 60.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση

    Η σορός ενός πέμπτου θύματος της καταιγίδας Μπόρις στην Αυστρία βρέθηκε σήμερα στο πλημμυρισμένο σπίτι του, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, ανεβάζοντας σε πέντε τον αριθμό των θυμάτων σε αυτή τη χώρα, 19 συνολικά στην Ευρώπη.
    «Μία γυναίκα 81 ετών» απεβίωσε, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Κάτω Αυστρίας.
    Ένας πυροσβέστης είχε χάσει τη ζωή του την Κυριακή, και χθες, Δευτέρα, ανακοινώθηκαν οι θάνατοι τριών ανδρών, ηλικίας 40-50 ετών, 70 και 80 ετών.
    Η καταιγίδα Μπόρις σκότωσε τουλάχιστον 19 ανθρώπους στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη: εκτός από τα πέντε θύματα στην Αυστρία, η Ρουμανία έχει καταγράψει μέχρι στιγμής επτά θανάτους, η Πολωνία τέσσερις και η Τσεχική Δημοκρατία τρεις καθώς και οκτώ αγνοούμενους.
    Μπορεί οι μετεωρολογικές συνθήκες να βελτιώνονται σε πολλά μέρη, όμως το έδαφος παραμένουν πλημμυρισμένο και οι ποταμοί υπερχειλίζουν με αποτέλεσμα οι αρχές να ζητούν από τον πληθυσμό να συνεχίσει να είναι πολύ προσεκτικός.
    Στην Αυστρία, 26 χωριά εξακολουθούν να παραμένουν αποκλεισμένα από τον έξω κόσμο και ενώ ο ήλιος επανήλθε, «ανακαλύπτουμε το εύρος της καταστροφής», σύμφωνα με την κυβερνήτη Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

    Συνολικά, οι αρμόδιες υπηρεσίες πραγματοποίησαν 33.000 επεμβάσεις αφότου ξεκίνησαν οι καταρρακτώδεις βροχές και οι ισχυροί άνεμοι την Παρασκευή.

    Στη Βιέννη, τέσσερις γραμμές του μετρό παραμένουν εν μέρει κλειστές όπως και όλα τα πάρκα της πόλης λόγω πιθανής πτώσης δέντρων.

    Στην Τσεχική Δημοκρατία, λίγο περισσότερα από 60.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση, κυρίως στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Η μεγαλύτερη λεκάνη συγκράτησης ομβρίων, η τεχνητή λίμνη Ρόζμπεργκ (νότια), υπερχείλισε.

    Η πλημμύρα φαίνεται πως θα είναι η χειρότερη στην περιοχή μετά τις πλημμύρες του 2002 που είχαν πλήξει την Πράγα, τη Δρέσδη ή τη Βιέννη, σύμφωνα με τους ειδικούς.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Στο έλεος της κακοκαιρίας Boris η κεντρική Ευρώπη - Αυξάνονται οι νεκροί, φόβοι για νέες πλημμύρες, εικόνες καταστροφής
    Στο έλεος της κακοκαιρίας Boris η κεντρική Ευρώπη - Αυξάνονται οι νεκροί, φόβοι για νέες πλημμύρες, εικόνες καταστροφής

    Η κεντρική και ανατολική Ευρώπη μετρούν τις πληγές από το πέρασμα της κακοκαιρίας Boris, ενώ ο αριθμός των νεκρών από τις καταρρακτώδεις βροχές και τις πλημμύρες αυξήθηκε σε τουλάχιστον 16 ενώ πολλοί άνθρωποι αγνοούνται.

    Θύματα από την κακοκαιρία Boris αναφέρθηκαν στην Τσεχία, την Πολωνία και την Αυστρία, καθώς οι Αρχές στις χώρες που πλήττονται προειδοποιούν ότι τα χειρότερα ενδέχεται να έρχονται.

    Μια γυναίκα πνίγηκε σε ρέμα που υπερχείλισε κοντά στο Μπρούνταλ, μια πόλη περίπου 15.000 κατοίκων στα βορειοανατολικά της Τσεχίας, ενώ επτά ακόμη άνθρωποι αγνοούνται.

    Στην Αυστρία, δύο άνδρες ηλικίας 70 και 80 ετών πνίγηκαν αφού παγιδεύτηκαν από την άνοδο των υδάτων στα σπίτια τους στις πόλεις Böheimkirchen και Sierndorf, αμφότερες στο βορειοανατολικό κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας που επλήγη σοβαρά.

    Ο αριθμός των θυμάτων στην Πολωνία αυξήθηκε σε έξι, αφού ένας χειρουργός που επέστρεφε από υπηρεσία στο νοσοκομείο πνίγηκε στη νοτιοδυτική πόλη Nysa και τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις νότιες πόλεις Bielsko-Biała και Lądek-Zdrój.

    Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους σε μια έκταση της Αυστρίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας, καθώς η καταιγίδα Boris εξαπέλυσε αυτό που ένας δήμαρχος περιέγραψε ως «καταστροφή επικών διαστάσεων».

    Από τις καταστροφικές πλημμύρες έσπασαν φράγματα, πλημμύρισαν δρόμοι, διεκόπη η ηλεκτροδότηση και βυθίστηκαν ολόκληρες γειτονιές. Αυστριακοί λένε ότι δεν έχουν ξαναδεί τέτοιες πλημμύρες στη χώρα.

    Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Ρουμανία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ένας στην Πολωνία και ένας πυροσβέστης στην Αυστρία.

    Περιοχές έμειναν χωρίς ρεύμα -Δραματικές εικόνες σε Αυστρία, Τσεχία, Ρουμανία και Πολωνία

    Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την επιτάχυνση της οικονομικής και άλλης στήριξης των θυμάτων. Ο Ούγγρος ομόλογός του, Βίκτορ Όρμπαν, ακύρωσε όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις του.<p>Πηγή:

    Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, χαρακτήρισε «δραματικές» τις εικόνες από τις πλημμυρισμένες περιοχές στην Αυστρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Ρουμανία και την Πολωνία και δήλωσε ότι η χώρα του είναι «βαθιά θλιμμένη από την είδηση των νεκρών και των αγνοουμένων» και έτοιμη να βοηθήσει.

    Η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη, έτρεχε να προετοιμαστεί για σοβαρές πλημμύρες καθώς ο Δούναβης ανέβαινε, όπως και η πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα. Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Karl Nehammer, δήλωσε ότι η κατάσταση «συνεχίζει να επιδεινώνεται», ιδίως στην Κάτω Αυστρία, η οποία έχει κηρυχθεί περιοχή καταστροφής.

    Πάνω από 10.000 εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής είχαν εκκενώσει 1.100 σπίτια στο κρατίδιο. Η κυβερνήτης της περιοχής, Johanna Mikl-Leitner, είπε ότι πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν «δύσκολες και δραματικές ώρες, ίσως τις πιο δύσκολες ώρες της ζωής τους».

    Ο δήμος Λίλιενφελντ, με περίπου 25.000 κατοίκους, αποκόπηκε εντελώς από τον έξω κόσμο, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Για την ώρα έχουν σπάσει 12 φράγματα και χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.

    Τσεχία: Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους

    Δραματικό κάλεσμα προς τους πολίτες απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα, να «ακολουθούν τις οδηγίες των δημάρχων και των πυροσβεστών». Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης αντιμετώπισαν 7.884 περιστατικά ενώ 119.000 νοικοκυριά το Σαββατοκύριακο βρέθηκαν χωρίς ρεύμα.

    Τουλάχιστον 12.000 άνθρωποι είχαν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους σε όλη τη χώρα, δήλωσε ο Φιάλα, ενώ η πορεία της καταιγίδας οδέυει προς τα δυτικά και τα ποτάμια συνεχίζουν να ανεβαίνουν.

    Στην Τσεχία, 207 περιοχές αντιμετωπίζουν συνθήκες πλημμύρας με την πιο κρίσιμη κατάσταση να είναι στη νότια Βοημία, όπου χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

    Ο ποταμός Μοράβα πλημμύρισε περίπου το 70% της τσεχικής πόλης Λίτοβελ, 230 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Πράγας, ενώ τα σχολεία και οι υγειονομικές εγκαταστάσεις παραμένουν κλειστά.

    Στην Οστράβα, ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχει θερμότητα και ζεστό νερό έκλεισε ενώ χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στις πόλεις Krnov και Český Těšín.

    Στην Οπάβα, έως και 10.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν σε υψηλότερα σημεία. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η κατάσταση είναι χειρότερη από ό,τι κατά τη διάρκεια των τελευταίων καταστροφικών πλημμυρών του 1997, που ήταν γνωστές ως «η πλημμύρα του αιώνα».

    Οι χειρότερες πλημμύρες στη Ρουμανία

    Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, Marcel Ciolacu, είπε ότι η χώρα «θα καθαρίσει και θα δει τι μπορεί να διασωθεί», ενώ σε σύγκριση με τις χειρότερες πρόσφατες πλημμύρες του 2013, «η ποσότητα του νερού ήταν σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη». Τα ορμητικά νερά μπήκαν σε σπίτια και κατέστρεψαν τα πάντα ενώ ζώα όπως κοτόπουλα και κουνέλια «παραδόθηκαν» σε έναν υγρό τάφο.

    Πηγή: Iefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MACIEJ KULCZYNSKI

  • «Σαρώνει» την Ευρώπη η κακοκαιρία Boris - Τουλάχιστον 16 νεκροί - «Βυθίζονται» ολόκληρες πόλεις
    «Σαρώνει» την Ευρώπη η κακοκαιρία Boris - Τουλάχιστον 16 νεκροί - «Βυθίζονται» ολόκληρες πόλεις

    Τον θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων έχουν προκαλέσει οι καταστροφικές πλημμύρες που πλήττουν τις τελευταίες ημέρες την Κεντρική Ευρώπη, ενώ εκατοντάδες κάτοικοι έχουν εκτοπιστεί.

    Η κακοκαιρία με το όνομα «Μπόρις» βρίσκεται πίσω από αυτή τη φυσική καταστροφή, με τις χώρες Αυστρία, Τσεχία, Πολωνία και Ρουμανία να αντιμετωπίζουν τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων ετών.

    Δραματικές εικόνες στην Τσεχία

    Στην Τσεχία, πάνω από 100 τοποθεσίες έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, με τα συνεργεία διάσωσης να εργάζονται αδιάκοπα για τον απεγκλωβισμό των κατοίκων.

    Η ένταση των υδάτων παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά της, καθιστώντας το έργο των διασωστών εξαιρετικά δύσκολο. Όπως δήλωσε ο Μίροσλαβ Τσερνι, διασώστης που συμμετέχει στις επιχειρήσεις: «Απομακρύνουμε τους ανθρώπους που δεν κατάφεραν ή αρνήθηκαν να εκκενώσουν τις εστίες τους πριν την έλευση της μεγάλης πλημμύρας».

    Πολλές από τις διασώσεις πραγματοποιούνται από αέρος, καθώς τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν πρόσβαση στις πλημμυρισμένες περιοχές με άλλα μέσα.

    Εικόνες αποκάλυψης» στην Πολωνία

    Στην Πολωνία, ολόκληρες εκτάσεις έχουν καλυφθεί από τα νερά, με την περιοχή γύρω από τη γέφυρα του Γκλουτσολάζι να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

    Η γέφυρα αρχικά άντεξε, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε υπό την ένταση των υδάτων. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, επισκέφθηκε την περιοχή και τίμησε το έργο των πυροσβεστών που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

    Σε μια δραματική διάσωση στο Ντερτζιστάβιτσε, τέσσερα αδέρφια και δύο σκυλιά απεγκλωβίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από τα πλημμυρισμένα τους σπίτια, ενώ και ο πατέρας τους απομακρύνθηκε με ασφάλεια.

    Oλοκληρωτικές καταστροφές στη Ρουμανία

    Στη Ρουμανία, οι κάτοικοι της κομητείας Γαλάτι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της καταστροφής, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις που έφερε το χαμηλό βαρομετρικό «Μπόρις» έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημιές.

    Οι κάτοικοι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να καθαρίσουν τις πλημμυρισμένες περιοχές, με τη βοήθεια εθελοντών. Ο Ράντου Βαλέριαν, εθελοντής από τη γειτονική πόλη Γαλάτι, δήλωσε: «Ήρθαμε εδώ για να βοηθήσουμε τον φίλο μας που έχει ανάγκη και μετά θα πάμε σε έναν άλλο συνάδελφο στο χωριό».

    Η Υπηρεσία Έκτακτων Αναγκών της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει προσωρινά κοντέινερ για τη στέγαση των εκτοπισμένων, καθώς πολλές περιοχές έχουν υποστεί ολοκληρωτικές καταστροφές.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MACIEJ KULCZYNSKI

  • Φιλαθλητικός - Μπάντμιντον: Στην Πολωνία η Πετροπούλου για το Πανευρωπαικό Πρωτάθλημα
    Φιλαθλητικός - Μπάντμιντον: Στην Πολωνία η Πετροπούλου για το Πανευρωπαικό Πρωτάθλημα
    Ενω οι προπονήσεις του συλλόγου για την νέα χρονιά ξεκίνησαν με την συμμετοχή πολλών αθλητών, η Πρωταθλήτρια του συλλόγου στα U13 Χαρά Πετροπούλου βρίσκεται αγωνίζεται σήμερα στο Πανευρωπαικό Πρωτάθλημα U15 στο Σουβάλκι της Πολωνίας.
    Η αθλήτρια του Φιλαθλητικού εκλήθη στην Εθνική ομάδα παρότι ηλικιακά μικρότερη, λόγω της διάκρισης που πέτυχε στο περασμένο Πανελλήνιο πρωτάθλημα μτ την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο σε αυτη την κατηγορία. Ο στόχος για την αθλήτρια του Φιλαθλητικού είναι πρωτα από όλα να συλλέξει πολύτιμες εμπειρίες από μια τέτοια μεγάλη διοργάνωση καθώς και να εκπροσωπήσει επάξια το Ηλειακό μπάντμιντον με τα χρώματα της Εθνικής ομάδας της χώρας μας.
    Την αποστολή της Εθνικής μας ομάδας απαρτίζουν οι: ΓΙΑΛΑΜΑΣ ΜΙΧΑΗΛ (ΟΑΓΩ), ΔΡΑΜΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ (ΡΟΥΠΕΛ) ΚΑΠΟΥΚΡΑΝΙΔΗΣ (ΚΑΣΤΡΟ), ΣΑΡΟΥΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΔΙΑΣ) ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ (ΡΟΥΠΕΛ), ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ( ΚΑΣΤΡΟ), ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΧΑΡΑ (ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ), ΚΑΙ ΣΙΜΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΑΒΡΙΕΛΑ (ΟΑΓΩ). Πρώτος αγώνας για την Χαρά Πετροπούλου η Simone Aoki PIHL.
    Στα διπλά με συμπαίκτρια της Σιμωνοπούλου θα αγωνιστούν εναντίον του ζευγαριού Grete Velykyte/Atile Vyblova. Καλή επιτυχία στα παιδιά της Εθνικής μας.
    (Δελτίο Τύπου)
  • Πύργος: Όταν ο Χρήστος συνάντησε τον δότη μυελού των οστών Μίχαλ, που του έσωσε τη ζωή - “Είμαστε πλέον σαν αδέρφια”
    Πύργος: Όταν ο Χρήστος συνάντησε τον δότη μυελού των οστών Μίχαλ, που του έσωσε τη ζωή - “Είμαστε πλέον σαν αδέρφια”

    Στέλνουν το πιο ηχηρό μήνυμα ανθρωπιάς και εθελοντισμού

    της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Το μήνυμα που έλαβε ο Πολωνός Μίχαλ έγραφε “Γενετικό δίδυμο”. Ο δότης μυελού των οστών ήταν 100% συμβατός με τον τότε 19χρονο Χρήστο Σοφιανόπουλο απο τον Πύργο. Η ζωή του Χρήστου κρέμονταν κυριολεκτικά απο μια κλωστή...Κάθε μέρα που περνούσε άδειαζε την κλεψύδρα του. Η συμβατότητα των δύο αντρών, του έσωσε τη ζωή. Σήμερα ο Χρήστος καλωσόρισε στον Πύργο τον “φύλακα άγγελό του”. Τον καινούργιο του αδερφό, όπως τον αποκαλεί. Ο Μίχαλ Μίχαλακ ταξίδεψε χιλιάδες χιλιόμετρα, και ήρθε στον Πύργο μόνο για να γνωρίσει τον Χρήστο και την οικογένειά του από κοντά, επτά χρόνια μετά την επιτυχή επέμβαση...

    Η ιστορία του Χρήστου είναι από αυτές που σου σφίγγουν το στομάχι. Ένα παιδί γεμάτο όνειρα και σχέδια για τη ζωή, φοιτητής στο δεύτερο έτος της Ανώτατης Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων στη Ρόδο το 2016. Τότε που ο χρόνος πάγωσε για τον ίδιο και την οικογένειά του στον άκουσμα μόνο μιας λέξης: λευχαιμία! Μόνη λύση, η μεταμόσχευση μυελού των οστών. Όλοι κινητοποιούνται για να βοηθήσουν, αδέρφια, συγγενείς φίλοι...Καμία συμβατότητα με κανέναν. Ο χρόνος γίνεται ο χειρότερος εχθρός και ο Θεός η μόνη παρηγοριά. Οι προσευχές όλων εισακούστηκαν. Βρέθηκε συμβατός δότης!

    Την ίδια εποχή στην Γερμανία, όπου ζει πλέον ο Μίχαλ με την οικογένειά του, διαδραματιζόταν μια παράλληλη ιστορία. Ήταν ήδη δότης, καταγεγραμμένος στην Παγκόσμια Τράπεζα Μυελού των Οστών, είχαν περάσει σχεδόν επτά χρόνια και δεν τον είχαν ειδοποιήσει ποτέ. “Μα δεν είμαι συμβατός με κανέναν;” αναρωτιόταν. Ο χρόνος πίεζε και τον ίδιο, καθώς τα ηλικιακά περιθώρια που θα μπορούσε να δώσει το πολύτιμο δώρο του για να σώσει έναν συνάνθρωπο, στένευαν. Όσο και να θέλει κάποιος, δότης δεν μπορεί να γίνει απο μια ηλικία και μετά...Τελικά το πολυπόθητο τηλεφώνημα έγινε. “Είστε συμβατός, θέλετε να προχωρήσουμε τη διαδικασία;” ακούστηκε στην άλλη γραμμή του τηλεφώνου. Δεύτερες σκέψεις δεν έγιναν για τον Μίχαλ. Πέρασε τις επόμενες εξετάσεις και όλα τα υπόλοιπα πλέον είναι ιστορία....Μια ιστορία που ένωσε για πάντα δύο ανθρώπους, δύο οικογένειες!

    Dotis 2

    Στιγμές συγκίνησης στο κέντρο του Πύργου

    Το ραντεβού είχε δοθεί το μεσημέρι του Σαββάτου στο συντριβάνι της πλατείας του Πύργου. Ο Μίχαλ με τη σύζυγό του Κατρίν και ο Χρήστος με τη μητέρα του Ιωάννα και τον πατέρα του Δημήτρη, επιτέλους συναντιούνται! Μόνο οι ίδιοι μπορούν να γνωρίζουν καλά πώς πραγματικά ένιωσαν όταν ο ένας είδε τον άλλον και αγκαλιάστηκαν σαν αδέρφια που είχαν να ιδωθούν χρόνια! Γιατί τέτοια συναισθήματα δεν είναι εύκολο να εκφραστούν με λόγια...

    Για τον Μίχαλ είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται τον Πύργο αλλά όχι την Ελλάδα καθώς οι ρίζες του κρατούν απο την Αναγέννηση Σερρών. Οι παππούδες του μετανάστευσαν πριν πολλά χρόνια, μετά τον εμφύλιο, στην Πολωνία. Εκεί γεννήθηκε και μεγάλωσε η μητέρα του, οπότε και ο ίδιος είναι κατά το ήμισυ Έλληνας. Τα ελληνικά του όμως περιορίζονται σε δυο-τρεις λέξεις, οπότε όλη η επικοινωνία με τον Χρήστο και την οικογένειά του, γίνεται στην αγγλική γλώσσα.

    Με σπασμένη, απο τη συγκίνηση, φωνή ο Χρήστος μιλά στο ilialive.gr και μοιράζεται μαζί μας λίγες απο τις στιγμές που σημάδεψαν τη ζωή του. “Όταν διαγνώστηκα με λευχαιμία ξεκίνησα τις χημειοθεραπείες. Και ενώ όλα έδειχναν να πηγαίνουν καλά οι γιατροί μου είπαν ότι υπάρχει κίνδυνος μετάστασης στον εγκέφαλο. Λίγο πριν την τελευταία μου θεραπεία, ένας έντονος πονοκέφαλος μας θορύβησε όλους. Είχε γίνει μετάσταση και η μόνη λύση ήταν η μεταμόσχευση μυελού των οστών...”.

    Η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί ραγδαία και το όνομά του ήταν πρώτο στους πίνακες για μεταμόσχευση. Η ευχάριστη είδηση για τον συμβατό δότη ήρθε λίγους μήνες μετά...

    “Ένιωσα μεγάλη χαρά γιατί βρέθηκε κάτι...κάποιος που θα μπορούσε να με σώσει ή έστω να είμαι σε καλύτερη κατάσταση. Μου έφυγε ένα άγχος...Η αιματολόγος μου, κ. Γεωργία Κούρτη μου μίλησε λεπτομερώς για όλη τη διαδικασία και την πορεία μου μετά τη μεταμόσχευση. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά”.

    Πως αισθάνεται ο ίδιος για τον Μίχαλ; “Σαν αδέρφια!”.

    Βάσει πρωτοκόλλου, έπρεπε να περάσουν δύο χρόνια για να γνωρίσει ο ένας την ταυτότητα του άλλου. Η αλληλογραφία τους όμως είχε ξεκινήσει απο την πρώτη στιγμή, μέσω των ιατρών του Χρήστου.

    “Στο πρώτο του γράμμα ο Μίχαλ με αποκάλεσε αδερφό του. “Hello my little brother!”, έτσι ξεκίνησε το γράμμα του”...

    Είναι ο ήρωάς μας

    “Για εμάς ο Μίχαλ είναι ο άγγελος που έστειλε ο Θεός στη γη, όταν τον παρακαλούσα να πάρει εμένα για να σωθεί το παιδί μου. Παρακαλούσαμε όλοι το Θεό για ένα θαύμα...Είναι ο ήρωάς μας!” μας λέει, εμφανώς συγκινημένη, η μητέρα του Χρήστου, Ιωάννα.
    “Ο Χρήστος ζει απο θαύμα! Σαν ασθενής όλο χανόταν η μάχη αλλά τελικά συνερχόταν. Η μεταμόσχευση ήταν πάρα πολύ δύσκολη, ο ίδιος πέρασε από 40 κύματα και πάντα ξεπερνούσε τις δυσκολίες. Όλα διορθώνονταν γιατί ο Χρήστος είναι πάρα πολύ δυνατός και εισακούγονται οι προσευχές μας”.

    Dotis 3

    Δίνεις ένα κομμάτι απο την ψυχή σου και σώζεις έναν άνθρωπο

    Δεν χρειάζεται να πει πολλά λόγια ο Μίχαλ για να καταλάβουμε ότι έχουμε απέναντί μας έναν, φύσει και θέσει, δοτικό και αισιόδοξο άνθρωπο. Χαμογελαστό, με χιούμορ και καθαρή ματιά. Ο μόνος του φόβος πριν χρόνια ήταν ότι δεν θα βγει συμβατός δότης. “Περίμενα 7 χρόνια να με ειδοποιήσουν. Έναν χρόνο πριν βγω συμβατός, τηλεφώνησα για να μάθω αν έχουν ακόμη το δείγμα μου, αν χάθηκε, αν παραμένω, λόγω ηλικίας, ακόμη δωρητής. Μου απάντησαν “φυσικά και παραμένετε δωρητής αλλά είναι πολύ δύσκολο να είστε συμβατός με κάποιον. Μπορεί και να μην βρεθεί ποτέ ο κατάλληλος λήπτης”. Λίγους μήνες όμως μετά μου ζήτησαν να πάω για τις επιπλέον εξετάσεις αίματος γιατί βρέθηκα συμβατός”.

    “Ήθελα να έρθω να γνωρίσω τον Χρήστο από κοντά χρόνια τώρα. Να του χτυπήσω την πόρτα και να του κάνω έκπληξη. Να με δει ξαφνικά μπροστά του. Πάντα όμως κάτι συνέβαινε και ανέβαλλα το ταξίδι. Φέτος είχα ήδη κλείσει τα εισιτήρια και έκανα όλες τις κρατήσεις, χωρίς να ξέρει κάτι ο ίδιος και η οικογένειά του. Και κάποια στιγμή μου έστειλε μήνυμα η Ιωάννα να με προσκαλέσει, και της απαντώ: έχω ήδη κλείσει τα εισιτήρια!”.

    “Το να δώσεις ένα μέρος της ψυχής σου για τον συνάνθρωπο, ίσως και να είναι σωτήριο! Είναι κάτι που το λέω σε όλους τους φίλους μου. Μην περιμένετε πολύ, γιατί δωρητές δεν μπορούμε να είμαστε για πολλά χρόνια. Σήμερα είναι ο Χρήστος, αύριο κάποιος άλλος, μπορεί κάποιος απο την οικογένειά μου ή ακόμη και εγώ ο ίδιος. Πρέπει να βοηθάμε και να μοιραζόμαστε, χαρά και ζωή”.

  • Περιοδεία στην Ηλεία του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χ. Θεοχάρη
    Περιοδεία στην Ηλεία του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χ. Θεοχάρη

    Πλήθος επαφών τόσο με απλούς πολίτες όσο και με φορείς αλλά και με επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Κάμπου είχε την δυνατότητα να πραγματοποιήσει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, κατά την διάρκεια της περιοδείας του στην Ηλεία, την Πέμπτη.

    Τον κ. Θεοχάρη συνόδευαν ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος καθώς και οι βουλευτές Ηλείας, Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και Ζακύνθου, Διονύσης Ακτύπης.

    Ειδικότερα κατά την επίσκεψή του στις περιοχές του δήμου Πηνειού και του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης, ενημερώθηκε εκτενώς αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, οι επαγγελματίες αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση ενώ ο ίδιος από την πλευρά του στάθηκε στην δυνατότητα ανάπτυξης της περιοχής η οποία μπορεί να βασιστεί στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό.

    Σε δηλώσεις του μάλιστα κατά την επίσκεψή του στον Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης και στο Λιμενικό Ταμείο ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε πως: «Συνεχίζοντας την περιοδεία μας στην Ηλεία ήρθαμε και στο λιμενικό ταμείο, ο πρόεδρος μας περιέγραψε το νέο master plan που δίνει νέες δυνατότητες καθώς πρόκειται για ένα λιμάνι πρότυπο, ένα λιμάνι το οποίο δείχνει το δρόμο και στα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας μας αλλά και της Μεσογείου.

    Είναι μεγάλη μας χαρά να βλέπουμε τα έργα αυτά να έχουν ξεκινήσει και να υλοποιούνται με γρήγορους ρυθμούς και αυτό αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει θέληση, είτε ο Δήμος είναι μεγάλος , είτε μικρός μπορεί να βρει τρόπους, μπορεί να βρει τα μέσα αυτά, αρκεί να υπάρχει υποστήριξη και από την κεντρική διοίκηση, την κυβέρνηση.

    Αυτή η υποστήριξη με τη συνεργασία και των τοπικών βουλευτών και των δημοτικών αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κυβέρνησης είναι υπαρκτή σε αυτή την περιοχή και χαιρόμαστε γιατί και οι πολίτες πολύ σύντομα θα βλέπουν τα αποτελέσματά της» τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ενώ αναφερόμενος στο Υδατοδρόμιο υπογράμμισε ότι:

    «Οι αδειοδοτήσεις με το νομοσχέδιο που περάσαμε στις αρχές της προηγούμενης κυβέρνησης το 2020 έχουν μειωθεί από επτά ή οκτώ σε δύο. Άρα αυτό που έπρεπε να κάνουμε σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο το έχουμε κάνει. Από κει και πέρα θα είναι μόνο ζήτημα αυτών των οποίων θέλουν να υλοποιήσουν την επένδυση και να πάρουν την αδειοδότηση να έχουν κάνει εκείνες τις απαραίτητες μελέτες καθώς τα πράγματα αυτά πρέπει να γίνουν με ένα τέτοιον τρόπο έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των πολιτών» σημείωσε ο κ. θεοχάρης.

    Xatzis Theoxaris 2 2

    Xatzis Theoxaris 3 2

    Xatzis Theoxaris 4 2

  • Αυγερινοπούλου: Κοινή περιοδεία με τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
    Αυγερινοπούλου: Κοινή περιοδεία με τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

    Επισκέψεις στους Δήμους Πηνειού και Ανδραβίδας-Κυλλήνης

    Τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χάρη Θεοχάρη, συνόδευσε στην περιοδεία του στην Ηλεία, η Βουλευτής του νομού, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, στους δήμους Πηνείου και Ανδραβίδας-Κυλλήνης, το πρωί της Πέμπτης. Ο κ. Θεοχάρης, σε κοινή του επίσκεψη με τον Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο και τον Βουλευτή Ζακύνθου, κ. Διονύσιο Ακτύπη, συνοδευόμενοι από την κα. Αυγερινοπούλου, είχαν συναντήσεις με τους Δήμαρχους Πηνειού, κ. Αλέξη Καστρινό και Ανδραβίδας-Κυλλήνης, κ. Γιάννη Λέντζα, επισκέφθηκαν τον συνεταιρισμό φρούτων και λαχανικών ΥΡΜΙΝΗ και KAPLANIS FRUITS, συναντήθηκαν με πολίτες και στα Λεχαινά, ξεναγήθηκαν στο Λιμάνι της Κυλλήνης, ενώ επισκέφθηκαν την πρότυπη μονάδα γάλακτος ΦΑΡΜΑ ΗΛΕΙΑΣ καθώς και το εργοστάσιο ΚΥΚΝΟΣ.

    Στην διάρκεια των συναντήσεων, εξετάσθηκαν οι προοπτικές που μπορούν να δοθούν στους δύο πυλώνες ανάπτυξης της Ηλείας, τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό. Σε ότι αφορά στον τομέα των αγροτικής παραγωγής, η κα. Αυγερινοπούλου αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται, με την στήριξη της Κυβέρνησης, μέσα από προγράμματα εκσυγχρονισμού και ανάπτυξη, στα έργα που ήδη ξεκινούν για την ορθολογικότερη διαχείριση του νερού, μέσα από την υπογειοποίηση των δικτύων για την εξοικονόμηση του σημαντικού αυτού αγαθού και την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή, όπως το έργο που ξεκίνησε πρόσφατα για την υδροδότηση της Δ.Ε. Βουπρασίας από το διυλιστήριο φράγματος Πηνειού.

    Παράλληλα, στις επισκέψεις στις παραγωγικές μονάδες, τονίστηκε η ανάγκη στελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών ώστε να προχωρούν απρόσκοπτα οι μετακλήσεις πολιτών τρίτων χωρών για απασχόληση σε αγροτικές εργασίες, θέμα για οποίο η κ. Αυγερινοπούλου πρότεινε το επόμενο διάστημα να γίνει συνάντηση στα αρμόδια Υπουργεία. Η Ηλεία Βουλευτής αναφέρθηκε στην σημασία της παραγωγής και των εξαγωγών, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ θέτει στρατηγικούς στόχους μέσα από την εμπορική διπλωματία ενώ ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στις ευνοϊκές ρυθμίσεις που σχετίζονται με την φορολογία και την επιστροφή ΦΠΑ.

    Παράλληλα, και με αφορμή την παρουσία του Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην δημιουργία «έξυπνων πόλεων», κάτι που αποτελεί και πρόταση των δημάρχων, που θα συμβάλει και στην εξυπηρέτηση του τουρισμού.

    Η κα. Αυγερινοπούλου έθεσε και το θέμα της κατασκευής της Παραλιακής Οδού στα όρια του Δήμου Πηνειού που θα συνδέσει και θα εξυπηρετήσει την πρόσβαση στην παραλιακή ζώνη από την περιοχή Αρκουδίου –Γλύφας μέχρι και τα όρια του Δήμου Αμαλιάδος στην περιοχή Παλαιοχωρίου –Σαβαλίων καθώς και την ανάγκη τακτοποίησης πολεοδομικών και χωροταξικών εκκρεμοτήτων, όπως στην περιοχή της Γλύφας, περιοχή για την οποία η πρόσφατη νομοθεσία θα πρέπει να τύχει βελτιώσεων που θα λύσουν οριστικά μια εκκρεμότητα 100 και πλέον ετών.

    Τόσο η Ηλεία Βουλευτής όσο και ο Βουλευτής Ζακύνθου, κ. Διονύσιος Ακτύπης, στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάδειξη του ενιαίου τουριστικού προϊόντος της Ηλείας και τα νησιά του Ιονίου, με αιχμή του δόρατος το λιμάνι της Κυλλήνης που αποτελεί διαμετακομιστική πύλη καθώς και το πρώτο λιμάνι της Ανατολικής Μεσογείου με τις κατάλληλες εγκαταστάσεις χρήσης του ηλεκτρισμού ως εναλλακτικού καυσίμου για τα πλοία, που αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία.

    Η Ηλεία Βουλευτής ζήτησε την στήριξη του Υπουργού ώστε να δημιουργηθούν περισσότερα κίνητρα για τον τουρισμό και για επενδύσεις που θα φέρουν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή.

    abgerin periodia theox 2

    abgerin periodia theox 3

    abgerin periodia theox 4

    abgerin periodia theox 5

    abgerin periodia theox 6

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch