Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2021 13:38

Δένδιας: Στρατηγική η σχέση Ελλάδας - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Γράφτηκε από την
Ad Slot

H σχέση της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι «μία στρατηγική σχέση, μία σχέση μακράς πνοής, που σημαίνει πολλά και για τις δύο χώρες», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα ΗΑΕ.

Όπως υπενθύμισε ο υπουργός Εξωτερικών, από το Άμπου-Ντάμπι, αυτή ήταν η τέταρτη κατά σειρά επίσκεψή του και συνάντησή του με τον ομόλογό και φίλο του Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν (Abdullah bin Zayed Al Nahyan), ενώ έχει προηγηθεί και επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε καταρχήν για τις σχέσεις Ελλάδας-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε όλους τους τομείς, στην άμυνα, την ενέργεια, την οικονομία, τον τουρισμό», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

«Αλλά, επίσης, και να κάνουμε μία γενική κοινή κατόπτευση των θεμάτων της ευρύτερης περιοχής μας -της Τουρκίας, της Λιβύης, της Μέσης Ανατολής- και να τον ενημερώσω και για την προσεχή επίσκεψη στην Αθήνα του υπουργού Εξωτερικών της Ινδίας, κάτι το οποίο και για εμάς και για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει ιδιαίτερη σημασία», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2021 10:36

Σχετικά Άρθρα

  • Ν. Δένδιας: Με τα σύγχρονα πολεμικά αεροπλάνα και τον αντιαεροπορικό και αντί-drone θόλο η Ελλάδα αποκτά άλλες δυνατότητες για να προασπίσει τον εθνικό, ευρωπαϊκό και συμμαχικό ορίζοντα
    Ν. Δένδιας: Με τα σύγχρονα πολεμικά αεροπλάνα και τον αντιαεροπορικό και αντί-drone θόλο η Ελλάδα αποκτά άλλες δυνατότητες για να προασπίσει τον εθνικό, ευρωπαϊκό και συμμαχικό ορίζοντα

    Με τις νέες μας αεροπορικές πλατφόρμες (F-16 Viper, τα Rafale), αλλά και την επικείμενη απόκτηση των F-35 αλλά και με τη δημιουργία του αντιαεροπορικού και του αnti-drone θόλου, η Ελλάδα αποκτά άλλες δυνατότητες για να προστατεύσει τα εθνικά δίκαια, τα συμμαχικά δίκαια, τα ευρωπαϊκά δίκαια, τον εθνικό, τον ευρωπαϊκό, τον συμμαχικό ορίζοντα.

    Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ο οποίος την Παρασκευή παρέστη στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της άσκησης «Ramstein Flag 2024», στην αεροπορική βάση Ανδραβίδας.

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημήτριο Χούπη, τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη, τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Δημήτριο-Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ και τον αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη, παρακολούθησε διελεύσεις συμμαχικών αεροσκαφών, ξεναγήθηκε στους χώρους της άσκησης και ενημερώθηκε για τα σενάριά της.

    Όπως ανακοινώθηκε, στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών συμμετείχαν ακόμα ο διοικητής Αεροπορικών Συμμαχικών Δυνάμεων πτέραρχος Τζέιμς Μπ. Χέκερ και οι αρχηγοί των Πολεμικών Αεροποριών του Βελγίου, της Δανίας, της Εσθονίας, της Κροατίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας, της Σουηδίας και της Φιλανδίας.

    Επίσης, παραβρέθηκαν οι πρέσβεις του Βελγίου Μαρκ Καλκόεν, της Γαλλίας Λωράνς Ωέρ, της Ουγγαρίας Ζολτ Σάντορ, της Πορτογαλίας Ρούι Ματσιέιρα, η επιτετραμμένη στην πρεσβεία των ΗΠΑ, ως εκπρόσωπος του πρέσβη των ΗΠΑ, Μαρία Όλσον, και η επιτετραμμένη της πρεσβείας της Ρουμανίας Μιοάρα Πιτούτ καθώς και ακόλουθοι Άμυνας ξένων συμμαχικών χωρών.

    Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε «μεγάλη τιμή για την Ελλάδα και την ιεραρχία της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, να φιλοξενεί την πολυεθνική άσκηση Ramstein Flag 24». «Μια Συμμαχική Άσκηση», όπως είπε, «που διεξάγεται για πρώτη φορά, με τη συμμετοχή 89 μαχητικών αεροσκαφών, 12 αεροσκαφών υποστήριξης, από 13 χώρες. Επιχειρούν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με βάση το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας».

    «Αυτή η άσκηση δεν αποτελεί μια απλή επιχειρησιακή εκπαίδευση. Αποτελεί μια δοκιμή διαλειτουργικότητας μεταξύ των αεροπορικών Συμμαχικών Δυνάμεων για να μπορούν να αντιμετωπίσουν σύγχρονες απειλές στον τομέα της αεροπορικής άμυνας και της ασφάλειας. Συλλογικά, όλοι μαζί, όπως επιτάσσουν οι αρχές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας» εξήγησε.

    «Η ενσωμάτωση καινοτόμων τακτικών στην Αεράμυνα είναι επιβεβλημένη στη γεωπολιτική συγκυρία. Και η παρουσία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, του ΝΑΤΟ, στις εξελισσόμενες διεθνείς συγκρούσεις είναι πιο αναγκαία παρά ποτέ. Η επιλογή της Ελλάδας από τη Συμμαχία ως διοργανώτριας χώρας, υπογραμμίζει τη γεωστρατηγική αξία της πατρίδας μας. Επιβεβαιώνει τον στρατηγικό μας ρόλο στη συλλογική άμυνα» επισήμανε.

    Για τη νέα εποχή στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία με την απόκτηση των Rafale και τη μελλοντική απόκτηση των F-35 αλλά και τη δημιουργία αντιαεροπορικού και αντί -drone θόλου, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι μπορεί «να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προβάλλοντας την πατρίδα μας ως τον αξιόπιστο και σοβαρό σύμμαχο, τον πυλώνα της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν από αυτή». «Πάντα υπογραμμίζω», συνέχισε αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, «ότι είναι μια Συμμαχία αξιών, ταγμένη στην υπεράσπιση όχι μόνο των χωρών που ανήκουν στη Συμμαχία, αλλά και του Διεθνούς Δικαίου».

    «Το ΝΑΤΟ οφείλει όχι μόνο να προασπίζει ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο, αλλά είναι και ένα πρότυπο ελευθερίας, δημοκρατίας, διεθνούς δικαίου, τήρησης των αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτό που στα αγγλικά το περιγράφουμε ως "rules-based internationalorder"» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφίες: Γιάννης Σπυρούνης/ilialive.gr/Eurokinissi

    {gallery}new_images/ilialive/2024/10_October/Ramstein2{/gallery}

  • Μισθός 609 ευρώ για σπουδαστές στις Στρατιωτικές Σχολές - Τι ανακοίνωσαν Δένδιας-Πιερρακάκης
    Μισθός 609 ευρώ για σπουδαστές στις Στρατιωτικές Σχολές - Τι ανακοίνωσαν Δένδιας-Πιερρακάκης

    Δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της μείωσης εισακτέων στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές, ανακοίνωσαν σήμερα Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης.

    Ο κ. Δένδιας, παρουσιάζοντας το πρόβλημα, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το 2020 το ποσοστό κάλυψης των θέσεων στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές της χώρας προσέγγιζε το 99% και το 2024 μειώθηκε σε 64%, ενώ ειδικότερα στη Σχολή Ευελπίδων το ποσοστό κάλυψης ήταν 100% το 2020 και έχει περιοριστεί σε μόλις 34%.

    Τόνισε ότι, παράλληλα, παρουσιάζεται αυξανόμενη αποχώρηση σπουδαστών κατά το πρώτο έτος φοίτησης, αναφέροντας ότι το 2020% το ποσοστό ήταν 6%, το 2021 ανήλθε σε 20%, το 2022 σε 15%, το 2023 σε 18%, ενώ το 2024 σε 7%.

    Ο κίνδυνος, κατά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, είναι η υποστελέχωση των Ενόπλων Δυνάμεων με συνεπακόλουθο την αδυναμία υποστήριξης των σύγχρονων οπλικών συστημάτων και την υποβάθμιση του ποιοτικού στοιχείου των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Οι παρεμβάσεις

    Όπως ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης, οι πρώτες παρεμβάσεις, στο πλαίσιο της εκστρατείας προσέλκυσης νέων στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφορούν σε κίνητρα που θα καταστήσουν ελκυστικότερη την εισαγωγή και φοίτηση στις Στρατιωτικές Σχολές, όπως:

    - Δυνατότητα εισαγωγής από τρία επιστημονικά πεδία και επαγγελματικά λύκεια

    - Αύξηση αποδοχών σπουδαστών στρατιωτικών σχολών

    - Βελτίωση κτιριολογικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού

    - Νέες δυνατότητες για έρευνα, εξειδίκευση και εξέλιξη.

    Με μισθό 609 ευρώ οι σπουδαστές και πρόσβαση από τρία Πεδία

    Εξειδικεύοντας, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι αναφορικά με την αύξηση των αποδοχών των σπουδαστών στρατιωτικών σχολών, τετραπλασιάζονται οι αποδοχές των σπουδαστών Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από 165 ευρώ σε 609 ευρώ, ενώ διπλασιάζονται οι αποδοχές των Ανώτατων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών από 124 σε 249 ευρώ.

    Επιπλέον, θα τους χορηγείται φοιτητικό πάσο και θα διπλασιαστούν τα κονδύλια υποστήριξης σπουδών και παροχών στους σπουδαστές.

    Όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού θα προχωρήσουν έργα ύψους 19,7 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε Σχολή Ευελπίδων, Σχολή Ικάρων, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής, ενώ θα γίνουν και έργα αναβάθμισης 18,1 εκατ. ευρώ από δωρεές για τις αίθουσες διδασκαλίας, τους κοιτώνες, τη βιβλιοθήκη, το εντευκτήριο και τις αίθουσες ψυχαγωγίας στη Σχολή Ευελπίδων, το αμφιθέατρο και τους κοιτώνες της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, τα εστιατόρια και μαγειρεία της Σχολής Ικάρων καθώς και τις αίθουσες διδασκαλίας, τα εστιατόρια και μαγειρεία της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών.

    Αναφορικά με τις νέες δυνατότητες για έρευνα, εξειδίκευση και εξέλιξη θα χορηγούνται διδακτορικοί τίτλοι σπουδών από τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε τομείς αιχμής, θα προχωρήσει η σύνδεση διδακτορικής έρευνας με το Οικοσύστημα Αμυντικής Καινοτομίας, θα χορηγούνται μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών από τη Σχολή Εθνικής Άμυνας και την Ανώτατα Διακλαδική Σχολή Πολέμου, θα αναδειχθούν τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε Κέντρα Αριστείας, καθιερώνεται ο θεσμός του Στρατιωτικού Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και θα γίνει διασύνδεση με ΑΕΙ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Η εκστρατεία προσέλκυσης νέων στις Ένοπλες Δυνάμεις περιλαμβάνει καμπάνια ενημέρωσης για τις προοπτικές καριέρας στις Ένοπλες Δυνάμεις, στοχευμένες δράσεις στα σχολεία, ενώ ήδη διεξάγονται δράσεις, όπως ο πλους μαθητών στο πλαίσιο της Ναυτικής εβδομάδας αλλά και η χρήση εξομοιωτών πτήσης της Πολεμικής Αεροπορίας.

    Οι δράσεις που δρομολογούνται

    Μακροπρόθεσμα, ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι οι δράσεις που δρομολογούνται ώστε να καταστούν οι Ένοπλες Δυνάμεις πιο ελκυστικές στις νέες και τους νέους αφορούν σε νέες δυνατότητες σταδιοδρομίας με νέα σύγχρονη δομή δυνάμεων, νέο σύστημα εξέλιξης, νέο πιο δίκαιο μισθολόγιο, νέο σύστημα μεταθέσεων με κίνητρα και το πλέον τεχνολογικά εξελιγμένο και καινοτόμο περιβάλλον.

    Αναφορικά με την ουσιαστική στήριξη των στελεχών και των οικογενειών τους, ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι σχετικά με την παροχή στέγης ήδη είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα κατασκευής 1.000 κατοικιών με στόχο τις 3.000 κατοικίες το 2030. Επίσης, θα προχωρήσει η αναβάθμιση των παιδικών σταθμών, το Κέντρο Ειδικής Αναπτυξιακής Φροντίδας Παιδιών για την αντιμετώπιση αναπτυξιακών διαταραχών παιδιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, η δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ, η αξιοποίηση των ΑμεΑ από τις Ένοπλες Δυνάμεις, θα βελτιωθεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με το νομοσχέδιο να βρίσκεται σε τελική επεξεργασία, ενώ θα δημιουργηθεί και Μονάδα Φροντίδας Αποστράτων με στόχο τη φιλοξενία των ευάλωτων.

    Από την πλευρά του, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι οι πρώτες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής θα γίνουν το 2026 και δεσμεύτηκε ότι το φοιτητικό πάσο θα χορηγείται και στους σπουδαστές των στρατιωτικών σχολών.

    Αναλυτικά όσα ανακοινώθηκαν:

    ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ - Υπουργός Άμυνας

    - το 2020 το ποσοστό κάλυψης των θέσεων στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές της χώρας προσέγγιζε το 99% και το 2024 μειώθηκε σε 64%, ενώ ειδικότερα στη Σχολή Ευελπίδων το ποσοστό κάλυψης ήταν 100% το 2020 και έχει περιοριστεί σε μόλις 34%.

    - παρουσιάζεται αυξανόμενη αποχώρηση σπουδαστών κατά το πρώτο έτος φοίτησης, αναφέροντας ότι το 2020% το ποσοστό ήταν 6%, το 2021 ανήλθε σε 20%, το 2022 σε 15%, το 2023 σε 18%, ενώ το 2024 σε 7%.

    -  Δεν μπορεί να λειτουργήσουν οι ένοπλες δυνάμεις αν συνεχιστεί αυτό

    -  Αύξηση αποδοχών σπουδαστών στρατιωτικών σχολών.

    -  Οι αποδοχές των σπουδαστών Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από 165 ευρώ σε 609 ευρώ, ενώ διπλασιάζονται οι αποδοχές των Ανώτατων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών από 124 σε 249 ευρώ

    -  Οι Στρατιωτικές Σχολές θα μπορούν να χορηγούν διδακτορικά σε συνεργασία με άλλους ακαδημαϊκούς φορείς.Υπάρχει διασύσνδεη των διδακτορικών τίτλων- της έρευνας με το δημιουγούμενο σύστημα αμυντικής καινοτομίας.

    - Xορήγηση μεταπτυχιακών τίτλων και κατά την καριέρα.

    - Έχουμε συνενοηθεί με το Υπουργείο Παιδείας να κάνουμε καμπάνια ενημέρωσης για το τι είναι ο αξιωματικός. Στοχευμένες δράσεις στα σχολεία Day camp στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις να ζει μία ολόκληρη ημέρα. Επισκέψεις σχολείων στις εγκαταστάσεις, ενώ ήδη διεξάγονται δράσεις, όπως ο πλους μαθητών στο πλαίσιο της Ναυτικής εβδομάδας. Χρήση εξομοιωτών και κυρίως πτήσης.

    - Στους φοιτητές θα χορηγείται ακαδημαϊκή ταυτότητα.

    - Νέο σύστημα μετάθεσης, νέο μισθολόγιο. Αν η πατρίδα θέλει να έχει τους καλύτερους θα πρέπει να έχει άλλο μισθολόγιο.

    -  δωρεάν στέγη - το πρόγραμμα που έχουμε σχεδιάσει είναι για 3000 κατοικίες

    -  κάθε οικογένεια να μπορεί να αφήνει σε βρεφονηπιακό σταθμό.

    -  θα δημιουργήσουμε κέντρα αναπτυξιακής φροντιδας παιδιών - ειδικές δομές με παιδιά με αυτισμό

    -  βελτιωμένη ιατρική περίθαλψη και δημιουργία μονάδας φροντίδας αποστράτων. Θέλουμε να δημιουργείται η αίσθηση ότι είμαστε μία οικογένεια.

    ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ - Υπουργός Παιδείας

    -  Οι υποψήφιοι θα μπορούν να εισάγονται στις Στρατιωτικές Σχολές από τρία Επιστημονικά Πεδία: το 2ο, 3ο και 4ο. Θα αλλάξει από το 2026 - Αυτό τετραπλασιάζει την δεξαμενή υποψηφίων. Το 10% των αποφοίτων των ΕΠΑΛ μπορεί να δοθεί και εδώ.

    -  Βελτίωση κτιριολογικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού

    -  Νέες δυνατότητες για έρευνα, εξειδίκευση και εξέλιξη.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/ EUROKINISSI

  • Δένδιας: Απομακρύνθηκαν με C-130 από το Λίβανο 22 Έλληνες και 38 Κύπριοι
    Δένδιας: Απομακρύνθηκαν με C-130 από το Λίβανο 22 Έλληνες και 38 Κύπριοι

    Επιτυχής ήταν η έκβαση της επιχείρησης απεγκλωβισμού από τη Βηρυτό – Συγχαρητήρια Δένδια σε όσους συνέβαλαν στην επιχείρηση

    Στο FIR Λευκωσίας εισήλθε το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρισκόταν στον Λίβανο για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων και Κυπρίων.
    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε στο Χ ότι ενημερώθηκε σε πραγματικό χρόνο από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ «για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης απεγκλωβισμού από την Βηρυτό 38 υπηκόων της Κυπριακής Δημοκρατίας και 22 υπηκόων της Ελληνικής Δημοκρατίας & την είσοδο του αεροσκάφους C -130 της Πολεμικής Αεροπορίας στο FIR Λευκωσίας».

    Ο κ. Δένδιας έδωσε συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην επιχείρηση.
    Αναλυτικά η ανάρτηση του Νίκου Δένδια

    Ενημερώθηκα σε πραγματικό χρόνο στο ΕΘΚΕΠΙΧ από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης απεγκλωβισμού από την Βηρυτό 38 υπηκόων της Κυπριακής Δημοκρατίας και 22 υπηκόων της Ελληνικής Δημοκρατίας & την είσοδο του αεροσκάφους C -130 της Πολεμικής Αεροπορίας στο FIR Λευκωσίας. Συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην επιχείρηση.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Δένδιας από Ανδραβίδα: Τέλος εποχής για F-4 Phantom - Έρχονται τα F-35 (photos)
    Δένδιας από Ανδραβίδα: Τέλος εποχής για F-4 Phantom - Έρχονται τα F-35 (photos)

    Στην επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 50 ετών του μαχητικού αεροσκάφους F-4 στην υπηρεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην 117 Πτέρυγα Μάχης (117 ΠΜ), στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, παρέστη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «μια μέρα σημαντική για την Πολεμική μας Αεροπορία.

    Σηματοδοτεί τον εορτασμό μισού αιώνα υπηρεσίας των αεροσκαφών F-4 Phantom. Σήμερα όμως γιορτάζουμε και κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό: Το πέρασμα σε μια νέα εποχή, την εποχή των F-35, της πιο σύγχρονης αεροπορικής πλατφόρμας σήμερα στον πλανήτη».

    Παράλληλα, δηλώνοντας ότι «το F-4 έχει ολοκληρώσει με απόλυτη επιτυχία την αποστολή του», ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε ότι «θα συνεχίσει, να προσφέρει με άλλους τρόπους: Καταρχήν, παρέχοντας όπλα του σε νέες, νεότερες αεροπορικές πλατφόρμες» ενώ «το έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό του» θα αξιοποιηθεί «σε άλλες θέσεις, καλύπτοντας επιχειρησιακές ανάγκες, σύμφωνα με τις εισηγήσεις του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Θα εξοικονομηθούν κονδύλια περίπου 30 εκατομμυρίων ετησίως, και θα χρησιμοποιήσουμε για τις ανάγκες μας 228 τεχνικούς και 17 χειριστές, προσωπικό πολύτιμο και απολύτως απαραίτητο», πρόσθεσε.

    Όσον αφορά στα F-35 «που θα φιλοξενηθούν εδώ στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, οι εγκαταστάσεις της οποίας θα αναβαθμιστούν ριζικά» ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι «με την απόκτηση των F-35, κάνουμε ένα στέρεο βήμα προς το μέλλον, το οποίο χρηματοδοτείται από το υστέρημα του ελληνικού λαού, κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα.

    Αντιλαμβάνομαι πλήρως, ως μέλος της κυβέρνησης, τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν ορισμένοι για το υψηλό κόστος της αγοράς του αεροσκάφους F-35. Όμως, το κόστος της εθνικής ανεξαρτησίας, το κόστος της προστασίας της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, στο τέλος της μέρας το κόστος της ελευθερίας, δεν μπορεί να μετρηθεί μόνο σε χρήματα και δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και ευημερία αν η χώρα δεν είναι ασφαλής, εάν δεν έχει την δυνατότητα να υπερασπίσει τον εαυτό της» παρατήρησε.
    «Νομίζω ότι αν παρακολουθούμε την επικαιρότητα των τελευταίων ημερών και την αγωνιώδη προσπάθεια άλλων χωρών της περιοχής μας, όχι κατ' ανάγκη χωρών που δεν έχουν διεκδικήσεις απέναντι στην Ελλάδα, να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα των F-35, αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο σωστή ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αγορά αυτής της υπερσύγχρονης πλατφόρμας.

    Μίας πλατφόρμας που δίνει στην πατρίδα μας ένα πλεονέκτημα, μία ποιοτική υπεροχή στη διαρκή, διαχρονική προσπάθεια να διασφαλίσουμε την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η πλατφόρμα του F-35 θα διασφαλίσει ότι και στο μέλλον η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα εξακολουθήσει να συγκαταλέγεται στις πιο σύγχρονες αεροπορίες του κόσμου. Και ότι θα μπορεί, όπως και στο παρελθόν, έτσι και στο μέλλον, να υπερασπίζεται αποτελεσματικά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» είπε ο υπουργός και συνέχισε: «Η Ανδραβίδα περνάει σήμερα σε μία νέα εποχή, σε μία εποχή αναδιοργάνωσης και μεγάλης αναβάθμισης των νέων εγκαταστάσεων, των προϋποθέσεων για το F-35. Διασφαλίζουμε έτσι όχι μόνο το μέλλον της Βάσης, της Μοίρας, αλλά κάτι πολύ ευρύτερο, σημαντικότερο: ότι η Ελλάδα θα παραμείνει ισχυρή, δυνατή, ένας σταθερός και αξιόπιστος παράγοντας ειρήνης στην περιοχή, ένας παράγοντας που προάγει στην ασφάλεια στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

    Αναφερόμενος στο σημερινό εορτασμό, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι το «F-4 Phantom υπηρέτησε αποτελεσματικά την Πολεμική Αεροπορία της πατρίδας μας. Προέβαλε και ενίσχυσε τις δυνατότητές μας, την αποτρεπτική μας ισχύ. Όλοι αναγνωρίζουμε ότι η αποστολή των πληρωμάτων όλα αυτά τα χρόνια ήταν δύσκολη. Χρειάστηκε γενναιότητα, χρειάστηκε επαγγελματισμός και αυταπάρνηση πολλές φορές, για να συντηρούνται αυτά τα μέσα για μισό αιώνα, για να μπορέσουμε να έχουμε την απαραίτητη μέγιστη επιχειρησιακή διαθεσιμότητα», τόνισε και συνεχάρη και ευχαρίστησε εκ μέρους της κυβέρνησης, όλους όσοι διετέλεσαν διοικητές – ανάμεσα στους οποίους ήταν ο παριστάμενος αρχαιότερος εν ζωή διοικητής της 117 Πτέρυγας Μάχης, αντιπτέραρχος εν αποστρατεία, Βασίλειος Τσαούσης – για την προσφορά τους στην πατρίδα, όλο το ιπτάμενο και το τεχνικό προσωπικό της 117 Πτέρυγας Μάχης για την αδιάκοπη ανταπόκριση με επάρκεια στα υψηλά καθήκοντα. «Συνέβαλαν καθοριστικά στην προάσπιση των εθνικών δικαίων, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ελλάδας» σημείωσε συγκεκριμένα.

    Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στους 24 πεσόντες πιλότους «οι οποίοι θυσίασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την πατρίδα μας και δημιουργούν για εμάς όλους μια κιβωτό ιερής παρακαταθήκης. Υπόμνηση της υποχρέωσης όλων μας ανεξαρτήτως, να διαφυλάξουμε ό,τι μας παραδόθηκε και ό,τι δημιουργήσαμε, δηλαδή το σύνολο της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τις παραδόσεις μας».

    Ο κ. Δένδιας παρακολούθησε τη δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση, καθώς και ιστορικό βίντεο που προβλήθηκε με εκπαιδευτικές και επιχειρησιακές δραστηριότητες των θρυλικών μαχητικών αεροσκαφών F-4 και περιηγήθηκε στους χώρους της 338 Μοίρας.
    Τον υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευαν, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος, η βουλευτής Ηλείας Διονυσία Ζήσιμου - Αυγερινοπούλου, ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, ο πρέσβης της Ελλάδος στο Ηνωμένο Βασίλειο Ιωάννης Τσαούσης μαζί με τον πατέρα του, αντιπτέραρχο ε.α. Βασίλειο Τσαούση, επίτιμοι αρχηγοί ΓΕΑ και ΑΤΑ, διατελέσαντες διοικητές και στελέχη που υπηρέτησαν ευδοκίμως στην 338Μ, συγγενείς πεσόντων ιπταμένων, και εκπρόσωποι της Εκκλησίας και της αυτοδιοίκησης.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφίες: Γιάννης Σπυρούνης/ilialive.gr/Eurokinissi

    {gallery}new_images/ilialive/2024/08_August/Dendias_117{/gallery}

  • Δένδιας από Τήνο: Βαδίζουμε για τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις που είχαμε ποτέ
    Δένδιας από Τήνο: Βαδίζουμε για τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις που είχαμε ποτέ

    Στην Τήνο βρέθηκε , ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο της κυβέρνησης στον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στις τελετές για την 84η επέτειο του τορπιλισμού της «Έλλης».

    Στο μήνυμά του, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις σήμερα τιμούν την προστάτιδά τους Υπέρμαχο Στρατηγό και επίσης τιμούν τους νεκρούς από τον άνανδρο τορπιλισμό του ευδρόμου “Έλλη” στο λιμάνι της Τήνου, στις 15 Αυγούστου του 1940. Αλλά οι Ένοπλες Δυνάμεις μας δεν μένουν μόνο στην ανάμνηση του χθες, στην τιμή στους νεκρούς μας. Μεταρρυθμίζονται. Κάθε ημέρα η πατρίδα μας γίνεται ισχυρότερη, δυνατότερη, για να προστατεύσει τα συμφέροντά της στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Και εδώ, στη μέση του Αιγαίου όπου βρισκόμαστε, είναι καλό να το θυμόμαστε αυτό».

    «Μέσα στο πλαίσιο της “Ατζέντας 2030”», συνέχισε, «οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Αεροπορία, το Ναυτικό, ο Στρατός, δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα. Βαδίζουμε για τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις που είχε ποτέ η πατρίδα μας στη μακραίωνη ιστορία της. Ήδη, σε λίγες ημέρες, στα μέσα του Σεπτέμβρη, στις 19 Σεπτεμβρίου, η δεύτερη φρεγάτα “Belharra”, το πιο σύγχρονο πλοίο του τύπου του στον πλανήτη μαζί με την πρώτη φρεγάτα μας, θα πέσει στη θάλασσα», γνωστοποίησε περαιτέρω.

    Παράλληλα σχολίασε ότι «η Ορθοδοξία σήμερα τιμά την κορυφαία θεομητορική εορτή, την Κοίμηση της Θεοτόκου. Για μας τους Ορθόδοξους είναι το “Πάσχα του Καλοκαιριού”. Ακουμπά την ψυχή κάθε Ελληνίδας, κάθε Έλληνα».

    Τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας συνόδευαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Δημήτριος - Ελευθέριος Κατάρας.

    Ο κ. Δένδιας παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες του ευδρόμου «Έλλη», την 15η Αυγουστου 1940, που τελέσθηκε επί της πυραυλακάτου «Μυκόνιος» -στο θαλάσσιο χώρο ανοικτά του λιμανιού της Τήνου όπου σημειώθηκε ο τορπιλισμός του ευδρόμου από το ιταλικό υποβρύχιο Delfino, ανήμερα του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

    Ακολούθησε η ρίψη στεφάνων στον «υγρό» τάφο του από τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

    «Η θυσία των πεσόντων δεν πήγε χαμένη. Αιωνία τους η μνήμη», έγραψε σχετικά στον προσωπικό λογαριασμό του στο «Χ» ο κ. Δένδιας.

    Επίσης ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας παρακολούθησε την αρχιερατική θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου, 'Ανδρου, Κέας και Μήλου Δωροθέου Β’.

    Μετά το τέλος της λειτουργίας ο κ. Δωρόθεος παρέδωσε τη θαυματουργή εικόνα στον κ. Δένδια για να την τοποθετήσει σε κινητή βάση για την περιφορά της, στη λεωφόρο Μεγαλόχαρης.

    Καθ’ όλη τη διάρκεια της κίνησης προς την πλατεία Παντανάσσης οι συγκεντρωμένοι πιστοί περνούσαν κάτω από την κινητή βάση όπου είχε τοποθετηθεί η εικόνα της Παναγίας και κρατούσαν στελέχη του ΠΝ και του ΛΣ, προκειμένου να λάβουν τη χάρη της και τη βοήθειά της

    Πηγή: ethnos.gr - Φωτογραφία: eurokinissi

  • Αυγερινοπούλου: Συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ν. Δένδια, και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Δ.  Χούπη
    Αυγερινοπούλου: Συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ν. Δένδια, και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Δ.  Χούπη

    Ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τόσο σε εθνική κλίμακα όσο και ειδικότερου ενδιαφέροντος για την Ηλεία, συζήτησε η Βουλευτής Ηλείας, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, σε συναντήσεις που είχε με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκο Δένδια, και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Δημήτριο Χούπη.

    Ψηλά στην ατζέντα τοποθετήθηκαν τα ζητήματα που αφορούν στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, την σημαντική γεωπολιτική θέση της Ελλάδας ως δύναμη σταθερότητας καθώς και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, συζητήθηκε η απόκτηση των μαχητικών 5ης γενιάς και η αναβάθμιση της 117 Π.Μ Ανδραβίδας που θα φιλοξενήσει τα πρώτα F-35, ένα σημαντικό όπλο για την χώρα μας για την ενίσχυση της άμυνάς της αλλά και το θέμα της ενίσχυσης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Σχολής Εκπαιδεύσεως Τεχνικών Τηλεπικοινωνίας (ΣΕΤΤΗΛ) του Στρατού Ξηράς.

    avgerinop den xou 1

    Η κα. Αυγερινοπούλου ενημέρωσε για τα σημαντικά αποτελέσματα της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference» για την προστασία των Ωκεανών και των θαλασσών, που πραγματοποιήθηκε στην χώρα μας υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, την διοργάνωση της οποίας είχε αναλάβει η Ηλεία Βουλευτής. Ένα θέμα για το οποίο ο κ. Δένδιας επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφενός γιατί η ανάληψη από την χώρα μας αυτής της παγκόσμιας διάσκεψης σε επίπεδο ηγετών, έγινε όταν ο ίδιος ήταν Υπουργός Εξωτερικών και αφετέρου γιατί το Πολεμικό Ναυτικό διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η Δρ. Αυγερινοπούλου ενημέρωσε τον κ. Δένδια και για την 10η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς, που θα πραγματοποιηθεί στην Κορέα, το 2025, στην οποία μπορεί να συμμετάσχει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με δεσμεύσεις για το θαλάσσιο περιβάλλον.

    avgerinop den xou 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Το μήνυμα Δένδια για τα 159 χρόνια από την καθιέρωση του Εθνικού Ύμνου
    Το μήνυμα Δένδια για τα 159 χρόνια από την καθιέρωση του Εθνικού Ύμνου

    Μια ανάρτηση αφιερωμένη στον Εθνικό Ύμνο έκανε στο Χ ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

    Όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο υπουργός «Απ’ τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά….» 159 χρόνια από την καθιέρωση των δύο πρώτων στροφών του ποιήματος του Διονυσίου Σολωμού «΄Ύμνος εις την Ελευθερίαν» ως Εθνικού Ύμνου της Ελλάδος, σε μελοποίηση του Νικολάου Μάντζαρου. Κάθε ανάκρουση του μας προκαλεί συγκίνηση και υπερηφάνεια .

    Πηγή: cnn.gr

  • «Γη της Επαγγελίας» για τους Έλληνες: Η χώρα με μηνιαίο μισθό 4.000 ευρώ που επιλέγουν όλοι
    «Γη της Επαγγελίας» για τους Έλληνες: Η χώρα με μηνιαίο μισθό 4.000 ευρώ που επιλέγουν όλοι

    Με 0% φορολόγηση και σύνταξη στα 60, αποτελεί τη χώρα «όαση» για χιλιάδες Έλληνες

    Aν σου έλεγαν να ζήσεις σε μια χώρα που 8 μήνες το χρόνο έχει 25-35 βαθμούς Κελσίου και υψηλή υγρασία και ένα τετράμηνο 45άρια, πιθανότατα θα την απαρνιόσουν. Όσο κι αν έχεις μάθει στις θερμοκρασίες της Ελλάδας, δεν θα άντεχες.

    Όμως σε όλα υπάρχει ο νόμος της αναπλήρωσης. Όλα λειτουργούν με αυτή τη λογική. Όπου σου παίρνει, αλλού σου δίνει.

    Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 7 τον αριθμό, είναι μια από τις πιο αναπτυγμένες χώρες της Ασίας, βρίσκεται διαρκώς μέσα στη δεκάδα τα τελευταία χρόνια στην ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της και έχει να προσφέρει πλήθος προνομίων σε όσους ζουν εκεί, αλλά και σε όσους επιλέγουν να μετοικήσουν για να ζήσουν εκεί.

    Η χώρα βέβαια έχει πληγεί αρκετά από μετανάστες που πάνε εκεί για 3-4 χρόνια και δεν την αντιμετωπίζουν ως μια πιθανή δεύτερη πατρίδα. Γι΄αυτό έχουν το πρόγραμμα με τη Golden Visa, με το οποίο παρακινούν τον κόσμο να επενδύσει στην καθημερινότητα του στην πόλη που μένει και θα λάβει πίσω με άλλο τρόπο όσα θα δώσει.

    Παράλληλα, πριν λίγο καιρό ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει την υπηκοότητα σε όποιον μη Εμιράτο κάνει αίτηση, η οποία θα πρέπει βέβαια να εγκριθεί από την κυβέρνηση, που στην προκειμένη είναι η βασιλική οικογένεια, ενώ θα πρέπει να πληροί και κάποια οικονομικά κριτήρια ώστε να γίνει δεκτός από το υπουργικό συμβούλιο. Η απόφαση αυτή είναι ρηξικέλευθη γιατί ακριβώς δεν υποχρεώνει κάποιον να μείνει για χρόνια ώστε να πάρει την υπηκοότητα.

    Το φορολογικό σύστημα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι γνωστό για τα χαμηλά επίπεδα φορολόγησης, καθιστώντας τη χώρα έναν ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις και επιχειρηματική δραστηριότητα. Τα βασικά χαρακτηριστικά του φορολογικού συστήματος περιλαμβάνουν:

    Δεν υπάρχει φόρος εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα στα ΗΑΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ντουμπάι. Οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι δεν υπόκεινται σε φορολογία εισοδήματος.

    2. Φόρος Εταιρειών

    Οι περισσότερες επιχειρήσεις στο Ντουμπάι και τα ΗΑΕ δεν υπόκεινται σε φόρο εταιρειών. Ωστόσο, εξαιρούνται οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς των υδρογονανθράκων και των τραπεζών, οι οποίες υπόκεινται σε ειδικούς φόρους που μπορεί να φτάνουν το 55% και το 20% αντίστοιχα.

    3. Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ)

    Ο ΦΠΑ εισήχθη στα ΗΑΕ την 1η Ιανουαρίου 2018 με συντελεστή 5%. Ο ΦΠΑ εφαρμόζεται στα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες, αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις και απαλλαγές κυρίως στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση.

    4. Φόροι Ακινήτων

    Δεν υπάρχει φόρος ακινήτων, αλλά υπάρχουν διάφορα τέλη που σχετίζονται με την κατοχή και τη μεταβίβαση ακινήτων. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα τέλος μεταβίβασης ακινήτων 4% στο Ντουμπάι.

    5. Φόροι Εκτελωνισμού

    Οι εισαγωγές στα ΗΑΕ υπόκεινται σε δασμούς εκτελωνισμού. Οι δασμοί ποικίλλουν ανάλογα με το είδος των αγαθών, αλλά συνήθως κυμαίνονται γύρω στο 5%.

    6. Κοινωνικές Εισφορές

    Οι αλλοδαποί εργαζόμενοι δεν υπόκεινται σε κοινωνικές εισφορές. Οι Εμιρατιανοί εργαζόμενοι και εργοδότες τους υποχρεούνται να καταβάλλουν εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Το φορολογικό σύστημα στα ΗΑΕ είναι σχεδιασμένο για να προσελκύει ξένες επενδύσεις και να ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη, καθιστώντας το ένα από τα πιο φιλικά φορολογικά περιβάλλοντα στον κόσμο.

    Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο εργαζόμενος είναι να αποδίδει κάθε μήνα το 5% του μισθού του σε ταμείο που είναι για τη σύνταξη του, την οποία λαμβάνει ένα μήνα αφού κάνει την αίτηση συνταξιοδότησης. Στο διάστημα της εργασίας του, αν είναι δημόσιος υπάλληλος το κράτος καταβάλλει το 15% του μισθού, ενώ αν είναι ιδιώτης, η εταιρεία καταβάλλει το 12.5% και το κράτος το 2.5%

    Και ξέρετε πότε έρχεται η σύνταξη; Η τυπική ηλικία συνταξιοδότησης για τους πολίτες είναι τα 60 έτη. Μπορούν βέβαια να συνταξιοδοτηθούν και νωρίτερα υπό συγκεκριμένες συνθήκες, όπως σε περιπτώσεις αναπηρίας ή μακροχρόνιας υπηρεσίας. Για να δικαιούνται πλήρη σύνταξη, οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν τουλάχιστον 20 χρόνια υπηρεσίας. Ο μέσος μισθός στα ΗΑΕ είναι 12-15 χιλιάδες Ντίρχαμ το μήνα (περίπου 3.500-4.000 ευρώ).

    Γι΄αυτό παρά το γεγονός ότι δεν είναι πολύ εύκολο να ζεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δύσκολα λες όχι σε μια επαγγελματική προοπτική, καθώς το επαγγελματικό και φορολογικό περιβάλλον που θα συναντήσεις απέχουν έτη φωτός από τα δικά μας.

    Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Έλληνες ψάχνουν μια επαγγελματική ευκαιρία στα ΗΑΕ. Εκτιμάται ότι οι Έλληνες είναι περίπου 6000 και εργάζονται σε διάφορους τομείς, όπως οι κατασκευές, η εκπαίδευση, η υγεία, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και ο τουρισμός.

    Υπάρχουν ελληνικές κοινότητες και σύλλογοι που προσφέρουν υποστήριξη και ευκαιρίες δικτύωσης για τους Έλληνες στα ΗΑΕ, όπως η Ελληνική Κοινότητα Ντουμπάι και Βόρειων Εμιράτων. Παρά το υψηλό κόστος ζωής (ειδικά για την στέγαση και την εκπαίδευση), πολλοί Έλληνες επιλέγουν τα ΗΑΕ λόγω της υψηλής ποιότητας ζωής, των σύγχρονων υποδομών και των υπηρεσιών που παρέχονται. Ό,τι δεν βρίσκουν στην Ελλάδα δηλαδή…

    Πηγή: newsbomb.gr - Image by Pexels from Pixabay

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch