Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021 07:32

Προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί για τα 5 πρώτα ΕΠΣ του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης»

Γράφτηκε από τον

Ολοκληρώνεται το πρώτο στάδιο για τη μεγαλύτερη πολεοδομική μεταρρύθμιση στη χώρα με την προκήρυξη των διαγωνισμών για τη σύνταξη μελετών των πέντε (5) πρώτων Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων που εντάσσονται στο χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», συνολικού προϋπολογισμού 401,05 εκατ. €.

Για πρώτη φορά υλοποιείται για πάνω από το 70% της Επικράτειας παράλληλος πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός με ακρίβεια και αυστηρές προδιαγραφές που θα θέσουν κανόνες και θα βάλουν τάξη στον χώροσυντεταγμένα και με ασφάλεια δικαίου, με τη θεσμική θωράκιση από το Συμβούλιο της Επικρατείας και την έκδοση των αντίστοιχων Προεδρικών Διαταγμάτων.

Οι προκηρύξεις που δημοσιεύονται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ως αναθέτουσα αρχή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που είναι ο κύριος του συνολικού έργου, αφορούν στα εξής πέντε Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια:

  1. Δήμου Μινώα Πεδιάδας
  2. Δήμου Θήρας
  3. Δήμου Μυκόνου
  4. Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας (Δήμου Πύργου, Δήμου Ήλιδας, Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης και Δήμου Πηνειού)
  5. Δήμου Κορινθίων &Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας -Αγ. Θεοδώρων

Παράταση αναστολής κατά ένα έτος στην έκδοση οικοδομικών αδειών σε Μύκονο – Σαντορίνη

Υπογραμμίζεται ότι της διακήρυξης του διαγωνισμού για τη σύνταξη των ΕΠΣ στη Σαντορίνη και τη Μύκονο, έχει προηγηθεί η Απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκου Ταγαρά, (ΦΕΚ Δ΄578/07.09.2021) με την οποία παρατείνεται η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές στη Μύκονο και τη Σαντορίνη για ένα έτος.

Η παράταση αναστολής δίνεται ώστε με την ολοκλήρωσή των ΕΠΣ-μετά και την έκδοση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων- να τεθούν σαφείς κανόνες και χωροταξικοί – πολεοδομικοί περιορισμοί με στόχο την προστασία του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος των νησιών αυτών, καθώς λόγω του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος έχουν σημειωθεί φαινόμενα υπερκορεσμού και άναρχης δόμησης.

Σε 4 κύκλους οι αναθέσεις των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων

Τονίζεται ότι έχουν ήδη προκηρυχθεί οι διαγωνισμοί για τις μελέτες των πρώτων 12 Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) που αποτελούν τον πρώτο -και πιλοτικό- διαγωνιστικό κύκλο αναθέσεων από τους συνολικά τέσσερις (4). Στον επόμενο ενάμιση μήνα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΕΝ που έχει κατατεθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης,θα ακολουθήσει ο δεύτερος διαγωνιστικός κύκλος που θα αφορά περίπου σε 130 μελέτες ΤΠΣ, στο σύνολο των 229 μελετών. Ειδικότερα, τα πρώτα 12 ΤΠΣ είναι τα εξής:

  1. Δήμου Ήλιδας
  2. Δήμου Αιγιαλείας
  3. Δήμου Μεγίστης
  4. Δήμου Σύρου – Ερμούπολης
  5. Δήμου Ιθάκης
  6. Δήμου Γρεβενών
  7. Δήμων Καρπάθου και Κάσου
  8. Δήμων Αίγινας και Αγκιστρίου
  9. Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας
  10. Δήμου Γρεβενών
  11. Δήμων Πάτμου, Λειψών, Λέρου, Αγαθονησίου, Καλυμνίων
  12. Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων

Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και των ερωτημάτων των ενδιαφερομένων για συμμετοχή στους διαγωνισμούς για τα πρώτα 12 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια που ήδη έχουν προκηρυχθεί, ανακοινώνεται ότι το ΤΕΕ, αποφάσισε την ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας υποβολής προσφορών, μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2021 και συνακόλουθα της ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, δήλωσε:

Είμαστε αποφασισμένοι στην Κυβέρνηση να μπουν κανόνες και τάξη στον χώρο. Τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια όπως και τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια συνιστούν το πρώτο και πλέον σημαντικό επίπεδο πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας.Είναι σύνθετες και πλήρεις μελέτες, οι οποίες στην ολοκλήρωσή τους θα βελτιώσουν καθοριστικά την εικόνα της Ελλάδας, τόσο στο φυσικό όσο και στο αστικό Περιβάλλον, ενισχύοντας σημαντικά τις επενδύσεις με οργάνωση και τάξη.

Παράλληλα, έχοντας αυτά τα σύγχρονα πολεοδομικά εργαλεία στα χέρια μας και αξιοποιώντας έγκαιρα και μεθοδικά τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θωρακίζουμε με γρήγορες διαδικασίες, ιδιαιτέρως δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς της χώρας μας, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, καθώς με το πέρας της εκπόνησης των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων αυτών των νησιών, θα μπει τάξη στη δόμηση, αφήνοντας πίσω δυσάρεστα φαινόμενα του παρελθόντος.

Οφείλω να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιο Μπακογιάννη, όλους τους συνεργάτες της Γενικής Γραμματείας,καθώς και τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό, για τη συστηματική δουλειά και την προσήλωση που επέδειξαν για αυτή την εμβληματική πολεοδομική μεταρρύθμιση.

Η εκπόνηση μελετών για πάνω από το 70% της χώρας με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελούν εθνικό στοίχημα που οφείλουμε όλοι μαζί, η Κυβέρνηση, το Υπουργείο, το ΤΕΕ, όλος ο τεχνικός κόσμος και η Αυτοδιοίκηση να κερδίσουμε προς όφελος των πολιτών και συνολικά της χώρας.

Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, δήλωσε:

«Το Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας και στην περιβαλλοντική προστασία του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος.

Μέχρι σήμερα υπήρχε πλαίσιο σε ένα μικρό μέρος της Επικρατείας, που πολλές φορές ακόμα και αυτό αμφισβητούνταν από προσφυγές πολιτών στο ΣτΕ. Πλέον, έχουμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο εργαλείο που θα πατάει σε γερές βάσεις με Προεδρικά Διατάγματα, ενώ ο πολεοδομικός σχεδιασμός θα συνοδεύεται από στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη κάθε Δήμου της Ελλάδας».

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός, δήλωσε:

«Ξεκινάμε με πράξεις και όχι με λόγια, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια, ένα τεράστιο και παράλληλα πολύ δύσκολο εγχείρημα, την ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας.

Το στοίχημα είναι μεγάλο και για να το κερδίσουμε θέλουμε αρωγούς όλους τους μελετητές που ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο. Θα χρειαστεί να εργαστούν όλοι και μάλιστα εντατικά.

Έχει φροντίσει η Κυβέρνηση να εξασφαλίσει τους σημαντικούς οικονομικούς πόρους που θα πρέπει να απορροφηθούν μέχρι το 2025. Η άψογη συνεργασία μας με τους αρμόδιους Υπουργούς Κώστα Σκρέκα, Νίκο Ταγαρά, τον Γενικό Γραμματέα, Ευθύμιο Μπακογιάννη και όλους τους συνεργάτες τους και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΝ, μάς δίνει την αισιοδοξία ότι θα φέρουμε εις πέρας ένα από τα πιο αναπτυξιακά έργα της χώρας.

Ήρθε η ώρα να γίνουν μέσα στους επόμενους μήνες και χρόνια όσα δεν έγιναν τα τελευταία 50 χρόνια. Με σχέδιο, αποφασιστικότητα, προσήλωση στο αποτέλεσμα και συνεργασία, ο τεχνικός κόσμος της χώρας αποδεικνύει ότι θέλει και μπορεί να οδηγήσει τις προσπάθειες ώστε να αποκτήσει κάθε περιοχή της χώρας ορθό, αναπτυξιακό και δίκαιο σχεδιασμό του χώρου, για να έχουμε όλοι ένα καλύτερο μέλλον, για να γνωρίζουμε όλοι πού και πώς θα αναπτυχθεί η χώρα και η κοινωνία, πού και πώς θα προστατέψουμε τον περιβαλλοντικό και πολιτιστικό πλούτο της χώρας. Το ΤΕΕ διαλέγεται και συνδράμει την Πολιτεία σε κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση, προτείνει, αναλύει, ωριμάζει αλλά και προωθεί και εφαρμόζει όσα απαιτούνται για να πάει μπροστά η Ελληνική κοινωνία και οικονομία.Συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς τη δουλειά».

Να σημειωθεί πως για το θέμα είχαν υπάρξει πιέσεις από τον βουλευτή Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέα Νικολακόπουλο, με σκοπό να "διορθωθούν" τα κακώς κείμενα εφαρμογής παλαιότερων σχεδιασμών που ουσιαστικά είχαν βάλει ταφόπλακα στην ανάπτυξη αρκετών περιοχών του νομού.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021 12:44

Σχετικά Άρθρα

  • Ηλεία: Παρουσιάστηκαν οι προτάσεις του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ηλείας
    Ηλεία: Παρουσιάστηκαν οι προτάσεις του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ηλείας

    Ισορροπία ανάπτυξης νέων οικισμών, τουριστικών ζωνών και προστασία πρωτογενούς τομέα

    Οι τέσσερις εναλλακτικές προτάσεις για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Ηλείας, παρουσιάστηκαν χθες από τους μελετητές της εταιρείας που έχει εκπονήσει το έργο, σε ειδική εκδήλωση του Συνεδριακού Κέντρου Αμαλιάδας, για τους Δήμους Πύργου, Ήλιδας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Πηνειού, παρουσία αυτοδιοικητικών και πολιτικών μηχανικών του Νομού.

    Επικρατέστερη, σύμφωνα με τους μελετητές είναι η τρίτη πρόταση, ενδιάμεσης παρέμβασης, που συνδυάζει την ανάπτυξη των τουριστικών ζωνών της περιοχής και την εξασφάλιση των συνθηκών για την αγροτική παραγωγή. Μια πρόταση, όπως τονίστηκε, ρεαλιστική που θα αναδείξει τα πλεονεκτήματα της περιοχής και θα συμβάλει στην ουσιαστική περαιτέρω ανάπτυξή της και σωστή εκμετάλλευση των εκτάσεων.

    Σύμφωνα με τη μελέτη τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζονται στις περιοχές είναι:

    1. Αξιόλογες γεωργικές εκτάσεις, Υψηλό ποσοστό γης υψηλής παραγωγικότητας, Αξιόλογο αρδευτικό δίκτυο
    2. Εκτεταμένο παράκτιο μέτωπο, Αξιόλογες και εκτεταμένες ακτές κολύμβησης
    3. Δυνατότητες ήπιας ανάπτυξης της παράκτιας περιοχής που χαρακτηρίζεται από προστατευόμενες περιοχές διεθνούς σημασίας, δυνατότητα ανάπτυξης αγροτουρισμού, αναπτυσσόμενη τουριστική δραστηριότητα
    4. Γειτνίαση με διεθνούς εμβέλειας πολιτιστικούς πόλους (Αρχαία Ολυμπία, Αρχαία Ήλιδα, Επικούρειος Απόλλωνας)
    5. Ύπαρξη σημαντικών λιμανιών διεθνούς σημασίας (Κατάκολο, Κυλλήνη), γειτνίαση με αεροδρόμια, κατασκευή σύγχρονου αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος
    6. Περιορισμένος αριθμός οικισμών χωρίς οριοθέτηση, σημαντική επάρκεια υποδοχέων, επαρκής Διοικητικός και Κοινωνικός Εξοπλισμός (Πρόνοια, Εκπαίδευση) σύμφωνα με ΠΧΠ ΔΕ.
    7. Περιορισμός της διάχυσης της τουριστικής δραστηριότητας εντός των ζωνών Α1 της ΖΟΕ

    EPS Ileia 5

    Τα δε μειονεκτήματα αφορούν στα εξής σημεία:

    1. Μη ολοκλήρωση της ένταξης της περιοχής στα ΔΕΔ-Μ, απαξίωση σιδηροδρομικού δικτύου
    2. Αρνητική πληθυσμιακή εξέλιξη, Χαμηλό μορφωτικό επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού
    3. Χαμηλή προστιθέμενη αξία αγροτικών προϊόντων, ελλείψεις αγροτικών υποδομών, χαμηλός βαθμός ενσωμάτωσης καινοτομιών και νέων μεθόδων καλλιέργειας, έλλειψη προγραμματισμένων δράσεων σε άλλους τομείς πέρα εκτός Υποδομών
    4. Έλλειψη ολοκληρωμένου πλαισίου χρήσεων γης, παρωχημένο θεσμικό πλαίσιο
    5. Έντονες οικιστικές πιέσεις στον παράκτιο χώρο, συγκρούσεις χρήσεων
    6. Έντονη οικιστική διάχυση, κυρίως εντός της ζώνης Γ της ΖΟΕ
    7. Περιορισμένη δικτύωση τουρισμού - πολιτισμού
    8. Έλλειψη οργανωμένων υποδοχέων παραγωγικών δραστηριοτήτων
    9. Ανεπαρκείς περιβαλλοντικές και αστικές υποδομές για την προστασία του περιβάλλοντος
    10.‘Έλλειψη αξιοποίησης των περιοχών Natura
    11.Μορφολογία οικιστικού συνόλου (αδιάφοροι αγροτικοί)

    Τι προβλέπει η επικρατέστερη πρόταση

    Βάσει των παραπάνω, η τρίτη και επικρατέστερη πρόταση για το ΕΠΣ περιλαμβάνει:

    • Αναθεώρηση των θεσμοθετημένων χρήσεων γης εντός των ΓΠΣ
    • Οριοθέτηση και επανέγκριση και ορίων οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων
    • Προσδιορισμό των ορίων των περιοχών προτεραιότητας αγροτικής παραγωγής
    • Δημιουργία επιμέρους ζωνών για τον τουρισμό, την αναψυχή και την παραθεριστική κατοικία στον εξω- οικιστικό χώρο
    • Δημιουργία Περιοχών Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (Βιομηχανία, Μεταποίηση και Αποθήκευση) σε συσχετισμό με τον πρωτογενή τομέα
    • Δημιουργία νέου, αναβάθμιση υφιστάμενου καταφυγίου σκαφών και αναβάθμιση της προσβασιμότητας
    • Αξιοποίηση των δημόσιων εκτάσεων, ιδιαίτερα στις παράκτιες περιοχές και επανάχρηση εγκαταλελειμμένων / ανενεργών κτιρίων

    EPS Ileia 6

    Για την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα οι προτάσεις προτείνεται: 


    • Δραστικό περιορισμό της εξω- οικιστικής δόμησης σε ζώνες προτεραιότητας της αγροτικής δραστηριότητας υψηλής παραγωγικότητας
    • Επιλογή των ζωνών προτεραιότητας της σε περιοχές με περιορισμένη μέχρι σήμερα εξω- οικιστική διάχυση
    • Δημιουργία περιμετρικών ζωνών γύρω των οικιστικών περιοχών για περιορισμό και έλεγχο της εξω-οικιστικής δόμησης
    • Αύξηση των εκτάσεων προτεραιότητας Πρωτογενούς τομέα από 8.341,5 Ha
    • Δημιουργία επιμέρους ζωνών για τον τουρισμό, την αναψυχή και την παραθεριστική κατοικία στον εξω-οικιστικό χώρο
    • Συγκράτηση της οικιστικής διάχυσης στον εξω-οικιστικό χώρο σε ζώνες/περιοχές που έχει ήδη συντελεστεί ΚΑΙ
    • Μείωση της αρτιότητας για οργανωμένες τουριστικές εγκαταστάσεις στα 8 στρέμματα σε όλες τις περιοχές (περιοχή Α και Γ σημερινής ΖΟΕ) με πρόσωπο σε αναγνωρισμένη οδό
    • Μείωση της αρτιότητας για κατοικία (κύρια και παραθεριστική) στα 4 στρέμματα όλες τις περιοχές (περιοχή Α και Γ σημερινής ΖΟΕ) με πρόσωπο σε αναγνωρισμένη οδό

    Επιπλέον, προβλέπεται:

    • Δημιουργία Περιοχών Παραγωγικών Δραστηριοτήτων ΠΕΔ (Βιομηχανία, Μεταποίηση και Αποθήκευση) σε συσχετισμό με τον πρωτογενή τομέα
    • Συσχετισμός των πιθανών ΠΕΔ με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο καθώς και με το υπό κατασκευή τμήμα της Ολυμπίας Οδού και τους κόμβους εισόδου-εξόδου αυτής
    • Μείωση των μετακινήσεων και του κυκλοφοριακού φόρτου και της σχετικής όχλησης στο υφιστάμενο επαρχιακό και τοπικό οδικό δίκτυο
    • EPS Ileia 7

    Αναμένονται οι προτάσεις των Δήμων

    Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας ενημέρωσε ότι το ΤΕΕ έχει αποστείλει ήδη τις προτάσεις του για τους Δήμους Ήλιδας και Πηνειού, την επόμενη εβδομάδα θα αποστείλει τις προτάσεις του για το Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης και έπεται η πρόταση για το Δήμο Πύργου, ενώ για την οριστικοποίηση της μελέτης υπολείπεται και η αποστολή των προτάσεων από τους Δήμους. Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραλαβής της μελέτης, Βασίλης Καντούνης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του έργου.

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο Δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός, οι αντιδήμαρχοι Πύργου, Βασίλης Παναγόπουλος και Ανδραβίδας-Κυλλήνης Διονύσης Κεκάτος κ.α.

    EPS Ileia 2

    EPS Ileia 3

  • Ενημερωτική εκδήλωση για τα εναλλακτικά σενάρια του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου Ηλείας, την Πέμπτη 27/06 
    Ενημερωτική εκδήλωση για τα εναλλακτικά σενάρια του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου Ηλείας, την Πέμπτη 27/06 

    Στην παρουσίαση των εναλλακτικών σεναρίων χωρικής οργάνωσης για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Ηλείας, που αφορά στους Δήμους Ήλιδας, Πύργου, Πηνειού και Ανδραβίδας – Κυλλήνης θα προχωρήσουν οι ανάδοχοι του έργου την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024 και ώρα 14:00 στο Συνεδριακό Κέντρο Αμαλιάδας.

    Για το λόγο αυτό και για πλήρη ενημέρωσή σχετικά με τις αλλαγές που θα επιφέρει το νέο ειδικό πολεοδομικό σχέδιο, ο Δήμος Ήλιδας προσκαλεί όλους τους ενδιαφερόμενους και τους επαγγελματικούς κλάδους που έχουν άμεση σχέση με το θέμα στην παρουσίαση της Πέμπτης.

    poleod sxedio ilia 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Παρουσιάστηκε το «Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ηλείας» - Προτεραιότητα στο παραλιακό μέτωπο με αναπτυξιακούς ορίζοντες
    Παρουσιάστηκε το «Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ηλείας» - Προτεραιότητα στο παραλιακό μέτωπο με αναπτυξιακούς ορίζοντες

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Οι βασικοί άξονες του «Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ηλείας» αναπτύχθηκαν σε ειδική εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο της Π.Ε. Ηλείας , παρουσία του γ.γ. Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευθύμιου Μπακογιάννη. Το υπό εκπόνηση πολεοδομικό σχέδιο στοχεύει στην παραλιακή ζώνη της Ηλείας και συγκεκριμένα των Δήμων Πύργου, Ήλιδας, Πηνειού και Ανδραβίδας-Κυλλήνης, βάσει του οποίου οργανώνονται πλήρως οι χρήσεις γης.

    Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο παρουσίασαν τα στελέχη της πολυεπιστημονικής ομάδας του Οικονομικού φορέα «ΡΟΪΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε. - ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΡΑΜΠΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.» που έχει αναλάβει, την εκπόνηση της μελέτης. Παρόντες στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων ήταν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Νίκος Κοροβέσης, ο Αντιπεριρειάρχης Υποδομών και Έργων Βασίλης Γιαννόπουλος, οι Δήμαρχοι των άμεσα ενδιαφερόμενων δήμων κ.κ. Στ. Καννής, Χρ. Χριστοδουλόπουλος, Αλ. Καστρινός και Γ. Λέντζας, αιρετοί, εκπρόσωποι φορέων, κ.α.

    Ο κ. Μπακογιάννης, αναφερόμενο στους στόχους του Πολεοδομικού σχεδίου, τόνισε: «Είναι μια μεγάλη προσπάθεια να οργανωθεί πολεοδομικά ο χώρος στην ευρύτερη περιοχή που περιλαμβάνει το παραλιακό μέτωπο της Ηλείας. Η ιδέα αυτή προέκυψε λαμβάνοντας υπόψιν ότι η Ηλεία είναι μια περιοχή που έχει ένα πολύ ιδιαίτερο περιβάλλον. Έχει χαρακτηριστικά στα οποία σήμερα υπάρχει μια δραστηριότητα η οποία διέπεται κυρίως από τον αγροτικό τομέα. Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να οργανώσουμε με τέτοιο τρόπο τις χρήσεις γης, ώστε να μπορεί να συνυπάρχει τόσο η αγροτική παραγωγή και δραστηριότητα όσο και κάποια μορφή, ήπιας τουριστικής ανάπτυξης. Παράλληλα όμως, αν υπάρξει και η ανάγκη από τις τοπικές παραγωγικές δραστηριότητες, να μπορέσουμε να αναπτύξουμε και παραγωγικούς τομείς, όπως η μεταποίηση, κάποιες μικρές βιοτεχνίες κ.α. Το στοίχημα είναι ότι πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή μεταξύ των δραστηριοτήτων του αγροτικού τομέα και να ενθαρρύνουμε τόσο την εγχώρια παραγωγική δραστηριότητα όσο και επενδυτές οι οποίοι θα ήθελαν να έρθουν στην περιοχή της Ηλείας και να αναπτύξουν δραστηριότητες. Να κάνουμε ελκυστικό το καθεστώς των χρήσεων γης προκειμένου να μην έχουν προβλήματα στην αδειοδότηση των επιχειρήσεών τους.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» που γίνεται σχεδιασμός για το σύνολο της επικράτειας. Έχουν διατεθεί άνω των 360 εκ. ευρώ για να σχεδιαστούν οι χρήσεις γης σε όλη τη χώρα. Γεγονός που δημιουργεί ένα γενικότερο «κάλεσμα» προς τους ανθρώπους που θα ήθελαν να επενδύσουν στη γη προκειμένου να γνωρίζουν με ασφάλεια δικαίου πού και τί επιτρέπεται και τι απαγορεύεται.

    Ο γ.γ. του ΥΠΕΝ αναφέρθηκε επίσης και στα ιδιαίτερα περιβαλλοντικά ζητήματα της Ηλείας αλλά και του Κυπαρισσιακού κόλπου, σημειώνοντας ότι θα εξεταστούν τόσο στο πλαίσιο της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων όσο και θα διερευνηθούν κρίσιμα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το φυσικό περιβάλλον ώστε να εξεταστεί η καλύτερη επέκταση ή οργάνωση του οικιστικού αποτυπώματος.

    Τα επόμενα βήματα και το χρονοδιάγραμμα

    Μετά την ενημέρωση του προγράμματος, θα ανοίξει μια πλατφόρμα καταγραφής των αναγκών των τοπικών κοινωνιών, έτσι ώστε να αποτυπώσουν οι μελετητές αλλά και το Υπουργείο ποια είναι τα κύρια ζητήματα και τα κρίσιμα προβλήματα, κυρίως πολεοδομικά ή θέματα που έχουν να κάνουν με προσεγγίσεις σε οικολογικά ευαίσθητα περιοχές. «Αυτό το πρώτο στάδιο θα κρατήσει περίπου 3 μήνες» συνέχισε ο κ. Μπακογιάννης.

    «Στη συνέχεια οι μελετητές θα πάρουν όλο το υλικό και θα καταγράψουν την υφιστάμενη κατάσταση. Θα γίνει λεπτομερής αποτύπωση του οικιστικού αποτυπώματος, των πληθυσμιακών δεδομένων, του οδικού δικτύου, των υποδομών, των χαρακτηριστικών που έχει ο τόπος, των χρήσεων γης που υπάρχουν σήμερα. Θα ακολουθήσει η κατάθεση της προκαταρκτικής πρότασης προς τα Δημοτικά Συμβούλια ώστε να γίνει μια ευρύτατη διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς. Οπότε, όταν έχουμε μια πρώτη αντίδραση με τον τρόπο που σχεδιάζουμε την περιοχή, έπεται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και εξετάζει τις επιπτώσεις του χωρικού σχεδιασμού στο φυσικό και το δομημένο περιβάλλον. Στη συνέχεια ολοκληρώνεται η μελέτη, αναρτάται το σύνολό της και όταν κλείσει ο κύκλος των διαβουλεύσεων το Σχέδιο αποστέλλεται στο Υπουργείο και από εκεί, για Προεδρικό Διάταγμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Όλη αυτή η εργασία διαρκεί περίπου 24 μήνες αλλά τα πρώτα κρίσιμα στάδια ευελπιστούμε να ολοκληρωθούν σε 8-12 μήνες».
    Όπως υπογράμμισε ο γ.γ. Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος, ο πολεοδομικός σχεδιασμός είναι μια «βαριά» διαδικασία, που απαιτεί –αν όλα πάνε καλά και με τη σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας, μια διετία ώστε να πάρουν μπροστά οι «μηχανές» που θα επιτρέψουν τη ανάπτυξης κάποιων παραγωγικών δραστηριοτήτων.

    Ανδρέας Νικολακόπουλος « Η βάση για όποια δημόσια ή ιδιωτική επένδυση»

    Για τις δυνατότητες που έχει η Ηλεία αλλά αδυνατούσε να εκμεταλλευτεί λόγω έλλειψης σωστού χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού., έκανε λόγο στην ομιλία του ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος και τόνισε « Η κυβέρνηση ξεκίνησε ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να πετύχει σε όλη την Ελλάδα ένα σωστό χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό. Ένα από τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, σε περιοχές με μεγάλο ενδιαφέρον, είναι και στην Ηλεία. Αυτό είναι ένα στρατηγικό σχέδιο και θέλω να σας πω ότι είναι απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στο παραλιακό μέτωπο της Ηλείας και αυτό θα είναι μια βάση για να μπουν κάποιοι κανόνες. Να υπάρχει ασφάλεια δικαίου και ένας σωστός χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός. Αυτό θα είναι η βάση για οποιαδήποτε επένδυση, για οποιαδήποτε δημόσια ή ιδιωτική πρωτοβουλία».

    Νίκος Κοροβέσης «Προϋπόθεση για την πρόοδο του τόπου»

    Στον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηλείας Νίκος Κοροβέσης τόνισε: «Η εκπόνηση της μελέτης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Ηλείας αποτελούσε για χρόνια πάγια διεκδίκηση της τοπικής κοινωνίας και φτάσαμε σήμερα στη στιγμή που το όραμα αυτό με την συναίνεση της κυβέρνησης και ιδιαίτερα με τις διαδοχικές πρωτοβουλίες του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέα Νικολακόπουλου και της βουλευτή Ηλείας Διονυσίας Αυγερινοπούλου, γίνεται πράξη.

    Είναι βέβαιο, πως το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο θα έχει άμεσες ωφέλειες για τους κατοίκους της περιοχής, αφού εκτός από τον καθορισμό χωρικών και πολεοδομικών ρυθμίσεων που επί δεκαετίες ταλαιπωρούν το Νομό, όπως για παράδειγμα με τις χρήσεις γης σε παραλιακές ζώνες, μπορεί μεταξύ άλλων, να αυξήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ηλεία, να επιταχύνει την βιώσιμη ανάπτυξη και να απελευθερώσει ιδιοκτήτες κατοικιών από περιορισμούς και καθυστερήσεις που παρατηρούνταν το προηγούμενο διάστημα.

    Ιδιαίτερα δε, για το παραλιακό μέτωπο, μέσω του Ειδικού Πολεδομικού Σχέδιο – όπως ενημερωθήκαμε – αναμένεται να ρυθμιστούν εκ νέου και σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες, οι χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, οι περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων και οι αναγκαίες υποδομές που σε συνδυασμό με την προοπτική που φαίνεται να δίνει στα λιμάνια Κατακόλου και Κυλλήνης μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη κάθε περιοχής ξεχωριστά αλλά και όλου του νομού συνολικά.

    Κλείνοντας, τόσο εγώ προσωπικά όσο και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πιστεύουμε πως ο σωστός χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός με την ταυτόχρονη διόρθωση λαθών του παρελθόντος αποτελεί προϋπόθεση για την πρόοδο κάθε τόπου. Με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, η Ηλεία τα αποκτά αυτά και πλέον μπορεί να μπει δυναμικά στο χάρτη της εξέλιξης και της ανάπτυξης».

    Mpakogiannis 2

    Mpakogiannis 3

    Mpakogiannis 4

    Mpakogiannis 5

    Mpakogiannis 6

    Mpakogiannis 7

    Mpakogiannis 8

    Mpakogiannis 9

    Mpakogiannis 10

    Mpakogiannis 11

  • Αυγερινοπούλου: Κορυφαία εξέλιξη για την Ηλεία, το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο
    Αυγερινοπούλου: Κορυφαία εξέλιξη για την Ηλεία, το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο

    Η δικαίωση της προσπάθειας που ξεκίνησε το 2019 - Οι ημερομηνίες-σταθμοί

    «Μετά την υπογραφή της σύμβασης από το ΤΕΕ και την ανάδοχο Ένωση Οικονομικών Φορέων για την εκπόνηση της μελέτης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Ηλείας, ξεκινά η ατμομηχανή της Ηλείας, ώστε να επαναλειτουργήσει ο τουρισμός και να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού. Η Ηλεία βγαίνει δυναμικά μπροστά και ακολουθεί σε ρυθμούς ανάπτυξης την υπόλοιπη χώρα». Αυτό τόνισε στον χαιρετισμό που απέστειλε, η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, για την Εισαγωγική Ενημερωτική Παρουσίαση - Εκδήλωση του ΕΠΣ Π.Ε., που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο.

    Όπως τόνισε η κα. Αυγερινοπούλου, «πρόκειται για μελέτη μείζονος σημασίας για την ανάπτυξη της περιοχής, καθώς θα μπορούν να λειτουργήσουν ως υποδοχείς αναπτυξιακών σχεδίων και έργων, ενώ θα ενθαρρύνονται οι οικονομικές δραστηριότητες, έχοντας απαγκιστρωθεί από τις παλιές ΖΟΕ, και συγχρόνως θα προστατεύεται το περιβάλλον. Η υπογραφή της σύμβασης αποτελεί μια κορυφαία εξέλιξη για τον νομό μας καθώς χαράσσεται ένας νέος δρόμος για έργα και επενδύσεις. Ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για έναν νέο επενδυτικό ορίζοντα. Η Ηλεία πλέον θα διαθέτει τον «χάρτη» που θα αποτυπώνει σαφώς τί επιτρέπεται, με τί όρους δόμησης και σε ποιες περιοχές και αυτός θα αποτελέσει την βάση για να σχεδιαστούν σειρά έργων και δράσεων».

    Αναλυτικά, στον χαιρετισμό της, η Δρ. Αυγερινοπούλου ανέφερε:

    «Η υπογραφή της σύμβασης από το ΤΕΕ και την ανάδοχο Ένωση Οικονομικών Φορέων για την εκπόνηση της μελέτης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Ηλείας, αποτελεί μια κορυφαία εξέλιξη για τον νομό μας καθώς χαράσσεται ένας νέος δρόμος για έργα και επενδύσεις αλλά ταυτόχρονα και για την προστασία του περιβάλλοντος. Μετά την υπογραφή της σύμβασης, ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για έναν νέο επενδυτικό ορίζοντα. Η Ηλεία πλέον θα διαθέτει τον «χάρτη» που θα αποτυπώνει σαφώς τί επιτρέπεται, με τί όρους δόμησης και σε ποιες περιοχές και αυτός θα αποτελέσει την βάση για να σχεδιαστούν σειρά έργων και δράσεων. Ήταν, άλλωστε, προτεραιότητα του πρωθυπουργού, ήδη από την ανάληψη της πρώτης διακυβέρνησής του, ο ορθολογικότερος πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός με όρους βιώσιμης ανάπτυξης.

    Η χωροτακτική οργάνωση είναι αυτή η οποία προστατεύει τη φύση και τις λειτουργίες της από την ανεξέλεγκτη χωροτακτική δραστηριότητα. Στο νομό μας, η ανάπτυξη σήμερα περιορίζεται από τον καθορισμό μιας εκτεταμένης Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ), η οποία, ίσως όταν υιοθετήθηκε στο παρελθόν ήταν ορθή ως προς τον σχεδιασμό της, αλλά πλέον είναι παρωχημένη, κατά το ότι δεν επιτρέπει επαρκώς την ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας, παράλληλα με την αγροτική, ενώ δεν υπάρχουν καθορισμένες χρήσεις γης που να επιτρέπουν βιομηχανική δραστηριότητα.

    Στις τουριστικές περιοχές, εντός των παραλιών αναπτύσσονται και αγροτικές δραστηριότητες, οι οποίες, καθώς δεν εντάσσονται σε ένα σχέδιο αγροτουρισμού, προκαλούν αισθητική σύγχυση και ενδεχομένως παρεμποδίζουν την τουριστική ανάπτυξη και την ορθή οικολογική διαχείριση, κυρίως σε περιοχές Natura.

    Αλλά και από πολεοδομική άποψη, πολλές από τις πόλεις μας δεν έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν τα πολεοδομικά τους σχέδια, ούτε παρουσιάζουν το κάλλος που θα έπρεπε με βάση την πολιτιστική μας παράδοση και την ομορφιά του φυσικού τοπίου στον οποίο έχουμε την τύχη να διαβιούμε.

    Πλέον έχουμε στα χέρια μας νέα εργαλεία ολοκληρωμένου χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, κατ’ ουσίαν αναπτυξιακού σχεδιασμού, τα οποία θα πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση, σε στενή συνεργασία με το κεντρικό κράτος, να αξιοποιήσουν, ώστε να επανασχεδιάσουν το χώρο και τις δράσεις τους, όπως αυτοί επιθυμούν και εξυπηρετώντας το πρότυπο ανάπτυξης που οι τοπικές κοινωνίες επιδιώκουν. Και σε αυτήν την προσπάθεια, θα είμαι αρωγός, καθώς το θέμα του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Ηλείας αποτελεί για εμένα, ήδη από το 2019, αταλάντευτη στόχευση. Ένα μείζον ζήτημα που είχα θέσει στο υψηλότερο επίπεδο των επαφών μου και σε συνεχείς επί του θέματος συναντήσεις με τα αρμόδια Υπουργεία και σε όλους τους συναρμόδιους φορείς του Δημοσίου. Ήταν μάλιστα μια προτεραιότητά μου και ως Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, γνωρίζοντας εις βάθος τους περιορισμούς που θέτουν στην ανάπτυξη οι αλλεπάλληλες ζωνοποιήσεις.

    Ήδη από τον Αύγουστο του 2019, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση με τον τότε Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Οικονόμου για την επίλυση των χωροταξικών ζητημάτων του συνόλου της Ηλείας, με έμφαση στην παραλιακή ζώνη, ενώ τον Σεπτέμβρη του 2019 συγκαλέσαμε συντονιστική συνάντηση με τους Δημάρχους του Νομού και την Ηγεσία του ΥΠΕΝ, κάτι που θα θυμούνται οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είναι σήμερα εδώ.

    Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά και τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, για την αγαστή και διαρκή μας συνεργασία, από το Νοέμβρη του 2019, για την οργάνωση των εργασιών υιοθέτησης του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου Ν. Ηλείας, καθώς και την συμμετοχή του, τον Ιούλιο του 2020, στην ευρεία σύσκεψη στον Πύργο, μετά από πρόσκλησή μου, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, με θέμα τη διευθέτηση χωροταξικών και πολεοδομικών ζητημάτων όλων των Δήμων και στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη του Νομού μας, όπου επισκέφθηκε και το παραλιακό μέτωπο.

    Πλέον-και μετά την υπογραφή της σύμβασης για την μελέτη- ξεκινά η ατμομηχανή της Ηλείας, ώστε να επαναλειτουργήσει ο τουρισμός και να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού. Η Ηλεία βγαίνει δυναμικά μπροστά και ακολουθεί σε ρυθμούς ανάπτυξης την υπόλοιπη χώρα. Πρόκειται για μελέτη μείζονος σημασίας για την ανάπτυξη της περιοχής, καθώς θα μπορούν να λειτουργήσουν ως υποδοχείς αναπτυξιακών σχεδίων και έργων, ενώ θα ενθαρρύνονται οι οικονομικές δραστηριότητες, έχοντας απαγκιστρωθεί από τις παλιές ΖΟΕ, και συγχρόνως θα προστατεύεται το περιβάλλον.

    Η μελέτη θα επιλύσει ποικίλα και χρόνια ζητήματα του Ν. Ηλείας, καθώς θα αλλάξει το Παραλιακό Μέτωπο, θα άρει τις προηγούμενες ζώνες (π.χ. ΖΟΕ) και θα επαναχαράξει τον χωροταξικό και εν μέρει και πολεοδομικό σχεδιασμό της Ηλείας, «ξεκλειδώνοντας» τις δυνατότητές της περιοχής για τουριστική, βιομηχανική, πολιτιστική και αγροτική ανάπτυξη.

    Το μεγάλο πρόγραμμα πολεοδομικής μεταρρύθμισης, που προχωρά η Κυβέρνηση της Ν.Δ, αποτελεί έναν νέο δρόμο για έργα και επενδύσεις. Παράλληλα, θα αποφεύγονται διασταλτικές ερμηνείες και προσφυγές που σήμερα μπλοκάρουν σειρά έργων, ανοίγοντας έτσι τους επενδυτικούς ορίζοντες της χώρας.

    Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι ως άμεσες προτεραιότητες τίθενται η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και μεταβλητότητας, η ανάπτυξη ήπιου ποιοτικού τουρισμού, η διατήρηση και ανάδειξη της εικόνας και του τοπίου των οικισμών, η άμυνα από φυσικές καταστροφές, η αποκατάσταση της βιοποικιλότητας, η αποφυγή της υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, η αντιμετώπιση της ρύπανσης και η διαχείριση των αποβλήτων εντασσόμενη στη λογική της κυκλικής οικονομίας.

    Είναι μια μεγάλη προσπάθεια των φορέων της Ηλείας που δικαιώνεται με τον καλύτερο τρόπο και θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τα αρμόδια Υπουργεία που έδωσαν προτεραιότητα στην Ηλεία, συγκαταλέγοντάς την ανάμεσα στους δέκα πρώτους νομούς της χώρας που προκρίθηκαν για την εφαρμογή Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων».

    Προτεραιότητα από το 2019!

    Υπενθυμίζεται ότι η κα. Αυγερινοπούλου, ήδη από το 2019, είχε θέσει στο υψηλότερο επίπεδο των επαφών της και συνεχείς επί του θέματος συναντήσεις με τα αρμόδια Υπουργεία και σε όλους τους συναρμόδιους φορείς του Δημοσίου, το αίτημα των κατοίκων για ανάπτυξη και πολεοδομική αναδιάρθρωση του Νομού, αλλά και τη δυνατότητα νέων χρήσεων γης. Ήταν μάλιστα μια προτεραιότητα της Βουλευτού και ως Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, γνωρίζοντας εις βάθος τους περιορισμούς που θέτουν στην ανάπτυξη οι αλλεπάλληλες ζωνοποιήσεις, εργάστηκε συστηματικά. Ήδη από τον Αύγουστο του 2019, η κα Αυγερινοπούλου πραγματοποίησε την πρώτη συνάντηση με τον τότε Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Οικονόμου για την επίλυση των χωροταξικών ζητημάτων του συνόλου της Ηλείας, με έμφαση στην παραλιακή ζώνη, ενώ τον Σεπτέμβρη του 2019 συγκάλεσε συντονιστική συνάντηση με τους Δημάρχους του Νομού και την Ηγεσία του ΥΠΕΝ.

    Ακολούθησε το Νοέμβρη του 2019 δεύτερη συνάντηση εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη, για την οργάνωση των εργασιών υιοθέτησης του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου Ν. Ηλείας. Στις αρχές του 2020, πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση εργασίας μεταξύ του κ. Μπακογιάννη και της κα. Αυγερινοπούλου για το σημαντικό έργο προτεραιότητας του Ν. Ηλείας, ενώ τον Φεβρουάριο έλαβε χώρα νέα συνάντηση με τη συμμετοχή του Αντιδημάρχου Ήλιδας αρμόδιου για την Χωροταξία και το Περιβάλλον, κ. Φούντα, και του Προέδρου του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος, κ. Γεωργακόπουλου, με βασικό αντικείμενο τη βελτίωση του πολεοδομικού σχεδιασμού του Δήμου Ήλιδας.

    Στις 26 Ιουνίου 2020, η Δρ. Αυγερινοπούλου συναντήθηκε με τον κ. Γενικό για την ανασυγκρότηση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αναπτυχθεί ο Νομός τουριστικά, βιομηχανικά, πολιτιστικά και αγροτικά. Τον Ιούλιο του 2020 ο κ. Μπακογιάννης πραγματοποίησε ευρεία σύσκεψη στον Πύργο, μετά από πρόσκληση της Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος, με θέμα τη διευθέτηση χωροταξικών και πολεοδομικών ζητημάτων όλων των Δήμων και στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη του Νομού μας, όπου επισκέφθηκε και το παραλιακό μέτωπο.

    Κορωνίδα της εντατικής αυτής προσπάθειας ήταν η υιοθέτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας», το Δεκέμβρη 2020, όπου θεσμοθετήθηκαν νέα εργαλεία ολοκληρωμένου χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Ήδη από το τέλος του 2020, είχε ληφθεί η απόφαση να ενταχθούν τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια και τα τοπικά πολεοδομικά σχέδιο στο Ταμείο Ανάκαμψης, πρωτοβουλία την οποία στήριξε θερμά και η νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ, με τον Υπ. Κ. Σκρέκα και τον Υφυπ. Ταγαρά. Προς αυτό το σκοπό η κα Αυγερινοπούλου πραγματοποίησε σειρά διαβουλεύσεων και με την ομάδα του Ταμείου Ανάκαμψης η οποία συνέταξε το Σχέδιο Ελλάδα 2.0.

    Τον Σεπτέμβριο του 2021, οπότε και ανακοινώθηκαν από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Ταγαρά, οι δράσεις και οι περιοχές εφαρμογής του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», επικοινώνησε εκ νέου με τον Υφυπουργό, κ. Ταγαρά, το Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Μπακογιάννη, αλλά και τον τέως Υφυπουργό του ΥΠΕΝ, κ. Οικονόμου, που είχε ξεκινήσει την πολεοδομική αναδιάρθρωση, και τους ευχαρίστησε θερμά για τις πολύτιμες ενέργειές τους, ώστε να επιτευχθεί το εν λόγω αποτέλεσμα, ενώ συζήτησε μαζί τους και την προοπτική άμεσης ένταξης και των λοιπών περιοχών του Ν. Ηλείας, σε αντίστοιχα σχέδια.

    Έτσι, τον Μάιο του 2021 τέθηκαν επί χάρτου τα σοβαρά πολεοδομικά και χωροταξικά ζητήματα του Δήμου Πύργου για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής στη διευρυμένη συντονιστική συνάντηση της κα Βουλευτού και του Αντιδημάρχου Πύργου, κ. Γιάννη Αργυρόπουλου, με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Νικόλαο Ταγαρά, τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη, καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου.

    Τον Οκτώβριο του 2022 ακολούθησε νέα συνάντηση με τον κ. Μπακογιάννη για την συμβασιοποίηση του ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το παραλιακό μέτωπο της Π.Ε. Ηλείας, σε συνέχεια της συνάντησής της τόσο με το Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ, κ. Στασινό.

    Μια ακόμη σημαντική συνάντηση ήταν αυτή τον Ιανουάριο του 2023, μεταξύ της κας. Αυγερινοπούλου, του Δημάρχου Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Γιάννη Λέντζα και του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Διονύση Κεκάτου (με τους οποίους είχε διαρκή συνεργασία όλο το προηγούμενο διάστημα) με τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το ΕΠΣ και το παραλιακό μέτωπο της Ηλείας.

    avger poleod sunan 2

    avger poleod sunan 3

    avger poleod sunan 4

    avger poleod sunan 5

    avger poleod sunan 6

    avger poleod sunan 7

    avger poleod sunan 8

    avger poleod sunan 9

    (Δελτίο Τύπου)

  • Σύσκεψη στο Δήμο Πύργου για τον Ειδικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό Ηλείας

    Την πρώτη τους συνάντηση στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Σχεδιασμού είχαν ο Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής με τα στελέχη της πολυεπιστημονικής ομάδας του Οικονομικού φορέα «ΡΟΪΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε. - ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΡΑΜΠΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.» που έχει αναλάβει, την εκπόνηση της μελέτης για το «Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Π.Ε. Ηλείας»

    Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλης Παναγόπουλος, ο προϊστάμενος του τμήματος μελετών Άρης Φιλιππόπουλος, ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας Άγγελος Τσίκας και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Πύργου.

    Η ομάδα των μελετητών προχώρησε στην πρώτη παρουσίαση της μελέτης, για την εκπόνηση της οποίας λαμβάνει σοβαρά υπόψιν της όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του δήμου Πύργου. Όπως ενημέρωσε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος την επιστημονική ομάδα, αποτελεί κομβικό σημείο η συγκεκριμένη μελέτη μετά και την έγκριση των ΣΧΟΑΠ που ουσιαστικά ανοίγει τον πολεοδομικό δρόμο της περιοχής.

    Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ηλείας θα καθορίζει -μετά την ολοκλήρωσή του- χωρικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις που επί δεκαετίες ταλαιπωρούν την περιοχή.

    Η συνάντηση που είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, πραγματοποιήθηκε καίρια στιγμή, καθώς σήμερα Παρασκευή (9/2) θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συντονιστή σύσκεψη παρουσία της πολιτικής ηγεσίας, των βουλευτών της Π.Ε. Ηλείας, αιρετών και λοιπών φορέων.

  • Η πρώτη σύσκεψη στο Δήμο Ήλιδας για τον Ειδικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό Ηλείας
    Η πρώτη σύσκεψη στο Δήμο Ήλιδας για τον Ειδικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό Ηλείας

    Την πρώτη τους συνάντηση στο πλαίσιο της μελέτης για το «Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Π.Ε. Ηλείας» είχαν ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Υποδομών, Πολιτικής Προστασίας και Υδάτινων Πόρων κ. Κώστας Τσεριώνης και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου, με την πολυεπιστημονική ομάδα που έχει αναλάβει την εκπόνηση του μεγάλου έργου, για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του νομού.

    Η ομάδα των μελετητών προχώρησε στην πρώτη παρουσίαση της μελέτης, για την εκπόνηση της οποίας λαμβάνει σοβαρά υπόψιν της όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του δήμου μας. Για την υλοποίηση της μελέτης, ήδη ο Δήμος Ήλιδας και οι υπηρεσίες του παρέχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες.

    Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ηλείας θα καθορίζει -μετά την ολοκλήρωσή του- χωρικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις που επί δεκαετίες ταλαιπωρούν το Νομό, όπως για παράδειγμα με τις χρήσεις γης σε παραλιακές ζώνες.

    Τη σύνταξη της μελέτης έχει αναλάβει η ένωση του Οικονομικού φορέα «ΡΟΪΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε. - ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΡΑΜΠΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.», εκπρόσωποι του οποίου παρουσίασαν σημαντικές λεπτομέρειες του έργου.

    Στην συνάντηση συμμετείχε και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Πολεοδομίας και Χωροταξίας του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Διονύσης Κεκάτος.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Εναρκτήρια Συνάντηση εργασίας στο Δήμο Πηνειού
    Εναρκτήρια Συνάντηση εργασίας στο Δήμο Πηνειού

    Παρουσίαση στο πλαίσιο της μελέτης με αντικείμενο το «Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας»

    Την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου και ώρα 10.00 π.μ. στο Δημαρχείο του Δήμου Πηνειού πραγματοποιήθηκε η πρώτη εισαγωγική ενημερωτική συνάντηση με το Δήμαρχο κ. Αλέξη Καστρινό και στην συνέχεια με τους Μηχανικούς της Δ/νσης Τεχνικής Υπηρεσιών του Δήμου η πρώτη παρουσίαση – συνάντηση με τα στελέχη της πολυεπιστημονικής ομάδας μελέτης της ένωσης του Οικονομικού φορέα «ΡΟΪΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε. - ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΡΑΜΠΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.» που έχει αναλάβει, την εκπόνηση της μελέτης με τίτλο: «ΕΙΔΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (ΕΠΣ) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΗΛΕΙΑΣ». Στην συνάντηση συμμετείχε ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ Ν. Ηλείας Χρήστος Γεωργακόπουλος και ο Περιφερειακός σύμβουλος κ. Αθανάσιος Φουντάς.

    Τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ) του άρθρου 8 του ν. 4447/2016 εντάσσονται στο 1ο και πλέον σημαντικό επίπεδο του πολεοδομικού σχεδιασμού της Χώρας, δεδομένου ότι σε αυτό το επίπεδο καθορίζονται οι Οικιστικές περιοχές (ΟΙΚ), οι περιοχές παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (Π.Ε.Δ.), οι περιοχές Προστασίας (Π.Ε.Π.), οι περιοχές με ειδικό νομικό καθεστώς (Π.Ε.Κ.), καθώς και οι περιοχές ελέγχου χρήσεων γης (Π.Ε.Χ.).

    Το υπό σύνταξη ΕΠΣ εναρμονίζεται με τις κατευθύνσεις του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου Δυτικής Ελλάδας του ΦΕΚ 845/Δ/2020 και των εν ισχύ Ειδικών Πλαισίων και περιέχει τις αναγκαίες ρυθμίσεις για την επίτευξη των σκοπών τους, εντός της περιοχής επέμβασης ή και εκτός αυτής εφόσον απαιτείται. Η θεσμοθέτηση του ΕΠΣ Ηλείας θα καθορίσει χωρικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις που θα είναι δεσμευτικές για το υποκείμενο επίπεδο σχεδιασμού (ΡΣΕ), καθώς και για τα εκπονούμενα ΤΠΣ.

    Η εταιρεία ΡΟΙΚΟΣ Α.Ε. (leader) της ένωσης οικονομικών φορέων, βάσει της σημαντικής της εμπειρίας στην εκπόνηση παρομοίων μελετών και αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα της μελέτης για αποτροπή δημιουργίας νέων τετελεσμένων καταστάσεων, επίλυση των συγκρούσεων χρήσεων γης και διαχείριση των πιέσεων προς τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους του παραλιακού μετώπου και εν γένει της ΠΕ Ηλείας, δεσμεύτηκε να επιδιώξει τη δημιουργία του βέλτιστου διαύλου επικοινωνίας και συνεργασίας με τους εμπλεκόμενους Δήμους, με απώτερο στόχο τη διαμόρφωση της πλέον αποδεκτής και βιώσιμης πρότασης χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης που συνθέτει και σταθμίζει κοινωνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς στόχους.

    Ο Δήμαρχος κος Αλέξης Καστρινός, αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα της μελέτης για την ανάπτυξη και ευημερία του Δήμου Πηνειού, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Δήμου, συμμετείχε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην συνάντηση και δεσμεύτηκε να υποστηρίξει την ένωση των μελετητών στην υλοποίηση παρέχοντας μέσω της Τεχνικής Υπηρεσίας το σύνολο της πληροφορίας και θα επιδιώξει το υπό σύνταξη ΕΠΣ να ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες, ανάγκες και αναπτυξιακές δυνατότητες του Δήμου, με απώτερο στόχο τη θεσμοθέτησης της πλέον βιώσιμης πρότασης χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης του.

    Σημειώνεται ότι η Πολιτική ηγεσία του Δήμου θα παραστεί και στην πρώτη συντονιστική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί παρουσία της πολιτικής ηγεσίας, των βουλευτών της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και λοιπών φορέων και επιμελητηρίων την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου στον Πύργο.

    dimos piniou sn ergasias poleod 2

    dimos piniou sn ergasias poleod 3

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Ξεκίνησε ο Αναπτυξιακός Σχεδιασμός για την περιοχή μας
    Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Ξεκίνησε ο Αναπτυξιακός Σχεδιασμός για την περιοχή μας

    Εναρκτήρια Συνάντηση εργασίας – Παρουσίαση στο πλαίσιο της μελέτης με αντικείμενο το «Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας»

    Την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου και ώρα 10.30 π.μ. στο Δημαρχείο του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης πραγματοποιήθηκε η πρώτη εισαγωγική ενημερωτική παρουσίαση – συνάντηση του Δήμου με την συμμετοχή των στελεχών της πολυεπιστημονικής ομάδας μελέτης της ένωσης του Οικονομικού φορέα «ΡΟΪΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε. - ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΡΑΜΠΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.» που έχει αναλάβει, την εκπόνηση της μελέτης με τίτλο: «ΕΙΔΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (ΕΠΣ) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΗΛΕΙΑΣ».
    Τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ) του άρθρου 8 του ν. 4447/2016 εντάσσονται στο 1ο και πλέον σημαντικό επίπεδο του πολεοδομικού σχεδιασμού της Χώρας, δεδομένου ότι σε αυτό το επίπεδο καθορίζονται οι Οικιστικές περιοχές (ΟΙΚ), οι περιοχές παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (Π.Ε.Δ.), οι περιοχές Προστασίας (Π.Ε.Π.), οι περιοχές με ειδικό νομικό καθεστώς (Π.Ε.Κ.), καθώς και οι περιοχές ελέγχου χρήσεων γης (Π.Ε.Χ.).
    Το υπό σύνταξη ΕΠΣ εναρμονίζεται με τις κατευθύνσεις του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου Δυτικής Ελλάδας του ΦΕΚ 845/Δ/2020 και των εν ισχύ Ειδικών Πλαισίων και περιέχει τις αναγκαίες ρυθμίσεις για την επίτευξη των σκοπών τους, εντός της περιοχής επέμβασης ή και εκτός αυτής εφόσον απαιτείται. Η θεσμοθέτηση του ΕΠΣ Ηλείας θα καθορίσει χωρικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις που θα είναι δεσμευτικές για το υποκείμενο επίπεδο σχεδιασμού (ΡΣΕ), καθώς και για τα εκπονούμενα ΤΠΣ.
    dimos andr anaptixiakos sx 2
    Η εταιρεία ΡΟΙΚΟΣ Α.Ε. (leader) της ένωσης οικονομικών φορέων, βάσει της σημαντικής της εμπειρίας στην εκπόνηση παρομοίων μελετών και αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα της μελέτης για αποτροπή δημιουργίας νέων τετελεσμένων καταστάσεων, επίλυση των συγκρούσεων χρήσεων γης και διαχείριση των πιέσεων προς τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους του παραλιακού μετώπου και εν γένει της ΠΕ Ηλείας, δεσμεύτηκε να επιδιώξει τη δημιουργία του βέλτιστου διαύλου επικοινωνίας και συνεργασίας με τους εμπλεκόμενους Δήμους, με απώτερο στόχο τη διαμόρφωση της πλέον αποδεκτής και βιώσιμης πρότασης χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης που συνθέτει και σταθμίζει κοινωνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς στόχους.
    Ο Δήμαρχος κος Ιωάννης Λέντζας και ο αντιδήμαρχος κος Διονύσιος Κεκάτος Αρχιτέκτων Μηχανικός αρμόδιος για θέματα Τεχνικών Έργων Πολεοδομίας και Χωροταξίας, αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα της μελέτης αυτής για την ανάπτυξη και ευημερία του Δήμου μας, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην συνάντηση και δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν την ένωση των μελετητών στην υλοποίηση παρέχοντας το σύνολο της πληροφορίας και θα επιδιώξουν το υπό σύνταξη ΕΠΣ να ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες, ανάγκες και αναπτυξιακές δυνατότητες του Δήμου μας, με απώτερο στόχο τη θεσμοθέτησης της πλέον βιώσιμης πρότασης χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης του.
    dimos andr anaptixiakos sx 3
    Σημειώνεται ότι η Πολιτική ηγεσία του Δήμου θα παρακολουθήσει την ομάδα μελέτης στις επισκέψεις της στους άλλους τρεις Δήμους ενώ θα παραστεί και στην πρώτη συντονιστική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί παρουσία της πολιτικής ηγεσίας, των βουλευτών της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και λοιπών φορέων και επιμελητηρίων την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου στον Πύργο.
    (Δελτίο Τύπου)
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ