Κυριακή, 03 Οκτωβρίου 2021 08:30

Στυλιανίδης: Εθνική Στρατηγική για την κλιματική κρίση

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Φυτώριο εθελοντών και προμήθεια καινούργιου εξοπλισμού, οι άμεσες ενέργειες του νέου υπουργού

Τη χάραξη μιας Εθνικής Στρατηγικής για την Κλιματική Κρίση και την Πολιτική Προστασία με τη συμμετοχή των πολιτών και με κεντρικό πυλώνα την πρόληψη, προανήγγειλε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι το στοίχημα είναι η Πολιτική Προστασία να μην είναι απλώς ένας μηχανισμός που θα επεμβαίνει μετά την καταστροφή προσθέτοντας ότι η πρόληψη αποτελεί το Α και το Ω ενός αποτελεσματικού κράτους. Όπως εξήγησε, υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προληπτικών δράσεων με τη συμμετοχή του γενικού πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε μια εκστρατεία ενημερωτικών δράσεων στην οποία θα εμπλέκεται η εκπαιδευτική κοινότητα και η τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς όπως ανέφερε «η πρόληψη ξεκινά από το σπίτι, από το σχολείο, από την τοπική κοινωνία». Ήδη, όπως είπε, έχει ξεκινήσει μία τέτοια δράση σε συνεργασία με τον Δήμο Μεγάρων για την ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή του Αλεποχωρίου. Επιπλέον ανακοίνωσε ότι ως το τέλος του έτους η Aκαδημία Πολιτικής Προστασίας στα Βίλια Αττικής θα είναι έτοιμη και όλοι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν σεμινάρια. «Προσβλέπουμε, δηλαδή, στη δημιουργία ενός «”φυτωρίου” εθελοντισμού», είπε ο κ. Στυλιανίδης.

Αναφορικά με τον σεισμό της Κρήτης είπε ότι «το παράδειγμα του σεισμού είναι απόδειξη ότι ο μηχανισμός μπορεί να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά», σημείωσε ωστόσο ότι υπήρξαν «αρρυθμίες και ελλείψεις» που όμως καλύφθηκαν άμεσα, και ότι ο μηχανισμός «χρειάζεται μια αναπροσαρμογή», γι’ αυτό θα δημιουργηθούν σε όλη την Ελλάδα σταθμοί με επαρκή αποθέματα κρίσιμου εξοπλισμού πρώτης ανάγκης.

Σχετικά με την κλιματική κρίση ο υπουργός υπογράμμισε ότι «καμιά χώρα δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει μόνη της» και προανήγγειλε ότι ξεκινά μια πανευρωπαϊκή περιοδεία για να συζητήσει με τους ομολόγους του, με στόχο να μετουσιωθεί το rescEU σε ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική.
Ακόμη γνωστοποίησε ότι έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός της επόμενης αντιπυρικής περιόδου καθώς όπως ανακοίνωσε «τρέχουν» ήδη διαδικασίες προμήθειας νέων μέσων έγκαιρης προειδοποίησης, όπως ραντάρ, μετεωρολογικοί σταθμοί, «έξυπνα» συστήματα εναέριας παρακολούθησης, και διαδικασίες για τα εναέρια μέσα, ενώ έκανε αναφορά στους δασοπυροσβέστες - δασοκομάντο, οι οποίοι θα είναι στη διάθεσή του μηχανισμού το ερχόμενο καλοκαίρι.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη, που παραχώρησε στους δημοσιογράφους Κώστα Τομαρά και Ιωάννα Καρδάρα για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ: Κύριε Στυλιανίδη, ούτε ένας μήνας δεν έχει περάσει από την ανάληψη των καθηκόντων σας και το υπουργείο κλήθηκε να ανταποκριθεί σε πυρκαγιές και άλλες κρίσεις, με κορυφαία και πολύ σοβαρή, τον καταστροφικό σεισμό στο Αρκαλοχώρι του Ηρακλείου Κρήτης. Ποια είναι η εικόνα που έχετε από τον σεισμό στην Κρήτη και από την ανταπόκριση του μηχανισμού;

Το «βάπτισμα του πυρός» στη νέα αυτή θέση που μου εμπιστεύθηκε ο πρωθυπουργός, έγινε πράγματι υπό αντίξοες συνθήκες. O μεγάλος σεισμός στην Κρήτη αποτέλεσε ήδη ένα σπουδαίο πρώτο μάθημα. Στο πεδίο εντόπισα ποια είναι τα δυνατά μας σημεία, αλλά και πού υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Μείζων στόχος η απόκρισή μας να γίνει όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη. Αυτό ισχύει για όλο το φάσμα των φυσικών καταστροφών. Η κλιματική αλλαγή μας δοκιμάζει και θα συνεχίσει να μας δοκιμάζει. Όπως και τις αντοχές των συστημάτων μας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά πανευρωπαϊκά και παγκοσμίως.

Το παράδειγμα του σεισμού στην Κρήτη είναι απόδειξη ότι ο μηχανισμός μπορεί να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και ο υφυπουργός, Ευάγγελος Τουρνάς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Αστυνομία, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, το ΕΚΑΒ, ήμαστε όλοι εκεί από την πρώτη στιγμή. Kαι για όσο διάστημα χρειαστεί, όλες μας οι δυνάμεις θα παραμείνουν στην περιοχή, στη διάθεση των κατοίκων. Άμεσα, λοιπόν, υπό τον συντονισμό του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έγιναν όλες εκείνες οι πρώτες παρεμβάσεις που ήταν απαραίτητες για την ανακούφιση των πληγέντων.

Ταυτόχρονα, πρέπει να τονιστεί η σημαντική συνδρομή του υπουργείου Υποδομών για τον έλεγχο των κτιρίων και η προσωπική συμβολή του υφυπουργού Γιώργου Καραγιάννη, καθώς και η πολύτιμη συνεισφορά του υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου για τη σταδιακή αποκατάσταση της κανονικότητας στην περιοχή. Είναι, δηλαδή, συλλογική η ανταπόκριση της κυβέρνησης στις ανάγκες των πληγέντων, πάντα υπό την καθοδήγηση και εποπτεία του πρωθυπουργού.

Αν παρατηρήθηκαν αρρυθμίες ή ελλείψεις; Αναμφίβολα. Κι αυτό είναι το στοίχημα, να τις διορθώνουμε άμεσα και να αναπροσαρμόζουμε τον μηχανισμό μας. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Για την φιλοξενία όσων έμειναν σε σκηνές, από το πρώτο βράδυ προσφέρθηκε ζεστό φαγητό - θέλω να ευχαριστήσω στο σημείο αυτό, τον κρητικό λαό που αμέσως προσέτρεξε για παροχή συνδρομής. Διαπιστώθηκαν, όμως, κάποιες μικρές ελλείψεις σε κρεβάτια. Κι αμέσως μεταφέραμε από το απόθεμά μας στην Αθήνα 300 κρεβάτια και στρώματα, τα οποία έφθασαν στο νησί την επόμενη το πρωί. Αυτό ήταν, λοιπόν, ένα μάθημα και προφανώς εδώ ο σχεδιασμός μας χρειάζεται αναπροσαρμογή. Μια πρώτη, λοιπόν, κίνηση θα είναι η δημιουργία επαρκών αποθεμάτων κρίσιμου εξοπλισμού πρώτης ανάγκης, σε επιλεγμένα σημεία σε όλη τη χώρα, ώστε η απόκρισή μας σε κάθε έκτακτη κατάσταση να είναι ακόμα πιο γρήγορη.

Ερ: Με βάση αυτή την εμπειρία, ποιες θα πρέπει να είναι οι πρώτες σας αποφάσεις και ενέργειες από τη νέα σας θέση; Ποιες αλλαγές σκοπεύετε να κάνετε άμεσα και πότε θα ολοκληρωθεί το σχέδιο πολιτικής προστασίας της χώρας;

Έχουμε στη διάθεσή μας έναν αποτελεσματικό μηχανισμό - το έχει αποδείξει. Έχουμε ένα πρόγραμμα αναβάθμισης συνολικά του συστήματος Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας, το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, με προϋπολογισμό 1,7 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκές πηγές και ορίζοντα υλοποίησης το 2023. Έχουμε δηλαδή τη βάση, την οποία πρέπει να διασυνδέσουμε με αποτελεσματικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Αυτό είναι το στοίχημα, το πώς η Πολιτική Προστασία δεν θα είναι απλώς ένας μηχανισμός προσανατολισμένος να επεμβαίνει μετά την καταστροφή. Το πώς, δηλαδή, θα αυξήσει την αντοχή και την ανταπόκριση όχι μόνο του μηχανισμού της, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας συνολικά. Η πολιτική μας, λοιπόν, μπροστά σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση εδράζεται ακριβώς σε αυτό το τρίπτυχο: Πρόληψη, Ετοιμότητα - Προετοιμασία, Ανθεκτικότητα. Σκοπός μας είναι η διασύνδεση των τριών αυτών πυλώνων με την Πολιτική Προστασία, την επιχειρησιακή δηλαδή δομή για τη διαχείριση κάθε έκτακτης ανάγκης, κάθε επείγουσας κατάστασης.

Ερ: Τι σκοπεύετε να κάνετε, λοιπόν, προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της πρόληψης στην οποία αναφερθήκατε; Είχατε μάλιστα κάνει και σχετική αναφορά στον χαιρετισμό σας κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής του νέου υπουργείου.

Η πρόληψη αποτελεί το α’ και το ω’ ενός αποτελεσματικού κράτους. Στόχος και όραμά μας είναι η δημιουργία μια Εθνικής Στρατηγικής για την Κλιματική Κρίση και την Πολιτική Προστασία, ενταγμένης φυσικά στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Χρειαζόμαστε μια οριζόντια πολιτική που θα αφορά όχι μόνο το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, αλλά και τον κάθε έναν πολίτη ξεχωριστά. Θα κινηθούμε με ταχύτητα προς αυτή την κατεύθυνση και κεντρικός πυλώνας της πολιτικής αυτής, είναι βεβαίως η πρόληψη.

Έχουμε ήδη ξεκινήσει τον σχεδιασμό μας για την δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση για την επόμενη αντιπυρική περίοδο, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας των εναέριων μέσων που χρειαζόμαστε. «Τρέχουμε» επίσης ήδη τις διαδικασίες για την προμήθεια μέσων έγκαιρης προειδοποίησης, όπως ραντάρ, μετεωρολογικούς σταθμούς, «έξυπνα» συστήματα εναέριας παρακολούθησης, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό δίκτυο «συναγερμού» για μια σειρά από κινδύνους, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες, έντονα καιρικά φαινόμενα κλπ. Το ερχόμενο καλοκαίρι θα έχουμε επίσης στα δάση μας ειδικούς δασοπυροσβέστες – δασοκομάντο, μια ειδικά εκπαιδευμένη και εξοπλισμένη ομάδα για στοχευμένη προσβολή πυρκαγιών.

Υπάρχει, δηλαδή, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προληπτικών δράσεων σε επιχειρησιακό επίπεδο, το οποίο σταδιακά περνά σε πλήρη ανάπτυξη. Εκτός αυτών, όμως, κεντρικής σημασίας είναι η πραγματοποίηση ασκήσεων και δράσεων ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού. Η κλιματική κρίση μας αγγίζει όλους κι όπως προείπα, σκοπός μας είναι κάθε πολίτης να έχει ουσιαστική, προσωπική εμπλοκή. Γιατί μόνο έτσι διασφαλίζεται η τεκμηριωμένη ενημέρωση, η εγρήγορση, η λήψη σωστών μέτρων αυτοπροστασίας, η κοινωνικά υπεύθυνη συμπεριφορά.

Ερ.: Θεωρείτε, λοιπόν, τη συνεργασία με τους πολίτες κρίσιμη στο πεδίο της πολιτικής προστασίας. Πώς μπορεί αυτό να επιτευχθεί;

Με ασκήσεις, εκπαιδεύσεις, ανάπτυξη εθελοντικής συνείδησης, ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης. Η πρόληψη ξεκινά από το σπίτι, από το σχολείο, από την τοπική κοινωνία. Σχεδιάζουμε λοιπόν να κινητοποιήσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε σε συνεργασία με όλους τους φορείς, τις τοπικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, τα Δασαρχεία, την εκπαιδευτική κοινότητα, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, κάθε φορέα που μπορεί να συμβάλλει στη μετάδοση του μηνύματος, να οργανωθούν μια σειρά από ενημερωτικές δράσεις και ασκήσεις, στοχευμένες στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε περιοχής. Ήδη μια τέτοια δράση προχωρά σε συνεργασία με τον Δήμο Μεγάρων για την ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή του Αλεποχωρίου, μιας περιοχής που επλήγη σημαντικά από πυρκαγιά φέτος το καλοκαίρι.

Επιπλέον -κι αυτό το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό- ως το τέλος του έτους θα μας παραδοθούν οι εγκαταστάσεις της Ακαδημίας Πολιτικής Προστασίας στα Βίλια Αττικής. Πρόκειται για ένα πρότυπο έργο, μια σχολή «ανοιχτή» στην κοινωνία, όπου εθελοντές, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ακόμα και απλοί πολίτες, θα μπορούν να παρακολουθούν σεμινάρια, να κάνουν εκπαιδεύσεις, να αποκτούν μια ουσιαστική εμπειρία σε ζητήματα πρόληψης και αντιμετώπισης κινδύνων. Προσβλέπουμε, δηλαδή, στη δημιουργία ενός «φυτωρίου» εθελοντισμού. Είναι, πιστεύω, μια καίρια τομή, όχι μόνο για την οργάνωση και εκπαίδευση των εθελοντών μας, αλλά και για τη ανάπτυξη του εθελοντικού πνεύματος στην κοινωνία.

Ερ.: Είστε ο εμπνευστής του rescEU, ενός μηχανισμού που φιλοδοξεί να πάει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ένα βήμα πιο πέρα. Κι όπως είδαμε στις δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, ο Μηχανισμός αυτός ενεργοποιήθηκε και για τη χώρα μας. Είχατε πει παλαιότερα ότι καμία χώρα μόνη της δεν μπορεί να αντέξει επιχειρησιακά τις πυρκαγιές της κλιματικής κρίσης και η λύση είναι η συγκρότηση μιας πανευρωπαϊκής δύναμης. Έχετε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για αυτό το σκοπό, δεδομένου των σφοδρών συνεπειών που φέρει η κλιματική κρίση;

Το λέω συνέχεια, καμιά χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση μόνη της. Η συλλογική απάντηση, η συλλογική δράση είναι μονόδρομος. Οι πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Ελλάδα, στην Ιταλία, την Τουρκία, την Αλγερία, σχεδόν σε όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, αλλά και οι πλημμύρες νωρίτερα φέτος σε Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο, αποδεικνύουν ότι αντιμετωπίζουμε φαινόμενα πρωτοφανή σε ένταση, αλλά και συχνότητα. Η αναζωογόνηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU είναι για το νέο Υπουργείο μας πρώτη προτεραιότητα και προσωπικά, σκοπεύω πολύ σύντομα να κάνω μια πανευρωπαϊκή περιοδεία, να πάω σε όλες τις χώρες της ΕΕ και να μιλήσω με ομολόγους μου γι’ αυτή την αναγκαιότητα.

Γιατί πρέπει η ΕΕ να αποκτήσει στρατηγικό πλεονέκτημα και δυνατότητες στο ζήτημα της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Γιατί η προσφορά βοήθειας μεταξύ των κρατών-μελών την ώρα της ανάγκης είναι η πιο χειροπιαστή εκδήλωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Είναι αυτό που δείχνει έμπρακτα τι σημαίνει Ευρώπη και αγγίζει την καθημερινότητα των ανθρώπων. Το είδαμε στην Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι κι έχω δημόσια ευχαριστήσει όλες τις χώρες που έστειλαν βοήθεια. Αλλά θα πρέπει αυτή την εξαιρετική παρακαταθήκη να τη μετουσιώσουμε σε ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική, με μέσα, εξοπλισμό, ανθρώπινο δυναμικό – αυτό είναι το στρατηγικό μου όραμα για το rescEU.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 03 Οκτωβρίου 2021 12:17

Σχετικά Άρθρα

  • Φωτιά Αττική: Κικίλιας κατά Κασσελάκη για εναέρια - «Μαύρη προπαγάνδα κατά της Πυροσβεστικής»
    Φωτιά Αττική: Κικίλιας κατά Κασσελάκη για εναέρια - «Μαύρη προπαγάνδα κατά της Πυροσβεστικής»

    Στην αντεπίθεση κατά του Στέφανου Κασσελάκη πέρασε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας αναφορικά με τις καταγγελίες για τα εναέρια μέσα στη φωτιά που σάρωσε την Αττική τις προηγούμενες ημέρες.

    «Μαύρη προπαγάνδα»

    Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Κικίλιας, καταλόγισε «μαύρη προπαγάνδα» στον κ. Κασσελάκη αναφορικά με τα εναέρια μέσα, ενώ σημείωσε: «Τη χρήση των αεροσκαφών και ελικοπτέρων την έχει αποκλειστικά ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και έχουμε περιφρουρήσει το να μην μπορεί να παρέμβει κανείς. Ο κ. Κασσελάκης ήρθε σε μια δύσκολη στιγμή στο ΕΣΚΕΔΙΚ, τον φιλοξενήσαμε και τον ξεναγήσαμε σε μια δύσκολη στιγμή, καλή τη πίστει του δώσαμε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα για τα 20 εναέρια που πετούσαν πάνω από τη φωτιά του Βαρνάβα. Εκείνος επέμενε ότι ήταν 3. Η κριτική σε μένα δεν με ενδιαφέρει. Εδώ όμως μιλάμε για μαύρη προπαγάνδα απέναντι στο πυροσβεστικό σώμα. Και αυτό είναι μη αποδεκτό, είναι λαϊκισμός, είναι μη αποδεκτός, θεωρώ ότι το κάνει μήπως καταφέρει να στεριώσει ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που δεν το βλέπω αν συνεχίσει έτσι.

    Στα χρόνια του πυροσβεστικού σώματος μπορεί να αμφισβητήσει κανείς πολιτικές και πολιτικούς αλλά τη μάχη αυτών των παιδιών όχι. Και οι πύργοι ελέγχων έχουν καταγεγραμμένα τα στοιχεία».

    «Θεωρώ ότι μόνιμα μπορούμε να βελτιωνόμαστε και να ενισχύουμε αυτά που κάναμε. 20 χιλιόμετρα διανύθηκαν σε λίγες ώρες. Τη σταματήσαμε στα Μέγαρα, στην Ερέτρια. Ήταν ανυπέρβλητες οι συνθήκες, άλλαζε η φορά του ανέμου, έμενε μέσα στα σπίτια. 199 πυροσβεστικά οχήματα, 36 εναέρια μέσα, 1930 αστυνομικοί, 685 οχήματα αστυνομίας, 284 απεγκλωβισμοί, ο στρατός εκεί, 16 εθελοντικές ομάδες, όλοι αυτοί συγχρονίστηκαν, άρα το κράτος και η οργανωμένη πολιτεία ήταν εκεί και έσωσαν ζωές.

    Για το πυροσβεστικό σώμα, περάσαμε ξαφνικά στο άρον – άρον σταύρωσον. Έχω τεράστια εμπιστοσύνη στην ηγεσία και στους πυροσβέστες. Κάθε μέρα από την 1η Μαΐου δίνουν τεράστιες μάχες. Δεν κάθονται δύο μέρες στη φωτιά, οπότε δεν μπορεί να έμειναν δύο μέρες χωρίς νερό και τροφή».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Κικίλιας: Η δυσκολότερη αντιπυρική περίοδος των τελευταίων 20 ετών - Αναμένονται 101 drones στην Αττική
    Κικίλιας: Η δυσκολότερη αντιπυρική περίοδος των τελευταίων 20 ετών - Αναμένονται 101 drones στην Αττική

    Ανεξέλεγκτη είναι η φωτιά, που ξέσπασε χθες στην Κορινθία, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλία.

    Ο υπουργός εξήγησε ότι πρόκειται για δύσκολη περιοχή με κλήματα και λοφίσκους, όπου δεν είναι εύκολο να επιχειρούν τα Canadair και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλές μικρές εστίες που ενδέχεται να προκαλέσουν μικρές αναζωπυρώσεις μέσα σε δυο χαράδρες της περιοχής.

    27 drones πετούν πάνω από την Αττική

    Ο Βασίλης Κικίλιας υπουργός υπογράμμισε ότι από την αρχή του καλοκαιριού η Πολιτεία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πάνω από 2.000 φωτιές, με τα στατιστικά να μαρτυρούν πως η κλιματική κρίση είναι εδώ. «Έχουμε μπροστά μας ακόμα ένα μεγάλο κομμάτι της αντιπυρικής περιόδου, η οποία αναμένεται να είναι η δυσκολότερη των τελευταίων 20 ετών, με πολλές ενάρξεις. Δυστυχώς είχαμε έναν πολύ άνυδρο χειμώνα», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

    Ερωτηθείς για το τι έχει αλλάξει φέτος ως προς την αντιμετώπιση των πύρινων μετώπων, αρχικά σημείωσε ότι σημαντικό ρόλο παίζει το ότι 10 μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας έχουν καθαριστεί 654.000 οικόπεδα. «Μπήκε ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ μέσα στα δάση μετά από 50 χρόνια και κάνουν ζώνες καθαρισμού, με δασάρχη παρόντα, εθελοντές στην πρώτη γραμμή και τα εναέρια σε επιφυλακή, ακόμη και η πληροφόρηση για υποψία φωτιάς να είναι λανθασμένη», είπε ο κ. Κικίλιας, ενημερώνοντας ότι ο αριθμός των drones που πετούν πάνω από την Αττική ανέρχεται στα 27, ενώ αναμένονται άλλα 101 από την αντιπυρική περίοδο του 2025, στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΙΓΙΣ.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Νέος υπουργός Ναυτιλίας ο Χρήστος Στυλιανίδης
    Νέος υπουργός Ναυτιλίας ο Χρήστος Στυλιανίδης

    Ο Χρήστος Στυλιανίδης αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Ναυτιλίας, μετά από την παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στη «σκιά» της τραγωδίας στο λιμάνι του Πειραιά και τον τραγικό θάνατο του 36χρονου Αντώνη.

    Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο Παύλος Μαρινάκης, στην αρχή της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

    Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανακοίνωσε την παραίτησή του το πρωί της Δευτέρας (11/9) μερικές ημέρες μετά τα όσα δραματικά διαδραματίστηκαν στο λιμάνι του Πειραιά.

    «Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι Έλληνες ναυτικοί παραβιάζοντας τους πανάρχαιους κανόνες για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα έσπρωξαν και εγκατέλειψαν έναν άτυχο νέο στα θολά νερά του λιμανιού του Πειραιά» αναφέρει μεταξύ άλλων σε αναρτησή του ο κ. Βαρβιτσιώτης.

    Και συνεχίζει:

    «Μίλησα με την οικογένεια του Αντώνη και τους μετέφερα την συμπαράστασή μας στον πόνο τους. Τους υποσχέθηκα ότι ο Αντώνης δεν θα ξεχαστεί και ότι θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να τιμήσω την μνήμη του αποδίδοντας δικαιοσύνη στο μέτρο που μου αναλογεί. Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης παρέπεμψα τα υπεύθυνα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο ολοκληρώνοντας τις από το νόμο αρμοδιότητες που έχω για τον καταλογισμό πειθαρχικών ευθυνών σε αυτούς που φταίνε. Ελπίζω και η Ελληνική Δικαιοσύνη σύντομα να οδηγήσει τους πραγματικούς αυτουργούς στο εδώλιο, όπως τους αρμόζει».

    Και καταλήγει λέγοντας:

    «Τις τελευταίες μέρες όμως γίνομαι και στόχος μιας επίθεσης που αποκτά όλο και πιο πολύ τοξικά χαρακτηριστικά. Μια δήλωσή μου που εύκολα παρερμηνεύτηκε, προκάλεσε αγανάκτηση. Ζήτησα άμεσα ειλικρινή συγγνώμη. Σε καμία περίπτωση δεν εξίσωσα τον θύμα με τους θύτες. Σε καμία περίπτωση δεν ξέπλυνα τις ευθύνες που έχει η πλοιοκτήτρια εταιρεία, τις οποίες ακόμα αρνείται να αναλάβει. Έχω μάθει να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου και να μη κρύβομαι στα δύσκολα. Μπορεί για κάποιους να είμαι ένα καλός πολιτικός, για κάποιους άλλους όχι. Αλλά δεν δέχομαι να με πετροβολούν ως άνθρωπο. Η πολιτική μου διαδρομή και η προσωπική μου αξιοπρέπεια επιβάλλουν να μην παραμείνω στη θέση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Γι’ αυτό και υπέβαλα στον Πρωθυπουργό την παραίτησή μου» σημειώνει ο παραιτηθείς υπουργός.
    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/ EUROKINISSI
  • Φωτιά στη Δαδιά: Το βάρος πέφτει στο νοτιοδυτικό μέτωπο – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Τι είπε ο Στυλιανίδης
    Φωτιά στη Δαδιά: Το βάρος πέφτει στο νοτιοδυτικό μέτωπο – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Τι είπε ο Στυλιανίδης

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη φωτιά στη Δαδιά του Έβρου, με τους πυροσβέστες να δίνουν μεγάλη μάχη για να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα. Μεγάλος στόχος των πυροσβεστών, όπως δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλανίδης είναι να ορθιοθετηθεί η περιοχή του νοτιοδυτικού μετώπου.

    Στυλιανίδης για φωτιά στη Δαδιά: Επικεντρώνουμε στο νοτιοδυτικό μέτωπο

    Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, σημείωσε πως «ήταν μια ακόμη δύσκολη βραδιά, εδώ στη Δαδιά με αναζωπυρώσεις. Έγινε μεγάλη προσπάθεια από όλους. Με σωστό συντονισμό, πραγματοποιήθηκαν προληπτικές οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών, κυρίως ατόμων από ευπαθείς ομάδες με αναπνευστικά προβλήματα. Η μετακίνηση έγινε πολύ σωστά και οι κάτοικοι βρίσκονται ήδη σε ξενοδοχεία».

    «Σήμερα το πρωί τώρα είχαμε εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης από το Πυροσβεστικό Σώμα, με τους επιτελείς που ήρθαν από την Αθήνα, μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία, την Περιφέρεια και τον Δήμαρχο της περιοχής. Πήραμε αποφάσεις που αφορούν κυρίως στο νοτιοδυτικό μέτωπο και εκεί θα επιχειρήσουν νέες επίγειες δυνάμεις που θα προσπαθήσουν να «κλείσουν» τις εστίες. Αυτή λοιπόν τη στιγμή, η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι πολύ μεγάλη και στόχος είναι να οριοθετηθεί η περιοχή του νοτιοδυτικού μετώπου», συνέχιζε και πρόσθεσε:

    «Είναι μια δύσκολη μάχη, είναι μια μάχη για να διασφαλίσουμε την προοπτική αυτού του εξαιρετικού οικοσυστήματος. Μετά τη δύσκολη αυτή μάχη, θα πρέπει οι ειδικοί να εξετάσουν το ζήτημα της αποκατάστασης των προβλημάτων που δημιούργησε η φωτιά. Κυρίως να σκεφτούμε την ανθεκτικότητα αυτού του οικοσυστήματος για το μέλλον».

    «Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμβάλλουν, καθώς ο συντονισμός και χθες το βράδυ πήγε καλά. Θερμές ευχαριστίες σε όλα τα στελέχη από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Αστυνομία, στον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες, τον Δήμαρχο, τους εθελοντές και τους Πυροσβέστες μας που κατέβαλαν και συνεχίζουν να καταβάλλουν ηρωική προσπάθεια, υπεράνθρωπη προσπάθεια, για να σώσουν το δάσος, για να διασφαλίσουν χθες το βράδυ ότι δεν θα έμπαινε η φωτιά στο χωριό. Το πετύχαμε με υπεράνθρωπες προσπάθειες. Χρειάζονται, λοιπόν, αναγνώριση οι Πυροσβέστες μας. Από όλους μας, γιατί δίνουν μια τιτάνια μάχη σε μία πολύ δύσκολη περιοχή, με δύσκολο ανάγλυφο και με πολύ μεγάλη ποσότητα καύσιμης ύλης που οδηγεί σε αναζωπυρώσεις», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.

    Στο νοτιοδυτικό μέτωπο, δουλεύουν από χθες οι υλοτομοι του Δασαρχείου, προσπαθώντας να δημιουργήσουν 2 αντιπυρικές ζώνες, ώστε να τοποθετηθούν και επίγειες δυνάμεις ως γραμμή άμυνας μαζί με τα εναέρια μέσα, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ενημέρωσης. Σημειώνεται δε πως τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν να επιχειρούν με καθυστέρηση λόγω δυσμενών συνθηκών, ενώ αισιοδοξία προκαλεί το γεγονός ότι σε ορισμένα σημεία βρίσκονται σε εξέλιξη βροχοπτώσεις.

    Αυτή την ώρα επιχειρούν ένα Mi8 και 2 Airtractors. Στο βορειοανατολικό μέτωπο προς Λυκόφως τα πράγματα πάνε καλύτερα. Επίσης, πραγματοποιείται σύσκεψη υπό τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη.

    Επί ποδός και στη Λέσβο

    Τρίτη μέρα μάχης στα βουνά της νότιας Λέσβου με το μέτωπο της φωτιάς σήμερα, για πυροσβέστες, εθελοντές, εργαζομένους στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής.

    Το βράδυ που πέρασε με υπεράνθρωπη προσπάθεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν η φωτιά να μην μπει μέσα στα εκκενωμένα χωριά της Βρίσας στην ανατολική πλευρά της φωτιάς και Σταυρός στη δυτική πλευρά. Στόχος με την βοήθεια των αεροπυροσβεστικών μέσων, μέχρι το μεσημέρι να ελεγχθούν τα μέτωπα. «Δεν έχει αέρα, ας ελπίσουμε πως μέχρι νωρίς το απόγευμα θα έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε τα μέτωπα» λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου Ανδρέας Αξής.

    Παρά τις προσπάθειες η μεγάλη φωτιά έχει κάψει 13.000 στρέμματα, έχει καταστρέψει σπίτια και η Λέσβος μετράει πληγές. Το χωριό Βρίσα έχει χτυπηθεί αλύπητα τον Ιούλιο του 2017 από ισχυρό σεισμό. Οι κάτοικοι -όσοι επέστρεψαν αποκαθιστώντας τις ζημιές που είχαν υποστεί οι ιδιοκτησίες τους- υποχρεώθηκαν να ξαναεγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

    Στο σημείο επιχειρούν 81 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 20 υδροφόρα οχήματα, ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες από την τοπική αυτοδιοίκηση. Επιχειρούν από αέρος 7 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

    Για τη συγκεκριμένη πυρκαγιά εκδόθηκαν τα εξής μηνύματα από το 112 για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων: Στις 23/7, στις 11:25, από την περιοχή Βατερά Λέσβου για την προληπτική απομάκρυνσή τους στην περιοχή Πολιχνίτο. Χτες, στις 13:30 από Βρύσα προς Πολιχνίτο και στις 15:10 από Σταυρό και κατεύθυνση προς Βατερά και Πολιχνίτο.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ

  • Κατεβαίνει στην Ηλεία ο Θεοδωρικάκος - Θα επισκεφθεί την Κρέστενα
    Κατεβαίνει στην Ηλεία ο Θεοδωρικάκος - Θα επισκεφθεί την Κρέστενα

    Στην Ηλεία θα βρεθεί τις επόμενες ώρες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος με αφορμή τη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Κρέστενας.

    Ο υπουργός αναμένεται να επισκεφθεί το Δημαρχείο και την Αστυνομία και θα βρεθεί στην περιοχή που ακόμα μαίνεται η πυρκαγιά.

  • Στην Αρχ. Ολυμπία για την άσκηση οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης, οι Υπουργοί Λ. Μενδώνη και Χ. Στυλιανίδης
    Στην Αρχ. Ολυμπία για την άσκηση οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης, οι Υπουργοί Λ. Μενδώνη και Χ. Στυλιανίδης

    Στην Αρχαία Ολυμπία θα βρίσκονται η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, το Σάββατο 4 Ιουνίου, που θα πραγματοποιηθεί μεγάλη άσκηση οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης επισκεπτών. Τους Υπουργούς θα συνοδεύουν ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου και ο Πρόεδρος της Κοινής Ομάδας Εργασίας των Υπουργείων Πολιτισμού και Κλιματικής Κρίσης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, Κώστας Καρτάλης, καθώς και τα μέλη της ίδιας ομάδας εργασίας, διευθυντές και στελέχη του ΥΠΠΟΑ.

    Μετά την άσκηση θα ακολουθήσει ευρεία σύσκεψη στην έδρα της ΠΕ Ηλείας, στον Πύργο, με συμμετοχή της Περιφέρειας, των Δημάρχων της περιοχής, όλων των συναρμόδιων φορέων (ΠΣ, ΕΛ.ΑΣ., Δασαρχεία κλπ.) καθώς και εκπροσώπων εθελοντικών ομάδων.

    Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, προχωρούν φέτος σε μια σειρά δράσεων για την αντιπυρική θωράκιση έντεκα εμβληματικών αρχαιολογικών χώρων (Δελφών, Μυκηνών, Επιδαύρου, Μυστρά, Αρχαίας Ολυμπίας, Επικούρειου Απόλλωνα, Αρχαίας Μεσσήνης, Αφαίας Αίγινας, Ηραίου Σάμου, βυζαντινού κάστρου Πλαταμώνα και Σπαθών Ολύμπου). Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται καθαρισμοί εντός και πέριξ των χώρων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους αντίστοιχους Δήμους, καθώς και ασκήσεις ετοιμότητας για οργανωμένη απομάκρυνση επισκεπτών.

    Στην Αρχαία Ολυμπία, η Λίνα Μενδώνη θα πραγματοποιήσει, επίσης, αυτοψία στα έργα που υλοποιούνται από το ΥΠΠΟΑ για την ανάδειξη και αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου.

    (Δελτίο Τύπου)

    Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

  • Με Στυλιανίδη - Μενδώνη η άσκηση στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας
    Με Στυλιανίδη - Μενδώνη η άσκηση στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας

    Μετά την απόλυτα ρεαλιστική άσκηση στο Λούβρο Ολυμπίας, μια δασική περιοχή όπου ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι μεγάλος, στην ίδια περιοχή θα διεξχθεί μια ακόμα μεγάλη άσκηση για την αντιμετώπιση επικίνδυνων καταστάσεων σε μια δασική πυρκαγιά. Το Σάββατο 4/6 το πρωί στις δέκα θα ξεκινήσει η μεγάλη άσκηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την ΕΛ.ΑΣ., το ΕΚΑΒ, το δήμο Αρχ. Ολυμπίας και άλλους φορείς.

    Το παρών θα δώσουν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασιλης Παπαγεωργίου.

    Ο κ. Στυλιανίδης θα βρίσκεται μια ημέρα νωρίτερα στην Ηλεία καθώς θα συμμετάσχει στις εργασίες του συνεδρίου AgriBusiness Peloponnese 2022.

    Στο υπουργείο Πολιτισμού αλλά και στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχοντας νωπές τις μνήμες από την περσινή πυρκαγιά που απείλησε την Ολυμπία και οι φλόγες έφτασαν στις παρυφές του Κρόνιου Λόφου, θέλουν από τη μια να θωρακίσουν τον εκ των κορυφαίων αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και από την άλλη να υπάρχει καταρτισμένο και δοκιμασμένο σχέδιο διαφυγής των επισκεπτών από εκεί.

    Το σενάριο

    Η άσκηση θα βασιστεί σε ένα απευκταίο σενάριο προληπτικής εκκένωσης του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας. Η άσκηση θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και σύμφωνα με το σενάριο φύλακας του αρχαιολογικού χώρου θα αντιληφθεί πυρκαγιά στα νότια του χώρου και θα ενημερώσει άμεσα το “199”. Θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα και θα γίνει εισήγηση για την προληπτική απομάκρυνση των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο και το νέο μουσείο.

    Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου όπου θα αποφασιστεί η προληπτική εκκένωση. Οι επισκέπτες θα απομακρυνθούν από το χώρο και το μουσείο με λεωφορείο του δήμου, συνοδεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Παράλληλα με την προληπτική απομάκρυνση των επισκεπτών, υπάρχει η πληροφορία για αγνοούμενο, για τον οποίο ξεκινούν αναζητήσεις και εντοπίζεται τραυματισμένος στην περιοχή του ποταμού Κλαδέου κοντά στον αρχαιολογικό χώρο. Έτσι η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε συνεργασία με τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς πραγματοποιεί επιχείρηση διάσωσης του τραυματία.

    Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI / ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

  • Σύσκεψη για την αντιπυρική προστασία αρχαιολογικών χώρων - Συμμετείχαν Γιαννόπουλος, Γεωργιόπουλος, Μπαλιούκος
    Σύσκεψη για την αντιπυρική προστασία αρχαιολογικών χώρων - Συμμετείχαν Γιαννόπουλος, Γεωργιόπουλος, Μπαλιούκος

    Η θωράκιση των αρχαιολογικών χώρων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης των Υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη, με τους Δημάρχους και τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες των περιοχών όπου βρίσκονται έντεκα από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Πρόκειται για τους αρχαιολογικούς χώρους Αρχαίας Ολυμπίας, Ασκληπιείου Επιδαύρου, Δελφών, Μυκηνών, Μυστρά, Ηραίου Σάμου, Αρχαίας Μεσσήνης, Αφαίας Αίγινας, Επικούρειου Απόλλωνα, Κάστρου Πλαταμώνα και Σπαθών Ολύμπου.

    siskepsi arxaiolog 2

    Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, και συμμετείχαν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο Γενικού Γραμματέα Δασών του ΥΠΕΝ Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου.

    Κατά τη σύσκεψη έγινε ολοκληρωμένη παρουσίαση των στοιχείων που προέκυψαν από αυτοψίες μικτών κλιμακίων των αρμοδίων Υπουργείων Πολιτισμού και Κλιματικής Αλλαγής, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το αμέσως προηγούμενο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτών, καταγράφηκαν οι κίνδυνοι από ενδεχόμενη εκδήλωσης πυρκαγιάς και αποτιμήθηκε η συνολική τους τρωτότητα. Οι αυτοψίες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, αφού λάβουν γνώση, να εμπλακούν ενεργά σε ζητήματα αρμοδιότητάς τους για θέματα πυροπροστασίας. Για κάθε φορέα έχουν εντοπιστεί οι ενέργειες που χρειάζεται να υλοποιηθούν με καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

    Όπως τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «Το περασμένο καλοκαίρι ήταν μία δύσκολη περίοδος με μεγάλες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Ηδη από τον προηγούμενο Νοέμβριο συνεργαζόμαστε στενά, το Υπουργείο Πολιτιμσού και Αθλητισμού με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, και να προετοιμαζόμαστε, έχοντας συγκροτήσει κοινή Ομάδα Εργασίας, προκειμένου από κοινού και με την συνδρομή των ειδικών επιστημόνων να συντονίσουμε το μείζον ζήτημα της πυροπροστασίας των αρχαιολογικών χώρων. Με βάση πολυεπιστημονικά κριτήρια, διαμορφώσαμε έναν κατάλογο με τους αρχαιολογικούς χώρους που αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο –χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν λαμβάνεται ανάλογη πρόνοια για το σύνολο των αρχαιολογικών χώρων στην επικράτεια- προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα καθαρισμοί εντός και εκτός των οργανωμένων αρχαιολογικών χώρων, καθώς και σχέδια απομάκρυνσης ανά χώρο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Ευχαριστώ τον Υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη και τους συνεργάτες του, όχι μόνο για την καλή συνεργασία, αλλά και για τα γρήγορα αντανακλαστικά στα αιτήματά μας, καθώς και τους δημάρχους και τους αντιπεριφερειάρχες που είναι σήμερα μαζί μας. Η παρουσία τους δεν είναι απλώς σημαντική, είναι απαραίτητη για όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και για τον σωστό συντονισμό των ενεργειών πρόληψης».

    siskepsi arxaiolog 3

    Στο πλαίσιο της σύσκεψης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης σημείωσε ότι η θωράκιση των αρχαιολογικών θησαυρών και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, πάντα σε συνεργασία με τα Υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, ενώ ευχαρίστησε θερμά την Υπουργό Λίνα Μενδώνη και τον Υφυπουργό Γιώργο Αμυρά για την εξαιρετική συνεργασία. «Στη βάση αυτής της συνεργασίας που έχουμε εγκαινιάσει μεταξύ των δύο Υπουργείων, προχωρούμε έγκαιρα στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για τη θωράκιση δέκα εν των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας. Πάντοτε με γνώμονα την πρόληψη, τη σωστή προετοιμασία, δουλεύουμε από κοινού για να διασφαλίσουμε τον πλούτο της χώρας, την πολιτιστικής μας κληρονομιά και το φυσικό μας περιβάλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.

    Υπενθυμίζεται ότι ήδη από 4 Ιανουαρίου 2020, έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και την ανάπτυξη σχεδίων Πολιτικής Προστασίας σε αρχαιολογικούς χώρους. Στο πλαίσιο αυτό, έχει συσταθεί και η κοινή Ομάδα Εργασίας. Έπειτα από συνδυαστική εκτίμηση του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών και της τρωτότητας των αρχαιολογικών χώρων από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, επιλέχθηκαν πιλοτικά οι παραπάνω έντεκα χώροι.

    Επιπλέον, έγινε συνολική αποτίμηση των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζουν οι εν λόγω χώροι, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών που υποδέχονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ συζητήθηκαν τα μνημόνια ενεργειών που έχουν καταρτιστεί από τις Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών και τους οικείους Δήμους για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ». Ο Υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης σημείωσε, ακόμη, ότι δρομολογούνται ασκήσεις οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών σε Αρχαία Ολυμπία, Επίδαυρο και Αφαία, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους τοπικούς φορείς.

    Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο πρόεδρος της Κοινής Ομάδας Εργασίας των Υπουργείων Πολιτισμού και Κλιματικής Κρίσης, καθηγητής του ΕΚΠΑ Κώστας Καρτάλης, η Διευθύντρια Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ Ελενα Κουντούρη, και ο Διευθυντής Μελετών και Εκτέλεσης Εργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων του ΥΠΠΟΑ Κωνσταντίνος Φρισήρας, ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ Ευάγγελος Γκουντούφας, ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της ΓΓΠΠ του ΥΠΚΚΠΠ Φοίβος Θεοδώρου, καθώς και ο εκπρόσωπος του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Νίκος Λαζαρίδης.

    Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Φωκίδας Γιώργος Δελμούζος, Π.Ε. Αργολίδας Δημήτρης Σχοινοχωρίτης, Π.Ε. Λακωνίας Νίκων Τζινιέρης, Π.Ε. Ηλείας Βασίλειος Γιαννόπουλος, Π.Ε. Μεσσηνίας Βασίλειος Καπέλιος, Π.Ε. Νήσων Βασιλική Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη, Π.Ε. Πιερίας Σοφία Μαυρίδου και Π.Ε. Σάμου Βασίλειος Πανουράκης, καθώς και οι Δήμαρχοι Άργους-Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, Επιδαύρου Αναστάσιος Χρόνης, Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, Ανδρίτσαινας - Κρεστένων Διονύσιος Μπαλιούκος, Αρχαίας Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, Αίγινας Ιωάννης Ζορμπάς, Δίου - Ολύμπου Ευάγγελος Γερολιόλιος, Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος και ο Αντιδήμαρχος Δελφών Χαρίλαος Αγαπητός.

    Τέλος, το «παρών» έδωσαν ο Υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ, Ελευθέριος Γκαρίλας, καθώς και στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος.

    Νεότερη Ενημέρωση

    Τοποθέτηση Γεωργιόπουλου κατά τη σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας

    Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος κατά την τοποθέτησή του στη σύσκεψη στην Αθήνα για την αντιπυρική προστασία των αρχαιολογικών χώρων, εξέφρασε την αγωνία του για το ενδεχόμενο μιας νέας πύρινης συμφοράς που πιθανόν να αφανίσει ό,τι απέμεινε από την πυρκαγιά του 2021.

    Αν και χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το πρόγραμμα «Anti – Nero» παρατήρησε ότι, παρόλο που οι δράσεις του υλοποιούνται ήδη εδώ και αρκετό καιρό, με πρωτοβουλία των συναρμόδιων Υπουργείων Πολιτικής Προστασίας & Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος, η Αρχαία Ολυμπία έμεινε εκτός, αντί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των παρεμβάσεων. Τόνισε ότι οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται ευνοϊκές για εκδήλωση πυρκαγιών, με τις πρώτες φωτιές να ξεσπούν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Υπογράμμισε με έμφαση ότι οι όποιες παρεμβάσεις σχεδιάζονται για την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας πρέπει να επισπευστούν γιατί ο χρόνος περνάει και η απειλή μεγαλώνει.

    Επεσήμανε ακόμη τα πλέον επίφοβα σημεία εκδήλωσης πυρκαγιάς πέριξ της Αρχαίας Ολυμπίας, ζητώντας άμεσα την έγκριση πρόσληψης έκτακτου προσωπικού για να ξεκινήσουν επικουρικά από τον Δήμο εργασίες καθαρισμού στα σημεία αυτά ώστε να έχει γίνει πράξη η θωράκιση της περιοχής το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

    Ο κ. Γεωργιόπουλος αναφέρθηκε και στις αλώβητες από την πυρκαγιά του 2021 περιοχές, τονίζοντας ότι υπάρχουν εκτάσεις δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων στα ανατολικά του Δήμου (περιοχές Λούβρου, Άσπρων Σπιτιών, Βασιλακίου κ.α.) αλλά και στα δυτικά – βόρεια, που χαρακτηρίζονται από πυκνότατη βλάστηση πεύκου και είναι άκρως επικίνδυνες για εκδήλωση πυρκαγιάς.

    Τοποθέτηση Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Β. Γιαννόπουλου, στη σύσκεψη για την αντιπυρική προστασία των Αρχαιολογικών Χώρων, στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

    Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του, στη σύσκεψη των Υπουργείων Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και Πολιτισμού & Αθλητισμού, με αντικείμενο την θωράκιση των αρχαιολογικών χώρων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, συνεχάρη τους δυο Υπουργούς για την πρωτοβουλία, αφενός γιατί εστιάζει στο κρίσιμο σημείο της πρόληψης και αφετέρου γιατί τα πρώτα δείγματα, με την εκδήλωση δεκάδων πυρκαγιών ανά την Ελλάδα - αλλά και στην Ηλεία - πριν καν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, δεν είναι ενθαρρυντικά και απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις.

    Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε την ανάγκη για πρόληψη, οργάνωση και συνέπεια στην εφαρμογή των αποφάσεων που θα ληφθούν, προκειμένου η χώρα και δη η Ηλεία, η οποία δοκιμάστηκε σκληρά το 2021, να είναι έτοιμη, τόσο στον τομέα της πρόληψης όσο και στον τομέα της αντιμετώπισης πιθανού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς. «Ο κοινωνικός και οικονομικός ιστός της Ηλείας δεν μπορεί να αντέξει ούτε να ανταπεξέλθει σε μια νέα αντίστοιχη καταστροφή και δοκιμασία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη άμεσης έναρξης καθαρισμών και παρεμβάσεων στον ευρύτερο Αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, επισημαίνοντας την επικινδυνότητα που παρουσιάζει ο Κρόνιος Λόφος εξαιτίας της πυκνής αναγέννησης, «…δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση πυρκαγιάς, από την οποία θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν τόσο ο Αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο όσο και οι εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας», σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος. Σοβαρός κίνδυνος ελλοχεύει και στον Λόφο Δρούβα όπου αναπτύσσεται ο ομώνυμος οικισμός και γειτνιάζει με την Τ.Κ Φλόκα, πολύ κοντά στην Ολυμπία, όπου επίσης υπάρχει πυκνή βλάστηση και μεγάλα πεύκα, με τους καθαρισμούς και εκεί να πρέπει να μπουν σε υψηλή προτεραιότητα. Αντίστοιχα αναγκαίες, χαρακτήρισε και τις παρεμβάσεις στην περιοχή του Επικούριου Απόλλωνα του Δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, στον τομέα της πρόληψης.

    Επιπρόσθετα, ο κ.Γιαννόπουλος τόνισε την ανάγκη για μέριμνα, όσον αφορά στους καθαρισμούς των αγροτεμαχίων πλησίον του Αρχαιολογικού χώρου – θυμίζοντας ότι το 2021 εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε αγρό λίγα μέτρα μακριά, σημειώνοντας παράλληλα ότι, σε δεύτερο χρόνο θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αλλαγής του νομικού πλαισίου, καθώς μέχρι σήμερα προβλέπει ως υποχρεωτικούς τους καθαρισμούς σε οικοπεδικούς χώρους και εντός οικισμών. Συμπλήρωσε τέλος ότι, εξαιρετικά σημαντικό θέμα που θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα, είναι η λήψη μέτρων προστασίας ή ακόμα και η απομάκρυνση μετασχηματιστών ηλεκτρικού ρεύματος από δασικές περιοχές και χώρους υψηλής επικινδυνότητας, καθώς σύμφωνα με πορίσματα της Πυροσβεστικής, μεγάλο ποσοστό πυρκαγιών στο παρελθόν έχουν ξεκινήσει από βραχυκυκλώματα στα εν λόγω δίκτυα.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch