Για τα ζητήματα που «καίνε» τους παραγωγούς της Ηλείας, με κυριότερο την περίοδο που διανύουμε αυτό της έλλειψης εργατών γης, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί χθες ο Γραμματέας του τμήματος Αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και πρώην πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο νομό.
Ο κ. Κουρεμπές ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, συναντήθηκε με αγρότες και κτηνοτρόφους του Κάμπου, στις περιοχές του Τραγανού και της Γαστούνης, όπου τον υποδέχθηκαν ο πρόεδρος της Ν.Ε του κόμματος στην Ηλεία Παναγιώτης Φλεβοτόμος, ο γεωπόνος και συντονιστής του Αγροτικού Τμήματος Ν.Ε Ηλείας Τάσος Τσάκωνας, ο εκπρόσωπος του βουλευτή Ηλείας Διονύση Καλαματιανού, Θεόδωρος Ντοάς, καθώς και μέλη της Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Κουρεμπές ενημερώθηκε για μια σειρά προβλημάτων, που ταλανίζουν αγρότες και κτηνοτρόφους, για τα οποία δεσμεύτηκε ότι θα τα μεταφέρει στους συναρμόδιους τομείς του υπουργείου Εξωτερικών, Οικονομικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής, με στόχο να επιστρέψει άμεσα στην περιοχή με απαντήσεις. Όπως φρόντισε όμως να κάνει σαφές, μεγάλο μέρος της ευθύνης για τα προβλήματα αυτά, κατέχει το κυβερνόν κόμμα, καθώς άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε.
«Σήμερα βρεθήκαμε με πρόσκληση της νομαρχιακής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία να συναντηθούμε με φορείς της περιοχής και να συζητήσουμε κυρίως το σοβαρό θέμα της έλλειψης εργατικών χεριών στην περιοχή. Δυστυχώς, εργατικά χέρια δε λείπουν μόνο από την Ηλεία, λείπουν από όλη την Ελλάδα. Υπάρχουν καλλιέργειες που έχουν ανάγκη από πολλά εργατικά χέρια όπως είναι οι φράουλες και τα καρπούζια με αποτέλεσμα η έλλειψη τους να οδηγεί πολλούς αγρότες στο να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ το πρόβλημα ξεκινάει από την στιγμή που άρχισε η Νέα Δημοκρατία να ξηλώνει το νομοθετικό πλαίσιο που είχε ξεκινήσει με τα εργόσημα και τους μετακλητούς εργάτες και την απόδοση ΑΜΚΑ σε αλλοδαπούς οι οποίοι δεν είχαν χαρτιά, ένα νομοθετικό πλαίσιο που ξεκίνησε από το 2016 και μέλημά μας ήταν να το διορθώνουμε και κάθε χρονιά να το κάνουμε καλύτερο».
Όπως σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Κουρεμπές εξαιτίας αυτών των προβλημάτων καθημερινά εργάτες γης φεύγουν και πηγαίνουν στην Ισπανία, την Ιταλία και άλλες περιοχές, που είναι πολύ πιο εύκολο να αποκτήσουν έγγραφα.
Πολλοί από αυτούς μάλιστα επιλέγουν να δουλέψουν στις χώρες αυτές ακόμα και με χαμηλότερο μεροκάματο απ΄ ότι στην Ελλάδα, καθώς εκεί δεν θεωρούνται παράνομοι.
Παράλληλα, συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα όπως η ασφάλιση της γεωργικής παραγωγής, όπου ο κ. Κουρεμπές επεσήμανε πως : «Από την δική μας την μεριά, είπαμε και στους αγρότες τι σχεδιάζαμε μέχρι το 2019 και ποιες αλλαγές σχεδιάζαμε να κάνουμε, τι είχαμε κάνει και τι παραδώσαμε στην επόμενη κυβέρνηση που σχεδόν όλα αυτά έμειναν στα συρτάρια της διοίκησης του ΕΛΓΑ και του υπουργείου και βέβαια ζητήματα που αφορούν το κόστος παραγωγής. Από την πλευρά μας, αυτά που δεσμευθήκαμε είναι ότι το επόμενο διάστημα αφού μεταφέρουμε τα ζητήματα και κάνουμε και τις συζητήσεις με τους συναρμόδιους τομείς του εξωτερικών, οικονομικών και μεταναστευτικής πολιτικής, να επιστρέψουμε σύντομα στην περιοχή και να συζητήσουμε με τους φορείς την πρότασή μας για το θέμα των εργατών γης και συνάμα να επανέλθουμε για να δούμε και ζητήματα που αφορούν στον αγροτικό τομέα της Ηλείας, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι την επόμενη φορά, μετά τις εκλογές που ελπίζουμε να είναι σύντομα, να χτίσουμε ξανά το αγροτικό προφίλ του νομού, να σταματήσει η εγκατάλειψη , να είναι βιώσιμες οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις, και αυτή είναι και η λογική μας μέσα από συνεργατικά σχήματα, για να μπορούμε να είμαστε και ανταγωνιστικοί με άλλες χώρες αλλά και ειδικά στον αγροτικό τομέα, να έρθει η περιοχή στο επίπεδο που θα έπρεπε να έχει» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γραμματέας του τμήματος Αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία σημειώνοντας παράλληλα ότι η Ηλεία είναι μια εύφορη περιοχή, μια περιοχή η οποία είναι δυναμική, με νέες καλλιέργειες, με θερμοκήπια, όπου η προστιθέμενη αξία των προϊόντων, πρέπει να επιστραφεί σ τους παραγωγούς του νομού και όχι σε μεσάζοντες διαφόρων ειδών και γιαλαντζί αγρότες.
Επιπλέον ο κ. Κουρεμπές αναφέρθηκε και στο θέμα της επισιτιστικής κρίσης, σχολιάζοντας ότι: « Προχθές το βράδυ είχαμε και μία εκδήλωση διαδικτυακή σαν παράταξη γεωτεχνικών του επιμελητηρίου που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της επισιτιστικής κρίσης. Το επόμενο διάστημα φοβόμαστε ότι θα έχουμε έντονα προβλήματα και σε επίπεδο Ευρώπης όχι τόσο έλλειψης τροφίμων, οι τρίτες χώρες θα έχουνε σίγουρα έλλειψη, αλλά τα τρόφιμα σε επίπεδο Ευρώπης θα είναι τόσο ακριβά που δεν θα μπορεί να τα πλησιάσει ο κόσμος. Εμείς κάναμε κάποιες προτάσεις από τον Μάρτιο προς την κυβέρνηση, για παράδειγμα το να δοθούν κίνητρα ή να μην κοπούν οι επιδοτήσεις που παίρνουν τα χωράφια που είναι σε αγρανάπαυση ή να δοθούν κίνητρα να καλλιεργηθούν έστω και τελευταία στιγμή με καλαμπόκι για παράδειγμα που θα προλάβαινε, για να μειωθεί το κόστος ζωοτροφών, το ενάμισι εκατομμύριο στρέμματα, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι εγκαταλελειμμένο και δεν καλλιεργούνται στην χώρα έτσι ώστε να μπορέσουν να μειωθούν οι επιπτώσεις της επισιτιστικής κρίσης. Ακόμα παρεμβάσεις ώστε να μειωθεί το κόστος της καλλιέργειας, για παράδειγμα αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ το μόνο που νοιάζει την κυβέρνηση είναι να πηγαίνουν καλά οι μετοχές στο χρηματιστήριο και όχι να μπορεί να καλλιεργήσει ο κόσμος.
Έχουν ξεκινήσει οι ζέστες άρα η άρδευση θα είναι πολύ ακριβή για τον κόσμο. Εκεί λοιπόν θα έπρεπε να υπάρχουν άμεσες και γρήγορες παρεμβάσεις της κυβέρνησης. Αντί αυτού ο υπουργός ο κ. Γεωργαντάς, προχθές που είχαμε συζητήσει να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για την κατάσταση στο υπουργείο και στον αγροτικό τομέα, το μόνο που μπόρεσε να μας πει είναι ότι καταλαβαίνουμε κι εμείς ότι δεν απέδωσαν τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει. Διαπιστώσεις κάνει ο κόσμος της αντιπολίτευσης. Όχι η κυβέρνηση! Η κυβέρνηση πρέπει να δίνει λύσεις… Εμείς θα συνεχίσουμε να προτείνουμε σαν ΣΥΡΙΖΑ και καταλαβαίνουμε ότι η χώρα βασίζεται στον σταθερό πυλώνα ανάπτυξης των αγροτικό. Ακόμα και ο τουρισμός με την πανδημία δέχτηκε σοβαρά πλήγματα», τόνισε ο κ. Κουρεμπές ενώ υπογράμμισε ότι ο αγροτικός τομέας έχει καταφέρει να κρατηθεί και θα πρέπει να επενδύσουμε σε αυτόν περαιτέρω.
Ακολούθως ο Πρόεδρος Πανηλειακού Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Βασίλειος Σμέρος αναφερόμενος στην συνάντηση με τον Γραμματέα του τμήματος Αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, τόνισε πως: «Σήμερα επισκέφτηκε τον Δήμο μας ο κ. Κουρεμπές, πρώην πρόεδρος του ΕΛΓΑ. Ήθελε να ακούσει τα προβλήματά μας από κοντά και να διαπιστώσει την πραγματικότητα. Εμείς του θέσαμε όλα τα προβλήματα που έχουμε, τα οποία είναι το εργατικό, το κόστος καλλιέργειας, το ενεργειακό και μας άκουσε με προσοχή. Έχουν λύσεις για τα προβλήματα που του αναφέραμε και μας είπε ότι όταν έρθουν στην κυβέρνηση θα λυθούν. Εμείς έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα αυτή τη στιγμή με τους εργάτες γης. Δεν υπάρχουν εργάτες να μαζέψουμε τα προϊόντα μας. Όχι μόνο δεν υπάρχουν άλλα έχει γίνει ανεξέλεγκτη και η αμοιβή τους. Ζητούν όσα θέλουν χωρίς εργόσημα χωρίς τίποτα. Εμείς είμαστε αναγκασμένοι να υποκύπτουμε γιατί δεν έχουμε άλλο τρόπο.
Τώρα, το κόστος καλλιέργειας έχει πάει πάρα πολύ ψηλά κι εμείς πλέον δεν θα μπορέσουμε να ξανά καλλιεργήσουμε τη νέα σεζόν γιατί και πάλι φέτος θα βγούμε χρεωμένοι. Οι τιμές των προϊόντων έχουν πέσει κάτω του κόστους και αυτό σημαίνει ότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά θα είμαστε στο μείον. Αυτή τη στιγμή το καρπούζι και η πατάτα έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Είναι ανεπίτρεπτο η πατάτα να έχει 25 λεπτά όταν το κόστος καλλιέργειας είναι σε αναλογία με την τιμή της 40 ανά κιλό. Και συναντάμε παντού σε όλα τα σουπερμάρκετ πατάτες Αιγύπτου, Κύπρου και Γαλλίας. Όπου οι περισσότερες πατάτες Κύπρου έρχονται από την Τουρκία. Δυστυχώς η επισιτιστική κρίση είναι είναι προ των πυλών. Του χρόνου αν συνεχιστούν τα πράγματα με αυτό τον ρυθμό και με την αδιαφορία της κυβέρνησης, εμείς δεν θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε. Και όχι μόνο δεν θα μπορέσουμε αλλά δεν θα μπορέσουμε να βγάλουμε και τις υποχρεώσεις μας. Δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε εμείς το νερό, τον γεωπόνο και τον βενζινά. Το καρπούζι μέχρι χθες κάπως πήγαινε αλλά από σήμερα άρχισε κι αυτό και φτάνει σε επίπεδα κάτω του κόστος. Το κόστος ανά στρέμμα του καρπουζιού ξεπερνάει τα 1200 € στα υπαίθρια καρπούζια. Στα θερμοκήπια είναι πολύ πιο ακριβό.
Το πρόβλημα με τους εργάτες γης είναι ότι δεν μπορούν να βγάλουν τα χαρτιά τους εδώ στην Ελλάδα και για τον λόγο αυτό φεύγουν στο εξωτερικό. Και απ’ ό,τι μου λένε στην Ιταλία την μία ημέρα πηγαίνεις και την άλλη είσαι νόμιμος».
Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος αγροτικής ανάπτυξης Δήμου Πηνειού Γιώργος Γεωργιόπουλος, αφού αναφέρθηκε στα όσα συζήτησαν με τον κ. Κουρεμπέ, εξέφρασε και την απορία του για την απότομη και μη αναμενόμενη πτώση της τιμής του καρπουζιού, αφήνοντας αιχμές για περίεργα παιχνίδια.
«Σήμερα είχαμε μία εποικοδομητική συζήτηση με μία αντιπροσωπεία από τον ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Κουρεμπέ που ήταν πρώην διοικητής του ΕΛΓΑ. Μιλήσαμε για τα λάθη που είχαν γίνει και από κείνους και παραδέχθηκαν ότι δε γνώριζαν και συνεχίσαμε την συζήτηση για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σχετικά με τον ΕΛΓΑ, το κόστος παραγωγής, τις επιδοτήσεις κι άλλα πολλά. Ήταν μία πολύ καλή συζήτηση. Το σοβαρότερο θέμα που συζητήσαμε, ήταν οι εργάτες γης που το αντιμετωπίζουμε τόσο έντονα για πρώτη φορά. Το συζητήσαμε είπαμε ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν και έχουμε κλείσει ένα ραντεβού να ξανακατεβεί αντιπροσωπεία, να είμαστε κι εμείς έτοιμοι να κάνουμε τις προτάσεις μας.
Πολλές φράουλες έχουν μείνει στα χωράφια, καρπούζια δεν φορτώνονται, υπάρχουν προβλήματα με τους εργάτες, οι πατάτες δε μαζεύονται, τα άλλα προϊόντα που πρέπει να φυτευτούν δεν φυτεύονται γιατί δεν υπάρχει εργατικό προσωπικό.
Ενώ είναι λίγα τα προϊόντα, δεν ξέρω τι έγινε αυτή την εβδομάδα γιατί η ζήτηση είναι μεγάλη, εγώ πιστεύω ότι παίζεται ένα παιχνίδι από τους ντόπιους εμπόρους γύρω από τα καρπούζια. Χθες είχαν 35 λεπτά τα στρογγυλά και 45 με 50 οι βαρέλες. Σήμερα μαθαίνω άλλες τιμές. Ξαφνικά οι τιμές έχουν πέσει πολύ. Δεν είναι τα πραγματικά νούμερα της ζήτησης αυτά. Μιλάμε για ένα κόστος φέτος στα καρπούζια 1200 € το στρέμμα με 1300 €. Αυτή τη στιγμή οι αγρότες θα μπουν το λιγότερο 500 € μέσα. Και αν οι πατάτες που όπως λένε έχουν 20 λεπτά, μιλάμε τότε για καταστροφή. Προερχόμαστε δύο χρονιές από τον κορονοϊό, η Ελλάδα τρώει εισαγόμενες και οι δικές μας πατάτες μένουν στα χωράφια» τόνισε με ένταση ο κ. Γεωργιόπουλος.