«Η πιο αιματηρή από τις σφαγές που διέπραξε η ελληνική πολιτοφυλακή εναντίον του άμαχου μουσουλμανικού πληθυσμού έγινε στην Πελοπόννησο το φθινόπωρο του 1821» αναφέρει σε βίντεο η Γενί Σαφάκ
Εντείνονται οι προκλήσεις και η προπαγάνδα των τουρκικών ΜΜΕ εναντίον της Ελλάδας, σχετικά με την κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου.
Πιο αναλυτικά, το τουρκικό κανάλι TRT, δημοσίευσε βίντεο με τίτλο: «Πρόκληση στο ελληνικό αρχιπέλαγος», παρουσιάζοντας «συγκεντρωμένη την προκλητικότητα της Ελλάδας που διατάραξε την ισορροπία που καθιέρωσε η Συνθήκη της Λωζάνης και η αντίστοιχη των Παρισίων στο Αιγαίο Πέλαγος».
Φιλοκυβερνητικοί δημοσιογράφοι και πανεπιστημιακοί μιλούν στο βίντεο για το πώς η Ελλάδα «μετέτρεψε τα νησιά, σε οπλοστάσιο και στρατώνες, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.
»Τα νησιά του Αιγαίου περιλαμβάνουν και τα Δωδεκάνησα, τα οποία το 1912 δόθηκαν στην Ιταλία με τον όρο να επιστραφούν στο Οθωμανικό κράτος. Το 1923 καθορίστηκε με την συνθήκη της Λωζάνης πως πρέπει να είναι αφοπλισμένα.
»Μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου πολέμου, αυτή την φορά δόθηκαν στην Ελλάδα», αναφέρεται.
Γενί Σαφάκ: Τα θεμέλια της Ελλάδας μπήκαν με αίμα
«Η Ελλάδα που στέκεται απέναντι στην Τουρκία με την υποστήριξη των δυτικών χωρών, οφείλει την ίδρυση της στη βάναυση δολοφονία δεκάδων χιλιάδων μουσουλμάνων.
»Ιστορικά αρχεία, έγγραφα και μαρτυρίες αποκαλύπτουν ότι η Ελληνική Επανάσταση ήταν μια σειρά από διαδοχικές σφαγές», αναφέρεται στο δημοσίευμα της Yeni Safak που επικαλείται θέσεις του γνωστού Βρετανού ιστορικού William St. Clare για την μάχη της Τριπολιτσάς και στη συνέχεια καταφέρεται κατά της Κύπρου, του Μακαρίου και του κλήρου.
«Η συνεχώς κλιμακούμενη εχθρική στάση, τις τελευταίες εβδομάδες που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας, απέκτησε νέα διάσταση με τον υπαινιγμό του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι «το ΝΑΤΟ είναι στο πλευρό μας στις εντάσεις με την Τουρκία».
Χρησιμοποιώντας έμμεσα απειλητική γλώσσα, ο Μητσοτάκης μιλώντας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, υποστήριξε ότι υπερασπίζονται «την ελευθερία ενάντια στην τυραννία, τη δημοκρατία ενάντια στον αυταρχισμό» , έγραψε η Γενί Σαφάκ και το άρθρο συνεχίζει.
«Η πιο αιματηρή από τις σφαγές που διέπραξε η ελληνική πολιτοφυλακή εναντίον του άμαχου μουσουλμανικού πληθυσμού έγινε στην Πελοπόννησο το φθινόπωρο του 1821. Οι Έλληνες, που βρήκαν μουσουλμάνους Τούρκους και Αλβανούς σε πολλούς οικισμούς, ιδιαίτερα στην Τριπολιτσά, σκότωσαν περισσότερους από 30 χιλιάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά».
«Η Ελλάδα, της οποίας τα θεμέλια μπήκαν με αίμα και δάκρυα, δεν δίστασε να ακολουθήσει την ίδια στάση και στην Κύπρο. Ενώ οι ελληνικές αρχές κατηγορούσαν την Τουρκία σαν να επρόκειτο για καταστολή εγκλήματος, επιτάχυναν επίσης το σχέδιό τους να "καθαρίσουν" το νησί από τους μουσουλμάνους Τούρκους εξοπλίζοντας τους Ελληνοκύπριους» σημειώνεται.
Παναγιωτόπουλος: Πλησιάζουμε επικίνδυνα στα όρια της υπομονής μας
Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έστειλε σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα τη Δευτέρα να εγκαταλείψει την επιθετικότητα έναντι της Ελλάδας, δεσμευόμενος, παράλληλα, ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να αμυνθούμε και να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας».
«Πλησιάζουμε επικίνδυνα στα όριά μας, στα όρια της εγκράτειας και της υπομονής μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος, αναφορικά με την Τουρκία, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο ασφαλείας GLOBSEC στη Μπρατισλάβα.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε αναφορά στο casus belli από την πλευρά της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο, ενώ αναφέρθηκε και στις καθημερινές παραβιάσεις του εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά.
«Είναι περίεργο να έχεις έναν σύμμαχο που σε απειλεί με πόλεμο, εάν αποφασίσουμε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα, ένα δικαίωμα που μας δίνει το Διεθνές Δίκαιο. Απειλή πολέμου από έναν σύμμαχο σε έναν άλλο; Δεν θέλουμε να έχουμε τέτοιους συμμάχους. Και δεν θέλω συμμάχους που κάνουν 40 και πλέον υπερπτήσεις την ημέρα. Και όχι μόνο υπαρπτήσεις αλλά και παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Πετούν και πάνω από κατοικημένες περιοχές και μέσα στη νύχτα. Αναρωτιέμαι για ποιον λόγο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε και για τις τουρκικές αιτιάσεις για τα ελληνικά νησιά, σημειώνοντας πως «είναι περίεργο που έχουμε έναν σύμμαχο, που επιχειρηματολογεί για την αποστρατιωτικοποίηση κάποιων νησιών μας και λέει ότι αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν θα τα πάρει».
Και προσέθεσε:
«Θα χάσουμε την κυριαρχία τους; Θα τα χάσει η Ελλάδα από κάποιον άλλο; Αυτά δεν είναι μόνο απαράδεκτα, αλλά και εντελώς παράλογα. Θα κάνουμε τα πάντα για να αμυνθούμε και να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Θα σας πω ότι πλησιάζουμε επικίνδυνα στα όριά μας. Στα όρια της εγκράτειας και της υπομονής μας», τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Οικονόμου: Δεν πρόκειται να μπούμε σε ανταγωνισμό έντασης και λεκτικές αντιπαραθέσεις
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, έκανε λόγο για καθαρές τοποθετήσεις καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας από συμμάχους και εταίρους. Επίσης, στάθηκε στους ανυπόστατούς ισχυρισμούς εκ μέρους της Τουρκίας, όσων αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι υπέρ των διαύλων επικοινωνίας, χωρίς όμως να δέχεται υποδείξεις για τον πως θα ασκεί την εξωτερική της πολιτική.
Τόνισε δε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι θα εκπροσωπηθεί η Τουρκία στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή σε επίπεδο υφυπουργού.
«Αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση όλες τις προκλήσεις και έτσι θα κάνουμε. Δεν πρόκειται να μπούμε σε ανταγωνισμό έντασης μέσω λεκτικών αντιπαραθέσεων. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι η ουσία και το αποτέλεσμα. Οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας καταδικάζουν. Έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας. Έχουμε την ικανότητα να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» είπε ο κ. Οικονόμου.
Δένδιας: Οι τουρκικές θέσεις δεν αντέχουν στη κριτική
Η Ελλάδα έχει στο οπλοστάσιό της τα πιο σύγχρονα επιχειρήματα του Διεθνούς Δικαίου, σε αντίθεση με την Τουρκία, της οποίας οι θέσεις δεν ανέχουν σε καμία κριτική, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην 104η Ετήσια Γενική Συνέλευση 2022 του ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.
Ο Νίκος Δένδιας παρέθεσε εκτενώς τα παράνομα επιχειρήματα που αντιμετωπίζει Αθήνα, αποδίδοντας στην Άγκυρα έναν αδιέξοδο νέο-οθωμανικό αναθεωρητισμό.
«Οι τουρκικές θέσεις δεν αντέχουν σε καμία κριτική. Αποτελούν εκδηλώσεις ενός νέο-οθωμανικού αναθεωρητισμού, τμήματα ενός ιδεολογήματος, μιας περιφερειακής δήθεν υπερδύναμης, η οποία επιχειρεί να επιβάλει τη θέλησή της δια της απειλής ισχύος έναντι στους γείτονές της», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.
«Εύχομαι ειλικρινά η Τουρκία να δει καθαρά ότι αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη. Να επιστρέψει στην πορεία σύγκλισης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ευρωπαϊκές και τις παγκόσμιες αξίες και να κατανοήσει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μια γέφυρα προς την Ευρώπη» συνέχισε.
«Μια γέφυρα προς ένα καλύτερο μέλλον, το οποίο θέλω να σας πω ότι πιστεύω ακράδαντα ότι ελπίζει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του τουρκικού λαού και της τουρκικής κοινωνίας όταν, δηλαδή όταν και εάν, του δίνεται η ευκαιρία να μιλήσει ελεύθερα. Και να σταματήσει η προσπάθεια εγκλωβισμού της τουρκικής κοινωνίας και κατ΄ επέκταση και της Ελλάδας στο μέλλον, σε διεκδικήσεις και αντιπαλότητες που ανήκουν σε περασμένους αιώνες και σε περασμένες εποχές» πρόσθεσε ο κ. Δένδιας, υπογραμμίζοντας:
«Να καταστεί, δηλαδή, σαφές στην Τουρκία ότι η πολιτική των κανονιοφόρων, η πολιτική του Σουλεϊμάν του Νομοθέτη στη Μεσόγειο ανήκει τελείως σε μια άλλη εποχή. Είτε του Σουλεϊμάν στον 16ο αιώνα, είτε των κανονιοφόρων στον 19ο και άντε στις αρχές του 20ου. Πάντως με κανέναν τρόπο στον 21ο αιώνα. Όμως, μεγάλη αισιοδοξία δεν έχω».
«Ποια είναι η δική μας απάντηση σε αυτό; Η εθνική ομόνοια, η εθνική ομοψυχία, η δυνατότητά μας να προβάλλουμε τις θέσεις μας και η πεποίθησή μας ότι, ανεξαρτήτως παραμέτρων, η χώρα είναι ισχυρή και μπορεί, βασισμένη στις δικές της Ένοπλες Δυνάμεις και στις δυνάμεις της κοινωνίας και της οικονομίας της την οποία και εσείς υπηρετείτε, να υπερασπίσει τα εθνικά δίκαια και το μέλλον των επόμενων γενεών της» κατέληξε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.