Πολιτικά

Νέο μήνυμα από ΕΕ σε Τουρκία: Αντιπαραγωγική η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας

Νέο μήνυμα από ΕΕ σε Τουρκία: Αντιπαραγωγική η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας

H Toυρκία συνεχίζει να απομακρύνεται από την ΕΕ, γι'αυτό οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις παραμένουν παγωμένες, ανέφερε ο Επίτροπος Διεύρυνσης και Γειτονίας - Συμπλήρωσε ότι παραμένει η ανησυχία για το κράτος-δικαίου

Νέο αυστηρό μήνυμα έρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το μπαράζ τουρκικών προκλήσεων. Οι αναφορές για υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικές περιοχές είναι πηγή ανησυχίας ανέφερε ο Επίτροπος Διεύρυνσης και Γειτονίας, Όλιβερ Βάρχελι, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τονίζοντας παράλληλα ότι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας για μερικά από τα νησιά της είναι αντιπαραγωγική και έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Βάρχελι υπογράμμισε ότι αναμένεται από την Τουρκία να δεσμευτεί απερίφραστα στις σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και την ειρηνική επίλυση των διαφωνιών.
Σημείωσε, επίσης, ότι η Τουρκία παραμένει εταίρος κλειδί για την ΕΕ σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, ενώ χαρακτήρισε «θετικό» το γεγονός ότι οι «εντάσεις με την Τουρκία έχουν μειωθεί τους περασμένους μήνες, καθώς οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο υποχώρησαν το 2021». Ο Όλιβερ Βάρχελι επισήμανε ότι «η μεγαλύτερη πρόκληση με την Τουρκία παραμένει η έλλειψη προοπτικής για επίλυση του Κυπριακού» τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στα Βαρώσια.
H Toυρκία συνεχίζει να απομακρύνεται από την ΕΕ, γι'αυτό οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις παραμένουν παγωμένες ανέφερε ο Επίτροπος Διεύρυνσης και Γειτονίας. Συμπλήρωσε ότι παραμένει η ανησυχία για το κράτος-δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα και έκανε λόγο για οπισθοδρόμηση μιλώντας για στόχευση πολιτικών κομμάτων, υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης, αλλά και για ό,τι αφορά στο σεβασμό των γυναικών.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος στηλίτευσε εκ νέου την άρνηση της Τουρκίας να σεβαστεί τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τον Οσμάν Καβάλα και επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να φέρνει το θέμα στις συζητήσεις με τους Τούρκους συνομιλητές.
Δένδιας: Η πολιτική «Σουλεϊμάν του μεγαλοπρεπούς» στη Μεσόγειο δεν ανήκει στον 21ο αιώνα
Ιδιαίτερη αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε, πριν απο ένα 24ωρο, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα.

Ειδικότερα όπως είπε, «η ελληνική επιχειρηματολογία είναι απολύτως επαρκής, απολύτως πειστική και έχει στο οπλοστάσιό της τα πιο σύγχρονα επιχειρήματα του διεθνούς δικαίου». «Αντιθέτως», συνέχισε, «οι τουρκικές θέσεις δεν αντέχουν σε καμία κριτική, αποτελούν εκδηλώσεις ενός νεοοθωμανικού αναθεωρητισμού, τμήματα ενός ιδεολογήματος μιας περιφερειακής δήθεν υπερδύναμης, η οποία επιχειρεί να επιβάλει τη θέλησή της δια της απειλής της ισχύος απέναντι στους γείτονές της».

Όπως πρόσθεσε, «εύχομαι ειλικρινά η Τουρκία να δει καθαρά ότι αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη, να επιστρέψει στην πορεία σύγκλισης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ευρωπαϊκές και τις παγκόσμιες αξίες και να κατανοήσει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μία γέφυρα προς την Ευρώπη, μία γέφυρα προς ένα καλύτερο μέλλον, το οποίο πιστεύω ακράδαντα ότι ελπίζει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του τουρκικού λαού και της τουρκικής κοινωνίας, δηλαδή όποτε και εάν του δίνεται η ευκαιρία να μιλήσει ελεύθερα και να σταματήσει η προσπάθεια εγκλωβισμού της τουρκικής κοινωνίας και κατ΄ επέκταση και της Ελλάδας στο μέλλον».

Συνεχίζοντας ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε ότι «σε διεκδικήσεις και αντιπαλότητες που ανήκουν σε περασμένους αιώνες και σε περασμένες εποχές, να καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι η πολιτική των κανονιοφόρων, η πολιτική Σουλεϊμάν του μεγαλοπρεπούς στη Μεσόγειο, ανήκει τελείως σε μία άλλη εποχή, είτε του Σουλεϊμάν στον 16ο αιώνα, είτε των κανονιοφόρων στον 19ο και άντε στις αρχές του 20ου. Πάντως με κανένα τρόπο στον 21ο αιώνα».

«Όμως μεγάλη αισιοδοξία δεν έχω», είπε ο Νίκος Δένδιας, τονίζοντας παράλληλα σε αυτό το σημείο, ότι «η δική μας απάντηση είναι η εθνική ομόνοια, η εθνική ομοψυχία, η δυνατότητά μας να προβάλλουμε τις θέσεις μας και η πεποίθησή μας ότι ανεξαρτήτως παραμέτρων η χώρα είναι ισχυρή και μπορεί βασισμένη στις δικές της Ένοπλες Δυνάμεις και στις δυνάμεις της κοινωνίας και της οικονομίας της να υπερασπίσει τα εθνικά δίκαια και το μέλλον των επόμενων γενεών της».
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα