Πολιτικά

Ενέργεια: Αντίθετη η Αθήνα στο σχέδιο της Κομισιόν για μείωση του φυσικού αερίου κατά 15% - Τι είπε ο Οικονόμου

Ενέργεια: Αντίθετη η Αθήνα στο σχέδιο της Κομισιόν για μείωση του φυσικού αερίου κατά 15% - Τι είπε ο Οικονόμου

«Όχι» στο σχέδιο της Κομισιόν για μείωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου κατά 15% λέει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.

«Η κυβέρνηση δεν συμφωνεί με την πρόταση Κομισιόν. Έχουμε καταθέσει προτάσεις και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η κατεύθυνση αυτή μπορεί να δώσει λύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο κυλιόμενων διακοπών ρεύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην πάμε στην εφαρμογή αυτών των συστάσεων. Στόχος να μην υπάρξει διατάραξη όσον αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα».

Τι είπε για την πυρκαγιά στην Πεντέλη

Σχετικά με την πυρκαγιά στην Πεντέλη σχολίασε ότι επρόκειτο για μια ιδαίτερα δύσκολη φωτιά καθώς μπήκε πολύ γρήγορα και με μεγάλη ταχύτητα στον αστικό ιστό. «Η φωτιά εξελισσόταν σε μια περιοχή που συνδυάζεται η πυκνή δόμηση με την ύπαρξη βλάστησης. Σύμφωνα με τον Μετεωρολογικό Σταθμό Πεντέλης οι άνεμοι τα ξημερώματα της Τετάρτης έφτασαν τα 113 χλμ. ανά ώρα, κάτι που ισοδυναμεί με 11 μποφόρ, ενώ χθες έφταναν τα 7 μποφόρ με ριπές ανέμου που ξεπερνούσαν τα 100 χλμ την ώρα.

Όλοι οι αρμόδιοι -όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- έκαναν το καλύτερο δυνατό με πολύ γρήγορη και έγκαιρη παρουσία, με μεγάλη κινητοποίηση και κυρίως με πολύ καλύτερο συντονισμό σε σχέση με αυτόν που υπήρχε στο παρελθόν. Ήταν εμφανές στο κάθε αντικειμενικό παρατηρητή ότι υπήρχε σχέδιο, ψυχραιμία και επαγγελματισμός στη διαχείριση των πύρινων μετώπων», προσέθεσε.

Άνοιξε με το σταγονόμετρο η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου

Νωρίτερα την Πέμπτη έγινε γνωστό ότι η Ρωσία άνοιξε τελικά την στρόφιγγα φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ωστόσο αυτό γίνεται με το σταγονόμετρο, καθώς ο αγωγός Nord Stream 1 άρχισε να λειτουργεί με το 30% της χωρητικότητάς του και ότι αυτή η ποσότητα είναι εγγυημένη για δύο ώρες.

Στην Ευρώπη κάθε άλλο παρά καθησυχάζονται από την εξέλιξη αυτή και υπογραμμίζουν ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί την ενεργειακή παροχή ως όπλο και αυτό θα συνεχίσει να κάνει και ότι το άνοιγμα του αγωγού δεν αποτελεί σταθερή κατάσταση.

Όταν η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε το έκτακτο ευρωπαϊκό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στάθηκε ακριβώς σε αυτήν την εκτίμηση και τόνισε ότι η Gazprom είναι ένας εντελώς αναξιόπιστος προμηθευτής και πως η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη για το χειρότερο δυνατό σενάριο

Οι προτάσεις της Κομισιόν

Οι προτάσεις της Κομισιόν για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην ΕΕ, για να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο μίας περαιτέρω μείωσης ή πλήρους διακοπής των ρωσικών ροών, δεν «μένουν» σε εθελοντικά μέτρα για τον περιορισμό της ζήτησης κατά 15% έως και την επόμενη άνοιξη.

Μία διάταξη δίνει τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κηρύξει την ΕΕ σε κατάσταση συναγερμού και να επιβάλλει υποχρεωτική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου σε όλες τις χώρες, ακόμη και σε αυτές που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα επάρκειας της προσφοράς.

Τι προβλέπει ο νέος Κανονισμός

Ειδικότερα, με έναν νέο Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που προτείνει η Κομισιόν, θα μπορεί να κηρύσσει κατάσταση συναγερμού και να επιβάλλει υποχρεωτική μείωση της ζήτησης είτε με δική της πρωτοβουλία είτε μετά από αίτημα τουλάχιστον τριών χωρών – μελών. «Ο συναγερμός συμβαίνει όταν υπάρχει ένας σημαντικός κίνδυνος μεγάλης έλλειψης αερίου ή μία εξαιρετικά υψηλή ζήτηση που καταλήγει σε σημαντική επιδείνωση της κατάστασης προσφοράς αερίου, αλλά όπου η αγορά είναι ακόμη σε θέση να διαχειρισθεί αυτή τη διαταραχή», αναφέρει η Επιτροπή.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι τρεις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, οι οποίες είναι αυτές που θα έχουν κατά βάση το πρόβλημα επάρκειας σε περίπτωση περαιτέρω μείωσης ή διακοπής των ροών του ρωσικού αερίου, θα μπορούν να επιβάλλουν μείωση στην κατανάλωση και των υπόλοιπων 24 χωρών.

Μεταφορά του προβλήματος σε όλες τις χώρες

Ένας τέτοιος μηχανισμός θα μετέφερε, στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, και στις άλλες χώρες της ΕΕ την αναταραχή που θα δημιουργούσε η μείωση της κατανάλωσης και η επιβολή δελτίου στη Γερμανία και κάποιες γειτονικές της χώρες.

Μένει να φανεί, αν αυτό θα γίνει δεκτό από τις χώρες του Νότου, οι οποίες δεν φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουν θέμα επάρκειας αερίου, καθώς έχουν εναλλακτικές δυνατότητες, όπως την προμήθεια LNG ή μέσω άλλων αγωγών.

Η απόφαση, πάντως, για τον Κανονισμό του Συμβουλίου απαιτεί ειδική πλειοψηφία των 27 χωρών της ΕΕ και όχι ομοφωνία.

Τα νοικοκυριά δεν κινδυνεύουν με δελτίο

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν επιβληθεί η υποχρεωτική περικοπή της κατανάλωσης, αυτή δεν θα αφορά κατ’ αρχήν τα νοικοκυριά, τα οποία θεωρούνται «προστατευμένοι πελάτες», όπως και οι βασικές κοινωνικές υπηρεσίες (νοσοκομεία και σχολεία) με βάση τον υφιστάμενο κανονισμό της ΕΕ για την ασφάλεια της προμήθειας φυσικού αερίου.

«Θα ήταν τα τελευταία που θα επηρεάζονταν από τις ελλείψεις και, αν δεν υπάρξουν άλλα απρόβλεπτα γεγονότα, δεν θα επηρεασθούν άμεσα από μεγάλης κλίμακας διακοπές από τη Ρωσία», αναφέρει η Κομισιόν σε κείμενο με ερωτήσεις – απαντήσεις που ανάρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Ωστόσο, ενθαρρύνει τα νοικοκυριά να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, για παράδειγμα με τη μείωση του επιπέδου της θέρμανσης και του κλιματισμού, το κλείσιμο των διακοπτών ρεύματος όταν δεν χρειάζεται να είναι αναμμένοι και με τη βελτίωση της μόνωσης των κατοικιών τους, όπου είναι δυνατό. Και στο ίδιο πλαίσιο ζητά από τις χώρες να προχωρήσουν σε ενημερωτικές καμπάνιες για την εξοικονόμηση ενέργειας.

«Και μόνο μία χαμηλότερη θερμοκρασία στον θερμοστάτη για τη θέρμανση μπορεί να εξοικονομήσει έως 10 δις. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως».

Οι περικοπές στη βιομηχανία

Τα μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης που προβλέπει το σχέδιο της Κομισιόν εστιάζουν στη βιομηχανία. Αν και σημειώνεται ότι επαφίεται σε κάθε χώρα – μέλος να αποφασίσει τον τρόπο που θεωρεί καλύτερο για τη μείωση της ζήτησης, όλες οι χώρες – μέλη θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα κριτήρια και τις αρχές του σχεδίου, με βάση τα οποία θα αποφασίζεται σε ποιες δραστηριότητες θα «ψαλιδιστεί» η χρήση του αερίου.

«Η ΕΕ κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει μία μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποκλεισθεί αν υπάρξουν απειλές για την ασφάλεια της προσφοράς», σημειώνει η Επιτροπή.

Το ελληνικό σχέδιο για ασφάλεια εφοδιασμού

Σήμερα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση και το Σχέδιο Προληπτικής Δράσης της ΡΑΕ με τα μέτρα διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας σε περίπτωση διακοπής και στη χώρα μας των εισαγωγών καυσίμου από τη Μόσχα. Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνει τις δράσεις για ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας:

  • Διπλασιασμό ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη
  • Λειτουργία με ντίζελ 5 μονάδων ηλεκτροπαραγωγής
  • Αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ιταλία
  • Αύξηση χωρητικότητας Ρεβυθούσας με το FSU
  • Καμπάνιες ενεργειακής εξοικονόμησης
  • Υποχρεωτική περικοπή τροφοδοσίας με αέριο στο Επίπεδο Συναγερμού 3

Επίσης, στην περίπτωση που υπάρξει σημαντική διαταραχή του εφοδιασμού με αέριο, ώστε να κηρυχθεί Κατάσταση Συναγερμού 3 σε περιφερειακό ή πανευρωπαϊκό επίπεδο, είναι πιθανό να χρειαστεί να επιστρατευθούν περιορισμοί τροφοδοσίας σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών, αν δεν είναι εφικτό με τους μηχανισμούς αγοράς να καλυφθεί η ζήτηση των προστατευόμενων πελατών.

Η σχετική λίστα προτεραιοτήτων, για τους περιορισμούς, ακολουθεί το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης που έχει εκπονήσει ο ΔΕΣΦΑ. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι ηλεκτροπαραγωγοί με αέριο και ακολουθούν:

  • Μεγάλοι Βιομηχανικοί Καταναλωτές (ετήσια κατανάλωση πάνω από 100 GWh).
  • Μικροί Βιομηχανικοί Καταναλωτές (ετήσια κατανάλωση κάτω από 100 GWh).
  • Εμπορικοί Καταναλωτές
  • Προστατευόμενοι Καταναλωτές (νοικοκυριά, νοσοκομεία, αεροδρόμια, σχολεία κ.ά.).

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup