Πολιτικά

Κόκκαλης: Η ευημερία των πολιτών απαιτεί την αλλαγή του σημερινού συστήματος

Κόκκαλης: Η ευημερία των πολιτών απαιτεί την αλλαγή του σημερινού συστήματος

Το πρώτο είναι η συμμετοχή. «Οι Βρυξέλλες δεν είναι το αόρατο όργανο κάποιων εξωγήινων, αλλά οι άνθρωποι που στέλνουμε εμείς εκεί με την ψήφο μας», δηλώνει ο Πέτρος Κόκκαλης, προκειμένου, προσθέτει , «να δώσουμε νέες μάχες, όπως τις δίναμε καθημερινά επί πέντε χρόνια στο ευρωκοινοβούλιο, εναντίον των οπισθοδρομικών και ακροδεξιών δυνάμεων». Πετύχαμε πολλά τονίζει και ζητάει από τους πολίτες «να εμπιστευτούν τον ΚΟΣΜΟ και να προσέλθουν στην κάλπη για να μας στηρίξουν».

«Οι Πράσινοι», τονίζει ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και υποψήφιος ευρωβουλευτής, «δεν ασχολούμαστε με τη φύση για την φύση, αλλά γιατί η ανάσχεση της κλιματικής κρίσης είναι όρος επιβίωσης του ανθρώπου και η πρότασή μας για μια «Εθνική Πράσινη Συμφωνία», είναι ένα ολιστικό, ρεαλιστικό και δικαιότερο σχέδιο, διαπνεόμενο από τις δημοκρατικές αξίες, που αποσκοπεί στην ευημερία του ανθρώπου.

Ολιστικό, γιατί προβλέπει κάτω από την ομπρέλα της «πράσινης μετάβασης» την αναδιάταξη του παραγωγικού, οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου. Δικαιότερο γιατί έχει ως πρόταγμα τη μείωση των ανισοτήτων και τη φράση «να μην μείνει κανείς πίσω», καθώς και τη διαφύλαξη ως δημόσιων αγαθών, της υγείας, του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, της στέγης, των μετακινήσεων.

Και ρεαλιστικό, όπως αποδείχθηκε από τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που λόγω πανδημίας έσπασε το ταμπού του κοινού δανεισμού της ΕΕ και η μέριμνα για τους πολίτες πέρασε σε πρώτο πλάνο, έναντι της οικονομίας του κέρδους.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης απέδειξε πως ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός, αρκεί να το θελήσουμε και να σχεδιάσουμε γι’ αυτόν», λέει, προσθέτοντας ότι η συνέχιση αυτών των πολιτικών θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές δυνάμεις που θα στείλουν οι πολίτες στις Βρυξέλλες.

Για την ΚΑΠ τονίζει ότι είναι "ένα σύστημα που δεν υπηρετεί ούτε τους παραγωγούς ούτε τους καταναλωτές και μάλιστα επιβαρύνει την υγεία και την τσέπη μας". Και είναι ένα σχέδιο που οι Πράσινοι δεν το ψήφισαν ενώ κατηγορούνται για τις αδυναμίες του.

Ο κ. Κόκκαλης αμφισβητεί την πράσινη πολιτική της κυβέρνησης, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μεν τη δημιουργία των θαλάσσιων πάρκων, αλλά «δεν μας είπε ότι οι συνολικά 90 προστατευόμενες περιοχές γειτνιάζουν με τα οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί σε πετρελαϊκές επιχειρήσεις για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Τέλος, εκφράζει την πεποίθηση ότι ο ΚΟΣΜΟΣ θα εκλέξει εκπρόσωπο στις ευρωεκλογές και θα συνεχίσει την πορεία του και στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο, πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν βήματα υπέρ ενός οργανωμένου διαλόγου μεταξύ των δυνάμεων της δημοκρατίας, της προόδου και του ορθολογισμού, ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες αλλαγής του πολιτικού σκηνικού. Αυτός ήταν και ο λόγος της πρόσφατης επιστολής του προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του υποψήφιου ευρωβουλευτή και Γραμματέα του ΚΟΣΜΟΥ Πέτρου Κόκκαλη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την δημοσιογράφο Νίνα Μελισόβα:

ΕΡ: Ακούμε παράπονα των πολιτών, κυρίως των νέων, ότι το ΕΚ δεν αποφασίζει για τα μεγάλα ζητήματα και ότι δεν στέλνουμε άξιους εκπροσώπους στις Βρυξέλλες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή. Τι θα σήμαινε υψηλή αποχή και τι διακυβεύεται στο μελλοντικό ΕΚ;

ΑΠ: Η ζωή μας στη δημοκρατία διαμορφώνεται από τις εκλεγμένες πλειοψηφίες - ασκούν εξουσία αυτοί που ψηφίζουμε αν προσέλθουμε στην κάλπη. Αυτό συμβαίνει και στην ΕΕ και σας το λέω πια με την εμπειρία των περασμένων πέντε ετών και των μαχών που δώσαμε καθημερινά ενάντια στις συντηρητικές, τις οπισθοδρομικές αλλά και τις ακροδεξιές δυνάμεις εκεί, για να φέρουμε θετικές αλλαγές. Είναι μία αλήθεια που υποσκάπτεται στο εσωτερικό της χώρας, όσο η πολιτική τάξη διεκδικεί τα εύσημα για κάθε τι θετικό, δίχως αντίλογο, ενώ φορτώνει τα αρνητικά στην ΕΕ, όταν δεν φτάνει στη συνωμοσιολογία και την απαξίωση της εκλογικής διαδικασίας. Αποτελεί κραυγαλέο παράδειγμα αυτών των πρακτικών, το γεγονός πως ο κ. Μητσοτάκης είπε και επιμένει πως ο ίδιος έφερε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την ώρα μάλιστα που παραβιάζει στην πράξη τις αρχές και το λόγο δημιουργίας του Ταμείου.

Μακάρι οι πολίτες να σπάσουν το φράγμα της ελλιπούς και συχνά κακής ενημέρωσης, να δουν πως το 80% όσων γίνονται στη χώρα και την ήπειρό μας αποφασίζονται στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο από τους εκλεγμένους ευρωβουλευτές και τους εκπροσώπους κάθε πλειοψηφίας στα κράτη-μέλη, και να συμμετέχουν σε αυτές τις εκλογές. Δεν υπάρχουν “Βρυξέλλες”, ως ένα αδιόρατο όργανο εξωγήινων που ορίζουν τις ζωές μας, αλλά όσων εμείς στείλαμε εκεί, που μέχρι χθες συμπεριελάμβανε και τον κ. Λαγό για παράδειγμα.

Μακάρι οι νέοι, και όχι μόνο, να δουν τις ταμπέλες με τις συγχρηματοδοτήσεις όλων των μεγάλων έργων στη χώρα. Μακάρι να μιλήσουν με τους αγρότες και να μάθουν πως επιβιώνουν, αλλά και τα προβλήματα που τους δημιούργησε η δεξιά με τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τρίτες χώρες. Μακάρι να δουν, σε όποιο ζήτημα τους απασχολεί, από το κράτος δικαίου μέχρι την Υγεία, ποιος τους διαφυλάσσει σε καιρούς αχαλίνωτης παγκοσμιοποίησης, επίθεσης στα δημόσια αγαθά και δικαιώματα, και φυσικά κλιματικής κρίσης. Οι απαντήσεις υπάρχουν - αρκούν μόνο λίγα λεπτά στο διαδίκτυο. Κι ας προσέλθουν στην κάλπη ενημερωμένοι και αποφασισμένοι να αλλάξουν τον κόσμο. Να συμμετέχουν στο μέλλον τους.

ΕΡ: Ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης, ο οποίος μετά από αντιθέσεις ψηφίστηκε πόσο επηρεάζει την καθημερινότητά μας.

ΑΠ: Να σημειώσουμε ότι ακόμη δεν έχει επισήμως υιοθετηθεί. Παρόλο που έχει λάβει το πράσινο φως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχει κολλήσει στο Συμβούλιο της ΕΕ, δηλαδή στους υπουργούς των κρατών μελών. Η ανίερη συμμαχία δεξιάς και άκρας δεξιάς έκανε μια απίστευτη εκστρατεία παραπληροφόρησης για το τι θα επιφέρει η νομοθεσία. Πρόκειται για μία εγκληματική προσπάθεια να ξηλώσουν την πράσινη μετάβαση στη βάση δογματισμών, ειδικών συμφερόντων και άρνησης ανάληψης της ευθύνης για την προστασία των πολιτών, κόντρα στις μεγάλες αλλαγές που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε για το μέλλον των παιδιών μας.

Ο τίτλος του νόμου μπορεί να παραπέμπει σε κάτι προαιρετικό, αλλά σας διαβεβαιώ πως δεν είναι. Όλο και μεγαλύτερα κομμάτια της γης καθίστανται μη καλλιεργήσιμα λόγω ξηρασίας ή υπερβολικής χρήσης φυτοφαρμάκων και καταστροφής της βιοποικιλότητας που τα έκανε γόνιμα. Χωρίς διαφύλαξη και αποκατάσταση της φύσης, θα είμαστε ολοένα και περισσότερο εκτεθειμένοι σε πλημμύρες, ξηρασίες, πυρκαγιές και άλλα ακραία φαινόμενα.

Βρισκόμαστε σε ένα οριακό σημείο. Το 80% των οικοτόπτων στην ΕΕ βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Επομένως η ικανότητά μας να αποκαταστήσουμε τα δάση, τους υγροτόπους, τα ποτάμια και τα θαλάσσια οικοσυστήματα θα κρίνει το αν θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε ένα πλανήτη που μπορεί να συντηρήσει την ανθρώπινη ζωή στο μέλλον. Το λέμε και θα το λέμε συνέχεια μέχρι να γίνει συνείδηση σε όλους. Οι Πράσινοι δεν ασχολούμαστε με τη φύση για την φύση, αλλά γιατί είναι όρος για την επιβίωση του ανθρώπου· το αυτονόητο που προσπερνάει η δεξιά, αλλά και κομμάτι των προοδευτικών που αρκείται σε τίτλους δίχως να μπαίνει στην ουσία.

ΕΡ: Πού εδράζεται η δυσαρέσκεια για την ΚΑΠ και είναι εφικτή μια τροποποίησή της που να ικανοποιεί και τους Έλληνες αγρότες;

ΑΠ: Έχουμε μία ΚΑΠ και ένα σύστημα τροφίμων - παραγωγής και κατανάλωσης - που δεν υπηρετεί ούτε τους παραγωγούς, ούτε τους καταναλωτές και μας χτυπάει όλους στην υγεία και την τσέπη μας. Επιβλήθηκε από υπέρμαχους μίας ανεξέλεγκτης παγκοσμιοποίησης κεφαλαίων, αλλά όχι ανθρώπινων αξιών και ελέγχων.

Ένας αγρότης σήμερα στην ΕΕ είναι εγκλωβισμένος σε ό,τι αφορά τους σπόρους και τα φυτοφάρμακα σε ένα ολιγοπωλιακό και πανάκριβο σύστημα δίχως επιλογές. Την ίδια ώρα, η δεξιά έχει ανοίξει την πόρτα σε τρίτες χώρες και προϊόντα που κανείς δεν ξέρει αν παράχθηκαν υπό καθεστώς δουλείας ή υποαμειβόμενης εργασίας, κανείς δεν γνωρίζει αν τηρούν τις προϋποθέσεις για την υγεία του καταναλωτή.

Γι’αυτό και οι Πράσινοι την καταψήφισαν, σε αντίθεση με τη δεξιά που την επέβαλε με την πλειοψηφία που είχε και σήμερα κατηγορεί τους Πράσινους, που την καταψήφισαν, για τα αποτελέσματα. Είναι αδιανόητο, όσο και εξοργιστικό το πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να ψεύδεται σήμερα, δίχως ουσιαστικό αντίλογο από τα Μέσα.

ΕΡ: Ποιο είναι το όραμα της Εθνικής Πράσινης Συμφωνίας την οποία προτείνει ο ΚΟΣΜΟΣ;

ΑΠ: Η Εθνική Πράσινη Συμφωνία είναι ένα ολιστικό σχέδιο αναδιάταξης της παραγωγής και κατανάλωσης με σκοπό τη μείωση των ανισοτήτων, τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, την επαναφορά της έννοιας του δημόσιου αγαθού στο νερό, την τροφή, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τη στέγη και τις μετακινήσεις. Ουσιαστικά προσαρμόσαμε τις αρχές και εξειδικεύσεις της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την Ελλάδα.

Είναι πολιτική επιλογή η δυστυχία και η ανέχεια σήμερα, όταν έχουμε τους πόρους και τα μέσα να τις αμβλύνουμε. Δεν χρειάζεται κανείς τις αναλύσεις του Πικετί, άλλων προσωπικοτήτων ή διεθνών οργανισμών για να το καταλάβει. Αρκεί να δει τριγύρω του την υπερσυγκέντρωση πλούτου και μέσων, εις βάρος των πλειοψηφιών. Αν θέλετε, αυτή ίσως είναι και η μεγαλύτερη αιτία της αποχής που παρατηρείται στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, από πολίτες που πλέον δεν πιστεύουν πως κάτι θα αλλάξει μέσα από εκλογές. Εμείς λέμε πως γίνεται! Το πετύχαμε πολλές φορές το περασμένο διάστημα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, και θέλουμε να συνεχίσουμε αν μας εμπιστευτούν αρκετοί πολίτες και προσέλθουν στην κάλπη για να μας στηρίξουν. Είναι μία προσπάθεια που ξεκίνησε με τις ευρωεκλογές και θα συνεχιστεί στις εθνικές και τοπικές εκλογές.

ΕΡ: Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο πρώτος κοινός δανεισμός της ΕΕ δίνει έμφαση στην πράσινη και στην ψηφιακή μετάβαση. Πώς προχωράει στην Ευρώπη και στην Ελλάδα κι αν βλέπετε κι άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες.

ΑΠ: Η πανδημία, ως αποτέλεσμα του σημερινού συστήματος, ενός υπαρκτού καπιταλισμού που λειτουργεί εις βάρος ανθρώπων και πλανήτη, αποτέλεσε σημείο καμπής για την ΕΕ και τον κόσμο συνολικά. Οι μεγάλες δυνάμεις της ΕΕ αποδέχτηκαν τη βασική αρχή που απαρνήθηκαν μέχρι τότε, πως αν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς, δεν είναι κανένας ασφαλής. Ξαφνικά δέχτηκαν τη λύση του ευρωομολόγου που οι Πράσινοι πρότειναν από το 2010 για το χρέος των χωρών του νότου, δέχτηκαν την αναγκαιότητα για τη διαφύλαξη των δημόσιων δομών Υγείας, δέχτηκαν την από κοινού δράση για τα μεγάλα ζητήματα της ένωσης και του πλανήτη.

Με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η ΕΕ απέδειξε πως δεν είναι ουτοπία η μέριμνα για τους πολίτες σε πρώτο πλάνο, αντί σε τελευταίο. Απέδειξε πως ένας άλλος κόσμος είναι όντως εφικτός, αρκεί να το θελήσουμε, και να σχεδιάσουμε για αυτόν.

Για το αν μπορούμε να περιμένουμε συνέχιση και επέκταση αυτών των πολιτικών θα σας απαντήσω μετά τις εκλογές, αναλόγως της πλειοψηφίας που θα προκύψει από τις κάλπες σε κάθε κράτος-μέλος. Ήδη στο περασμένο κοινοβούλιο είχαμε το ΕΛΚ να δηλώνει προς τις κάμερες πως εκείνοι έφεραν το Ταμείο και τις λύσεις, την ώρα που παρασκηνιακά, νόμο στο νόμο, τροπολογία στην τροπολογία, οδηγία στην οδηγία, πάλευαν για την ουσιαστική καταστρατήγησή του και την χρήση των σημαντικών πόρων που είχαν συγκεντρωθεί για να διατηρηθεί το σύστημα που μας έφτασε μέχρι εδώ. Δηλαδή στις πανδημίες, τις πλημμύρες και ξηρασίες, τις ανισότητες, την ανέχεια και την ρύπανση.

ΕΡ: Έχετε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργειακή μετάβαση και είστε κατά των εξορύξεων ορυκτών καυσίμων. Υπάρχει ένα ρεαλιστικό εναλλακτικό ενεργειακό μοντέλο, που να συνοδεύεται όπως λέτε από «κοινωνική δικαιοσύνη»;

ΑΠ: Θα σας απαντήσω πως αυτό που δεν είναι ρεαλιστικό, είναι το να συνεχίσουμε με τη χρήση ορυκτών καυσίμων - θα καούμε ζωντανοί το καλοκαίρι, θα παγώσουμε το χειμώνα, οι μεταναστευτικές ροές θα πληθύνουν, περιοχές θα ερημοποιηθούν και θα ξεσπάσουν συγκρούσεις ακόμα και για το νερό.

Παράλληλα, το κόστος των ορυκτών καυσίμων στην ίδια την οικονομία, ακόμα κι αν παραγνωρίζαμε το κλιματικό ζήτημα, οδηγεί στην ομηρία πολιτών και οικονομίας από κάθε καθεστώς και πολυεθνική παραγωγής ορυκτών καυσίμων, κλιμακώνει σε ακραίο βαθμό την κοινωνική αδικία και δυσπραγία. Δεν είναι παράλογη η ιδέα πως η κοινωνική συνοχή θα διαρραγεί πολύ πριν μας εξαφανίσει η αλλαγή στο κλίμα αν συνεχίσουμε όπως πάμε.

Για να το πούμε απλά. Όσο οι πολίτες κοιτάνε με τρόμο το λογαριασμό στο ρεύμα, στην αντλία καυσίμων ή το αγροτικό πετρέλαιο, με τις τιμές να απογειώνονται σε κάθε σύρραξη ή κρίση, ο ήλιος και ο αέρας παραμένουν δωρεάν πηγές παραγωγής ενέργειας. Δωρεάν! Ποιος είναι ο ρεαλισμός του σημερινού συστήματος; Τα υπερκέρδη; Η υπερφορολόγηση των πολιτών μέσα από την είσπραξη επιπλέον τελών και ΦΠΑ πάνω στα υπερκέρδη; Ή τα επιδόματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην Ελλάδα για την ενεργειακή ακρίβεια, δηλαδή η μερική επιστροφή φόρων που εισπράχθηκαν επί της αισχροκέρδειας, ως κουπόνι για να καταλήξει πίσω στα υπερκέρδη, στις εταιρείες;

Έχουμε την τεχνολογία να παράξουμε και να διαμοιράσουμε ενέργεια με δημοκρατικό τρόπο, αρκεί να το αποφασίσουμε. Κάνοντας το, θα τελειώσουμε μια και καλή την ενεργειακή φτώχεια, θα σταματήσουμε να στηρίζουμε τα αντιδημοκρατικά πετρελαιοπαραγωγά καθεστώτα ανά τον πλανήτη, θα μειώσουμε σημαντικά τις τιμές στο ράφι, στην διατροφή, στην παραγωγή, στις μετακινήσεις, στην ψύξη και τη θέρμανση σε καιρούς κλιματικής κρίσης. Αυτός είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος, αν αποφασίσουμε πως η ανθρώπινη ευημερία προέχει ενός συστήματος που ευνοεί λίγους και γεννάει αδιέξοδα για τους πολλούς.

ΕΡ: Η κυβέρνηση δεν είναι υπέρ της κλιματικής δράσης;

ΑΠ: Οι καλύτερες ιδέες και πολιτικές, “καίγονται” στο λάθος πλαίσιο. Και αυτή η κυβέρνηση που δηλώνει πράσινη στις κάμερες και στη συνέχεια επιδοτεί την έρευνα κοιτασμάτων, μόνο συνεκτικό πλαίσιο δεν έχει δώσει. Αντιθέτως, η δράση της δείχνει το ακριβώς αντίθετο - μία στο καρφί και μία στο πέταλο, αναλόγως του τι χρειάζεται η ίδια επικοινωνιακά και όχι μόνο.

Για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός στην εξαγγελία των θαλάσσιων πάρκων δεν μας είπε πως οι συνολικά 90 προστατευόμενες περιοχές γειτνιάζουν με τα οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί από την κυβέρνηση σε πετρελαϊκές επιχειρήσεις για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου σε Ιόνιο και Κρήτη. Συμβαδίζουν αυτά; Δείχνουν συνεκτικό σχέδιο σαν αυτό που προτείνει ο ΚΟΣΜΟΣ; Μπορεί να πείσει κανέναν ο Πρωθυπουργός με τις εξαγγελίες του;

ΕΡ: Ποιο είναι το κλίμα που εισπράττετε από τις περιοδείες σας και ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους πολίτες;

ΑΠ: Η κλιματική κρίση είναι βίωμα στις αγροτικές περιοχές και την ύπαιθρο, με την ανατροπή των εποχών που καταστρέφει τη σοδειά, τις καλλιέργειες. Όπως είναι σε όσους έχουν καεί ή πλημμυρίσει, στη Δαδιά, στη Θεσσαλία και αλλού. Ως εκ τούτου, είναι πολύ δεκτικοί στις λύσεις που προτείνουμε, αντιλαμβάνονται το κατεπείγον και το σκεπτικό, αλλά μένει να αποδειχτεί αν καταφέραμε να ξεπεράσουμε την καθημερινή παραπληροφόρηση για να δημιουργήσουμε την απαιτούμενη πίστη στο εγχείρημα της πράσινης μετάβασης για αρχή και της Εθνικής Πράσινης Συμφωνίας, στην κάλπη.

ΕΡ: Σε ποιό κομμάτι του πολιτικού φάσματος τοποθετείτε τον ΚΟΣΜΟ;

ΑΠ: Η σημερινή αριστερά είναι οι Πράσινοι γιατί μόνο το πράσινο σχέδιο είναι σε θέση να απαντήσει ρεαλιστικά στην αλλαγή που πρέπει να κάνουμε στο παραγωγικό, οικονομικό και φυσικά στο κοινωνικό σύστημα για να διαφυλάξουμε τις ανθρωπιστικές αξίες, τη δημοκρατία και την ειρήνη.

Είναι επιτακτική η ανάγκη να βρεθούν τρόποι συντονισμένου και οργανωμένου διαλόγου των δυνάμεων της δημοκρατίας, της προόδου και του ορθολογισμού, έτσι ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες αλλαγής του πολιτικού σκηνικού. Αυτή η κυβέρνηση ούτε μπορεί, ούτε θέλει. Σας θυμίζω πως στις άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου η σύγκλιση προοδευτικών δυνάμεων κατέστη εφικτή, ήταν γύρω από την πράσινη πρόταση και τις λύσεις που προωθούμε.

Σε εθνικό επίπεδο η ιστορική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι αν η χώρα να βρεθεί στην πρωτοπορία πράσινης μετάβασης, φροντίζοντας παράλληλα να μην μείνει κανένας και καμία πίσω, ή αν θα αφήσουμε την κλιματική κρίση να βάλει φωτιά στις κοινωνικές προκλήσεις οδηγώντας μας σε ατραπούς που δεν θέλω καν να φανταστώ. Στόχος είναι ο πολίτης και η δημοκρατία, στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, με τρόπο δίκαιο για όλους και για όλες.

ΕΡ: Τι θα είναι το πρώτο που θα κάνετε αν εκλεγείτε ευρωβουλευτής

ΑΠ: Θα ενταχθούμε στην ομάδα των Πράσινων στο κοινοβούλιο, θα προχωρήσουμε στην πανελλαδική οργάνωση του ΚΟΣΜΟΥ και θα μεταφέρουμε την πράσινη προοπτική σε όσους περισσότερους πολίτες μπορούμε, για να χτίσουμε τις απαραίτητες συναινέσεις στις λύσεις, αλλά και την κοινωνική πίεση προς το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα για τις αλλαγές που έχουμε μπροστά μας.

ΕΡ: Είστε από τα λίγα ίσως το μόνο κόμμα που προτάσσει την κλιματική δικαιοσύνη έναντι της κλιματικής αλλαγής. Δίνει δηλαδή πρώτα την κοινωνική διάσταση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

ΑΠ: Ένας άνθρωπος που μένει ή εργάζεται σε ένα κτίριο δίχως ικανή θέρμανση, ψύξη, ή μόνωση, τι θα κάνει στον καύσωνα, στους 50 βαθμούς Κελσίου, ή αντίστοιχα στο βαρύ χειμώνα; Ένας άνθρωπος που πλημμύρισε η γη και το σπίτι του, η ζωή του όλη, πώς θα σταθεί ξανά στα πόδια του; Πώς θα αντιμετωπίσει κάποιος ή κάποια τα θέματα υγείας που θα εντείνονται όσο το κλίμα εκτροχιάζεται, όσο η τροφή γίνεται χειρότερη λόγω εισαγωγών από τρίτες χώρες;

Δικαιοσύνη επίσης σημαίνει αναγνώριση πως δεν τα κάψαμε όλοι μαζί, για να παραφράσω τη γνωστή ρήση. Ούτε είμαστε ίσοι απέναντι στα μέσα αντιμετώπισης του προβλήματος, ή συμβολής στην επίλυση του. Κι αυτό ισχύει μεταξύ ακραία βιομηχανικών κρατών και μη, αλλά και πολιτών με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και ευάλωτων. Να το επεκτείνουμε λίγο; Τι πρόσβαση στη δικαιοσύνη έχει ένας απλός πολίτης μετά τις αλλαγές Φλωρίδη, ή τα δικαιώματά του, δεδομένων των παρεμβάσεων Μητσοτάκη στο κράτος δικαίου; Αν όλα αυτά μας οδηγούν προς ένα νέο ναδίρ, ποιος πολίτης θα συνεχίσει να πιστεύει στην κοινωνία και την πολιτική διαδικασία;

Να το ξαναπώ κι ας κλείσουμε έτσι: αν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς, δεν θα είναι κανείς ασφαλής. Ή θα κάνουμε έναν κόσμο για όλους, ή θα οδηγηθούμε σε κοινωνικά και πολιτικά αδιέξοδα δίχως προοπτική για κανέναν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup