Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019 11:25

Ωδείο Ολύμπιον: Ρεσιτάλ κιθάρας από το Γιώργο Καφεντζή

Γράφτηκε από τον

Πραγματοποιείται την Παρασκευή 12 Απριλίου, στις 9 το βράδυ, από το ΩΔΕΙΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝ [Διεύθυνση: Περσαινίτη Διονυσία], το ρεσιτάλ κιθάρας του βραβευμένου καθηγητή του και σολίστ Γιώργου Καφεντζή.

Η συναυλία θα γίνει στο θέατρο «Απόλλων», με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Θα επαναληφθεί μια εβδομάδα αργότερα στην Πάτρα ως νικητήρια συναυλία στα πλαίσια του 28ου Διαγωνισμού Κιθάρας Πατρών Λ. Ζώη-Ε. Ασημακόπουλος, μια και ήταν το περυσινό Α΄βραβείο.

Το ρεπερτόριο θα περιλαμβάνει έργα Weiss, Bach, Aguado, Barrios, Paganini.

O Γιώργος Καφεντζής, είναι καθηγητής κιθάρας πλέον στο Ωδείο Ολύμπιον, εκεί όπου ξεκίνησε σε ηλικία 10 ετών τις μουσικές του σπουδές και αποφοίτησε από αυτό ως σολίστ κιθάρας με Δίπλωμα και βαθμό Άριστα παμψηφεί και Α΄βραβείο, με καθηγητή τον ακούραστο μεγάλο δάσκαλο της κιθάρας Γιάννη Κακολύρη, ο οποίος ήταν ο αρχιτέκτονας και οδηγός του και στην κατάκτηση του Διαγωνισμού κιθάρας που θεωρείται ο κορυφαίος στην Ελλάδα, καθώς απαρτίζεται η επιτροπή του, από κορυφαίες μουσικές προσωπικότητες διεθνούς ακτινοβολίας.

Η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Πύργου. Χορηγοί επικοινωνίας: Πρωινή, ilialive.gr Δ.Ο.Β.(Δημοσιογραφικός Οργανισμός Βαρουξή)

resital

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019 15:00

Σχετικά Άρθρα

  • Μελέτη: Η μουσική επιταχύνει την ανάρρωση μετά από χειρουργικές επεμβάσεις
    Μελέτη: Η μουσική επιταχύνει την ανάρρωση μετά από χειρουργικές επεμβάσεις

    Η ακρόαση μουσικής έχει ισχυρή ηρεμιστική επίδραση

    Ημουσική μπορεί να έχει ισχυρή ηρεμιστική επίδραση στους ασθενείς που αναρρώνουν από χειρουργική επέμβαση, δείχνει ανασκόπηση μελετών, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Χειρουργών στο Σαν Φρανσίσκο. Όπως διαπιστώθηκε, η μουσική μειώνει το άγχος, τον αντιληπτό πόνο και τον καρδιακό ρυθμό και η μείωση των επιπέδων κορτιζόλης κατά την ακρόαση μουσικής μπορεί να παίζει ρόλο στη διευκόλυνση της ανάρρωσης των ασθενών.

    Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ότι οι ασθενείς που άκουγαν μουσική, είχαν στατιστικά σημαντική μείωση του πόνου την επομένη της χειρουργικής επέμβασης. Ο πόνος μετρήθηκε με τη χρήση δύο μέτρων που ζητούσαν από τους ασθενείς να αναφέρουν οι ίδιοι τα επίπεδα του πόνου τους και με βάση την αριθμητική κλίμακα αξιολόγησης εντοπίστηκε μείωση περίπου 19%. Επιπλέον, στα αυτοαναφερόμενα από τους ασθενείς επίπεδα άγχους σημειώθηκε μείωση κατά περίπου 3%, ενώ οι ασθενείς που άκουγαν μουσική παρουσίασαν και μειωμένο καρδιακό ρυθμό σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν άκουγαν μουσική.

    Τέλος, οι ασθενείς που άκουγαν μουσική χρησιμοποίησαν λιγότερη από τη μισή ποσότητα μορφίνης σε σύγκριση με εκείνους που δεν άκουσαν μουσική την πρώτη ημέρα μετά τη χειρουργική επέμβαση.

    Πηγή: NewsBomb.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Μουσική: Βάλτε τη στην… εξίσωση της ζωής
    Μουσική: Βάλτε τη στην… εξίσωση της ζωής

    Δείτε πώς η μουσική βελτιώνει κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας.

    Πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς μουσική; Χωρίς μουσική, συναισθηματικά θα ήμαστε ανήμποροι να εκφραστούμε, αλλά και να ακούσουμε τους άλλους. Ο Γερμανός φιλόσοφος Φρίντριχ Νίτσε είπε κάποτε: «Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος». Χωρίς αυτήν, η ζωή θα ήταν σαν φαγητό χωρίς αλάτι.

    Η μουσική δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο και είναι η μόνη «γλώσσα» που όλος ο κόσμος καταλαβαίνει. Μας οδηγεί σε μέρη που κανένα ταξιδιωτικό γραφείο δεν θα μπορούσε. Μας κρατά συντροφιά σαν ένα καλό βιβλίο. Βάλτε τη μουσική στην… εξίσωση της ζωής σας και δείτε πώς θα δώσει πνοή, φως και χρώμα σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς σας.

    Στρες + μουσική = χαλάρωση

    Η μουσική μπορεί να αποσπάσει την προσοχή μας από αρνητικές σκέψεις και ανησυχίες. Επιπλέον, μας βοηθά να απελευθερώσουμε με υγιή τρόπο τα συναισθήματα που μας βασανίζουν και μας γεμίζουν άγχος. Όταν τα συναισθήματα συσσωρεύονται μέσα μας χωρίς διέξοδο έκφρασης, προκαλούν εσωτερική αναστάτωση. Όταν όμως ακούμε στίχους με τους οποίους ταυτιζόμαστε, νιώθουμε μια παρηγοριά, επειδή μιλούν για οικεία συναισθήματα που ίσως να μην είχαμε βρει τα κατάλληλα λόγια να τα εκφράσουμε.

    Συναίσθημα + μουσική = αξέχαστη ανάμνηση

    Η μουσική μάς συντροφεύει σε πολλά σημαντικά γεγονότα της ζωής μας – από το νανούρισμα που μας τραγουδούσε η μαμά μας όταν ήμαστε μωρά, στα πρώτα μας σχολικά χρόνια, στην αποφοίτηση, μέχρι τα σκαλιά της εκκλησίας. Θα έλεγε κανείς ότι θα μπορούσε να μας βοηθήσει να γράψουμε την αυτοβιογραφία μας.

    Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UCLA) εξηγούν ότι τα συναισθήματα που δημιουργούνται από την ακρόαση μουσικής χαράζουν στη μνήμη μας ανεξίτηλες αναμνήσεις. Μάλιστα, η σχέση μεταξύ μουσικής και μνήμης είναι τόσο δυνατή που ένα τραγούδι –εκείνο το κομμάτι που έπαιζε όσο ερωτευόμασταν, ταξιδεύαμε ή αποχωριζόμασταν ένα σημαντικό πρόσωπο– μας ξυπνά τα ίδια συναισθήματα που νιώσαμε τότε που το ακούσαμε για πρώτη φορά.

    Δεν είναι τυχαίο που άτομα με Αλτσχάιμερ μπορούν να ανακτήσουν μέρος της μνήμης τους ακούγοντας τη μουσική που τους συντρόφευε στη νιότη τους. Κι ενώ πολλές φορές η μνήμη τους δεν τους επιτρέπει να θυμούνται ποιοι είναι, η μουσική έχει τη δύναμη να τους βοηθήσει να ανακαλέσουν γεγονότα του παρελθόντος μέσα από συγκεκριμένες νότες.

    Δουλειά + μουσική = συγκέντρωση

    Καθώς η μουσική περνά στον εγκέφαλο, ενεργοποιεί την απελευθέρωση της ντοπαμίνης, κάτι που, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Neurosience, ανεβάζει άμεσα τη διάθεση, αυξάνει τα κίνητρα και βελτιώνει την προσοχή. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μανίλα προσθέτουν ότι η μουσική χωρίς στίχους βελτιώνει τη μνήμη και την ικανότητα ανάκλησης πληροφοριών, μειώνει το άγχος και ενισχύει την παραγωγικότητα, γεγονός που την καθιστά την καλύτερη υπόκρουση για κάθε είδους δραστηριότητα.

    Άσκηση + μουσική = καλύτερη απόδοση

    Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό «Psychological Bulletin», η μουσική οξύνει τις αισθήσεις, αυξάνει την απόδοση και, ταυτόχρονα, μειώνει το αίσθημα δυσκολίας.

    Για καλύτερα αποτελέσματα, οι ειδικοί προτείνουν να συνδέσουμε τη μουσική με αναμνήσεις και εικόνες που μας δίνουν ώθηση. Αυτό το τέχνασμα ενεργοποιεί περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου που μας δίνουν κίνητρο ακόμα και όταν δεν έχουμε όρεξη να βγούμε από το σπίτι.

    Πηγή: Vita

  • Τα κοράλλια «ανασταίνονται» όταν «ακούν» μουσική
    Τα κοράλλια «ανασταίνονται» όταν «ακούν» μουσική

    Την χαμένη τους ζωτικότητα μπορούν να ανακτήσουν οι κοραλλιογενείς ύφαλοι χάρη στη μουσική, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα.

    Με την αναγέννηση των κοραλλιών, αναγεννιέται ταυτόχρονα και η ελπίδα πως η ραγδαία μείωση του πληθυσμού τους που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες δεκαετίες μπορεί να αναστραφεί.

    Η ανακάλυψη αυτή πραγματοποιήθηκε από μία ομάδα επιστημόνων, η οποία χρησιμοποίησε ήχους σε έναν κοραλλιογενή ύφαλο στις ακτές των Παρθένων Νήσων των ΗΠΑ, όπως αναφέρει ο Guardian. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι προνύμφες των κοραλλιών είχαν επτά φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εγκατασταθούν εκεί συγκριτικά με πριν.

    «Ελπίζουμε ότι αυτός είναι ένας τρόπος να επαναφέρουμε την υγεία στον ύφαλο» δήλωσε η ερευνήτρια του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole στη Μασαχουσέτη Ναντέγκε Αόκι.

    Η μέθοδος αυτή, σύμφωνα με την κα Αόκι «θα μπορούσε να προσελκύει όχι μόνο προνύμφες κοραλλιών αλλά και ψάρια πίσω στον ύφαλο».

    Οι ερευνητές πραγματοποίησαν το πείραμα αυτό μόνο σε μία από τις τοποθεσίες, ενώ αναπαρήγαγαν ήχους σε δύο ακόμη περιοχές, στις οποίες περιλαμβάνονταν ένας υποβαθμισμένος και ένας πιο υγιής ύφαλος.

    Να σημειωθεί πως, οι προνύμφες των κοραλλιών χρησιμοποιούν τα ωκεάνια ρεύματα για να κολυμπούν ελεύθερα, αλλά μόλις βρουν ένα μέρος για να εγκατασταθούν, «γατζώνονται» μόνιμα σε οποιοδήποτε σημείο βρουν.

    Οι μελετητές ερευνούσαν εδώ και καιρό τη θεωρία της αναπαραγωγής ήχων στους υγιής υφάλους και πώς αυτοί μπορούν να προσελκύσουν προνύμφες.

    Τα αποτελέσματα από την έρευνα αυτή «μιλούν» από μόνα τους. Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι προνύμφες είχαν από 1,7 έως επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να εγκατασταθούν στον ύφαλο, όπου το ηχητικό τοπίο «εμπλουτιζόταν».

    «Αυτά τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι η ηχητική υπόκρουση μπορεί να διευκολύνει την εγκατάσταση προνυμφών κοραλλιών, προσφέροντας μια πολλά υποσχόμενη νέα μέθοδο για την ανοικοδόμηση των κοραλλιογενών υφάλων», γράφουν οι ερευνητές στην μελέτη τους.

    Η Αόκι, όμως, έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν συνιστά μια θαυματουργή θεραπεία. «Χρειάζεται προσοχή στην εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας» εξήγησε. «Αποτελεί μια πολύπλοκη προσπάθεια, που απαιτεί να ληφθούν μέτρα για να διασφαλιστεί η επιβίωση αυτών των κοραλλιών, αλλά και η ανάπτυξή τους με την πάροδο του χρόνου».

    Τα προειδοποιητικά μηνύματα

    Να σημειωθεί πως, η έρευνα αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα θαλάσσια ασπόνδυλα, που χάνουν τη ζωή τους λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, της υπεραλίευσης και της ρύπανσης.

    Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021, ο πληθυσμός των κοραλλιογενών υφάλων ανά τον κόσμο έχει μειωθεί περίπου στο μισό από το 1950, με την ποικιλότητα των ειδών στους υφάλους να μειώνεται κατά περισσότερο από 60%.

    Σε μια άνιση μάχη με τον χρόνο και την ανθρωπογενή περιβαλλοντική κρίση, οι επιστήμονες είχαν εγκαταστήσει ειδικά χαλύβδινα πλαίσια, τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως τόπος αναπαραγωγής.

    Τα πρώτα «θύματα» της κλιματικής κρίσης

    Ωστόσο, οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια προκαλούν «πρωτοφανή μαζική λεύκανση» των κοραλλιών, φαινόμενο που προειδοποιεί για το «θάνατο» των θαλάσσιων ασπόνδυλων.

    Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι επειδή τα κοράλλια αποβάλλουν τα πολύχρωμα φύκια που ζουν στους ιστούς τους, εξαιτίας του θερμικού στρες. Χωρίς την άλγη χάνουν τα χρώματά τους και είναι ευάλωτα σε ασθένειες και τελικά πεθαίνουν.

    «Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι τα πρώτα θαλάσσια οικοσυστήματα που θα μπορούσαμε να χάσουμε από την κλιματική αλλαγή, πράγμα που σημαίνει ότι είναι και τα πρώτα που πρέπει να σώσουμε», τόνισε ο θαλάσσιος βιολόγος του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, Στίβι Σίμσον, ο οποίος μελετά την επίδραση του ήχου στους υφάλους εδώ και 20 χρόνια.

    «Αν μπορούμε να σώσουμε υφάλους, μπορούμε να σώσουμε τα πάντα», πρόσθεσε.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Το Νο1 χόμπι που κρατά τον εγκέφαλό σου «νέο»
    Το Νο1 χόμπι που κρατά τον εγκέφαλό σου «νέο»

    Η δύναμη της μουσικής είναι γνωστή εδώ και χρόνια, αλλά τώρα η επιστήμη έχει και αποδείξεις.

    Έρευνες βρήκαν ποιο είναι το Νο1 χόμπι που ενώ εσύ μεγαλώνεις μπορεί και διατηρεί τον εγκέφαλό σου «νέο». Κι’ όμως μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Geriatric Psychiatry, διαπίστωσε ότι η μουσική κάνει καλό στην υγεία του εγκεφάλου μας.

    Οι ερευνητές εξέτασαν 1.107 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο άνω των 40 ετών με μέση ηλικία τα 67. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν μόνοι τους τη μουσική τους εμπειρία μέσω ερωτηματολογίου και συμμετείχαν σε μια γνωστική αξιολόγηση, η οποία δοκίμασε την εργασιακή μνήμη και την εκτελεστική τους λειτουργία. Στη συνέχεια, οι ερευνητές μελέτησαν πώς 4 πτυχές της μουσικότητας – η ακρόαση μουσικής, το παίξιμο ενός οργάνου, το τραγούδι και η ικανότητα αυτοαναφοράς – επηρέασαν τη γνωστική συμπεριφορά και τη συνέκριναν με άτομα που δεν είχαν μουσικό υπόβαθρο.

    «Αυτή η μεγάλης κλίμακας, διαχρονική μελέτη υποστηρίζει προηγούμενες έρευνες που δείχνουν ότι η μουσική προπόνηση υποστηρίζει τη γνωστική υγεία βελτιώνοντας τη μνήμη και μειώνοντας τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης που σχετίζεται με την ηλικία», δήλωσε ο Dr Gary Small, ειδικός στη μνήμη, τον εγκέφαλο και τη γήρανση στη HuffPost. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 83% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες, επομένως δεν είναι εντελώς ενδεικτικό του γενικού πληθυσμού.

    «Η αναπαραγωγή μουσικής περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό την εκτελεστική σας λειτουργία, επομένως είναι φυσικό για άτομα με μουσικό υπόβαθρο να βλέπουν βελτίωση στον εγκέφαλο», είπε ο Dr. Golnaz Yadollahikhales, νευρολόγος στο Cedars-Sinai στην Καλιφόρνια, ο οποίος δεν σχετίζεται με τη μελέτη. Η εκτελεστική μας λειτουργία αναφέρεται στην ικανότητά μας να κάνουμε πολλαπλές εργασίες και να οργανωνόμαστε, και να είμαστε σε θέση να ταξινομούμε και να ιεραρχούμε προτεραιότητες. Επιπλέον, η αναπαραγωγή μουσικής μας κρατά γνωστικά ενεργούς, που σημαίνει ότι προκαλεί τον εγκέφαλό μας.

    Το να είσαι γνωστικά ενεργή σε όλη τη ζωή μπορεί να έχει προστατευτικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου. Αυτό είναι γνωστό ως η γνωστική σου δεξαμενή ή γνωστικό απόθεμα και δραστηριότητες όπως η αναπαραγωγή μουσικής μπορούν να το δημιουργήσουν. Τα άτομα με καλό γνωστικό απόθεμα έχουν καλή απόδοση ακόμα και όταν η απεικόνιση του εγκεφάλου τους έχει σημάδια ατροφίας. Η ατροφία του εγκεφάλου συνδέεται με ζητήματα όπως η άνοια και η αφασία, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ . «Οι ασθενείς μου που ήταν μουσικοί ή που έπαιζαν ακόμα μουσική τη στιγμή της διάγνωσης θα έδειχναν καλύτερη γνωστική λειτουργία από ό,τι αναμενόταν να φανεί με βάση τα ευρήματα της δομικής απεικόνισης τους», είπε ο Dr. Yadollahikhales.

    Πώς βοηθούν τον εγκέφαλο τα μουσικά όργανα

    Η έρευνα και οι ειδικοί που μίλησαν στη HuffPost ήταν πολύ ξεκάθαροι ότι το να παίζεις μουσικά όργανα και να τραγουδάς μπορεί να είναι ευεργετικά για τη μακροπρόθεσμη γνωστικότητά σου. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το να παίζεις όργανα που βασίζονται στο πληκτρολόγιο, όπως το πιάνο, είχε το μεγαλύτερο όφελος στη μνήμη και στην εκτελεστική λειτουργία, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Anne Corbett στο Newsweek , ακολουθούμενη από χάλκινα και ξύλινα πνευστά. Η Corbett είπε επίσης ότι οι τραγουδιστές στη μελέτη είχαν καλύτερη ολοκλήρωση σύνθετων εργασιών καθώς γερνούσαν. Ωστόσο, η μελέτη σημείωσε ότι τα οφέλη που προκύπτουν από το τραγούδι μπορεί επίσης να έχουν να κάνουν με τις κοινωνικές συνδέσεις που δημιουργούνται όταν τραγουδάς με μια χορωδία ή σε ένα ομαδικό περιβάλλον. Συμπέρασμα: Ποτέ δεν είσαι πολύ μεγάλος για να αρχίσεις να μαθαίνεις και να προκαλείς τον εγκέφαλό σου.

    Πηγή: In.gr
  • Το μελωδικό γιατρικό που μας γεμίζει ενέργεια, νικά το άγχος, ρίχνει την πίεση και δυναμώνει το μυαλό
    Το μελωδικό γιατρικό που μας γεμίζει ενέργεια, νικά το άγχος, ρίχνει την πίεση και δυναμώνει το μυαλό

    Από την ανακούφιση από το άγχος και τη βελτίωση της διάθεσης μέχρι την υγεία του εγκεφάλου, μια νέα δημοσκόπηση σε άτομα ηλικίας 50-80 ετών διαπιστώνει πολλά πλεονεκτήματα της μουσικής για την υγεία

    Το ότι η μουσική διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή μας είναι πλέον πέραν πάσης διαπραγμάτευσης. Μέχρι πρότινος, μπορούσαμε να αισθανθούμε ότι μας βοηθά σε πολλές διαφορετικές καταστάσεις, από το να γιορτάσουμε τα θετικά συναισθήματα, μέχρι να διαχειριστούμε καλύτερα τις δύσκολες στιγμές, δεν ήμασταν όμως σε θέση να εξηγήσουμε το πώς η μουσική επιδρά τόσο έντονα στη σωματική και ψυχική μας υγεία. Αυτό το κενό στην κατανόηση τράβηξε την προσοχή των ερευνητών που, έκτοτε, φέρνουν στην επιφάνεια μια σειρά από διαπιστωμένα οφέλη που φαίνεται να σχετίζονται με την επαφή μας με τη μουσική. Τα οφέλη αυτά δείχνουν να είναι πολυτιμότερα για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ενήλικες, που αντιμετωπίζουν συνήθως περισσότερες προκλήσεις υγείας, ενώ ταυτόχρονα παλεύουν με το «τέρας» της κατάθλιψης που προκαλούν τα γηρατειά. Πρόσφατη έρευνα επιβεβαιώνει αυτή τη θεωρία.

    Η έρευνα, που διεξήχθη από το University of Michigan National Poll on Healthy Aging και υποστηρίχθηκε από την AARP και το Michigan Medicine, συγκέντρωσε στοιχεία από ένα εθνικό δείγμα 2.657 ενηλίκων ηλικίας 50-80 ετών, εξετάζοντας τις εμπειρίες και τις αντιλήψεις των ανθρώπων που σχετίζονται με τη μουσική. Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκάλυψαν πολυάριθμα οφέλη, είτε από την ακρόαση, είτε από την ενεργό ενασχόληση με τη μουσική.

    Οι περισσότεροι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι ακούνε συχνά μουσική, με το 85% να ακούει μουσική αρκετές φορές μέσα την εβδομάδα. Επιπλέον, ένα εντυπωσιακό 98% αναγνώρισε τουλάχιστον ένα όφελος για την υγεία από την αλληλεπίδρασή του με τη μουσική, ενώ το 41% παραδέχθηκε ότι η μουσική είναι πολύ σημαντική για τη ζωή του. Ένα σημαντικό 75% ανέφερε ότι χρησιμοποιεί τη μουσική ως μέσο ανακούφισης από το άγχος ή ως βοήθημα χαλάρωσης, ενώ το 65% τη θεωρεί ευεργετική για την ψυχική υγεία και τη βελτίωση της διάθεσης. Επιπλέον, το 60% θεώρησε ότι η μουσική τους παρείχε ενέργεια και κίνητρα.

    Πολλοί συμμετέχοντες ανέφεραν, μάλιστα, ότι ασχολούνται ενεργά με τη μουσική, είτε τραγουδώντας, είτε παίζοντας όργανα. Για πολλούς μάλιστα, η ενασχόληση με αυτές τις μουσικές δραστηριότητες ξεπερνά την απλή ψυχαγωγία. Η άποψη αυτή διατυπώθηκε από όλους σχεδόν τους ερωτηθέντες στην έρευνα.

    Ένα εύρημα που ξεχωρίζει είναι ότι σημειώθηκαν αξιοσημείωτες διαφορές στις συνήθειες ακρόασης μουσικής και στις επιπτώσεις στην υγεία. Για παράδειγμα, τα άτομα με κακή σωματική υγεία ή έντονο αίσθημα απομόνωσης έτειναν να ακούνε μουσική λιγότερο συχνά.

    Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Joel Howell, M.D., Ph.D., καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και συνεργάτης της ερευνητικής ομάδας, είπε: «Η μουσική έχει τη δύναμη να δίνει χαρά και νόημα στη ζωή. Είναι συνυφασμένη με τον ίδιο τον ιστό της ανθρώπινης ύπαρξης», επισημαίνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν μετρήσιμες επιπτώσεις της μουσικής σε θέματα υγείας, που σχετίζονται από την αρτηριακή πίεση έως την κατάθλιψη. Παράλληλα, ο ειδικός τόνισε ότι η μουσική παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση των συνδέσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, προσθέτοντας ότι δεδομένης της αυξανόμενης ανησυχίας για τις επιπτώσεις της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης στην υγεία, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων, η μουσική θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην υγιή γήρανση.

    Ο Jeffrey Kullgren, M.D., M.P.H., M.S., υπεύθυνος της δημοσκόπησης και ιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο VA Ann Arbor Healthcare System, πιστεύει ότι ο αποδεδειγμένος ρόλος της μουσικής στην ενίσχυση της διάθεσης, της ενέργειας, ακόμη και στην ανακούφιση από τον πόνο (όπως ανέφερε το 7% των ερωτηθέντων) την καθιστά ένα πολύτιμο εργαλείο, που θα πρέπει να λαμβάνεται πιο σοβαρά υπόψη στα πλαίσια της υγειονομικής περίθαλψης.

    Από την πλευρά της, η Sarah Lenz Lock, αντιπρόεδρος της AARP για την πολιτική και την υγεία του εγκεφάλου, υποστήριξε ότι «η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα με τεράστιες δυνατότητες για την ενίσχυση της ευημερίας».

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Η ευχάριστη δραστηριότητα που ακονίζει το μυαλό και δυναμώνει τη μνήμη
    Η ευχάριστη δραστηριότητα που ακονίζει το μυαλό και δυναμώνει τη μνήμη

    Ένα γερό μυαλό απαιτεί να το διατηρούμε ενεργό - Νέα μελέτη δείχνει έναν διασκεδαστικό και ευχάριστο τρόπο να δυναμώσουμε τη μνήμη και να διασφαλίσουμε υγιή εγκέφαλο μέχρι τα βαθιά γεράματα

    Αναμφισβήτητα, η μουσική αποτελεί μια από τις καλύτερες συντροφιές που διαθέτουμε στη ζωή. Είναι παρούσα και συνοδεύει πολλές στιγμές μας, τόσο τις καλές, όσο και τις κακές. Ξυπνά τα συναισθήματά μας και μας βοηθά να θεραπεύσουμε τις πληγές της ψυχής. Η επιστημονική έρευνα έχει τεκμηριώσει επανειλημμένα αυτά τα οφέλη.

    Μια νέα μελέτη έρχεται τώρα να βάλει το λιθαράκι της σε αυτή τη συνεχιζόμενη έρευνα, πηγαίνοντάς την ένα βήμα παρακάτω: Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο δρ. Michael Hornberger Καθηγητής Εφαρμοσμένης Έρευνας για την Άνοια στο University of East Anglia σε άρθρο του στο The Conversation, η ενεργός ενασχόληση με τη μουσική μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για τη γνωστική λειτουργία.

    Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου δεν συνδέεται μόνο με καλύτερο εκπαιδευτικό επίπεδο, αλλά και με την ανάπτυξη της γνώσης και της σκέψης, ακόμη και με τη βελτίωση της νοημοσύνης των παιδιών. Το ερώτημα, όμως, είναι εάν αυτά τα γνωστικά οφέλη παρουσιάζονται μόνο κατά την παιδική ηλικία ή εάν μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση ενός υγιούς εγκεφάλου καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο International Journal of Geriatric Psychiatry, θέλησε να διερευνήσει αυτό το ερώτημα, γι’ αυτό και ζήτησε από μεσήλικες και ηλικιωμένους να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο αναφορικά με τη σχέση που είχαν με τη μουσική κατά τη διάρκεια της ζωής τους και στη συνέχεια να προβούν να σε μια σειρά γνωστικών τεστ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που είχαν μεγαλύτερη σχέση με τη μουσική παρουσίαζαν ταυτόχρονα πιο δυνατή μνήμη και καλύτερη εκτελεστική λειτουργία -δηλαδή την ικανότητα να μένουν συγκεντρωμένοι σε εργασίες, να σχεδιάζουν και να διατηρούν τον αυτοέλεγχο- συγκριτικά με όσους είχαν λιγότερη ή καθόλου σχέση με τη μουσική.

    Μάλιστα, οι ευεργετικές ιδιότητες της ενασχόλησης με μουσικά όργανα στην εγκεφαλική λειτουργία ήταν παρόμοιες, ανεξάρτητα από το ποιο όργανο έπαιζαν οι άνθρωποι ή το επίπεδο μουσικής επάρκειας που αποκτούσαν. Αυτό που έκανε σημαντική διαφορά, ωστόσο, ήταν αν οι άνθρωποι εξακολουθούσαν να παίζουν κάποιο όργανο ή αν είχαν ασχοληθεί μόνο στο παρελθόν με τη μουσική. Όσοι συνέχιζαν την ενασχόλησή τους, εμφάνιζαν υψηλότερες γνωστικές επιδόσεις. επιβεβαιώνοντας ότι η συνεχής ενασχόληση με γνωστικά διεγερτικές δραστηριότητες συσχετίζεται με σταθερά οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου.

    Η καλή μνήμη είναι σημαντική για το παίξιμο ενός μουσικού οργάνου κι αυτό φαίνεται να αποτυπώνεται στις γνωστικές επιδόσεις των ανθρώπων. Ομοίως, η εκτελεστική λειτουργία απαιτείται όταν κάποιος παίζει ένα όργανο, κάτι το οποίο επίσης ωφελεί συνολικά τη γνωστική απόδοση.

    Μπορούν άλλες δραστηριότητες, σχετικές με τη μουσική, να προσφέρουν παρόμοια οφέλη;

    Το τραγούδι είναι μια εξίσου δημοφιλής δραστηριότητα, καθώς επιτρέπει τη συμμετοχή σε μουσικά συγκροτήματα και χορωδίες, χωρίς να είναι απαραίτητη η εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου. Μπορεί, όμως, να παρέχει παρόμοια οφέλη; Σύμφωνα με τα ευρήματα, το τραγούδι μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη εκτελεστική λειτουργία, αλλά δε φαίνεται να σχετίζεται με την ενδυνάμωση της μνήμης, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ενασχόληση με ένα μουσικό όργανο έχει πρόσθετα οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου.

    Και τι ισχύει για όσους ακούνε απλώς μουσική;

    Πολλοί ίσως θυμούνται το περίφημο «φαινόμενο Μότσαρτ», το οποίο βασίστηκε σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature το 1993, δείχνοντας ότι, όταν οι μαθητές άκουγαν Μότσαρτ, σημείωναν υψηλότερη βαθμολογία στα τεστ νοημοσύνης.

    Η τρέχουσα μελέτη, ωστόσο, δεν διαπίστωσε καμία συσχέτιση μεταξύ της ακρόασης μουσικής και των γνωστικών επιδόσεων. Η γνωστική διέγερση εξαρτάται από την ενεργό συμμετοχή μας σε δραστηριότητες, επομένως η παθητική ακρόαση μουσικής δεν φαίνεται να προσφέρει κανένα γνωστικό όφελος.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • «Φάρμακο» για τον εγκέφαλο η μουσική και το τραγούδι, σύμφωνα με έρευνα – Ο ρόλος του πιάνου
    «Φάρμακο» για τον εγκέφαλο η μουσική και το τραγούδι, σύμφωνα με έρευνα – Ο ρόλος του πιάνου

    Καλύτερη υγεία του εγκεφάλου προσφέρει η ενασχόληση με τη μουσική καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μας, διαπιστώνει νέα μελέτη από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Έξετερ που δημοσιεύεται στο περιοδικό «International Journal of Geriatric Psychiatry»

    Περισσότεροι από χίλιοι ενήλικες άνω των 40 ετών, εξετάστηκαν από τους ερευνητές και είχε ως στόχο να διερευνηθεί η επίδραση που έχει στην υγεία του εγκεφάλου το να παίζεις ένα μουσικό όργανο ή να τραγουδάς σε μια χορωδία.

    Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τη μουσική εμπειρία των συμμετεχόντων και την έκθεση στη μουσική καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους, παράλληλα με τα αποτελέσματα των γνωστικών δοκιμών, για να διαπιστώσει αν η ενασχόληση με τη μουσική συμβάλλει στη διατήρηση του εγκεφάλου σε εγρήγορση τα μετέπειτα χρόνια.

    Από τα ευρήματα καταγράφεται ότι η ενασχόληση με ένα μουσικό όργανο, ιδίως με το πιάνο, συνδέεται με τη βελτίωση της μνήμης και της ικανότητας επίλυσης σύνθετων εργασιών, γνωστή ως εκτελεστική λειτουργία. Όσοι συνέχιζαν να παίζουν σε μεγαλύτερη ηλικία είχαν ακόμα μεγαλύτερο όφελος.

    Η έρευνα δείχνει ότι και το τραγούδι συνδέεται με την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου, αν και αυτό μπορεί να οφείλεται και στους κοινωνικούς παράγοντες της συμμετοχής σε χορωδία ή ομάδα.

    «Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διερευνηθεί αυτή η σχέση, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η προώθηση της μουσικής εκπαίδευσης θα αποτελούσε πολύτιμο μέρος των πρωτοβουλιών δημόσιας υγείας για την ανάδειξη ενός προστατευτικού τρόπου ζωής για την υγεία του εγκεφάλου, όπως και η ενθάρρυνση των ηλικιωμένων να επιστρέψουν στη μουσική σε μεγαλύτερη ηλικία», επισημαίνει η Αν Κορμπέτ, καθηγήτρια Έρευνας για την Άνοια στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ.

    Πηγή: Cnn.gr - Φωτογραφία από StockSnap από το Pixabay

  • Ωδείο Ολύμπιον: Το Ωδείο των επιτυχιών και των ολοκληρωμένων σπουδών - Αρχισαν οι εγγραφές β’ εξαμηνου
    Ωδείο Ολύμπιον: Το Ωδείο των επιτυχιών και των ολοκληρωμένων σπουδών - Αρχισαν οι εγγραφές β’ εξαμηνου

    Το Ωδείο Ολύμπιον της πόλη μας, γνωστό για τις καινοτομίες του, τα νέα προγράμματα σπουδών, την εκμετάλλευση στο έπακρο των ψηφιακών μέσων, έρχεται για άλλη μια φορά να καταρρίψει το μύθο ότι οι σπουδές στα Ωδεία δεν ολοκληρώνονται ποτέ.

    Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε τους μαθητές του, φοιτητές σε άλλες πόλεις πιά, να συνεχίζουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους και να αποκτούν πτυχιακούς και διπλωματικούς τίτλους του Υπουργείου Πολιτισμού, στην πλειοψηφία τους με αριστεία, στο Πιάνο, στο Βιολί, στην Κιθάρα και πρόσφατα στο Σαξόφωνο.. Αυτό αποδεικνύει τη σπουδαία δουλειά με συνέπεια, ακριβή στόχευση και την αποτελεσματικότητά όλων των διδασκόντων του.

    Για κάποιον που δεν γνωρίζει ξεκινώντας τις σπουδές ένας μαθητής από την ηλικία των τεσσάρων, και περνώντας όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης δεν είναι πολύχρονο στα 15 έως 20 χρόνια του, ανάλογα με την έναρξη σπουδών του να γίνεται πτυχιούχος καθηγητής.Μάθε τέχνη και άστην,έλεγαν οι παλιοί. Αλλά χωρίς τίτλους δεν αποδεικνύεται σήμερα η γνώση. Και φυσικά όταν κάποιος φέρει σε πέρας τις σπουδές του, γνωρίζει σε βάθος το αντικείμενο, αποκτά προσόντα εξειδικευμένα, μπορεί να συνδυάζει σπουδές, και στο τέλος να δημιουργεί ένα ξεχωριστό και πιο επιλέξιμο βιογραφικό. Κυρίως όμως να ξεχωρίζει σαν πολύπλευρα καλλιεργημένη προσωπικότητα.

    Η διευθύντρια του Ωδείου Ολύμπιον κ Περσαινίτη Διονυσία,μας επισήμανε ότι για να επιτύχουμε τα ελάχιστα χρόνια σπουδών που θέτει το Υπουργείο Πολιτισμού, θα πρέπει να υπάρχουν γερές βάσεις στους αρχάριους. Δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία σε αυτό που ονομάζουμε Προκαταρκτική σχολή, ο καθένας καταλαβαίνει ότι είναι πιο εύκολο να χτίσεις αν υπάρχουν γερές βάσεις. Και μπορεί ο γονιός όταν έρχεται στο Ωδείο να μην φαντάζεται μια τέτοια εξέλιξη και να θεωρεί ότι αν καταλάβει μια δεξιότητα στο παιδί του αργότερα, θα δώσει μια μεγαλύτερη βαρύτητα στις σπουδές του , θα ψάξει τον καλό δάσκαλο, το καλό ωδείο ας πούμε, μόνο που τότε θα έχουν χαθεί χρόνια, συχνα θα πρέπει να διορθώσουμε τα θεμέλια και αυτό είναι εφικτό, αλλά επίπονο, γι αυτό και ακούγεται κάποιες φορές “ πήγε μουσική και τα παράτησε” . Στη τέχνη της μουσικής όταν κάποιος δεν παπαγαλίζει και σπουδάζει σωστά δεν υπάρχει περίπτωση αν αγαπά τη συνέπεια να εγκαταλείψει. Και δεν χρειάζεται να είναι γνώστης του αντικειμένου για να καταλάβει αν υπάρχει πρόοδος. Ευτυχώς για τη μουσική, ακούς αν κάθε χρόνο παίζονται πιο σύνθετα έργα από το παιδί σου. Αυτό συστήνω να παρακολουθούν οι γονείς.

    Γι αυτό το λόγο έχουμε και τις καθιερωμένες ετήσιες συναυλίες, ώστε να βιώνεται και να επιβραβεύεται η πρόοδος. Είμαστε προσεκτικοί να μην φορτώνουμε τους μαθητές με πληθώρα εκδηλώσεων που καθυστερούν την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά με στοχευμένες που προάγουν τις δεξιότητες τους.”

    Για το Ωδείο Ολύμπιον το οποίο παρέχει αναγνωρισμένες από το Υπουργείο Πολιτισμού σπουδές,έχουν ξεκινήσει οι εγγραφές β’ εξαμήνου σε όλα τα όργανα. Μπορείτε να τηλεφωνήσετε για δωρεάν δοκιμαστικά μαθήματα, ώστε να ανακαλύψετε τις δυνατότητές σας στο θαυμαστό κόσμο της μουσικής

    odeio olumpio egr 24 2

    Η Βασιλική Τσαμπά πτυχίο Σαξοφώνου Ιανουάριος 2024 στον ελάχιστο χρόνο σπουδών

    odeio olumpio egr 24 3

    Νιάρχος Νίκος πτυχίο Κιθάρας και σήμερα ανήκει στο διδακτικό προσωπικό

    odeio olumpio egr 24 4

    Σιδηροκαστρίτης Χρήστος πτυχίο Πιάνου Ιούνιος 2023 στον ελάχιστο χρόνο σπουδών

    odeio olumpio egr 24 5

    Ιβανόβα Ρουμπίνη πτυχίο πιάνου μόλις 15 ετών Άριστα παμψηφεί και δικαίωμα δεξιοτεχνίας

    Πληροφορίες & Εγγραφές

    Τηλέφωνο επικοινωνίας : 26210-26858, e-mail: [email protected]

    Tάση Καζάζη 24 & Ομήρου (στο νέο πεζόδρομο πλατείας Ανδριάρα), Πύργος, ΤΚ 27131

    www.facebook.com/odeioolympionpyrgos/

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο