Από την ανακούφιση από το άγχος και τη βελτίωση της διάθεσης μέχρι την υγεία του εγκεφάλου, μια νέα δημοσκόπηση σε άτομα ηλικίας 50-80 ετών διαπιστώνει πολλά πλεονεκτήματα της μουσικής για την υγεία
Το ότι η μουσική διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή μας είναι πλέον πέραν πάσης διαπραγμάτευσης. Μέχρι πρότινος, μπορούσαμε να αισθανθούμε ότι μας βοηθά σε πολλές διαφορετικές καταστάσεις, από το να γιορτάσουμε τα θετικά συναισθήματα, μέχρι να διαχειριστούμε καλύτερα τις δύσκολες στιγμές, δεν ήμασταν όμως σε θέση να εξηγήσουμε το πώς η μουσική επιδρά τόσο έντονα στη σωματική και ψυχική μας υγεία. Αυτό το κενό στην κατανόηση τράβηξε την προσοχή των ερευνητών που, έκτοτε, φέρνουν στην επιφάνεια μια σειρά από διαπιστωμένα οφέλη που φαίνεται να σχετίζονται με την επαφή μας με τη μουσική. Τα οφέλη αυτά δείχνουν να είναι πολυτιμότερα για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ενήλικες, που αντιμετωπίζουν συνήθως περισσότερες προκλήσεις υγείας, ενώ ταυτόχρονα παλεύουν με το «τέρας» της κατάθλιψης που προκαλούν τα γηρατειά. Πρόσφατη έρευνα επιβεβαιώνει αυτή τη θεωρία.
Η έρευνα, που διεξήχθη από το University of Michigan National Poll on Healthy Aging και υποστηρίχθηκε από την AARP και το Michigan Medicine, συγκέντρωσε στοιχεία από ένα εθνικό δείγμα 2.657 ενηλίκων ηλικίας 50-80 ετών, εξετάζοντας τις εμπειρίες και τις αντιλήψεις των ανθρώπων που σχετίζονται με τη μουσική. Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκάλυψαν πολυάριθμα οφέλη, είτε από την ακρόαση, είτε από την ενεργό ενασχόληση με τη μουσική.
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι ακούνε συχνά μουσική, με το 85% να ακούει μουσική αρκετές φορές μέσα την εβδομάδα. Επιπλέον, ένα εντυπωσιακό 98% αναγνώρισε τουλάχιστον ένα όφελος για την υγεία από την αλληλεπίδρασή του με τη μουσική, ενώ το 41% παραδέχθηκε ότι η μουσική είναι πολύ σημαντική για τη ζωή του. Ένα σημαντικό 75% ανέφερε ότι χρησιμοποιεί τη μουσική ως μέσο ανακούφισης από το άγχος ή ως βοήθημα χαλάρωσης, ενώ το 65% τη θεωρεί ευεργετική για την ψυχική υγεία και τη βελτίωση της διάθεσης. Επιπλέον, το 60% θεώρησε ότι η μουσική τους παρείχε ενέργεια και κίνητρα.
Πολλοί συμμετέχοντες ανέφεραν, μάλιστα, ότι ασχολούνται ενεργά με τη μουσική, είτε τραγουδώντας, είτε παίζοντας όργανα. Για πολλούς μάλιστα, η ενασχόληση με αυτές τις μουσικές δραστηριότητες ξεπερνά την απλή ψυχαγωγία. Η άποψη αυτή διατυπώθηκε από όλους σχεδόν τους ερωτηθέντες στην έρευνα.
Ένα εύρημα που ξεχωρίζει είναι ότι σημειώθηκαν αξιοσημείωτες διαφορές στις συνήθειες ακρόασης μουσικής και στις επιπτώσεις στην υγεία. Για παράδειγμα, τα άτομα με κακή σωματική υγεία ή έντονο αίσθημα απομόνωσης έτειναν να ακούνε μουσική λιγότερο συχνά.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Joel Howell, M.D., Ph.D., καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και συνεργάτης της ερευνητικής ομάδας, είπε: «Η μουσική έχει τη δύναμη να δίνει χαρά και νόημα στη ζωή. Είναι συνυφασμένη με τον ίδιο τον ιστό της ανθρώπινης ύπαρξης», επισημαίνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν μετρήσιμες επιπτώσεις της μουσικής σε θέματα υγείας, που σχετίζονται από την αρτηριακή πίεση έως την κατάθλιψη. Παράλληλα, ο ειδικός τόνισε ότι η μουσική παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση των συνδέσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, προσθέτοντας ότι δεδομένης της αυξανόμενης ανησυχίας για τις επιπτώσεις της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης στην υγεία, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων, η μουσική θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην υγιή γήρανση.
Ο Jeffrey Kullgren, M.D., M.P.H., M.S., υπεύθυνος της δημοσκόπησης και ιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο VA Ann Arbor Healthcare System, πιστεύει ότι ο αποδεδειγμένος ρόλος της μουσικής στην ενίσχυση της διάθεσης, της ενέργειας, ακόμη και στην ανακούφιση από τον πόνο (όπως ανέφερε το 7% των ερωτηθέντων) την καθιστά ένα πολύτιμο εργαλείο, που θα πρέπει να λαμβάνεται πιο σοβαρά υπόψη στα πλαίσια της υγειονομικής περίθαλψης.
Από την πλευρά της, η Sarah Lenz Lock, αντιπρόεδρος της AARP για την πολιτική και την υγεία του εγκεφάλου, υποστήριξε ότι «η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα με τεράστιες δυνατότητες για την ενίσχυση της ευημερίας».
Πηγή: Ygeiamou.gr