Υγεία

Το Νο1 χόμπι που κρατά τον εγκέφαλό σου «νέο»

Το Νο1 χόμπι που κρατά τον εγκέφαλό σου «νέο»

Η δύναμη της μουσικής είναι γνωστή εδώ και χρόνια, αλλά τώρα η επιστήμη έχει και αποδείξεις.

Έρευνες βρήκαν ποιο είναι το Νο1 χόμπι που ενώ εσύ μεγαλώνεις μπορεί και διατηρεί τον εγκέφαλό σου «νέο». Κι’ όμως μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Geriatric Psychiatry, διαπίστωσε ότι η μουσική κάνει καλό στην υγεία του εγκεφάλου μας.

Οι ερευνητές εξέτασαν 1.107 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο άνω των 40 ετών με μέση ηλικία τα 67. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν μόνοι τους τη μουσική τους εμπειρία μέσω ερωτηματολογίου και συμμετείχαν σε μια γνωστική αξιολόγηση, η οποία δοκίμασε την εργασιακή μνήμη και την εκτελεστική τους λειτουργία. Στη συνέχεια, οι ερευνητές μελέτησαν πώς 4 πτυχές της μουσικότητας – η ακρόαση μουσικής, το παίξιμο ενός οργάνου, το τραγούδι και η ικανότητα αυτοαναφοράς – επηρέασαν τη γνωστική συμπεριφορά και τη συνέκριναν με άτομα που δεν είχαν μουσικό υπόβαθρο.

«Αυτή η μεγάλης κλίμακας, διαχρονική μελέτη υποστηρίζει προηγούμενες έρευνες που δείχνουν ότι η μουσική προπόνηση υποστηρίζει τη γνωστική υγεία βελτιώνοντας τη μνήμη και μειώνοντας τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης που σχετίζεται με την ηλικία», δήλωσε ο Dr Gary Small, ειδικός στη μνήμη, τον εγκέφαλο και τη γήρανση στη HuffPost. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 83% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες, επομένως δεν είναι εντελώς ενδεικτικό του γενικού πληθυσμού.

«Η αναπαραγωγή μουσικής περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό την εκτελεστική σας λειτουργία, επομένως είναι φυσικό για άτομα με μουσικό υπόβαθρο να βλέπουν βελτίωση στον εγκέφαλο», είπε ο Dr. Golnaz Yadollahikhales, νευρολόγος στο Cedars-Sinai στην Καλιφόρνια, ο οποίος δεν σχετίζεται με τη μελέτη. Η εκτελεστική μας λειτουργία αναφέρεται στην ικανότητά μας να κάνουμε πολλαπλές εργασίες και να οργανωνόμαστε, και να είμαστε σε θέση να ταξινομούμε και να ιεραρχούμε προτεραιότητες. Επιπλέον, η αναπαραγωγή μουσικής μας κρατά γνωστικά ενεργούς, που σημαίνει ότι προκαλεί τον εγκέφαλό μας.

Το να είσαι γνωστικά ενεργή σε όλη τη ζωή μπορεί να έχει προστατευτικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου. Αυτό είναι γνωστό ως η γνωστική σου δεξαμενή ή γνωστικό απόθεμα και δραστηριότητες όπως η αναπαραγωγή μουσικής μπορούν να το δημιουργήσουν. Τα άτομα με καλό γνωστικό απόθεμα έχουν καλή απόδοση ακόμα και όταν η απεικόνιση του εγκεφάλου τους έχει σημάδια ατροφίας. Η ατροφία του εγκεφάλου συνδέεται με ζητήματα όπως η άνοια και η αφασία, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ . «Οι ασθενείς μου που ήταν μουσικοί ή που έπαιζαν ακόμα μουσική τη στιγμή της διάγνωσης θα έδειχναν καλύτερη γνωστική λειτουργία από ό,τι αναμενόταν να φανεί με βάση τα ευρήματα της δομικής απεικόνισης τους», είπε ο Dr. Yadollahikhales.

Πώς βοηθούν τον εγκέφαλο τα μουσικά όργανα

Η έρευνα και οι ειδικοί που μίλησαν στη HuffPost ήταν πολύ ξεκάθαροι ότι το να παίζεις μουσικά όργανα και να τραγουδάς μπορεί να είναι ευεργετικά για τη μακροπρόθεσμη γνωστικότητά σου. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το να παίζεις όργανα που βασίζονται στο πληκτρολόγιο, όπως το πιάνο, είχε το μεγαλύτερο όφελος στη μνήμη και στην εκτελεστική λειτουργία, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Anne Corbett στο Newsweek , ακολουθούμενη από χάλκινα και ξύλινα πνευστά. Η Corbett είπε επίσης ότι οι τραγουδιστές στη μελέτη είχαν καλύτερη ολοκλήρωση σύνθετων εργασιών καθώς γερνούσαν. Ωστόσο, η μελέτη σημείωσε ότι τα οφέλη που προκύπτουν από το τραγούδι μπορεί επίσης να έχουν να κάνουν με τις κοινωνικές συνδέσεις που δημιουργούνται όταν τραγουδάς με μια χορωδία ή σε ένα ομαδικό περιβάλλον. Συμπέρασμα: Ποτέ δεν είσαι πολύ μεγάλος για να αρχίσεις να μαθαίνεις και να προκαλείς τον εγκέφαλό σου.

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις