Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2020 20:36

Βρετανικό Μουσείο: Αφησαν τα αγάλματα μέσα στη σκόνη - Τα καθαρίζουν με ηλεκτρικές σκούπες

Γράφτηκε από

Το Βρετανικό Μουσείο έκλεισε λόγω της πανδημίας, αλλά τώρα πρόκειται να ανοίξει ξανά τις πόρτες του στις 27 Αυγούστου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η γιγαντιαία επιχείρηση καθαρισμού του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο για την απομάκρυνση της σκόνης που έχει συσσωρευτεί κατά την περίοδο του αποκλεισμού λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ομάδες εμπειρογνωμόνων έχουν επιφορτιστεί με τον καθαρισμό των επιφανειών των εκθεμάτων του μουσείου για την αποφυγή ζημιών από δυνητικά επικίνδυνα σωματίδια σκόνης.

Πάνω από 30 μέλη του προσωπικού ξεσκονίζουν πολλές συλλογές εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Independent». Το Βρετανικό Μουσείο έκλεισε λόγω της πανδημίας, αλλά τώρα πρόκειται να ανοίξει ξανά τις πόρτες του στις 27 Αυγούστου.

Είναι το μεγαλύτερο διάστημα που έμεινε κλειστό στην ιστορία του

Όπως ανέφερε η συντηρήτρια και ειδική για τον καθαρισμό, Φαμπιάνα Πορτόνι, η συσσώρευση σωματιδίων σκόνης σε αρχαία αντικείμενα προκαλεί μακροχρόνιες ζημιές. Η σκόνη προέρχεται από τη ρύπανση που προκαλείται από την κυκλοφορία των οχημάτων ή από επισκέπτες, οι οποίοι τη μεταφέρουν κατά λάθος στο κτίριο με τα ρούχα ή τις ίνες των μαλλιών τους. «Κατά τη διάρκεια του lockdown, όλες αυτές οι πηγές μειώθηκαν, ωστόσο υπήρχε σκόνη γύρω από το μουσείο» διευκρίνισε και προσέθεσε ότι ο αποκλεισμός έδωσε μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για έναν σε βάθος καθαρισμό.

Opening 27th August! A big welcome back to the @britishmuseum! pic.twitter.com/DvZblDh50l

— Nigel J.Hetherington (@Pastpreservers) August 18, 2020

«Για να μπορέσουμε να καθαρίσουμε πολλά από τα εκθέματα απαιτούνται σκάλες και άλλος εξοπλισμός και πρέπει να το κάνουμε πριν το άνοιγμα ή μετά το κλείσιμο, οπότε ο χρόνος είναι λίγο περιορισμένος» εξήγησε. «Αλλά τώρα, επειδή το μουσείο είναι κλειστό, μπορούμε να περνάμε ώρες καθαρίζοντας και δεν υπάρχει βιασύνη, οπότε είναι μια καλή ευκαιρία για αυτό» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το Βρετανικό Μουσείο έως τις 27 Αυγούστου θα συμπληρώσει 163 συνεχόμενες ημέρες κλειστό. Είναι το μεγαλύτερο διάστημα που έμεινε κλειστό στην ιστορία του, που μετρά 261 χρόνια.

Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Nigel J.Hetherington @Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2020 20:23

Σχετικά Άρθρα

  • Βρετανικό Μουσείο: Ανακτήθηκαν άλλα 268 χαμένα αντικείμενα - Συνολικά έχουν επιστρέψει περισσότερα από 600
     Βρετανικό Μουσείο: Ανακτήθηκαν άλλα 268 χαμένα αντικείμενα - Συνολικά έχουν επιστρέψει περισσότερα από 600

    Ο πρόεδρος του Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν ανέφερε πως έχουν ταυτοποιηθεί άλλα 100 αντικείμενα - Πέρσι τον Αύγουστο έγινε γνωστό πως περίπου 2.000 αντικείμενα είχαν κλαπεί ή καταστραφεί από τη συλλογή του

    Συνολικά 626 αντικείμενα, από τα περίπου 1.500 χαμένα ή κλεμμένα από τις αποθήκες του, βρέθηκαν μεταξύ άλλων στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική και μεταφέρθηκαν πίσω στο Λονδίνο, αναφέρει το Βρεανικό Μουσείο.

    Το Μουσείο ανακοίνωσε την Παρασκευή την επιστροφή άλλων 268 κλεμμένων τεχνουργημάτων, με τα οποία ο συνολικός αριθμός των ανακτηθέντων αντικειμένων ανεβαίνει στα 626. Παράλληλα, το Μουσείο συμπληρώνει ότι εξακολουθεί να εργάζεται - με βάση νέα στοιχεία - για περίπου 100 αντικείμενα

    Η επιχείρηση επιστροφής των χαμένων αρχαιοτήτων από το Μουσείο «είναι παγκόσμια, ενώ αντικείμενα έχουν πλέον ανακτηθεί από όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική» τόνισε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν συμπληρώνονντας πως είχε αμφιβολίες για το αν οι προσπάθειες ανάκτησης θα απέδιδαν καρπούς. «Όταν ανακοινώσαμε τη θλιβερή είδηση ότι αντικείμενα είχαν κλαπεί από τη συλλογή μας, ο κόσμος λογικά υπέθεσε ότι αυτό ήταν όλο... θα ήταν απίθανο να τα ξαναδούμε, έστω ορισμένα από αυτά» ανέφερε για να προσθέσει: «Αλλά η ομάδα του Βρετανικού Μουσείου δεν το έβαλε κάτω. Στηρίχτηκε στην έξυπνη ερευνητική της εργσασία και σε ένα δίκτυο εθελοντών, για να φτάσει σε ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα: περισσότερα από 600 από τα αντικείμενα έχουν επιστρέψει σε εμάς και άλλα 100 έχουν ταυτοποιηθεί – συνολικά σχεδόν τα μισά από τα κλεμμένα αντικείμενα. Είναι ένα σπουδαίο αποτέλεσμα, αλλά δεν επαναπαυόμαστε εδώ... συνεχίζουμε και για τα υπόλοιπα αντικείμενα που λείπουν».

    Πηγή: Protothema.gr - Φωτογραφία από Hulki Okan Tabak από το Pixabay

  • ΣΥΡΙΖΑ για Γλυπτά Παρθενώνα: «Δεν μπορείς να δανείσεις κάτι στον ιδιοκτήτη του»
    ΣΥΡΙΖΑ για Γλυπτά Παρθενώνα: «Δεν μπορείς να δανείσεις κάτι στον ιδιοκτήτη του»

    Απορρίπτει ο ΣΥΡΙΖΑ το ενδεχόμενο δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα από το Βρετανικό Μουσείο, τονίζοντας πως δεν μπορείς να δανείσεις κάτι στον ιδιοκτήτη του.

    «Τα σενάρια για δανεισμό- και, μάλιστα, με ανταλλάγματα– των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο δεν συνάδουν με την πάγια θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας, που είναι ρητά διατυπωμένη σε όλα τα διεθνή φόρα και κυρίως στην UNESCO από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Η θέση αυτή είναι ότι δεν αναγνωρίζουμε σε κανένα κράτος και σε καμία νομική οντότητα, όπως το Βρετανικό Μουσείο, κανένα δικαίωμα ιδιοκτησίας στα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα. Αυτή τη θέση δεν μπορεί κανένας να την παραβλέψει. Η απόπειρα Μητσοτάκη να προσχωρήσει στη συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών παραβιάζει την εθνική θέση κι ενισχύει το νομικό ισχυρισμό του Βρετανικού Μουσείου περί ιδιοκτησίας των Γλυπτών του Παρθενώνα κι άρα εκ των πραγμάτων αδυνατίζει τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας μας», αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

    Η Κουμουνδούρου ζητεί ξανά να συγκροτηθεί μόνιμη Διαρκής Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, ώστε όλα τα κόμματα να μετέχουν σε αυτόν τον αγώνα και να γνωρίζουν τι γίνεται.

    Είναι, επιπλέον, κάθετα αντίθετος σε πρωτοβουλίες με τις οποίες τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα γίνουν θέμα εσωτερικής πολιτικής αντιπαλότητας: «Με αυτό το πνεύμα, υπερασπιζόμενοι τη θέση της χώρας μας, καταδικάσαμε την απρεπή συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, έναντι του θεσμού του Έλληνα πρωθυπουργού. Η λύση του ζητήματος μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του διακυβερνητικού διαλόγου Ελλάδας- Ηνωμένου Βασιλείου στο υψηλότερο επίπεδο και με τη συμμετοχή της UNESCO».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Βρετανικό Μουσείο: Οι συζητήσεις με Ελλάδα για τα Γλυπτά συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές
    Βρετανικό Μουσείο: Οι συζητήσεις με Ελλάδα για τα Γλυπτά συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές

    Εκπρόσωπος του Μουσείου έκανε λόγο για συνεργασία που θα επιφέρει την απαραίτητη ισορροπία

    Κανονικά συνεχίζονται οι συζητήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και το Βρετανικό Μουσείο για μια «σύμπραξη για τον Παρθενώνα» όπως δηλώνει εκπρόσωπός του στη σκιά της απρέπειας Σούνακ που ακύρωσε τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τη συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού στο BBC στο οποίο έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών.

    «Η θέση του Βρετανικού Μουσείου παραμένει αμετάβλητη. Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια "σύμπραξη για τον Παρθενώνα" συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές» είπε εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου στα ΝΕΑ.

    «Πιστεύουμε ότι μια μακροχρόνια συνεργασία αυτού του είδους θα πετύχει τη σωστή ισορροπία έτσι ώστε αφενός να μοιραζόμαστε τα σπουδαιότερα αντικείμενά μας με κοινά σε όλο τον κόσμο και αφετέρου να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα της μοναδικής συλλογής που διαθέτουμε στο Μουσείο» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Η θέση του Τζορτζ Όζμπορν

    Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Νοεμβρίου ο πρόεδρος των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όζμπορν είχε εκφράσει την ελπίδα ότι το μουσείο μπορεί να «καταλήξει σε μια συμφωνία με την Ελλάδα» που θα προβλέπει την προσωρινή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με αντάλλαγμα αρχαιότητες που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    «Μπορεί να μην τα καταφέρουμε, αλλά πιστεύουμε ότι αξίζει να προσπαθήσουμε» είχε πει ο Όζμπορν μιλώντας στο ετήσιο δείπνο των διαχειριστών του μουσείου στη γκαλερί Duveen, όπου βρίσκονται και τα Γλυπτά.

    «Ελπίζω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα» συνέχισε ο Όζμπορν, λέγοντας ότι στόχος της συμφωνίας είναι να επιτρέψει «να δούμε αυτά τα σπουδαία γλυπτά στην Αθήνα, καθώς και στο Λονδίνο», καθώς «θα επιτρέψει σε άλλους θησαυρούς από την Ελλάδα να τους δούμε εδώ στο Βρετανικό Μουσείο.

    Ο Όζμπορν είχε σκιαγραφήσει και το πλαίσιο της συμφωνίας λέγοντας ότι «ως διαχειριστές επιδιώκουμε μια συνεργασία με τους Έλληνες φίλους μας που δεν απαιτεί από κανέναν να παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις του, δεν ζητά αλλαγές σε νόμους που δεν είναι δικοί μας».

    Σε αυτό το πλαίσιο εξήγησε ότι η συμφωνία βρίσκει «έναν πρακτικό, ρεαλιστικό και ορθολογικό τρόπο να προχωρήσουμε».

    Παράλληλα, είπε ότι τα γλυπτά ήταν πάντα «αμφιλεγόμενα», προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να αποφεύγουμε αυτή τη διαμάχη. Νομίζω ότι πολύ συχνά σκεφτήκαμε να σιωπήσουμε, αν δεν μιλήσουμε για πράγματα που είναι δύσκολα, τότε κανείς άλλος δεν θα το κάνει».

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ

  • Βρετανικό Μουσείο: Κίνα και Νιγηρία ζητούν τα κειμήλιά τους - «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα»
    Βρετανικό Μουσείο: Κίνα και Νιγηρία ζητούν τα κειμήλιά τους - «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα»

    Αντιμέτωπο με πλήθος διαμαρτυριών τόσο από την Κίνα όσο και από την Νιγηρία, είναι το Βρετανικό Μουσείο, έπειτα από το σκάνδαλο με τα κλοπιμαία, με τις δύο χώρες να ζητούν την άμεση επιστροφή λεηλατημένων κειμηλίων τους.

    Το επιχείρημα είναι πιο ασφαλές Μουσείο από τα υπόλοιπα, και για αυτό το λόγο φυλάσσονται εκεί θησαυροί από όλο τον κόσμο καταρρέει, και οι φωνές για επαναπατρισμό των κλεμμένων πληθαίνουν.

    Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Νιγηρία αναζητά τα «Μπενίν Μπρονζέ», τις περίτεχνες χάλκινες πλάκες που χρονολογούνται από τον 13ο έως τον 16ο αιώνα.

    Το 1897 λεηλατήθηκαν από τις βρετανικές δυνάμεις και στη συνέχεια πωλήθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο για τη χρηματοδότηση στρατιωτικών εκστρατειών.

    «Αποτελούν αντικείμενο λεηλασίας. Μεταφέρθηκαν παράνομα από τη χώρα. Πρόκειται για κλεμμένα αντικείμενα και πρέπει να επιστραφούν στη Νιγηρία στις κοινότητες στις οποίες ανήκουν» επισημαίνει ο Abba Isa Tijani, Διευθυντής Εθνικής Επιτροπής Μουσείων και Μνημείων Νιγηρίας

    Τα λεηλατημένα κειμήλια της διεκδικεί και η Κίνα. Υπενθυμίζεται ότι το 2004 από αποθηκευτικό χώρο του Βρετανικού Μουσείου είχαν κλαπεί 10 κινεζικά αριστουργήματα, και κανείς δεν ξέρει με σιγουριά πόσα χάθηκαν στην τελευταία κλοπή.

    «Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι κανένα κινεζικό κειμήλιο δεν χάθηκε στην κλεμμένη παρτίδα. (…) Τα κειμήλια που χάθηκαν μπορεί πολύ πιθανόν να χαθούν για πάντα και να μην μπορούν να αντικατασταθούν» υποστηρίζει ο Wang Zhongjie, ειδικός στον επαναπατρισμό κειμηλίων.
    Πηγή: Cnn.gr
  • Βρετανικό Μουσείο – Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες: «Απίστευτα ανεπαρκής η ασφάλεια, σε κίνδυνο ανεκτίμητα αντικείμενα»
    Βρετανικό Μουσείο – Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες: «Απίστευτα ανεπαρκής η ασφάλεια, σε κίνδυνο ανεκτίμητα αντικείμενα»

    Πρώην επιμελήτρια του Βρετανικού Μουσείου ισχυρίστηκε ότι η ασφάλεια εκεί ήταν «απίστευτα ανεπαρκής», γεγονός που οδήγησε στην κλοπή εκατοντάδων -και πιθανώς χιλιάδων- πολύτιμων αντικειμένων.

    Και ένας δεύτερος εμπειρογνώμονας δήλωσε στον Independent ότι ένας συνάδελφός του εξέφρασε ανησυχίες στο μουσείο πολλές φορές ήδη από το 2020, αφού εντόπισε ορισμένα αντικείμενα προς πώληση στο eBay.

    Καταιγιστικές εξελίξεις

    Το ίδρυμα του Λονδίνου συγκλονίστηκε από σκάνδαλο την περασμένη εβδομάδα, όταν αποκαλύφθηκε ότι αναντικατάστατοι θησαυροί είχαν εξαφανιστεί από τα θησαυροφυλάκιά του.

    Ο διευθυντής του Hartwig Fischer παραιτήθηκε την Παρασκευή, παραδεχόμενος ότι το μουσείο «δεν ανταποκρίθηκε όσο ολοκληρωμένα θα έπρεπε στις προειδοποιήσεις του 2021 και στο πρόβλημα που έχει πλέον αναδειχθεί πλήρως».

    Ο Fischer είναι η δεύτερη απώλεια για το μουσείο: Τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής του τμήματος Ελλάδας και Ρώμης του μουσείου απολύθηκε μετά την εξαφάνιση των αρχαίων και αρχαίων αντικειμένων, όπως χρυσά κοσμήματα, γυαλί και ημιπολύτιμους λίθους. Εκτιμάται ότι η αξία τους ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια λίρες, ενώ τα περισσότερα είχαν φυλαχθεί σε μια αποθήκη.

    Ο εμπειρογνώμονας αρχαιοτήτων Peter Higgs αρνήθηκε ότι είχε κλέψει τα αντικείμενα, με την οικογένειά του να διαμαρτύρεται για την αθωότητά του. Η Μητροπολιτική Αστυνομία έχει ανακρίνει έναν άνδρα, αλλά κανείς δεν έχει συλληφθεί.

    Τώρα πρώην επιμελήτρια σε διαφορετικό τμήμα ισχυρίστηκε ότι δεκάδες άλλοι συντηρητές, ειδικοί και ερευνητές μπορούν να μπουν σε οποιαδήποτε αποθήκη την ίδια εβδομάδα ή ακόμη και την ίδια ημέρα χωρίς να υπάρχει επίβλεψη της καταλογογράφησης, αφήνοντας ανεκτίμητα αντικείμενα σε κίνδυνο.

    «Το Βρετανικό Μουσείο πρέπει πραγματικά να επανεξετάσει την πολιτική ασφαλείας του», δήλωσε η πρώην υπάλληλος, στην εφημερίδα The Independent. «Η καταλογογράφηση ήταν απίστευτα αποσπασματική. Κάθε αντικείμενο έχει μεν έναν αριθμό και μια καθορισμένη θέση στην αποθήκη, αλλά μάλλον στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό είναι το μόνο που έχουν... Τα καταστήματα έχουν συναγερμό αλλά δεν παρακολουθούνται με άλλο τρόπο. Τηλεφωνούσα στην ασφάλεια, τους έλεγα σε ποιο δωμάτιο έμπαινα, έπαιρνα το κλειδί και αυτό ήταν το μόνο που χρειαζόταν να κάνω για να έχω πρόσβαση σε μια τεράστια γκάμα αντικειμένων», είπε και συνέχισε:

    «Πολλές από τις συλλογές φυλάσσονται στα ίδια δωμάτια με άλλες, οπότε αν κάποιος ήταν ανέντιμος θα είχε την κάλυψη της γνώσης ότι δεκάδες άλλοι επιμελητές, συντηρητές, ειδικοί και ερευνητές θα βρίσκονταν σε αυτό το δωμάτιο την ίδια εβδομάδα ή ακόμη και ημέρα».

    Η πρώην επιμελήτρια διηγήθηκε πώς δεν ήταν ποτέ υποχρεωμένη να ενημερώσει κανέναν για το ποια αντικείμενα επεξεργαζόταν κάθε μέρα. Οι ειδικοί έβαζαν ετικέτες στα συρτάρια όταν αφαιρούσαν αντικείμενα, αλλά δεν υπήρχε καμία εποπτεία γι' αυτό, είπε.

    Οι αμοιβές στον τομέα, και ιδιαίτερα στο μουσείο, είναι τόσο φτωχές που πολλοί ειδικοί με φήμη παγκόσμιας κλάσης «καταλήγουν να παίρνουν δύσκολες αποφάσεις σχετικά με την απόκτηση παιδιών ή το φαγητό», υποστήριξε, προσθέτοντας: «Και όταν είσαι τόσο απελπισμένος, τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά».

    «Πολλοί από τους συναδέλφους μου μόλις και μετά βίας βγάζουν αρκετά για το ενοίκιο, ιδίως με την κρίση του κόστους ζωής. Στο Βρετανικό Μουσείο το θέμα αυτό αναφέρθηκε από τον προϊστάμενο του προϊσταμένου μου σχεδόν σε κάθε συνάντηση του τμήματος».

    Χαρακτηρίζοντας την ασφάλεια του μουσείου «απίστευτα φτωχή», άφησε επιπλέον να εννοηθεί ότι ο κ. Higgs ήταν αθώος. «Επίσης, δεν θα είχε μεγάλο έλεγχο", είπε. "Ακόμη και αν γνώριζε ότι συνέβαινε, πράγμα εξαιρετικά αμφίβολο, εκτός αν είχε άμεση ανάμειξη, δεν νομίζω ότι θα μπορούσε ο ίδιος να απολύσει ακόμη και τον υπεύθυνο χωρίς να παρουσιάσει σαφείς αποδείξεις για το τι είχε συμβεί».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Βρετανικό Μουσείο: Άρχισαν να ανακτώνται κάποιοι από τους κλεμμένους θησαυρούς - Καμία σύλληψη μέχρι στιγμής
    Βρετανικό Μουσείο: Άρχισαν να ανακτώνται κάποιοι από τους κλεμμένους θησαυρούς - Καμία σύλληψη μέχρι στιγμής

    Περίπου 2.000 αντικείμενα εκτιμάται ότι έχουν κλαπεί από το Βρετανικό Μουσείο, με κάποιους από χαμένους θησαυρούς να έχουν αρχίσει να ανακτώνται, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος των επιτρόπων διοίκησης του μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν.

    Μιλώντας στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 παραδέχτηκε πως «θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα» για την αντιμετώπιση των κλοπών πριν αυτές γίνουν.

    Παραιτήθηκε ο διευθυντής του μουσείου

    Σημειώνεται ότι μέλος του προσωπικού του μουσείου που θεωρήθηκε ύποπτο για τις κλοπές απολύθηκε, ενώ και ο Χάρτβιχ Φίσερ, ο διευθυντής του μουσείου, δήλωσε την παραίτησή του αφού παραδέχτηκε ότι η έρευνα του 2021 -όταν υπήρξαν οι πρώτες αναφορές για κλεμμένους θησαυρούς- διεξήχθη με λάθος τρόπο.

    Το Βρετανικό μουσείο, ένα από τα πιο διάσημα πολιτιστικά ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου, βρίσκεται υπό πίεση από τότε που αποκαλύφτηκε ότι ένας μεγάλος αριθμός θησαυρών δηλώθηκε ότι «λείπουν, έχουν κλαπεί ή έχουν υποστεί ζημιές». Τα εν λόγω αντικείμενα χρονολογούνταν από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ. και είχαν φυλαχθεί κυρίως για ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς σκοπούς.

    «Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει περισσότερα για τις κλοπές»

    Ο κ. Όσμπορν δήλωσε ότι «έχουμε ήδη αρχίσει να ανακτούμε ορισμένα από τα κλεμμένα αντικείμενα». «Πιστεύουμε ότι υπήρξαμε θύμα κλοπών για μεγάλο χρονικό διάστημα και ειλικρινά θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει περισσότερα για να τις αποτρέψουμε», σημείωσε.

    Ερωτηθείς για το πού βρίσκονται τα αντικείμενα που χάθηκαν, είπε ότι «ορισμένα μέλη της αρχαιολογικής κοινότητας συνεργάζονται ενεργά μαζί μας».

    Είπε ότι είναι βέβαιος ότι «οι έντιμοι άνθρωποι» θα επιστρέψουν τα αντικείμενα που βρέθηκαν να έχουν κλαπεί, αλλά αναγνώρισε ότι «άλλοι μπορεί να μην το κάνουν».

    Το μουσείο συνεργάζεται στενά με την αστυνομία, δήλωσε ο κ. Όσμπορν, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για να διαπιστωθεί τι ακριβώς λείπει. Παράλληλα, σημείωσε ότι η ασφάλεια του μουσείου πρέπει να βελτιωθεί.

    Ερωτηθείς γιατί οι ανησυχίες που εκφράστηκαν το 2021 δεν ελήφθησαν σοβαρά υπόψη, ο ίδιος σημείωσε πως είναι πιθανό οι ανώτεροι υπάλληλοι του μουσείου να μην θεωρούσαν πως κάποιος υπάλληλος θα έκλεβε θησαυρούς.

    Αναγνώρισε ότι το περιστατικό έβλαψε τη φήμη του μουσείου, αλλά δήλωσε ότι επικεντρώθηκε στο να «καθαρίσει το χάος».

    Καμία σύλληψη μέχρι στιγμής

    Οι ντετέκτιβ της Μητροπολιτικής Αστυνομίας έχουν ανακρίνει έναν άνδρα για το περιστατικό, ωστόσο δεν έχουν γίνει συλλήψεις.

    Το μουσείο δήλωσε στη Scotland Yard ότι θησαυροί που καλύπτουν 3.400 χρόνια ιστορίας εξαφανίστηκαν από τα θησαυροφυλάκια του στις αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με την Evening Stantard.

    Οι κλοπές έλαβαν χώρα επί σειρά ετών, ενώ ένα κόσμημα αξίας 50.000 λιρών - το οποίο διαφημίστηκε στο eBay για 40 λίρες - είχε καταχωρηθεί προς πώληση ήδη από το 2016.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Βρετανικό Μουσείο: Γιατί εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση ο διευθυντής και ο αναπληρωτής διευθυντής του
    Βρετανικό Μουσείο: Γιατί εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση ο διευθυντής και ο αναπληρωτής διευθυντής του

    Τα σοβαρά λάθη που έκαναν ο Χάρτβιγκ Φίσερ και ο Τζόναθαν Ουίλιαμς στη διαχείριση της υπόθεσης της μεγάλης κλοπής που αποκαλύφθηκε πρόσφατα

    Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες που κατέβαλαν, τις τελευταίες δέκα ημέρες, οι ιθύνοντες του Βρετανικού Μουσείου προκειμένου να υποβαθμίσουν το σοβαρότατο περιστατικό της κλοπής 2000 περίπου πολύτιμων αντικειμένων από τη συλλογή του και να αποποιηθούν των ευθυνών τους, εν τέλει ο διευθυντής του, Χάρτβιγκ Φίσερ αλλά και ο αναπληρωτής διευθυντής Τζόναθαν Ουίλιαμς εξαναγκάστηκαν χθες σε παραίτηση αναγνωρίζοντας, έστω και με καθυστέρηση, τους λάθος χειρισμούς που έγιναν.

    Όταν στα τέλη Ιουλίου ο Γερμανός ιστορικός τέχνης ανακοίνωσε πως έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από τη θέση του στα τέλη του χρόνου, πριν λήξει το συμβόλαιο της θητείας του, η οποία ξεκίνησε το 2016, κανείς δεν μπορούσε να υποψιαστεί τί κρυβόταν πίσω από αυτή την κίνηση. Περίπου δύο εβδομάδες μετά όμως η είδηση της κλοπής ενός μεγάλου αριθμού αντικειμένων από τις αποθήκες του μουσείου, αποκάλυψε το παρασκήνιο της αιφνιδιαστικής αποχώρησης του πρώτου μη Βρετανού διευθυντή του πασίγνωστου μουσείου.

    Ο ίδιος βεβαίως επέμενε ότι η απόφασή του για πρόωρη αποχώρηση από τη θέση του δεν είχε απολύτως καμία σχέση με την κλοπή, αποδείχτηκε ωστόσο ότι όλο αυτό ήταν μια οργανωμένη επικοινωνιακή τακτική που ακολούθησε το Βρετανικό Μουσείο με στόχο να περιορίσει τις διαστάσεις του σκανδάλου που είχε ήδη ξεσπάσει και απειλούσε την αξιοπιστία του.

    Η τακτική αυτή αποδείχτηκε αναποτελεσματική καθώς τελικά ο Χάρτβιγκ Φίσερ εξαναγκάστηκε σε άμεση παραίτηση η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες το απόγευμα και συνοδευόταν από μια αυτοδιάψευση των όσων είχε προσφάτως ισχυριστεί: «Είναι προφανές πως το μουσείο δεν ανταποκρίθηκε όσο ολοκληρωμένα θα έπρεπε στις προειδοποιήσεις του 2021 και στο πρόβλημα που έχει πλέον αναδειχθεί πλήρως. Η ευθύνη για την αποτυχία αυτή πρέπει τελικά να βαρύνει τον διευθυντή. Η κατάσταση που αντιμετωπίζει το μουσείο είναι εξαιρετικά σοβαρή. Πιστεύω ειλικρινά ότι θα ξεπεράσει αυτή τη στιγμή και θα βγει ισχυρότερο, αλλά δυστυχώς έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η παρουσία μου αποδεικνύεται αποπροσανατολιστική» παραδέχτηκε στην επίσημη δήλωση της παραίτησής του ενώ ανακάλεσε επίσης τα αρνητικά σχόλια που έκανε για τον άνθρωπο ο οποίος ανακάλυψε την κλοπή και ενημέρωσε το μουσείο.

    Λίγες μόλις ώρες μετά την παραίτηση του Φίσερ ακολούθησε και αυτή του αναπληρωτή διευθυντή Τζόναθαν Ουίλιαμς ο οποίος πρώτος παρέλαβε, το 2021, τα στοιχεία που είχε με πολύ κόπο συγκεντρώσει ο Δανός έμπορος τέχνης και ιστορικός Ιτάι Γκράντελ και αποδείκνυαν πως ο επί 30 χρόνια εργαζόμενος του μουσείου και υπεύθυνος για τα Γλυπτά του Παρθενώνα βρισκόταν πίσω από τις κλοπές πάνω από 1500 αντικειμένων - χρονολογούνται από το 1.500 π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ - τα οποία έκαναν φτερά, σταδιακά και χωρίς απολύτως κανείς να καταλάβει το παραμικρό. Αντί για «ευχαριστώ», όμως, έλαβε, μετά από μήνες, την απάντηση πως οι ισχυρισμοί του ήταν αβάσιμοι.

    Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν έγινε πράγματι ενδελεχής έρευνα, εάν τα κλοπιμαία ήταν καταγραμμένα στους καταλόγους έτσι ώστε να μπορούν να τεκμηριωθούν, αν οι καταγγελίες υποτιμήθηκαν ή αποκρύφθηκαν σκοπίμως προκειμένου να μην εκτεθεί διεθνώς το μουσείο σε μια περίοδο που αρκετές χώρες ζητούν την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών τους με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Ελλάδας και των Γλυπτών του Παρθενώνα. Το μόνο σίγουρο είναι πως αποδείχτηκαν οι μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στα συστήματα ασφαλείας του μουσείου.

    Η επί της ουσίας έρευνα ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες, με εντολή του Προέδρου του μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, και έφερε στο φως τις συνεχιζόμενες κλοπές που γίνονταν, τουλάχιστον από το 2016 και μετά με επικεφαλής, έναν από τους παλαιότερους και πιο έμπιστους εργαζόμενούς του.

    Την υπόθεση έχουν ήδη αναλάβει οι αστυνομικές αρχές, ο βασικός ύποπτος που έχει απολυθεί κλήθηκε προχθές για κατάθεση ενώ το Βρετανικό Μουσείο καλείται να διαχειριστεί μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της ιστορίας του εν όψει μάλιστα και την μεγάλης ανακαίνισης που προετοιμάζεται για το άμεσο μέλλον.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου μετά τις αποκαλύψεις για κλοπές αρχαιοτήτων
    Παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου μετά τις αποκαλύψεις για κλοπές αρχαιοτήτων

    Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Hartwig Fischer παραιτείται, έπειτα από τις αποκαλύψεις για τις κλοπές αρχαιοτήτων αμύθητης αξίας.

    Σε δήλωσή του, είπε ότι ήταν προφανές ότι το μουσείο «δεν ανταποκρίθηκε όσο ολοκληρωμένα θα έπρεπε» όταν ειδοποιήθηκε για τις κλοπές το 2021. Ο ίδιος απέσυρε επίσης τις παρατηρήσεις που έκανε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για τον έμπορο έργων τέχνης που ειδοποίησε πρώτος το μουσείο για τις κλοπές. Είπε ότι εξέφρασε «ειλικρινή λύπη» για τα «λανθασμένα» σχόλια.

    Ολόκληρη η δήλωση του Hartwig Fischer

    «Τις τελευταίες ημέρες εξέτασα λεπτομερώς τα γεγονότα γύρω από τις κλοπές από το Βρετανικό Μουσείο και τη σχετική έρευνα.

    Είναι προφανές ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν ανταποκρίθηκε όσο ολοκληρωμένα θα έπρεπε στις προειδοποιήσεις του 2021 και στο πρόβλημα που έχει πλέον αναδειχθεί πλήρως. Η ευθύνη για την αποτυχία αυτή πρέπει τελικά να βαρύνει τον διευθυντή.

    Έκανα επίσης λάθος στις παρατηρήσεις που έκανα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για τον Δρ Gradel. Επιθυμώ να εκφράσω την ειλικρινή μου λύπη και να ανακαλέσω αυτές τις παρατηρήσεις.

    Προσέφερα την παραίτησή μου στον πρόεδρο των διαχειριστών και θα αποχωρήσω μόλις το διοικητικό συμβούλιο δημιουργήσει μια προσωρινή διευθέτηση της ηγεσίας. Αυτό θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να επιλεγεί νέος διευθυντής.

    Η κατάσταση που αντιμετωπίζει το Μουσείο είναι εξαιρετικά σοβαρή. Πιστεύω ειλικρινά ότι θα ξεπεράσει αυτή τη στιγμή και θα βγει ισχυρότερο, αλλά δυστυχώς έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η παρουσία μου αποδεικνύεται αποπροσανατολιστική.

    Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα. Τα τελευταία επτά χρόνια είχα το προνόμιο να συνεργαστώ με μερικούς από τους πιο ταλαντούχους και αφοσιωμένους δημόσιους υπαλλήλους.

    Το Βρετανικό Μουσείο είναι ένα καταπληκτικό ίδρυμα και ήταν η τιμή της ζωής μου να το διευθύνω».

    Σάλος από τις αποκαλύψεις

    Σημειώνεται πως η αστυνομία του Λονδίνου, την Πέμπτη είχε ανακρίνει έναν άνδρα για τις κλοπές. Όπως έχει γίνει γνωστό, το περιστατικό κλοπής αρχαίων κειμηλίων από στέλεχος του Βρετανικού Μουσείου είχε καταγγελθεί από το 2020 και δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα.

    Ειδικότερα, εμπειρογνώμονας είχε εντοπίσει τα χαμένα πολύτιμα αντικείμενα σε δημοπρασία, και το ανέφερε, αλλά παρά την πληροφορία, το 2020, δεν λήφθηκε καμία ενέργεια μέχρι φέτος, οπότε το ανώτερο στέλεχος του Μουσείου απολύθηκε. Δεν έχει συλληφθεί από την αστυνομία, αλλά απολύθηκε αφού διαπιστώθηκε ότι αντικείμενα «λείπουν, κλάπηκαν ή είχαν υποστεί φθορές».

    Τα αντικείμενα που λείπουν από τη συλλογή περιλαμβάνουν χρυσά κοσμήματα, κομμάτια γυαλιού και ημιπολύτιμους λίθους που χρονολογούνται από το 1500 π.Χ. μέχρι και τον 19ο αιώνα μ.Χ., και καταλάμβαναν μια «σημαντική χρονική περίοδο».

    Ποιος είναι ο υπεύθυνος

    Πρόκειται για τον Πίτερ Τζον Χιγκς 56 ετών, ο οποίος εργαζόταν στο Βρετανικό Μουσείο επί 35 χρόνια, και ήταν ανώτερος επιμελητής του μουσείου, με εξειδίκευση στο τμήμα που σχετίζεται με τους αρχαίους ελληνικούς θησαυρούς. Ο Χιγκς φέρεται να είναι το μέλος του προσωπικού που έβαζε προς πώληση τα ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα στο eBay.

    Πηγή: Ethnos.gr - Φωτογραφία από Hulki Okan Tabak από το Pixabay
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ