Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2020 08:34

Κόλλια: Πολύ σημαντική ανασκαφή με πολύ καλά ευρήματα η αποκάλυψη των τάφων στο Αυγείο

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Τι αναφέρει η προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων Ηλείας

Ως μία πολύ σημαντική ανασκαφή με πολύ καλά ευρήματα χαρακτηρίζει την αποκάλυψη των οκτώ τάφων στην περιοχή Αυγείο του δήμου Ήλιδας, στην Ηλεία, η προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων Ηλείας, Ερωφίλη - Ίρις Κόλλια.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ερωφίλη - Ίρις Κόλλια επισημαίνει ότι «τα πιο σημαντικά ευρήματα είναι το μεγάλο χάλκινο αγγείο, το οποίο μάλιστα είναι σχετικά σπάνιο, η χάλκινη τεφροδόχος υδρία, το πτυκτό κάτοπτρο και η μαρμάρινη επιτύμβια στήλη με αετωματική επίστεψη.»

Σύμφωνα με την Ερωφίλη - Ίρις Κόλλια, «η αποκάλυψη των οκτώ τάφων έγινε μέσα σε οικόπεδο στον οικισμό του Αυγείου, όπου ο ιδιοκτήτης του ήθελε να το οικοδομήσει», προσθέτοντας ότι «εποπτεύαμε τις ανασκαφές, χωρίς να ήμασταν σίγουροι ότι θα βρεθούν οι τάφοι.»

Επίσης, αναφέρει ότι «η αποκάλυψη αυτής της σωστικής ανασκαφής, μάς δίνει στοιχεία για την τοπογραφία της περιοχής και το μέγεθος του νεκροταφείου της αρχαίας πόλης της Ήλιδας, το οποίο ήταν πολύ μεγάλο.»

'Αλλωστε, όπως σημειώνει, «η Αρχαία Ήλιδα ήταν μία πολύ σημαντική πόλη της Πελοποννήσου, για αυτό και είναι αναμενόμενο να βρίσκουμε εξαιρετικά σημαντικά ευρήματα, ειδικά στα νεκροταφεία της.»

Όσον αφορά στην συνέχιση των ανασκαφών στην περιοχή της Αρχαίας Ήλιδας, η Ερωφίλη - Ίρις Κόλλια, λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «στον προγραμματισμό μας για το μέλλον εντάσσουμε πάντα τις ανασκαφές, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως το προσωπικό κλπ.»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2020 10:25

Σχετικά Άρθρα

  • Ανασκαφές στο Σαμικό: Τι βρήκαν οι αρχαιολόγοι στο "Κλειδί"
    Ανασκαφές στο Σαμικό: Τι βρήκαν οι αρχαιολόγοι στο

    Στο πλαίσιο της φετινής ανασκαφικής περιόδου του πενταετούς ερευνητικού προγράμματος στο Κλειδί Σαμικό (έτη 2022-2026) ήρθαν στο φως νέα στοιχεία για το μνημειακό οικοδόμημα που ανακαλύφθηκε το 2022. (Εικ. 1) Το ερευνητικό πρόγραμμα αποτελεί συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας με το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών, υπό την διεύθυνση των Δρ. Birgitta Eder και Δρ. Ερωφίλης-Ίριδας Κόλλια.

    Samiko 5

    Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής αποκαλύφθηκε ναόσχημο κτιρίο καθ'όλο το μήκος του, το οποίο ανέρχεται σε 28 μ., το δε πλάτος του είναι 9,50 μ. Ο ναός αποτελείται από δύο μεγάλους εσωτερικούς χώρους, ο καθένας με δύο εσωτερικούς κίονες στο άξονά του και από δύο προδόμους με δύο κίονες εν παραστάσι στις δύο όψεις του (Εικ. 2). Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, πρόκειται για έναν διπλό ναό που χρονολογείται πιθανότατα στον 6ο αιώνα π.Χ. Φαίνεται ότι γύρω στο 300 π.Χ./ αρχές του 3ου αι. π.Χ. η στέγη του αφαιρείται και οι κεραμίδες διαστρώνονται στο εσωτερικό του κτιρίου καλύπτοντας το αρχικό επίπεδο χρήσης, ενώ θεωρείται πιθανό ότι το κτίριο εγκαταλείφθηκε την περίοδο αυτή.

    Samiko 2Το θραυσμένο μαρμάρινο περιρραντήριο κατά χώραν

    Στη δεύτερη αίθουσα, πάνω στο δάπεδο βρέθηκαν τα θραύσματα αρχαϊκού μαρμάρινου περιρραντηρίου διαμέτρου περίπου 1 μέτρου (Εικ. 3).

    Samiko 3Τμήμα του μαρμάρινου περιρραντηρίου. Διακρίνεται η μία λαβή του και μεταλλικός σύνδεσμος από επιδιόρθωσή του στην αρχαιότητα

    Πρόκειται για σκεύος τελετουργικού καθαρισμού που μιμείται χάλκινη λεκάνη και είχε επισκευασθεί ήδη στην αρχαιότητα, όπως φανερώνουν οι μεταλλικοί σύνδεσμοι που συγκρατούν τα θραυσμένα τμήματά του (Εικ. 4).

    Samiko 4Το χάλκινο έλασμα κατά χώραν

    Μαζί με το θραύσμα που ανακαλύφθηκε το 2022, το εντυπωσιακό σκεύος μπορεί πλέον να αποκατασταθεί σχεδόν στο σύνολό του. Σημαντικό εύρημα της φετινής ανασκαφής είναι χάλκινο έλασμα που πιθανώς ήταν ανηρτημένο σε τοίχο του ναού (Εικ. 5).

    Samiko 6Ακτινογραφία του χάλκινου ελάσματος. Διακρίνεται τμήμα της επιγραφής

    Η απεικονιστική διαγνωστική εξέταση του αντικειμένου φανέρωσε ότι η μία όψη της χάλκινης πλάκας διασώζει μεγάλη επιγραφή (Εικ. 6), η οποία αναμένεται ότι θα αποκαλυφθεί πλήρως κατά τη συντήρησή της στο εργαστήριο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας.

    Samiko 7

    Επίσης, αποκαλύφθηκε και τεκμηριώθηκε η πορεία ισχυρού τοίχου, που είχε εντοπίσει ήδη ο Wilhelm Dörpfeld στις αρχές του 20ου αιώνα. (Εικ. 1). Ο τοίχος πιθανώς αποτελεί το βόρειο άκρο του περιβόλου του ιερού του Ποσειδώνα.

    Σημαντική υπήρξε η συμβολή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που ανέλαβε τον καθαρισμό της περιοχής βόρεια του ναού από την πυκνή βλάστηση. Οι αρχαιολογικές εργασίες χρηματοδοτούνται από το Ίδρυμα Gerda Henkel και το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών. Τα επόμενα χρόνια η επιστημονική ομάδα σκοπεύει να συνεχίσει την έρευνα, ώστε να εντοπίσει περισσότερα στοιχεία για την έκταση και τη μορφή του ιερού και την τοπογραφία της περιοχής.

  • ΕΦΑ Ηλείας: Εορτασμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Δράσεις σε Χλεμούτσι - Αρχαία Ολυμπία - Ήλιδα
    ΕΦΑ Ηλείας: Εορτασμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Δράσεις σε Χλεμούτσι - Αρχαία Ολυμπία - Ήλιδα

    Με μια πλούσια γκάμα εκδηλώσεων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς που για το έτος 2024 έχει τίτλο «Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά» υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

    Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν οι εξής δράσεις:

    «Έλληνες, Φράγκοι, Βενετοί και Οθωμανοί στο κάστρο Χλεμούτσι»

    Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 10.00 π.μ., Κάστρο Χλεμούτσι:
    Θεματική περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο Κάστρου Χλεμούτσι, η οποία εστιάζει στη συνάντηση Ελλήνων, Φράγκων, Βενετών και Οθωμανών και στον τρόπο που αυτή επηρέασε τόσο τη μορφή του μνημείου όσο και τον τρόπο ζωής σε αυτό. Η περιήγηση προβάλλει τις διαδρομές και τα δίκτυα επαφών ντόπιων και «κατακτητών», αλλά και τους δεσμούς που δημιουργούσε -και ενδεχομένως ακόμη δημιουργεί- η πολιτισμική όσμωση όλων, εύληπτα ορατή στη σημερινή εικόνα του χώρου. Η δράση αφορά σε κοινό ενηλίκων ή μαθητές. Η είσοδος για τους συμμετέχοντες στη δράση είναι ελεύθερη.
    Υπεύθυνος δράσης: Αθανασία Ράλλη.
    Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων (26240 23753). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

    «Ολυμπία και Ολυμπιακοί Αγώνες: συνεκτικός κρίκος των ανθρώπων όλης της γης από την αρχαιότητα έως σήμερα»

    Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024, Αρχαία Ολυμπία

    Βιωματικό εργαστήριο στην Αρχαία Ολυμπία σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ηλείας.
    Υπεύθυνες δράσης: Ερωφίλη- Ίρις Κόλλια, Ρούλα Λεβεντούρη Σταυρούλα Γιαννούλη.

    «Ήλιδα, η πόλη των Ολυμπιακών αγώνων της αρχαιότητας»

    Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 10.00π.μ., Αρχαιολογικός Χώρος Ήλιδας

    Θεματική περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο Ήλιδας που εστιάζει στην παρουσίαση της σχέσης της πρωτεύουσας πόλης του ηλειακού κράτους με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων της αρχαιότητας για διάστημα μεγαλύτερο των χιλίων χρόνων και το αντίκτυπο που αυτή είχε στην ιστορική εξέλιξη και την μορφή της. Η δράση προβάλλει τον τρόπο που οι Αγώνες διαμόρφωναν διαδρομές, δίκτυα και δεσμούς ανάμεσα στους ανθρώπους του γνωστού τότε κόσμου καθώς αυτοί συνέρρεαν στην πόλη των Αγώνων για να συμμετάσχουν σε αυτούς ως αθλητές, συνοδοί, έμποροι, θεατές ή προσκυνητές μεταβάλλοντάς την σε κοσμοπολίτικο κέντρο και χώρο συνάντησης πολιτισμών. Η δράση αφορά σε κοινό ενηλίκων.
    Υπεύθυνος δράσης: Τώνια Μουρτζίνη.

    Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων (26240 23753). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

    days2

  • Π.Ε. Ηλείας: Επίσκεψη Ν. Κοροβέση στο Κλειδί Σαμικού και ενημέρωση για τις ανασκαφές
    Π.Ε. Ηλείας: Επίσκεψη Ν. Κοροβέση στο Κλειδί Σαμικού και ενημέρωση για τις ανασκαφές

    «Οφείλουμε να βοηθήσουμε το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, να αναδείξουμε και να προστατεύσουμε τον χώρο», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας.

    Την πορεία της ανασκαφικής έρευνας στην τοποθεσία «Κλειδί» του Σαμικού για την αποκάλυψη του αρχαίου νεόσχημου κτηρίου, που ενδεχομένως θα αποδοθεί στο περίφημο ιερό του Ποσειδώνα είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης κατά την επίσκεψή του στο σημείο, την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου.

    Ο κ. Κοροβέσης ενημερώθηκε για την εξέλιξη των εργασιών που έχει αναλάβει το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και συνομίλησε με την αρχαιολόγο του Ινστιτούτου αλλά και με μέλη αυστριακού καναλιού που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην περιοχή για τηλεοπτικά γυρίσματα, τονίζοντας πως πρόκειται για μια σπουδαία ανακάλυψη, η οποία αναδεικνύει την ιστορικότητα της περιοχής και η οποία έρχεται να συμπληρώσει τον κατάλογο των σπουδαίων αρχαιολογικών μνημείων της Ηλείας, τα οποία χρήζουν προστασίας και αξιοποίησης.

    «Επισκέφθηκα μια αξιολόγηση αρχαιολογική ανασκαφή, κοντά μας,στο Κάτω Σαμικό του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων. Οφείλουμε να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους αρχαιολόγους του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.

    Να αναδείξουμε τον χώρο αυτό Πολιτιστικά και Τουριστικά.

    koro samiko anask 2

    Να τον προστατεύσουμε από τη φθορά του χρόνου και τις καιρικές συνθήκες.

    Σε ό,τι αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας θα είναι διαθέσιμα τόσο για τον καθαρισμό του χώρου όσο και για την αποστράγγιση των καναλιών ώστε να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα.

    Ο τόπος μας αξίζει πολλά, θα πρέπει να διεκδικήσουμε περισσότερα. Θα κάνω τα πάντα για να δικαιώσω την εμπιστοσύνη των πολιτών», τόνισε στο περιθώριο της επίσκεψής του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας.

    Η αρχαιολογική έρευνα χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Gerda Henkel και το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών και οι γεωφυσικές έρευνες υλοποιούνται από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Kιέλου, ενώ η γεωαρχαιολογική διερεύνηση από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Mάιντς.

    Η ερευνητική ομάδα σκοπεύει να συνεχίσει την έρευνα στη θέση, ώστε να εντοπίσει περισσότερα στοιχεία για την έκταση και τη μορφή του ιερού.

    koro samiko anask 3

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΕΦΑ Ηλείας: Εκλογές Εφορευτικών Επιτροπών
    ΕΦΑ Ηλείας: Εκλογές Εφορευτικών Επιτροπών

    Την επόμενη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00 θα διενεργηθεί στα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας στην Αρχαία Ολυμπία, δημόσια κλήρωση για την
ανάδειξη των δύο τριμελών Εφορευτικών Επιτροπών, μίας για τους μονίμους και
μίας για τους ΙΔΑΧ υπαλλήλους. Οι εφορευτικές επιτροπές θα διευθύνουν στην ΕΦΑ Ηλείας την ψηφοφορία για την εκλογή των εκπροσώπων των υπαλλήλων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΥΠΠΟ.

    Τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών θα κληρωθούν από τους εγγεγραμμένους στους
οριστικούς πίνακες Εκλογέων μονίμων και με σχέση ΙΔΑΧ υπαλλήλων, για τη διεξαγωγή
εκλογών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΥΠ.ΠΟ
εξαιρουμένων των υπαλλήλων της ΥΕ . Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που επιθυμούν να παραστούν στην κλήρωση, θα πρέπει να υποδείξουν τους εκπροσώπους τους έως την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου.

  • Κλειδί Σαμικού: Ξεκινούν και πάλι οι ανασκαφικές εργασίες
    Κλειδί Σαμικού: Ξεκινούν και πάλι οι ανασκαφικές εργασίες

    Ξεκίνησαν εκ νέου οι ανασκαφές στο Κλειδί Σαμικού για την αποκάλυψη του αρχαίου νεόσχημου κτηρίου, που ενδεχομένως θα αποδοθεί στο περίφημο ιερό του Ποσειδώνα. Οι ανασκαφές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο πενταετούς ερευνητικού προγράμματος, σε συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας με το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών, υπό την διεύθυνση των Δρ. Birgitta Eder και Δρ. Ερωφίλης Κόλλια.

    Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ανασκαφών αποκαλύφθηκε τμήμα του κτιρίου και κατέστη φανερό ότι οι διαστάσεις του είναι μεγαλύτερες από την αρχική εκτίμηση που βασιζόταν στη γεωφυσική έρευνα. Το συνολικό μήκος του οικοδομήματος εκτιμάται σε περίπου 28 μέτρα, το δε πλάτος του υπερβαίνει τα 9 μέτρα. Πρόκειται για ναό του 6ου αιώνα π.Χ. με δύο οικοδομικές φάσεις.

    Σύμφωνα και με τα νεότερα στοιχεία, φαίνεται ότι ο ναός αυτός ήταν λατρευτικό κτίριο εντός του περίφημου ιερού του Ποσειδώνα, το οποίο αποτελούσε σημαντικό θρησκευτικό κέντρο της Αμφικτυονίας των πόλεων της Τριφυλίας. Κτίστηκε στην αρχαϊκή εποχή, αλλά φαίνεται ότι ανακατασκευάστηκε κατά το β΄ μισό του 4ου - αρχές του 3ου αι. π.Χ. και αποτελείται από δύο κύριες αίθουσες, καθώς και μία μικρότερη στο βορειοδυτικό (πίσω) τμήμα. Το αρχαίο ναόσχημο κτήριο βρίσκεται στις υπώρειες της αρχαίας ακρόπολης του Σαμικού, στην περιοχή βόρεια της λιμνοθάλασσας της Καϊάφα. Φέρεται δε ότι στην εν λόγω περιοχή διοργανώνονταν τα «Ποσείδια», θεσμός ο οποίος προσέλκυε όλες τις ναυτικές δυνάμεις της εποχής.
    Πρόκειται για μια σπουδαία ανακάλυψη, η οποία αναδεικνύει την ιστορική σπουδαιότητα της περιοχής και η οποία έρχεται να συμπληρώσει τον κατάλογο των σπουδαίων αρχαιολογικών μνημείων της Ηλείας.

    Δρ. Αυγερινοπούλου: Παρακολουθεί στενά το ανασκαφικό έργο

    Το εμπεριστατωμένο γεωαρχαιολογικό και ανασκαφικό έργο παρακολουθεί στενά η Βουλευτής Ηλείας, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, η οποία ενημερώθηκε εκ νέου για τα ζητήματα των εργασιών σε επικοινωνία που είχε κατά τις προηγούμενες ημέρες με την Δρ. Ερωφίλη Κόλλια, και την Δρ. Birgitta Eder. Παράλληλα, η Βουλευτής Ηλείας επικοινώνησε με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας, Νίκο Κοροβέση, και τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Βασίλη Γιαννόπουλο, στους οποίους έθεσε το θέμα της αναγκαιότητας έργων αποστράγγισης πλησίον του πεδίου των ανασκαφών, για την διευκόλυνση τους αλλά και επιπρόσθετων εργασιών, όπου απαιτούνται.

    Η Δρ. Αυγερινοπούλου βρίσκεται ήδη από την αρχή της έρευνας και των ανασκαφικών εργασιών στο πλευρό των φορέων που την έχουν αναλάβει. Αποτελεί προτεραιότητα η στήριξη του ερευνητικού προγράμματος ανασκαφής της περιοχής Κλειδί το οποίο θα βρίσκεται σε εξέλιξη έως το 2026 από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο.

  • Ηλεία: Θα γυριστεί το ιστορικό ντοκιμαντέρ για το Σαμικό, τις "Θερμοπύλες της Πελοποννήσου"
    Ηλεία: Θα γυριστεί το ιστορικό ντοκιμαντέρ για το Σαμικό, τις

    Για λογαριασμό του επιστημονικού ιδρύματος Gerda Henkel

    Κινηματογραφικά γυρίσματα των ανασκαφών στη θέση «Κλειδί» στο Κάτω Σαμικό, καθώς και σε πολλά ακόμη σημεία της Ηλείας ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, για τη δημιουργία του ιστορικού-εκπαιδευτικού ντοκιμαντέρ «Thermopylae of the Peloponnese», θα πραγματοποιήσει τον Σεπτέμβριο η εταιρεία παραγωγής Peter Prestel Film Production GmbH & Co KG για λογαριασμό του επιστημονικού ιδρύματος Gerda Henkel της Γερμανίας.

    Τα γυρίσματα πραγματοποιούνται στο πλαίσια του πενταετούς ερευνητικού προγράμματος συνεργασίας μεταξύ του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας. Από το διάστημα 7-15/9 θα γίνουν επίσης κινηματογραφικές και αεροκινηματογραφικές λήψεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Ολυμπίας, στην Ακρόπολη του Κ. Σαμικού, στην περιοχή του Καϊάφα, στους αρχαιολογικούς χώρους και θέσεις στο Λέπρεο και τη Μάκιστο, στο πλαίσιο σύνδεσης με την αρχαίο πόλη του Σαμικού.

    Το ντοκιμαντέρ, το οποίο έχει επιστημονικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα θα έχει επτά επεισόδια και θα προβληθεί στην ιστοσελίδα του ιδρύματος Gerda Henkel.

  • Σε διεθνές συνέδριο στο Σικάγο, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των ανασκαφών στο αρχαίο Γυμνάσιο Ολυμπίας
    Σε διεθνές συνέδριο στο Σικάγο, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των ανασκαφών στο αρχαίο Γυμνάσιο Ολυμπίας

    Στην ετήσια συνάντηση που διοργανώθηκε τον Ιανουάριο από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής, στο Σικάγο, με θεματική την «Αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των στόχων της Ατζέντας 2030, για τη βιώσιμη ανάπτυξη» συμμετείχε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Δρ Ερωφίλη Ίρις Κόλλια, ως μέλος επιστημονικής ομάδας που εκπροσώπησε το Υπουργείο Πολιτισμού.

    Σκοπός της θεματικής ήταν να παρουσιαστούν σημαντικά έργα προστασίας, συντήρησης, αναστήλωσης και διαμόρφωσης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, που πραγματοποιούνται από το ΥΠ.ΠΟ, σε όλη την Ελλάδα και χρηματοδοτούνται από επιχειρησιακά ευρωπαϊκά προγράμματα και εθνικούς πόρους. Ο βασικός στόχος είναι η διατήρηση των μνημείων ως δημόσιο αγαθό και η προστασία των χαρακτηριστικών αξιών τους, στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης.

    Η Ολυμπία επελέγη να είναι ο ένας από τους τέσσερις εμβληματικούς χώρους του οποίου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των έργων προστασίας και ανάδειξης, αποκατάστασης και διαμόρφωσης στη συνάντηση του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής 2024. Οι άλλοι τρείς χώροι και μνημεία ήταν κατά σειρά το μνημείο της Επισκοπής Σικίνου, ρωμαϊκό ηρώο του 3ου αι. π.Χ. που μετατράπηκε σε βυζαντινή εκκλησία, οι εργασίες αναστήλωσης και διαμόρφωσης του ρωμαϊκού θεάτρου της Νικόπολης, και οι εργασίες αποκατάστασης και επιστημονικής τεκμηρίωσης στο αρχαϊκό και ρωμαϊκό Τελεστήριο του Ιερού των Καβείρων στη Λήμνο.

    Η ανακοίνωση της Προϊσταμένης της Εφορείας Ηλείας, Δρ Ερωφίλης Κόλια αφορούσε στο αρχαίο Γυμνάσιο της Ολυμπίας. Παρουσιάστηκαν τα πορίσματα της μελέτης των διαστάσεων και της κάτοψης ενός από τα πιο εμβληματικά μνημεία ενός Χώρου του Καταλόγου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στο πλαίσιο του έργου αποκατάστασης, ενώ έγινε αναφορά στα σημαντικά στοιχεία για την ιστορία της Αρχαίας Ολυμπίας κατά την ύστερη αρχαιότητα, τα οποία ήρθαν στο φως κατά τις ανασκαφικές εργασίες. Το έργο της αποκάλυψης και ανάδειξης του Γυμνασίου που ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2023 σε συνδυασμό με και με άλλα έργα ανάδειξης μνημείων που εκτελούνται από το ΥΠ.ΠΟ. στην Ολυμπία, συμβάλλουν στη βελτίωση της αναγνωσιμότητας του Ιερού από το ευρύ κοινό και συγχρόνως επεκτείνουν τα όρια του προσβάσιμου στους επισκέπτες χώρου.

    chicago 2024 1

    Η Υπουργός Πολιτισμού χαιρέτισε τις εργασίες του Συνεδρίου και μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Πολιτική μας προτεραιότητα είναι η εξωστρέφεια του ελληνικού πολιτισμού, σε όλες του τις εκφάνσεις. Αποτελεί στρατηγική μας να προβάλλονται στο διεθνές κοινό, συντονισμένα και συστηματικά, τα ολοκληρωμένα έργα προστασίας, συντήρησης, αποκατάστασης, ανάδειξης των σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων μας…. Φέτος, στο Σικάγο, παράλληλα, με την παρουσίαση των έργων σε τέσσερεις επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, προβλήθηκε ο θεσμός «ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» ο οποίος έχει ως στόχο του να παρουσιάζεται η σύγχρονη ελληνική πολιτιστική δημιουργία με παραστάσεις που δημιουργούνται για συγκεκριμένους μνημειακούς χώρους…Ευχαριστώ τα στελέχη που εκπροσώπησαν άριστα την Ελλάδα και το ΥΠΠΟ».

    Πηγή: ΕΦΑ Ηλείας

  • Έκαναν παράνομες ανασκαφές για να βρουν χρυσές λίρες - Επτά συλλήψεις
     Έκαναν παράνομες ανασκαφές για να βρουν χρυσές λίρες - Επτά συλλήψεις

    Συνελήφθησαν από πλήρωμα περιπολικού της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης επτά άτομα για παράνομες ανασκαφές στην περιοχή της Διαλογής.

    Πρόκειται για Έλληνες ηλικίας από 21 έως 41 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Κορδελιού-Ευόσμου για απόπειρα κλοπής κατά συναυτουργία και παράβαση του Νόμου περί αρχαιοτήτων.

    Συγκεκριμένα, οι προαναφερόμενοι εντοπίσθηκαν χθες τα ξημερώματα εντός αγροτεμαχίου, να ενεργούν ανασκαφές προς ανεύρεση χρυσών λιρών χωρίς τη σχετική άδεια και για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούσαν σκαπτικά εργαλεία (τσάπα, φτυάρι και αξίνα), τα οποία κατασχέθηκαν.

    Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

    Πηγή: skai.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο