Πολιτισμός

Καθηγητής Πολ Κάρτλιτζ: Θέμα ηθικής η επιστροφή των Μάρμαρα του Παρθενώνα

Καθηγητής Πολ Κάρτλιτζ: Θέμα ηθικής η επιστροφή των Μάρμαρα του Παρθενώνα

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της σημερινής κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, ούτε είναι πιθανό να αποτελέσουν προτεραιότητα από άλλη βρετανική κυβέρνηση» εκτιμά ο αντιπρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα Πολ Κάρτλιτζ.

Για να το αντιληφθούμε, αρκεί να σκεφτούμε τις «φυσιολογικες» πολιτιστικές-πολιτικές σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας εξηγεί ο Ομότιμος καθηγητής Ελληνικού Πολιτισμού στη Σχολή Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Cambridge ο οποίος μίλησε στο ethnos.gr με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της Unesco ότι ξεκινούν επίσημα συνομιλίες Αθήνας - Λονδίνου για την επιστροφή των Γλυπτών.

Είναι αδύνατο να μπει ένα χρονοδιάγραμμα επιστροφής των μαρμάρων

Ο επιφανής Βρετανός ελληνιστής Πολ Κάρτλιτζ παραδέχεται ότι η άποψη της Unesco για την επανένωση εδώ και αρκετό καιρό παραμένει σταθερή. «Η Βρετανική κυβέρνηση προφανώς έχει συμφωνήσει να ξεκινήσει συνομιλίες με την κυβέρνηση της Ελλάδας. Την ίδια ώρα όμως οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου με την ολόψυχη υποστήριξή του τμήματος ψηφιακών, Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού (DCMS) της βρετανικής κυβέρνησης και του υπουργού Πολιτισμού έβγαλαν ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία δεν σκοπεύουν στην πραγματικότητα να συζητήσουν, πόσο μάλλον να διαπραγματευθούν τα θέματα της επιστροφής». Ερωτηθείς για το αν θα μπορούσε να μπει ένα χρονοδιάγραμμα μετά την ανακοίνωση της Unesco ξεκαθαρίζει ότι είναι αδύνατο να μπει.

Αυξάνονται οι υποστηρικτές της επιστροφής των Μαρμάρων στην Ελλάδα

Από την άλλη πλευρά, όπως λέει ο κ. Κάρτλιτζ, πρόσφατα έχουν γίνει και άλλες κινήσεις πέρα από την δήλωση του διεθνούς οργανισμού. Ένας πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, ο Lord - Ed – Vaizey, δημόσια υποστηρίζει την επανένωση. Όπως αντίστοιχα και ο Ditto, ένας πρώην διαχειριστής του Βρετανικού μουσείου και διακεκριμένος γλύπτης. Όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις που περιλαμβάνουν και το yougov καταγράφουν ποσοστά 60% της κοινής γνώμης υπέρ την επιστροφής. Η εφημερίδα Times του Λονδίνου άλλαξε πρόσφατα τη μακροχρόνια στάση της για τα γλυπτά και τάχθηκε υπέρ της επανένωσης. Η Βρετανική Επιτροπή για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα συνεχίζει να προσελκύει υποστηρικτές του υψηλότερου διαμετρήματος, πιο πρόσφατα την Βαρόνη και Μέλος της Βουλής των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου Shami Chakrabarti αλλά και την Βρετανίδα και πολιτογραφημένη Ελληνίδα συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ.

Ποια είναι όμως τα μεγαλύτερα εμπόδια για την επιστροφή των Γλυπτών;

Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω ο αντιπρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα εκτιμά ότι τα μεγαλύτερα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για να επιστραφούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα αφορούν νομικά και πολιτικά προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρωθούν. Είτε μεμονωμένα ένας βουλευτής είτε η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσουν και να ψηφίσουν ένα νέο νομοσχέδιο στη Βουλή το οποίο θα προβλέπει τη «μεταβίβαση της κυριότητας και επιστροφή στην Ελλάδα» των Γλυπτών του Παρθενώνα και θα καταργεί τα νομοσχέδια του 1816 και του 1963 με τα οποία η Μεγάλη Βρετανία προσπάθησε να κατοχυρώσει νομικά την απόφαση του Κοινοβουλίου το 1816.

Διαβάστε περισσότερα στο ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup