Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2022 10:55

Κορυφαία διάκριση για την Ηλεία αρχαιολόγο Ολυμπία Βικάτου - Ανακηρύσσεται επίτιμη δημότης με το Χρυσό Μετάλλιο της Ι.Π. Μεσολογγίου

Γράφτηκε από τον

Ομόφωνα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου να ανακηρύξει Επίτιμη Δημότη της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, Ολυμπία Βικάτου, και να τις απονείμει το Χρυσό Μετάλλιο της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου. Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής, που έγινε αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο, είχε ως επίκεντρο την προσφορά της Ολυμπίας Βικάτου στην ανάδειξη και προστασία των μνημείων και των αρχαιολογικών θησαυρών της περιοχής, με επιστέγασμα τη δημιουργία του Ξενοκρατείου Αρχαιολογικού Μουσείου στο Μεσολόγγι, που λειτουργεί εδώ και και μερικούς μήνες.

Η Ηλεία Δρ. Ολυμπία Βικάτου μια δεκαετία προΐσταται της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής των Πανεπιστημίων της Genova Ιταλίας (Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης), του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιο Αθηνών και της Σχολής Ξεναγών Αθηνών, είναι κάτοχος πτυχίου Ιταλικής Φιλολογίας και διδάκτωρ Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τακτικό μέλος του ΚΑΣ, τακτικό μέλος των Τοπικών Συμβουλίων Μνημείων Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, και μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, έχει την ευθύνη συντονισμού και υλοποίησης ένδεκα έργων ΕΣΠΑ στο Νομό.

Γεννημένη στην Αρχ. Ολυμπία, η Ολυμπία Βικάτου υπηρέτησε με πάθος την Εφορία Αρχαιοτήτων Ηλείας (πρώην Ζ' ΕΠΚΑ) με εξαιρετικά σημαντικό έργο στο νομό και έφυγε από τη θέση της αναπληρώτριας προϊσταμένης τότε, για την Αιτωλοακαρνανία.

Από το 2010 ανέλαβε Προϊσταμένη της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα το Μεσολόγγι και από τα τέλη Οκτωβρίου 2014 Προϊσταμένη της ενιαίας πλέον Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, στη δικαιοδοσία της οποίας υπάγονται οι αρχαιότητες των νομών Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος από την προϊστορική εποχή έως το 1830. Με γνώση, δυναμισμό, πάθος και εμπειρία κάνει όλα αυτά τα χρόνια πολλή και σημαντική δουλειά. Κορυφαίο για το δήμο μας η δημιουργία του αρχαιολογικού μουσείου, κατάλληλου και άξιου να φιλοξενήσει και να αναδείξει το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής, όπου υπήρξε αίτημα και όραμα πολλών δεκαετιών και υλοποιήθηκε με την επίπονη προσπάθεια και της Ολυμπίας Βικάτου.

Η ίδρυση και η απόδοση του Ξενοκρατείου Αρχαιολογικού Μουσείου στην επέτειο της διακοσιετηρίδας αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής και ευχαριστήριο εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας προς την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, που κατέστη συνώνυμο της προσφοράς και της θυσίας στον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία.Η εταιρεία Lamda Development συμπληρώνει την απόδοση τιμής προς την Ιερά Πόλη αφιερώνοντας στο Ξενοκράτειον Αρχαιολογικό Μουσείο τον εικοστό τόμο της εμβληματικής σειράς “Ο Κύκλος των Μουσείων”. Η νέα αυτή πολυτελής δίγλωσση έκδοση προικίζει την Αιτωλοακαρνανία με έναν εξαίρετο οδηγό του νέου μουσείου για τον επισκέπτη, αλλά και με ένα πολύτιμο εγχειρίδιο γνώσης για ειδικούς επιστήμονες, ερευνητές και εκπαιδευτικούς, και για κάθε φιλομαθή και συνειδητοποιημένο αναγνώστη».

Για όλα αυτά, προτάθηκε ως ελάχιστη τιμή προς το πρόσωπο της Ολυμπίας Βικάτου η ανακήρυξή της σε επίτιμο Δημότη του Δήμου Ι.Π Μεσολογγίου.

Πηγή: agrinioculture.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2022 11:42

Σχετικά Άρθρα

  • Αρχ. Ολυμπία: Αυτοψία της Προϊσταμένης Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Ολυμπίας Βικάτου
    Αυτοψία της Προϊσταμένης Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Ολυμπίας Βικάτου, στην Αρχ. Ολυμπία

    Η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κα Ολυμπία Βικάτου, βρέθηκε την Τετάρτη 7 Αυγούστου στην Αρχαία Ολυμπία, όπου σε συνάντηση με το Δήμαρχο, κ. Αριστείδη Παναγιωτόπουλο, συζήτησαν σημαντικά θέματα που χρήζουν επίλυσης για την ανάπτυξη του τόπου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής. Ακολούθως, και με την παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτικής Προστασίας, κ. Γεώργιου Λινάρδου, τέθηκαν υπό συζήτηση τα εξής:

    1. Αναβάθμιση του περιφερειακού δρόμου από τον Κλαδέο ποταμό μέχρι και την τοπική κοινότητα της Μιράκας, με στόχο την ομαλή διευκόλυνση της πρόσβασης των κατοίκων της περιοχής και των χωριών πέριξ της Αρχαίας Ολυμπίας, τόσο στην Τ.Κ. της Αρχαίας Ολυμπίας όσο και στην Ολυμπιακή Ακαδημία.
    2. Αδειοδότηση για θέσεις πάρκινγκ εντός του οικισμού της Αρχαίας Ολυμπίας.
    3. Βελτίωση οδοποιίας στις θέσεις «Κούκενα» και « Τρανή Λάκα».
    4. Υπογειοποίηση κάδων της πόλης, εντός και εκτός οικισμού, για λόγους δημόσιας υγείας και καλαισθησίας.
    5. Ήπιες επισκευές και επιδιορθώσεις δρόμων που υπάγονται στην Α’ ζώνη και την έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, ώστε να προβούμε στην επισκευή δρόμων της Α’ ζώνης που γειτνιάζουν με ακίνητα των συνδημοτών μας.

    Κατόπιν διαλογικής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε μέσα σε φιλικό κλίμα με την κα. Βικάτου και τους αρμόδιους φορείς, διασφαλίστηκε ότι, μέχρι τον Οκτώβριο, θα έχουν συζητηθεί οι ανάλογες προτάσεις, ώστε να βρεθούν λύσεις, σε συνεργασία ασφαλώς με το ΥΠΠΟ, με σχεδιασμό και προγραμματισμό.

    Να επισημανθεί, ακόμα, ότι στο χώρο του περιφερειακού δρόμου, ευρισκόμενου κάτω από τον αρχαιολογικό χώρο, προέβησαν σε αυτοψία.

    Τέλος, στη συνάντηση, εκτός των ανωτέρων, παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Γεώργιος Αηδόνης, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Τάκης Πρασκευόπουλος, ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Θανάσης Μπέλτσος, καθώς και ανώτατα στελέχη και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΠΟ, όπως η κα Έλενα Κουντούρη, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, ο κ. Μιχαήλ Λεφαντζής, Προϊστάμενος Τμήματος Μελετών Αρχαίων Μνημείων της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, η κα Αθανασία Ράλλη, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, ο κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Αναπληρωτής Προϊστάμενος Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και ο κ. Χρίστος Λιάγκουρας, Αναπληρωτής Προϊστάμενος Γραφείου Πελοποννήσου Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

    vikatou olumpia episk 3

    vikatou olumpia episk 4

    vikatou olumpia episk 5

    (Δελτίο Τύπου)

  • Επίτιμοι δημότες Αρχαίας Ολυμπίας ο Γ. Γραμματίδης και το ζεύγος de Laet
    Επίτιμοι δημότες Αρχαίας Ολυμπίας ο Γ. Γραμματίδης και το ζεύγος de Laet

    Αναγνώριση της μεγάλης δωρεάς 135.000 δένδρων ελιάς προς τους πυρόπληκτους αγρότες

    Επίτιμοι δημότες Αρχαίας Ολυμπίας ανακηρύχθηκαν, σε μια σεμνή τελετή στο Δημαρχείο της πόλης την Παρασκευή, ο Γιάννος Γραμματίδης και το ζεύγος Steven και Diane de Laet, για τη μεγάλη δωρεά 135.000 δένδρων ελιάς προς τους πυρόπληκτους ελαιοπαραγωγούς του Δήμου.

    Όπως είναι γνωστό, ο κ. Γραμματίδης, εμπνευστής του έργου και επίτιμος Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, συνεργάστηκε με το «Arete Fund» και την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού», προκειμένου να συγκεντρωθούν αυτά τα ελαιόδεντρα και να παραδοθούν στους πληγέντες παραγωγούς.

    Η εκδήλωση άρχισε με την παρουσίαση του βιογραφικού του κ. Γραμματίδη από την Αντιδήμαρχο κα Ρόη Αντωνοπούλου, η οποία είχε και τον συντονισμό. Ακολούθησε χαιρετισμός του Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργου Γεωργιόπουλου, ο οποίος παρουσίασε τη δράση του κ. Γιάννου Γραμματίδη, εστιάζοντας στην πρωτοβουλία του για την ανασύσταση των ελαιώνων της Ολυμπίας. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι με την πυρκαγιά δεν καταστράφηκαν μόνο οι περιουσίες των κατοίκων του Δήμου αλλά και οι ζωές τους, καθώς η ψυχική δοκιμασία υπήρξε οδυνηρή.

    «Σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές που ο καθένας αναζητά ένα στήριγμα, είτε από την πολιτεία είτε από την ιδιωτική πρωτοβουλία, βρέθηκε ο κ. Γραμματίδης, αποδεικνύοντας με την πρωτοβουλία του ότι σ’ αυτό τον τόπο πάντα υπάρχουν ευαίσθητοι πολίτες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας», τόνισε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε επίσης ότι, όπως στην αρχαία Αθήνα υπήρχαν οι χορηγοί αλλά και κατά τη συγκρότησή του το νέο Ελληνικό κράτος στηρίχτηκε στους ευεργέτες, έτσι και τώρα η Αρχαία Ολυμπία δέχθηκε ανάλογη ευεργεσία από τον κ. Γραμματίδη και το ζεύγος de Laet, με την πολύτιμη συμπαράσταση της κας Λιδωρίκη και των Διεθνών Σχέσεων Πολιτισμού. Καταλήγοντας ο κ. Γεωργιόπουλος τόνισε ότι η τιμητική αυτή διάκριση είναι το ελάχιστο που μπορεί να προσφέρει ο Δήμος στα τιμώμενα πρόσωπα, παραλληλίζοντας την πράξη με την απονομή του κότινου στους ολυμπιονίκες, που αποτελούσε έπαθλο αρετής, κατά τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Ακολούθως, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Δημήτρης Κωσταριάς ανέγνωσε την απόφαση ανακήρυξης του κ. Γιάννου Γραμματίδη σε Επίτιμο Δημότη Αρχαίας Ολυμπίας.
    «Αισθάνομαι ένας από εσάς»

    Μετά την προσφορά της τιμητικής πλακέτας και αναμνηστικού δώρου από τον Δήμαρχο προς το τιμώμενο πρόσωπο, ο κ. Γραμματίδης στην αντιφώνησή του, μεταξύ άλλων τόνισε: «Η ιδιότητα του Δημότη Αρχαίας Ολυμπίας είναι μέγιστος τίτλος τιμής αφού συνδέεται άρρηκτα με τον ιερό τόπο πού ιστορικά έβαλε τα θεμέλια τού κλασσικού πολιτισμού, ανέπτυξε το Ολυμπιακό πνεύμα της ευγενούς άμιλλας και κατέστησε την χώρα μας παγκόσμιο σημείο πολιτιστικής αναφοράς. Ήδη μέσα από την εξέλιξη τού έργου μας αισθάνθηκα ένας από εσάς, συμπολίτης σας και μέλος της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας».

    Εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη και στον Δήμαρχο Γιώργο Γεωργιόπουλο τον Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γιαννόπουλο, στους γεωπόνους της Περιφέρειας Γιώργο Μικέογλου και Σταύρο Βέρρα, στην Τοπιοδομή με τον επικεφαλής της Κωνσταντίνο Τάτση πού όργωσε την Ελλάδα για την εξασφάλιση των κατάλληλων δενδρυλλίων, την μεταφορά και την παράδοσή τους και για τοποθέτηση της αιωνόβιας ελιάς και της αναμνηστικής στήλης έναντι τού Δημοτικού Μεγάρου. Ευχαρίστησε επίσης τον Πρόεδρο της ΔΕΗ Γιώργο Στάση για την συγκινητική δωρεά της ΔΕΗ, τα Ιδρύματα Μποδοσάκη, Λάτση και Λασκαρίδη, τον ‘Ομιλο Εταιρών Σαρακάκη και όλους τούς δωρητές, εταιρείες και ιδιώτες. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε την κα Λιδωρίκη, πού όχι μόνο βοήθησε στην ολοκλήρωση τού έργου αλλά και το πίστεψε σαν έργο σύζευξης της κοινωνίας με τον πολιτισμό, όπως επίσης και το ζεύγος de Laet πού βοήθησαν στις ΗΠΑ για την κινητοποίηση της εκεί ομογενειακής κοινότητας.

    «Δεν θεωρώ ότι μού ανήκουν εύσημα γι’ αυτό αφού ξεκάθαρα ήταν αυτονόητο χρέος μου προς τούς πληγέντες παραγωγούς. Εύσημα ανήκουν μόνο σέ αυτούς πού είναι οι πραγματικοί Ολυμπιονίκες της ζωής, με τον μόχθο τους αλλά και με τον αγώνα τους να επουλώσουν τα τραύματα τής καταστροφής πού υπέστη η περιοχή από το 2002 μέχρι και το 2021», κατέληξε ο κ. Γραμματίδης.

    Εν συνεχεία ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ανάγνωσε την Απόφαση ανακήρυξης του ζεύγους Steven και Diane de Laet σε Επίτιμους Δημότες Αρχαίας Ολυμπίας. Την απόφαση, την τιμητική πλακέτα και το σχετικό αναμνηστικό δώρο παρέλαβε η κα Λιδωρίκη από τον αναπληρωτή Δήμαρχο κ. Βασίλη Αρβανίτη. Η κα Λιδωρίκη τόνισε ότι το ζεύγος de Laet θα βρίσκεται στη χώρα μας τον Μάρτιο του 2024 και θα παραλάβει τον τίτλο και το αναμνηστικό δώρο από την ίδια, η οποία επίσης παρέλαβε αναμνηστικό δώρο από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑ κ. Νίκο Μαρούντα, για τη συμβολή της στο εγχείρημα.

    Στην τελετή παραβρέθηκαν, εκτός των προαναφερόμενων, ο Δασάρχης Πύργου κ. Παναγιώτης Λάττας, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χάρης Σπηλιόπουλος, οι εκπρόσωποι των Βουλευτών Ηλείας, κας Διονυσίας Αυγερινοπούλου και κ. Μιχάλη Κατρίνη, κα Πέλυ Μπεβούδα και κ. Αλέξης Σοφιανόπουλος αντίστοιχα, ο επιχειρηματίας κ. Ιωάννης Σαρακάκης, εκ των δωρητών, Πρόεδροι πυρόπληκτων Κοινοτήτων, εκπρόσωποι φορέων κ.α.

    Epitimoi 2

    Epitimoi 3

    Epitimoi 4

    Epitimoi 5

  • Η Ηλεία Ολυμπία Βικάτου Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟ. - Περήφανοι για την σπουδαία αρχαιολόγο
    Η Ηλεία Ολυμπία Βικάτου Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟ. - Περήφανοι για την σπουδαία αρχαιολόγο

    Στο ανώτερο αξίωμα της υπηρεσιακής ιεραρχίας του υπουργείου Πολιτισμού και μάλιστα μέσα από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, έφτασε η Ηλεία αρχαιολόγος Δρ. Ολυμπία Βικάτου. Αναλαμβάνει Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού.

    Το 2010 άφησε πίσω της την αγαπημένη της Αρχαία Ολυμπία όπου υπηρετούσε επί 20 χρόνια και τότε ήταν αναπληρώτρια προϊσταμένη της Ζ’ ΕΠΚΑ, για να αναλάβει τα ηνία της ΣΤ’ ΕΠΚΑ και μετέπειτα Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

    Έως τότε είχε αγωνιστεί για την αποκατάσταση της Αρχαίας Ολυμπίας και του Κρόνιου Λόφου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, προσφορά για την οποία τιμήθηκε με ηθική ανταμοιβή, ενώ ήταν υπεύθυνη για την σύνταξη της μουσειολογικής μελέτης, ακουστικού οδηγού και ψηφιακού εκθέματος του Μουσείου Πύργου, καθώς και για την υλοποίηση της έκθεσής του.

    Εκεί έγραψε χρυσές σελίδες έχοντας την ευθύνη για δεκάδες ανασκαφές σε ένα χώρο που αποδείχθηκε πεδίο δόξης λαμπρό για την Ηλεία αρχαιολόγο. Μεγάλο έργο αφήνει πίσω της, έχοντας δημιουργήσει το αρχαιολογικό Μουσείο Θερμού που εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και το “Ξενοκράτειο” το αρχαιολογικό μουσείο της Ι.Π. Μεσολογγίου.

    Η Ολυμπία Βικάτου που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αρχαία Ολυμπία, είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής των Πανεπιστημίων της Genova Ιταλίας (Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης), του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιο Αθηνών και της Σχολής Ξεναγών Αθηνών, είναι κάτοχος πτυχίου Ιταλικής Φιλολογίας και διδάκτωρ Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

    Η ανακοίνωση του αποτελέσματος από τον ΑΣΕΠ έγινε σήμερα.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση “Το Α.Σ.Ε.Π. γνωστοποιεί ότι, στο πλαίσιο της Προκήρυξης (11ΓΔ/2023) για την πλήρωση μίας (1) θέσης ευθύνης επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Πολιτισμού, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 84-86 του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528/2007), όπως ισχύει, ολοκληρώθηκε από το 1ο Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (1ο ΕΙ.Σ.Ε.Π.), η διαδικασία επιλογής για τη θέση ευθύνης:
    Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Ολυμπία Bικάτου.

    Σύμφωνα με το ΥΠ.ΠΟ. στρατηγικοί σκοποί της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι:

    α) Η διαμόρφωση και εποπτεία της πολιτικής για την προστασία, διάσωση, ανεύρεση, συντήρηση, ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδος, τόσο της υλικής όσο και της άυλης.

    β) Ο συντονισμός, η εποπτεία και η μέριμνα για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία, την εξασφάλιση της χρηστής διοίκησης και της λογοδοσίας, την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών των υπαγομένων σε αυτήν Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

    Περισσότερα σε νεότερη ανάρτηση…

  • Επίτιμοι δημότες Ανδραβίδας - Κυλλήνης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος (photos)
    Επίτιμοι δημότες Ανδραβίδας - Κυλλήνης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος (photos)

    Επίτιμοι δημότες του Δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης ανακηρύχθηκαν από κοινού σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά την διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στην Ανδραβίδα.

    Στην αντιφώνησή της προς τον δήμαρχο Ιωάννη Λέντζα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην ιστορία της Ανδραβίδας, αλλά και στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η 117 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση Ανδραβίδας φρουρεί τους ουρανούς της πατρίδας μας. Με αυταπάρνηση και προσήλωση, όπως τους υπερασπίζονταν ο σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης και ο υποσμηναγός Μάριος - Μιχαήλ Τουρούτσικας, οι οποίοι έχασαν την ζωή τους εν ώρα καθήκοντος τον περασμένο χειμώνα. Τους μνημονεύουμε με ευγνωμοσύνη, μαζί με όλους μας τους ήρωες».

    Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο φυσικό κάλος της περιοχής, αλλά και στις πρωτοβουλίες του δήμου για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Μιλώντας για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σημείωσε, απευθυνόμενη προς τον δήμαρχο, ότι «είναι μεγάλη τιμή για μένα να με συμπεριλάβετε στους δημότες σας και μάλιστα από κοινού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, μια λαμπρή προσωπικότητα που έχει κερδίσει τον σεβασμό όχι μόνο των συμπατριωτών μας, αλλά ολόκληρου του κόσμου».

    Η αντιφώνησης της Προέδρου της Δημοκρατίας, προς τον δήμαρχο Ανδραβίδας - Κυλλήνης:

    «Κύριε δήμαρχε,

    Με χαρά βρίσκομαι στη "χώρα τη λαμπρότερη στον κάμπο του Μορέως", όπως ονομάζει το Χρονικόν του Μορέως την Ανδραβίδα, πρωτεύουσα του πριγκιπάτου της Αχαΐας την εποχή των Σταυροφοριών, που αποτελούσε, μαζί με το επίνειό της, τη Γλαρέντζα, κοντά στη σημερινή Κυλλήνη, επί αιώνες, ένα πολύβουο κέντρο οικονομικής και πολιτισμικής δραστηριότητας. Σε έναν τόπο με επάλληλα στρώματα ιστορίας, κατακτήσεων, απελευθερωτικών αγώνων, που μνημονεύεται ήδη από τον Όμηρο.

    Όμως είναι κυρίως η μεσαιωνική Ελλάδα που ανασαίνει εδώ, με όλη τη σαγήνη της, και μας εμπνέει δέος με τα διάσπαρτα κατάλοιπά της, όπως ο ναός της Αγίας Σοφίας στην καρδιά της πόλης σας. Είναι το αψηλάφητο παρελθόν της, που δίνει στην περιοχή έναν απόηχο θρύλου. Νιώθει κανείς εδώ "να γίνεται το ρίγος της ζωής σκόνη του χρόνου", όπως έγραψε ο συντοπίτης σας ποιητής Γιώργος Γώτης. Περιηγούμαστε στο εξαιρετικό μουσείο που στεγάζεται στο κάστρο Χλεμούτσι και είναι σαν να ξαναζούμε το συναρπαστικό παραμύθι που ξετυλίχτηκε στην περιοχή της Ανδραβίδας, ένα παραμύθι με βυζαντινούς άρχοντες, Φράγκους ιππότες και Ενετούς ευγενείς, πριν από την οθωμανική εισβολή.

    Όπως απέδειξε η αρχαιολογική έρευνα, Λατίνοι και Ορθόδοξοι συμβίωναν αρμονικά, αναπτύσσοντας στιβαρά οικιστικά κέντρα, υπό την προστασία, πάντα, του μοναδικού του οχυρού. Χτισμένο σε θέση στρατηγική, δεσπόζοντας στον κάμπο της Ηλείας και ατενίζοντας το Ιόνιο πέλαγος, εξαιρετικό δείγμα φρουριακής αρχιτεκτονικής, το Χλεμούτσι διασφάλισε επί αιώνες την άμυνα της περιοχής. Θα γίνει ορμητήριο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στις τελευταίες αναλαμπές της βυζαντινής δόξας, και αργότερα θα καταληφθεί από τους Οθωμανούς, θα περάσει στα χέρια των Βενετών και θα ανακατακτηθεί από τους Τούρκους. Κραταιό ως την Επανάσταση του 1821, θα κατεδαφιστεί εν μέρει από τον Ιμπραήμ το 1826 για να μη μπορούν να το χρησιμοποιήσουν οι Έλληνες.

    Γιατί είναι πολλοί οι πολεμιστές του εθνοαπελευθερωτικού μας αγώνα που ξεκίνησαν από τη μικρή και παρακμασμένη στα χρόνια της τουρκοκρατίας Ανδραβίδα, καθιστώντας την ένα από τα βασικά επαναστατικά κέντρα του Μοριά. Αρκεί να θυμηθούμε τον σημαντικότερο οπλαρχηγό του Κάμπου, τον Κωνσταντή Παπαδημητρόπουλο, που πέρασε στην ιστορία ως καπετάν Ανδραβιδιώτης, και τις θυσίες των ανθρώπων της ως την απελευθέρωση της περιοχής από τους Τούρκους. Ακολουθώντας το παράδειγμα εκείνων των γενναίων αγωνιστών, η 117 πτέρυγα μάχης στην αεροπορική βάση Ανδραβίδας φρουρεί τους ουρανούς της πατρίδας μας. Με αυταπάρνηση και προσήλωση, όπως τους υπερασπίζονταν ο σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης και ο υποσμηναγός Μάριος - Μιχαήλ Τουρούτσικας, οι οποίοι έχασαν την ζωή τους εν ώρα καθήκοντος τον περασμένο χειμώνα. Τους μνημονεύουμε με ευγνωμοσύνη, μαζί με όλους μας τους ήρωες.

    Κύριε δήμαρχε,

    Είναι ευλογημένος ο τόπος σας. Όχι μόνο χάρη στο ιστορικό του βάθος, αλλά και χάρη στο φυσικό του κάλλος, τα ιαματικά λουτρά του, τα ποτάμια του, τις περιοχές Natura, τις απέραντες παραλίες του και μια θάλασσα άλλοτε κρυστάλλινη, η οποία, δυστυχώς, σήμερα υποφέρει από τη ρύπανση. Γι' αυτό και πληροφορήθηκα με ικανοποίηση ότι ο δήμος προγραμματίζει ένα σημαντικό έργο κατασκευής και επεξεργασίας λυμάτων στην περιοχή της Βάρδας, το οποίο ελπίζω να ολοκληρωθεί σύντομα. Η διαφύλαξη του ανεκτίμητου περιβάλλοντος της κάθε περιοχής, σε μια περίοδο που η κλιματική κρίση συνιστά απειλή για τη χώρα μας, τη Μεσόγειο και όλο τον πλανήτη, πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων μας, ως μια συλλογική προσπάθεια για την αντιστροφή των επιπτώσεών της.

    Κύριε δήμαρχε, είναι μεγάλη τιμή για μένα να με συμπεριλάβετε στους δημότες σας. Και μάλιστα από κοινού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, μια λαμπρή προσωπικότητα που έχει κερδίσει τον σεβασμό όχι μόνο των συμπατριωτών μας, αλλά ολόκληρου του κόσμου. Θρησκευτικό ηγέτη διεθνούς εμβέλειας και ακτινοβολίας, που επί δεκαετίες ασχολείται ενεργά με τα προβλήματα της εποχής μας οραματιζόμενος ένα βιώσιμο περιβάλλον και μέλλον, με βάση τις πανανθρώπινες αξίες της Ορθοδοξίας και της οικολογίας».

    Η άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έφθασε αεροπορικώς στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Ανδραβίδα, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες πιλότους.

    Κατόπιν τελέστηκε δοξολογία στον ιερό ναό Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην Ανδραβίδα, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, του Οικουμενικού Πατριάρχη και του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου.

    Το απόγευμα, στις 20:00, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, θα επισκεφθούν το δημαρχείο της πόλης του Πύργου, όπου θα λάβει χώρα η ανακήρυξή τους σε επίτιμους δημότες Πύργου.

    Αμέσως μετά θα ακολουθήσει εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς, στην κεντρική πλατεία του Πύργου, καθώς και χαιρετισμοί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιο, καθώς και τους δημάρχους Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλο και Ανδραβίδας - Κυλλήνης Ιωάννη Λέντζα.

    «Η Ορθοδοξία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορική πορεία του Ελληνισμού» ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

    «Η Ορθοδοξία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορική πορεία του Ελληνισμού, με τις περιπέτειές του, την μαρτυρία του, και την προσφορά στον πολιτισμό», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην αντιφώνησή του προς τον δήμαρχο Ανδραβίδας - Κυλλήνης Ιωάννη Λέντζα, κατά την διάρκεια της τελετής ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη.

    Όπως πρόσθεσε, «αποτελεί αμετακίνητη πεποίθησή μας ότι μέσα στην Ορθοδοξία εντάχθηκε, αναπτύχθηκε, καρποφόρησε και διασώθηκε, ό,τι πολυτιμότερο είχε ο αρχαίος ελληνικός κόσμος» και συνέχισε: «Απέκτησε νέα εμβέλεια, έντονο κοινωνικό και κοινοτικό περιεχόμενο, γαλούχησε γενεές γενεών στο Βυζάντιο και στην μεταβυζαντινή περίοδο και αποτελεί και σήμερα τον πυρήνα της πολιτισμικής μας ιδιοπροσωπίας».

    Παράλληλα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε ότι «παντού, όπου υπάρχουν και λειτουργούν δημοκρατικοί θεσμοί, εκεί είναι παρών το αθάνατο αρχαίο ελληνικό πνεύμα», και συμπλήρωσε: «Η δημοκρατία, η ελευθερία, η δικαιοσύνη και ο διάλογος ανήκουν στο κέντρο της αξιακής παρακαταθήκης, την οποία κληροδότησε η αρχαία Ελλάδα σε μας και στην ανθρωπότητα ολόκληρη. Χώρος διάσωσης αυτών των αρχών και αρετών είναι όμως και η Ορθόδοξη Εκκλησία. Βεβαίως η Εκκλησία δεν ασχολείται με την πολιτική στην στενή έννοια του όρου, όμως η μαρτυρία της μέσα στον κόσμο, άξονας της οποίας είναι ο σεβασμός και η προστασία του ανθρώπινου προσώπου, είναι ουσιαστική συμβολή στον εξανθρωπισμό της πολιτικής ζωής. Από την σκοπιά της πίστης μας τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την καταπάτηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, την παγίδευση των ελευθεριών και της αξιοπρέπειάς του, είτε αυτή γίνεται στο όνομα της πολιτικής, είτε της οικονομίας, είτε της επιστήμης, είτε της θρησκείας».

    Συνεχίζοντας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι «πάντοτε το γένος μας πίστευε ότι η κοινή ελευθερία είναι το ύψιστο αγαθό, η αληθινή ευδαιμονία και ότι απαιτεί αγώνα και θυσίες για την κατάκτηση και την πραγμάτωσή της».

    Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «αποτελεί μεγάλο προνόμιο να είμαστε κληρονόμοι αυτής της παρακαταθήκης για να καλούμαστε να διαφυλάξουμε, να καλλιεργήσουμε, γιατί όχι και να διαδώσουμε αυτές τις παγκόσμιες αξίες, αφού ούτως ή άλλως πάντοτε η πρόοδος κτίζεται πάνω στα στέρεα θεμέλια της παράδοσης».

    Απευθυνόμενος προς την νέα γενιά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι «πρέπει να αντισταθεί στην ταύτιση του σεβασμού της παράδοσης με άγονο συντηρητισμό», αφού, όπως πρόσθεσε, «ο συντηρητικός είναι αποκλειστικά στραμμένος προς το παρελθόν, ενώ ο γνήσιος παραδοσιακός προχωρεί προς το μέλλον, με την παράδοση, η οποία λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας».

    Ακόμη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον δήμαρχο Ανδραβίδας - Κυλλήνης και το δημοτικό συμβούλιο για την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφίες: Γιάννης Σπυρούνης/ilialive.gr/Eurokinissi

    Andravida 2

    Andravida 3

    Andravida 4

    Andravida 5

    Andravida 6

    Andravida 8

    Andravida 9

    Andravida 10

    Andravida 7

    Andravida 11

    Andravida 12

    Andravida 13

    Andravida 14

    Andravida 15

    Andravida 16

    Andravida 17

    Andravida 18

    Andravida 19

    Andravida 20

    Andravida 21

    Andravida 22

    Andravida 23

    Andravida 24

    Andravida 25

    Andravida 26

    Andravida 27

    Andravida 28

    Andravida 29

    Andravida 30

    Andravida 31

    Andravida 32

    Andravida 33

    Andravida 35

    Andravida 37

    Andravida 36

    Andravida 34

    Andravida 38

    Andravida 40

    Andravida 39

    Andravida 42

    Andravida 41

  • Επίτιμοι δημότες Πύργου η ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου & ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος (photos)
    Επίτιμοι δημότες Πύργου η ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου & ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος (photos)

    Επίτιμοι δημότες του Δήμου Πύργου ανακηρύχθηκαν από κοινού, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε απόψε στο δημοτικό μέγαρο της πόλης.

    Όπως τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την αντιφώνησή της προς τον δήμαρχο Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, αναφερόμενη στην αντιστασιακή δράση του καθηγητή της Δημόσιας Οικονομίας και ξεχωριστής, όπως είπε, προσωπικότητας του Πύργου Σάκη Καράγιωργα, «η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη, αλλά αποτελεί μία συνεχή διεκδίκηση, και όλοι οφείλουμε τιμή σε όσους, σε δύσκολους καιρούς, αγωνίστηκαν για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα τα αγαθά της».

    Μιλώντας για τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, υπογράμμισε ότι «είναι μεγάλη η τιμή που μου κάνετε σήμερα, να με ανακηρύξετε από κοινού επίτιμη δημότη του δήμου σας με έναν θρησκευτικό ηγέτη διεθνούς εμβέλειας και ακτινοβολίας, όπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, ο οποίος αντιλαμβάνεται το φυσικό περιβάλλον ως το "κοινό μας σπίτι", μέρος της συνολικής κτίσης του Θεού».

    Η αντιφώνηση της Προέδρου της Δημοκρατίας, προς τον δήμαρχο Πύργου

    «Κύριε δήμαρχε,

    Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι μαζί σας, στην πρωτεύουσα ενός νομού που λαμπρύνθηκε, μέσα στους αιώνες, από το κάλλος, την ευγενή άμιλλα, την πνευματικότητα της Ολυμπίας, του "καλλίστου τόπου", σύμφωνα με τον Πίνδαρο. Στον ίδιο χώρο όπου υπήρχε η αρχαία πόλη των Λετρίνων, ανάμεσα στα θαλερά άλση μιας ευλογημένης γης. Εδώ, που ένας μικρός οικισμός, οργανωμένος γύρω από τον πύργο τον οποίο έχτισε στις αρχές του 16ου αιώνα ο μπέης Γεώργιος Τσερνωτάς, έφτασε να γίνει, χάρη στην εργατικότητα και την προοδευτική νοοτροπία των κατοίκων του, σταυροδρόμι εμπορίου και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Να συγκεντρώσει, ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα, τράπεζες, ξένους εμπορικούς οίκους και προξενεία των ευρωπαϊκών χωρών που εμπορεύονταν την ανεκτίμητη τότε σταφίδα, και να μεταμορφωθεί σε σύγχρονη πόλη, αναπτύσσοντας στενές σχέσεις και δεσμούς με τη Δύση.

    Στην εποχή που ο Πύργος ζούσε τη δική του Μπελ Επόκ οφείλουμε τις νεοκλασικές κατοικίες και τα μεγαλοπρεπή κτίρια, όπως η Δημοτική Αγορά - νυν Αρχαιολογικό Μουσείο - και το θέατρο «Απόλλων», σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ, που κοσμούν την πόλη. Από τότε χρονολογείται η πνευματική ανθοφορία της. Φιλαρμονική Εταιρεία, Ωδείο, Λέσχη των Ηλείων, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, κινηματογράφοι δημιουργούν έναν ιστό καλλιτεχνικής και μορφωτικής δραστηριότητας. Και η γειτνίαση με τον ιερό χώρο της αρχαίας Ολυμπίας, ιδιαίτερα μετά την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, φέρνει εδώ αρχαιολόγους, ιστορικούς, περιηγητές από κάθε γωνιά της γης.

    Με την αυγή του 20ου αιώνα, φωτισμένες προσωπικότητες καλλιέργησαν στον τόπο σας τα γράμματα και τις τέχνες δίνοντας νέα πνοή στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή. Κάποιοι ξεπερνώντας με το έργο τους τα στενά όρια της γενέτειράς τους, όπως οι συγγραφείς Διονύσιος Κόκκινος, Τάκης Δόξας, Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος, Παύλος Μάτεσις, Θεόδωρος Ξύδης, και οι ποιητές Τάκης Σινόπουλος και Γιώργης Παυλόπουλος, που συνόδευσαν τον Γιώργο και την Μαρώ Σεφέρη στις διαδοχικές περιηγήσεις τους στην Ηλεία, τη δεκαετία του ‘60. Θέλω όμως από το βήμα αυτό να μνημονεύσω μια ξεχωριστή προσωπικότητα του Πύργου, που λάμπρυνε με την αντιστασιακή του δράση την ακαδημαϊκή κοινότητα και όχι μόνο. Το όνομά του, τιμής ένεκεν, φέρει η κεντρική πλατεία της πόλης. Μιλώ για τον Σάκη Καράγιωργα, καθηγητή της Δημόσιας Οικονομίας, που ύψωσε το ανάστημά του στη δικτατορία των συνταγματαρχών, για να συλληφθεί και να βασανιστεί απάνθρωπα, όντας βαριά τραυματισμένος. Το παράδειγμά του θα μας θυμίζει πάντα ότι η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη, αλλά αποτελεί μία συνεχή διεκδίκηση, και ότι όλοι οφείλουμε τιμή σε όσους, σε δύσκολους καιρούς, αγωνίστηκαν για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα τα αγαθά της.

    Κύριε Δήμαρχε,

    Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τα έργα εξωραϊσμού, ανάπλασης και οδοποιίας που έχετε αναλάβει, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Η οικολογική μέριμνα, που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων μας. Έχουμε χρέος να υιοθετήσουμε συγκεκριμένες πολιτικές, να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη και να εμπνεύσουμε την περιβαλλοντική ηθική της ευθύνης. Όχι μόνο για το παρόν, αλλά και για το μέλλον των παιδιών μας και των γενεών που έρχονται. Και είναι μεγάλη η τιμή που μου κάνετε σήμερα, να με ανακηρύξετε από κοινού επίτιμη δημότη του Δήμου σας με έναν θρησκευτικό ηγέτη διεθνούς εμβέλειας και ακτινοβολίας, όπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο οποίος αντιλαμβάνεται το φυσικό περιβάλλον ως το ‘κοινό μας σπίτι', μέρος της συνολικής κτίσης του Θεού, και έχει κατορθώσει, με τις δράσεις του επί σειρά ετών, να αναδείξει την ανάγκη για προστασία του όσο λίγοι παγκοσμίως.

    Χαίρομαι ακόμη που προωθείται η ενίσχυση του μεγάλου πολιτιστικού κεφαλαίου της πόλης, ιδιαίτερα, που, μετά και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, το οποίο συγκεντρώνει δημιουργούς της έβδομης τέχνης και σινεφίλ από όλο τον κόσμο, θεσμοθετήθηκε πρόσφατα και το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς, στον κόλπο του Αγίου Ανδρέα. Θα έχει ο Δήμος σας και σε αυτή την προσπάθεια την αμέριστη στήριξή μου».

    Οικουμενικός Πατριάρχης: «Αγαπούμε τον τόπον τον οποίον μας χάρισε ο Θεός και οι θυσίες των προγόνων μας»

    «Αγαπούμε τον τόπον τον οποίον μας χάρισε ο Θεός και οι θυσίες των προγόνων μας και οφείλουμε να κάνουμε φιλοτίμως ότι είναι αναγκαίο για την ευπρέπεια, την ευστάθεια, την ασφάλεια, την πρόοδο, την πολιτιστική αύξηση, την τιμή, την αίγλη και το κλέος της πατρίδος μας».

    Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, στην αντιφώνησή του προς τον δήμαρχο Πύργου, Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, κατά την διάρκεια της τελετής ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό μέγαρο της πόλης.

    Όπως πρόσθεσε, «ο εντιμότατος κύριος δήμαρχος και οι λοιποί δημοτικοί άρχοντες της ηλειακής πρωτεύουσας επιθυμούντες να καταλέξουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη μεταξύ των δημοτών της πόλεως των, αποφάσισαν να τον αναγορεύσουν σε επίτιμο δημότη Πύργου».

    «Και πώς δυνάμεθα», συνέχισε, «να παρείδωμεν αυτήν την τιμήν, αφού μας τιμά ο Πύργος με το ευκλέες ιστορικό παρελθόν των Λετρίνων, ο Πύργος ο επτάλοφος, όπως επτάλοφος είναι και η Βασιλεύουσα».

    «Πώς δυνάμεθα λοιπόν», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, «να μην ανταποκριθούμε στην ευγενή απόφασή σας, η οποία είμεθα βέβαιοι ότι είναι απόφαση καρδιάς, όχι μόνο διότι ο αγαπητός κύριος δήμαρχος είναι καρδιολόγος, αλλά διότι αυτό βλέπουμε ανάγλυφο στο βλέμμα όλων των έντιμων μελών του δημοτικού συμβουλίου».

    Καταλήγοντας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε: «Σας ευχαριστούμε εγκαρδίως κύριε δήμαρχε, κύριε πρόεδρε, κύριοι αντιπρόεδροι και λοιπά έντιμα και αγαπητά μέλη του δημοτικού συμβουλίου και καταστέφουμε πάντας υμάς και πάντας τους δημότας και λοιπούς κατοίκους του Πύργου με ολόθερμη την πατριαρχική ευχή και ευλογία, είθε ο Θεός να διαφυλάττει όλους σας και την πόλη και όλη την Ηλεία».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφίες: Γιάννης Σπυρούνης/ilialive.gr/Eurokinissi

    DSC 2195 2

    DSC 2241 2

    850 8239 2

    850 8242 2

    DSC 2291 2

    DSC 2343 2

    DSC 2377 2

    DSC 2414 2

    850 8267 2

    DSC 2419 2

    DSC 2423 2

    DSC 2424 2

    850 8296 2

    850 8306 4

    850 8346 2

    850 8377 2

    850 8405 3

    850 8439 2

    850 8464 2

    850 8473 3

    850 8489 2

    850 8496 3

    850 8520 2

    850 8548 2

    850 8558 3

    850 8573 2

    DSC 2483 2

    DSC 2504 2

  • Δημήτρης Παντερμαλής: Πέθανε ο σπουδαίος αρχαιολόγος, καθηγητής και πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης
    Δημήτρης Παντερμαλής: Πέθανε ο σπουδαίος αρχαιολόγος, καθηγητής και πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης

    Έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 82 ετών ο Δημήτρης Παντερμαλής, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού. Ο Δημήτρης Παντερμαλής, έχει διατελέσει σπουδαίο αρχαιολογικό έργο, ενώ ηταν και ο πρόεδρος του Δ.Σ του Μουσείου Ακρόπολης αλλά και η «ψυχή» του Μουσείου. Ο Δημήτρης Παντερμαλής έφερε καινοτόμες ιδέες στην ελληνική αρχαιολογία ως Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Από τις αρχές της δεκαετίας του ‘ 70, ο σπουδαίος καθηγητής ήταν υπεύθυνος εκ μέρους του Α.Π.Θ. των ανασκαφών στο αρχαίο Δίον, θρησκευτικό κέντρο των αρχαίων Μακεδόνων, στην περιοχή του Μακεδονικού Ολύμπου (Πιερία). Ανέσκαψε μεγάλα τμήματα του αρχαίου οικισμού και των ιερών έξω από τα τείχη της πόλης και ανέδειξε το Δίον ως έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, με πλήθος κινητών ευρημάτων που εκτίθενται στο τοπικό μουσείο.

    Αξιόλογα εκθέματα αποτελούν τα γλυπτά που κοσμούν σήμερα το Μουσείο και ιδιαίτερο έκθεμα η ύδραυλις, αρχαίο μουσικό όργανο και σπανιότατο αρχαιολογικό εύρημα. Η πανεπιστημιακή ανασκαφή του Α.Π.Θ. στο Δίον, συνεχίζεται σήμερα από μαθητές του πανεπιστημιακούς.

    Στις εκλογές του 1996 κατήλθε με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και εξελέγη βουλευτής Επικρατείας.

    Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού

    Με βαθιά οδύνη και συγκίνηση, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Μουσείο της Ακρόπολης ανακοινώνουν την απώλεια του Προέδρου του Δ.Σ. του Μουσείου, καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή. Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Αποχαιρετούμε με συντριβή έναν σπάνιο επιστήμονα, έναν εμπνευσμένο δάσκαλο, έναν πολύτιμο συνεργάτη, έναν καλό φίλο. Η πορεία του Δημήτρη Παντερμαλή είναι γεμάτη από κορυφαία επιτεύγματα στην επιστήμη της Αρχαιολογίας. Υπήρξε πρωτοπόρος, διευθύνοντας τις ανασκαφές στο Δίον, όπου ανέπτυξε ένα καινοτόμο αρχαιολογικό και φυσικό πάρκο. Εφερε νέες, σύγχρονες ιδέες, ως Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το μεγάλο του έργο όμως, το όραμα ζωής του, υπήρξε το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο υπηρέτησε από την πρώτη στιγμή, με όλες του τις δυνάμεις. Ηταν η ψυχή του Μουσείου, όταν αυτό ήταν ακόμη μόνο στα χαρτιά. Βρισκόταν εκεί, σε κάθε στάδιο της δημιουργίας του και μέχρι την τελευταία του στιγμή. Του οφείλουμε ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα σπουδαιότερα και πιο αγαπημένα στους επισκέπτες μουσεία του κόσμου, ένα μουσείο πρότυπο πολιτιστικής διαχείρισης, που τιμά τον Πολιτισμό μας και την πατρίδα μας. Ένα μουσείο που στα 13 χρόνια λειτουργίας του, καθημερινά, στα εκατομμύρια επισκεπτών που έρχονται από κάθε άκρη του κόσμου, μεταδίδει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο το μήνυμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στη γενέθλια γη. Επένδυσε στον στόχο της άριστης λειτουργίας του Μουσείου την προσωπικότητα, το κύρος, το πάθος, την φιλοσοφία και την αφοσίωση του. Του οφείλουμε πολλά. Η απώλειά του είναι οδυνηρή για όλους εμάς που τον γνωρίσαμε, που δουλέψαμε μαζί του για περισσότερα από είκοσι χρόνια, που ήταν αγαπημένος φίλος. Στον Στέφανο τα θερμά μου συλλυπητήρια».

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
  • Δήμος Πύργου: Νέα φάση ερευνών από δύτες-αρχαιολόγους στην Αρχαία Φειά
    Δήμος Πύργου: Νέα φάση ερευνών από δύτες-αρχαιολόγους στην Αρχαία Φειά

    Στη δεύτερη φάση των ερευνών στον υποθαλάσσιο χώρο του Αγίου Ανδρέα προχώρησε το κλιμάκιο δυτών-αρχαιολόγων του Υπουργείου Πολιτισμού που βρέθηκε το αμέσως προηγούμενο διάστημα στην περιοχή. Το ίδιο κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού είχε ξεκινήσει την αρχαιολογική αυτοψία στην Αρχαία Φειά, το περασμένο φθινόπωρο κατόπιν σημαντικής πρωτοβουλίας του Δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου,με στόχο την ανάδειξη του αρχαιολογικού και ιστορικού πλούτου της περιοχής.

    Επί μία βδομάδα, η πενταμελής ομάδα δυτών του Υπουργείου Πολιτισμού, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Ευστράτιο Καραγιαννάκη, προχώρησαν πλέον σε μια πιο εμπεριστατωμένη αρχαιολογική αυτοψία, τα αποτελέσματα της οποίας θα γνωστοποιηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα. Η αυτοψία περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, καταδύσεις και υποβρύχια φωτογραφική τεκμηρίωση.

    dutes feia 2

    Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι ήδη τα ευρήματα της πρώτης αυτοψίας είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ιστορική αξία και για το λόγο αυτό, οι δύτες-αρχαιολόγοι ανανέωσαν την έρευνά τους στην περιοχή.

    Όπως έχει τονίσει ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος:«Είμαστε οι φυσικοί κληρονόμοι αυτού του ιστορικού και αρχαιολογικού πλούτου, κι έχουμε υποχρέωση να προστατέψουμε και να αναδείξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Η πρώτη αρχαιολογική αυτοψία στην περιοχή, πραγματοποιήθηκε το 1957 από τον πρώτο Έλληνα καταδυόμενο αρχαιολόγο Νίκο Γιαλούρη. Τα ευρήματα αυτής της έρευνας, σήμερα βρίσκονται στην Αρχαία Ολυμπία. Μετά από πολλές δεκαετίες επιχειρείται εκ νέου έρευνα και αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον το πόρισμα αυτής. Πρωταρχικός μας στόχος είναι να αναδείξουμε όλη την περιοχή, καθώς υπάρχει και η φιλόδοξη πρόταση δημιουργίας ενός καταδυτικού πάρκου».

    dutes feia 3

    (Δελτίο Τύπου)

  • Επίτιμη Δημότης Μεσολογγίου η αρχαιολόγος Ολυμπία Βικάτου - Τιμή που αντανακλά στην Ηλεία
    Επίτιμη Δημότης Μεσολογγίου η αρχαιολόγος Ολυμπία Βικάτου - Τιμή που αντανακλά στην Ηλεία

    Της απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο της Ιεράς Πόλεως από τον Δήμαρχο, Κώστα Λύρο

    Σε κλίμα συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή η τελετή ανακήρυξης της Δρ. Ολυμπίας Βικάτου ως επίτιμη δημότης της Ι.Π. Μεσολογγίου και της απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο της Ιεράς Πόλεως, μετά από πρόταση του Δημάρχου, Κώστα Λύρου και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
    Η σεμνή τελετή έλαβε χώρα στον αύλειο χώρο του Μουσείου Τρικούπη στο Μεσολόγγι, παρουσία αυτοδιοικητικών, ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού και πλήθος κόσμου.

    Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας που γεννήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία και δραστηριοποιήθηκε στην τότε Ζ’ ΕΠΚΑ ως αναπληρώτρια προϊσταμένη επί σειρά ετών. Αναλαμβάνοντας υπηρεσία στην Αιτωλοακαρνανία ξεκίνησε ένα πολύ μεγάλο κύκλο ανασκαφών με εξαιρετικά ευρήματα, αναδεικνύοντας το αρχαιολογικό παρελθόν της ευρύτερης περιοχής, ενώ μεγάλο είναι το έργο της και στη δημιουργία μουσείων όπως το “Ξενοκράτειο” που φιλοξένησε και ανέδειξε το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής που μέσα από το ανασκαφικό έργο έφερε στο φως.

    vikatou 4

    Την εκδήλωση προλόγισε ο Δρ. Λάζαρος Κολώνας, Επίτιμος Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής κληρονομιάς, ο οποίος συνεχάρη τον Δήμαρχο, Κώστα Λύρο για την πρωτοβουλία του αυτή και αναφέρθηκε αναλυτικά στο έργο και την προσφορά της κ. Βικάτου τόσο στο Μεσολόγγι όσο και στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που την αναδεικνύει, όπως είπε, σε μία από τις αξιόλογες πνευματικές και δημιουργικές προσωπικότητες της αρχαιολογικής επιστήμης. «Γεννημένη στην Ολυμπία, από μικρή έχει στο αίμα τις πανανθρώπινες αξίες, όπως είναι το ολυμπιακό ιδεώδες, οι ολυμπιακοί αγώνες, η εκεχειρία, η ευγενής άμιλλα και το ευ αγωνίζεσθαι. Αγαπάει την Αιτωλοακαρνανία και ιδιαίτερα το Μεσολόγγι, αναδεικνύοντας έτσι την εξ αίματος συγγένεια Αιτωλών και Ηλείων, όπως αυτή τεκμηριώνεται στον μύθο του τριόφθαλμου Οξύλου» ανέφερε ο κ.Κολώνας.

    Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ι.Π Μεσολογγίου, Ιωάννης Τσώλος ανέγνωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία έγινε η ανακήρυξη της κ. Βικάτου ως Επίτιμη Δημότης, ως ένδειξη τιμής προς το πρόσωπο της και, επιπλέον, ως αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς της στην ανάδειξη και προστασία των μνημείων και των αρχαιολογικών θησαυρών της περιοχής, με επιστέγασμα τη δημιουργία του Ξενοκρατείου Αρχαιολογικού Μουσείου στο Μεσολόγγι.

    Η απόφαση απεδόθη στην κα Ολυμπία Βικάτου σε πάπυρο.

    vikatou 5

    Η Δρ. Ολυμπία Βικάτου μια δωδεκαετία προΐσταται της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής των Πανεπιστημίων της Genova Ιταλίας (Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης), του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιο Αθηνών και της Σχολής Ξεναγών Αθηνών, είναι κάτοχος πτυχίου Ιταλικής Φιλολογίας, μεταπτυχιακού τίτλου στην αρχαιολογία της ανατολικής Μεσογείου του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διδάκτωρ Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τακτικό μέλος του ΚΑΣ, τακτικό μέλος των Τοπικών Συμβουλίων Μνημείων Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, και μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, έχει την ευθύνη συντονισμού και υλοποίησης δεκαπέντε έργων ΕΣΠΑ, INTERREG και LEADER στο Νομό.

    vikatou 9

    Από το 2010 ανέλαβε Προϊσταμένη της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα το Μεσολόγγι και από τα τέλη Οκτωβρίου 2014 Διευθύντρια της ενιαίας πλέον Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, στη δικαιοδοσία της οποίας υπάγονται οι αρχαιότητες των νομών Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος από την προϊστορική εποχή έως το 1830. Με γνώση, δυναμισμό, πάθος και εμπειρία κάνει όλα αυτά τα χρόνια εξαίρετο έργο. Κορυφαίο για το δήμο Ι.Π Μεσολογγίου η δημιουργία του αρχαιολογικού μουσείου, κατάλληλου και άξιου να φιλοξενήσει και να αναδείξει το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής, όπου υπήρξε αίτημα και όραμα πολλών δεκαετιών και υλοποιήθηκε με την επίπονη προσπάθεια και της Ολυμπίας Βικάτου.

    Ο Δήμαρχος, Κώστας Λύρος στην ομιλία του, αναφέρθηκε αρχικά σε στοιχεία από την πορεία ζωής της κ. Βικάτου και το πλούσιο έργο που έχει προσφέρει,
    «Τιμούμε σήμερα ως Δήμος, αλλά πρωτίστως ως άνθρωποι, την Ολυμπία Βικάτου, με την Απόδοση Δημοτίας και την επίδοση του χρυσού μεταλλίου της Πόλεως. Η κ. Βικάτου είναι ένας άξιος άνθρωπος και ένα άξιο παράδειγμα προς μίμηση. Όλοι μας γνωρίζουμε την επιστημονική της κατάρτιση και το έργο που έχει επιτελέσει στην περιοχή μας όλα τα χρόνια που δραστηριοποιείται σε αυτήν.

    Χάρη στην κα Βικάτου έχουν έρθει στο φως αλλά και έχουν αξιοποιηθεί αξιόλογα ευρήματα και έχουν δρομολογηθεί σπουδαίες δράσεις. Η συμβολή της στην ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της Πλευρώνας, της Καλυδώνας και των Οινιάδων, ως άξια συνεχίστρια του έργου του Επίτιμου Γενικού Διευθυντή Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Λάζαρου Κολώνα, υπήρξε καθοριστική. Από το 2010 η περιοχή μας έχει την τιμή να φιλοξενεί έναν άνθρωπο που συνεχώς προσφέρει στον τόπο μας παράγοντας ουσιαστικό έργο. Και για τον λόγο αυτό το Μεσολόγγι και οι άνθρωποι του την έχουν αγκαλιάσει και την θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους καθώς εκτός από άξια επιστήμονα αποτελεί και ένα δραστήριο πολίτη με έντονη παρουσία στο κοινωνικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι της περιοχής. Το βιογραφικό της τεράστιο και γεμάτο επιτεύγματα και θα μπορούσαμε να συζητάμε για ώρες την ουσιαστική της συμβολή στην διαμόρφωση της τοπικής κοινωνίας εν γένει. Η πιο σπουδαία παρακαταθήκη όμως, που αφήνει στον τόπο μας, μέχρι στιγμής, και ευχόμαστε να ακολουθήσουν και άλλες, είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο που λειτουργεί εδώ και μερικούς μήνες στο ΞΕΝΟΚΡΑΤΕΙΟ, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.

    Ένα επίτευγμα για το οποίο κατέβαλε μεγάλο αγώνα και προσπάθεια. Το αποτέλεσμα όμως την δικαίωσε καθώς προσέφερε στους πολίτες ένα πραγματικό στολίδι. Και την ευχαριστούμε και για αυτό. Το Μουσείο αποτελεί έναν Ιστορικό και Πολιτισμικό πυρήνα της περιοχής μας, ένα έργο για το οποίο είμαστε πραγματικά υπερήφανοι» κατέληξε ο Κώστας Λύρος.

    Η κ. Βικάτου φανερά συγκινημένη και με βουρκωμένα μάτια δώρισε στο Δήμαρχο το λεύκωμα του Αρχαιολογικού Μουσείου και ευχαρίστησε για αυτήν την τιμητική διάκριση στο πρόσωπο της αναφέροντας, μεταξύ άλλων τα εξής:

    «Η αποψινή βραδιά είναι ιδιαίτερα σημαντική, συγκινητική και συναισθηματικά φορτισμένη για εμένα, καθώς, κατόπιν πρότασης του κ. Δημάρχου και ομόφωνης γνωμοδότησης του Δημοτικού Συμβουλίου, μου αποδίδεται η κορυφαία τιμή απονομής του Χρυσού Μεταλλίου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου μετά Δημοτίας. Επιτρέψτε μου κ. Δήμαρχε να απευθύνω πρωτίστως σε εσάς, στους συνεργάτες σας και σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τις πιο θερμές και ειλικρινείς ευχαριστίες μου για τη μεγάλη αυτή τιμή. Αντιλαμβάνομαι ότι στο πρόσωπο μου κ. Δήμαρχε τιμάτε παράλληλα τους συνεργάτες μου και το έργο της Εφορείας, γιατί, όπως έχω ξαναπεί, αυτό που περιέγραψα δεν είναι δημιούργημα μόνον ενός ανθρώπου. Ναι, υπάρχει αυτός που οραματίζεται, σχεδιάζει, συντονίζει, διευθύνει, αλλά το έργο της Υπηρεσίας, είναι εγχείρημα πολυσύνθετο, πολύπλευρο και κυρίως αποτέλεσμα συνεργασίας πολλών ανθρώπων, πολλών ειδικοτήτων και Υπηρεσιών»

    Επιπροσθέτως η κ.Βικάτου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο ιστορικό αυτό κτήριο που ανεγέρθη το 1885 με δαπάνες των ευεργετών αδελφών Ξενοκράτη, τα επίσημα εγκαίνια του οποίου αναμένονται. «Για να τιμήσουμε όπως αρμόζει την Πόλη των Ελεύθερων Πολιορκημένων, εγώ και οι συνεργάτες μου, καταβάλλαμε υπεράνθρωπες προσπάθειες, εργαζόμενοι νυχθημερόν, ώστε να ανοίξει το Μουσείο τις πύλες του στο κοινό στην επέτειο της διακοσιετηρίδας από την Ελληνική Επανάσταση, εντός του 2021».

    Μετά το πέρας της απονομής ακολούθησε μια θαυμάσια μουσική εκδήλωση με τίτλο: «Η… ευφορία της Ελληνικής μουσικής».

    vikatou 7

    vikatou 6

    vikatou 8

    vikatou 3Η Δρ. Ολυμπία Βικάτου με την οικογένειά της. Δεξιά ο αδερφός της Λεωνίδας Βικάτος, αριστερά ο σύζυγός της Νίκος Μαυρούλης και η σύζυγός του αδερφού της Ελευθερία Γκεβρέκη.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ