Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022 08:33

Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου - Ολυμπίας: Αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Το σπουδαίο θεατράνθρωπο, λογοτέχνη και αγωνιστή, Ιάκωβο Καμπανέλλη τίμησε το απόγευμα του Σαββάτου ο σύνδεσμος φιλολόγων Πύργου - Ολυμπίας στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από την γέννηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κατά την διάρκεια της ομιλίας της η πρόεδρος του συνδέσμου Γιολάντα Αποστολοπούλου « Η εκδήλωση αυτή ήρθε να ικανοποιήσει ένα επίμονο αίτημα των πιστών φίλων και σταθερών οπαδών μας αλλά και την δική μας έντονη επιθυμία για επαναδραστηριοποίησή μας στα πολιτικά τεκταινόμενα μετά από ένα διάστημα υποχρεωτικής αποχής λόγω της πανδημίας.

Η ιδέα για το συγκεκριμένο θέμα, υπήρχε πάντα σε μας αλλά συγχρόνως ήταν και δισταγμός, βεβαίως ή ίσως και αποκοτιά για την ενασχόλησή μας με ένα γίγαντα της γραφής. Συμπλήρωσε όμως 100 χρόνια από την γέννησή του και η ανακήρυξη του λογοτεχνικού έτους 2022 ως έτος Καμπανέλλη διέλυσε τους δισταγμούς μας και μας έδωσε το έναυσμα να τολμήσουμε να ασχοληθούμε με τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, τον θεατράνθρωπο, τον λογοτέχνη, τον αγωνιστή. Τον χαρακτήρισαν αναμορφωτή της νέο ελληνικής σκηνής, πατριάρχη και πατέρα του μεταπολεμικού θεάτρου. Στα πάνω από 50 χρόνια της δημιουργίας του άφησε έντονο και ανεξίτηλο το στίγμα του στον θεατρικό χώρο.

Το πλούσιο έργο του άγγιξε και συνέχισε να αγγίζει ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων, διασχίζει τις γενιές και την ιστορία λόγω του βάθους και του ποιοτικού βάρους του περιεχομένου του. Όχι μόνο για την δημιουργία που εμπνεύστηκε από τα προβλήματα του λαού, την εσωτερική μετανάστευση, την προσφυγιά, την αντίσταση στον φασισμό, την φρίκη του οποίου έζησε και ο ίδιος αλλά και γιατί στο έργο του βρήκαν ενσάρκωση τα βάσανα και οι καημοί των καταπιεσμένων καθώς και οι ελπίδες και τα όνειρά τους για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτόν τον μαχητή της Δημοκρατίας, της ελευθερίας και του ελεύθερου λόγου, του διανοούμενου Ιάκωβου Καμπανέλλη, που η πολυμορφία του έργου του σφράγισε ανεξίτηλα την Νεολληνική λογοτεχνία και πολιτισμό αλλά ταξίδεψε και έξω από την Ελλάδα, κάναμε μία μικρή απόπειρα να προσεγγίσουμε».

Ύστερα από την ομιλία της κας Αποστολοπούλου, προβλήθηκε το μήνυμα της κόρης του Ιάκωβου Καμπανέλλη, Κατερίνας, ενώ το μέλος του Δ.Σ. του συνδέσμου Νάντια Νικολόπουλου ανέγνωσε το βιογραφικό του.Ακολούθως η Κατερίνα Παρασκευοπούλου προέβη στην παρουσίαση του θεατρικού έργου του δημιουργού ενώ παράλληλα προβλήθηκαν βίντεο με αποσπάσματα από τα θεατρικά και τα κινηματογραφικά του έργα, τα οποία είχε επιμεληθεί η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του συνδέσμου Τζένη Μπίθα. Ιδιαίτερη στιγμή ήταν ερμηνεία τραγουδιών από θεατρικές παραστάσεις αλλά και κινηματογραφικές ταινίες από τη Μικτή Χορωδία Πύργου, την σοπράνο Έφη Παπαδοπούλου και την Χαρά Σκουλαρίκου.

filologoi 2

filologoi 3

filologoi 4

filologoi 5

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022 19:16

Σχετικά Άρθρα

  • Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας: Πρώτη συνάντηση της νέας σχολικής χρονιάς
    Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας: Πρώτη συνάντηση της νέας σχολικής χρονιάς

    Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας ξεκίνησε την καινούργια σχολική χρονιά με την καθιερωμένη συνάντηση των αγαπητών συναδέλφων και συνεπών φίλων του την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, στο φιλόξενο χώρο του Επαρχείου.

    Η συνάντηση συνοδεύτηκε με ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων για τις επόμενες δράσεις του και με καφεδάκι, μέσα σε μια χαλαρή και όμορφη ατμόσφαιρα.

    Το Δ.Σ. του Συνδέσμου ευχήθηκε υγεία και δύναμη στο δύσκολο και απαιτητικό έργο τους, που γίνεται καθημερινά δυσκολότερο στις σημερινές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.

    sunant filologoi 24 3

    sunant filologoi 24 2

    sunant filologoi 24 4

    sunant filologoi 24 5

    sunant filologoi 24 6

    sunant filologoi 24 7

    sunant filologoi 24 8

    sunant filologoi 24 9

    (Δελτίο Τύπου)

  • Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας: Παγκόσμια ημέρα ποίησης - ‘ Όταν η ποίηση γίνεται τραγούδι …μπορείς να φτιάξεις την Άνοιξη’
    Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας: Παγκόσμια ημέρα ποίησης - ‘ Όταν η ποίηση γίνεται τραγούδι …μπορείς να φτιάξεις την Άνοιξη’

    Την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης τίμησε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας με μια εξαιρετική μουσική εκδήλωση την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, στον ‘Ακροβάτη’, στην κεντρική πλατεία του Πύργου. Τα μέλη και οι φίλοι του Συνδέσμου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα υπέροχο οδοιπορικό ταξίδι με πλοηγό τη μελοποιημένη ποίηση και την ομορφιά που αυτή απλόχερα προσφέρει. Μια ομορφιά που επιδρά λυτρωτικά στην ανθρώπινη ψυχή και ιδιαίτερα σήμερα, περισσότερο από ποτέ, καθίσταται αναγκαία.

    Την εκδήλωση προλόγισε η Πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιολάντα Αποστολοπούλου, η οποία ανέφερε ότι η εκδήλωση αφιερώνεται στον αείμνηστο εκπαιδευτικό και δραστήριο μέλος του Συνδέσμου, Νίκο Ζαριφόπουλο, που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή. Μάλιστα με συγκινητικά λόγια αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη συμβολή του στην περσινή ανάλογη εκδήλωση, κατά την οποία είχε αναπτύξει με ιδιαίτερη επιστημοσύνη το θέμα: «Πλάτων:η μουσική μετά λόγου, ως εργαλείο εκπαίδευσης του ανθρώπου».

    Στη συνέχεια η Πρόεδρος μίλησε για την αξία της ποίησης που γίνεται κτήμα του λαού και μετακενώνεται πιο εύκολα και πιο «ανώδυνα», όταν η ποίηση «ντύνεται» το μελωδικό μανδύα της μουσικής και συναντάται με συνθέτες- μελωδούς, πολλές φορές γιγαντιαίου μεγέθους και καταξιωμένους στη συνείδηση του λαού.

    Οι ταλαντούχοι μουσικοί, Διονύσης Λιβανάς στο πιάνο και η Ραφαέλλα στο τραγούδι, ερμήνευσαν αισθαντικά, μελοποιημένα ποιήματα καταξιωμένων ποιητών και ποιητριών μας, όπως: Ελύτη, Σεφέρη, Βάρναλη, Καββαδία, Γκάτσου, Πολυδούρη, Ελευθερίου κ.ά. αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η Τέχνη μπορεί να αφυπνίσει και να ανοίξει ένα παράθυρο στο φως.

    Ιδιαίτερη πνοή έδωσαν στη εκδήλωση οι μαθήτριες του 2ου Γενικού Λυκείου Πύργου, Βασιλική Βαρβούνη και Ζωή Μπέκιου, οι οποίες απήγγειλαν ποιήματα, όπως η «Ποίηση» του Άρη Δικταίου, το «Che fece…il gran rifiuto», του Κ. Καβάφη , «Μαρτυρία για μιαν άνοιξη» του Γιώργη Παυλόπουλου, «Ο άρχοντας» του Μίλτου Σαχτούρη, «Η διαθήκη μου» του Μιχάλη Κατσαρού, «Στο άγαλμα της Ελευθερίας που φωτίζει τον κόσμο..» του Κ. Καρυωτάκη κ.ά., ενώ η Ζωή Μπέκιου, απέσπασε τα θετικά σχόλια των παρευρισκομένων, απαγγέλλοντας και ένα δικό της ποίημα με τίτλο «Άνθρωποι».

    Η Βασιλική Βαρβούνη μάλιστα εξέπληξε ευχάριστα όλους, όταν έπαιξε με την κιθάρα της (ούσα αυτοδίδακτη) και τραγούδησε «Το μαχαίρι» του Νίκου Καββαδία.

    Την εκδήλωση τίμησαν με την ενεργό συμμετοχή τους ο Παύλος Αυγερινόπουλος, ο οποίος απήγγειλε ένα αντιρατσιστικό ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ (τιμώντας την Παγκόσμια Μέρα κατά των φυλετικών διακρίσεων, που γιορταζόταν την ίδια μέρα) και ο Σπύρος Γιακουμέλος, ο οποίος απήγγειλε-από στήθους- Γιάννη Ρίτσο και Πάμπλο Νερούντα.

    Ο Σύνδεσμος ευχαριστεί όλους όσοι συμμετείχαν και τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

    filologoi pagk poiisis 2

    filologoi pagk poiisis 3

    filologoi pagk poiisis 4

    filologoi pagk poiisis 5

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου - Ολυμπίας έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του
    Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου - Ολυμπίας έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

    Μία αξέχαστη βραδιά πέρασαν οι φιλόλογοι και οι φίλοι τους την περασμένη Παρασκευή. Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου - Ολυμπίας έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του στο μεζεδοπωλείο «Νικομήδεια», μέσα σε μια ατμόσφαιρα φιλική, χαρούμενη και αισιόδοξη και με τις μουσικές νότες του φίλου και συναδέλφου Νίκου Μάστορα, που ζέσταναν τις καρδιές όλων. Την πίτα ευλόγησε, όπως κάθε χρόνο, ο καλός συνάδελφος, αιδεσιμολογιώτατος π. Θεόδωρος Χαμάλης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Γιώργος Φωτεινόπουλος, Διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Πύργου, ο Νίκος Αγγελόπουλος, πρώην προϊστάμενος εκπαιδευτικών θεμάτων Δ.Δ.Ε.Ηλείας, Διευθυντές σχολείων του Πύργου και της ευρύτερης περιοχής του Νομού, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας, Στέλλα Αναστασίου, μέλη της ΕΛΜΕ Ηλείας, η πρόεδρος και μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου, ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση" Χρήστος Αθανάσουλας και πολλοί αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι του Συνδέσμου.

    Η πρόεδρος του Συνδέσμου Γιολάντα Αποστολοπούλου καλωσόρισε τους παρισταμένους και, αφού αναφέρθηκε στις δράσεις του συλλόγου, στις δυσμενείς συνθήκες που βιώνει ο κλάδος των εκπαιδευτικών με την αλλαγή των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών που έχουν άμεση επίπτωση στους μαθητές, αλλά και στην υποχρηματοδότηση της παιδείας, ευχήθηκε καλή και δημιουργική χρονιά με ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα δε συγκινημένη αναφέρθηκε στην επικείμενη συνταξιοδότησή της στο τέλος αυτής της σχολικής χρονιάς, μετά από 40 συναπτά έτη διαρκούς παρουσίας και διδασκαλίας μέσα στην τάξη, καταχειροκροτούμενη από τους παρευρισκομένους.

    Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος της ΕΛΜΕ. Η έκπληξη της βραδιάς ήταν η Μαρίνα Νικολακοπούλου, η οποία με τη χαρακτηριστική φωνή της συνόδευσε το Νίκο Μάστορα, χαρίζοντάς μας υπέροχες μελωδίες, αλλά ήταν και η τυχερή της βραδιάς κερδίζοντας το φλουρί.

    Το Δ.Σ. του Συνδέσμου ευχαριστεί όλους όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση και δεσμεύεται να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθηση των ζητημάτων του κλάδου.

    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ!

    sund filologon kopi 24 2

    sund filologon kopi 24 3

    sund filologon kopi 24 4

    sund filologon kopi 24 5

    (Δελτίο Τύπου)

  • Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου - Ολυμπίας
    Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου -Ολυμπίας

    Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου – Ολυμπίας που προέκυψε μετά από αρχαιρεσίες συγκροτήθηκε σε Σώμα.

    Η σύνθεσή του έχει ως εξής:

    • Πρόεδρος: Αποστολοπούλου Γιολάντα
    • Αντιπρόεδρος: Παρασκευοπούλου Κατερίνα
    • Γενικός Γραμματέας: Τσούρα Αγγελική
    • Ειδικός Γραμματέας: Τζίφα Σταυρούλα
    • Οργανωτικός Γραμματέας: Καλαμπόκα Χρυσαυγή
    • Ταμίας: Αναγνωστόπουλος Κωνσταντίνος
    • Έφορος Βιβλιοθήκης: Αντωνοπούλου Δώρα
    • Εποπτικό Συμβούλιο:

    Γεωργακόπουλος Παναγιώτης

    Αθανασακοπούλου Χριστίνα

    Το νέο ΔΣ ευχαριστεί όσους συναδέλφους συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία και καλεί όλους τους φιλολόγους να εγγραφούν στον Σύνδεσμο Φιλολόγων και να υποστηρίξουν το έργο του.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας: Σχολιασμός των θεμάτων των Λατινικών Προσανατολισμού
    Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας: Σχολιασμός των θεμάτων των Λατινικών Προσανατολισμού

    Τα θέματα των Λατινικών ήταν διατυπωμένα με σαφήνεια και δεν παρουσίαζαν ιδιαίτερη δυσκολία . Τα δοθέντα αποσπάσματα προέρχονται από το Β τεύχος, από τα κείμενα ΧΧΙΙΙ (23) και ΧΧΧVΙΙΙ (38) και ζητήθηκε να μεταφραστεί μέρος αυτών.

    Τα θέματα Β1 ,Β2 με ερωτήσεις εισαγωγής και ετυμολογίας δεν παρουσίαζαν δυσκολίες . Στο ίδιο επίπεδο κινήθηκαν και οι ερωτήσεις στη γραμματική που κάλυπταν ευρύ φάσμα γραμματικών φαινομένων και για πρώτη φορά φέτος υπήρχαν ασκήσεις εντοπισμού ονοματικών και ρηματικών τύπων.

    Οι ερωτήσεις στο συντακτικό παρουσίαζαν διαβαθμισμένη δυσκολία με βασική προϋπόθεση την καλή γνώση των φαινομένων και την σωστή προετοιμασία των μαθητών. Και στο συντακτικό για πρώτη φορά φέτος ζητήθηκε από τους μαθητές να εντοπίσουν τις προτάσεις, πριν προβούν στην αναγνώρισή τους.

    Ευχόμαστε στους μαθητές καλή δύναμη και καλή επιτυχία στα υπόλοιπα μαθήματά του.

    Σπανού Γιώτα ΓΕΛ Καράτουλα

    Λαμπαούνα Όλγα 3ο ΓΕΛ Πύργου

    Μέλη του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας

    (Δελτίο Τύπου)

  • Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας: Σχολιασμός των θεμάτων των Αρχαίων Ελληνικών Προσανατολισμού
    Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας: Σχολιασμός των θεμάτων των Αρχαίων Ελληνικών Προσανατολισμού

    Οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών διαγωνίστηκαν στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών. Ειδικότερα για το διδαγμένο κείμενο, οι μαθητές εξετάστηκαν σε δύο αποσπάσματα τα οποία προέρχονταν από τα κεφάλαια : Αριστοτέλης, Πολιτικά, Α1.1∙8, 1252a1-7∙b27-32 (16η διδακτική ενότητα) και Αριστοτέλης, Πολιτικά, Γ6.3-4, 1281a39-b10 (18η διδακτική ενότητα).

    Οι ερωτήσεις κλειστού τύπου που αφορούσαν στην κατανόηση των δοθέντων αποσπασμάτων βασίζονταν στην μετάφρασή τους, ενώ οι ερωτήσεις της εισαγωγής ήταν με τη μορφή αντιστοίχισης και αντλούνταν από το σχολικό εγχειρίδιο.

    Όσον αφορά στις ερμηνευτικές ερωτήσεις ( Β1, Β2), η διατύπωση τους ήταν σαφής και σε πολλά σημεία βασισμένες στα σχόλια και τις ενδεικτικές δραστηριότητες του Φακέλου Υλικού. Ιδιαίτερη, ωστόσο, προσοχή απαιτούσε το ερώτημα Β2 , που αφορά στο παράλληλο κείμενο (Ανώνυμος Ιαμβλίχου, Απ. 1,6,1-5, μτφρ. Ν. Σκουτερόπουλος) και τη σύγκρισή του με το κείμενο αναφοράς . Οι μαθητές αξιοποιώντας την κριτική τους ικανότητα έπρεπε να παρουσιάσουν τα χαρακτηριστικά του φανταστικού «Υπερανθρώπου» όπως αυτά περιγράφονται στο 2ο απόσπασμα του Αριστοτέλη και στο απόσπασμα του Ανωνύμου Ιαμβλίχου. Ωστόσο, δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία.

    Στις λεξιλογικές ασκήσεις δεν παρατηρείται ιδιαίτερος βαθμός δυσκολίας.

    Το αδίδακτο κείμενο (Πλάτωνας, Θεάγης, 121, b1 -d6 ) κρίνεται απαιτητικό ως προς τη μετάφραση και την ερώτηση κατανόησης. Τα ζητούμενα που σχετίζονταν με τη γραμματική και το συντακτικό καλύπτουν μεγάλο εύρος της ύλης και κρίνονται μέσης δυσκολίας.

    Τα φετινά θέματα είναι σαφή ως προς τη διατύπωση και χαρακτηρίζονται ως μέτριας δυσκολίας εκτός από το αδίδακτο κείμενο. Κάποια ερωτήματα της γραμματικής και του συντακτικού απαιτούσαν ιδιαίτερη προσοχή και καλό γνωστικό υπόβαθρο.

    Ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές επιτυχία και καλή συνέχεια στα υπόλοιπα μαθήματά τους.

    Γιάννης Χριστοδουλόπουλος

    Οργανωτικός Γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας

    ΓΕΛ ΠΕΛΟΠΙΟΥ

    (Δελτίο Τύπου)

  • Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας: Σχολιασμός θεμάτων στη Νεοελληνική Γλώσσα – Λογοτεχνία ΓΕΛ 2023 
    Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας: Σχολιασμός θεμάτων στη Νεοελληνική Γλώσσα – Λογοτεχνία ΓΕΛ 2023 

    Στους μαθητές δόθηκαν τρία κείμενα. Το κείμενο 1 (Τσακυράκης Στ.) αναφέρεται στη βία κατά των γυναικών και στην ανάγκη συνεχούς εγρήγορσης. Στο κείμενο 2 αντιδιαστέλλονται οι όροι «φεμινισμός» και «νεοφεμινισμός» με σαφή τη θέση της συνεντευξιαζόμενης (Μπελίντα Κανόνο) υπέρ της πρώτης. Τέλος, στο κείμενο 3 παρουσιάζονται μέσα από το απόσπασμα (Οικονόμου Χρ.) τα στερεότυπα που φέρουν οι άνδρες για το φύλο τους.

    Η επιλογή της συγκεκριμένης θεματολογίας στηρίζεται στη θεματική ενότητα των έμφυλων ανισοτήτων και της έμφυλης βίας και αποτελεί μεγάλο κομμάτι των περιεχομένων του σχολικού εγχειριδίου «Εμείς και οι Άλλοι».

    Θέμα Α (περίληψη)

    • Α1:Δεν κρύβει ιδιαίτερες δυσκολίες. Οι απόψεις του συγγραφέα που δίνουν απάντηση στο ζητούμενο(κοινωνική θέση της γυναίκας) είναι διάσπαρτες σε όλη την έκταση του του ευσύνοπτου αποσπάσματος

    Θέμα Β (κατανόηση κειμένου και θεωρία)

    • Β1: Για πρώτη φορά τίθεται ερώτηση αντιστοίχισης. Ωστόσο, τις προσφερόμενες επιλογές χαρακτηρίζει σαφήνεια.
    • Β2:Σημασία διαρθρωτικών λέξεων. Δεν επαρκεί η απλή αναφορά στη νοηματική σχέση, αλλά πρέπει να γίνει και αναφορά και στο πώς οι διαρθρωτικές λέξεις συνδέονται με τα νοήματα του κειμένου.
    • Β3α: Ευαισθητοποίηση…. φαίνεται πως είναι η αγαπημένη άσκηση των θεματοδοτών τα τελευταία 4 χρόνια.
    • Β3β: Μέθοδος οργάνωσης παραγράφου. Πρόκειται για κλασική άσκηση θεωρίας, προσαρμοσμένη στις νέες οδηγίες του ΙΕΠ του 2020

    Θέμα Γ (λογοτεχνικό)

    Γ1: Στο απόσπασμα οι μαθητές καλούνται να ερμηνεύσουν τη συναισθηματική κατάσταση του πρωταγωνιστή αξιοποιώντας τους κατάλληλους κειμενικούς δείκτες. Η σχετική ερώτηση δεν αναμένεται να δυσκολέψει ιδιαίτερα τους υποψηφίους. Χρειάζεται, βέβαια ,προσοχή στη διατύπωση της προσωπικής τους άποψης .

    Θέμα Δ (παραγωγή λόγου)

    Δ1 :Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να γράψουν μία ομιλία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Με ευδιάκριτο τρόπο ζητούσε να αναφερθούν σε φαινόμενα παραβίασης των δικαιωμάτων της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο και να αναφέρουν πώς μπορούν, ως νέα γενιά, να συμβάλλουν έμπρακτα στην επίτευξη της ισότητας των φύλων. Οι μαθητές είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα ζητούμενα, καθώς τους βοηθά το γεγονός ότι μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες και από τα κείμενα αναφοράς.

    Γενική αποτίμηση

    Οι εξεταζόμενοι στην πρώτη μέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων δεν πρέπει να αιφνιδιάστηκαν από τις επιλογές τις επιτροπής. Οι μαθητές εξετάστηκαν σε ένα θέμα της επικαιρότητας. Οι ερωτήσεις ήταν σαφείς και ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις .

    Ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές επιτυχία και καλή συνέχεια στα υπόλοιπα μαθήματά τους.

    Γιάννης Χριστοδουλόπουλος

    Οργανωτικός Γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας
    ΓΕΛ Πελοπίου

    (Δελτίο Τύπου)

  • Συμμετοχή του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου - Ολυμπίας στο 48ο Συνέδριο της Π.Ε.Φ.
    Συμμετοχή του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου - Ολυμπίας στο 48ο Συνέδριο της Π.Ε.Φ.

    Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου - Ολυμπίας, με την ευκαιρία της διοργάνωσης από την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων (Π.Ε.Φ.) και το Σύνδεσμο Φιλολόγων Ημαθίας, του 48ου Συνεδρίου της, συμμετείχε σ ́αυτό.

    Συγκεκριμένα το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Βέροια του Ν. Ημαθίας, στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στις 10-12 Νοεμβρίου, με θέμα "Ελληνοτουρκικός πόλεμος1919-1922, Από τη Μεγάλη Ιδέα στη Μικρασιατική Τραγωδία", και ήταν αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ο Σύνδεσμός μας είχε συμμετοχή με 18 συνέδρους και έναν εισηγητή, τον φιλόλογο καθηγητή του 3ου Γυμνασίου Πύργου, Αγγελόπουλο Γεώργιο, με θέμα της εργασίας του "Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες του Πύργου". Η εισήγησή του είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς στηρίχτηκε σε μαρτυρίες συγγενών των προσφύγων, που εγκαταστάθηκαν στα μέρη μας μετά την Καταστροφή.

    Στο Συνέδριο έλαβαν μέρος ομιλητές από όλη την Ελλάδα αλλά και από την Κύπρο με ενδιαφέρουσες και εξειδικευμένες αλλά και συγκινητικές παρουσιάσεις, που έριχναν φως στις σκοτεινές και σκληρές εκείνες στιγμές του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και λειτούργησαν ως αφορμή για δημιουργική αλληλεπίδραση και ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων.

    Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου μάς δόθηκε η ευκαιρία να περιηγηθούμε την πόλη της Βέροιας και τα αξιοθέατά της και να επισκεφτούμε αξιόλογα ιστορικά μέρη της περιοχής, όπως την εντυπωσιακή μονή της Παναγίας Σουμελά, την κοντινή πόλη της Νάουσας με τον ιστορικό τόπο θυσίας των γυναικών επί Τουρκοκρατίας, στη χαράδρα του ποταμού Αράπιτσα καθώς και τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας με τα πολύτιμα και μοναδικά εκθέματα των βασιλικών τάφων και ιδιαίτερα εκείνον του Φιλίππου Β ́.

    Ευχαριστούμε το Σύνδεσμο Φιλολόγων Ημαθίας για τη διοργάνωση του Συνεδρίου και τη φιλοξενία του και αναμένουμε το επόμενο Συνέδριο της Π.Ε.Φ. ελπίζοντας σε μαζικότερη συμμετοχή των συναδέλφων.

    sind fil pef sunedrio 3

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο