Κυριακή, 04 Νοεμβρίου 2018 08:07

Πρώτη "νίκη" για Χειμαδιό και Κουτσοχέρα για τις εκτάσεις του Αγά Καρά Τουλά

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Του Γιάννη Σπυρούνη

Η θετική στάση των εκπροσώπων της ιεράς Μονής Αγ. Θεοδώρων Καλαβρύτων απέναντι στους κατοίκους του Χειμαδιού και της Κουτσοχέρας, ήταν μια έκπληξη για την έκβαση της υπόθεσης των εκτάσεων που το μοναστήρι υποστηρίζει πως του ανήκουν από την εποχή της Τουρκοκρατίας και τον Αγά Καρά Τουλά.

Το πρωί του Σαββάτου περίπου 100 κάτοικοι απο τα δύο χωριά και την ευρύτερη περιοχή, που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα που αιφνιδίως προέκυψε σχετικά με 7.000 (οι κάτοικοι μιλούν για συνολικά 22.000) αμφισβητούμενα στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, μετέβησαν στα Καλάβρυτα.

Στόχος τους να σταματήσουν την πλειοδοτική δημοπρασία που θα γινόταν για τις εν λόγω εκτάσεις. Εκεί βρέθηκαν απέναντι σε ισχυρή αστυνομική δύναμη που είχε ενημερωθεί να βρίσκεται εκεί για παν ενδεχόμενο. Όμως οι κάτοικοι δεν πήγαν εκεί ως «τραμπούκοι» αλλά για να δουν τι ακριβώς συμβαίνει και πως μπορεί να κατέχει το μοναστήρι την γη τους, από τη στιγμή που έχουν τίτλους ιδιοκτησίας.

Μαζί με τους κατοίκους ταξίδεψε στη μονή και ο δικηγόρος τους Λάμπης Μπράμος, όπως και αρκετοί παράγοντες της αυτοδιοίκησης, ο Στάθης Καννής, ο Λάμπης Αριστειδόπουλος και άλλοι. Φυσικά παρόντες και οι πρόεδροι των χωριών Χειμαδιού Θεόδωρος Μπάλλας, Κουτσοχέρας Δημήτρης Μητρόπουλος και Σοπίου Λευτέρης Σταυρόπουλος.

Σε δήλωση του ο δικηγόρος των κατοίκων Λάμπης Μπράμος τόνισε πως «... είχαμε μια εξαιρετικής φύσεως επαφή, σε πνεύμα ανταλλαγής επεδείχθη πνεύμα κατανοήσεως εκ μέρους αμφότερων των πλευρών. Η ηγούμενη είναι υποχρεωμένη με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο να δημοπρατεί την περιουσία της Μονής αλλιώς διαπράττει το αδίκημα της απιστίας και σε καταληκτική ερώτηση μου “αφού είναι έτσι να πάμε στην ευχή της Παναγίας χωρίς να διατρέχουμε κανένα κίνδυνο αποβολής;”… Και μου απάντησαν… “να πάτε στην ευχή της Παναγίας και να είστε ήσυχοι ότι το Μοναστήρι δεν θα κάνει διαδικασίες εξώσεως. Διατρέχετε κίνδυνο μόνο από τους εαυτούς σας, διότι θα διατρέξετε κίνδυνο μόνο αν εμφανιστούν πλειοδότες από την περιοχή σας! Ξένος δεν έρχεται εκεί».

Ο κ. Μπράμος επισήμανε πως με τη συμβολή της Πολιτείας θα λυθεί το θέμα που υπάρχει βάσει του διατάγματος του 1933. «Για τους κατοίκους των κοινοτήτων Χειμαδιού, Κουτσοχέρας, Μουζακίου και Περιστερίου το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει υπό το καθεστώς του συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου και δη του διατάγματος του έτους 1933. Σε πρώτη φάση επετεύχθη ο στρατηγικός στόχος πλην όμως η οριστική λύση του προβλήματος απαιτεί ουσιαστική βούληση της Πολιτείας, με νεότερη σύγχρονη νομοθετική παρέμβαση η οποία θα δικαιώνει τους κόπους των κατοίκων των τελευταίων 200 ετών και θα δημιουργεί τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την παραμονή των νέων παιδιών – αγροτών στο τόπο τους. Ο τελικός στόχο αφενός είναι η επιβίωση τους και αφετέρου η προσφορά τους στην εθνική Οικονομία. Το πρόβλημα τούτο, που είναι το κυρίαρχο, καλούμε την Πολιτεία και την εκκλησία, αμφοτερομερώς, να το κατανοήσουν και να το επιλύσουν για την εξασφάλιση της ομοψυχίας που απαιτεί η εύρυθμη κοινωνική λειτουργία στους παραπάνω κοινωνικούς χώρους».

Ο κ. Μπράμος στάθηκε και στο κλίμα που συνάντησαν οι Ηλείοι που έφτασαν στην Ι.Μ. Αγ. Θεοδώρων Καλαβρύτων. «Συναντήσαμε νέους ανθρώπους, νέες μοναχές όπως η ηγουμένη Βηθλεέμ, ενώ και ο δικηγόρος της Μονής Γιάννης Κανελλόπουλος, εκ Πάτρας, συμφώνησε με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Θεωρώ αγαστή την συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών… αυτό που επιδιωχθεί για την ώρα, επετεύχθη. Τελικός στόχος είναι η βούληση της Πολιτείας» είπε χαρακτηριστικά.

agrotes monastiri 2

agrotes monastiri 3

agrotes monastiri 4

agrotes monastiri 5

agrotes monastiri 6

agrotes monastiri 7

agrotes monastiri 8

agrotes monastiri 9

agrotes monastiri 10

agrotes monastiri 11

agrotes monastiri 12

agrotes monastiri 13

agrotes monastiri 14

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 04 Νοεμβρίου 2018 11:28

Σχετικά Άρθρα

  • Κουτσοχέρα Ηλείας: Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα ο ηγέτης του Πανηλειακού Σάκης Σταυρόπουλος
    Κουτσοχέρα Ηλείας: Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα ο ηγέτης του Πανηλειακού Σάκης Σταυρόπουλος

    Στο πένθος βυθίζεται η μεγάλη οικογένεια του Πανηλειακού και της ποδοσφαιρικής Ηλείας, καθώς τα ξημερώματα έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος, μεγαλομέτοχος και ηγέτης της ερυθρόλευκης ομάδας Σάκης Σταυρόπουλος.

    Ο άνθρωπος που έβαλε τον Πανηλειακό και την Ηλεία στον ποδοσφαιρικό χάρτη και οδήγησε την ομάδα ψηλά στην Α Εθνική δεν είναι πια κοντά μας, καθώς πέθανε τα ξημερώματα στο σπίτι του στην Κουτσοχέρα Ηλείας.

    Σε λίγο περισσότερα…

    Φωτογραφία: Eurokinissi

  • Χειμαδιό: Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση - Στάχτη δύο έκταση δύο στρεμμάτων
    Χειμαδιό: Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση - Στάχτη δύο έκταση δύο στρεμμάτων

    Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι των Θεοφανίων στην περιοχή του Χειμαδιού κοντά στο Μαλαπάσι και ήδη βρίσκονται σε κινητοποίηση οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τον Πύργο και την Αμαλιάδα.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η φωτιά ξεκίνησε από καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών και επεκτάθηκε.

    Στο σημείο επιχειρούν οκτώ οχήματα και 16 πυροσβέστες.

    Νεότερη ενημέρωση

    Η φωτιά κατασβέστηκε πριν λάβει μεγάλες διαστάσεις και έκαψε έκταση δύο στρεμμάτων αναγεννημένου δάσους.

    Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες δεν φαίνεται να ξεκίνησε από καύση υπολειμμάτων καλλιέργειας, αλλά από ένα σημείο στα όρια της αγροτικής με τη δασική έκταση, ενώ υπάρχουν υπόνοιες για εμπρησμό.

  • Κουτσοχέρα: Σε απόγνωση οι παραγωγοί μετά και από την τελευταία χαλαζόπτωση - “Κολυμπάμε με τη μύτη κάτω από το νερό. Δεν έχουμε ακόμα πολλή ζωή”
    Κουτσοχέρα: Σε απόγνωση οι παραγωγοί μετά και από την τελευταία χαλαζόπτωση - “Κολυμπάμε με τη μύτη κάτω από το νερό. Δεν έχουμε ακόμα πολλή ζωή”

    Απανωτά είναι τα χτυπήματα για τους αγρότες της περιοχής της Κουτσοχέρας αφού ενώ έχουν τόσα ανοιχτά μέτωπα και πασχίζουν να επιβιώσουν, ήρθε και η τελευταία ισχυρή χαλαζόπτωση της περασμένης εβδομάδας και τους έδωσε την χαριστική βολή στις καλλιέργειες της σταφίδας, της ελιάς αλλά και του σανού.

    Σε ό,τι αφορά την σταφίδα, το χαλάζι προκάλεσε ολοκληρωτική καταστροφή ενώ σχετικά με τις ελιές που βρίσκονται και αυτές στο στάδιο της καρπόδεσης η ζημιά επίσης είναι μεγάλη.

    Από την άλλη, ο σανός εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί είναι άχρηστος, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη κρατικής ενίσχυσης σε ζωοτροφές. Όπως τονίζουν μάλιστα, ακόμα και το σανό που βιάστηκαν να μαζέψουν, προκειμένου να προλάβουν τα χειρότερα και βρίσκεται στις αποθήκες είναι ακατάλληλος για να τραφούν τα ζώα αφού έχει σαπίσει.

    Μέσα σε όλα αυτά έχουν να παλέψουν και με την καθημερινή αβεβαιότητα που αισθάνονται για την επόμενη ημέρα καθώς το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει με τις διεκδικήσεις των κτημάτων τους από την Ι. Μονή των Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων ακόμα δεν έχει λυθεί.

    Ο παραγωγός από την περιοχή της Κουτσοχέρας, Ηλίας Ηλιόπουλος αναφερόμενος στην τελευταία χαλαζόπτωση έκανε λόγο για ανυπολόγιστη ζημιά επισημαίνοντας πως:

    «Την Παρασκευή το μεσημέρι, είχαμε ισχυρή χαλαζόπτωση με τεράστια ποσότητα νερού και αέρα. Η ζημιά από ότι φαίνεται είναι ανυπολόγιστη. Πρόκειται για δραματική κατάσταση. Εγώ καλλιεργώ σταφίδα και ελιές. Ευτυχώς για εμένα οι σταφίδες είναι διασκορπισμένες και σε άλλες περιοχές και με έπληξε μόνο σε εκείνη την περιοχή, ένα κομμάτι. Άλλοι άνθρωποι όμως, έχουν εκεί όλες τους τις σταφίδες και τις ελιές τους.

    Ο ανταποκριτής έκανε αναγγελία στον ΕΛΓΑ και θα ακολουθήσουν αιτήσεις».

    Εκτός όμως από την εκδίκηση της φύσης οι σταφιδοπαραγωγοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την τιμή της σταφίδας αλλά και την εξαιρετικά μειωμένη ζήτηση, με αποτέλεσμα να παραμένει στις αποθήκες τους αδιάθετη.

    «Η τιμή της σταφίδας εντωμεταξύ είναι χάλια. Κολυμπάμε με τη μύτη κάτω από το νερό. Δεν ξέρω πόσο ακόμα θα μπορέσουμε να επιβιώνουμε. Δεν είναι μόνο τα χρήματα που έχουμε χαλάσει αλλά είναι και τα χρήματα προκειμένου να μπορέσουμε να στηρίξουμε τα φυτά μετά την χαλαζόπτωση έτσι ώστε να γίνουν παραγωγικά για την επόμενη χρονιά και να αποφύγουμε διάφορες ασθένειες. Η πολιτεία πρέπει να βοηθήσει.

    Ένα άλλο θέμα που έχουμε ακόμα είναι η διαμάχη με την Μονή και εκεί από ότι μας είπαν οι βουλευτές είναι ότι μέσα στο καλοκαίρι θα λυθεί το πρόβλημα. Το ζήτημα είναι ότι εμείς ξαφνικά χωρίς να γνωρίζουμε τίποτα βρεθήκαμε ακτήμονες με απόφαση της πολιτείας. Για ποιο λόγο το έπραξαν όλο αυτό εναντίον μας δε γνωρίζω, από δω και πέρα θα δούμε και θα πράξουμε αναλόγως».

    Απόλυτη απογοήτευση αισθάνεται και ο παραγωγός Μιχάλης Αλεξόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως:

    «Μιλάμε για μεγάλη καταστροφή, από τις καιρικές συνθήκες δεν έμεινε τίποτα. Στην σταφίδες και στις ελιές όπως επίσης και σε κάποιες περιπτώσεις σε σιτάρι και βρώμη. Το χαλάζι κράτησε αρκετή ώρα και δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα. Η σταφίδα είναι στα αζήτητα, δεν υπάρχει ελπίδα. Δουλεύουμε χωρίς να εισπράττουμε κι αυτό είναι καταστροφή. Επίσης το θέμα της Μονής μας ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία.

    Αν υπάρξει πολιτική βούληση θα λυθεί…».

    Την ανάγκη στήριξης από την πολιτεία, τόνισε από την πλευρά της η Αγγελική Κασκούρα, η οποία επεσήμανε πως: «Το κράτος πρέπει να μας προσέξει όπως τον προσέχουμε κι εμείς αφού τηρούμε τις υποχρεώσεις μας έτσι πρέπει να γίνει και από την πλευρά του. Από την χθεσινή μπόρα μαζέψαμε το σανό βρεγμένο και θα το πετάξουμε.

    Αν δεν μας στηρίξει το κράτος είμαστε χαμένοι… τελειώσαμε…».

    Τέλος, ιδιαίτερα περιγραφικός ήταν ο παραγωγός Νίκος Μπακόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι:

    «Ως αγρότες αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα. Τα προϊόντα μας έχουν μείνει αδιάθετα αλλά έχουμε και τα καιρικά φαινόμενα απέναντί μας. Όλο αυτό το μήνα έχουμε βροχή, κάθε μέρα βρέχει. Κάθε χρόνο το 70 τοις 100 από το σανό το βγάζαμε μέσα στο Μάιο. Φέτος ότι έχουμε βάλει μέσα είναι όλο κατεστραμμένο. Και στα χωράφια και στις αποθήκες που βάλαμε ο σανός είναι κατεστραμμένος και δεν είναι για τα ζώα.

    Πρέπει ο ΕΛΓΑ να κάνει καταγραφή στις αποθήκες και στα χωράφια. Πέρασε και το χαλάζι από το χωριό, έκανε ζημιές στις σταφίδες αλλά και οι ελιές έχουν πρόβλημα με την καρπόδεση από τις βροχοπτώσεις. Πολλά προβλήματα έχουμε και με την περσινή σταφίδα που είναι αδιάθετη. Δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον, εμείς συνεχίζουμε να καλλιεργούμε αλλά το μέλλον του αγρότη είναι αβέβαιο. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι πρέπει το κράτος να μας ενισχύσει για τις ζημιές που πάθαμε με τις ζωοτροφές. Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολος. Ο σανός είναι άχρηστος. Έχει σαπίσει. Κάτι άλλο δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς παρά μόνο να περιμένουμε την στήριξη του κράτους. Αυτό που είναι στο χωράφι τώρα έχει σαπίσει. Αλλά κι αυτό που προσπαθήσαμε να πάρουμε μπας και το σώσουμε είναι κατεστραμμένο. Σε όλους τους στάβλους βρίσκεις μέσα σανό κατεστραμμένο.

    Τα ζώα αν φάνε αυτό το σανό θα ψοφήσουν. Αυτό που ζητάμε αυτή τη στιγμή είναι η ενίσχυση με ζωοτροφές. Διότι όλοι οι κτηνοτρόφοι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να κάνει καταγραφή και στους στάβλους και στις αποθήκες αλλά και στα χωράφια που ό,τι υπάρχει εκεί σαπίζει.

    Αυτή τη στιγμή η σταφίδα είναι στην καρπόδεση και πάει στο τελικό στάδιο αλλά με το χαλάζι μας τελείωσε…

    Το σημαντικό βέβαια πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον, η σταφίδα είναι αδιάθετη στις αποθήκες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακόπουλος, ο οποίος όπως σημείωσε σκέφτεται συνεχώς να εγκαταλείψει την καλλιέργεια αλλά η αγάπη του για την γη είναι μεγάλη και ακόμα δεν το έχει κάνει πράξει.

    «Σκέφτομαι συνέχεια να εγκαταλείψω την καλλιέργεια αλλά κάθε φορά αλλάζω γνώμη γιατί από μικρό παιδί αγαπούσα τη γη και τα χωράφια. Δεν μπορώ να φύγω από τα χωράφια γιατί έχω όρεξη πολύ κόπο και δεν μπορώ να τα εγκαταλείψω. Είναι και το πρόβλημα τώρα με την μόνη που μείνανε ξαφνικά χωρίς χωράφια. Οι βουλευτές είπαν ότι θα λυθεί το πρόβλημα. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε…».

    koutsoxera 2

    koutsoxera 3

    koutsoxera 4

    koutsoxera 5

    koutsoxera 6

  • Τελευταία ελπίδα για τις ιερές εκτάσεις Χειμαδιού, Κουτσοχέρας, Περιστεριού
    Τελευταία ελπίδα για τις ιερές εκτάσεις Χειμαδιού, Κουτσοχέρας, Περιστεριού

    Το πέρασμα της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων των Ιερών Μονών στην Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών, αφήνει μια αχτίδα ελπίδας για τις οικογένειες των περιοχών Χειμαδιού, Κουτσοχέρας και Περιστεριού στην Ηλείας.

    Με το άρθρο 132 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο “Εταιρική διακυβέρνηση των ανωνύμων εταιριών του Δημοσίου και των λοιπών θυγατρικών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, διαχείριση συμμετοχών του Δημοσίου σε ανώνυμες εταιρείες και ρυθμίσεις για την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, αξιολόγηση της έναντι του Δημοσίου φερεγγυότητας και πιστοληπτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων και σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, ίδρυση και λειτουργία Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων, Συμπληρωματικός Κρατικός Προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2022 και λοιπές διατάξεις οικονομικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα”, η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών, θα κληθεί να διαχειριστεί εκτάσεις όπως αυτές που διεκδικεί επί ηλειακού εδάφους η Ιερά Μονή Αγ. Θεοδώρων Καλαβρύτων.

    Με πρόταση νόμου που έχει σταλεί στους Ηλείους βουλευτές που ασχολήθηκαν με το θέμα, προτείνονται τρεις διαφορετικές λύσεις.
    Ουσιαστικά προτείνεται είτε να αναγνωριστεί νομικά το δικαίωμα της τακτικής ή έκτακτης χρησικτησίας σους ανθρώπους που εδώ και δεκαετίες κατέχουν και εκμεταλλεύονται, είτε με την παρέμβαση του Ελληνικού Δημοσίου, να γίνουν απαλλοτριώσεις και να δοθούν με αυτό τον τρόπο στους κατοίκους, είτε από την άλλη η Εκκλησία της Ελλάδος να προχωρήσει μέσα από διαδικασίες μεσολάβησης στην παραχώρηση των εκτάσεων στους ανθρώπους αυτούς.

    1η Εκδοχή

    “Κατά την αληθή έννοια της διάταξης του Αρ.51 §7 του Ν.4301/2014, επί των ακινήτων των Ιερών Μονών και του Δημοσίου που αναφέρονται στα εκδοθέντα κατ’ εξουσιοδότηση του Αρ.8 §2 του Ν.4684/1930 (Α’ 150), όπως κωδικοποιήθηκε με το Π.Δ. της 14/22.04.1931 (Α’ 328), διαχωριστικά διατάγματα και στους Πίνακες Α - Ε της Σύμβασης της 18.09.1952 (Βασιλικό Διάταγμα της 26.09.1952, Α’ 289), όπως τροποποιήθηκε με την από 27.12.1968 Σύμβαση (Α’ 161), και τα οποία σύμφωνα με το Αρ.51 §7 του Ν.4301/2014 συνιστούν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας και αποτελούν πλήρη απόδειξη των εμπραγμάτων δικαιωμάτων των Ιερών Μονών και του Δημοσίου έναντι παντός τρίτου, εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις περί τακτικής και έκτακτης χρησικτησίας κατ’ Αρ.1041 επ. του Αστικού Κώδικα για την κτήση εμπράγματων δικαιωμάτων σε αυτά από τρίτα πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και ιδιωτών, και ειδικότερα των καλόπιστων νομέων και διακατόχων αυτών που ευρίσκονται στην περιοχή των Τοπικών Κοινοτήτων Χειμαδιού (Ρετεντούς), Περιστερίου (Μπεσερέ) και Κουτσοχέρας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, και κατά τούτο είναι απόλυτα παραδεκτή και νόμιμη η αναγνώρισή τους από οιονδήποτε φορέα του Δημοσίου και κατά την εκάστοτε οικεία διοικητική ή άλλη διαδικασία, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της τακτικής ή και της έκτακτης χρησικτησίας”.

    2η Εκδοχή

    “Επί των ακινήτων των Ιερών Μονών και του Δημοσίου που αναφέρονται στα εκδοθέντα κατ’ εξουσιοδότηση του Αρ.8 §2 του Ν.4684/1930 (Α’ 150), όπως κωδικοποιήθηκε με το Π.Δ. της 14/22.04.1931 (Α’ 328), διαχωριστικά διατάγματα και στους Πίνακες Α - Ε της Σύμβασης της 18.09.1952 (Βασιλικό Διάταγμα της 26.09.1952, Α’ 289), όπως τροποποιήθηκε με την από 27.12.1968 Σύμβαση (Α’ 161), και τα οποία σύμφωνα με το Αρ.51 §7 του Ν.4301/2014 συνιστούν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας και αποτελούν πλήρη απόδειξη των εμπραγμάτων δικαιωμάτων των Ιερών Μονών και του Δημοσίου έναντι παντός τρίτου, το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να κηρύξει παραδεκτώς και νομίμως αναγκαστική απαλλοτρίωση κατά την έννοια του Αρ.17 του Συντάγματος και της εκάστοτε ισχύουσας συναφούς νομοθεσίας υπέρ και προς πλήρη αποκατάσταση των ακτημόνων καλλιεργητών των παρακειμένων Τοπικών Κοινοτήτων και Δήμων, και ειδικότερα των καλόπιστων ιδιωτών νομέων και διακατόχων αυτών που ευρίσκονται στην περιοχή των Τοπικών Κοινοτήτων Χειμαδιού (Ρετεντούς), Περιστερίου (Μπεσερέ) και Κουτσοχέρας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος”.

    3η Εκδοχή

    “Αναφορικά με τα ακίνητα των Ιερών Μονών και του Δημοσίου που αναφέρονται στα εκδοθέντα κατ’ εξουσιοδότηση του Αρ.8 §2 του Ν.4684/1930 (Α’ 150), όπως κωδικοποιήθηκε με το Π.Δ. της 14/22.04.1931 (Α’ 328), διαχωριστικά διατάγματα και στους Πίνακες Α - Ε της Σύμβασης της 18.09.1952 (Βασιλικό Διάταγμα της 26.09.1952, Α’ 289), όπως τροποποιήθηκε με την από 27.12.1968 Σύμβαση (Α’ 161), και τα οποία σύμφωνα με το Αρ.51 §7 του Ν.4301/2014 συνιστούν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας και αποτελούν πλήρη απόδειξη των εμπραγμάτων δικαιωμάτων των Ιερών Μονών και του Δημοσίου έναντι παντός τρίτου, το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να προβεί νομίμως και παραδεκτώς σε διαμεσολαβητικές ενέργειες υπέρ και προς πλήρη αποκατάσταση των ακτημόνων καλλιεργητών των παρακειμένων Τοπικών Κοινοτήτων και Δήμων, και ειδικότερα των καλόπιστων ιδιωτών νομέων και διακατόχων αυτών που ευρίσκονται στην περιοχή των Τοπικών Κοινοτήτων Χειμαδιού (Ρετεντούς), Περιστερίου (Μπεσερέ) και Κουτσοχέρας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, όπως ενδεικτικώς, αλλά όχι περιοριστικώς, να έλθει σε επαφή με την Εκκλησία της Ελλάδος και τις κατά τόπον Ιερές Μονές και να μεσολαβήσει υπέρ και για λογαριασμό των ως άνω ιδιωτών προκειμένου να επιτευχθεί η νομότυπη και έγκυρη περιέλευση των καλοπίστως διακατεχομένων ακινήτων σε αυτούς ακόμη και δια της καταβολής τιμήματος που θα προέλθει και θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό”.

    Σε δηλώσεις τους οι δικηγόροι Παναγιώτης Μπράμος και Νίκος Πατρίκιος, που έχουν χειριστεί την υπόθεση για λογαριασμό των κατοίκων ανέφεραν τα εξής:

    Παναγιώτης Μπράμος: “Με την προτεινόμενη διάταξη γίνεται μια ύστατη προσπάθεια για να προστατευτούν χιλιάδες οικογένειες της ευρύτερης περιοχής των κοινοτήτων Κουτσοχέρας, Χειμαδιού και Περιστερίου και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα που έχουν αποκτήσει νόμιμα επί των ακινήτων τους επί εκατό και πλέον χρόνια, αποκαθιστώντας την ιστορική αδικία που διαφαίνεται ότι θα συντελεστεί σε βάρος τους”.

    Νίκος Πατρίκιος: “Η σκοπιμότητα της προτεινόμενης διάταξης και η σημασία της αναγκαίας υιοθέτησής της έγκειται στο ότι επιβεβαιώνει με ρητό και αναντίρρητο τρόπο την ισχύ των διατάξεων του Αστικού Κώδικα περί τακτικής και έκτακτης χρησικτησίας επί των συγκεκριμένων ακινήτων και με αυτόν τον τρόπο δεν καταλείπει καμία αμφιβολία για τη νομιμότητα της σύστασης και μεταβίβασης εμπράγματων δικαιωμάτων επ’ αυτών και σε διαχρονικό πλαίσιο από τους κατοίκους της περιοχής”.

  • Καλάκος: Να δοθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση με τις μοναστηριακές εκτάσεις
    Καλάκος: Να δοθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση με τις μοναστηριακές εκτάσεις

    Με τους εκπροσώπους των κοινοτήτων Κουτσοχέρας, Χειμαδιού και Περιστερίου συναντήθηκε ο Ηλείος οικονομολόγος

    Την πλήρη και αμέριστη υποστήριξή του στο αίτημα των κατοίκων και παραγωγών των ορεινών κοινοτήτων του δήμου Πύργου και του δήμου Ήλιδας για δίκαιη διευθέτηση των εκτάσεων που διεκδικεί η μονή Καλαβρύτων εξέφρασε ο Ηλείος οικονομολόγος και τέως Γενικός Διευθυντής Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών, Νίκος Καλάκος, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους εκπροσώπους των κοινοτήτων Κουτσοχέρας, Χειμαδιού και Περιστερίου.

    Ο Νίκος Καλάκος υποδέχθηκε στο γραφείο του τον κ. Παναγιωτόπουλο, τον κ, Μητρόπουλο και τον κ. Μπουλούμπαση, οι οποίοι του ανέλυσαν συνοπτικά την κατάσταση που ισχύει με τις αγροτικές εκτάσεις που κινδυνεύουν να χάσουν οριστικά έπειτα από δεκαετίες.

    Στη συνέχεια του παρέδωσαν ένα υπόμνημα με τις προτάσεις νόμου που ζητούν να ψηφιστούν, ώστε να λυθεί με δίκαιο τρόπο το πρόβλημα, και του ζήτησαν να παρέμβει προκειμένου αυτές οι προτάσεις να ληφθούν υπόψη από τους αρμόδιους υπουργούς.

    Ο Ηλείος οικονομολόγος επισήμανε ότι το δίκαιο είναι με το μέρος τους, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της προηγούμενης κυβέρνησης, που γνώριζε το θέμα από το 2018 αλλά δεν έπραξε τίποτα. Παράλληλα, τόνισε πως είναι ένα σύνθετο πρόβλημα που έρχεται από το μακρινό παρελθόν και δεσμεύτηκε ότι θα το μεταφέρει αρμοδίως, προκειμένου να συζητηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο και να επανεξεταστούν βιώσιμες λύσεις που δεν θα διώχνουν τους αγρότες από τη γη τους.

    «Οι κάτοικοι και οι παραγωγοί των ορεινών περιοχών στον δήμο Πύργου και στον δήμο Ήλιδας έχουν ένα αίτημα το οποίο είναι κοινωνικά και ηθικά δίκαιο, διότι όλα αυτά τα χρόνια το κράτος αναγνώριζε το δικαίωμά τους να καλλιεργούν και να πληρώνουν φόρους για αυτές τις εκτάσεις. Το πρόβλημα αναδείχθηκε το 2018, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση το αγνόησε επιδεικτικά και δεν έδωσε καμία λύση. Συζήτησα μαζί τους το πρόβλημα, εξέφρασα την αμέριστη στήριξή μου και στον βαθμό που μου αναλογεί, θα πράξω ό,τι μπορώ για να βρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση», δήλωσε ο Νίκος Καλάκος.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Χειμαδιό: Άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για πυρκαγιά σε λιοστάσι
    Χειμαδιό: Άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για πυρκαγιά σε λιοστάσι

    Συναγερμός σήμανε σήμερα το απόγευμα όταν στην περιοχή του Χειμαδιού έγινε αντιληπτός καπνός μέσα σε αγροτοδασική έκταση.

    Οι δυνάμεις της Π.Υ. Πύργου κινητοποιήθηκαν άμεσα και τελικά πρόλαβαν να σβήσουν τη φωτιά πριν αυτή λάβει διαστάσεις.

    xeimadio fotia 2

    xeimadio fotia 3

    xeimadio fotia 4

    xeimadio fotia 5

  • Ποιες εκτάσεις θα ελέγξει ο ΟΠΕΚΕΠΕ προς επιβεβαίωση της επιλεξιμότητάς τους
    Ποιες εκτάσεις θα ελέγξει ο ΟΠΕΚΕΠΕ προς επιβεβαίωση της επιλεξιμότητάς τους

    Οδηγίες του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχων με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ σε εξέλιξη.

    Σύμφωνα με σχετικές οδηγίες που εξέδωσε προς τις πύλες ο ΟΠΕΚΕΠΕ, για το έτος υποβολής 2022, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο ελέγχου ως προς την επιβεβαίωση ή μη της επιλεξιμότητάς τους.

    Τέτοιες, όπως αναφέρεται στο σχετικό εγχειρίδιο του Οργανισμού είναι:

    1) Εκτάσεις που δηλώνονται για πρώτη φορά εντός βοσκοτοπικών περιοχών, με συντελεστή επιλεξιμότητας ίσο με το μηδέν, ανεξαρτήτως καλλιέργειας και

    2) Εκτάσεις που δηλώνονται για πρώτη φορά εντός βοσκοτοπικών περιοχών του δικτύου Natura, πλην εκείνων που δηλώνονται ως βοσκότοπος ή αγρανάπαυση με κωδικό καλλιέργειας 3807 ή κτηνοτροφικά φυτά με ποικιλία 8688 ή όσα αγροτεμάχια επικαλύπτονται με ενεργό τεχνικό δελτίο αγροπεριβαλλοντικών 2022, ανεξαρτήτως καλλιέργειας.

    Δείτε εδώ αναλυτικά τις οδηγίες του ΟΠΕΚΕΠΕ

    Πηγή: Agrotypos.gr

  • Στο ΦΕΚ η απόφαση για αγρανάπαυση το 2022, χωρίς συνδεδεμένη η καλλιέργεια
    Στο ΦΕΚ η απόφαση για αγρανάπαυση το 2022, χωρίς συνδεδεμένη η καλλιέργεια

    Πήρε ΦΕΚ η απόφαση που αφορά στο να επιτραπεί η καλλιέργεια στις εκτάσεις υπό αγρανάπαυση για το 2022. Ωστόσο αν καλλιεργηθούν αυτές οι εκτάσεις δεν θα εισπράξουν οι παραγωγοί τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

    Συγκεκριμένα στο ΦΕΚ αναφέρει ότι κατά παρέκκλιση για το έτος υποβολής αιτήσεων 2022, η γη υπό αγρανάπαυση μπορεί να θεωρηθεί ως χωριστή καλλιέργεια ακόμη και αν έχει βοσκηθεί ή έχει πραγματοποιηθεί σε αυτή συγκομιδή για σκοπούς παραγωγής ή έχει καλλιεργηθεί με εαρινές καλλιέργειες.

    Οι εν λόγω εκτάσεις εξαιρούνται από τη χορήγηση συνδεδεμένων ενισχύσεων.

    Από την παρέκκλιση αποκλείονται όσα αγροτεμάχια είναι ενταγμένα σε μέτρα αγροτικής ανάπτυξης του ΠΑΑ 2014-2020.

    Επίσης, για το έτος υποβολής αιτήσεων 2022, η γη υπό αγρανάπαυση μπορεί να θεωρηθεί ως περιοχή οικολογικής εστίασης, με τον ίδιο συντελεστή στάθμισης, ως ήτο αγρανάπαυση, ακόμη και αν έχει βοσκηθεί ή έχει πραγματοποιηθεί σε αυτή συγκομιδή για σκοπούς παραγωγής ή έχει καλλιεργηθεί με εαρινές καλλιέργειες.

    Στις εν λόγω εκτάσεις επιτρέπεται η χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, για σκοπούς παραγωγής ή καλλιέργειας.

    Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch