Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018 09:34

"Αγκάθι" οι προσφυγικές αγροτικές εκτάσεις της Κ. Παναγιάς

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Του Γιάννη Σπυρούνη

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει παρουσιαστεί στην Ηλεία με τους δασικούς χάρτες, παραμένει δίχως λύση. Όπως είχαμε επισημάνει προ μηνών, οι κάτοικοι της Κάτω Παναγιάς Κυλλήνης, μιας περιοχής που με παραχωρητήρια του δημοσίου εγκαταστάθηκαν, μετά το 1922 πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, είναι μετέωροι σχετικά με τις ιδιοκτησίες τους και κυρίως με τις αγροτικές εκτάσεις που κατέχουν και καλλιεργούν εδώ και δεκαετίες.

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι και οι κάτοικοι ζήτησαν τη συνδρομών νομικών προκειμένου να βρουν το δίκιο τους. Το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των ιδιοκτητών γης στην περιοχή με τον δικηγόρο - μέλος του Τομέα Δικαιοσύνης της ΝΔ και πρόεδρο του ΔΣ Ήλιδας, Ανδρέα Νικολακόπουλο, τον δικηγόρο Πέτρο Κιούνη και μηχανικούς, ώστε νε εξετάσουν τα δεδομένα.

Η μη εξαίρεση των αγροτικών εκτάσεων της περιοχής, από τους δασικούς χάρτες όπως προβλέπεται και σε σχετική εγκιύκλιο (ΑΔΑ: 6ΔΜ04653Π8-ΦΧΒ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δημιουργεί πολλαπλά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα στους κατοίκους. Προβλήματα που πέραν των διαδικασιών πιθανής μεταβίβασης της ιδιοκτησίας σε κάποια αγοραπωλησία, αφορούν και στις αγροτικές επιδοτήσεις.

Οι κάτοικοι είναι “πυρ και μανία” με την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης την οποία κατηγορούν πως δεν έστειλε τα παραχωρητήρια στην Διεύθυνση Δασών, ώστε να ενημερωθούν οι δασικοί χάρτες και να χαρακτηριστούν αγροτικές οι παραχωρημένες από το κράτος εκτάσεις.

Οι κάτοικοι της Κάτω Παναγιάς, ετοιμάζουν τον αγώνα τους δυναμικά πέρα από τις όποιες νομικές κινήσεις γίνουν, προκειμένου να βρουν το δίκιο τους...

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018 11:25

Σχετικά Άρθρα

  • Δασικοί χάρτες: Όμηροι χιλιάδες ιδιοκτήτες
    Δασικοί χάρτες: Όμηροι χιλιάδες ιδιοκτήτες

    Τι πρέπει να κάνουν για να ξεμπλοκάρουν τα ακίνητά τους στο Κτηματολόγιο και να μη χάσουν την περιουσία τους - Χρήσιμος οδηγός με 8+1 ερωταπαντήσεις

    Μπλοκαρισμένες στα «δίχτυα» των Δασικών Χαρτών και του Κτηματολογίου παραμένουν έως και σήμερα χιλιάδες εκτάσεις λόγω των αργών ρυθμών που απαιτούν οι διαδικασίες επίλυσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος τους.

    Οι δασικοί χάρτες και το Κτηματολόγιο ενδέχεται να «μπλοκάρουν» ιδιοκτησίες που δεν πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις

    Αυτό, σύμφωνα με την τοπογράφο – πολεοδόμο μηχανικό Γραμματή Μπακλατσή, έχει ως αποτέλεσμα:

    • Να παγώσουν οι αγοραπωλησίες εκτάσεων στις εκτός σχεδίου περιοχές για εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα. Τα συγκεκριμένα ακίνητα εξακολουθούν να εμφανίζονται στους χάρτες ως δασικά, καθώς οι «αντιρρήσεις» που άσκησαν οι ιδιοκτήτες τους περιμένουν την εκδίκασή τους για πάνω από 6 χρόνια!
    • Δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων εντός οικισμών ενημερώθηκαν ήδη από το Κτηματολόγιο ότι η ιδιοκτησία τους διεκδικείται από το ελληνικό Δημόσιο.
    • Χιλιάδες στρέμματα με δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως καστανωτά σε Μαγνησία και Λάρισα ή αγριελιές σε Εύβοια και Πελοπόννησο, που επιδοτούνται από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), τα κατά τόπους δασαρχεία δεν τα αναγνωρίζουν ως ιδιωτικά και τα θεωρούν δάση.
    • Πολλοί Δασωμένοι Αγροί (ΔΑ) ερμηνεύτηκαν ως «ΔΔ», δηλαδή ως ανέκαθεν δασικές εκτάσεις. Και επειδή οι ιδιοκτήτες τους δεν διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας, οδηγούνται στο Δημόσιο.
    • Εκτάσεις που χρόνια καταγράφονται στο Ελαιοκομικό και Αμπελουργικό Κτηματολόγιο τώρα θεωρούνται «παράνομα εκχερσωμένες εκτάσεις» και ιδιοκτησιακά ανήκουν και αυτές στο ελληνικό Δημόσιο.

    Το κυριότερο όλων, σύμφωνα με τη Γραμματή Μπακλατσή, είναι ότι από την εξέταση περίπου 400.000 «αντιρρήσεων» που άσκησαν οι πολίτες ένα πολύ μεγάλο ποσοστό απορρίπτεται από τις επιτροπές. Εκτιμάται ότι μέχρι στιγμής πάνω από το 50% των ενστάσεων έχει απορριφθεί, ενώ σε ορισμένες περιοχές όπως η Λάρισα, οι Κυκλάδες και η Πελοπόννησος τα ποσοστά των απορρίψεων αγγίζουν το 80%!

    Αυτό σημαίνει ότι στο κλείσιμο του Κτηματολογίου εκατομμύρια εκτάσεις θα καταγραφούν υπέρ του ελληνικού Δημοσίου και οι περιουσίες των πολιτών θα χαθούν.

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι ιδιοκτήτες ακινήτων αναρωτιούνται τι πρέπει να κάνουν για να μη χάσουν την περιουσία τους και αναζητούν απαντήσεις στα ερωτήματά τους.

    Δασικοί χάρτες: 8+1 ερωταπαντήσεις

    Ακολουθεί με τη μορφή ερωτήσεων – απαντήσεων ένας κατατοπιστικός οδηγός για την εμπλοκή των Δασικών Χαρτών με το Κτηματολόγιο και τις δυνατότητες που έχει ο πολίτης να υπερασπιστεί την περιουσία του.

    Οι μεταβιβάσεις, οι αντιρρήσεις, οι διορθώσεις και τα ακίνητα που απειλούνται από τις διασταυρώσεις.

    1 Ποια είναι η σχέση του δασικού χάρτη με το Κτηματολόγιο;

    Το μεν Κτηματολόγιο καταγράφει τις ιδιοκτησίες (δημόσιες και ιδιωτικές), οι δε δασικοί χάρτες εξετάζουν την ύπαρξη δασών, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων. Με την εφαρμογή του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου, οι εκτάσεις που υπόκεινται στη δασική νομοθεσία θεωρούνται δημόσιες, εφόσον δεν έχουν αναγνωριστεί ως ιδιωτικές. Εμμεσα, λοιπόν, οι δασικοί χάρτες εξετάζουν και το ιδιοκτησιακό καθεστώς και για τον λόγο αυτό αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Κτηματολογίου. Ετσι, η κατάρτιση του Δασολογίου θεωρείται ως η πλέον αναγκαία προϋπόθεση για τη σύνταξη του Κτηματολογίου.

    2 Ποια ακίνητα μπορούν να μεταβιβαστούν (πώληση, γονική παροχή, δωρεά κ.ά.);

    Μπορούν να μεταβιβαστούν τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εντός οικισμών ή εντός σχεδίου πόλης, καθώς και όλα τα αγροτεμάχια που βρίσκονται εκτός σχεδίου και φαίνονται στους μερικά κυρωμένους δασικούς χάρτες ως (ΑΑ), δηλαδή «Αλλης μορφής έκταση» στον ιστορικό χάρτη του έτους 1945 και «Αλλης μορφής έκταση» στον ορθοφωτοχάρτη του Κτηματολογίου της περιόδου 2007-2009. Αυτές είναι και οι μόνες περιοχές που δεν υπόκεινται στη δασική νομοθεσία.

    3 Τι γίνεται με τις κληρονομιές;

    Επιτρέπονται οι αποδοχές κληρονομιάς όλων των ακινήτων, διότι δεν απαιτούνται τοπογραφικό διάγραμμα και βεβαίωση μηχανικού ότι το ακίνητο δεν υπόκειται στη δασική νομοθεσία.

    4 Πότε θα μπορέσουν να μεταβιβαστούν τα υπόλοιπα ακίνητα εκτός σχεδίου, για τα οποία έχουν ασκηθεί αντιρρήσεις κατά του δασικού χάρτη;

    Μόλις συνεδριάσουν οι Επιτροπές Αντιρρήσεων, που είναι τριμελείς και αποτελούνται από δικηγόρο, δασολόγο και έναν μηχανικό. Με νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση τον Μάιο του 2020, κάθε αντίρρηση εξετάζεται και βγαίνει απόφαση που δημοσιεύεται στη Διαύγεια. Σε περίπτωση θετικής απόφασης, η έκταση αποδεσμεύεται και είναι άμεσα μεταβιβάσιμη, ενώ διορθώνεται και η αρχική εγγραφή στο Κτηματολόγιο και μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια.

    5 Τι πρέπει να κάνει ο πολίτης για να «κερδίσει» την αντίρρησή του;

    Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να παρουσιάσει ενώπιον της Επιτροπής Αντιρρήσεων τη δική του άποψη, τεκμηριωμένα, καταθέτοντας και παρουσιάζοντας:

    • Την αντίρρησή του.
    • Ολα τα στοιχεία που διαθέτει (συμβόλαια, παραχωρητήρια, μισθωτήρια, οικοδομικές άδειες, επιδοτήσεις ΟΣΔΕ κ.λπ.).

    Επίσης, μπορεί να παραστεί και τεχνικός σύμβουλος κατά την εξέταση στην Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) και να καταθέσει και φωτοερμηνεία που να αποδεικνύει τον μη δασικό χαρακτήρα της έκτασης.

    6 Τι ισχύει για όσους δεν άσκησαν εμπρόθεσμα αντίρρηση και η έκτασή τους χαρακτηρίστηκε δασική ή χορτολιβαδική;

    Δεν μπορούν να ασκήσουν αντίρρηση εκπρόθεσμα. Σε περίπτωση όμως που υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι στον χάρτη χαρακτηρίστηκε λανθασμένα η έκτασή τους ως δασική, τότε μπορούν να υποβάλουν αίτημα πρόδηλου σφάλματος, ζητώντας την αναμόρφωση του χάρτη.

    7 Έμαθα ότι αποδεσμεύονται από το Κτηματολόγιο οι δασικές εκτάσεις. Τι ισχύει;

    Με νέα ρύθμιση, κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου που έχει εξασφαλίσει – για ακίνητό του που είχε χαρακτηριστεί ως δάσος ή δασικό – την έκδοση απόφασης υπέρ του σε ΕΠΕΑ δασικών χαρτών ή του οποίου το ακίνητο δεν βρίσκεται εντός κυρωμένου δασικού χάρτη, θα μπορεί να διορθώνει τη σχετική εγγραφή στο Κτηματολογικό Γραφείο, χωρίς να χρειαστεί να προσφύγει στα δικαστήρια.

    8 Ποια είναι τα «σφάλματα» που μπορούν να διορθωθούν ακόμα και σήμερα;

    Τα σφάλματα χωρίζονται σε εννέα κατηγορίες και αφορούν:

    • Σφάλματα που οφείλονται στα χαρτογραφικά υπόβαθρα. Ελέγχεται γενικά η ακρίβεια του χάρτη που δημιουργήθηκε από τη σύνθεση δύο διαφορετικών εικόνων του 1945 και του 2007, γιατί σε αυτό το διάστημα έγιναν μεγάλες αλλαγές στο τοπίο.
    • Σφάλματα που οφείλονται σε λάθος τοποθέτηση των θεματικών οριογραμμών. Να μην περάστηκε δηλαδή σωστά η γραμμή που χωρίζει μια δασική έκταση από ένα κτήμα.
    • Σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη ή λάθος απεικόνιση θεματικών εκτάσεων (αφορούν μορφή ή χαρακτήρα). Δηλαδή, να εμφανίζεται ως δασική έκταση μια δενδροκαλλιέργεια ή ένας παλιός ελαιώνας, που λόγω της έντονης κλίσης του εδάφους, κατά τη φωτοερμηνεία των αεροφωτογραφιών, ερμηνεύτηκε ως δάσος.
    • Σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη ή λάθος εγγραφών στοιχείων (αντιστοίχισης). Π.χ. δεν γράφει μέσα στο πολύγωνο τι χαρακτήρα έχει η έκταση (ΔΔ, ΑΔ, ΔΑ, ΑΝ, ΔΧ, κ.λπ.).
    • Σφάλματα που οφείλονται σε τροποποιημένα στοιχεία κατόπιν επεξεργασίας εικόνας λόγω διαβαθμισμένων περιοχών. Ως διαβαθμισμένες περιοχές εννοούνται οι εκτάσεις που για λόγους εθνικής ασφάλειας παρουσιάζονται επεξεργασμένες στον χάρτη και αυτό μπορεί να επηρέασε και τη γύρω περιοχή.
    • Σφάλματα λόγω συμπερίληψης πεδινών χορτολιβαδικών, βραχωδών ή πετρωδών εκτάσεων. Ως «πεδινές» θεωρούνται οι εκτάσεις που βρίσκονται σε υψόμετρο μικρότερο των 100 μέτρων με μέση κλίση μικρότερη του 8% και μέγιστη κλίση μικρότερη του 12%, οι οποίες φέρουν χορτολιβαδική βλάστηση ή είναι βραχώδεις και θα πρέπει να φαίνονται ως «Αλλης μορφής / κάλυψης» (ΑΑ) στον δασικό χάρτη.
    • Σφάλματα λόγω συμπερίληψης χορτολιβαδικών, βραχωδών ή πετρωδών εκτάσεων αναγνωρισμένων ως ιδιωτικών. Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται τα κληροτεμάχια που δόθηκαν με παραχωρητήρια σε ιδιώτες.
    • Σφάλματα λόγω συμπερίληψης τεχνητών δασικών φυτειών ως δασικών εκτάσεων. Πρόκειται για φυτείες (π.χ. λευκώνες, χριστουγεννιάτικα δέντρα, δασικές φυτείες).
    • Ειδικά σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη απεικόνισης πράξεων της διοίκησης πριν από την κύρωση του δασικού χάρτη. Αυτή η κατηγορία καλύπτει περιπτώσεις όπως το να μην εγγράφηκε σωστά η πράξη χαρακτηρισμού του δασαρχείου ή το όριο του σχεδίου πόλης, τα όρια του αναδασμού κ.λπ.

    9 Ποιοι πολίτες «απειλούνται» λόγω της διασταύρωσης δασικών χαρτών και Κτηματολογίου;

    Οι πολίτες των οποίων κινδυνεύει η ιδιοκτησία τους να χαρακτηριστεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη και επομένως να περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο είναι όσοι:

    • Δεν έχουν συμβόλαια κυριότητας και δηλώνουν την ιδιοκτησία τους με χρησικτησία, ενώ φαίνεται ως δασική έκταση.
    • Αμέλησαν να ασκήσουν εμπρόθεσμα αντίρρηση κατά του δασικού χάρτη.
    • Εκαναν στο «περίπου» εντοπισμό του ακινήτου τους στον
      χάρτη του Κτηματολογίου.
    • Υπέβαλαν ανακριβείς ή εσφαλμένες δηλώσεις ιδιοκτησίας, που οδηγούν στην αδυναμία αντιστοίχισης συμβολαίου και ακριβούς θέσης του ακινήτου στο Κτηματολόγιο.
    • Δεν δήλωσαν έγκαιρα το ακίνητό τους στο Κτηματολόγιο πριν από την οριστικοποίηση των αρχικών (πρώτων) εγγραφών, με αποτέλεσμα αυτό να χαρακτηριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».

    Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

  • Ήπειρος: Έχασε το 1/3 των καλλιεργούμενων εκτάσεων μέσα σε 10 χρόνια – Γιατί καταρρέει ο πρωτογενής τομέας
    Ήπειρος: Έχασε το 1/3 των καλλιεργούμενων εκτάσεων μέσα σε 10 χρόνια – Γιατί καταρρέει ο πρωτογενής τομέας

    Δραματική συρρίκνωση άνω του 30% παρουσιάζει η γεωργία και η κτηνοτροφία συγκριτικά με 10 χρόνια πριν - Στο 40% κατά μέσο όρο η μείωση του ζωικού κεφαλαίου αιγοπροβάτων, κάνουν «στροφή» οι κτηνοτρόφοι

    Όταν οι κάτοικοι της Ηπείρου εγκατέλειπαν πριν χρόνια τα χωριά τους, για να μετεγκατασταθούν στα αστικά κέντρα για μια καλύτερη ζωή, δεν φαντάζονταν τις δραματικές επιπτώσεις που θα είχε αυτή η επιλογή τους -δεκαετίες μετά- στην ερήμωση των χωριών και στη συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα του προβλήματος αποτελεί η Ήπειρος, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, σε ημερίδα του Δικτύου «Πίνδος» για τις εγκαταλειμμένες γαίες, την τελευταία δεκαετία χάθηκε το 1/3 των καλλιεργειών καθώς και της κτηνοτροφίας στην περιοχή.

    Μέσα σε 10 χρόνια η καλλιεργούμενη γη μειώθηκε κατά 31%

    Σύμφωνα με στοιχεία του 2023, και στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου η καλλιεργούμενη γη υπολογίζεται συνολικά σε 714.000 στρέμματα, σηρρικνωμένη δηλαδή κατά 31%. Μάλιστα, τα τελευταία δέκα χρόνια τον πρωτογενή τομέα έχουν εγκαταλείψει 10.000 άνθρωποι.

    Ποια η κατάσταση στην κτηνοτροφία

    Δεν είναι όμως μόνο η γεωργία που συρρικνώνεται, καθώς καθοδική πορεία ακολουθεί και η κτηνοτροφία, ιδίως η αιγοπροβατοτροφία. Η μείωση του ζωικού κεφαλαίου στα πρόβατα φτάνει στο 42% και στις αίγες το 36%, όπως γράφει το epiruspost.gr.

    Αν και πολλοί είναι οι κτηνοτρόφοι που εγκατέλειψαν την εκτροφή αιγών και προβάτων, παρατηρήθηκε «στροφή» στην εκτροφή αγελάδων και χοίρων. Και αυτό διότι, τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι η αγελαδοτροφία έχει αυξηθεί κατά 17% και η χοιροτροφία κατά 31%.

    Αυτό που αξίζει να σημειωθεί βέβαια είναι ότι την ίδια ώρα το κόστος των ζωοτροφών έχει αυξηθεί κατά 40%.

    Η εγκατάλειψη της υπαίθρου έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις. Εκεί που υπήρχαν χωράφια σήμερα είναι λόγγοι, ο αριθμός άγριων ζώων έχει αυξηθεί, ενώ είναι δύσκολο να συναντήσει κανείς ανθρώπους.

    Υπάρχει επιστροφή;

    Όπως γράφει χαρακτηριστικά το epiruspost.gr πολύ δύσκολα μπορεί να αναστραφεί η κατάσταση, καθώς για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται οργανωμένο εθνικό σχέδιο.

    Για να επιστρέψει κάποιος σε χωριό είναι απαραίτητο να υπάρχουν τέσσερις προϋποθέσεις: σπίτι, δουλειά, γιατρός και σχολείο.

    Πηγή: In.gr
  • Κατρίνης: Να δοθεί εκ νέου δυνατότητα αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες στην Ηλεία
    Κατρίνης: Να δοθεί εκ νέου δυνατότητα αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες στην Ηλεία

    Αρκετά θέματα που απασχολούν τους κατοίκους της Ηλείας και έχουν σχέση με τους δασικούς χάρτες ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη με τον δασάρχη Πύργου κ. Παναγιώτη Λάττα.

    Ο Ηλείος βουλευτής ενημερώθηκε για την πορεία εξέτασης των αντιρρήσεων των πολιτών κατά των δασικών χαρτών από τις επιτροπές που έχουν συσταθεί στην Ηλεία, διαδικασία που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2023, παρά τον μεγάλο αριθμό (περί τις 12.000) των αρχικών αιτήσεων.

    Με δεδομένο ότι η Ηλεία ήταν από τους πρώτους νομούς στους οποίους κυρώθηκαν και αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες και επλήγη από τις πυρκαγιές το 2021, ο κ. Κατρίνης θα καταθέσει μια σειρά προτάσεων-νομοθετικών ρυθμίσεων στον αρμόδιο υπουργό, ώστε:

    • Να δοθεί εκ νέου η δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων, δεδομένου ότι αρκετές περιουσίες (υπολογίζεται σε 30% του συνόλου των ιδιοκτησιών στο νομό) θα κινδυνεύσουν να χαρακτηριστούν δασικές, χωρίς να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να υπερασπιστούν τις περιουσίες τους.
    • Να ενταχθεί η Ηλεία στους νομούς όπου μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις για ‘’πρόδηλο σφάλμα’’, ώστε να εξεταστούν από τις επιτροπές των δασαρχείων οι σχετικές αιτήσεις που ήδη υποβάλλονται
    • Να αναρτώνται αυτόματα οι αποφάσεις των επιτροπών των δασαρχείων που εξετάζουν τις αντιρρήσεις, για να μη χάνεται πολύτιμος χρόνιος για τους ιδιοκτήτες που θέλουν να εκμεταλλευτούν τις περιουσίες τους και περιμένουν για μήνες την ανάρτηση
    • Να δοθεί παράταση στην προθεσμία νομιμοποίησης των στάβλων που κάηκαν το 2021, αφού οι πυρόπληκτες περιοχές που είναι εγκατεστημένοι οι στάβλοι έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, η τελευταία προθεσμία έληξε στις 31/12/2022 και οι πυρόπληκτοι ιδιοκτήτες των στάβλων (ιδιαίτερα στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας) είναι εγκλωβισμένοι, αφού ούτε να νομιμοποιήσουν μπορούν σε αναδασωτέα περιοχή, ούτε χρονικό περιθώριο έχουν.
    • Να ενταχθεί και η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία στις γεωργικές δράσεις που επιτρέπονται στις εξαγορές εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων, με τη δημιουργία ανάλογων εγκαταστάσεων, αφού σήμερα περιορίζεται η δυνατότητα αυτή μόνο για καθαρά αγροτική δράση

    Ο κ. Κατρίνης αναφέρθηκε στην ανάγκη να διατηρηθεί η γεωργική χρήση για τις εκχερσωμένες εκτάσεις για τις οποίες οι παραγωγοί λαμβάνουν ενιαία ενίσχυση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, κάτι για το οποίο αναμένεται νομοθετική ρύθμιση.

    Επίσης, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των δασαρχείων με προσωπικό-η σχετική προκήρυξη πρέπει να επισπευστεί-και με πόρους, αφού τα διαθέσιμα ποσά δεν επαρκούν για αποτελεσματικές δράσεις πυροπροστασίας, ενώ τα κόστη έχουν ανέβει υπέρμετρα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δασικοί χάρτες - Κυρώθηκαν στο 90% αλλά με δεκάδες χιλιάδες αντιρρήσεις: 22 απαντήσεις για τους πολίτες
    Δασικοί χάρτες - Κυρώθηκαν στο 90% αλλά με δεκάδες χιλιάδες αντιρρήσεις: 22 απαντήσεις για τους πολίτες

    Με περίπου 335.000 αντιρρήσεις επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ανακοινώθηκε η κύρωσή των χαρτών στο 90% της επικράτειας. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε την κύρωση ύστερα από παλινωδίες πολλών ετών.

    Σύμφωνα με το υπουργείο, το έργο των δασικών χαρτών ολοκληρώνεται με τη φάση της αρχικής κύρωσης, που αφορά στο 95% της υπό ανάρτησης έκτασης και στο 90% της Επικράτειας.

    Επόμενο στάδιο είναι η παρουσίαση της νομοθετικής ρύθμισης για τις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις πιθανότατα και εντός του Ιανουαρίου με στόχο να μη μείνουν στον αέρα οι επιδοτήσεις χιλιάδων αγροτών που είναι στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ και έχουν δηλώσει καλλιεργήσιμες τις συγκεκριμένες εκτάσεις.

    Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή έχει ήδη έτοιμη τη ρύθμιση, την οποία στελέχη του υπουργείου χαρακτηρίζουν «στέρεη» εκτιμώντας ότι θα καταφέρει να περάσει από τις Συμπληγάδες του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Σύμφωνα με αυτήν, οι εν λόγω εκτάσεις θα διατηρήσουν τη γεωργική χρήση για όσο χρόνο λαμβάνουν ενιαία ενίσχυση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και είναι ενταγμένες στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Υποβολής Δηλώσεων (ΟΣΔΕ).
    Αγκάθι οι χιλιάδες αντιρρήσεις

    Ωστόσο «αγκάθι» στη διαδικασία ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών στην Ελλάδα παραμένουν οι χιλιάδες αντιρρήσεις που έχουν υποβληθεί από πολίτες.

    Η ηγεσία του υπουργείου σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις υπεράριθμες αντιρρήσεις που ξεπερνούν τις 334.000 και τη διαρκή χρονική μετάθεση της εξέτασής τους εξαιτίας της σημαντικής καθυστέρησης στη σύσταση των 116 Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων, με αύξηση των επιτροπών στις 200 και διπλασιασμό των αμοιβών των μελών τους, καθώς όπως επισημαίνει στο «ethnos.gr» ο Γενικός Γραμματέας Δασών του υπουργείου, Κωνσταντίνος Αραβώσης, παρατηρήθηκαν και συχνά φαινόμενα παραιτήσεων κυρίως νομικών και μηχανικών, οι οποίοι έβρισκαν καλύτερες αμοιβές στην αγορά. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη θεσμοθετηθεί η αμοιβή των μελών της Επιτροπής μόνον υπό την προυπόθεση ότι θα έχουν εξετάσει το λιγότερο 100 αντιρρήσεις μηνιαίως.

    Συνολικά έχουν υποβληθεί 334.938 αντιρρήσεις, οι οποίες αφορούν πάνω από 2,6 εκατ. στρέμματα, έκταση που αντιστοιχεί στο 1,9% της χώρας.

    Αν και ο αριθμός που έχει εξεταστεί έως τώρα δεν είναι σημαντικός, ο κ. Αραβώσης σημειώνει ότι ο τελικός όγκος τους θα μειωθεί σημαντικά καθώς πολλές επιλύονται ως «πρόδηλα σφάλματα» από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα τη δυνατότητα διορθώσεων ακόμα και εκ των υστέρων, δηλαδή σε κυρωμένο δασικό χάρτη. Κι αυτό διότι αρκετοί πολίτες είχαν υποβάλει και αντιρρήσεις αλλά και αιτήσεις πρόδηλου σφάλματος.

    Ταυτόχρονα ο αριθμός των αντιρρήσεων αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω χάρις στη ρύθμιση για τους δασωμένους αγρούς, ενώ αναμένεται και η αντίστοιχη ρυθμιση για τις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις που χρησιμοποιούνται για αγροτική χρήση χωρίς να έχουν εκδοθεί νόμιμες διοικητικές πράξεις. Οι εκτάσεις αυτές εκτιμάται ότι εκτείνονται σε περίπου 2,3 εκ. στρέμματα εκ των οποίων τουλάχιστον το 1 εκ. είναι συνδεδεμένο με αγροτικές αποζημιώσεις.

    «Εκτιμούμε ότι η εξέταση του συνόλου των αντιρρήσεων θα έχει ολοκληρωθεί σε λιγότερο από 1,5 χρόνο, ίσως και νωρίτερα» επισημαίνει ο κ. Αραβώσης. Πρόκειται για ένα ζήτημα προτεραιότητας καθώς οι ιδιοκτήτες εκτάσεων που εμφανίζονται ως δασικές στους χάρτες, παραμένουν όμηροι μην μπορώντας να διαχειριστούν ή να μεταβιβάσουν την περιουσία τους αφού για παράδειγμα σε έκταση που λανθασμένα επιβαρύνεται με δασικό χαρακτήρα, για να γίνει η μεταβίβαση πρέπει πρώτα να περατωθεί η διαδικασία των αντιρρήσεων.

    Βάσει των υπαρχόντων στοιχείων, οι περισσότερες αντιρρήσεις στους δασικούς χάρτες έχουν υποβληθεί στην Αττική (28.552), στα Χανιά (20.818), στα Ιωάννινα (17.305), στη Λακωνία (15.478), στη Λάρισα, στη Μεσσηνία και στην Αιτωλοακαρνανία. Ωστόσο, ως ποσοστό επί της συνολικής έκτασης του νομού, πρώτο εμφανίζεται το Ρέθυμνο, με τις αντιρρήσεις να αντιστοιχούν στο 13,1% της έκτασης της περιφερειακής ενότητας, τα Χανιά (12,1%), η Λευκάδα (8,1%), η Ζάκυνθος (7,8%), το Λασίθι (7,2%), η Κεφαλλονιά (6,5%) και οι Κυκλάδες (5,8%).

    Η μεγαλύτερη έκταση σε αντίρρηση καταγράφεται στα Χανιά (288.599 στρέμματα), στο Ρέθυμνο (195.453) στρέμματα, την Αττική (155.261) και τις Κυκλάδες (149.355).

    Είναι σημαντικό να σημειωθεί επίσης ότι οι αντιρρήσεις που θα εξεταστούν είναι εκείνες, οι οποίες είχαν υποβληθεί όσο η σχετική διαδικασία ήταν ανοιχτή, δηλαδή μέχρι το επόμενο καλοκαίρι με το υπουργείο να διαμηνύει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επανεκκινήσει η διαδικασία επί των κυρωμένων δασικών χαρτών.
    Η κύρωση των δασικών χαρτών

    Σύμφωνα με το υπουργείο, η κύρωση των δασικών χαρτών δρομολογήθηκε μετά από δύο αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (1364 και 1365/2021) που έκριναν ότι το άρθρο 48 του ν. 4685/2020, σχετικά με τους υπό έγκριση δασικούς χάρτες, είναι σύμφωνο με τις διατάξεις του Συντάγματος και τη νομοθετική ρύθμιση που παρουσίασε τον Μάρτιο στη Βουλή ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

    «Οι περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες εφαρμόζοντας το θεσμικό πλαίσιο που πηγάζει από τις επιταγές του Συντάγματος - υπό την καθοδήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών - πέτυχαν το στόχο που είχε τεθεί, αν και η υλοποίηση ξεκίνησε για το σύνολο της χώρας, μόλις, στις αρχές του 2021, ύστερα από τις αστοχίες της προηγούμενης κυβέρνησης», σημειώνει το υπουργείο.

    Το υπουργείο γνωρίζει καλά πως η επίλυση του ζητήματος των αντιρρήσεων δεν είναι μία εύκολη υπόθεση. γι΄αυτ΄ο και αναφέρει πως «Πλέον, όλο το βάρος της προσπάθειάς μας επικεντρώνεται στην πλήρη ενεργοποίηση των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για τις όποιες νομοθετικές και θεσμικές παρεμβάσεις απαιτηθούν προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε πολύ γρήγορα να επιλυθούν τυχόν λειτουργικά προβλήματα. Στόχος η ταχεία εξέταση όλων των αντιρρήσεων με αίσθημα ασφάλειας δικαίου τόσο για την προστασία των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών όσο και του φυσικού περιβάλλοντος».

    Οπως επεσήμανε ο υπουργός, Κώστας Σκρέκας, «Η κύρωση των δασικών χαρτών δίνει τέλος σε μια εκκρεμότητα δεκαετιών, προστατεύει αποτελεσματικά το περιβάλλον και οριοθετεί σαφώς τις εκτάσεις στις οποίες εφαρμόζεται η δασική νομοθεσία. Σήμερα φθάσαμε στο 95% των συνολικών αναρτήσεων (έναντι 51% που ήταν το 2020) και στο 90% των κυρώσεων (έναντι 50% προ διετίας). Οι πολίτες πλέον θα γνωρίζουν με το πάτημα ενός κουμπιού τον χαρακτηρισμό των εκτάσεων που κατέχουν και τις όποιες δυνατότητες αξιοποίησής τους, χωρίς την αναμονή χρονοβόρων διαδικασιών».

    Από την πλευρά του ο υΥφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Οι δασικοί χάρτες είναι έργο εθνικής σημασίας και θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί εδώ και δεκαετίες, αλλά δυστυχώς η Ελλάδα παρέμενε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη χωρίς δασικούς χάρτες. Χάρη στη σπουδαία δουλειά των Δασικών Υπηρεσιών και με νομοθετικές παρεμβάσεις επιλύσαμε χρόνια προβλήματα και θα συνεχίσουμε όπου χρειαστεί. Με τους δασικούς χάρτες πάνω απ’ όλα προστατεύουμε τον δασικό μας πλούτο, διασφαλίζουμε τις περιουσίες των πολιτών, γκρεμίζουμε τη γραφειοκρατία και απελευθερώνουμε με ασφάλεια δικαίου τις επενδύσεις».
    22 ερωτήσεις - απαντήσεις για τους Δασικούς Χάρτες από το υπουργείο Περιβάλλοντος

    1. Τι είναι ο δασικός χάρτης;

    Ο δασικός χάρτης προσδιορίζει και οριοθετεί τις εκτάσεις δασικού ή χορτολιβαδικού χαρακτήρα, οι οποίες προστατεύονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και τις διαχωρίζει από όλες τις διαφορετικού χαρακτήρα εκτάσεις.

    Σημειώνεται ότι οι δασικοί χάρτες ρυθμίζουν τον χαρακτήρα των εκτάσεων και δεν επεμβαίνουν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, δεν θίγουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα, της εκάστοτε έκτασης.

    Αντίθετα αποσκοπούν να οριοθετήσουν τις δασικού και χορτολιβαδικού χαρακτήρα εκτάσεις υποστηρίζοντας το χωροταξικό σχεδιασμό, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

    2. Ποιοι είναι οι κωδικοί για τις εκτάσεις και τι σημαίνουν;

    1. Εκτάσεις μη διεπόμενες από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας

    ΑΑ: Ανέκαθεν άλλης μορφής/χρήσης εκτάσεις

    ΠΑ: Τελεσίδικες Πράξεις Χαρακτηρισμού Μη δασικές/Μη χορτολιβαδικές

    2. Εκτάσεις διεπόμενες από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας

    ΠΔ: Τελεσίδικες Πράξεις Χαρακτηρισμού, Δασικές

    ΔΔ: Ανέκαθεν δασικές εκτάσεις

    ΔΑ: Εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις

    ΑΔ: Δασωμένοι Αγροί

    ΠΧ: Τελεσίδικες Πράξεις Χαρακτηρισμού, Χορτολιβαδικές

    ΧΧ: Ανέκαθεν χορτολιβαδικές εκτάσεις

    ΧΑ: Χορτολιβαδικές εκτάσεις στις αεροφωτογραφίες του 1945, άλλη μορφή κάλυψης στις αεροφωτογραφίες 2007-2009

    ΑΝ: Εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες

    3. Ποια η είναι η πρόοδος του έργου;

    Έως σήμερα έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες για το 95% της επικράτειας, το υπόλοιπο 5% αφορά σε περιοχές εντός ορίων οικισμών και σχεδίων πόλεων.

    Έχει κυρωθεί το 90% των δασικών χαρτών. Η διαφορά οφείλεται στο ότι δεν έχει γίνει κύρωση σε εκτάσεις, που έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις και αιτήματα διόρθωσης προδήλου σφάλματος.

    4. Με ποιον τρόπο αποδεικνύεται ο χαρακτήρας έκτασης - για οποιαδήποτε νόμιμη χρήση/συναλλαγή με το δημόσιο/συμβολαιογραφική πράξη - μετά τη μερική ή ολική κύρωση των δασικών χαρτών;

    Μετά την κύρωση του δασικού χάρτη κάθε μεταβίβαση, σύσταση και γενικά κάθε μεταβολή των εμπραγμάτων δικαιωμάτων εκτάσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως δάση, δασικές ή χορτολιβαδικές, πρέπει να συνοδεύεται από σχετικό πιστοποιητικό της αρμόδιας Διεύθυνσης Δασών, με το οποίο βεβαιώνεται ο χαρακτήρας της έκτασης (ν.3889/2010, αρ. 20, παρ. 4).

    Αν η έκταση δεν εμπίπτει στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας (δεν αποτελεί δασική εν γένει έκταση) αρκεί υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (A’ 75) επί του τοπογραφικού διαγράμματος, που συνοδεύει τη σχετική πράξη του συμβολαιογράφου ή, αν δεν υφίσταται υποχρέωση εκπόνησης τοπογραφικού διαγράμματος, επί αποσπάσματος του δασικού χάρτη όπου απεικονίζεται το ακίνητο στο οποίο αφορά η συμβολαιογραφική πράξη και όπου εμφαίνονται οι συντεταγμένες των κορυφών του ακινήτου, με την οποία δηλώνεται υπευθύνως από τον συντάκτη του, ότι το συγκεκριμένο ακίνητο δεν εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας (ν.3889/2010, αρ. 20, παρ. 5).

    5. Τι ισχύει με τις μεταβιβάσεις - αγοραπωλησίες σε έκταση χαρακτηρισμένη ως δασική στον αναρτημένο δασικό χάρτη, που όμως η Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) έκανε αποδεκτή αντίρρηση και άλλαξε το χαρακτηρισμό της σε μη δασική;

    Για εκτάσεις για τις οποίες έχουν γίνει δεκτές αντιρρήσεις των ενδιαφερομένων με απόφαση ΕΠΕΑ, και έως να κυρωθεί το επίμαχο τμήμα του δασικού χάρτη, στο σχετικό συμβόλαιο προσαρτάται αντίγραφο της απόφασης αυτής με τον αριθμό διαδικτυακής ανάρτησης (Α.Δ.Α.) από τη «Διαύγεια» και με επισυναπτόμενο τοπογραφικό διάγραμμα εξαρτημένων συντεταγμένων Ε.Γ.Σ.Α., επί του οποίου ο συντάκτης βεβαιώνει ότι το ακίνητο είναι αυτό, ως προς το οποίο έχουν γίνει δεκτές οι υποβληθείσες αντιρρήσεις (ν.3889/2010, αρ. 20, παρ. 4).

    Σε έκταση που λανθασμένα επιβαρύνεται με δασικό χαρακτήρα, για να γίνει η μεταβίβαση πρέπει πρώτα να περατωθεί η διαδικασία των αντιρρήσεων.

    6. Μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια σε έκταση που είναι εν μέρει δασική και εν μέρει άλλης μορφής (ΑΑ);

    Εφόσον το τμήμα του γεωτεμαχίου, με χαρακτηρισμό ΑΑ, πληροί τους όρους αρτιότητας, τότε εκδίδεται άδεια δόμησης. Σε κάθε περίπτωση, για την έκδοση οικοδομικής άδειας εφαρμόζεται η εγκύκλιος ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/56321/2354/09.06.2021 (ΑΔΑ: Ω25Υ4653Π8-27Α) οδηγία περί δήλωσης δασικού ή μη χαρακτήρα κατά την έκδοση οικοδομικών αδειών, μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

    7. Τί γίνεται σε περιοχές στις οποίες δεν έχει αναρτηθεί/κυρωθεί δασικός χάρτης;

    Οι περιοχές αυτές αφορούν σε σχέδια πόλεων και οικισμών, τα όρια των οποίων δεν έχουν εγκριθεί με πράξεις της Διοίκησης αλλά έχουν οριοθετηθεί με άλλες διατάξεις, όπως π.χ. τα περιγράμματα των νομίμως υφιστάμενων οικισμών προ του έτους 1923 για τους οποίους δεν έχει καθοριστεί όριο, οι ακτινικοί οικισμοί, τα όρια των πολεοδομικών μελετών και σχεδίων πόλεως που εκπονούνται καθώς και τα υπό καθορισμό όρια οικισμών που δεν έχουν ακόμα εγκριθεί.

    Για τις περιοχές αυτές το ΥΠΕΝ προγραμματίζει αναρτήσεις δασικού χάρτη εντός του 2023, ώστε να ξεκαθαρίσει ο δασικός ή μη χαρακτήρας τους.

    Μέχρι τότε, στις περιοχές αυτές, για τον χαρακτηρισμό μιας έκτασης ή τμήματος της επιφανείας της γης ως υπαγομένης ή μη στις περιπτώσεις του άρθρου 3 του ν.998/79 (δάσος, δασική έκταση) ισχύει η διαδικασία του άρθρου 14 του ν.998/79, η οποία προβλέπει την έκδοση πράξης χαρακτηρισμού του κατά τόπου αρμοδίου δασάρχη ή του Διευθυντή Δασών.

    8. Ποιος έχει δικαίωμα χρήσης των δεδομένων του δασικού χάρτη;

    Δυνατότητα χρήσης των στοιχείων του δασικού χάρτη είτε είναι αναρτημένος είτε κυρωμένος, παρέχεται σε κάθε δημόσια αρχή μέσω ειδικού διαδικτυακού τόπου του Κτηματολογίου (ν.3889/2010, αρ. 20, παρ. 6).

    Αν απαιτείται από κείμενες διατάξεις η βεβαίωση του δασικού ή μη χαρακτήρα έκτασης ενώπιον του Δημοσίου, των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και των υπηρεσιών και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα αυτή πραγματοποιείται με υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (A΄ 75) επί του τοπογραφικού διαγράμματος, που αφορά το συγκεκριμένο ακίνητο από τον συντάκτη του. Στη δήλωση αναφέρεται υποχρεωτικά, αν ο χαρακτηρισμός της έκτασης ως δασικής ή μη έχει προσωρινή ή οριστική ισχύ, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο δασικός χάρτης.

    9. Ποια τα προβλήματα που ανέδειξε η ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών;

    Τα προβλήματα που αναδεικνύονται από την πρόσφατη ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών είναι το ιδιοκτησιακό, οι εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως ΑΔ και ΔΑ δηλαδή πρώην αγροτικές εκτάσεις που δασώθηκαν λόγω εγκατάλειψης ή δασικές εκτάσεις που εκχερσώθηκαν παράνομα προς καλλιέργεια, καθώς και σπίτια που έχουν χτιστεί σε δασικές εκτάσεις χωρίς την απαιτούμενη οικοδομική άδεια, δηλαδή είναι «δασικά αυθαίρετα».

    10. Τι ισχύει για τους δασωμένους αγρούς (ΑΔ);

    Πρόκειται για εκτάσεις που εμφανίζονται στις αεροφωτογραφίες του 1945 με αγροτική μορφή και δασώθηκαν μεταγενέστερα λόγω εγκατάλειψης.

    Το ΥΠΕΝ με νομοθετική ρύθμιση (αρ. 93 του ν.4915/2022) τροποποίησε το αρ. 67 του ν.998/1979 και έδωσε τη δυνατότητα οικονομικής αξιοποίησης 7.000.000 στρεμμάτων για αγροτική και δενδροκομική καλλιέργεια, καθώς και για ελεύθερη χρήση υπό προϋποθέσεις.

    Το Δημόσιο πλέον δεν θα προβάλει δικαιώματα κυριότητας σε αυτές τις εκτάσεις παρά μόνο αν αυτά θεμελιώνονται βάσει τίτλων. Πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση, την οποία οι ιδιοκτήτες εκτάσεων περίμεναν εδώ και σχεδόν 45 χρόνια.

    11. Πώς επιλύθηκαν ιδιοκτησιακά ζητήματα;

    Το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν αφορά άμεσα τους δασικούς χάρτες, αλλά είναι παρεμπίπτον ζήτημα. Οι δασικοί χάρτες ρυθμίζουν αποκλειστικά και μόνο τον χαρακτήρα των εκτάσεων με βάση τις ανθρωπογενείς επεμβάσεις, τη χρήση τους στο παρελθόν και την παρουσία ή μη δασικής βλάστησης, χωρίς να επεμβαίνουν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Οποιαδήποτε ιδιοκτησιακή διαφορά συνεχίζει να ρυθμίζεται είτε διοικητικά είτε δικαστικά.

    Για την επίσπευση της οριστικής επίλυσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στις περιοχές της ελληνικής επικράτειας που δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου, το ΥΠΕΝ νομοθέτησε ότι για τις περιοχές αυτές (νησιά Ιονίου, Κρήτη, Λέσβος, Σάμος, Χίος, Κυκλάδες, Κύθηρα, Αντικύθηρα, Δωδεκάνησα και Μάνη) το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα ιδιοκτησίας σε δάση και δασικές εκτάσεις εκτός αν διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας (αρ. 152 του ν.4819/2021).

    Πρακτικά, αν μια αποδεδειγμένα ιδιωτική έκταση χαρακτηριστεί ως δασικού χαρακτήρα, δεν διεκδικείται από το ελληνικό Δημόσιο. Παραμένει ιδιωτική έκταση, γεγονός που δεν επηρεάζει τη χρήση της, σε σχέση με το προηγούμενο θεσμικό καθεστώς. Πρέπει να αναφερθεί ότι οι δασικές εκτάσεις που δεν είναι αναγνωρισμένες ιδιωτικές με έναν από τους τρόπους που αναφέρονται το αρ. 10 του ν.3208/2003, θεωρούνται δημόσιες.

    12. Όταν μέρος ιδιοκτησίας έχει χαρακτηριστεί δασικό, μπορεί να μεταβιβαστεί το αγροτικό τμήμα της;

    Το ΥΠΕΝ με νομοθετική ρύθμιση, έδωσε το δικαίωμα σε ιδιοκτησίες που περιλαμβάνουν και δασικές και αγροτικές εκτάσεις να μπορούν να μεταβιβάζονται, ως προς το μη δασικό τμήμα, χωρίς αυτό να θεωρείται κατάτμηση (αρ. 153 του ν.4819/2021).

    13. Ποια λύση δίνεται για τα δασικά αυθαίρετα;

    Λύση δίνεται και στο ζήτημα των δασικών αυθαιρέτων μέσω της ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας της παρ. 1 του άρ. 52 του ν.4685/2020 που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Κτηματολόγιο και βρίσκεται σε λειτουργία από τις 5 Οκτωβρίου 2022.

    Οι όροι και οι προδιαγραφές λειτουργίας της διαδικτυακής πλατφόρμας της παρ. 1 του αρ. 52 του ν.4685/2020 περιγράφονται στην υπ’ αρ. οικ. ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/68161/3775/16.07.2021 Κ.Υ.Α, με την υποχρέωση καταβολής παραβόλου ύψους 250 €.

    Οι κάτοχοι κατοικιών σε δάση και δασικές εκτάσεις, δηλώνουν εκεί τις κατοικίες τους, με αναστολή των διαδικασιών κατεδάφισης και επιβολής προστίμων για 30 έτη.

    Στη συνέχεια, αφού συγκεντρωθούν τα στοιχεία των δηλώσεων θα εκπονηθεί οικονομοτεχνική μελέτη βάση της οποίας θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει τους όρους διατήρησης με καταβολή προστίμου ή κατεδάφισης των κατοικιών που έχουν δηλωθεί.

    Σημειώνεται ότι αποκλείεται η υπαγωγή -στις παραπάνω διατάξεις- κτιρίων, τα οποία:

    ? δεν έχουν το χαρακτήρα κατοικίας,

    ? έχουν ανεγερθεί μετά την 28η Ιουλίου 2011,

    ? βρίσκονται σε περιοχές του δικτύου Natura 2000, σε υγροτόπους Ramsar και σε περιοχές για τις οποίες ισχύουν ειδικές προστατευτικές διατάξεις της φύσης ή του τοπίου, εκτός εάν κατασκευάστηκαν πριν το χαρακτηρισμό των περιοχών αυτών,

    ? βρίσκονται εντός περιοχών που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες λόγω πυρκαγιάς και έχουν ανεγερθεί μετά την κήρυξη της αναδάσωσης,

    ? η διατήρησή τους παρακωλύει τη διαφυγή των πολιτών ή την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλου κινδύνου από φυσικά φαινόμενα.

    14. Είναι δασικές οι εκτάσεις με φρύγανα και ασπαλάθους;

    Όχι, με βάση γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών του ΥΠΕΝ που έγινε αποδεκτή από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/35724/2004/16.04.2021 αποδοχή γνωμοδότησης, εκτάσεις που στο παρελθόν ήταν αγροτικού χαρακτήρα και λόγω της εγκατάλειψης αναπτύχτηκε ασπάλαθος και φρυγανώδης βλάστηση δεν χαρακτηρίζονται πλέον δασικές.

    Επίσης σύμφωνα με προγενέστερη αποδοχή γνωμοδότησης του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών (την 182363/2395/13.5.2019), εκτάσεις που και καλύπτονται µόνο από φρυγανική βλάστηση, δε συγκεντρώνουν τα απαραίτητα κριτήρια που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ώστε να θεωρηθεί ότι συγκροτούν δασοβιοκοινότητα και κατά συνέπεια οι εκτάσεις αυτές δεν χαρακτηρίζονται ως δάση ή δασικές αλλά ως χορτολιβαδικές.

    15. Τι ισχύει για τα εκχερσωμένα δάση (ΔΑ) και τις επιδοτούμενες εκτάσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ;

    Βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία για τη λύση του ζητήματος των εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων, που χρησιμοποιούνται για αγροτική χρήση, χωρίς να έχουν εκδοθεί νόμιμες διοικητικές πράξεις.

    Για τις εκχερσώσεις (ΔΑ) υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες για τη στοιχειοθέτηση του δημοσίου συμφέροντος μέσω συγκέντρωσης ποσοτικών στοιχείων και σύνταξης οικονομοτεχνικών μελετών. Ο δασικός χάρτης συμβάλλει στην επίλυση του θέματος βοηθώντας στην καταμέτρηση τους και στον προσδιορισμό των παραγόμενων αγαθών από αυτές. Ακολούθως, το Δημόσιο βασιζόμενο σε επιστημονικά ποσοτικά δεδομένα θα μπορεί να προσδιορίσει τις απαιτούμενες ενέργειες για την επίλυση του θέματος.

    Έχει, ήδη, ολοκληρωθεί οικονομοτεχνική μελέτη για τη στοιχειοθέτηση του δημοσίου συμφέροντος και σχεδιάζεται νομικά βιώσιμη λύση σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος.

    Σε κάθε περίπτωση, η προωθούμενη ρύθμιση θα επιλύει οριστικά όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει προστατεύοντας το Δημόσιο από τους καταπατητές, αλλά και τους νόμιμους ιδιοκτήτες αυτών των εκτάσεων.

    Η ρύθμιση αφορά σε 2,3 εκ. στρέμματα πρώην δασικών εκτάσεων που εκχερσώθηκαν (ΔΑ) χωρίς νόμιμες διοικητικές πράξεις και χρησιμοποιούνται για αγροτική χρήση και χιλιάδες ιδιοκτήτες - αγρότες.

    Σύμφωνα με αυτήν, οι εν λόγω εκτάσεις διατηρούν τη γεωργική χρήση για όσο χρόνο λαμβάνουν ενιαία ενίσχυση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και είναι ενταγμένες στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Υποβολής Δηλώσεων (ΟΣΔΕ).

    16. Τι ισχύει στην περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί αντίρρηση στις προθεσμίες που προβλέπονταν; Θα υπάρξει εκ νέου δυνατότητα για υποβολή, ακόμα και μετά την κύρωση των δασικών χαρτών;

    Με πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ έχει κριθεί ότι κατά την προηγούμενη περίοδο οι χρόνοι αναρτήσεων, αλλά και ο τρόπος δημοσιοποίησης της διαδικασίας των αναρτήσεων και κύρωσης των δασικών χαρτών ήταν επαρκείς, έτσι ώστε οι ιδιώτες να προβούν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες (κατά μέσο όρο το χρονικό διάστημα υποβολής αντιρρήσεων κυμάνθηκε περισσότερο από 8 μήνες).

    Σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 48 του ν. 4685/2020, υπήρχε κατόπιν συνεχών παρατάσεων ικανό χρονικό διάστημα, για την υποβολή ατελούς αίτησης αναμόρφωσης του δασικού χάρτη.

    Επιπλέον αυτών, η χώρα μας έχει αναλάβει διεθνείς δεσμεύσεις, προκειμένου να επιτευχθεί η κύρωση των δασικών χαρτών εντός εύλογων και παράλληλα δεσμευτικών χρονικών διαστημάτων, χωρίς να υποχρεωθούμε ως κράτος στην καταβολή δυσβάστακτων προστίμων εξαιτίας της χρόνιας ασυνέπειας.

    Κατά συνέπεια των παραπάνω δεν είναι δυνατόν να δοθεί εκ νέου η δυνατότητα υποβολής αντίρρησης στο σύνολο (αλλά ούτε και σε μέρος) των κυρωμένων χαρτών, δηλαδή, ακόμα και στις περιοχές που ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον.

    17. Ποια εναλλακτική δυνατότητα έχουν οι ιδιοκτήτες, που δεν υπέβαλλαν αντίρρησή;

    Μπορούν να υποβάλλουν αίτημα αναμόρφωσης δασικού χάρτη στην οικεία Διεύθυνση Δασών.

    Ο κυρωμένος δασικός χάρτης δεν δέχεται αντιρρήσεις, επιτρέπεται όμως η αναμόρφωσή του σύμφωνα με την παρ. 1 του αρ. 20 του ν.3889/2010.

    Η αναμόρφωση του κυρωμένου δασικού χάρτη επιτρέπεται με την προσθήκη ή διαγραφή των εκτάσεων που υπάγονται ή παύουν να υπάγονται σε αυτόν σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία, με δικαστικές αποφάσεις επί τού ιδιοκτησιακού ζητήματος των χορτολιβαδικών εκτάσεων, με διοικητικές πράξεις που έπρεπε να συμπεριληφθούν στον δασικό χάρτη κατά την κατάρτισή του και δεν απεικονίζονται σε αυτόν, καθώς και με τη διόρθωση προδήλων σφαλμάτων.

    18. Ποιες είναι οι πράξεις της διοίκησης που μπορούν να αναμορφώσουν τον δασικό χάρτη;

    Σύμφωνα με την ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/64663/2956/2020 ΥΑ, οι διοικητικές πράξεις είναι:

    ? Εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια πόλης, πράξεις εφαρμογής και εγκεκριμένες πολεοδομικές μελέτες,

    ? Αποφάσεις χαρακτηρισμού οικισμού,

    ? Πράξεις οριοθέτησης καθώς και πράξεις πολεοδόμησης – ρυμοτόμησης,

    ? Ισχύουσες άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας, οικοδομικές άδειες ή άλλες άδειες ή διοικητικές πράξεις που καλύπτονται από το τεκμήριο νομιμότητας για βιομηχανικές ή βιοτεχνικές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνονται σε ζώνες οικιστικού ελέγχου,

    ? Αποφάσεις επιτροπών αλλοτριώσεων,

    ? Παραχωρητήρια αγροτικών κλήρων,

    ? Αποφάσεις κύρωσης διανομών και αναδασμών στις οποίες έχει αποδοθεί γεωργική, κτηνοτροφική ή μικτή χρήση,

    ? Αποφάσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ή Νομάρχη,

    ? Άδειες του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,

    ? Αποφάσεις διάθεσης εξαγορασμένων από το δημόσιο κτημάτων δυνάμει ειδικών νόμων,

    ? Διοικητικές πράξεις που αναφέρονται σε απαλλοτριώσεις και μεταβιβάσεις.

    19. Τι χαρακτηρίζεται ως πρόδηλο σφάλμα;

    Σύμφωνα με την Υ.Α. 153394/919/12.04.2017 ως πρόδηλο σφάλμα στη διαδικασία κατάρτισης του δασικού χάρτη ορίζεται οποιαδήποτε προφανής:

    ? Τεχνικού χαρακτήρα απόκλιση ή εσφαλμένη τεχνική απόδοση των οριογραμμών που παρατηρείται πάνω στα φωτογραμμετρικά υπόβαθρα και προκύπτει είτε από μετρήσεις εδάφους ή φωτοερμηνευτικής απόδοσης του θεματικού περιεχομένου του χάρτη, που έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα, που παρουσιάζεται σ' αυτά,

    ? Παράλειψη, εκ παραδρομής, της αποτύπωσης σαφώς δασικής έκτασης εντός ευρύτερης άλλης μορφής (αγροτικής κ.λπ.) και το αντίστροφο,

    ? Απεικόνιση εμφανώς λανθασμένη αγροτικής έκτασης ως δασικής και το αντίστροφο,

    ? Παράλειψη εγγραφών στοιχείων των πολυγώνων του χάρτη στη βάση δεδομένων,

    ? Λανθασμένη αποτύπωση θεματικής επιφάνειας που οφείλεται σε διαμορφωμένα στοιχεία εικόνας (φωτογραφίας) λόγω διαβαθμισμένων περιοχών,

    ? Απόδοση ως χορτολιβαδικής, έκτασης που αφορά σε πεδινή και ομαλής κλίσης περιοχή, η οποία εξαιρείται της υπαγωγής στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με το π.δ. 32/2016 (ΦΕΚ 46 Α'),

    ? Απόδοση ως χορτολιβαδικής, έκτασης που αφορά σε αναγνωρισμένη, κατά τις κείμενες διατάξεις, έναντι του Δημοσίου ως ιδιωτικής, η οποία εξαιρείται της υπαγωγής στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας,

    ? Απόδοση ως δασικής, έκτασης που αφορά τεχνητή δασική φυτεία, η οποία εξαιρείται της υπαγωγής στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και

    ? Παράλειψη απεικόνισης πράξεων της διοίκησης.

    20. Πως επιταχύνεται η διαδικασία εξέτασης αντιρρήσεων;

    Αναφορικά με τη λειτουργία των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ), το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προχωρήσει σε μία σειρά από θεσμικές παρεμβάσεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία εξέτασης των αντιρρήσεων.

    Με τον νόμο 4685/2020 μεταβλήθηκε η σύνθεση των ΕΠΕΑ, που πλέον είναι αμειβόμενες με βάση τον μηνιαίο αριθμό υποθέσεων που εξετάζουν (100 ανά μήνα), με στόχο τα πορίσματα τους να χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη κατά το δυνατόν έξωθεν αντικειμενικότητα. Οι επιτροπές αποτελούνται από Δικηγόρο (ως πρόεδρο), Μηχανικό από τον ιδιωτικό τομέα και Δασολόγο από το δημόσιο τομέα.

    Είναι γνωστό ότι το πλήθος των αντιρρήσεων που εκκρεμούν είναι μεγάλο. Γι’ αυτό το λόγο έχει προβλεφθεί η σύσταση κατ’ ελάχιστο 200 επιτροπών, για τη λειτουργία των οποίων έχει εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδοτική πηγή από το Πράσινο Ταμείο.

    Επιπλέον, έχει προβλεφθεί να γίνονται προπαρασκευαστικές – υποστηρικτικές διεργασίες από τις Διευθύνσεις Δασών, έτσι ώστε η ροή των αντιρρήσεων να είναι πλήρως ομαδοποιημένη και τελικά να επιτευχθεί ο επιθυμητός ρυθμός εξέτασης των αντιρρήσεων.

    Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία θα παρακολουθείται στενά και αν κριθεί απαραίτητο με βάση τα χρονοδιαγράμματα, θα συσταθούν και επιπλέον επιτροπές. Η Γενική Διεύθυνση Δασών & ΔΠ του ΥΠΕΝ, βρίσκεται σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες, έτσι ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες των επιτροπών, και να μην χαθεί καθόλου χρόνος.

    21. Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία;

    Μέχρι σήμερα έχουμε ιδρύσει 116 επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) με στόχο να φτάσουμε τουλάχιστον τις 200 ΕΠΕΑ που θα εξετάζουν 20.000 αντιρρήσεις το μήνα, δεδομένο ότι για την καταβολή της αποζημίωσης των μελών απαιτείται εξέταση 100 υποθέσεων ανά μήνα.

    22. Τι ισχύει στην περίπτωση που η αντίρρηση ενός πολίτη δεν γίνει αποδεκτή από την αρμόδια ΕΠΕΑ;

    Σύμφωνα με την παρ. 5 του αρ. 19 του ν.3889/2010 ο πολίτης έχει το δικαίωμα άσκησης αίτησης ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της πράξης κύρωσης του δασικού χάρτη για το τμήμα εκείνο της αντίρρησης που η ΕΠΕΑ δεν έκανε αποδεκτό. Προϋπόθεση της προσφυγής στο ΣτΕ είναι η ενσωμάτωση στον κυρωμένο δασικό χάρτη της επίμαχης έκτασης ύστερα από την απορριπτική απόφαση της ΕΠΕΑ.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Τελευταία ελπίδα για τις ιερές εκτάσεις Χειμαδιού, Κουτσοχέρας, Περιστεριού
    Τελευταία ελπίδα για τις ιερές εκτάσεις Χειμαδιού, Κουτσοχέρας, Περιστεριού

    Το πέρασμα της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων των Ιερών Μονών στην Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών, αφήνει μια αχτίδα ελπίδας για τις οικογένειες των περιοχών Χειμαδιού, Κουτσοχέρας και Περιστεριού στην Ηλείας.

    Με το άρθρο 132 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο “Εταιρική διακυβέρνηση των ανωνύμων εταιριών του Δημοσίου και των λοιπών θυγατρικών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, διαχείριση συμμετοχών του Δημοσίου σε ανώνυμες εταιρείες και ρυθμίσεις για την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, αξιολόγηση της έναντι του Δημοσίου φερεγγυότητας και πιστοληπτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων και σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, ίδρυση και λειτουργία Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων, Συμπληρωματικός Κρατικός Προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2022 και λοιπές διατάξεις οικονομικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα”, η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών, θα κληθεί να διαχειριστεί εκτάσεις όπως αυτές που διεκδικεί επί ηλειακού εδάφους η Ιερά Μονή Αγ. Θεοδώρων Καλαβρύτων.

    Με πρόταση νόμου που έχει σταλεί στους Ηλείους βουλευτές που ασχολήθηκαν με το θέμα, προτείνονται τρεις διαφορετικές λύσεις.
    Ουσιαστικά προτείνεται είτε να αναγνωριστεί νομικά το δικαίωμα της τακτικής ή έκτακτης χρησικτησίας σους ανθρώπους που εδώ και δεκαετίες κατέχουν και εκμεταλλεύονται, είτε με την παρέμβαση του Ελληνικού Δημοσίου, να γίνουν απαλλοτριώσεις και να δοθούν με αυτό τον τρόπο στους κατοίκους, είτε από την άλλη η Εκκλησία της Ελλάδος να προχωρήσει μέσα από διαδικασίες μεσολάβησης στην παραχώρηση των εκτάσεων στους ανθρώπους αυτούς.

    1η Εκδοχή

    “Κατά την αληθή έννοια της διάταξης του Αρ.51 §7 του Ν.4301/2014, επί των ακινήτων των Ιερών Μονών και του Δημοσίου που αναφέρονται στα εκδοθέντα κατ’ εξουσιοδότηση του Αρ.8 §2 του Ν.4684/1930 (Α’ 150), όπως κωδικοποιήθηκε με το Π.Δ. της 14/22.04.1931 (Α’ 328), διαχωριστικά διατάγματα και στους Πίνακες Α - Ε της Σύμβασης της 18.09.1952 (Βασιλικό Διάταγμα της 26.09.1952, Α’ 289), όπως τροποποιήθηκε με την από 27.12.1968 Σύμβαση (Α’ 161), και τα οποία σύμφωνα με το Αρ.51 §7 του Ν.4301/2014 συνιστούν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας και αποτελούν πλήρη απόδειξη των εμπραγμάτων δικαιωμάτων των Ιερών Μονών και του Δημοσίου έναντι παντός τρίτου, εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις περί τακτικής και έκτακτης χρησικτησίας κατ’ Αρ.1041 επ. του Αστικού Κώδικα για την κτήση εμπράγματων δικαιωμάτων σε αυτά από τρίτα πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και ιδιωτών, και ειδικότερα των καλόπιστων νομέων και διακατόχων αυτών που ευρίσκονται στην περιοχή των Τοπικών Κοινοτήτων Χειμαδιού (Ρετεντούς), Περιστερίου (Μπεσερέ) και Κουτσοχέρας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, και κατά τούτο είναι απόλυτα παραδεκτή και νόμιμη η αναγνώρισή τους από οιονδήποτε φορέα του Δημοσίου και κατά την εκάστοτε οικεία διοικητική ή άλλη διαδικασία, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της τακτικής ή και της έκτακτης χρησικτησίας”.

    2η Εκδοχή

    “Επί των ακινήτων των Ιερών Μονών και του Δημοσίου που αναφέρονται στα εκδοθέντα κατ’ εξουσιοδότηση του Αρ.8 §2 του Ν.4684/1930 (Α’ 150), όπως κωδικοποιήθηκε με το Π.Δ. της 14/22.04.1931 (Α’ 328), διαχωριστικά διατάγματα και στους Πίνακες Α - Ε της Σύμβασης της 18.09.1952 (Βασιλικό Διάταγμα της 26.09.1952, Α’ 289), όπως τροποποιήθηκε με την από 27.12.1968 Σύμβαση (Α’ 161), και τα οποία σύμφωνα με το Αρ.51 §7 του Ν.4301/2014 συνιστούν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας και αποτελούν πλήρη απόδειξη των εμπραγμάτων δικαιωμάτων των Ιερών Μονών και του Δημοσίου έναντι παντός τρίτου, το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να κηρύξει παραδεκτώς και νομίμως αναγκαστική απαλλοτρίωση κατά την έννοια του Αρ.17 του Συντάγματος και της εκάστοτε ισχύουσας συναφούς νομοθεσίας υπέρ και προς πλήρη αποκατάσταση των ακτημόνων καλλιεργητών των παρακειμένων Τοπικών Κοινοτήτων και Δήμων, και ειδικότερα των καλόπιστων ιδιωτών νομέων και διακατόχων αυτών που ευρίσκονται στην περιοχή των Τοπικών Κοινοτήτων Χειμαδιού (Ρετεντούς), Περιστερίου (Μπεσερέ) και Κουτσοχέρας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος”.

    3η Εκδοχή

    “Αναφορικά με τα ακίνητα των Ιερών Μονών και του Δημοσίου που αναφέρονται στα εκδοθέντα κατ’ εξουσιοδότηση του Αρ.8 §2 του Ν.4684/1930 (Α’ 150), όπως κωδικοποιήθηκε με το Π.Δ. της 14/22.04.1931 (Α’ 328), διαχωριστικά διατάγματα και στους Πίνακες Α - Ε της Σύμβασης της 18.09.1952 (Βασιλικό Διάταγμα της 26.09.1952, Α’ 289), όπως τροποποιήθηκε με την από 27.12.1968 Σύμβαση (Α’ 161), και τα οποία σύμφωνα με το Αρ.51 §7 του Ν.4301/2014 συνιστούν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας και αποτελούν πλήρη απόδειξη των εμπραγμάτων δικαιωμάτων των Ιερών Μονών και του Δημοσίου έναντι παντός τρίτου, το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να προβεί νομίμως και παραδεκτώς σε διαμεσολαβητικές ενέργειες υπέρ και προς πλήρη αποκατάσταση των ακτημόνων καλλιεργητών των παρακειμένων Τοπικών Κοινοτήτων και Δήμων, και ειδικότερα των καλόπιστων ιδιωτών νομέων και διακατόχων αυτών που ευρίσκονται στην περιοχή των Τοπικών Κοινοτήτων Χειμαδιού (Ρετεντούς), Περιστερίου (Μπεσερέ) και Κουτσοχέρας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, όπως ενδεικτικώς, αλλά όχι περιοριστικώς, να έλθει σε επαφή με την Εκκλησία της Ελλάδος και τις κατά τόπον Ιερές Μονές και να μεσολαβήσει υπέρ και για λογαριασμό των ως άνω ιδιωτών προκειμένου να επιτευχθεί η νομότυπη και έγκυρη περιέλευση των καλοπίστως διακατεχομένων ακινήτων σε αυτούς ακόμη και δια της καταβολής τιμήματος που θα προέλθει και θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό”.

    Σε δηλώσεις τους οι δικηγόροι Παναγιώτης Μπράμος και Νίκος Πατρίκιος, που έχουν χειριστεί την υπόθεση για λογαριασμό των κατοίκων ανέφεραν τα εξής:

    Παναγιώτης Μπράμος: “Με την προτεινόμενη διάταξη γίνεται μια ύστατη προσπάθεια για να προστατευτούν χιλιάδες οικογένειες της ευρύτερης περιοχής των κοινοτήτων Κουτσοχέρας, Χειμαδιού και Περιστερίου και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα που έχουν αποκτήσει νόμιμα επί των ακινήτων τους επί εκατό και πλέον χρόνια, αποκαθιστώντας την ιστορική αδικία που διαφαίνεται ότι θα συντελεστεί σε βάρος τους”.

    Νίκος Πατρίκιος: “Η σκοπιμότητα της προτεινόμενης διάταξης και η σημασία της αναγκαίας υιοθέτησής της έγκειται στο ότι επιβεβαιώνει με ρητό και αναντίρρητο τρόπο την ισχύ των διατάξεων του Αστικού Κώδικα περί τακτικής και έκτακτης χρησικτησίας επί των συγκεκριμένων ακινήτων και με αυτόν τον τρόπο δεν καταλείπει καμία αμφιβολία για τη νομιμότητα της σύστασης και μεταβίβασης εμπράγματων δικαιωμάτων επ’ αυτών και σε διαχρονικό πλαίσιο από τους κατοίκους της περιοχής”.

  • Καλάκος: Να δοθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση με τις μοναστηριακές εκτάσεις
    Καλάκος: Να δοθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση με τις μοναστηριακές εκτάσεις

    Με τους εκπροσώπους των κοινοτήτων Κουτσοχέρας, Χειμαδιού και Περιστερίου συναντήθηκε ο Ηλείος οικονομολόγος

    Την πλήρη και αμέριστη υποστήριξή του στο αίτημα των κατοίκων και παραγωγών των ορεινών κοινοτήτων του δήμου Πύργου και του δήμου Ήλιδας για δίκαιη διευθέτηση των εκτάσεων που διεκδικεί η μονή Καλαβρύτων εξέφρασε ο Ηλείος οικονομολόγος και τέως Γενικός Διευθυντής Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών, Νίκος Καλάκος, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους εκπροσώπους των κοινοτήτων Κουτσοχέρας, Χειμαδιού και Περιστερίου.

    Ο Νίκος Καλάκος υποδέχθηκε στο γραφείο του τον κ. Παναγιωτόπουλο, τον κ, Μητρόπουλο και τον κ. Μπουλούμπαση, οι οποίοι του ανέλυσαν συνοπτικά την κατάσταση που ισχύει με τις αγροτικές εκτάσεις που κινδυνεύουν να χάσουν οριστικά έπειτα από δεκαετίες.

    Στη συνέχεια του παρέδωσαν ένα υπόμνημα με τις προτάσεις νόμου που ζητούν να ψηφιστούν, ώστε να λυθεί με δίκαιο τρόπο το πρόβλημα, και του ζήτησαν να παρέμβει προκειμένου αυτές οι προτάσεις να ληφθούν υπόψη από τους αρμόδιους υπουργούς.

    Ο Ηλείος οικονομολόγος επισήμανε ότι το δίκαιο είναι με το μέρος τους, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της προηγούμενης κυβέρνησης, που γνώριζε το θέμα από το 2018 αλλά δεν έπραξε τίποτα. Παράλληλα, τόνισε πως είναι ένα σύνθετο πρόβλημα που έρχεται από το μακρινό παρελθόν και δεσμεύτηκε ότι θα το μεταφέρει αρμοδίως, προκειμένου να συζητηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο και να επανεξεταστούν βιώσιμες λύσεις που δεν θα διώχνουν τους αγρότες από τη γη τους.

    «Οι κάτοικοι και οι παραγωγοί των ορεινών περιοχών στον δήμο Πύργου και στον δήμο Ήλιδας έχουν ένα αίτημα το οποίο είναι κοινωνικά και ηθικά δίκαιο, διότι όλα αυτά τα χρόνια το κράτος αναγνώριζε το δικαίωμά τους να καλλιεργούν και να πληρώνουν φόρους για αυτές τις εκτάσεις. Το πρόβλημα αναδείχθηκε το 2018, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση το αγνόησε επιδεικτικά και δεν έδωσε καμία λύση. Συζήτησα μαζί τους το πρόβλημα, εξέφρασα την αμέριστη στήριξή μου και στον βαθμό που μου αναλογεί, θα πράξω ό,τι μπορώ για να βρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση», δήλωσε ο Νίκος Καλάκος.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πού κολλάνε οι δασικοί χάρτες - 41.000 αμφισβητούμενα στρέμματα στην Ηλεία
    Πού κολλάνε οι δασικοί χάρτες - 41.000 αμφισβητούμενα στρέμματα στην Ηλεία

    Στην κύρωση του 90% των δασικών χαρτών σχεδιάζει να προχωρήσει έως τα τέλη Οκτωβρίου το υπουργείο Περιβάλλοντος. Πρόκειται για τα κομμάτια εκείνα για τα οποία δεν έχουν κατατεθεί αντιρρήσεις από πολίτες και είναι «ελεύθερα» να οριστικοποιηθούν. Η επόμενη πρόκληση θα είναι να εξεταστούν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα οι σχεδόν 332.000 αντιρρήσεις που κατατέθηκαν τους προηγούμενους μήνες. Οι περισσότερες από αυτές εντοπίζονται στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης, στις Κυκλάδες και την Αττική – στην καθεμία για διαφορετικούς λόγους.

    Η περίοδος υποβολής αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες έληξε σταδιακά (από περιοχή σε περιοχή) μέσα στο καλοκαίρι. Πλέον οι αντιρρήσεις έχουν συλλεγεί από το Εθνικό Κτηματολόγιο και έχει ξεκινήσει η επεξεργασία τους.

    «Στόχος μας είναι εντός δύο μηνών να ξεκινήσει η κύρωση των δασικών χαρτών, στα κομμάτια τους που δεν έχουν αντιρρήσεις», λέει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Δασών, Κωνσταντίνος Αραβώσης. «Είναι υποχρέωσή μας έναντι των θεσμών να κυρώσουμε περί το 90% μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Χάρη στη ρύθμιση που εντάχθηκε στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο (Ν. 4964-2022) οι δασικές υπηρεσίες θα μπορούν να κάνουν διορθώσεις στον δασικό χάρτη ακόμη και αφού αυτός έχει κυρωθεί, προκειμένου να αποκαθίστανται σφάλματα».

    Τι γίνεται όμως με το υπόλοιπο 10% των δασικών χαρτών, αυτό για το οποίο έχουν κατατεθεί αντιρρήσεις; «Είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Εχουμε αρκετά προβλήματα με τις επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων. Πρόσφατα θέσαμε ένα πλαφόν ανά επιτροπή, ότι αν δεν εξετάσουν 100 αντιρρήσεις σε έναν μήνα δεν θα μπορούν τα μέλη της να πληρωθούν. Με αυτό τον τρόπο θα πιέσουμε για την επίσπευση. Περαιτέρω, θα συστήσουμε νέες επιτροπές ανά περιοχή (σήμερα είναι περί τις 100 σε όλη τη χώρα)».

    Το υπουργείο εκτιμά ότι ενάμισι έτος θα ήταν ένας αξιοπρεπής χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας εξέτασης των αντιρρήσεων. Ωστόσο κανείς δεν επιθυμεί να δεσμευτεί. «Δεν θα ήθελα να μιλήσω για χρονοδιαγράμματα πριν να έχουμε αναλυτικά στοιχεία για τις αντιρρήσεις», καταλήγει ο κ. Αραβώσης.

    Πόσες είναι τελικά οι αντιρρήσεις; Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικό Κτηματολόγιο, επί των αναρτημένων δασικών χαρτών κατατέθηκαν 331.874 αντιρρήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε 2.552.218 στρέμματα (περίπου το 1,9% της χώρας). Ωστόσο ο αριθμός τους ποικίλλει ανά περιοχή. Αντιρρήσεις για περισσότερα από 100.000 στρέμματα κατατέθηκαν στην Αττική, τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, στις Κυκλάδες, στη Λακωνία και την Αιτωλοακαρνανία.

    Σε κάποιες περιοχές, όμως, οι αντιρρήσεις αντιπροσωπεύουν σημαντικό τμήμα της συνολικής έκτασης. Για παράδειγμα, στο Ρέθυμνο οι αντιρρήσεις αφορούν το 13,1% της έκτασης της περιφερειακής ενότητας, στα Χανιά το 12,1%, στη Λευκάδα το 8,1%, στη Ζάκυνθο το 7,8%, στην Κεφαλονιά το 6,5%. Οι αντιρρήσεις όμως που υποβλήθηκαν στην Αττική είναι τόσες πολλές, που αντιπροσωπεύουν το 8,6% του συνόλου των αντιρρήσεων σε όλη τη χώρα.

    Πού κολλάνε οι δασικοί χάρτες-1

    Το υπουργείο Περιβάλλοντος πάντως θα προσπαθήσει το επόμενο διάστημα να μειώσει περαιτέρω τον αριθμό των αντιρρήσεων, καταθέτοντας ρύθμιση για τις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις. «Μέσα στον Σεπτέμβριο η ρύθμιση θα λάβει την τελική της μορφή. Με τη ρύθμιση αυτή θα επιχειρηθεί να δοθεί λύση σε όσες εκχερσωμένες εκτάσεις καλλιεργούνταν και λάμβαναν επιδότηση», λέει ο κ. Αραβώσης.

    Να σημειωθεί ότι οι εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις καταλαμβάνουν 2.025.743 στρέμματα σε όλη τη χώρα – το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει αναθέσει μελέτη που αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις που εκτιμάται ότι θα έχει στην αγροτική παραγωγή η αποβολή γεωργών και κτηνοτρόφων από τις δασικές εκτάσεις που (κατά κανόνα) καταπάτησαν και αποψίλωσαν. Το επιχείρημα που διερευνάται είναι κατά πόσο η εκχέρσωση για αγροτική χρήση μπορεί να γίνει συνταγματικά ανεκτή, ως συμβάλλουσα στην εθνική οικονομία.

    Υπενθυμίζεται ότι το 2019 το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τις διατάξεις του 2014 και του 2017 με τις οποίες δόθηκε η δυνατότητα εξαγοράς εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων έναντι τιμήματος. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι παραβιάζονται τα άρθρα 24 και 117 του Συντάγματος, αλλά και οι συνταγματικές αρχές της ισότητας και του κράτους δικαίου.

    Μπαράζ ενστάσεων όπου η γη έχει αξία

    Ακόμη και για 5 ή 10 τετραγωνικά δασικής έκτασης σε ένα οικόπεδο υποβάλλονται αντιρρήσεις στις Κυκλάδες. Η υψηλή αξία της γης φαίνεται να είναι το κίνητρο για να υποβάλλονται αντιρρήσεις σε πολλές περιοχές. Σε κάθε περιοχή, ωστόσο, το πλήθος των αντιρρήσεων εξαρτάται και από τοπικούς παράγοντες, όπως η γεωμορφολογία και το μέγεθος των ιδιοκτησιών.

    «Τα Χανιά είναι και ελπίζω να παραμείνουν η πιο δασωμένη περιφερειακή ενότητα», λέει η Πολύμνια Σκλαβάκη, διευθύντρια Δασών Χανίων. «Οσο πιο μεγάλη είναι η αξία της γης, τόσο πιο πολλές είναι οι αντιρρήσεις. Σε παλαιότερη ανάρτηση περιοχής γύρω από την πόλη των Χανίων, που αντιστοιχεί μόλις στο 5,5% της περιφερειακής ενότητας, είχαν κατατεθεί 4.500 αντιρρήσεις για 7.500 τμήματα γης! Το ίδιο συμβαίνει και γύρω από τις τουριστικές περιοχές. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η αξία της γης, αλλά και η εμπεδωμένη αντίληψη ότι οι δασικές περιοχές είναι δυνητικοί βοσκότοποι».

    «Ο κύριος λόγος για τον μεγάλο αριθμό αντιρρήσεων είναι η αξία της γης», εκτιμά η Μαρία Φώσκολου, διευθύντρια Δασών Κυκλάδων. «Οι πολίτες υποβάλλουν αντιρρήσεις ακόμη και για πολύ μικρά δασικά τμήματα στις ιδιοκτησίες τους, της τάξης των 5-10 τ.μ. Υπάρχουν βέβαια και άλλες αιτίες. Για παράδειγμα, κατά την κατάρτιση του δασικού χάρτη δεν «περάστηκαν» οι πράξεις (λ.χ. χαρακτηρισμοί) με αποτέλεσμα οι πολίτες να ταλαιπωρούνται άδικα. Στην περιοχή μας το πρόβλημα δεν είναι οι δασωμένοι αγροί, άλλωστε δεν είχαμε ποτέ χαρακτηρίσει εκτάσεις με φρύγανα ή ασπαλάθους ως δασικά οικοσυστήματα. Πάντως ένα μέρος των αντιρρήσεων θα μειωθεί αυτόματα όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης των πρόδηλων σφαλμάτων (σ.σ. μια διαφορετική διαδικασία για τη διόρθωση απλών λαθών). Κι αυτό γιατί πολλοί πολίτες, τουλάχιστον 1.000-1.500, υπέβαλαν ταυτόχρονα αίτηση για διόρθωση προδήλου σφάλματος και αντίρρηση».

    «Στην Αττική η κύρια αιτία για τον μεγάλο αριθμό αντιρρήσεων είναι η μικροϊδιοκτησία. Υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις που είναι χωρισμένες σε πολλά μικρά οικόπεδα από συνεταιρισμούς ή συλλόγους, πολλά από τα οποία αδόμητα», εκτιμά ο Θανάσης Ρέππας, επιθεωρητής Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Αττικής. «Στην επαρχία συχνά υπάρχει απαξίωση των εκτάσεων αυτών, κανείς δεν δίνει σημασία. Αντίθετα στην Αττική η γη αξίζει περισσότερο, οπότε ο κόσμος σπεύδει να ασκήσει το δικαίωμά του, ακόμη και για μικρές εκτάσεις».

    Κρίνοντας από τη μέχρι τούδε εμπειρία τους στην εξέταση αντιρρήσεων, οι δασικές υπηρεσίες δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες. «Οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) αποδείχθηκαν στην πράξη πολύ δυσκίνητες», εκτιμά η κ. Φώσκολου. «Επιπλέον οι ιδιώτες δικηγόροι (σ.σ. είναι οι επικεφαλής της κάθε επιτροπής) την περίοδο αυτή πνίγονται στη δουλειά με το κτηματολόγιο, τους δασικούς χάρτες και δεν νομίζω ότι η αμοιβή που τους προσφέρεται για να συμμετέχουν στις επιτροπές σε σχέση με τον όγκο της δουλειάς που θα έχουν είναι αρκετή».

    Οι ειδικοί μιλούν στην «Κ»

    «Πολλές ενστάσεις υπάρχουν και γύρω από τουριστικές περιοχές. Εκτός από την αξία της γης, ρόλο παίζει και η εμπεδωμένη αντίληψη ότι οι δασικές περιοχές είναι δυνητικοί βοσκότοποι» – Πολύμνια Σκλαβάκη, διευθύντρια Δασών Χανίων

    «Στην επαρχία συχνά υπάρχει απαξίωση των μικρών εκτάσεων. Αντιθέτως στην Αττική η γη αξίζει περισσότερο, οπότε ο κόσμος σπεύδει να ασκήσει το δικαίωμά του, ακόμη και για μικρές εκτάσεις» – Θανάσης Ρέππας, επιθεωρητής Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Αττικής.

    Πηγή: kathimerini.gr

  • Παράταση έως τις 31 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες
    Παράταση έως τις 31 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

    Χορηγείται παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών για 16 ημέρες

    Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε ότι χορηγείται παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών για 16 ημέρες.

    Η νέα καταληκτική ημερομηνία είναι η 31η Ιουλίου 2022. Η παράταση αφορά στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν εντός του 2021 και για τους οποίους η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων εκπνέει σήμερα, 15 Ιουλίου.

    Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η απόφαση ελήφθη λόγω των συνθηκών, που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή κρίση και οι οποίες δυσχεραίνουν τις οικονομικές συναλλαγές των πολιτών, σε συνδυασμό με τα τεχνικά προβλήματα στις ψηφιακές πλατφόρμες του ελληνικού κτηματολογίου.

    Δασικοί χάρτες: Πώς υποβάλλουμε αντίρρηση;

    Η υποβολή της αντίρρησης γίνεται στις διαδικτυακές εφαρμογές υποβολής αντιρρήσεων και προδήλων σφαλμάτων στην ιστοσελίδα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» (https://www.ktimatologio.gr/el/e-services/civilians) και πρέπει να συνοδεύεται από:

    • Την οριοθέτηση του πολυγώνου που αφορά στο αίτημα.
    • Την επίκληση της ύπαρξης έννομου συμφέροντος.
    • Τη δέσμευση για την καταβολή του ειδικού τέλους.

    Μετά την υποβολή της αντίρρησης και με καταληκτική προθεσμία δέκα ημερών μετά τη λήξη της προθεσμίας των αντιρρήσεων, αποστέλλεται από τον ενδιαφερόμενο στο οικείο Σημείο Υποστήριξης της Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ) φάκελος στον οποίο περιλαμβάνονται κατ’ ελάχιστον:

    • Το αντίγραφο της φόρμας των υποβληθεισών αντιρρήσεων, εκτυπωμένο και υπογεγραμμένο (εκδίδεται από την ηλεκτρονική εφαρμογή)
    • Τα στοιχεία που αποδεικνύουν την καταβολή του ειδικού τέλους ή το αποδεικτικό υποβολής αντίρρησης που εκδίδεται από την ηλεκτρονική εφαρμογή
    • Το έννομο συμφέρον

    Στο φάκελο αποστολής αναγράφεται υποχρεωτικά το όνομα του ενδιαφερομένου και ο αριθμός πρωτοκόλλου των αντιρρήσεων που υποβλήθηκαν. Συμπληρωματικά αποδεικτικά στοιχεία (όπως έκθεση φωτοερμηνείας, τοπογραφικό διάγραμμα κ.λπ.), που επικαλείται ο ενδιαφερόμενος, μπορούν να συμπεριλαμβάνονται στο φάκελο ή να κατατίθενται στην Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) κατά την εξέταση της αντίρρησης.

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς