Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψαν ο πρόεδρος της και τα μέλη της διοίκησης της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας την κατάσταση που επικρατεί στην Διεύθυνση Αστυνομίας του νομού. Ο πρόεδρος της Ένωσης Γρηγόρης Κατσώλης, με τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Τριτάρη και τον Γ.Γ. Γιάννη Ντόμαρη στο πλευρό του, ουσιαστικά επιβεβαίωσε όσα ακούγονται δυνατά έξω από το αστυνομικό μέγαρο στον Πύργο και τα παράπονα που υπάρχουν από το σύνολο των αστυνομικών υπηρεσιών του νομού εδώ και μήνες. Μια κατάσταση που δυστυχώς κάποιοι επιχειρούν να ωραιοποιήσουν.
Οι συνδικαλιστές έβαλαν κυρίως κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και κυρίως του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοείδη, που με αποφάσεις απόσπασης προσωπικού από την περιφέρεια προς την Αθήνα ή στοχευμένα σε ειδικές αποστολές, αποδυναμώνει την περιοχές όπως η Ηλεία, όπου η εγκληματικότητα δεν καταγράφεται μέσα από τα στατιστικά στοιχεία στην πραγματική της διάσταση, αφού πολλά περιστατικά “πνίγονται” στο πλαίσιο της ωραιοποίησης της γενικής εικόνας…
Και είναι λυπηρό να λαμβάνονται αποφάσεις σε επίπεδο νομού ή περιφερειακά για την ικανοποίηση πολιτικών αιτημάτων με αποτέλεσμα την περαιτέρω αποδυνάμωση των υπηρεσιών. Χαρακτηριστική η περίπτωση αστυνομικού τμήματος που όπως αναφέρθηκε πολλοί από την αστυνομικοί δύναμη, μετατέθηκαν στο Α.Τ. περιοχής όμορου νομού, λόγω… εντοπιότητας.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Γρηγόρης Κατσώλης ανέφερε πως “… η Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας” και στάθηκε σε αριθμούς που είναι αμείλικτοι. Από τις 451 οργανικές θέσεις, οι 86 είναι κενές, ενώ 45 είναι αποσπασμένοι εκτός Ηλείας. Ο πραγματικός αριθμός των αστυνομικών που βρίσκονται στους δρόμους για την αντιμετώπιση του εγκλήματος μειώνεται ακόμα περισσότερο αν υπολογίσουμε το προσωπικό που εκτελεί υπηρεσία γραφείου, ή άνευ όπλου, που έχει λάβει άδεια μητρότητας ή κανονική άδεια.
Ουσιαστικά διαθέσιμο μόλις το 60%, από την προβλεπόμενη αστυνομική δύναμη. Και ο αριθμός αυτός θα μειωθεί κι άλλο έως το τέλος του έτους με τη συνταξιοδότηση σημαντικού αριθμού προσωπικού, που έφτασε στο όριο ηλικίας.
Ο κ. Κατσώλης τόνισε ότι οι υπηρεσίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες, καθώς δεν μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα. Σημείωσε δε πως οι αποσπάσεις πρέπει να γίνονται ορθολογικά. “Δεν θα πρέπει να εξυπηρετούνται χωρίς μέτρο και χωρίς κριτήριο όλοι οι συνάδελφοι. Δεν γίνεται σε περιφερειακές υπηρεσίες να λείπουν τρία και τέσσερα άτομα και τα κενά αυτά πρέπει να καλυφθούν από άλλες υπηρεσίες.
Ο κ. Κατσώλης ανέφερε ακόμα ότι στα μέσα του φθινοπώρου θα ανακοινωθεί και η δημιουργία Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων με 25 θέσεις για την κάλυψη της νέας Πατρών - Πύργου. “Δεν θα δεχθούμε νέα αφαίμαξη προσωπικού. Η νέα υπηρεσία θα πρέπει να καλυφθεί εξολοκλήρου με νέο προσωπικό που θα έρθει στο νομό από την Αθήνα” σχολίασε.
Ο πρόεδρος της Ένωσης, τόνισε πως “… αν η Δ.Α. Ηλείας δεν ενισχυθεί με προσωπικό δεν έχουμε άλλη λύση από την κατάργηση ή συγχώνευση αστυνομικών υπηρεσιών. Μπορεί να ξενίζει κάποιους αλλά είναι η ωμή πραγματικότητα. Δεν γίνεται να υπάρξει αστυνόμευση με τις υφιστάμενες αστυνομικές υπηρεσίες. Είναι πολλές, δημιουργούνται νέες αλλά στελεχώνονται από το υπάρχον προσωπικό. Υπάρχει γαϊτανάκι μετακίνησης προσωπικού με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες όπως πρέπει”.
Ο κ. Κατσώλης σημείωσε πως τα δύο προηγούμενα χρόνια μετά από επαφές με την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. είχε επιτευχθεί η ενίσχυση λόγω καλοκαιριού. Φέτος όμως δεν υπήρξε ανάλογη ανταπόκριση.
Ο πληθυσμός του νομού το καλοκαίρι πολλαπλασιάζεται με τις γνωστές ανάγκες που προκύπτουν λόγω του τουρισμού. Όμως υπάρχουν και οι ανάγκες στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας λόγω πυρκαγιών και δεν μπορούν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.
Αναφορά έγινε στις απαιτήσεις που έχει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοϊδης, για τους στόχους της Αστυνομίας, οι οποίοι για να επιτευχθούν χρειάζεται ενίσχυση με προσωπικό. Ο κ. Κατσώλης τόνισε πως δεν γίνεται οι αστυνομικοί να μη λαμβάνουν τις άδειες και τα ρεπό που δικαιούνται, επειδή δεν επαρκεί ο αριθμός τους, για την κάλυψη των αναγκών.
Ο κ. Κατσώλης επισήμανε πως οι φορείς και οι βουλευτές δεν έχουν ενσκύψει με τη δέουσα προσοχή πάνω από τα προβλήματα των αστυνομικών. Ιδιαίτερα οι δήμοι ζήτησαν στην αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και παραμονή Α.Τ. στο δήμο τους, δεν έκαναν κάτι για αυτό από την πλευρά τους, δεν πίεσαν για ενίσχυση. “Θέλουν υπηρεσίες “ταμπέλες” σχολίασε, ενώ πρέπει να υπάρχουν και να λειτουργούν αυτόνομα. Ο κ. Κατσώλης συμπλήρωσε πως μόνο ο δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός είναι αυτός που πιέζει για το θέμα της αστυνομικής ενίσχυσης.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας δεν έκρυψε την απογοήτευσή του από την άρνηση του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, να συναντήσει τους συνδικαλιστές στην Ηλεία, είτε επισκεπτόμενος το νομό, είτε με επίσκεψη των συνδικαλιστών στην Αθήνα.
Για την προωθούμενη νέα αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών και στην Ηλεία, σημείωσε πως η προηγούμενη αναδιάρθρωση δεν έγινε με αστυνομικά κριτήρια και δημιούργησε περισσότερα προβλήματα, από ότι έλυσε.
“Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι δείκτες εγκληματικότητας προκειμένου η αναδιάρθρωση να έχει αποτελέσματα. Το δόγμα του υπουργείου για την Αθήνα δεν μπορεί να έχει εφαρμογή και στις περιφερειακές διευθύνσεις. Και ειδικά στο νομό Ηλείας. Η αναδιάρθρωση πρέπει να γίνει με βάση τις ανάγκες του νομού” σημείωσε ο κ. Κατσώλης.
Εστιάζοντας σε ειδικές ομάδες όπως η ομάδα ΔΙΑΣ, δήλωσε πως από τα 24 άτομα προσωπικού, τα εφτά ανήκουν στην Ομάδα ΔΙΑΣ Αμαλιάδας, όπου και τα εφτά άτομα είναι αποσπασμένα. Αναφέρθηκε στις αυξημένες ανάγκες των δύο Τμημάτων Τροχαίας που καλύπτουν δύο εθνικές οδούς πέραν των αναγκών μέσα στις πόλεις της Αμαλιάδας και του Πύργου αλλά και πέριξ αυτών. Και εδώ οι ελλείψεις είναι μεγάλες και αυξάνονται την καλοκαιρινή περίοδο.
Είναι πλείστα τα ζητήματα που αναφέρθηκαν στη συνέντευξη όπως ο νόμος για όσα χαρακτηρίζονται από τους αστυνομικούς ως πάρεργα αλλά συνεχίζουν να τα εκτελούν βάσει διαταγών, ενώ ο σχετικός νόμος έμεινε στα χαρτιά. Μεταφορές ψυχικώς νοσούντων, επίδοση δικόγραφων, καταθέσεις σε δίκες, είναι μόνο μερικά από αυτά που “σπαταλούν” προσωπικό από την καθημερινή υπηρεσία και ενισχύουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης.
“Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει τι συμβαίνει. Η κατάσταση είναι τραγική η κατάσταση και ο αγώνας με την εγκληματικότητα πολλές φορές άνισος, λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων” είπε ο Γρηγόρης Κατσώλης, που όμως ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι “… σε καμία περίπτωση δεν θα χρησιμοποιήσουμε την έλλειψη προσωπικού, ως άλλοθι για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων μας. Και αυτό αποδεικνύεται από τις πολλές και τεράστιες επιτυχίες που έχουν να επιδείξουν οι αστυνομικές υπηρεσίες του νομού στο σύνολό τους, Είτε πρόκειται για υπηρεσίες πρώτης γραμμής, είτε στα αστυνομικά τμήματα”.
Ο κ. Κατσώλης σημείωσε ότι “… η υποστελέχωση των αστυνομικών του νομού, έχει ως αποτέλεσμα προσωπικό από άλλες κομβικές υπηρεσίες όπως η ΔΙΑΣ, η ΟΠΚΕ, η Ομάδα Ειδικών Ελέγχων, η Δίωξη Ναρκωτικών, να αναλώνονται σε αλλότρια καθήκοντα. Εμείς ως Ένωση θεωρούμε πως έπρεπε ήδη να έχει δημιουργηθεί και δεύτερη ομάδα ΟΠΚΕ στο νομό. Αντ’ αυτού πήραν άτομα από τη δική μας ομάδα ΟΠΚΕ για να καλύψουν το κενό, που δημιουργήθηκε από τη μετακίνηση ομάδων ΟΠΚΕ των Αθηνών στη Μύκονο για την κάλυψη των εκεί αναγκών” και συμπλήρωσε ότι “… δεν γίνεται προσωπικό από τη Δίωξη Ναρκωτικών να φεύγει να καλύψει κενά στο Α.Τ. Αρχαίας Ολυμπίας, ή από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πύργου στα Α.Τ. Κρέστενας και Ζαχάρως και αντίστοιχα από την Αμαλιάδα σε υπηρεσίες του Κάμπου”.
Περιοχή υψηλής εγκληματικότητας η Ηλεία
Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας Γιάννης Ντόμαρης, στάθηκε ιδιαίτερα στην “αφαίμαξη” προσωπικού, από υπηρεσίες της Αθήνας με εντολή της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας. “Είναι γνωστή η υψηλή εγκληματικότητα στην Αθήνα, όμως η Ηλεία έχει ιδιατερότητες και προκύπτουν μεγάλα τα θέματα. Στην Ηλεία οι πολίτες υποφέρουν, από κλοπές, παραβατικές συμπεριφορές, τροχαία, θέματα τάξης, ενδοοικογενειακή βία. Αν κάποιοι δουν ότι δεν υπάρχει αστυνομία ενθαρρύνονται για νέες παραβατικές πράξεις. Οι υπηρεσίες πρέπει είναι έτοιμες και στελεχωμένες” σχολίασε.
Ο Γρηγόρης Κατσώλης ζήτησε από την πλευρά του να αλλάξει το δόγμα για τα μεγάλα αστικά κέντρα. “Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη” σημείωσε, επισημαίνοντας πως τα μεγαλύτερα προβλήματα καταγράφονται στις διευθύνσεις της νότιας Ελλάδας κυρίως.
“Αν γινόταν πράξη η εξαγγελία του κ. Πρωθυπουργού για την επιστροφή 2500 αστυνομικών μετά από αποδέσμευση φύλαξης προσώπων, δεν θα υπήρχε πρόβλημα στην Αθήνα. Δεν είναι σωστή η λογική να παίρνουν αστυνομικούς στην Αθήνα για να καλύψουν τις ανάγκες στη Ζάκυνθο και τη Μύκονο. Και από την Ηλεία να φεύγουν δυνάμεις για να καλύψουν τα κενά στην Αθήνα. Εδώ υπάρχει μια τρέλα, μια πολιτική χωρίς σχέδιο” είπε ο κ. Κατσώλης.
Ο κ. Ντόμαρης έκλεισε τη συνέντευξη καλώντας τους πολίτες να ασκήσουν πίεση για το θέμα της ασφάλειας. “Πριν τις εκλογές τα τηλέφωνα των πολιτών χτυπούν από τους υποψηφίους και τους αιρετούς. Είναι ώρα να σηκώσουν οι πολίτες το τηλέφωνο προς τους αιρετούς και να πουν ότι κινδυνεύει η ασφάλεια και η περιουσία μας, ζητώντας να στηρίξουν την Αστυνομία”