Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2019 10:04

Πύργος: Πλήθος κόσμου προσκύνησε την εικόνα της Παναγίας Γλυκοφιλούσας

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Με τη συμμετοχή πλήθους πιστών πραγματοποιήθηκαν οι διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις, προκειμένου να υποδεχθούν την σεπτή εικόνα της Παναγίας Γλυκοφιλούσας, στον Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής Πύργου, όπου έγινε και η μόνιμη ενθρόνισή της.

Η εικόνα, η οποία είναι πιστό αντίγραφο της εικόνας που βρίσκεται στην Ιερά Μονή Φιλοθέου Αγίου Όρους, δημιουργήθηκε, ύστερα από την θερμή παράκληση συνόλου ευλαβών Χριστιανών της πόλης του Πύργου, προς τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Φιλοθέου γέροντα Νικόδημου, αλλά και του Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού.
Το Σάββατο ο Μητροπολίτη Ηλείας υποδέχθηκε την σεπτή εικόνα, ενώ στη συνέχεια τελέστηκε Μέγας αρχιερατικός εσπερινός μετ' αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος.
Την Κυριακή τελέστηκε Θεία Λειτουργία υπό του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ Γερμανού, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας, εψάλη ιερά παράκλησις εις την Υπεραγία Θεοτόκο, υπερ υγείας και σωτηρίας των ευσεβών χριστιανών.
eikona 2
eikona 3
eikona 4
eikona 5
eikona 6
eikona 7
eikona 8
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2019 19:19

Σχετικά Άρθρα

  • Π.Ε. Ηλείας: Άμεση ανταπόκριση Ν. Κοροβέση στο αίτημα της Μητρόπολης για καθαρισμό του Ιάρδανου
    Π.Ε. Ηλείας: Άμεση ανταπόκριση Ν. Κοροβέση στο αίτημα της Μητρόπολης για καθαρισμό του Ιάρδανου

    Άμεση ήταν η ανταπόκριση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας, Νίκου Κοροβέση στο αίτημα της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας για τον καθαρισμό του ποταμού Ιάρδανου, μέρος του οποίου διέρχεται από το βόρειο τμήμα του ιδρύματος «Νέα Βασιλείας» και διασχίζει την Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου.

    Την ανάγκη καθαρισμού των συγκεκριμένων σημείων, τόνισε μεταξύ άλλων, με επιστολή του ο Διευθυντής του Ιδρύματος, Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου προς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης, Αθανάσιο, ο οποίος με την σειρά του ενημέρωσε τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας.

    Με εντολή του Νίκου Κοροβέση, και στο πλαίσιο των παρεμβάσεων αντιπλημμυρικής θωράκισης που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα σε όλο το μήκος και το πλάτος της Π.Ε. Ηλείας, μηχανήματα έργου βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο σημείο και πραγματοποίησαν τις απαραίτητες εργασίες προχωρώντας στο άνοιγμα των θολωτών σωληνώσεων του γεφυριού του ποταμού Ιάρδανου προς αποφυγή πλημμύρας στο ίδρυμα με απρόβλεπτες συνέπειες, σε καθαρισμούς και σε απομάκρυνση φερτών υλικών.

    «Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους φορείς και έτοιμοι να παρέμβουμε όπου χρειαστεί. Οι παρεμβάσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Ηλείας θα συνεχιστούν μέσα από προσεκτικό και στοχευμένο σχεδιασμό για την προστασία ανθρώπινων ζωών και περιουσιών», τόνισε ο κ. Κοροβέσης.

    pe katharism iard 2

    pe katharism iard 5

    pe katharism iard 3

    pe katharism iard 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • 1ο ΓΕ.Λ. Πύργου: Ευχαριστήριο προς την Ι.Μ. Ηλείας και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας, κ.κ. Αθανάσιο 
    1ο ΓΕ.Λ. Πύργου: Ευχαριστήριο προς την Ι.Μ. Ηλείας και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας, κ.κ. Αθανάσιο 

    Το 1ο ΓΕ.Λ. ΠΥΡΓΟΥ εκφράζει τη βαθιά του ευγνωμοσύνη προς την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας & Ωλένης για την εξαιρετική πράξη αλληλεγγύης και υποστήριξης προς τους μαθητές μας. Η πρόσφατη δωρεά χρηματικού ποσού στους επιτυχόντες των Πανελλαδικών Εξετάσεων αποτελεί μια συγκινητική αναγνώριση των προσπαθειών και της αφοσίωσής τους στην επίτευξη των στόχων τους.

    Η γενναιόδωρη αυτή κίνηση της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας & Ωλένης δεν ενισχύει απλώς τους μαθητές μας οικονομικά, αλλά τους εμψυχώνει, ενθαρρύνοντας τους να συνεχίσουν με σθένος και αποφασιστικότητα την ακαδημαϊκή τους πορεία.

    Ευχαριστούμε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας, κ.κ. Αθανάσιο, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτής της σημαντικής προσφοράς. Αυτή η πρωτοβουλία αναδεικνύει την αξία της αγάπης και της αλληλεγγύης προς τη νέα γενιά, η οποία αποτελεί το μέλλον της κοινωνίας μας.

    Με εκτίμηση,

    Η Δ/ντρια Κλάδη Ρεβέκκα Αικατερίνη

    και Ο Σύλλογος Διδασκόντων

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Η Παναγία στη λογοτεχνία, τη ζωγραφική και τη συνείδηση του ελληνισμού
    ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Η Παναγία στη λογοτεχνία, τη ζωγραφική και τη συνείδηση του ελληνισμού

    Με τη φράση «φορείς τον ήλιο φόρεμα, σκαμνί σου το φεγγάρι, για να ακουμπάς τα πόδια σου και γύρω στα μαλλιά σου στεφάνι δωδεκάστερο», ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, ο Κωστής Παλαμάς, απευθύνεται στην Παναγία, στο έργο του «η φλογέρα του βασιλιά». Ο ζωγράφος Νικόλαος Λύτρας φαντάζεται και απεικονίζει τη Θεοτόκο ένθρονη ενώ ο Νικόλαος Γύζης, ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες ζωγράφους του 19ου αιώνα, δηλώνει ότι θαυμάζει την «Πλατυτέρα». Το έργο αυτό ζωγραφίζει το 1890 ο Πολυχρόνης Λεμπέσης και σήμερα βρίσκεται στον Άγιο Γεώργιο Καρύτση, στην Αθήνα. Ως «Πάσχα του καλοκαιριού» περιγράφει, άλλωστε, τη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, ο λογοτέχνης και ζωγράφος Φώτης Κόντογλου.

    «Δίπλα στην ορθόδοξη υμνολογία και αγιογραφία αναπτύσσεται μια συναρπαστική ποίηση, μια γοητευτική πεζογραφία και μια μεγαλειώδης ζωγραφική που με άπειρες παραλλαγές υμνολογεί και δοξάζει την Παναγία» επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μιχαήλ Τρίτος.

    Οι αναφορές στην πεζογραφία

    Παρουσιάζοντας σχετικές αναφορές από την πεζογραφία, συμπληρώνει το απόσπασμα του Κωστή Παλαμά με τους στίχους: «και δέρνουν τα πλευρά σου φτερούγια σαν του σταυραετού, με εκείνα για να τρέχεις από του παράδεισου το φως στης κόλασης τη νύχτα». Από την πλευρά του ο Φώτης Κόντογλου σε ένα εμπνευσμένο κείμενό του για την Κοίμηση της Θεοτόκου γράφει: «σήμερα το αγέρι φυσά γλυκύτερα στα κουρασμένα πρόσωπά μας, τα δέντρα σαν να γενήκανε πιο χλωρά, το αυγουστιάτικο κύμα σαν να αρμενίζει δροσερό μέσα στο πέλαγο, και αφρίζει φουσκωμένο από χαρά μεγάλη, το κάθε τι πανηγυρίζει και αγάλλεται. Ω! Τι θάνατος λοιπόν είναι αυτός, του γέμισε την οικουμένη και τις καρδιές μας με τη χαρά της Αθανασίας».

    Ένας από τους σύγχρονους λογοτέχνες, ο Νίκος Πεντζίκης λέει με νόημα: «γονατίζω στα πόδια, στα πόδια της παντοτεινής του μητέρας, κόρης, Παρθένου. Δέξου τις παρακλήσεις αναξίων σου ικετών, κορυφή δυσανάβατη στους λογισμούς, βάθος δυσθεώρητο στα άτια, καθέδρα βασιλική που βαστάζεις τον βαστάζοντα πάντα. Άστρο που φανερώνει τον ήλιο. Αγρέ που βλασταίνει την ευφορία της συμπόνιας. Τραπέζι στρωμένο με χορταστική αφθονία. Λιβάδι που ξανανθίζει τη δύναμη, αυτή του πασχαλιάτικου αμνού. Λιμάνι όσων κινδυνεύουν, πρεσβεία, μεσιτεία, εξίλασμα του κόσμου, λύτρωση ουρανός όλων των ημερών».

    Ο πεζογράφος Σπύρος Μελάς σε ένα πανέμορφο κείμενό του το 1949 γράφει, μεταξύ άλλων, «η λατρεία μας σε σένα είναι υφασμένη με αυτή την εθνική μας ύπαρξη. Μας παραστέκεις, μας σκέπεις, μας κραταιώνεις, γιατί πιστεύουμε σωστά. Πιστεύουμε πως δέχτηκες στα αγνά σου σπλάχνα τον Θείο Λόγο για να δώσεις το γήινο σχήμα στο λυτρωτή του κόσμου. Μαρτύρησες και πόνεσες μαζί του για τη σωτηρία μας. Και έζησες στερημένη τη γλυκιά μορφή του κάτω από τη στοργική φροντίδα του Ιωάννη, ως την ημέρα που έγειρες και εκοιμήθηκες τον μακάριο ύπνο της συντελεσμένης αποστολής, για να ανέβεις με τα φτερά των αγγέλων στην αιώνια δόξα του μονογενή σου».

    Έναν από τους πιο εκφραστικούς ύμνους στη Θεοτόκο έγραψε, τέλος ο Άγιος της λογοτεχνίας μας, όπως αποκαλεί ο Μιχαήλ Τρίτος, τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. «Πηγή μου ζωηφόρος που δροσίζει με το βαθύ ποτάμι με τον νόμο σου τόσες ψυχές, δρόσισε και εμένα, την ψυχή μου. Είσαι εσύ η πόλις του Θεού και ακόμη το αγιασμένο σκήνωμα που ευφραίνονται τα ρεύματα κυλώντος ποταμού. Είθε στην καρδιά μου που έχει στραγγιστεί να δώσει ζωή και δύναμη η χάρη σου».

    Οι εικόνες της Παναγίας στην νεοελληνική ζωγραφική

    Μιλώντας για την παρουσία της Παναγίας στην νεοελληνική ζωγραφική ο καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζει εντυπωσιακή την Παναγία Μυρτιδιώτισσα του Κωνσταντίνου Παρθένη στο Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Παλαιού Φαλήρου, ένα έργο του 1919. Σημειώνει ότι ανάμεσα στις τοιχογραφίες του μητροπολιτικού ναού Άμφισσας που αγιογράφησε ο Σπύρος Παπαλουκάς το 1927 δεσπόζουν οι αγιογραφίες της Πλατυτέρας και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

    Εξάλλου, όπως λέει, ο Φώτης Κόντογλου που ταυτίζεται με την παράδοση ζωγράφισε περίπου 10 Πλατυτέρες Παναγίες, εκείνες δηλαδή που η μορφή τους απεικονίζεται στις κόγχες των ιερών ναών, αρχίζοντας το 1935 στο παρεκκλήσι Ζαΐμη στο Ρίο Πατρών. Επίσης ζωγράφισε σκηνές από την ζωή της Παναγίας και την Κοίμηση. Πλήθος είναι και οι φορητές εικόνες που ζωγράφισε ο Αστεριάδης Αγήνωρ, ο Σπύρος Βασιλείου, ο Γεώργιος Γουναρόπουλος, ο Νίκος Εγγονόπουλος και άλλοι φημισμένοι ζωγράφοι. Την Πλατυτέρα, άλλωστε, ανέλαβε να ζωγραφίσει ο Γιάννης Καρούσος στον Άγιο Ανδρέα Πατρών και τον Άγιο Παντελεήμονα Αχαρνών.

    Η Παναγία στη συνείδηση του ελληνισμού

    «Ο ελληνικός λαός είδε πάντοτε με σεβασμό τη γαλήνια και πονεμένη μορφή της Παναγίας και το υπερύμνητο πρόσωπό της βρίσκεται βαθύτατα ριζωμένο στην εθνική και πνευματική του παράδοση. Η τιμή των Ελλήνων προς τη Θεοτόκο είναι πάντα συνυφασμένη με την εθνική τους ύπαρξη. Η Υπεραγία Θεοτόκος είναι η Παναγία του Γένους που έγινε ύμνος, δύναμη και ελπίδα, ιστορία και αγώνας στις κρίσιμες ώρες του Ελληνισμού» υπογραμμίζει, ο κ. Τρίτος και δεν παραλείπει να αναφέρει ότι στις 100 εκκλησιές που υπάρχουν στην Ελλάδα οι 80 φέρουν το όνομά της.

    Ο ίδιος τονίζει ότι στη συνείδηση του ελληνισμού η Παναγία είναι η μάνα της ρωμιοσύνης, η κυρά των αγγέλων, η Παναγία του έθνους και προσθέτει ότι η πιο τρανή απόδειξη του γεγονότος αυτού είναι η αυθόρμητη επίκλησή της στην ώρα του κινδύνου. Στα προσωνύμια που της αποδίδονται συμπεριλαμβάνει τη Μεγαλόχαρη, την Παντάνασσα, την Παρηγορήτρια, τη Λαοδηγήτρια, τη Σώτειρα, τη Θεία Σκέπη, το Αμάραντο Άνθος, τη Γλυκοφιλλούσα, την Ελεούσα, τη Γογργοεπήκοο, τη Δακρυροούσα, τη Ζωοδότρα, την Κοσμοσώτειρα, τη Χρυσοπηγή, τη Γιάτρισσα, την Ψυχοσώτρα, την Κεχαριτωμένη. Τονίζει, τέλος, με νόημα ότι η λίστα αυτή δεν τελειώνει ποτέ...

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Ι.Μ. Ηλείας: Ιερά Παράκλησις υπέρ των υποψηφίων Φοιτητών
    Ι.Μ. Ηλείας: Ιερά Παράκλησις υπέρ των υποψηφίων Φοιτητών

    Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας ανακοινούται ότι εν όψει των Πανελληνίων Εξετάσεων 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ θα τελέση Ιερά Παράκληση υπέρ υγείας και φωτισμού πάντων των υποψηφίων φοιτητών δια τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας μας κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:

    1. Την Κυριακή 26 Μαΐου και ώρα 7.00 μ.μ. εις τον Ι. Ν. Αγ. Αθανασίου Αμαλιάδος.

    2. Την Δευτέρα 27 Μαΐου το απόγευμα και ώρα 7.00 μ.μ. εις το ιστορικόν Παρεκκλήσιον του Αγίου Χαραλάμπους Πύργου. Και

    3. Τήν Τρίτη 28 Μαΐου το απόγευμα και ώρα 7.30 μ.μ. εις τον Ι. Ν. Αγ. Τριάδος Βάρδας

    (Δελτίο Τύπου)

  • «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΕΠΕΙΩΝ ΓΗ»: Πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση και συγκρότηση Δ.Σ. στην Αρχ. Ολυμπία
    «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΕΠΕΙΩΝ ΓΗ»: Πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση και συγκρότηση Δ.Σ. στην Αρχ. Ολυμπία

    Αναγνώριση «Ηλειακής Κουζίνας» και συσκέψεις με Ηλείους παραγωγούς ελαιολάδου και πορτοκαλιών με σκοπό τη συμμετοχή της «Επειών Γη» σε εκθέσεις και την υποβολή χρηματοδοτικών προτάσεων.

    Επαφές με κρατικά πανεπιστήμια της Ιταλίας για την ανταλλαγή φοιτητών (Erasmus) και τη δυνατότητα περαιτέρω συνεργασίας - Συνάντηση με Συλλόγους και Διεθνή Φεστιβάλ για συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Ηλεία.

    Νομική υπόσταση προσλαμβάνει τις επόμενες μέρες η εταιρεία μη κερδοσκοπικού σκοπού με την επωνυμία «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΕΠΕΙΩΝ ΓΗ» που έχουν συστήσει οι Δήμοι Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδραβίδας - Κυλλήνης, με την Ιερά Μητρόπολη της Ηλείας σε συνεργασία με το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

    Μετά την επίσκεψη του περασμένου Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη και την συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, αλλά και τη σύσκεψη που ακολούθησε στην Αθήνα, στα γραφεία του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου, οι τρεις Δήμοι ενέκριναν με αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων το καταστατικό της εταιρείας και προχωρούν πλέον στο σχεδιασμό τους που δεν είναι άλλος από διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων από διασυνοριακά ευρωπαϊκά προγράμματα.

    Οι τρεις Δήμοι της Ηλείας μέσω της αδελφοποίησής τους με ισάριθμους Δήμους της Κάτω Ιταλίας, από κοινού με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών και την Πατριαρχική Ιερά Μονή Βλατάδων, έχοντας την έμπρακτη υποστήριξη του Ηλείου Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλου και «οδηγό» τους το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο Αθηνών διεκδικούν χρηματοδοτήσεις με σκοπό να καταστήσουν την Ηλεία θρησκευτικό, περιβαλλοντολογικό, εκπαιδευτικό και φυσιολατρικό τουριστικό προορισμό, προσελκύοντας επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία -οικονομία.

    olumpia amf epeiongis 2

    ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ «ΕΠΕΙΩΝ ΓΗ» ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

    Η πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΕΠΕΙΩΝ ΓΗ» θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

    Στο πλαίσιο αυτό έχουν προγραμματισθεί τις προηγούμενες ημέρες απανωτές συσκέψεις στα Δημαρχεία Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδραβίδας Κυλλήνης τόσο για τον συντονισμό που αφορά στην αναγνώριση της «Ηλειακής Κουζίνας» όσο και με Ηλείους παραγωγούς ελαιολάδου με σκοπό τη συμμετοχή της «Επειών Γή» στην έκθεση ελαιολάδου στην Τεργέστη τον Μάρτιο του 2025.

    Επίσης θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με παραγωγούς πορτοκαλιών για ενημέρωση και την υποβολή πρότασης της «Επειών Γη» στο διασυνοριακό Projectnext-med ''CITRUSMED” από κοινού με Ισπανία , Ιταλία, Αίγυπτο, Ιορδανία, Τυνησία και Τουρκία

    Θα συζητηθούν ακόμη οι προοπτικές που διανοίγονται μέσα από τις επαφές που προγραμματίζει η «Επειών Γη» με κρατικά πανεπιστήμια της Ιταλίας με σκοπό την ανταλλαγή φοιτητών (Erasmus) και τη δυνατότητα περαιτέρω συνεργασίας

    Την Παρασκευή 24/05/2024 το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνάντηση της Αμφικτυονίας με Συλλόγους και τα Διεθνή Φεστιβάλ των Δήμων με θέμα τα δρώμενα του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στην Ηλεία από 20 μέχρι και 21 Σεπτεμβρίου 2024 με τίτλο: «Ελλάδα-Μεγάλη Ελλάδα- Ιταλία, Κοινά πολιτιστικά αντιδάνεια και προκλήσεις στη νέα χιλιετία.»

    Το Σάββατο 25 /05/ 2024 θα λάβει χώρα στην Αρχαία Ολυμπία. η πανηγυρική συνεδρίαση του πρώτου Δ.Σ. με θέμα την εκλογή Προεδρείου και την υπογραφή του καταστατικού της εταιρείας.

    Επίσης θα γίνει η παρουσίαση των πρώτων ενεργειών της εταιρείας και θα ληφθεί απόφαση για αυτές ενώ θα παραχωρηθεί συνέντευξη τύπου στα Μ.Μ.Ε. από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. όπου θα γίνει ενημέρωση και παρουσίαση των σκοπών της δημιουργίας της «Αμφικτυονίας Επειών Γή»

    Να σημειωθεί τέλος ότι με βάση το πρόγραμμα τα μέλη της «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΕΠΕΙΩΝ ΓΗ» θα πραγματοποιήσουν εθιμοτυπικές επισκέψεις στον Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανάσιο καθώς και στον Αντιπεριεφερειάρχη Ηλείας κ. Νικο Κοροβέση

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ευχαριστήριο δημάρχου Ανδραβίδας-Κυλλήνης προς την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας
    Ευχαριστήριο δημάρχου Ανδραβίδας-Κυλλήνης προς την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας

    Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας και όλη η Δημοτική Αρχή εκφράζουν τις βαθύτατες ευχαριστίες τους προς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιο Β’ καθώς και προς τα μέλη του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, για την συνεχή και σημαντικότατη αρωγή τους στο έργο της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

    Με την αμέριστη συνδρομή της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας γίνεται πράξη η κοινή προσπάθεια «προσφοράς, αλληλεγγύης και αγάπης». Ειδικά τις άγιες αυτές ημέρες, όπως και σε κάθε περίοδο εορτών, η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας προσφέρει αδιάκοπα και αθόρυβα στις Κοινωνικές Δομές του Δήμου μας, επικουρώντας στην ανακούφιση των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας.

    Η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και προσωπικά ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης, κάθε φορά που τους ζητείται, προσφέρουν απλόχερα και έμπρακτα στο κοινωνικό έργο του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

    Με την έμπρακτη και διαρκή συμπαράσταση και συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας συνεχίζουμε να κάνουμε πράξη την κοινή προσπάθεια «προσφοράς, αλληλεγγύης και αγάπης».

    Προσευχόμαστε η Ανάσταση του Θεανθρώπου να φωτίσει με αγάπη κάθε συνάνθρωπο και ευχόμαστε η αγαστή μας συνεργασία να συνεχίζει να ανακουφίζει όποιον έχει ανάγκη.

    Ευχαριστούμε από καρδιάς!

    Καλή και ευλογημένη Ανάσταση!

    Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης

    Γιάννης Λέντζας

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μεγαλοβδομαδιάτικο οδοιπορικό από τον Σύλλογο Ιεροψαλτών Ηλείας, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως
    Μεγαλοβδομαδιάτικο οδοιπορικό από τον Σύλλογο Ιεροψαλτών Ηλείας, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως
    Ένα θαυμάσιο κατανυκτικό οδοιπορικό προς το Θείο Πάθος και την Ανάσταση, εν όψει της επικείμενης εισόδου μας στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, ήταν η αξιόλογη εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Νομού Ηλείας "ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ" και "ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΚΟΥΚΟΥΖΕΛΗΣ" υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως και πραγματοποιήθηκε με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ του Β' την Τετάρτη 25 Απριλίου, το βράδυ εις τον περικαλλή Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Γαστούνης.Την εκδήλωση προλόγισαν ο Πρωτοσύγκελλος π. Φιλάρετος Σπανόπουλος και ο Αιδεσιμολογιότατος π. Γεώργιος Χαρδαβέλλας Ιερατικός Προϊστάμενος του ως άνω Ιερού Ναού, ενώ την παρουσίασε ο κ. Ιωάννης Γρηγορόπουλος Καθηγητής Θεολόγος. Την χορωδία διεύθυνε ο κ. Νικόλαος Παπαδημητρίου,Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίας Κυριακής Πύργου. Οι παρευρισκόμενοι με την πνευματική αυτή μουσική εκδήλωση με τα πολλά θεολογικά μηνύματα, μεταφέρθηκαν νοερά εις τα μεγάλα ιστορικά και κοσμοσωτήρια γεγονό­τα του Θείου Πάθους του Κυρίου μας, τα οποία καλούμαστε να βιώσουμε και να τιμή­σουμε την ερχόμενη εβδομάδα (Μεγάλη Εβδομάδα), εις τους Ιερούς Ναούς.
    Τις εγκάρδιες Συγχαρητήριες ευχές προς τους συντελεστές του οδοιπορικού προς την Μεγάλη Εβδομάδα και την θαυμάσια απόδοση των υπέροχων και κατανυκτικών Ύμνων, από τους χορωδούς με το Βυζαντινό ύφος γεμάτο συναισθήματα βαθιάς και αληθινής πίστης, εξέφρασε ο Σεπτός μας Ποιμενάρχης κ.κ. Αθανάσιος, μαζί με τις πατρικές του ευχές για Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση προς τους παρευρισκομένους φιλόμουσους Χριστιανούς. Εις το τέλος απονομέθηκαν τιμητικές πλακέτες από τον Σύλλογο Ιεροψαλτών, εις τους ευδοκίμως αποχωρίσαντες από τα Ιερά αναλογία Ιεροψάλτες κυρίους Γεώργιο Αυγουστινάτο, Νικόλαο Σαρκάβελλα, Φώτιο Ασβεστά, Νικόλαο Μόσχο και Αναστάσιο Κατσαρό. Αξίζει να αναφερθεί ότι η παραπάνω αυτή λαμπρή εκδήλωση, παρουσιάστηκε και την Δευτέρα 22 Απριλίου, εις την αίθουσα του Δημοτικού θεάτρου "ΑΣΤΡΟΝ" Λεχαινών.
    sulogos ierops odiporiko 2
    sulogos ierops odiporiko 3
    sulogos ierops odiporiko 4
    sulogos ierops odiporiko 5
    sulogos ierops odiporiko 6
    sulogos ierops odiporiko 7
    sulogos ierops odiporiko 8
    sulogos ierops odiporiko 9
    sulogos ierops odiporiko 10
    (Δελτίο Τύπου)
  • Το Θεολογικό συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας πραγματοποιήθηκε στις 9-10/03
    Το Θεολογικό συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας πραγματοποιήθηκε στις 9-10/03

    Το Σαββατοκύριακο 09/03-10/03/2024 που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε το ετήσιο Θεολογικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας το οποίο φέτος συνδιοργανώθηκε μαζί με το Παράρτημα Ν. Ηλείας της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων και ήταν αφιερωμένο σε έναν σπουδαίο ιερωμένο και ακούραστο επιστήμονα της Θεολογίας και της Ιστορίας. Πρόκειται για τον πατέρα Γεώργιο Μεταλληνό (1940-2019), Καθηγητή Θεολογικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, που επέδειξε μέγα συγγραφικό και ερευνητικό έργο, ο οποίος κατά καιρούς είχε έρθει και στην Ηλεία προσκεκλημένος. Το Συνέδριο είχε ως γενικό τίτλο: «Μία σύγχρονη Ρωμαίικης παρουσία- Πράξη και Λόγος στον βίο και την πολιτεία του π. Γεωργίου Μεταλληνού».

    Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου 9 Μαρτίου, στις 19.00, στην αίθουσα της «Θείας Οικοδομής» στην Αμαλιάδα, ενώ προηγήθηκε Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Αμαλιάδος στις 17.00. Μετά από την έναρξη των εργασιών από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανάσιο και την ανάγνωση των χαιρετισμών εκ μέρους διαφόρων φορέων, εκφωνήθηκε προλογική εισήγηση από τον Πρόεδρο του Παραρτήματος Ηλείας της Π.Ε.Θ., Θεολόγο καθηγητή και Γυμνασιάρχη κ. Παύλο Παγκράτη για τον λόγο και την σημασία του Συνεδρίου.

    Την πρώτη εισήγηση της Συνεδρίας παρουσίασε ο υιός του αειμνήστου Καθηγητή και Πανεπιστημιακός κ. Δημήτριος Μεταλληνός, ΕΔΙΠ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με θέμα «Η επαλήθευση των λόγων του μακαριστού π. Γ. Μεταλληνού».

    Ακολούθησε η εισήγηση της κ. Αθηνάς Κονταλή, Δρ Θεολογίας και διδασκούσης στο ΕΚΠΑ και το ΕΑΠ, με θέμα «Τουρκοκρατία και Ελληνική Επανάσταση στο έργο του π. Γεωργίου Μεταλληνού». Η Συνεδρία ολοκληρώθηκε με συζήτηση επί των εισηγήσεων.

    Την επομένη, Κυριακή 10 Μαρτίου 2024 τοπική εορτή των Αγίων Νεομαρτύρων Χρήστου, Πανάγου και Κανέλλου και ετέρων πεντήκοντα, των εν Γαστούνη μαρτυρησάντων 1716, το Θεολογικό Συνέδριο φιλοξενήθηκε στην πόλη της Γαστούνης. Το πρωί με την παρουσία του Μητροπολίτου Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανασίου έγινε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με χειροτονία νέου Ιερέως και Αρχιερατικό μνημόσυνο εις μνήμην του μακαριστού πατρός Γεωργίου Μεταλληνού στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Ακολούθως στην Αίθουσα του Κουρβισιάνειου Πολιτιστικού Κέντρου, στο κέντρο της Γαστούνης, φιλοξενήθηκαν οι εργασίες της δεύτερης Συνεδρίας.

    Πρώτος εισηγητής ο κ. Λέων Μπραγκ, Διδάκτωρ Θεολογίας, Αντιπρόεδρος της Π.Ε.Θ. και πνευματικό ανάστημα του π. Γεωργίου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η Ορθόδοξη Εκκλησιολογία και οι διαχριστιανικές σχέσεις κατά τον π. Γεώργιο Μεταλληνό».

    Στην συνέχεια ο Καθηγητής Θεολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Μπελέζος παρουσίασε το θέμα «Το επιστημονικό έργο του μακαριστού π. Γεωργίου Μεταλληνού», Και αυτή η Συνεδρία ολοκληρώθηκε με συζήτηση επί των εισηγήσεων και την ανάγνωση των Πορισμάτων του Συνεδρίου τα οποία και θα ανακοινωθούν λίαν συντόμως στον τοπικό Τύπο και τα Ηλεκτρονικά Μέσα.

    Ο π. Γεώργιος Μεταλληνός, μία ζωή προσφοράς στην επιστήμη και την Ορθοδοξία

    Ο Πρωτοπρεσβύτερος και Πανεπιστημιακός π. Γεώργιος Μεταλληνός γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1940, όπου τελείωσε το Γυμνάσιο (1958). Αντλώντας στοιχεία από την ιστοσελίδα Βιβλιονέτ, διαβάζουμε πως σπούδασε Θεολογία και κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά την απόλυση του από τον Στρατό (1965), διορίστηκε επιστημονικός βοηθός στην έδρα Πατρολογίας (Αθήνα). Κατά τα έτη 1969-1975 σπούδασε Θεολογία, Φιλολογία, Φιλοσοφία, Ιστορία και Κοινωνιολογία στην Δυτική Γερμανία (Bόννη και Κολωνία). Το 1971 εισήλθε στις τάξεις του Κλήρου στην Γερμανία. Ήταν Διδάκτωρ Θεολογίας στην Αθήνα και Φιλοσοφίας (Ιστορίας) στην Κολωνία. Διετέλεσε καθηγητής στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και δίδασκε «Ιστορία και Πνευματικό Βίο της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά την Μεταβυζαντινή περίοδο». Υπηρέτησε ως κληρικός στον πανεπιστημιακό Ναό Άγιος Αντύπας της Οδοντιατρικής Σχολής. Εξεδήμησε προς Κύριον στις 19 Δεκεμβρίου του 2019. Στην Ηλεία είχε βρεθεί το 1994 ως κεντρικός εισηγητής στο Θεολογικό Συνέδριο της Ι. Μητροπόλεως Ηλείας, ενώ μέχρι και το 2018 και άλλες φορές βρέθηκε στην Ηλεία για επιστημονικούς λόγους.

    Έγραψε άνω των 40 βιβλίων. Μερικά από αυτά είναι : Δοκίμια ορθόδοξης μαρτυρίας, Πηγές εκκλησιαστικής ιστορίας, Εκκλησία και πολιτεία στην ορθόδοξη παράδοση, Πολιτική και Θεολογία, Ελληνισμός και Ορθοδοξία, Η θεολογική μαρτυρία της εκκλησιαστικής λατρείας, Παράδοση και αλλοτρίωση, Τουρκοκρατία.

    theolog sunedrio im 2

    theolog sunedrio im 3

    theolog sunedrio im 5

    theolog sunedrio im 4

    theolog sunedrio im 6

    theolog sunedrio im 7

    theolog sunedrio im 8

    theolog sunedrio im 9

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch