Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2024 19:36

Το Θεολογικό συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας πραγματοποιήθηκε στις 9-10/03

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Το Σαββατοκύριακο 09/03-10/03/2024 που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε το ετήσιο Θεολογικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας το οποίο φέτος συνδιοργανώθηκε μαζί με το Παράρτημα Ν. Ηλείας της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων και ήταν αφιερωμένο σε έναν σπουδαίο ιερωμένο και ακούραστο επιστήμονα της Θεολογίας και της Ιστορίας. Πρόκειται για τον πατέρα Γεώργιο Μεταλληνό (1940-2019), Καθηγητή Θεολογικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, που επέδειξε μέγα συγγραφικό και ερευνητικό έργο, ο οποίος κατά καιρούς είχε έρθει και στην Ηλεία προσκεκλημένος. Το Συνέδριο είχε ως γενικό τίτλο: «Μία σύγχρονη Ρωμαίικης παρουσία- Πράξη και Λόγος στον βίο και την πολιτεία του π. Γεωργίου Μεταλληνού».

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου 9 Μαρτίου, στις 19.00, στην αίθουσα της «Θείας Οικοδομής» στην Αμαλιάδα, ενώ προηγήθηκε Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Αμαλιάδος στις 17.00. Μετά από την έναρξη των εργασιών από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανάσιο και την ανάγνωση των χαιρετισμών εκ μέρους διαφόρων φορέων, εκφωνήθηκε προλογική εισήγηση από τον Πρόεδρο του Παραρτήματος Ηλείας της Π.Ε.Θ., Θεολόγο καθηγητή και Γυμνασιάρχη κ. Παύλο Παγκράτη για τον λόγο και την σημασία του Συνεδρίου.

Την πρώτη εισήγηση της Συνεδρίας παρουσίασε ο υιός του αειμνήστου Καθηγητή και Πανεπιστημιακός κ. Δημήτριος Μεταλληνός, ΕΔΙΠ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με θέμα «Η επαλήθευση των λόγων του μακαριστού π. Γ. Μεταλληνού».

Ακολούθησε η εισήγηση της κ. Αθηνάς Κονταλή, Δρ Θεολογίας και διδασκούσης στο ΕΚΠΑ και το ΕΑΠ, με θέμα «Τουρκοκρατία και Ελληνική Επανάσταση στο έργο του π. Γεωργίου Μεταλληνού». Η Συνεδρία ολοκληρώθηκε με συζήτηση επί των εισηγήσεων.

Την επομένη, Κυριακή 10 Μαρτίου 2024 τοπική εορτή των Αγίων Νεομαρτύρων Χρήστου, Πανάγου και Κανέλλου και ετέρων πεντήκοντα, των εν Γαστούνη μαρτυρησάντων 1716, το Θεολογικό Συνέδριο φιλοξενήθηκε στην πόλη της Γαστούνης. Το πρωί με την παρουσία του Μητροπολίτου Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανασίου έγινε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με χειροτονία νέου Ιερέως και Αρχιερατικό μνημόσυνο εις μνήμην του μακαριστού πατρός Γεωργίου Μεταλληνού στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Ακολούθως στην Αίθουσα του Κουρβισιάνειου Πολιτιστικού Κέντρου, στο κέντρο της Γαστούνης, φιλοξενήθηκαν οι εργασίες της δεύτερης Συνεδρίας.

Πρώτος εισηγητής ο κ. Λέων Μπραγκ, Διδάκτωρ Θεολογίας, Αντιπρόεδρος της Π.Ε.Θ. και πνευματικό ανάστημα του π. Γεωργίου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η Ορθόδοξη Εκκλησιολογία και οι διαχριστιανικές σχέσεις κατά τον π. Γεώργιο Μεταλληνό».

Στην συνέχεια ο Καθηγητής Θεολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Μπελέζος παρουσίασε το θέμα «Το επιστημονικό έργο του μακαριστού π. Γεωργίου Μεταλληνού», Και αυτή η Συνεδρία ολοκληρώθηκε με συζήτηση επί των εισηγήσεων και την ανάγνωση των Πορισμάτων του Συνεδρίου τα οποία και θα ανακοινωθούν λίαν συντόμως στον τοπικό Τύπο και τα Ηλεκτρονικά Μέσα.

Ο π. Γεώργιος Μεταλληνός, μία ζωή προσφοράς στην επιστήμη και την Ορθοδοξία

Ο Πρωτοπρεσβύτερος και Πανεπιστημιακός π. Γεώργιος Μεταλληνός γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1940, όπου τελείωσε το Γυμνάσιο (1958). Αντλώντας στοιχεία από την ιστοσελίδα Βιβλιονέτ, διαβάζουμε πως σπούδασε Θεολογία και κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά την απόλυση του από τον Στρατό (1965), διορίστηκε επιστημονικός βοηθός στην έδρα Πατρολογίας (Αθήνα). Κατά τα έτη 1969-1975 σπούδασε Θεολογία, Φιλολογία, Φιλοσοφία, Ιστορία και Κοινωνιολογία στην Δυτική Γερμανία (Bόννη και Κολωνία). Το 1971 εισήλθε στις τάξεις του Κλήρου στην Γερμανία. Ήταν Διδάκτωρ Θεολογίας στην Αθήνα και Φιλοσοφίας (Ιστορίας) στην Κολωνία. Διετέλεσε καθηγητής στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και δίδασκε «Ιστορία και Πνευματικό Βίο της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά την Μεταβυζαντινή περίοδο». Υπηρέτησε ως κληρικός στον πανεπιστημιακό Ναό Άγιος Αντύπας της Οδοντιατρικής Σχολής. Εξεδήμησε προς Κύριον στις 19 Δεκεμβρίου του 2019. Στην Ηλεία είχε βρεθεί το 1994 ως κεντρικός εισηγητής στο Θεολογικό Συνέδριο της Ι. Μητροπόλεως Ηλείας, ενώ μέχρι και το 2018 και άλλες φορές βρέθηκε στην Ηλεία για επιστημονικούς λόγους.

Έγραψε άνω των 40 βιβλίων. Μερικά από αυτά είναι : Δοκίμια ορθόδοξης μαρτυρίας, Πηγές εκκλησιαστικής ιστορίας, Εκκλησία και πολιτεία στην ορθόδοξη παράδοση, Πολιτική και Θεολογία, Ελληνισμός και Ορθοδοξία, Η θεολογική μαρτυρία της εκκλησιαστικής λατρείας, Παράδοση και αλλοτρίωση, Τουρκοκρατία.

theolog sunedrio im 2

theolog sunedrio im 3

theolog sunedrio im 5

theolog sunedrio im 4

theolog sunedrio im 6

theolog sunedrio im 7

theolog sunedrio im 8

theolog sunedrio im 9

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2024 18:52

Σχετικά Άρθρα

  • 39ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας στην Αρχαία Ολυμπία
    39ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας στην Αρχαία Ολυμπία

    Από 1 έως 3 Νοεμβρίου στις εγκαταστάσεις της ΔΟΑ

    Το 39ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας, με θέμα «Η πορεία των Μαθηματικών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα: Θεμέλια και σύγχρονες κατευθύνσεις», θα λάβει χώρα για πρώτη φορά στον Νομό Ηλείας, στην Αρχαία Ολυμπία στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, από Παρασκευή 1-11-2024 έως και την Κυριακή 3-11-2024.

    Θεματικές Ενότητες:

    1. Σύγχρονες κατευθύνσεις και προκλήσεις για τη μαθηματική εκπαίδευση όλων των βαθμίδων.
    2. Σύγχρονες κατευθύνσεις στη μαθηματική έρευνα.
    3. Ο ρόλος των προβλημάτων στη μαθηματική έρευνα και την εκπαίδευση.
    4. Η αξιοποίηση της ιστορίας των μαθηματικών στην εκπαίδευση όλων των βαθμίδων.

    Το Συνέδριο απευθύνεται σε:

    1. Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης

    2. Διευθυντές των Διευθύνσεων Α/θμιας Εκπ/σης

    3. Διευθυντές των Δ/νσεων Δ/θμιας Εκπ/σης

    4. Συμβούλους Εκπαίδευσης Α/θμιας Εκπ/σης

    5. Συμβούλους Εκπαίδευσης Δ/θμιας Εκπ/σης κλάδου ΠΕ03

    6. Συμβούλους του ΙΕΠ κλάδου ΠΕ03

    7. Εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ70 & ΠΕ03 με την ακόλουθη εκπροσώπηση

    α) Έναν (01) εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ03 και έναν (01) εκπαιδευτικό ΠΕ70 από κάθε σχολείο των Δ.Δ.Ε. και Δ.Π.Ε του Νομού Ηλείας και των όμορων Νομών Αρκαδίας, Αχαΐας και Μεσσηνίας. Σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι από κάθε σχολείο είναι περισσότεροι του ενός, θα προτιμηθούν μέλη της Μαθηματικής Εταιρείας. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να διενεργηθεί κλήρωση στη σχολική μονάδα.

    β) Δύο (02) εκπαιδευτικούς ΠΕ70 και τέσσερεις (04) εκπαιδευτικούς ΠΕ03 από κάθε μία από τις Δ.Π.Ε και Δ.Δ.Ε. που εδρεύουν εκτός των προαναφερθέντων νομών.

    sun mathimatika olumpia 2

    Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία στα τηλέφωνα: 2103616532 & 2103617784 ή/και να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της: www.hms.gr.

    Σημειώνεται ότι η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ) έχει ιστορία 100 ετών. Ιδρύθηκε το 1918 στην Αθήνα και σήμερα έχει παραρτήματα στους περισσότερους Νομούς της χώρας, ενώ αναπτύσσει πολύπλευρη δραστηριότητα. Η λειτουργία της βασίζεται στην εθελοντική προσφορά των μελών της, της διοίκησής της, των δεκάδων μελών της εταιρείας που στελεχώνουν τις επιτροπές εργασίας στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις αλλά και όλων των υπόλοιπων μελών της που συνεισφέρουν κατά περίπτωση.

    Σκοπός της ΕΜΕ είναι η προαγωγή και η διάδοση των διαφόρων κλάδων της Μαθηματικής Επιστήμης. Ο σκοπός αυτός επιτυγχάνεται μέσα από σειρά στόχων που έχουν τεθεί και που είναι σε γενικές γραμμές οι εξής:

    • η πρόοδος της Επιστήμης των Μαθηματικών,
    • η ανάπτυξη της ελεύθερης ανταλλαγής των πληροφοριών μεταξύ των μαθηματικών, των επιστημόνων και της κοινωνίας,
    • η ανάπτυξη και η συντήρηση της επιστημονικής ακεραιότητας και η βελτίωση των δυνατοτήτων των μελών της,
    • η ουσιαστική και συνεχής βελτίωση της μαθηματικής εκπαίδευσης και η πρόοδος της γενικής εκπαίδευσης,
    • η προσέγγιση του Έλληνα μαθηματικού, η ενημέρωσή του για κάθε πρόσφατη πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας και η προσφορά πρακτικής βοήθειας σε θέματα που τον αφορούν κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής, εκπαιδευτικής και διδακτικής εργασίας του.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κασσελάκης: Αν χάσει στο συνέδριο, θα αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ
    Κασσελάκης: Αν χάσει στο συνέδριο, θα αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ

    Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για εγγραφή νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ, που θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στις εκλογές ανάδειξης των αντιπροσώπων στο συνέδριο. Παράλληλα ο Στέφανος Κασσελάκης υποδαυλίζει την ένταση με την Κουμουνδούρου, ενώ προαναγγέλλει την έξοδό του εάν «αποδειχτεί πως δεν υπάρχει δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ».

    Χτίζει την ένταση ο Κασσελάκης

    Στην Κουμουνδούρου δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής ιδιαίτερη κινητικότητα στην εγγραφή νέων μελών είτε ηλεκτρονικά είτε στις Οργανώσεις Μελών. Έτσι, αρκετοί θεωρούν πως η κίνηση Κασσελάκη να δημιουργήσει την δική του προσωπική πλατφόρμα δεν προκάλεσε κάποιο «ρεύμα», παρά μόνον συγκέντρωσε στοιχεία υποστηρικτών του που στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν ήδη μέλη του κόμματος, ώστε να προετοιμάσει καλύτερα τις επόμενες κινήσεις του.

    Ήδη ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ζητήσει από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που τον στηρίζουν να έχουν στραμμένο στο βλέμμα τους στις εκλογές των αντιπροσώπων, που θα διεξαχθούν το διήμερο 2 και 3 Νοεμβρίου στις Οργανώσεις Μελών ανά την επικράτεια. Το στρατόπεδο Κασσελάκη δεν αποπνέει πλέον βεβαιότητα πως κατέχει τους συσχετισμούς του συνεδρίου, για αυτό και ο ίδιος σε κάθε συνέντευξή του αφήνει να εννοηθεί πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να αποκλείσει υποψηφίους ή να μην εγκρίνει εκλεγμένους αντιπροσώπους. Παράλληλα, εκτοξεύει κατηγορίες προς την Κουμουνδούρου περί αντιδημοκρατικών πρακτικών, επαναλαμβάνοντας διαρκώς το μότο «να επαναφέρουμε τη νομιμότητα στον ΣΥΡΙΖΑ».

    Υπό ποιες συνθήκες θα φύγει ο Κασσελάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ;

    Στο προσεχές έκτακτο συνέδριο ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να ζητήσει την ανατροπή της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής για την αποπομπή του, να εγκριθεί από το συνεδριακό σώμα η υποψηφιότητά του και να ψηφιστεί νέα Κεντρική Επιτροπή την ίδια ημέρα που θα εκλεγεί ο επόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό τον σκοπό κραδαίνει την απόφαση που έλαβαν πιστά σε αυτόν μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας, σύμφωνα με τα οποία το συνέδριο έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει οποιαδήποτε απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

    Εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του Στέφανου Κασσελάκη, τότε ο ίδιος και η ομάδα του έχουν ήδη προλειάνει το έδαφος ώστε να αναπτυχθεί φημολογία πως το αρνητικό αποτέλεσμα οφείλεται σε αντιδημοκρατικές πρακτικές. Με άλλα λόγια, διαφαίνεται πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα και θα αποχωρήσει από το κόμμα.

    Ο ίδιος άλλωστε στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ διευκρίνισε υπό ποιες προϋποθέσεις θα αποχωρήσει: «Η πρόθεσή μου είναι να μείνω στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό βασίζεται στο εάν η διαδικασία του συνεδρίου είναι δημοκρατική. Δηλαδή, αν φανεί ότι το κόμμα έχει έλλειμμα δημοκρατικότητας, ότι ο τρόπος με τον οποίο αυτή η περιβόητη επιτροπή νομιμοποίησης συνέδρων θα αποκλείει μέλη ή αν υπάρχουν τεράστια έλλειψη στο μητρώο μελών, τότε θα πρέπει να συζητήσουμε για το πώς εκφράζεται η βάση αποτελεσματικά».

    «Δεν αρέσει στον Κασσελάκη η δημοκρατία» λέει η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ

    Στην άλλη πλευρά, η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε χτες στην αντεπίθεση απαντώντας στον έκπτωτο πρόεδρο του κόμματος για τα όσα δηλώνει σε συνεντεύξεις και ομιλίες του. «Η Κ.Ε. για τον κύριο Κασσελάκη ήταν απολύτως νομιμοποιημένη αρχές Σεπτεμβρίου και την καλούσε να κάνει πρόταση μομφής και μόλις υπήρξε άρση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του, άρχισε να την προσβάλλει, όπως και όλα τα όργανα του κόμματος» ανέφεραν κύκλοι της καταλογίζοντας στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως «τέτοια είναι η δυσανεξία του για τις συλλογικές διαδικασίες, που αμφισβητεί τη δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ».

    «Στη Δημοκρατία υπάρχουν κανόνες, πλειοψηφίες, μειοψηφίες και αποτελέσματα συλλογικών διαδικασιών τα οποία δεν θέλει να αποδεχθεί ο Στέφανος Κασσελάκης. Αυτό έκανε με την Κ.Ε., αυτό προαναγγέλλει ότι θα κάνει και με το Συνέδριο αν δεν του αρέσουν τα αποτελέσματα αφήνοντας πρωτοφανή και απαράδεκτα υπονοούμενα ότι θα γίνει νοθεία στις εκλογές των συνέδρων, από την Επιτροπή Νομιμοποίησης» συνέχισαν οι ίδια πηγές. Τον κατηγόρησαν δε πως «έχει έτοιμο το ΙΧ κόμμα του, με πολυτελή γραφεία και ιστοσελίδα» και πως «κινείται πλέον ανοιχτά αντιπαραθετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, επιδιδόμενος σε έναν πόλεμο φθοράς, λάσπης και συκοφαντιών».

    Όσον αφορά πάντως την Επιτροπή Δεοντολογίας, τα πέντε μέλη που απέστειλαν επιστολή στην γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγκου, ξεκαθαρίζουν πως η Επιτροπή ούτε απαρτία είχε ούτε είναι αρμόδια να αποφανθεί για την ερμηνεία του καταστατικού. Γεγονός που δείχνει πως ο διχασμός στον ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει το μη παρέκει, επηρεάζοντας κάθε δομή και λειτουργία της Κουμουνδούρου.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ο Δήμος Πύργου κατέθεσε αίτημα στην ΠΟΣΕΑ για την διοργάνωση του συνεδρίου της Αμφικτιονίας το 2026
    Ο Δήμος Πύργου κατέθεσε αίτημα στην ΠΟΣΕΑ για την διοργάνωση του συνεδρίου της Αμφικτιονίας το 2026

    Τελετή λήξης της 22η Λαμπαδηδρομίας Εθελοντών Αιμοδοτών στην Σπάρτη

    Αίτημα κατάθεσε ο Δήμος Πύργου, κατά την διάρκεια του 34ου συνεδρίου Αμφικτιονίας που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών στη Σπάρτη το τριήμερο Παρασκευής-Σάββατου-Κυριακής (18-19-20/10/24), το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, για τη ανάληψη της διοργάνωσης του 36ου το 2026.

    Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Νεολαίας και Αθλητισμού κ Βασίλης Λιακόπουλος που εκπροσώπησε τον Δήμο στο συνέδριο, με την σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου Πύργου κ. Στάθη Καννή, κατέθεσε το αίτημα μαζί με τους ιατρούς του Σταθμού Αιμοδοσίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΕΑ, το οποίο θα εξεταστεί το 2025 στην Ξάνθη .

    Στο συνέδριο τέθηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με πρακτικές προσέλκυσης νέων αιμοδοτών και τις εξελίξεις στην αιμοδοσία από διακεκριμένους επιστήμονες και έμπειρα στελέχη των Εθελοντικών Συλλόγων Αιμοδοσίας.

    Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η εισήγηση του προέδρου του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας κ. Παναγιώτη Κατσίβελα, ο οποίος παρουσίασε απολογιστικά στοιχεία για την αιμοδοσία και την υλοποίηση του νέου σχεδιασμού διαχείρισης του αίματος στο Ν. Αττικής, καθώς και του Επισκέπτη Υγείας του Ε.ΚΕ.Α. κ. Ευάγγελου Αγγελακόπουλου, που ανέπτυξε παλιές και νέες τεχνικές προσέλκυσης εθελοντών αιμοδοτών.

    Στην τελετή λήξης της Λαμπαδηδρομίας που πραγματοποιήθηκε στη Σπάρτη, έλαβαν μέρος Αιμοδοτικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι έχουν διοργανώσει λαμπαδηδρομίες στις περιοχές που δραστηριοποιούνται. Ανάμεσά τους και ο δικός μας Σύλλογος Αμπελώνα -Κουζουλίου με την πρόεδρό της κ. Φανή Ζαχιώτη.

    Στη Λαμπαδηδρομία αλλά και στο συνέδριο από τον Δήμο συμμετείχε επίσης και ο κ. Σταύρος Τσιπολίτης του Γραφείου Εθελοντισμού, ο Σταθμός αιμοδοσίας του Γ.Ν. Ηλείας με τις ιατρούς κ. Κωνσταντίνα Πανέτα και κ. Έλσα Ζαχαριαδάκη, το νοσηλευτικό προσωπικό του Σταθμού και η επισκέπτρια Υγείας του Κ.Υ. Γαστούνης κ. Φανή Μάντη.

    dimos sun sparti 34 2

    dimos sun sparti 34 3

    dimos sun sparti 34 4

    dimos sun sparti 34 5

    dimos sun sparti 34 6

    (Δελτίο Τύπου)

  • Νέα Αριστερά: 150 εκδηλώσεις στο δρόμο προς το ιδρυτικό συνέδριο του Νοεμβρίου
    Νέα Αριστερά: 150 εκδηλώσεις στο δρόμο προς το ιδρυτικό συνέδριο του Νοεμβρίου

    Σε σειρά ανοιχτών εκδηλώσεων και συνεδριάσεων οργανώσεων με επίκεντρο το Κείμενο των Θέσεών της προχωρά η Νέα Αριστερά, η οποία θα πραγματοποιήσει το ιδρυτικό της συνέδριο το διάστημα 7 με 10 Νοεμβρίου.

    Προσυνεδριακές εκδηλώσεις με συμμετέχοντες από την ευρύτερη Αριστερά

    Με το συνέδριο η Νέα Αριστερά θα συγκροτηθεί πλέον ως κόμμα, με ανανεωμένα όργανα και δομές, ευελπιστώντας να επεκτείνει τις δραστηριότητές της πιο συγκροτημένα και πέρα από τον ήδη υπάρχοντα κοινοβουλευτικό σχηματισμό. Ήδη προγραμματίζονται πάνω από 150 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος, ενώ σε αυτές τις προσυνεδριακές εκδηλώσεις συμμετέχουν και πρόσωπα εκτός του κόμματος, γεγονός που «αποδεικνύει τον ανοιχτό χαρακτήρα της διαδικασίας». Μέχρι τώρα έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις με τη συμμετοχή της Έφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα καθώς και μια «συνάντηση» του Πέτρου Παπακωνσταντίνου και του Κώστα Παπαδάκη με τον Κωστή Καρπόζηλο στην Κυψέλη.

    Κριτική για τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτοκριτική για την Αριστερά στο Κείμενο Θέσεων

    Μέσα από το Κείμενο των Θέσεων η Νέα Αριστερά στοχεύει να προχωρήσει σε μια κριτική και αυτοκριτική αποτίμηση της πορείας της Αριστεράς τόσο για την περίοδο 2014-2024, όσο και πιο συγκεκριμένα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κρίση που πέρασε το 2023. Τότε, όπως λένε κομματικές πηγές, «αποχώρησαν βουλευτές, στελέχη και μέλη που αντιτάχθηκαν στα συμπτώματα εκφυλισμού και πολιτικής παρακμής του κόμματος», ενώ «ο απεγκλωβισμός από τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρήθηκε αναγκαίος, ηθικά επιβεβλημένος και στρατηγικά ορθός για την προοπτική της Αριστεράς».

    Στο Κείμενο επισημαίνεται μάλιστα πως «η συμμαχία που συγκροτήθηκε γύρω από τον Στέφανο Κασσελάκη επικράτησε υπέρ μιας διεύρυνσης προς ένα ασαφές “κέντρο” και αποκόπηκε από τα ριζοσπαστικά τμήματα της κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα η τοξικότητα και οι συκοφαντίες προς όσους επέκριναν την ηγεσία εντάθηκαν».

    Τέλος, το κείμενο επιρρίπτει ευθύνες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν έθεσε τους απαραίτητους ελέγχους και αντίβαρα πριν από την αποδοχή της υποψηφιότητας Κασσελάκη. «Η εκλογή του θεωρείται το ακραίο σύμπτωμα μιας υποβόσκουσας κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το λάθος της προτεραιότητας στην εκλογή προέδρου πριν από το συνέδριο υπογραμμίζεται ως κρίσιμο σημείο αποτυχίας του κόμματος» αναφέρουν πηγές της Νέας Αριστεράς.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Κασσελάκης: «Υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για το Συνέδριο» - Τα τέσσερα που θέτει στην Πολιτική Γραμματεία
    Κασσελάκης: «Υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για το Συνέδριο» - Τα τέσσερα που θέτει στην Πολιτική Γραμματεία

    Νέα ανακοίνωση εξέδωσε το γραφείο του Στέφανου Κασσελάκη, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα» αναφορικά με το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θέτοντας 4 ερωτήματα προς την Πολιτική Γραμματεία.

    Στην ανακοίνωση υποστηρίζει ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζεται να διεξαχθεί σε νυχτερινό κέντρο, χώρο ακατάλληλο καθώς ήταν κλειστός για 4 χρόνια.

    Αναφέρει η ανακοίνωση:

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία βρίσκεται σε μια κρίσιμη περίοδο, με το συνέδριο να έχει αναβληθεί ήδη μία φορά και να σχεδιάζεται να διεξαχθεί σε κέντρο νυχτερινής διασκέδασης που είναι κλειστό για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Τούτων δοθέντων, υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα που αφορούν το επικείμενο συνέδριο, τα οποία χρήζουν άμεσης απάντησης:

    •? ?Ποιες ακριβώς ενέργειες έχουν γίνει για την αναζήτηση χώρου διεξαγωγής του συνεδρίου και πότε ξεκίνησαν;
    •? ?Υπάρχει σύμβαση μίσθωσης χώρου;
    •? ?Ποια εταιρεία έχει αναλάβει τη διαδικασία των εκλογών;
    •? ?Γιατί δεν έχει ανοίξει ακόμη η καμπάνια για το συνέδριο;

    Και καταλήγει: «Η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι καθοριστική για τη διασφάλιση της εμπιστοσύνης και της συμμετοχής των μελών του κόμματος».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης, Χ. Μπονάνος στο 3ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Νοσηλευτικής
    Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης, Χ. Μπονάνος στο 3ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Νοσηλευτικής

    Στο 3ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Νοσηλευτικής του Τομέα Φοιτητών του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδας (Ε.Σ.Ν.Ε.), παραβρέθηκε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Χαράλαμπος Μπονάνος.

    Το συνέδριο που ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, διεξήχθη στους χώρους του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στην Πάτρα, κατά το τριήμερο 10, 11 και 12 Οκτωβρίου 2024, με τη συμμετοχή πλήθους φοιτητών Νοσηλευτικών Σχολών, αλλά και άλλων επαγγελματιών υγείας. Το πρόγραμμά του περιελάμβανε διαλέξεις, στρογγυλές τράπεζες, προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις, καθώς και κλινικά φροντιστήρια, προσαρμοσμένα στη σύγχρονη νοσηλευτική εποχή.

    Ο κ. Μπονάνος κατά το χαιρετισμό του τόνισε: «Οι υπηρεσίες της Υγείας αποτελούν μια συνεχή πρόκληση και ουσιαστικά αποτελούν μέτρο προόδου για κάθε κοινωνία. Ως Περιφερειακή Αρχή αναγνωρίζοντας πλήρως ότι πρωταρχική ανάγκη για την παροχή υψηλών υπηρεσιών υγείας από τους νοσηλευτές μας αποτελεί η ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας, εξασφαλίσαμε τα τελευταία χρόνια σχεδόν 60 εκ. ευρώ από τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους της ΠΔΕ, για την ενίσχυση των υγειονομικών μονάδων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Με δεδομένο ότι ο νοσηλευτής αποτελεί σημαντικό πυλώνα στήριξης του συστήματος υγείας και παράγοντα φροντίδας και ανακούφισης για τον ασθενή, θεωρώ χρέος μου να εκφράσω τις ευχαριστίες όλων μας σε εσάς που θα πάρετε αύριο τη σκυτάλη από τους νοσηλευτές που ήδη υπηρετούν το σύστημα υγείας της χώρας μας, για την επιθυμία σας να το στηρίξετε και να το εξελίξετε διατηρώντας το σε υψηλό επίπεδο. Σας έχουμε ανάγκη!»

    (Δελτίο Τύπου)

  • Νέα Αριστερά: Στην τελική ευθεία για το πρώτο συνέδριο του κόμματος - «Διάλογος, αντιπαράθεση, σύνθεση»
    Νέα Αριστερά: Στην τελική ευθεία για το πρώτο συνέδριο του κόμματος - «Διάλογος, αντιπαράθεση, σύνθεση»

    Αργά το απόγευμα της Κυριακής ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εργασίες του Πανελλαδικού Μεταβατικού Συντονιστικού της Νέας Αριστεράς.

    Με το βλέμμα στραμμένο στο Πρώτο Συνέδριο της Νέας Αριστεράς 7-10 Νοεμβρίου στο ΣΕΦ παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν σε βάθος το κείμενο θέσεων και το καταστατικό. Ο διάλογος ήταν πλούσιος και γόνιμος στον οποίο κατατέθηκαν όλες οι απόψεις.

    Αύριο, Δευτέρα, τα μέλη του Πανελλαδικού Συντονιστικού θα ψηφίσουν ηλεκτρονικά τις τροπολογίες που κατατέθηκαν και παρουσιάστηκαν αναλυτικά σήμερα. Σκοπός της διαδικασίας είναι να μην ακολουθηθεί μια λογική fast track αλλά οι όποιες προσθήκες ή αλλαγές να εγκριθούν με τα στελέχη να έχουν πλήρη εικόνα και γνώση των κειμένων. Μετά την διαδικασία των τροπολογιών θα προκύψουν τα τελικά κείμενα τόσο για τις θέσεις όσο και για το καταστατικό τα οποία θα πάνε προς τελική έγκριση στο συνέδριο, θα αποτελέσουν την βάση του προσυνεδριακού διαλόγου που θα ξεκινήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες.

    Θετική διέξοδος στις καταστροφικές πολιτικές της δεξιάς

    Ο Αλέξης Χαρίτσης στην εισηγητική του ομιλία περιέγραψε τον στόχο του Πρώτου Συνεδρίου της Νεάς Αριστεράς επιμένοντας στην ανάγκη της ανανέωσης: ένα συνέδριο διαλόγου, αντιπαράθεσης, σύνθεσης με αποκλειστικό γνώμονα πώς την επόμενη μέρα η Αριστερά στη χώρα μας να υπερβεί την ιστορική της κρίση και να αποτελέσει τη θετική διέξοδο στις καταστροφικές πολιτικές της Δεξιάς.

    Ένα συνέδριο ουσιαστικής ανανέωσης σε όλα τα επίπεδα, το οποίο θα αντικαταστήσει τα μεταβατικά όργανα και σχήματα με τα οποία δουλέψαμε όλο αυτό το διάστημα με εκλεγμένες και δημοκρατικά ελεγχόμενες δομές ενός σύγχρονου κόμματος της Αριστεράς. Ένα συνέδριο τέλος, το οποίο θα λειτουργήσει ως ανοιχτή πρόσκληση στους χιλιάδες ανένταχτους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες που, είτε μας ψήφισαν, είτε όχι στις Ευρωεκλογές, νιώθουν την ανάγκη μιας ριζικής νέας αρχής.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Διεθνές Συνέδριο του ΠΣΑΤ για την τεχνητή νοημοσύνη στην Αρχαία Ολυμπία
    Διεθνές Συνέδριο του ΠΣΑΤ για την τεχνητή νοημοσύνη στην Αρχαία Ολυμπία

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 11ο Διεθνές Αθλητικό Σχολείο που διοργάνωσε στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου σε συνεργασία με το Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας.

    Το πρόγραμμα των εργασιών ήταν υψηλού επιστημονικού επιπέδου με εισηγητές καθηγητές Πανεπιστημίων, ανθρώπους του αθλητισμού, απόφοιτους φυσικής αγωγής, στελέχη αυτοδιοίκησης, ομοσπονδιών και αθλητικών συντακτών.

    Τις εργασίες του συνεδρίου που διήρκεσε από τις 4 μέχρι τις 6 Οκτωβρίου τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Άρης Παναγιωτόπουλος, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Σωτήρης Τριανταφύλλου, ο πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Θέμης Μπερεδήμας ο Πρόεδρος των αθλητικών συντακτών Κύπρου Ηρόδοτος Μιλτιάδους ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνιος Αυγερινός. Στην εναρκτήρια συνεδρίαση εκ μέρους της ΕΣΗΕΠΗΝ και του ΤΕΑΣ, παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του ΤΕΑΣ Θαν. Μπαμπανέβας, Κων. Θεοδωρόπουλος.

    Επίσης χαιρετισμό απέστειλαν η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΕ Μανώλης Κολυμπάδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Εξυπηρέτησης του πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Θεόδωρος Βασιλόπουλος.

    Τους συμμετέχοντες, όπως οι βετεράνοι αθλητικοί συντάκτες Γιάννης Θεοδωρακόπουλος πρώην πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Γιάννης Μαμουζέλος,

    Θοδωρής Κοτσώνης, Μάνος Σταραμόπουλος, Αλέκος Θεοφιλόπουλος, Κων. Χατζηδημητρίου, Νίκος Ταώνης, Ζέτα Θεοδωρακοπούλου, Κώστας Λαμπρόπουλος, Αγγελική Βύζικα καλωσόρισε ο Πρόεδρος του ΠΣΑΤ Βαγγέλης Ιωάννου, ο οποίος αναφέρθηκε στο σημαντικό θεσμό που έχει καθιερώσει ο ΠΣΑΤ για την επιμόρφωση των αθλητικών συντακτών, αλλά και όλων όσων συμμετέχουν σε διοικητικές θέσεις του αθλητισμού.

    Οι κύριες θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν ήταν:

    -Η «εισβολή» της τεχνητής νοημοσύνης στη ζωή του ανθρώπου, αλλά και στη δημοσιογραφία.

    -Τα ισχυρά μηνύματα των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2024.

    -Η αθλητική δημοσιογραφία στην Ελλάδα στην εποχή των new media.

    -Οι δομικές αλλαγές στις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA.

    -Το ευρωπαϊκό μπάσκετ του μέλλοντος.

    -Οι προεκτάσεις του αθλητισμού στην κοινωνία.

    Ο Γιάννης Μαμουζέλος και Θοδωρής Κοτσώνης εμφανώς συγκινημένοι αναφέρθηκαν στην τραγική απώλεια του αείμνηστου αγαπητού συναδέλφου Παύλου Γερακάρη, ο οποίος με το ήθος και την ευπρέπεια του λόγου του τίμησε την αθλητική δημοσιογραφία.

    Ο Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος

    Ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία του Προέδρου της ΕΟΕ, των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών και μέλους της ΔΟΕ Σπύρου Καπράλου, ο οποίος μάλιστα απάντησε και σε πολλές ερωτήσεις.

    Ο Αιμίλιος Περδικάρης

    Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του Συνεδρίου, στη διαδικτυακή σύνδεση με τη Ρώμη στο πλαίσιο της ενότητας της «τεχνητής νοημοσύνης», έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ Αιμίλιος Περδικάρης εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Δημοσίων Πρακτορείων Ειδήσεων, που απαρτίζεται από 32 χώρες.

    Χαιρετισμοί Θαν. Μπαμπανέβα, Κων. Θεοδωρόπουλου

    Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΤΕΑΣ Θαν. Μπαμπανέβας τόνισε τα εξής:

    Μια ιδιαίτερα επαινετή πρωτοβουλία, με περιεχόμενο υψηλού επιπέδου, παίρνει και φέτος σάρκα και οστά στη μήτρα του Ολυμπισμού, από τον πάντα δραστήριο Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου. Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στους σκαπανείς αυτής της προσπάθειας για την ανάδειξη του ευ αγωνίζεσθαι σε μια εποχή που μαύρα γεωπολιτικά σύννεφα με σάλπισμα πολέμου απειλούν ολόκληρη την ανθρωπότητα. Το γενικότερο αυτό κλίμα έχει αναμφίβολα και μοιραία επηρεάσει την καθημερινότητα και στη χώρα μας καθώς σε πολλές εκφάνσεις της ζωή μας επικρατεί ατμόσφαιρα ζόφου από τη βία που δυστυχώς διαπερνά ολοένα και περισσότερο ότι πιο αγνό, ελπιδοφόρο και παρήγορο έχει απομείνει την ελληνική νεολαία.

    Γι’ αυτό και ο θεσμός του διεθνούς αθλητικού συνεδρίου που διοργανώνει για 11η συνεχή χρονιά ο ΠΣΑΤ, έχει βαρύνουσα σημασία και αξία, καθώς λειτουργεί ως ανάχωμα σ΄ αυτή τη φρενήρη επιθετικότητα και την αμφισβήτηση πανανθρώπινων οραμάτων και ιδανικών.

    Κυρίες και Κύριοι

    Οι αθλητικοί συντάκτες με το κύρος και την υπευθυνότητα που επιδεικνύουν, επιδιώκουν ν’ αφυπνίσουν όσους διοικητικά ασχολούνται με το ευαίσθητο κομμάτι της ευγενούς άμιλλας. Ανοίγουν δρόμους με βάση την εξελικτική πορεία της επιστήμης προς μια άλλη θεώρηση των πραγμάτων και δίνουν υγιή διέξοδο στους νέους που περιστοιχίζονται από τους γνωστούς κινδύνους που οδηγούν στην κοινωνική απομόνωση και την περιθωριοποίηση.

    Ως επαγγελματίες συντάκτες της περιφερειακής Ελλάδας μέλη της ΕΣΗΕΠΗΝ, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που βρισκόμαστε σήμερα στην ειρηνική νησίδα ασφαλείας της αρχαίας Ολυμπίας και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εργασίες και του φετινού ενδιαφέροντος συνεδρίου. Συγχαρητήρια από καρδιάς στον πρόεδρο Βαγγέλη Ιωάννου και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΣΑΤ. Ο Θαν. Μπαμπανέβας εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του αείμνηστου αγαπητού συναδέλφου Παύλου Γερακάρη.

    Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΤΕΑΣ Κων. Θεοδωρόπουλος, επεσήμανε το υψηλό επίπεδο των αθλητικών συντακτών αναφερόμενος στον αείμνηστο Παύλο Λινάρδο που υπήρξε ο κορυφαίος αθλητικογράφος, συγγραφέας και ιστορικός. Παράλληλα ευχήθηκε στον ΠΣΑΤ δύναμη υπευθυνότητα και πίστη για τη διατήρηση του σημαντικού θεσμού που έχει αναλάβει και διεκπεραιώνει με επιτυχία κάθε χρόνο.

    Κυρίαρχο θέμα στις εισηγήσεις των πανεπιστημιακών ήταν βέβαια η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης που κυριαρχεί πλέον στις μεγάλες ειδησεογραφικές πλατφόρμες και όχι μόνον.

    Μεταξύ των εισηγητών ήταν και φέτος η συμπολίτισσα συνάδελφος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Γιώτα Αντωνοπούλου που ανέπτυξε και ανέλυσε το ενδιαφέρον θέμα, σχετικά με τις σύγχρονες παρακαταθήκες για τους αθλητικούς συντάκτες.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch