Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2019 11:08

Πύργος: Πορεία κατά της εξόρυξης υδρογονανθράκων

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Πορεία στο κέντρο του Πύργου θα πραγματοποιήσουν πολίτες που αντιδρούν στο θέμα της εξόρυξης των υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Η Πρωτοβουλία Ηλείας εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία του σχεδίου εξορύξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου που εντάθηκε τα τελευταία χρόνια. Από το 2011 ξεκίνησε η παραχώρηση τεράστιων τμημάτων της ελληνικής επικράτειας σε πετρελαϊκές που αναλαμβάνουν την έρευνα, την εξόρυξη και την εκμετάλλευση των τυχόν κοιτασμάτων. Αξιοποιώντας την «ευκαιρία» της οικονομικής κρίσης για να εκβιάσουν την αποδοχή αλλά και την άνευ όρων παράδοση για εκμετάλλευση του 1/3 της χώρας.

Ο τόπος μας μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό τεράστιο εργοτάξιο /πυριτιδαποθήκη κυριολεκτικά και μεταφορικά, χωρίς να έχουν ρωτηθεί οι τοπικές κοινωνίες και χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι πολίτες της χώρας. Οι πετρελαϊκές εταιρείες δεν ρισκάρουν τίποτε. Οι συμβάσεις τους με το ελληνικό κράτος περιέχουν σκανδαλώδεις όρους που εξασφαλίζουν μέγιστη κερδοφορία και ανύπαρκτο περιβαλλοντικό έλεγχο.

Ωστόσο οι απειλές από τις εξορύξεις είναι τεράστιες. Διαρκής ρύπανση των θαλασσών, των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων, εκπομπή τοξικών και καρκινογόνων αερίων, στερεά απόβλητα, απώλεια θαλάσσιας και χερσαίας βιοποικιλότητας, υποβάθμιση τοπίων, πρόκληση σεισμών. Στην Ολλανδία, μια χώρα με μηδενική σεισμικότητα, η εξόρυξη φυσικού αερίου στο Groningen προκάλεσε τόσους σεισμούς τα τελευταία χρόνια ώστε υποχρεώθηκαν τελικά να σταματήσουν. Στον ελλαδικό χώρο, που χαρακτηρίζεται ήδη από υψηλή σεισμικότητα, προβλέπονται εξορύξεις σε πολύ μεγάλα θαλάσσια βάθη για τα οποία ομολογούν ότι δεν υπάρχει κατάλληλη τεχνολογία. Στην περίπτωση ενός ατυχήματος που στην πραγματικότητα έχει προαναγγελθεί, η καταστροφή θα είναι καθολική.

Το μέλλον υποθηκεύτηκε στα χαρτοφυλάκια των πετρελαϊκών χωρίς κανένα κέρδος για όλους εμάς που θα κληθούμε να πληρώσουμε τις επιπτώσεις. Σε μια περίοδο που οι κυβερνήσεις υποτίθεται ότι προβληματίζονται για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή, η χώρα μας ετοιμάζεται για εξορύξεις και μπαίνει στο μάτι του κυκλώνα που ισοπεδώνει εδώ και δεκαετίες τη Μέση Ανατολή.

Το Δυτικό Κατάκολο είναι η πρώτη από τις περιοχές που έχει φθάσει στο τελικό στάδιο για την εξόρυξη. Όπως έχει ανακοινώσει η Energean Oil, σε ένα χρόνο, τον Δεκέμβρη 2020 θα αρχίσει η εξορυκτική δραστηριότητα. Η Ηλεία γίνεται η πρώτη περιοχή που βρίσκεται στο στόχαστρο της περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής λεηλασίας που φέρνουν μαζί τους οι εξορύξεις.

Μπορούμε και πρέπει να τους σταματήσουμε!

Καλούμε φορείς, συλλόγους και πολίτες να συμμετέχουν μαζί μας σε ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων αυτό το Σάββατο 21 Δεκέμβρη - στις 18.00 προσυγκέντρωση στο ΤΕΙ Πύργου".

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2019 19:23

Σχετικά Άρθρα

  • Επιταχύνονται οι εξελίξεις στην έρευνα υδρογονανθράκων στην Δ. Ελλάδα και την Κρήτη
    Επιταχύνονται οι εξελίξεις στην έρευνα υδρογονανθράκων στην Δ. Ελλάδα και την Κρήτη

    Επιταχύνονται οι εξελίξεις στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων από τις εταιρείες στις οποίες έχουν παραχωρηθεί τα "οικόπεδα" στη δυτική Ελλάδα και τις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης.

    Η ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών στις περιοχές "Ιόνιο" και "Μπλοκ 10" (Κυπαρισσιακός κόλπος) την περασμένη εβδομάδα σηματοδοτεί το κλείσιμο αυτής της φάσης των εργασιών καθώς έχουν προσκληθεί διασδιάστατα ή τρισδιάστατα δεδομένα από το σύνολο των περιοχών που έχουν παραχωρηθεί για έρευνες υδρογονανθράκων.

    Μοναδική εκκρεμότητα αποτελεί το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν τρισδιάστατες έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης (οι δισδιάστατες ολοκληρώθηκαν τον Ιανουάριο), κάτι που θα αποφασιστεί από την Helleniq Energy σε συνεργασία με την ExxonMobil που είναι ο διαχειριστής της ερευνητικής Κοινοπραξίας. Σε κάθε περίπτωση όλες οι περιοχές περνούν στη φάση της ερμηνείας των δεδομένων ή, στις περιπτώσεις που οι διεργασίες έχουν προχωρήσει περαιτέρω, στο στάδιο της ερευνητικής γεώτρησης.

    Το επόμενο ορόσημο στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στη χώρα μας είναι η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης για την εκτέλεση της (πρώτης μετά από δεκαετίες) ερευνητικής γεώτρησης στην περιοχή των Ιωαννίνων, από την Energean. Η μελέτη έχει κατατεθεί στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ και εφόσον εγκριθεί χωρίς μεγάλες τροποποιήσεις θα μπορούσε να οδηγήσει στην έναρξη της γεώτρησης (πρόκειται για επένδυση τάξης μεγέθους 40 εκατ. Ευρώ) μέσα στο 2024, εφόσον δεν υπάρξουν δικαστικές προσφυγές που θα προκαλούσαν καθυστέρηση της διαδικασίας.

    Πηγές της εταιρείας ανέφεραν στο ΑΠΕ ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί επίσης παράταση της ερευνητικής περιόδου, ώστε να καλύψει και την περίπτωση που θα χρειαστεί και δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση, η οποία επίσης προϋποθέτει περιβαλλοντική αδειοδότηση.

    Στο "μπλοκ 2", δυτικά της Κέρκυρας όπου δραστηριοποιείται Κοινοπραξία της Energean με την Helleniq Energy, η τρισδιάστατη σεισμική έρευνα ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2022 και σε λίγες εβδομάδες (Σεπτέμβριο - Οκτώβριο) ολοκληρώνεται και η ερμηνεία των δεδομένων προκειμένου να αποφασιστεί στη συνέχεια η εκτέλεση ή μη ερευνητικής γεώτρησης.

    Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) η επιτυχής ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών (δισδιάστατες και τρισδιάστατες) που διεξήγαγε η Helleniq Energy στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και του Μπλοκ 10, "γεγονός που επιτρέπει στη μισθώτρια εταιρεία να εισέλθει απευθείας στη φάση ερμηνείας και αξιολόγησης των γεωφυσικών δεδομένων που διαθέτει".

    Και στις πλέον υποσχόμενες θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπως έχει ανακοινώσει και επίσημα η Helleniq Energy είναι σε εξέλιξη η επεξεργασία και ερμηνεία των δεδομένων με στόχο τη λήψη αποφάσεων μέχρι το τέλος του 2024.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Στον Κυπαρισσιακό το Ramform Hyperion - Νέες σεισμογραφικές έρευνες στο "οικόπεδο 10"
    Στον Κυπαρισσιακό το Ramform Hyperion - Νέες σεισμογραφικές έρευνες στο

    Το οικόπεδο 10 ή αλλιώς block 10, σαρώνει το σεισμογραφικό πλοίο Ramform Hyperion, από χθες στο πλαίσιο των ερευνών για υδρογονάνθρακες, στην περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου, σε περιοχή που ανήκει για εκμετάλλευση στα Ελληνικά Πετρέλαια ή με το νέο όνομα HELLENiQ ENERGY

    Το σκάφος κινείται από βορρά προς νότο, στην περιοχή ανάμεσα στην Ηλεία και Μεσσηνία και τα Στροφάδια, από τα ανοιχτά του Κατακόλου, έως τα ανοιχτά της Πύλου.

    Πρόκειται για τον δεύτερο κύκλο ερευνών στην περιοχή, από τον περασμένο Φεβρουάριο, όπου χρησιμοποιήθηκε το πλοίο “SW Cook”.

    Το σεισμογραφικό συνοδεύεται από ρυμουλκά και τα καλώδιά του, σαρώνουν το βυθό σε μήκος πέντε ναυτικών μιλίων.

    Και αυτό συμβαίνει μόλις λίγες ημέρες αφότου τέθηκε θέμα περιβαλλοντικών όρων στο γειτονικό οικόπεδο υδρογονανθράκων του Κατακόλου, με την λογική ότι συνορεύει με περιοχή Natura, αλλά και από το "άκυρο" που έριξε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην προοπτική εκμετάλλευσης στην ίδια περιοχή για περιβαλλοντικούς όρους.

    Ας μην ξεχνάμε πως η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδα του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, και βουλευτή Ηλείας Μιχάλη Κατρίνη, ο αναπληρωτής προϊστάμενος Αλέξανδρος Κουλίδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "... στο πλαίσιο τελικής αξιολόγησης της ΜΠΕ και των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης με τις αρμόδιες αρχές και το ενδιαφερόμενο κοινό, προέκυψε η αναγκαιότητα πρόσθετων οικολογικών τεκμηριώσεων, επιπλέον αυτών που συμπεριλαμβάνονταν στη ΜΠΕ. Οι ειδικότεροι λόγοι της αναγκαιότητας αυτής ανάγονται, πρώτον, στην πολύ μικρή απόσταση του έργου από τα όρια της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης GR2330008 «Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο – Κυπαρισσία» του δικτύου Natura 2000 και, δεύτερον, στις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 4014/2011 που προβλέπουν ότι η αρμόδια αρχή συμφωνεί για το έργο «μόνο αφού βεβαιωθεί ότι δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα» της επηρεαζόμενης περιοχής. Για τη δημιουργία της βεβαιότητας αυτής, ζητήθηκε τον Ιούνιο του 2021 από τον φορέα του έργου η σύνταξη και υποβολή μελέτης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης".

    Σε αυτή τη ζώνη διενεργούνται σήμερα εκ νέου σεισμογραφικές έρευνες...

    Φωτογραφία: marinetraffic.com - pgs.com

  • Υδρογονάνθρακες: Μέσα στο 2023 οι απαντήσεις για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο
    Υδρογονάνθρακες: Μέσα στο 2023 οι απαντήσεις για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο

    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις πέντε θαλάσσιες παραχωρήσεις του Ιονίου Πελάγους και της Κρήτης.

    Για την ακρίβεια, σε μία εξ αυτών, στο «Block 2» της Energean, που βρίσκεται στο βορειοδυτικό Ιόνιο Κέρκυρας στα όρια της υφαλοκρηπίδας με την Ιταλία, το σεισμογραφικό σκάφος Ramform Hyperion ολοκλήρωσε στις αρχές του μήνα τις εργασίες του, αποκτώντας τρισδιάστατα δεδομένα από περίπου 2.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

    Το ίδιο σκάφος της νορβηγικής PGS πραγματοποιεί αυτήν την περίοδο τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στο Block «Ιόνιο» της Helleniq Energy. Σύμφωνα με πληροφορίες του Οικονομικού Ταχυδρόμου, οι εργασίες του τελειώνουν σε περίπου μία εβδομάδα, και έπειτα θα περάσει στο «Block 10» στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Κι αυτό έχει παραχωρηθεί στην Helleniq Energy.

    Τα αποτελέσματα

    Όπως αναφέρουν πηγές, τα αποτελέσματα των ερευνών από την επεξεργασία που θα κάνουν οι επιστήμονες της PGS θα είναι έτοιμα και θα σταλούν στις δύο προαναφερόμενες ελληνικές εταιρείες σε περίπου 9 με 12 μήνες.

    Δηλαδή, τέλος φθινοπώρου με αρχές χειμώνα του 2023 οι σεισμικές έρευνες θα μιλήσουν… ως προς το αν υπάρχουν ή όχι πιθανοί στόχοι φυσικού αερίου. Στη συνέχεια το 2024 αν όντως εξακριβωθούν θα γίνουν οι πρώτες δοκιμαστικές γεωτρήσεις.

    Πόσο αέριο κρύβει η Ελλάδα

    Για το μέγεθος των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα έχουν γραφεί και ακουστεί πολλά από διάφορους μελετητές και γεωλόγους. Τα πλέον σίγουρα δεδομένα είναι αυτά που έχει ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΠ), Άρης Στεφάτος.

    Σύμφωνα με όσα έχει κάνει γνωστά με βάση τα στοιχεία και το αρχείο των δεδομένων που διαθέτει η εταιρεία στους 24 στόχους που υπάρχουν στα αδειοδοτημένα οικόπεδα, το 85% των όγκων εκτιμάται πως είναι φυσικό αέριο. «Μόνο οι πέντε πλέον σημαντικοί στόχοι δημιουργούν μία αγορά αξίας 250 δισ. ευρώ. Απαιτούνται», σύμφωνα με τον Στεφάτο, «ιδιωτικές επενδύσεις 46 δισ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο θα έχει έσοδα 56 δισ. ευρώ». Με υπολογισμούς ανθρώπων της πετρελαϊκής αγοράς η προαναφερόμενη αξία των πέντε στόχων αντιστοιχεί σε κοιτάσματα φυσικού αερίου 705 δισ. κυβικών μέτρων.

    Επιπροσθέτως στη διάρκεια του 1ου ΟΤ FORUM την περασμένη άνοιξη ο Γιάννης Γρηγορίου, αντιπρόεδρος του Continental Europe Energy Council, είχε κάνει γνωστό ότι σε μελέτες της ΕΔΕΥΕΠ υπάρχει η εκτίμηση πως από την Κέρκυρα μέχρι την Κρήτη το μέγεθος των κοιτασμάτων φυσικού αερίου εκτιμάται σε 70 με 90 τρισ. κυβικά πόδια ή 2 με 2,5 τρισ. κυβικά μέτρα. Μάλιστα, τότε το ίδιο στέλεχος είχε υποστηρίξει πως οι ποσότητες αυτές μπορούν να καλύψουν το 15% με 20% των αναγκών της Ευρώπης. Ωστόσο, τίποτα από όλα αυτά δεν είναι βέβαια αν δε γίνουν γεωτρήσεις.

    Πηγή: tharrosnews.gr

  • Διαχρονική κοροϊδία για το κοίτασμα του Κατακόλου - Επιβεβαιωμένο εδώ και 40 χρόνια - Δεν έχει δοθεί η περιβαλλοντική άδεια
    Διαχρονική κοροϊδία για το κοίτασμα του Κατακόλου - Επιβεβαιωμένο εδώ και 40 χρόνια - Δεν έχει δοθεί η περιβαλλοντική άδεια

    Ακόμα και στην εποχή της ενεργειακής κρίσης - τώρα που η κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας “ανακάλυψε” τους υδρογονάνθρακες της χώρας - ο εμπαιγμός με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων συνεχίζεται στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα που οι Τούρκοι ψάχνουν να βρουν τρόπους να “βάλουν χέρι στο Αιγαίο” με έτοιμα γεωτρύπανα, η Ελλάδα δείχνει ένα “φιλολογικό ενδιαφέρον.

    Χθες στο Open και στην εκπομπή “Τώρα Μαζί” ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ανέφερε πως έχει ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδοτηση του κοιτάσματος στο Κατάκολο και έριξε το “μπαλάκι” στην εταιρία για το αν προχωρήσει η επενδυτική απόφαση.

    Ωστόσο πηγές αναφέρουν, πως η Energean δεν έχει λάβει την περιβαλλοντική αδειοδότηση που περιμένει τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα το ίδιο ανέφερε και δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων το Σάββατο. Ότι στην Energean περιμένουν ακόμα την περιβαλλοντική αδειοδότηση, ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες από τα τέλη του 2019. Για το ίδιο θέμα με επιστολή του και ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ζητά την επίσπευση των διαδικασιών. Δηλαδή, το θέμα είναι στα χέρια της παρούσας κυβέρνησης εδώ και τρία χρόνια, χωρίς αποτέλεσμα...

    Τι δήλωσε ο Σκρέκας

    Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας για το κοίτασμα του Κατακόλου σημείωσε ότι «… στην περίπτωση του Κατακόλου έχει ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση και αξιολογείται αυτή την στιγμή από την εταιρεία η δυνατότητα να προχωρήσει σε μια δοκιμαστική γεώτρηση - είναι η ίδια που έχει και το πεδίο των Ιωαννίνων - η Energean, μια ελληνική εταιρία που κάνει εξορύξεις στο πεδίο του Ισραήλ. Αξιολογεί τη δυνατότητα και το κοίτασμα και το επόμενο διάστημα θα δούμε αν θα λάβει την τελική επενδυτική απόφαση να προχωρήσει στην γεώτρηση”. Επίσης ανέφερε πως τα έσοδα του κράτους στην περίπτωση του κοιτάσματος στο Κατάκολο θα ανέλθουν στο 60%.

    Απαντώντας δε σε επίμονη ερώτηση της δημοσιογράφου Ευλαμπίας Ρέβη για το θέμα των καθυστερήσεων της γραφειοκρατίας ο κ. Σκρέκας κυνικά απάντησε πως η χρονοκαθυστέρηση είναι θέμα πολιτικής βούλησης.

    Το κοίτασμα του Κατακόλου

    Η Energean έχει κινητοποιηθεί από το 2012 για το κοίτασμα του Κατακόλου ποιο εντατικά και εδώ και δέκα χρόνια δεν έχει ξεκινήσει η γεώτρηση.

    Το κεφάλαιο υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα - πέραν του Πρίνου - άνοιξε ξανά εν μέσω κρίσης και μνημονίων από την Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ στις αρχές της δεκαετίας του 2010 και παρέμεινε στην επιφάνεια ως “σανίδα σωτηρίας” στο ελληνικό χρέος για αρκετά χρόνια. Τώρα επανήλθε ως “σανίδα σωτηρίας” μέσα στην ενεργειακή κρίση για να υποδηλώσει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα κομβικά στην νοτιοανατολική Μεσόγειο στον τομέα της ενέργειας.

    Το 2016 η εταιρία υπέβαλε Δήλωση Εκμεταλλευσιμότητας του κοιτάσματος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συμφωνήθηκε από κοινού και οριοθετήθηκε η περιοχή εκμετάλλευσης του υπεράκτιου κοιτάσματος, στο πλαίσιο της σύμβασης που κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή τον Οκτώβριο του 2014 και σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ν. 2289/95 περί υδρογονανθράκων.

    Με βάση τη συμφωνία:

    - Η Περιοχή Εκμετάλλευσης ορίζεται σε έκταση 60 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έναντι συνόλου 545 τετραγωνικών χιλιομέτρων της περιοχής παραχώρησης του Κατακόλου.
    - Στην Περιοχή Εκμετάλλευσης περιλαμβάνεται και χερσαία έκταση (περιοχή Βιολογικού Καθαρισμού του Πύργου Ηλείας) για την δημιουργία εγκαταστάσεων και τη διενέργεια γεωτρήσεων (οριζόντιων) μέσω των οποίων θα προχωρήσει η ανάπτυξη και εκμετάλλευση του υπεράκτιου κοιτάσματος.
    - Στην Περιοχή Εκμετάλλευσης τότε δεν εντάχθηκε η περιοχή του Λιμένος Κατακόλου και η προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου Κυπαρισσίας (Ακρωτήρι Κατακόλου – Κυπαρισσία) όπως αυτή έχει προσδιορισθεί με την Υπουργική Απόφαση 25794/16

    Το κοίτασμα του Κατάκολου βρίσκεται 3,5 χλμ. νοτιοδυτικά του ακρωτηρίου του Κατάκολου, σε βάθος θάλασσας περίπου 250 μέτρα. Εντοπίσθηκε το 1982 από την κρατική ΔΕΠ και η ανακάλυψη και η επιβεβαίωσή του έγινε με τρεις θαλάσσιες γεωτρήσεις.

    Ο σημερινός αντιπρόεδρος της Energean γεωλόγος δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου ήταν ο άνθρωπος που το 1982 ασχολήθηκε στη ΔΕΠ τότε με το κοίτασμα του Κατακόλου, επιβεβαιώνοντας τις δυνατότητές του. Αργότερα ως στέλεχος της Energean ζωντάνεψε το ενδιαφέρον για το εν λόγω κοίτασμα το οποίο “τρέχει” τα τελευταία χρόνια έχοντας πλέον την ευθύνη τον τεχνικό συντονισμό των projects και του χαρτοφυλακίου της εταιρίας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του Πρίνου, των ερευνητικών δραστηριοτήτων στη Δυτική Ελλάδα, των projects του Κατακόλου και άλλων

    Με βάση την συγκέντρωση και επεξεργασία στοιχείων που πραγματοποιήθηκε από την Energean στη διάρκεια της διετούς ερευνητικής περιόδου, το κοίτασμα εκτιμάται ότι μπορεί να προσφέρει 14 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου (30% αποληψιμότητα από τα 35-40 εκατ. βαρέλια που είναι η συνολική εκτίμηση). Επίσης και αυτό είναι πολύ σημαντικό το κοίτασμα εκτιμάται πως έχει τη δυνατότητα παραγωγής 1 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

    Η ύπαρξη υδρογονανθράκων στην Ηλεία είναι γνωστή από το 1939 οπότε και ξεκίνησε γεωτρήσεις στην παραλία του Κατακόλου ο Ελληνοαμερικάνος με καταγωγή από την Ηλεία Ουίλιαμ Χέλης. πέρασαν 40 χρόνια για να επιβεβαιωθεί το κοίτασμα και έχουν περάσει άλλα 40, για να φτάσουμε να περιμένουμε μια περιβαλλοντική άδεια…

  • Η Energean προχωρεί σε έρευνες για τον εντοπισμό κοιτάσματος φυσικού αερίου στο ν. Ιωαννίνων - Εν αναμονή το Κατάκολο
    Η Energean προχωρεί σε έρευνες για τον εντοπισμό κοιτάσματος φυσικού αερίου στο ν. Ιωαννίνων - Εν αναμονή το Κατάκολο

    Στις έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου δίδεται προτεταιότητα στην Κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε και χθες από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό σε σύσκεψη στα γραφεία της ΔΕΠΑ στην Αθήνα. Όπως ανακοίνωσε χθες και η Energean που διαχειρίζεται τα κοιτάσματα σε Κατάκολο, Ιωάννινα και βόρειο Ιόνιο, θα προχωρήσει το πρόγραμμα ερευνητικής γεώτρησης στα Ιωάννινα για το 2023, ενώ ξεκινά και η προετοιμασία για σεισμική έρευνα στο Block 2 του Ιονίου, βορειοδυτικά της Κέρκυρας.

    Στην ανακοίνωση της εταιρίας δεν γίνεται κάποια αναφορά στο Κατάκολο, όπου εκκρεμεί τα τελευταία χρόνια από την πλευρά της Πολιτείας η υπογραφή της περιβαλλοντικής άδειας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr, αν ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και τους αμέσως επόμενους μήνες υπογραφεί αυτή η άδεια τότε ο ορίζοντας για να προχωρήσει μια γεώτρηση προσδιορίζεται το χειμώνα του 2023 ή στις αρχές του 2024.

    Και αναφερόμαστε στο μοναδικό αυτή τη στιγμή διαπιστωμένο κοίτασμα υδρογονανθράνων

    Η ανακοίνωση της Energean

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Energean Η ερευνητική γεώτρηση προγραμματίζεται για τα μέσα του 2023 και στην εκτέλεσή της θα εφαρμοστεί η πλέον σύγχρονη τεχνολογία στον χώρο, ενώ θα ακολουθηθούν οι πλέον αυστηρές προδιαγραφές που διέπουν την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία στον τομέα προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και σε σχέση με την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας.

    Η σεισμική έρευνα που διεξήχθη με υποδειγματικό τρόπο σε έξι, συνολικά, Δήμους της Ηπείρου το 2019 έδωσε θετικές ενδείξεις για τον εντοπισμό κοιτάσματος στο νομό Ιωαννίνων, οι οποίες φυσικά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από την ερευνητική γεώτρηση.

    Το Block 2 στο Ιόνιο

    Παράλληλα, η Energean προετοιμάζεται για την διεξαγωγή σεισμικής έρευνας στην θαλάσσια παραχώρηση του Block 2, βορειοδυτικά της Κέρκυρας, η οποία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί προς το τέλος του έτους.

    Θα πρόκειται για την τέταρτη σεισμική έρευνα σε θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας που θα πραγματοποιήσει η εταιρεία από το 2009 και μετά και η υποδειγματική εκτέλεση των προηγούμενων ερευνών αποτελεί εγγύηση για το ότι και η νέα αυτή επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί χωρίς το οποιοδήποτε περιβαλλοντικό πρόβλημα ή την οποιαδήποτε ενόχληση κάθε άλλης δραστηριότητας στην περιοχή.

    Τι δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energean

    Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean κ. Μαθιός Ρήγας δήλωσε τα εξής:

    «Η Energean, ως η μοναδική εταιρεία που παράγει υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα, έχει επεκταθεί, όπως είπε και ο κ. Πρωθυπουργός, σε οκτώ χώρες και έχει έναν πολύ σημαντικό λόγο στην ανάπτυξη υδρογονανθράκων σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα μπορούσαμε, λοιπόν, να λείπουμε από την πρόσκληση αυτή να ερευνήσουμε και να αναπτύξουμε κοιτάσματα στο ελληνικό υπέδαφος.

    Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι προχωρούμε στην πρώτη γεώτρηση που θα γίνει στην Ελλάδα μετά από 20 και πλέον χρόνια, στην περιοχή της Ηπείρου στο νομό Ιωαννίνων, μακριά από τις ιδιαίτερα ευαίσθητες από περιβαλλοντικής πλευράς περιοχές, και θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα σε όλες τις τοπικές κοινωνίες να δουν το παράδειγμα του Πρίνου. Στον Πρίνο, παράγεται 41 χρόνια τώρα πετρέλαιο και φυσικό αέριο χωρίς επιβάρυνση της περιοχής σε απόλυτη αρμονία με την τοπική τουριστική βιομηχανία, την αλιεία και συνολικά τις τοπικές κοινωνίες.

    Οφείλουμε να βρούμε τί έχει το ελληνικό υπέδαφος, δεσμευόμαστε να κάνουμε τις απαραίτητες έρευνες και γεωτρήσεις, ενώ είναι σημαντικό ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται έχουν την τεχνογνωσία και την επάρκεια να εκτελέσουν τέτοια έργα. Η Energean πραγματοποιεί σήμερα 5 γεωτρήσεις στα βαθιά νερά του Ισραήλ, το οποίο είναι το μεγαλύτερο γεωτρητικό πρόγραμμα που γίνεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Επενδύουμε σε σύνολο 3 δισεκ. ευρώ στην ευρύτερη περιοχή και προφανώς είναι προτεραιότητά μας να αναπτύξουμε κάθε δυνατότητα που έχει η χώρα μας για να αποκτήσει το δικό της φυσικό αέριο. Θα είμαστε δίπλα σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και προφανώς θα είμαστε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες για να διασφαλίσουμε ότι ως εταιρεία, ως Έλληνες, θα προχωρήσουμε στην ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και τις περιοχές που δραστηριοποιούμαστε» ανέφερε ο κ. Ρήγας.

    Φωτογραφία: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

  • Εκδήλωση διαμαρτυρίας για το περιβάλλον στον Πύργο
    Εκδήλωση διαμαρτυρίας για το περιβάλλον στον Πύργο

    Η "Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας" και η «Πρωτοβουλία Ηλείας ενάντια στις εξορύξεις Υ/Α» λαμβάνουν μέρος στην πανελλαδική κινητοποίηση συλλογικοτήτων και πολιτών και σας καλούν να συμμετέχετε σε εκδήλωση διαμαρτυρίας αυτήν την Παρασκευή 5 Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος), στις 19.00, στην κεντρική πλατεία στον Πύργο.

    Οι νεοψηφισθέντες νόμοι (περιβάλλοντος και τουρισμού) διευκολύνουν άνευ όρων την αδειοδότηση κάθε τύπου «επενδύσεων» παντού, ακόμη και μέσα στις περιοχές προστασίας της φύσης υποβαθμίζοντας τις περιοχές Natura, παραχωρούν παραλίες, λίμνες, βουνά και δάση σε επιχειρηματικά συμφέροντα, καταστρατηγώντας το Σύνταγμα, μη προστατεύοντας το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

    Μαζί με τη διεκδίκηση για απόσυρση των νόμων (#aposyre_to), αγωνιζόμαστε για την ακύρωση της εφαρμογής τους στο πεδίο: #to_akyronoume και υπογράφουμε: http://www.change.org/savenatureGreece

    Η παρουσία σας στην εκδήλωση διαμαρτυρίας θα κάνει φανερή τη δυσαρέσκεια του μεγαλύτερου μέρους των πολιτών στην πλέον αντιπεριβαλλοντική αυτή πολιτική και μάλιστα σε μια εποχή που η πρόσφατη πανδημία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου...

  • Οικολογική Δυτ. Ελλάδα: «Καλές Γιορτές» με χριστουγεννιάτικη πορεία κατά των εξορύξεων!
    Οικολογική Δυτ. Ελλάδα: «Καλές Γιορτές» με χριστουγεννιάτικη πορεία κατά των εξορύξεων!

    Η ιστορική ήττα για την Δυτική Ελλάδα με την έγκριση της απαράδεκτης ΜΠΕ από το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν περνά χωρίς αντιδράσεις. Η συγκέντρωση και πορεία στον Πύργο το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, μέσα στην πιο βαθειά νύχτα του χρόνου, μας δίνει ελπίδα.

    Δεν χρειαζόταν να είναι κανείς – όπως εμείς- στρατηγικά κατά των εξορύξεων προκειμένου να απορρίψει την ελλιπέστατη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την περίπτωση του Κατακόλου (είχε πολλές ελλείψεις και απέκρυψε την συνολική εικόνα των επιπτώσεων). Ακόμη και όσοι ήσαν υπέρ της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, θα έπρεπε να μην την ψηφίσουν προκειμένου να υπερασπιστούν το συμφέρον της Περιφέρειας.

    Ποιος θα πάρει στα σοβαρά την Περιφερειακή Αρχή η οποία, αφού ενέκρινε μια Στρατηγική Μελέτη γραμμένη «στο πόδι», συνεχίζει δεχόμενη αγόγγυστα την μεθόδευση των κατακερματισμένων ΜΠΕ που αποκρύβουν την αληθινή εικόνα;

    Πώς θα παραβλέψουμε την υποκρισία της Περιφερειακής Αρχής, όταν από τη μία δηλώνει δράση κατά της κλιματικής αλλαγής και από την άλλη αρνείται να προβάλει λογικές και νόμιμες ενστάσεις σε εμφανώς καταστροφικές επενδύσεις;

    Θυμίζουμε ότι κατά την πρόσφατη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το σοβαρότατο θέμα της ΜΠΕ για την Α΄ Φάση της εξόρυξης Υδρογονανθράκων υποβαθμίστηκε και συζητήθηκε μετά από τέσσερεις ώρες, δόθηκε πολύς χρόνος και περισσή προσοχή όταν ο επενδυτής παρουσίασε το … προφίλ της εταιρίας, ενώ τηρήθηκαν συνοπτικές διαδικασίες κατά την ακρόαση των σοβαρών και εμπεριστατωμένων ενστάσεων των τοπικών φορέων - συν την αγένεια εκείνων που «έστησαν πηγαδάκια» με τους επενδυτές μέσα στην αίθουσα και οχλαγωγούσαν όταν οι τοπικοί φορείς με αγωνία εξηγούσαν τις θέσεις τους.

    Το επίσημο γνωμοδοτικό Όργανο του Κράτους, η Επιτροπή ΦΥΣΗ 2000, χαρακτηρίζει την έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων «Απειλή για την Ελληνική Φύση». Οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και οι φορείς της Ηλείας τεκμηριώνουν τις επιπτώσεις στο Κατάκολο. Οι οικονομικές αναλύσεις αποδεικνύουν ότι θυσιάζεται το καλύτερο μέρος της Δυτικής ακτής για πενταροδεκάρες. Και ένα από τα συνθήματα της πορείας προειδοποιούσε ότι κανείς δεν θα δικαιούται να ισχυριστεί «δεν άκουσα, δεν είδα».

    Καλές Γιορτές!

    poreia 1

    Κώστας Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτ. Ελλάδας

  • Εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις γεωτρήσεις έρευνας υδρογονανθράκων στο Κατάκολο
    Με μεγάλη πλειοψηφία

    Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, κατά τη συνεδρίαση που έγινε τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου στον Πύργο Ηλείας, η πρώτη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τις γεωτρήσεις που θα γίνουν στην περιοχή του Κατακόλου, προκειμένου να διερευνηθούν οι πιθανότητες εύρεσης υδρογονανθράκων στην περιοχή.

    Ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρος Δημητρογιάννης κατά την εισήγησή του παρουσίασε αναλυτικά τις προβλέψεις της ΜΠΕ και μεταξύ άλλων περιέγραψε τις γεωτρητικές εργασίες. Όπως είπε «στο πλαίσιο της Α’ φάσης του σταδίου Α του Προγράμματος Ανάπτυξης του κοιτάσματος, οι γεωτρητικές εργασίες περιλαμβάνουν τη διάνοιξη δύο γεωτρήσεων εκτεταμένης οριζόντιας μετατόπισης (ERD) από τη χερσαία περιοχή παραχώρησης (γήπεδο έργου) στην ακτή προς την κορυφή του αντικλίνου του ταμιευτήρα του κοιτάσματος που βρίσκεται περίπου 3,5 km νότιο-δυτικά».

    Οι χερσαίες εγκαταστάσεις θα τοποθετούνται σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 18.326,84 m2, η οποία έχει χαρακτηρισθεί ως δάσος και βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας Β1 του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου ακρωτηρίου Αγ. Ανδρέα – Κατακόλου.

    Το Περιφερειακό Συμβούλιο έδωσε την συγκατάθεσή του, με την προϋπόθεση να ληφθούν υπόψη κατά την απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του έργου οι παρατηρήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών.

    Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αν και είναι νωρίς ακόμα προκειμένου να εκφράζονται βεβαιότητες, είναι ελπιδοφόρο ότι μέσω αυτών των ερευνών μπορεί και η Δυτική Ελλάδα να μπει στον «χάρτη των ελληνικών υδρογονανθράκων», εντούτοις υπάρχει και μία πολύ αυστηρή νομοθεσία για τις προδιαγραφές ασφάλειας και προστασίας του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος, η οποία θα τηρηθεί απαρέγκλιτα. «Το φυσικό περιβάλλον αποτελεί μία προίκα που ήδη την έχουμε. Υδρογονάνθρακες δεν ξέρουμε ακόμα εάν έχουμε. Άρα, δεν θα ρισκάρουμε με τίποτα τον πλούτο που ήδη έχουμε, για έναν πλούτο που ίσως αποκτήσουμε μελλοντικά» τόνισε ο κ. Φαρμάκης, προσθέτοντας επίσης ότι «βιώσιμη είναι η οικονομική ανάπτυξη που ενισχύει τους ανθρώπους και το περιβάλλον και όχι αυτή που στρέφεται κατά των ανθρώπων ή του περιβάλλοντος».

    (Η μελέτη είναι διαθέσιμη στον εξής σύνδεσμο: https://owncloud.pde.org.gr/owncloud/index.php/s/zy1qVoe4matWVZ1)

    perifereiako pirgos 8

    ΠΡΟΣ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΛΑΤΟΜΙΚΩΝ ΖΩΝΩΝ
    Εξάλλου, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε τη διατύπωση αιτιολογημένης γνώμης για την αναγκαιότητα καθορισμού νέων λατομικών περιοχών στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, καθώς βάσει των γνωμοδοτήσεων των αντιστοίχων Διευθύνσεων Τεχνικών Έργων, τα λειτουργούντα σήμερα λατομεία δεν επαρκούν για την κάλυψη των εκτιμούμενων αναγκών.
    Ειδικότερα, όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, Λάμπρος Δημητρογιάννης, στην Π.Ε. Αχαΐας, οι ετήσιες ανάγκες ποσοτήτων αδρανών υλικών ανέρχονται στα 1.200.000 κυβικά μέτρα περίπου, στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στα 1.300.000 κυβικά μέτρα περίπου, ενώ στην Π.Ε. Ηλείας, οι ετήσιες ανάγκες ποσοτήτων αδρανών υλικών εκτιμώνται στα 600.000 κυβικά μέτρα περίπου.
    Κατόπιν της απόφασης του Περιφερειακού συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης πρόκειται να υποβάλλει σχετική εισήγηση στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, και εν συνεχεία να προχωρήσει η σύσταση των Επιτροπών Καθορισμού Λατομικών Περιοχών για τις τρείς Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς