Οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» ξεπέρασαν τις 450.000 - Αντιστοιχούν σε περισσότερους από 750.000 δικαιούχους, μαζί με τα προστατευόμενα μέλη.
Στα 100 εκατομμύρια ευρώ από 30 που είχε ανακοινωθεί αρχικά θα φτάσει τελικά το ποσό ενίσχυσης του προγράμματος «Τουρισμός για όλους» καλύπτοντας κατά συνέπεια το μεγαλύτερο ποσοστό όσων είχαν υποβάλει αίτηση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, στη Βουλή.
«Η επιτυχία του προγράμματος "Τουρισμός για όλους" ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Οι αιτήσεις συμμετοχής που υποβλήθηκαν στην ηλεκτρονική εφαρμογή ξεπέρασαν τις 450.000. Αντιστοιχούν σε περισσότερους από 750.000 δικαιούχους, μαζί με τα προστατευόμενα μέλη. Η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα ότι αυξάνει το ποσό ενίσχυσης του προγράμματος 'Τουρισμός Για Όλους' του υπουργείου Τουρισμού, από 30 σε 100 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα βοηθήσει κάθε οικογένεια να πάει διακοπές φέτος. Παράλληλα, επωφελούνται οι τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, σε μεγάλο βαθμό, στηρίζονται στον εσωτερικό τουρισμό» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Τουρισμού υπενθύμισε ότι την τελευταία φορά που είχε ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα είχαν δοθεί μόλις 5 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσθεσε ότι με τα 100 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους», με τα 37 εκατ. για τον Κοινωνικό Τουρισμό και με τα πάνω από 10 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα των 'voucher' το οποίο ψηφίζεται απόψε, «η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύει εμπράκτως ότι ο εσωτερικός τουρισμός θα είναι φέτος ένας ισχυρός πυλώνας στήριξης κάθε εργαζομένου στον κλάδο του τουρισμού».
Παράλληλα, ο κ. Θεοχάρης ανακοίνωσε την ενίσχυση μέσω ειδικής επιδότησης, των επιχειρήσεων, οι οποίες διαθέτουν τουριστικά λεωφορεία. Η επιδότηση θα δοθεί στα ΚΤΕΛ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεδομένου ότι αποτελούν επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πληγεί σοβαρά από την κρίση του κορονοϊού, όπως σημείωσε ο υπουργός.
«Η ειδική επιδότηση αποσκοπεί στην ανακούφιση των επιχειρήσεων στο συγκεκριμένο τομέα του τουρισμού, οι οποίες έχουν υποστεί μείωση στον τζίρο και τα έσοδά τους, λόγω και του περιορισμού του ανώτατου ορίου πληρότητας επιβατών σε ποσοστό 65% των συνολικών θέσεων κάθε λεωφορείου. Βεβαίως, αυτό ήταν ένα μέτρο απολύτως επιβεβλημένο, το οποίο εφαρμόστηκε για υγειονομικούς λόγους» υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού μέσω της παροχής διατακτικών («voucher») σε εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, ο υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι στόχος των διατακτικών για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι η τόνωση του εσωτερικού τουρισμού. «Τα voucher αποτελούν ένα πολύ σημαντικό μέτρο, ουσιαστικό και επιβεβλημένο από τις έκτακτες συνθήκες τις οποίες δημιούργησε η πανδημία του COVID-19. Τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ, ίσως και 20, μπορούν να ενεργοποιηθούν σε φοροαπαλλαγές, οι οποίες θα βοηθήσουν τον εσωτερικό τουρισμό».
Αναλύοντας περαιτέρω την αναγκαιότητα θεσμοθέτησης των voucher για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Χάρης Θεοχάρης υπογράμμισε ότι πρόκειται για το τρίτο μέτρο της ελληνικής κυβέρνησης για τη στήριξη του εσωτερικού τουρισμού. Υπενθύμισε, ότι αρχικά πραγματοποιήθηκε η ενίσχυση του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ. «Τριπλασιάσαμε το σχετικό κονδύλι σε πρώτη φάση, από 10 σε 30 εκατ. ευρώ και ακολούθως το αυξήθηκε ακόμη περισσότερο, σε 37 εκατ. ευρώ».
Ο κ. Χάρης Θεοχάρης ευχαρίστησε από το βήμα της Βουλής το υπουργείο Οικονομικών για την κατανόηση και την άμεση υιοθέτηση των προτάσεων του υπουργείου Τουρισμού και κάλεσε τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα «να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να δώσουν τέτοιου είδους διατακτικές στους υπαλλήλους τους. Κατ' αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται μείωση στο κόστος των διακοπών του Έλληνα εργαζομένου, ενώ θα επωφεληθεί και η τουριστική μας βιομηχανία» επεσήμανε.
Πηγή: Ethnos.gr