Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020 12:37

H Αποτομή της Τίμιας Κεφαλής του Αγ. Ιωάννου του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού εορτάζει το ιστορικό Ναΰδριο στον Πύργο στις 29/8

Γράφτηκε από
Ad Slot
Εορτάζουμε και πάλι με πνευματική χαρά και αγαλλίαση αγαπητοί φίλοι και Χριστιανοί μας, συν Θεώ και εν μέσω της πανδημίας του Κορωνοϊού το διήμερο 28 κ΄ 29 Αυγούστου 2020 την θλιβερή ανάμνηση του γεγονότος της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Εορτάζει η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, τον μαρτυρικό θάνατο με αποκεφαλισμό του ανθρώπου εκείνου που εγκωμίασε περισσότερο από κάθε άλλο άνθρωπο ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έγκλημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, μετά την Σταύρωση του Σωτήρος Χριστού. Ο Άγιος Ιωάννης ανεδείχθη πτηνό και άγγελος της ερήμου, αφού υπέταξε την ύπαρξή του στο θέλημα του Κυρίου. Με τη ζωή του και το θάνατό του επιβεβαίωσε την παρουσία του Θεού στον κόσμο. Εκλήθη να μαρτυρήσει υπέρ της αληθείας με έναν παράδοξο τρόπο. Εδόθη η κεφαλή του ως σημείο ευχαριστίας για έναν χορό μιας πόρνης γυναίκας...
1) Η Ζωή του Αγίου Ιωάννου και η δράση Του!
Ας πούμε όμως πρώτα λίγα λόγια και κάποια βασικά στοιχεία για την ζωή του Αγίου Ιωάννου, που υπήρξε ο όρθρος που ανήγγειλε τον ερχομό της ημέρας του Κυρίου και προηγήθηκε της Ανατολής του Ηλίου της δικαιοσύνης. «Φωνὴ βοῶντος ἐν τῇ ἐρήμῳ, ἑτοιμάσατε τὴν ὁδὸν Κυρίου!». Η ζωή και η δράση του Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού αποτελεί μια διαχρονική μαρτυρία εν Χριστώ, η οποία κορυφώθηκε στο μαρτύριο δια τον Χριστό. Όπως τότε που έδρασε στην έρημο του Ιορδάνου έτσι και σήμερα η φωνή του ακούγεται μέσα στην έρημο της κοινωνίας, αφού ο άνθρωπος αν και έχει τα πάντα και βρίσκεται ανάμεσα στους ανθρώπους παραμένει μόνος μακριά από τον Θεό και τον συνάνθρωπο του... Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος ως γνωστόν, γεννήθηκε από τον Ιερέα Ζαχαρία και την Ελισάβετ. Μέχρι τα 30 του χρόνια έζησε ζωή ασκητική στην έρημο, η οποία ήταν αφιερωμένη στην προσευχή και την πνευματική ολοκλήρωση, ενώ την τροφή του, αποτελούσαν βλαστάρια χόρτων και άγριο μέλι. Με την άσκηση και την αρετή απέκτησε όλα τα προσόντα του επιβλητικού κήρυκα του Θείου Λόγου. Η διδασκαλία του, που συνοψίζεται στη γνωστή φράση: ΄΄Μετανοείτε, ήγγικε γαρ η Βασιλεία των Ουρανών΄΄, ήταν ουσιαστικά η προετοιμασία της έλευσης του Ιησού Χριστού στον κόσμο!
Μετανοώ σημαίνει αλλάζω τρόπο σκέψης και ζωής και τοποθετούμαι διαφορετικά απέναντι στα πράγματα και τα γεγονότα της ζωής. Αναζητώ μέσα μου τα ελλείμματα και αποκαθιστώ την κοινωνία μου με τον Θεό και τους ανθρώπους. Ο Ιωάννης κήρυττε την μετάνοια σε μια περίοδο εκφυλισμού, πρωτίστως των ανθρώπων της εξουσίας, που λειτουργούσαν ως το χειρότερο παράδειγμα. Απ’ αυτούς ζητούσε την αλλαγή, την μετάνοια και ο λόγος του είχε τίμημα την ίδια του τη ζωή. Ταυτόχρονα, είχε επίγνωση ότι το έργο του ήταν προδρομικό, για να προετοιμάσει τον λαό να υποδεχθεί τον Μεσσία, τον Σωτήρα του κόσμου! Ο Άγιος Ιωάννης ήταν αυτός που είχε αγιoσύνη ήδη από την κοιλία της μητέρας του, που είχε ως κατοικία του την αγνότητα, που ακολούθησε τη σωφροσύνη, που άσκησε τη νηστεία και ήταν μέγας νηστευτής, περιοριζόμενος στα ελάχιστα. Τον Τίμιο Πρόδρομο θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίςουμε ως τον πρώτο μετά Χριστόν ασκητή, αφού ζούσε και τρέφονταν με αυστηρή λιτότητα. Απομακρύνθηκε από κάθε ανθρώπινη συναναστροφή και έκανε πόλη του την έρημο, που ζούσε με τα θηρία, έχοντας ως ένδυμα τρίχες καμήλου και δερμάτινη ζώνη στη μέση του, που έτρωγε σαν πουλάκι του ουρανού, ενώ μελετούσε διαρκώς τον νόμο του Θεού, χάριν του οποίου και φυλακίστηκε, θεωρώντας τη φυλάκισή του ως κάτι δεύτερο και μηδαμινό. Ήταν αυτός που ξεπέρασε τους όρους της φύσεως και βάπτισε τον απόλυτα καθαρό και αμόλυντο και πέραν από κάθε φύση Χριστό!
ekklis ag ioan prod2
2) Το συνταρακτικό και φρικτό γεγονός της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού:
“Ουκ εξεστί σοι έχειν, την γυναίκα του αδελφού σου”. Αυτά λοιπόν τα λόγια ήταν η αφορμή για να αρχίσει να μετρά αντίστροφα η επίγεια ζωή του Αγίου Ιωάννη και η αρχή της εξαγρίωσης του βασιλιά Ηρώδη Αντίπα εναντίον του. «Ουκ εξεστί σοί έχειν, τήν γυναίκα τού αδελφού σου». Δεν σου επιτρέπεται από το νόμο του Θεού να έχεις τη γυναίκα του αδελφού σου, ο όποιος ζει ακόμα. Λόγια του Τιμίου Προδρόμου, που αποτελούσαν μαχαιριές στις διεφθαρμένες συνειδήσεις του βασιλιά Ηρώδη Αντίπα και της παράνομης συζύγου του Ηρωδιάδος, που ήταν, γυναίκα του αδελφού του Φιλίππου. Όταν ο βασιλιάς Ηρώδης είχε τα γενέθλιά του, είχε καλεσμένους στο βασίλειό του πολλούς τοπικούς άρχοντες της Γαλιλαίας, καθώς επίσης και διάφορα σημαντικά για αυτόν πρόσωπα. Ο βασιλιάς Ηρώδης είχε παντρευτεί παράνομα την γυναίκα του αδερφού του Φιλίππου, την Ηρωδιάδα, όπου είχε και μια κόρη την Σαλώμη. Ο Ιωάννης έκκρινε και κατέκρινε αυτόν τον παράνομο γάμο, όπου του έλεγε: «Δεν σου επιτρέπεται να έχεις την γυναίκα του εν ζωή αδελφού σου» .
Η Ηρωδιάδα έτρεφε μνησικακία εναντίον του Αγίου Ιωάννη και ήθελε να τον σκοτώσει, αλλά δεν μπορούσε γιατί ο Ηρώδης φοβόταν τον Άγιο, επειδή ήξερε ότι ήταν άνδρας Δίκαιος και Άγιος. Ο Άγιος Ιωάννης όσα και αν του έλεγε τον έφερναν σε μεγάλη απορία, διότι συνειδητά και υποσυνείδητα γνώριζε ότι αυτά που λέει είναι σωστά. Η Κατάλληλη ευκαιρία παρουσιάστηκε!! Όταν ο βασιλιάς Ηρώδης ζήτησε να χορέψει και άλλο χορό, προς τιμήν του αλλά και λόγω της εορτής των γενεθλίων του η κόρη της Ηρωδιάδος, η Σαλώμη, που λόγω του ιδιαίτερου κάλλους της ο Ηρώδης ήταν γοητευμένος, της είπε ότι αν συνεχίσει να χορεύει θα της χαρίσει ότι και αν του ζητήσει, της είπε μάλιστα ότι είναι διατεθειμένος να της χαρίσει ακόμη και το μισό του βασίλειο. Η Σαλώμη τότε ρώτησε την μητέρα της «Τι να ζητήσω;» και αυτή της είπε να ζητήσει το κεφάλι του Ιωάννη διότι τον μισούσε.
Μπαίνει λοιπόν αμέσως η Σαλώμη στην αίθουσα του αισχρού συμποσίου και ζητάει, χωρίς χρονοτριβή, το κεφάλι του Ιωάννου του Προδρόμου. Ζητάει, μετά τον σατανικό χορό της, να πλημμυρίσει την τράπεζα του συμποσίου με το αίμα του αθώου Προφήτου. Κομπιάζει για λίγο ο Ηρώδης, γιατί φοβάται να εξοντώσει τον Πρόδρομο. Όλα αυτά όμως δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά δικαιολογίες. Το έγκλημα έχει προαποφασισθεί. Η επιθυμία, λοιπόν, της Ηρωδιάδας που θέλει να κυλιέται ανεμπόδιστα και χωρίς έλεγχο στην αμαρτία, γίνεται πραγματικότητα. Το αίτημα της Σαλώμης δεν αργοπορεί. Κι ενώ οι δαιμονόψυχοι και αιμοβόροι διασκεδάζανε, άγριο και κοφτερό σπαθί του δημίου, του σκεπουλάτορα, έκοβε την αγία κεφαλήν του Τιμίου Προδρόμου στην φυλακή. Όλα γίνονται με ταχύτητα. Φέρνουνε τρέχοντας οι στρατιώτες το ματωμένο κεφάλι του Προφήτου στα ανάκτορα, στο τραπέζι των θλιβερών δημίων. Το βάζουν σε πιάτο γεμάτο αίματα και το τοποθετούν ανάμεσα στα φαγητά. Άγρια δαιμονική ικανοποίηση αισθάνεται η Ηρωδιάδα. Έπειτα πλημμυρισμένη ακόμα από κακία και πάθος εκδικήσεως, παίρνει μια βελόνα και τρυπάει με αυτή την γλώσσα που την ταλάνιζε, που την συγκλόνιζε με την τρομερή φωνή του ελέγχου του.
Μετά το φρικιαστικό αυτό έγκλημα, οι μαθητές του Προδρόμου τρέχουν στη φυλακή. Αψηφούν τους κινδύνους. Δεν λογαριάζουν την οργή της ασύδοτης εξουσίας και παίρνουν το ασκητικό κορμί του Προφήτη. Με συγκίνηση και λύπη το ενταφιάζουν και έπειτα πηγαίνουν στο Χριστό και του αναφέρουν τα καθέκαστα. Τι έγινε το λείψανο του Προδρόμου; Όπως αναφέρουν οι χρονογράφοι και οι συναξαριστές το σώμα του Αγίου ετάφη στην πόλη Σεβάστεια της Ιουδαίας. Ήταν δε προφυλαγμένο μέσα σε θήκη. Ο χρονογράφος Μοναχός Γεώργιος Αμαρτωλός, μας πληροφορεί ότι το λείψανο του Αγίου κάηκε επί της βασιλείας του αντίχριστου αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτου. Η δεξιά του χείρα εκείνη που άγγιξε την κεφαλή του Δεσπότου Χριστού κατά την Βάπτιση Του, σώζεται μέχρι σήμερα εις την Ιερά Μονή Διονυσίου του Αγίου Όρους. Έτσι μαρτυρικά ο Πρόδρομος του Κυρίου μας, παρέδωσε την ψυχή του σε Αυτόν που τόσο αγάπησε και αυτό το γεγονός εορτάζουμε την 29η Αυγούστου εκάστου έτους. Για μας τους Ορθοδόξους Χριστιανούς ο άδικος θάνατος του τιμίου Προδρόμου πρέπει να μας προβληματίζει διαρκώς στην πνευματική μας ζωή. Αν εισχωρήσει μέσα μας κάποιο πάθος, όπως στον βασιλιά Ηρώδη η λαγνεία, κινδυνεύουμε να καταστρέψουμε την ζωή μας ικανοποιώντας αυτό το πάθος με κάθε κόστος παραβιάζοντας τον ανθρώπινο νόμο αλλά το χειρότερο τα διδάγματα του Ευαγγελίου. Θα βρεθούμε μόνοι μας αποξενωμένοι από την σκέπη και προστασία του Θεού. Θα χάσουμε την ευεργετική επίδραση της αγάπης του Θεού στην ζωή μας που είναι τα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας με κορυφαίο την Θεία Ευχαριστία. Γιατί να προξενήσουμε άδικα τέτοια μεγάλη και θανάσιμη βλάβη που θα μας κοστίσει την σωτηρία της ψυχής μας;
ekklis ag ioan prod3
3) Γιατί έχουμε αυστηρή νηστεία-ξηροφαγία άνευ Ελαίου και Οίνου στις 29 Αυγούστου;
Την 29 Αυγούστου η Εκκλησία αγαπητοί μας, σημαίνει συναγερμό με αυστηρή νηστεία από όλους τους Χριστιανούς ώστε να μην πέσουμε θύματα των αδιέξοδων παθών μας που θα μας οδηγήσουν στην απώλεια της ψυχής μας και στον αιώνιο θάνατο. Αυτή την ημέρα καλούμαστε να χύσουμε δάκρυα μετανοίας για τον πιο άδικο θάνατο που υπέστη άνθρωπος επειδή τήρησε στην ζωή του Θεοσέβεια, Ορθοπραξία και Εγκράτεια στο όνομα της πιστής τήρησης του Νόμου του Θεού. Αυτή την ημέρα καλούμαστε να πενθήσουμε για κάθε αμάρτημά μας. Ας αρχίσουμε να εφαρμόζουμε τα ιερά και αγιασμένα λόγια του Τιμίου Προδρόμου που συμπυκνώνονται στην αρετή της μετανοίας.
4) Που βρίσκεται σήμερα η Τιμία Κεφαλή του Αγίου Ιωάννου;
Η κεφαλή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου κλάπηκε από την Κωνσταντινούπολη κατά την άλωσή της από τους Σταυροφόρους το 1204. Έτσι, από το 1206 βρίσκεται μέχρι και σήμερα στην πόλη Αμιένη της βόρειας Γαλλίας, στον περίφημο καθεδρικό της ναό, ο οποίος χτίστηκε ακριβώς για να στεγάσει το άγιο αυτό λείψανο και μάλιστα συγκαταλέγεται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
5) Το φρικτό τέλος των σφαγιαστών του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου:
Ο Θεός τιμώρησε τους σφαγείς του Προφήτου. Το τέλος των υπευθύνων, για την αποκεφάλιση του Ιωάννου ήτανε σκληρό... Ο Ηρώδης έμεινε στην εξουσία μέχρι το 40 μ.Χ. Τι το ήθελε όμως! Η ζωή του ήταν μαρτυρική Μαστίζεται αλύπητα από τους δριμείς ελέγχους της συνειδήσεως. Μάταια αγωνίζεται ο ταλαίπωρος Ηρώδης, η πονηρή αλεπού, όπως τον ονόμασαν, να πνίξει τη φωνή της συνειδήσεως. Έπειτα όμως, αυτός και η γυναίκα του η Ηρωδιάδα, εξοριστήκαν από τον Αυτοκράτορα της Ρώμης Καλιγούλα, στην Γαλλία κι αργότερα στην Ισπανία. Εκεί στην εξορία υποφέραν πολύ. Άσημοι πλέον και άδοξοι, χωρίς ίχνος από καλοπέραση και πολυτέλεια, βρήκαν το αμαρτωλό τέλος τους. Αλλά και η τύχη της Σαλώμης, της μιαράς κόρης και άσεμνης χορεύτριας, που ζήτησε ψυχρά και αναίσθητα την κεφαλή του Προδρόμου επί πίνακι δεν ήτανε καλλίτερη. Όπως διηγείται ο Νικηφόρος ο Κάλλιστος στην Εκκλησιαστική Ιστορία, η Σαλώμη βρήκε τραγικό τέλος, ίδιο σχεδόν με το τέλος του Προδρόμου. Της κόπηκε κι αυτής το κεφάλι. Και να πώς: Μια μέρα, ενώ περνούσε η Σαλώμη πάνω από ένα παγωμένο ποταμό, για να πάει στην αντίπερα όχθη ο πάγος σχίστηκε κάτω στα πόδια της. Τότε το σώμα της βούλιαξε με ορμή προς τα κάτω, σαν να άνοιξε η γη να την καταπιεί και στο απότομο αυτό πέσιμο, ενώ το σώμα της βυθίστηκε, το κεφάλι της κρατήθηκε από κοφτερές πλάκες του παγωμένου ποταμού. Ο πάγος σαν κοφτερό μαχαίρι έκοψε το κεφάλι της στο λαιμό!
6) Οι ετήσιες εορτές του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου είναι οι κάτωθι:
1. Σύλληψις του Τιμίου Προδρόμου 23 Σεπτεμβρίου
2. Σύναξις του Τιμίου Προδρόμου 7 Ιανουαρίου
3. Α΄ και Β΄ εύρεσις της τιμίας κεφαλής του Προδρόμου 24 Φεβρουαρίου
4. Γ' ευρεση Τιμίας κεφαλής του Προδρόμου 25 Μαΐου
5. Το Γενέσιον του Τιμίου Προδρόμου 24 Ιουνίου
6. Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Προδρόμου 29 Αυγούστου όπου είναι ημέρα αυστηρής νηστείας έχουμε ξηροφαγία και δεν καταλύουμε Έλαιον και Οίνον. (Φέτος όμως λόγω ότι η εορτή τυγχάνει ημέρα Σάββατο καταλύουμε Έλαιον και Οίνον).
Απολυτίκιο: Ἦχος β'.
Μνήμη δικαίου μετ᾽ ἐγκωμίων· σοὶ δὲ ἀρκέσει ἡ μαρτυρία τοῦ Κυρίου Πρόδρομε· ἀνεδείχθης γὰρ ὄντως καὶ Προφητῶν σεβασμιώτερος, ὅτι καὶ ἐν ῥείθροις βαπτίσαι κατηξιώθης τὸν κηρυττόμενον· ὅθεν τῆς ἀληθείας ὑπεραθλήσας, χαίρων εὐηγγελίσω καὶ τοῖς ἐν ᾅδῃ, Θεὸν φανερωθέντα ἐν σαρκί, τὸν αἴροντα τὴν ἁμαρτίαν τοῦ κόσμου, καὶ παρέχοντα ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.
Σας περιμένουμε με χαρά να εορτάσουμε αυτό το μεγάλο αλλά συνάμα φρικτό γεγονός. Μην φοβόμαστε λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού ούτε να αμελούμε τον τακτικό Εκκλησιασμό μας. Οι Εκκλησιές μας είναι τα πανδοχεία, είναι οι σταθμοί ανεφοδιασμού που ξεκουράζουν τον διαβάτη αυτού του κόσμου, δίνουν δύναμη και κουράγιο στον άνθρωπο να συνεχίσει τον δρόμο του. Καθήμενος ο άνθρωπος σ’ ένα Ναό αναπνέει πνευματικό οξυγόνο και παίρνει δύναμη για τη ζωή και φυσικά δεν ιούς... Χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό γενόμενα. Ο Άγιος Ιωάννης ο Τίμιος Πρόδρομος και Βαπτιστής, ο μεγαλύτερος και ο τελευταίος των Προφητών, να πρεσβεύει υπέρ Ημών. ΑΜΗΝ!
ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΠΥΡΓΟΥ
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020 11:28

Σχετικά Άρθρα

  • Πύργος: Συμπλοκή ΡΟΜΑ έξω από τα ΕΛΤΑ στην οδό Μανωλοπούλου
    Πύργος: Συμπλοκή ΡΟΜΑ έξω από τα ΕΛΤΑ στην οδό Μανωλοπούλου

    Στα χέρια ήρθαν δύο ομάδες ΡΟΜΑ το πρωί της Πέμπτης έξω από το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στην οδό Μανωλοπούλου στον Πύργο.

    Πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξαν και άτομα που κρατούσαν καδρόνια προκειμένου να επιτεθούν σε ομόφυλούς τους.

    Στο σημείο υπήρξε κινητοποίηση της Αστυνομίας, όπου οι αστυνομικοί προχώρησαν στην προσαγωγή τουλάχιστον δύο ατόμων.

    Περισσότερα σε νεότερη ανάρτηση...

    Sumploki Roma 2

    Sumploki Roma 3

  • Πύργος: Με λαμπρότητα κορυφώθηκαν οι εορτασμοί της 28ης Οκτωβρίου (photos)
    Πύργος: Με λαμπρότητα κορυφώθηκαν οι εορτασμοί της 28ης Οκτωβρίου

    Διαχρονικά τα μηνύματα ειρήνης και εθνικής ανεξαρτησίας

    Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα, και με σύμμαχο τον καλό καιρό, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου στον Πύργο. Νωρίς το πρωί τελέστηκε Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Νικολάου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανασίου Β, παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας του Νομού. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Διευθύντρια του 10ου Δημοτικού σχολείου Πύργου Κωστούλα Θεοδωροπούλου.

    Μετά το πέρας της Δοξολογίας ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στο Επαρχείο από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου καθώς και εκπροσώπους συλλόγων και φορέων. Τέλος τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων ηρώων και πεσόντων κατά την εποποιία του 1940.

    Από τις πιο ένδοξες στιγμές της ιστορίας μας

    Αμέσως μετά ακολούθησε η καθιερωμένη δεξίωση στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, με τους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας να στέλνουν τα μηνύματα της ημέρας.

    Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος αναφέρθηκε στη θυσία των προγόνων μας υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία. «Γιορτάζουμε σήμερα με υπερηφάνεια και συγκίνηση μια από τις πιο ένδοξες στιγμές της νεότερης ιστορίας μας. Τιμούμε όσους θυσιάστηκαν, αγωνίστηκαν, πολέμησαν με αυτοθυσία, αυταπάρνηση, ηρωισμό για να πετύχουν αυτό το οποίο έμοιαζε ακατόρθωτο. Και το μήνυμα σήμερα, που δίνει αυτή η μεγάλη γιορτή είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, σ’ αυτά τα νέα παιδιά, στις επόμενες γενιές, στα παιδιά που παρελαύνουν σήμερα με την ελληνική σημαία. Ότι η χώρα μας επιδιώκει την ειρήνη, τη σταθερότητα, τις σχέσεις καλής γειτονίας, το διάλογο. Είναι όμως ικανή πάντοτε να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία και τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, με ισχυρούς συμμάχους και εταίρους».

    Για πίστη στις σταθερές αξίες της χώρας μας έκανε λόγο ο Αντιπεριφεριάρχης ΠΕ Ηλείας Νίκος Κοροβέσης σημειώνοντας «Πρέπει να μείνουμε κοντά στη θρησκεία, τα ήθη, τα έθιμά μας. Οι έννοιες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της φιλοπατρίας θα πρέπει να είναι πάντα στις σκέψεις μας και την καρδιά μας. Αυτό θα πετύχουμε σαν Έλληνες, να είμαστε κοντά σ’ αυτά που μας ενώνουν και μακριά σ’ αυτά που μας χωρίζουν».
    Για τα ιδανικά που υπερασπίστηκαν οι Έλληνες και την υποχρέωση να τα παραδώσουμε στο ακέραιο στη νέα γενιά έκανε λόγο ο Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής τονίζοντας « Η 28η Οκτωβρίου είναι η ημέρα που ο ελληνικός λαός αντιστάθηκε στην εισβολή του Άξονα. Σε μια δύσκολη παγκόσμια και ελληνική συγκυρία, όλοι ο Έλληνες ενωμένοι είπαν το μεγάλο ΟΧΙ που παράλληλα ήταν και το μεγάλο ΝΑΙ στην ανεξαρτησία της χώρας, στην ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια. Αυτά λοιπόν τα ιδανικά και τις αξίες καλούμαστε να υπερασπιστούμε και εμείς σήμερα. Οι Έλληνες της σύγχρονης Ελλάδας, με τις προκλήσεις και τις απαιτήσεις της εποχής και τις υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στη νεολαία που πρέπει να της παραδώσουμε μια χώρα ασφαλή, δημοκρατική, ειρηνική. Με συνθήκες ευπρέπειας, ευημερίας και αξιοπρέπειας».

    Στο μήνυμά του ο βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός αναφέρθηκε στην αντίσταση των Ελλήνων απέναντι στον φασισμό και το ναζισμό. «Με το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου του 1940, με τον αγώνα στα βουνά της Ηπείρου και με την ελληνική αντίσταση, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αντιστάθηκαν και πολέμησαν τον φασισμό και τον ναζισμό. Σήμερα τιμούμε όσες και όσους θυσιάστηκαν για να προασπίσουν την πατρίδα. Μεταλαμπαδεύουμε το πνεύμα της αντίστασης απέναντι σε όποιον επιβουλεύεται την εθνική κυριαρχία και τα εθνικά μας δικαιώματα. Με δυναμισμό και σθένος τα προστατεύουμε».

    Τις πιο λαμπρές σελίδες της ελληνικής ιστορίας, τόνισε πως έγραψε η χώρα μας το 1940 ο βουλευτής Ηλείας ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, υπογραμμίζοντας ότι οι Έλληνες πάντα αντιμετωπίζουν με θάρρος την ελευθερία της πατρίδας. «Η 28η Οκτωβρίου έχει περάσει στις πιο λαμπρές σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας. Μας θυμίζει ότι οι Έλληνες πάντα αντιμετωπίζουν με θάρρος την ελευθερία και την ακεραιότητα της πατρίδας μας. Όχι μόνο δεν υποκύπτουν σε τελεσίγραφα, απειλές και εκβιασμούς αλλά στα δύσκολα βρίσκουν πάντα τον τρόπο να ενωθούν και βεβαίως να γράψουν ιστορία. Και σήμερα τιμούμε αυτούς που έγραψαν ιστορία, κάποιοι από αυτούς δίνοντας και τη ζωή τους. Τιμή και δόξα στους ήρωες που αποτελούν για μας υπόδειγμα ζωής και πρότυπο για την εθνική μας υπερηφάνεια και ακεραιότητα».

    Φωτογραφίες: Κώστας Δημόπουλος

    {gallery}new_images/ilialive/2024/10_October/Parelasi_Pirgos{/gallery}

  • Η Ηλεία τιμά την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940
    Η Ηλεία τιμά την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

    Με κάθε επισημότητα τιμά η Ηλεία την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

    Την Κυβέρνηση στο νομό θα εκπροσωπήσει με την παρουσία του στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην πρωτεύουσα τον Πύργο, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος.

    Την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας θα εκπροσωπήσει στον Πύργο, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Νίκος Κοροβέσης, ενώ στην Αμαλιάδα θα παραστεί ο αντιπεριφερειάρχης Εξυπηρέτησης του Πολίτη Θεόδωρος Βασιλόπουλος.

    Το πρόγραμμα των σημερινών εκδηλώσεων

    Ώρα 08.00: Έπαρση της σημαίας στο μνημείο Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης με τη συμμετοχή τιμητικού στρατιωτικού αγήματος και της Φιλαρμονικής Πύργου «ΑΠΟΛΛΩN».

    ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

    Ώρα 09.50: Πέρας προσέλευσης κοινού.
    Ώρα 09.55: Πέρας προσέλευσης Αρχών.
    Ώρα 09.58: Προσέλευση Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας κ. Νικόλαου Κοροβέση.
    Ώρα 09.59: Προσέλευση Εκπροσώπου του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέα Νικολακόπουλου.

    Ώρα10.00: Επίσημη δοξολογία Χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ του Β΄.

    Μετά τη Δοξολογία θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας, εντός του Ιερού Ναού, από τη Διευθύντρια του 10ου Δημοτικού Σχολείου. Πύργου, κα Θεοδωροπούλου Κωστούλα.

    Ώρα 10.30: Επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης & κατάθεση στεφάνων από τους:
    Εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας, Ανώτερο Δ/κτή Φ. Ν. Ηλείας, Δήμαρχο Πύργου, Εκπροσώπους Κομμάτων, Πρόεδρο παραρτήματος Ένωσης Αποστράτων Αξ/κών, Πρόεδρο Ένωσης Αποστράτων ΕΛ.ΑΣ, Πρόεδρο Ένωσης Αναπήρων και Θυμάτων πολέμου, τον Πρόεδρο Συνδέσμου Πολεμιστών & Τραυματιών Κύπρου 1974 Ν. Ηλείας, Πρόεδρο Συνδέσμου Εφέδρων Αξ/κών, Εκπρόσωπο Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, Εκπρόσωπο Προσκόπων και Οδηγών, Προέδρους Σωματείων και Συλλόγων.

    Τήρηση ενός λεπτού Σιγής στη Μνήμη των Ενδόξων Ηρώων και Πεσόντων κατά την Εποποιία του 1940.

    Εθνικός Ύμνος.

    Μετά το πέρας της Επιμνημόσυνης δέησης και κατάθεσης Στεφάνων, ο Δήμος Πύργου θα παραθέσει δεξίωση προς τιμή των Αρχών, στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.

    Ώρα11.30: Στην οδό Μανωλοπούλου θα πραγματοποιηθεί παρέλαση αναπήρων πολέμου, μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, Ε.Ε.Σ., Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου, Λαογραφικών Ομίλων, Συλλόγων, Σωματείων, τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων ασφαλείας (διάρκειας 40-60 λεπτών).

    Ώρα 17.30: Υποστολή σημαίας.

  • Δείτε LIVE: Η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στον Πύργο
    Δείτε LIVE: Η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στον Πύργο

    Δείτε σε ζωντανή μετάδοση την παρέλαση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, από την πρωτεύουσα της Ηλείας τον Πύργο.

    Συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες, μέλη σωματείων, λαογραφικοί σύλλογοι, πεζοπόρα τμήματα του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και μηχανοκίνητα τμήματα της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πύργου, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

  • Πύργος: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Κορυφή - Κατασβήστηκε από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής
    Πύργος: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Κορυφή

    Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην τοπική κοινόνητα Κορυφής, το μεσημέρι της Κυριακής.

    Η φωτιά καίει πλησιόν παλιότερα καμένης έκτασης και ήδη έχουν κινητοποιηθεί δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τον Πύργο και την Αμαλιάδα.

    Νεότερη ενημέρωση

    Η φωτιά κατασβέστηκε χωρίς να προλάβει να επεκταθεί και να απειλήσει την ευρύτερη περιοχή.

    pyrkagia koryfi 1

    pyrkagia koryfi 2

    Περισσότερα σε λίγο…

  • Πύργος: Προγραμματισμένη διακοπή υδροδότησης την Τρίτη 29/10
    Πύργος: Προγραμματισμένη διακοπή υδροδότησης την Τρίτη 29/10

    Ανακοίνωση εξέδωσε η ΔΕΥΑ Πύργου για την προγραμματισμένη διακοπή υδροδότησης για την ερχόμενη Τρίτη 29 Οκτωβρίου.

    Αναλυτικά:

    Στα πλαίσια εργασιών συντήρησης στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης της πόλης του Πύργου θα πραγματοποιηθεί γενική διακοπή υδροδότησης την Τρίτη 29/10/2024 από τις 8.30 π.μ. Προβλεπόμενη ώρα αποκατάστασης της υδροδότησης 13.00μ.μ.

    ΕΚ ΤΗΣ ΔΕΥΑΠ

  • Σοβαρό τροχαίο στο Σκουροχώρι με τρεις τραυματίες
    Σοβαρό τροχαίο στο Σκουροχώρι με τρεις τραυματίες

    Τρία άτομα τραυματίστηκαν σε τροχαίο που συνέβη περίπου στις οχτώ το πρωί του Σαββάτου στην επαρχιακή οδό Λαστεικων - Σκουροχωρίου.

    Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας άνδρας και επέβαιναν δύο παιδιά υπό συνθήκες που ερευνώνται από το τμήμα τροχαίας Πύργου εξετράπη της πορείας του και κατέληξε σε χαντάκι παραπλεύρως της οδού

    Στο σημείο έφτασαν άμεσα δυνάμεις της πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό των τραυματιών και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για την διακομιδή τους στην νοσηλευτική μονάδα Πύργου

    troxaio skouroxori 2

    troxaio skouroxori 1

  • 28η Οκτωβρίου 1940: Μνήμες και ιστορίες του Κατοχικού Πύργου μέσα από τα βιβλία του αείμνηστου Βάσου Μικελόπουλου - 84 τέσσερα χρόνια πριν…
    28η Οκτωβρίου 1940: Μνήμες και ιστορίες του Κατοχικού Πύργου μέσα από τα βιβλία του αείμνηστου Βάσου Μικελόπουλου -Ογδόντα τέσσερα χρόνια πριν…

    «Ο πόλεμος του ’40 ανέτρεψε τα σχέδια και διέλυσε τα όνειρα όλων μας…»

    Γράφει ο Χάρης Β. Μικελόπουλος*

    Ο αείμνηστος Βάσος Μικελόπουλος,μας άφησε μια παρακαταθήκη με τα βιβλία του.Με γλαφυρό τρόπο,αφηγείται ιστορίες του Πύργου, τις προσωπικές του αναμνήσεις, γεγονότα και περιστατικά που μας μεταφέρουν πίσω στον χρόνο. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν φυσικά μέσα από τις αφηγήσεις του,τα χρόνια εκείνα που σημάδεψαν όλη την Ελλάδα. Η κήρυξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, η Κατοχή κι ο Εμφύλιος. Όπως τα έζησε κι όπως τα είδε ο ίδιος. Ήταν δέκα ετών παιδί το 1940. Και μέχρι να τελειώσουν όλα είχε φτάσει τα δεκαεννιά.Πως να μην τα θυμόταν, πως να μην τα αναφέρει. Παρακάτω,ενδεικτικά αποσπάσματα από τα βιβλία του,μας μεταφέρουν σε εκείνα τα πολύ δύσκολα χρόνια και την ζωή στην πόλη.

    Vasos 2

    «Ο πόλεμος του ’40 ανέτρεψε τα σχέδια και διέλυσε τα όνειρα όλων μας. Δεν υπήρχε περιθώριο για «λιποταξία».Γιατί ένας πόλεμος φέρνει τα πάνω-κάτω. Τα χρόνια που ακολούθησαν,ήταν χρόνια ανασυγκροτήσεως. Χρόνια δύσκολα.Σαν να άρχιζαν όλα από την αρχή.»

    28 Οκτωβρίου 1940

    «Πήγαινα τότε στο δημοτικό.Ήταν ένα πρωινό σαν όλα τ’άλλα.Έτσι τουλάχιστον νόμιζα. Μόνο που αντί να με ξυπνήσει η ήρεμη γλυκειά φωνή της μητέρας μου και το χέρι της να μου χαϊδέψει ελαφρά το μέτωπο όπως συνήθιζε, με ξύπνησε ο θόρυβος του δρόμου. Μια ασυνήθιστη κίνηση, φασαρία κι έντονες φωνές έφταναν στα αυτιά μου. Ήταν εκείνη η σημαδιακή μέρα του Οκτωβρίου του ’40. Από τα χαράματα είχε κυκλοφορήσει το φοβερό μαντάτο: «ΠΟΛΕΜΟΣ».Οι άντρες σε επιστράτευση ετοιμάζονταν για τον σιδηροδρομικό σταθμό. Τα τρένα θα έφευγαν γεμάτα για το μέτωπο. Πίσω γυναίκες και παιδιά, ηλικιωμένοι γονείς αποχαιρετούσαν τους νέους δίχως να ξέρουν αν και πότε θα τους ξαναδούν.»

    Vasos 4

    Τα καταφύγια της πλατείας

    «Στην Κεντρική Πλατεία, τότε, είχαν δημιουργηθεί τρία καταφύγια. Τα δύο ήταν χωμάτινα, σκεπασμένα με αρκετό χώμα, σε σχήμα ζιγκ-ζαγκ που χωρούσαν το καθένα εκατό περίπου άτομα. Το τρίτο καταφύγιο ήταν τσιμεντένιο με δυο εισόδους πάνω στην πλατεία, σε τετράγωνο σχήμα και κατάτι μικρότερο σε φάρδος από την πρόσοψη του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος. Ήταν όμως άχρηστο γιατί από το τσιμεντένιο δάπεδο ανέβλυζε νερό. Έμπαινες στεγνός κι έβγαινες βρεγμένος. Όταν χτυπούσαν οι σειρήνες, υπήρχαν τρεις, του Αγίου Νικολάου, του παλαιού εργοστασίου «Δήμητρα» και της Δεξαμενής, ο κόσμος έτρεχε προς τα καταφύγια με τον τρόμο ζωγραφισμένο στα πρόσωπα. Τα καταστήματα κατέβαζαν τα ρολά κι όσοι δεν χωρούσαν στα καταφύγια ,κατέβαιναν στα υπόγεια των σπιτιών τους ή των μαγαζιών. Για να ακούει ο κόσμος τα νέα από το μέτωπο, είχαν τοποθετηθεί στην πλατεία μεγάφωνα. Κάθε λίγο ακουγόντουσαν εμβατήρια και ο βασιλιάς να αναγγέλει: “Nυν υπέρ πάντων ο αγών» και «Το Έθνος θα αγωνιστεί υπέρ βωμών κι εστιών» και φιλούσε ο ένας τον άλλον λέγοντας: «Θα τους φάμε τους μακαρονάδες».

    Vasos 7

    Οι Ιταλοί και οι Γερμανοί στον Πύργο

    Aφού το μέτωπο είχε πια πέσει, οι δυνάμεις του Άξονα προέλαυναν. Ιταλοί και Γερμανοί κατέλαβαν διάφορα κτίρια για τον στρατό τους και την διοίκηση. Ένα από αυτά ήταν και το καφενείο μας, το «Ερμείον» στην Κεντρική Πλατεία, ο μετέπειτα κινηματογράφος Rex. Οι Ιταλοί επίταξαν τον χώρο, μας τον πήραν μέσα από τα χέρια μας ουσιαστικά, μας άφησαν χωρίς δουλειά, μετατρέποντάς το σε «Σπίτι του Στρατιώτη –La Casa di Soldato». Εκεί περνούσαν τις ώρες τους οι αξιωματικοί κι οι στρατιώτες, έπιναν τους καφέδες και τα ποτά τους, όσο ο κόσμος άρχιζε να δυστυχεί. Κι οι Γερμανοί... Μπήκαν στον Πύργο την Άνοιξη του ’41,πάνω σε τρίκυκλες μοτοσικλέτες. Πνιγμένοι στην σκόνη,στην κυριολεξία πατόκορφα. Ένα ατελείωτο κομβόϊ από επίλεκτους “SS”. Για τον Πύργο όπως και για ολόκληρη την Ελλάδα, από εκείνη την στιγμή άλλαζαν τα πάντα. Το νήμα της ζωής του καθενός βρισκόταν στα χέρια τους. Εκείνο το ανοιξιάτικο απόγευμα,ο δρόμος του γνωστού στους Πυργιώτες «νυφοπάζαρου» η τότε οδός Κατακόλου,έμοιαζε εφιαλτικός. Ένα πλήθος περίεργων παρακολουθούσε τους οπλισμένους σαν αστακούς στρατιώτες .Όσοι από αυτούς βρέθηκαν δίπλα στις νεραντζιές που είχε τότε η Κεντρική Πλατεία και που ήταν γεμάτες καρπούς, κυριολεκτικά τις ρήμαξαν. Διψασμένοι από την πολύωρη διαδρομή από Αθήνα,δάγκωναν με βουλιμία τα πικρά νεράντζια νομίζοντας πως είναι πορτοκάλια. Λίγα λεπτα μεσολάβησαν,όταν τους είδαμε να ορμούν στα ζαχαροπλαστεία «Παλλάδιο» και «Αίγλη» για να μπορέσουν με ένα γλυκό να διώξουν το φαρμάκι από το στόμα τους. Παρά εκείνη την φαιδρή εικόνα της στιγμής,ο Ναζιστικός εφιάλτης μόλις άρχιζε.»

    Vasos 6

    Η ζωή άλλαξε.

    «Η ήρεμη και αμέριμνη ζωή των Πυργιωτών άλλαξε από την μια στιγμή στην άλλη. Σταμάτησαν οι καντάδες και τα γλέντια, σταμάτησαν οι παρέες των ξενύχτηδων, τα ραντεβουδάκια και οι ρομαντικές βόλτες των ερωτευμένων. Βουβάθηκαν τα γραμμόφωνα και κατόπιν αυστηροτάτης διαταγής εντός 48 ωρών παραδόθηκαν όλα τα ραδιόφωνα για να μην ακούμε ειδήσει από ξένους σταθμούς. Οι κινηματογράφοι Πάνθεον και Τιτάνια και μετά από ένα χρόνο το 1943, το Rex, έπαιζαν μέχρι της 7ης ή 8ης εσπερινής, ανάλογα με την απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών. Ό,τι κινιόταν μέσα στη νύχτα και δεν σταματούσε στο πρόσταγμα «αλτ» Ιταλού ή Γερμανού στρατιώτη, την έτρωγε στο ψαχνό. Από τις πρώτες μέρες της Κατοχής, στους δρόμους του Πύργου συναντούσες κοκορόφτερους «φρατέλλους» και «καμαράτς» που οι βαριές τους μπότες αντηχούσαν από μακριά. Φάτσες βλοσυρές κι αγέλαστες, με αυτόματα στους ώμους και χειροβομβίδες στην μέση έριχναν βαριά την σκιά τους πάνω στα νεοκλασικά κτίρια της ήρεμης πόλης. Φορτηγά πηγαινοερχόντουσαν με στρατιώτες, κι άλλα γεμάτα με εφόδια και προϊόντα της ελληνικής γης που με κόπο έβγαζαν οι αγρότες, για να τραφούν Ιταλοί και Γερμανοί. Οικοσκευές, καζάνια, αντίσκηνα, ασύρματοι με ραδιογωνιόμετρα για τον εντοπισμό παράνομων πομπών και ασυρμάτων, ως και κάτι μουλάρια, ήταν τα συνηθισμένα φορτία των στρατιωτικών οχημάτων που διέσχιζαν κάθε μέρα τους δρόμους του Πύργου. Και όπως ήταν φυσικό, σαν στρατός είχαν φέρει μαζί τους αρκετά άλογα και μουλάρια, εκτός από αυτά που άρχισαν να επιτάσσουν. Επειδή όμως τα χάνια της εποχής έπεφταν σε κάποια απόσταση από την Κομαντατούρ, την γερμανική διοίκηση και την Καραμπινιερία, την αντίστοιχη ιταλική, επέλεξαν ελαφρά τη καρδία για τα άλογα των αξιωματικών ως χάνι, το νεοκλασικό αριστούργημα, το θέατρο Απόλλων. Αυτό τους βόλευε. Ποιός τολμούσε να αντιδράσει; H αφόρητη δυσοσμία που απλωνόταν σε όλη την γύρω περιοχή από τις ακαθαρσίες ήταν τόσο έντονη που οι περίοικοι έπαυσαν πλέον να ανοίγουν τα παράθυρά τους, ενώ οι περαστικοί άλλαζαν δρόμο.»

    Vasos 8

    Η Μαύρη Αγορά κι ο φρενήρης πληθωρισμός.

    Σε όλη την διάρκεια της Κατοχής το πρόχειρο υπαίθριο εμπόριο οργίαζε. Η μαύρη αγορά έδινε κι έπαιρνε,ενώ η δραχμή κατρακυλούσε συνεχώς. Η αξία και η αγοραστική ικανότητα της Κατοχικής δραχμής βασιζόταν στην τιμή της χρυσής λίρας και στην κρίση των μαυραγοριτών. Αυτοί διαμόρφωναν τις τιμές που ανέβαιναν από την μια μέρα στην άλλη κυρίως στα δυσεύρετα είδη διατροφής που αγόραζαν από τους ανθρώπους της υπαίθρου και τα πουλούσαν όσο ήθελαν. Ένας πονηρός μαυραγορίτης πουλώντας είκοσι ντενεκέδες λάδι αγόραζε ένα σπίτι! Πως; Aπλούστατα. Κάθε ντενεκές περιείχε μια οκά λάδι που επέπλεε πάνω πάνω και από κάτω δεκατέσσερις οκάδες νερό αμφιβόλου ποιότητας. «Κρύψτο στο σπίτι γρήγορα μην το αρπάξουν οι Γερμανοί» έλεγε ο μαυραγορίτης κι ο αγοραστής που να προλάβει να το ελέγξει. Για να καταλάβει ο αναγνώστης την πλήρη ασυδοσία, τις απάτες και την άγρια εκμετάλλευση που επικρατούσαν εκείνα τα χρόνια μπορώ να αραδιάσω πληθώρα περιστατικών.Θα περιοριστώ μόνο ενδεικτικά στις τιμές των προϊόντων για να καταλάβουν οι νεότεροι τι γινόταν. Μια οκά ψωμί τον Οκτώβριο του 1940 κόστιζε 10 δραχμές. Τον Ιούλιο του 1944 πήγε στα 5.600.000 δραχμές και τον Νοέμβριο του 1944 έφτασε να πουλιέται 1,6 τρισεκατομμύρια! Το κρέας από 50 δραχμές η οκά έφτασε τα 3,2 τρισεκατομμύρια. Θυμάμαι που το 1943 πήγαμε με την μητέρα μου στον γνωστό έμπορο-σαράφη της Ερμού που μάζευε όλα τα τιμαλφή εκείνη την ζοφερή περίοδο, του έδωσε ένα μονόπετρο δαχτυλίδι, μας έδωσε 120.000 δραχμές, με τις οποίες αγοράσαμε 3 οκάδες πατάτες από το κτήμα άλλου γνωστού Πυργιώτη ο οποίος τις ζύγισε μαζί με το χώμα κι έτσι έφτιαξε πουρέ για τον εγχειρισμένο πατέρα μου. Πολλοί που δεν γνωρίσατε την Κατοχή, θα αναρωτιέστε, ποιοί αγόραζαν τότε αυτά τα πανάκριβα είδη για να τα φάνε και που τα έβρισκαν τόσα χρήματα. Όλα αυτά, είχαν καταντήσει είδη πολυτελείας και τελείως απρόσιτα. Αυτά τα έτρωγαν, ο στρατός Κατοχής, οι δοσίλογοι,οι μαυραγορίτες, οι ρουφιάνοι κι όσοι είχαν «στενές» σχέσεις με τα στρατεύματα Κατοχής. Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν μπορούσαν να τα πλησιάσουν. Το ψωμί μας στο σπίτι ήταν η μπομπότα, το κυρίως φαγητό μας επί καθημερινής βάσεως η σταφίδα και ό,τι έβραζε στην κατσαρόλα ήταν χωρίς λάδι ή έστω μια κουταλιά αν βρισκόταν κάποιες φορές. Αυτοσχέδια επαγγέλματα κάθε είδους εμφανίστηκαν ενώ οι δρόμοι της πόλης γέμισαν από μικροπωλητές που πουλούσαν ότι έβρισκαν αδειάζοντας τις προθήκες των καταστημάτων. Τα ζαχαροπλαστεία της Κεντρικής Πλατείας μετατράπηκαν σε μανάβικα, ενώ κουρεία και δικηγορικά γραφεία αποκτούσαν άλλες ιδιότητες. Μπορούσε να βρει κανείς εκεί ένα ντενεκέ λάδι, ίσως κάποιο κεφάλι τυρί ή ακόμη ένα σακί αλεύρι. Ήταν η μεγάλη τραγωδία της πείνας. Ό,τι χειρότερο έζησε ο κόσμος.»

    Vasos 3

    Οι αναφορές του Βάσου Μικελόπουλου είναι πάρα πολλές και δεν χωρούν σε ένα άρθρο και μόνον. Είναι αληθινές ιστορίες και γεγονότα εκείνης της περιόδου. Και φυσικά μέσα από τις σελίδες των βιβλίων του, δεν λείπουν οι ηρωίδες και οι ήρωες εκείνης της εποχής. Οι ερυθροσταυρίτισες που έδωσαν ως και την ζωή τους στο Μέτωπο, ο μητροπολίτης Ηλείας Αντώνιος με τον πύρινο λόγο του και την δράση του στην Εθνική Αντίσταση, οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί που πολέμησαν στην Αλβανία και στην Ήπειρο, ο δήμαρχος Τάσης Καζάζης και η σωτήρια παρέμβασή του που κράτησε ζωντανούς από σίγουρη εκτέλεση εκατοντάδες Πυργιώτες. Κι ύστερα ο τραγικός Εμφύλιος. Στους δικούς του ανθρώπους έλεγε πάντα : «Να μην ζήσετε ποτέ όσα ζήσαμε εμείς ως παιδιά κι έφηβοι,όσα πέρασαν οι γονείς μας,όσα έζησαν οι άνθρωποι εκείνη την περίοδο. Και ποτέ να μην ξανασυμβεί πόλεμος. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για τον άνθρωπο.»

    Όπως δεν ξέχασε ποτέ μέχρι να φύγει από την ζωή το 2020 στα ενενήντα του, την παγωμένη κάνη στον κρόταφό του από το περίστροφο του Γερμανού αξιωματικού ενώ ήταν μόλις δώδεκα ετών παιδί...

    * Ο Χάρης Β. Μικελόπουλος είναι διακοσμητής και πρ. Πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Πύργου

    Vasos 5

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς