Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2020 09:16

Η καραντίνα έφερε αύξηση της φιλοζωίας

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Τα καταστήματα με είδη για κατοικίδια ακολουθούν τα σούπερ μάρκετ στην αύξηση των πωλήσεων,εν μέσω πανδημίας. Από την αρχή της δεύτερης καραντίνας στις 7 Νοεμβρίου έχει καταγραφεί αύξηση των εισαγωγών στις τροφές και τα αξεσουάρ για σκύλους και γάτες συντροφιάς, κατά 12% σε σχέση με πέρσι. Τα στοιχεία αναφέρει ο οικονομικός επόπτης του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και μέλος του Δ.Σ της ΕΣΕΕ, Νίκος Μανεσιώτης.

«Έχει αυξηθεί η φιλοζωία. Σε όλους τους συναδέλφους που κάνουν χονδρικό εμπόριο στις ζωοτροφές για κατοικίδια υπάρχει μια αύξηση 10 έως 12%. Η αύξηση αφορά και προϊόντα όπως λουράκια, μαξιλάρια, χτενάκια και παιχνίδια για ζώα» αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ν. Μανεσιώτης ο οποίος είναι ένας από τους βασικούς εισαγωγείς στο χώρο.

Αρκετοί καταναλωτές βλέπουν την επίσκεψη στο pet shop της γειτονιάς σαν βόλτα αναψυχής, λέει στο ΑΠΕ ιδιοκτήτης καταστήματος λιανικής με είδη ζώων στο Παγκράτι, Δημήτρης Πανταζής.

«Καλύπτουν έτσι ένα μέρος της μελαγχολίας, μονοτονίας και ίσως κατάθλιψης που τους πιάνει με τον εγκλεισμό. Θέλουν να δώσουν κάπου την αγάπη τους και να πάρουν αντίστοιχα αγάπη από το ζώο» υπογραμμίζει ο επιχειρηματίας και προσθέτει: «Οι πωλήσεις είναι ικανοποιητικές σε σχέση με όλη την κατάσταση. Οι παραλαβές αργούν γιατί στα εργοστάσια το προσωπικό είναι μειωμένο λόγω της πανδημίας.»

Τα τηλέφωνα σε πολλές φιλοζωϊκές οργανώσεις δεν σταματούν να χτυπούν.

«Τα κατοικίδια, κυρίως τα σκυλιά, τα χρησιμοποιεί ο κόσμος σαν ψυχοφάρμακο ας πούμε. Και στην προηγούμενη καραντίνα και τώρα έχουμε δώσει πολλά ζωάκια», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εθελόντρια της ζωοφιλικής ένωσης Ηλιούπολης, Έμυ Παπαγιανοπούλου.

Παρόμοια εικόνα περιγράφει και η διευθύντρια της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας, Λιάνα Αλεξανδρή: «Στην πρώτη καραντίνα δεν παρατηρήθηκε αυτό το φαινόμενο που παρατηρείται τώρα. Δηλαδή υπάρχει καθημερινά ενδιαφέρον για υιοθεσία. Δεν σημαίνει ότι όλοι μπορούν να πάρουν από εμάς. Ο καθένας έχει τις προτιμήσεις του. Οι πιο πολλοί ζητάνε μικρόσωμα ζώα για τα διαμερίσματα, εμείς δεν έχουμε πάντα μικρόσωμα».

Ο μόνος ενδοιασμός στις φιλοζωικές οργανώσεις είναι μην γίνουν τα ζώα συντροφιάς αντικείμενο εκμετάλλευσης λόγω της καραντίνας, αφού η βόλτα με κατοικίδιο είναι μια από τις έξι αιτιολογίες για έξοδο από το σπίτι.

Για τον λόγο αυτό η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία ακολουθεί αυστηρό πρωτόκολλο για τις υιοθεσίες και αποφεύγει να δίνει τα ζώα σε οικογένειες εκτός Αττικής, ώστε να μπορεί να τα επιτηρεί. Η Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης περνάει το microchip που έχουν τα ζώα στο όνομα του νέου ιδιοκτήτη, οπότε αν το ζώο εγκαταληφθεί θα γνωρίζουν από ποιον έχει γίνει.

Ωστόσο, υπάρχουν και σύλλογοι που έχουν σταματήσει να δίνουν ζώα για υιοθεσίες λόγω της κατάστασης.

«Αυτοί που πραγματικά θέλουν να υιοθετήσουν ένα σκύλο πρέπει να περιμένουν να βγούμε από όλο αυτό και μετά να τον υιοθετήσουν» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ταμείας του Συλλόγου Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Γλυφάδας, Μαρία Ζούγκρα και συνεχίζει: «Έχουν κλειστεί μέσα στο σπίτι, χαζεύουν στο ίντερνετ, βλέπουν τις όμορφες φατσούλες λένε: θα βγαίνω και βόλτα με αυτό τον τρόπο. Και μετά όταν επανέλθουν στην κανονικότητά τους, στη δουλειά τους, θα δουν ότι δεν υπάρχει χρόνος για όλο αυτό. Γιατί όταν έχεις ζώο πρέπει να έχεις και τον κατάλληλο χρόνο. Το ζώο θέλει τρεις φορές την ημέρα βόλτα, θέλει να ασχολείσαι λίγο μαζί του».

Αρκετοί είναι και οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων οι οποίοι δεν μπορούν να επωμιστούν πλέον το κόστος συντήρησης ενός ζώου και τα εγκαταλείπουν, λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Υπάρχουν όμως και εκείνοι οι οποίοι επιλέγουν να υιοθετήσουν υπερήλικα ζώα, τρίποδα ή σκύλους με καλαζάρ προκειμένου να τα βοηθήσουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2020 11:56

Σχετικά Άρθρα

  • Σε καραντίνα ο Έβρος λόγω της ευλογιάς προβάτων - Ποια μέτρα ανακοινώθηκαν
    Σε καραντίνα ο Έβρος λόγω της ευλογιάς προβάτων - Ποια μέτρα ανακοινώθηκαν

    Κλιμάκιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρέθηκε στον Έβρο μετά την επιβεβαίωση της μόλυνσης τεσσάρων κοπαδιών από την ευλογιά των προβάτων

    Σε ισχύ βρίσκονται από την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024 τα περιοριστικά μέτρα για τις μετακινήσεις και τη σφαγή προβάτων στον Έβρο, λόγω της ευλογιάς, που εντοπίστηκε σε τέσσερα κοπάδια στην περιοχή.

    Ταυτόχρονα, ενεργοποιήθηκαν, όπως και στην περίπτωση της πανώλης των αιγοπροβάτων, τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα και με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς δηλαδή θανατώσεις ζώων, χάραξη ζωνών προστασίας και ζωνών επιτήρησης. Να σημειωθεί ότι τα απαγορευτικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στη χώρα λόγω της πανώλης αιγοπροβάτων αναμένεται να επανεξεταστούν την Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024, καθώς θα επαναξιολογηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα της ζωονόσου.

    Τα τέσσερα αυτά κρούσματα ευλογιάς των προβάτων παρουσιάσθηκαν στον βόρειο Έβρο (ένα κρούσμα) και στο νότιο τμήμα του νομού (τρία κρούσματα), ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός των ζώων που θα θανατωθούν.

    Να σημειωθεί ότι η ευλογιά είναι αμιγώς «ζωονόσος» και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, στους χοίρους ή τα βοοειδή παρά μόνο μεταξύ των αιγοπροβάτων, αλλά παρουσιάζει υψηλή μεταδοτικότητα.

    Ο ιός δεν είναι μεταδοτικός στον άνθρωπο, ούτε σε άλλα ζώα πλην των προβάτων

    Στον Έβρο κλιμάκιο του ΥπΑΑΤ

    Στο μεταξύ, στον Έβρο βρίσκονται ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας και ο γγ, Γιώργος Στρατάκος, μετά την επιβεβαίωση τεσσάρων κρουσμάτων ευλογιάς σε πρόβατα, προκειμένου να ενημερώσουν τους άμεσα ενδιαφερόμενους για θέματα που αφορούν ζωονόσους, ως προς την πρόληψη, τον περιορισμό και την εκρίζωσή τους.

    Τόσο ο υφυπουργός όσο και ο Γενικός Γραμματέας είχαν διαδοχικές συσκέψεις στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ορεστιάδας, στα δημοτικά σφαγεία Ορεστιάδας ενώ επισκέφτηκαν το κέντρο εξωτικών νοσημάτων στην Ορεστιάδα, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τοπικούς φορείς. Αντίστοιχη σύσκεψη έλαβε χώρα στο Επαρχείο Διδυμοτείχου, όπως και στην αίθουσα του πρώην δημαρχείου Φερών, όπου παρευρέθηκαν κτηνοτρόφοι και τοπικοί φορείς. Τέλος, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία της ΠΕ Έβρου στην Αλεξανδρούπολη.

    Ποια μέτρα ανακοινώθηκαν

    Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων τονίστηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των ευρωπαϊκών κανονισμών, που προβλέπουν μέτρα ανάλογα με εκείνα της πανώλης στα μικρά μηρυκαστικά. Δηλαδή, τη δημιουργία δύο ζωνών προστασίας και επιτήρησης, μια 3 χλμ και μία 10 χλμ, με τους σχετικούς περιορισμούς που ισχύουν εντός των ζωνών αυτών.

    Να σημειωθεί ότι, όπως και στην πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, η ευλογιά των προβάτων δεν είναι μεταδοτική προς τον άνθρωπο και, συνεπώς, δεν τίθεται ζήτημα σε ότι αφορά στη Δημόσια Υγεία.

    Ο υφυπουργός Χρήστος Κέλλας επισήμανε ότι σε όποια μονάδα εντοπίζεται θετικό κρούσμα, ακολουθεί άμεσα η θανάτωση των ζώων. «Στόχος, σε πρώτη φάση είναι να περιοριστεί ο ιός στον Νομό Έβρου και στην συνέχεια να εκριζωθεί, με την συνεργασία όλων των υπηρεσιών, κτηνιάτρων και κτηνοτρόφων», σημείωσε.

    Μάλιστα, όπως δήλωσε «πρόκειται για ιό DNA, που είναι άκρως μεταδοτικός, ωστόσο μεταδίδεται μόνο από πρόβατα σε πρόβατα και όχι στον άνθρωπο».

    Ο γενικός γραμματέας, Γιώργος Στρατάκος δήλωσε ότι «ευλογιά των προβάτων αντιμετωπίσαμε πρόσφατα στις ΠΕ Λέσβου και Φθιώτιδας, την οποία και εκριζώσαμε περί το τέλος Ιουνίου. Για να μπορέσουμε να επαναλάβουμε τη θετική αυτή έκβαση και στην ΠΕ Έβρου, απαραίτητη είναι η συνεργασία των κτηνοτροφών με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας. Οι κτηνοτρόφοι είναι οι πρωταγωνιστές στο πεδίο και χωρίς την δική τους βοήθεια και συνδρομή κανένα από τα μέτρα που περιγράφονται στο πρωτόκολλο αντιμετώπισης της νόσου δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα και να οδηγήσει στην τελική εκρίζωσή της».

    Στις συσκέψεις παρόντες ήταν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, οι βουλευτές του Νομού, Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Αναστάσιος Δημοσχάκης, εκπρόσωποι των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, ερευνητές του Ινστιτούτου κτηνιατρικών ερευνών του «ΕΛΓΟ Δήμητρα», εκπρόσωποι φορέων και κτηνοτρόφοι.

    Πώς μεταδίδεται η ευλογιά προβάτων

    Η ευλογιά των προβάτων είναι νόσημα υψηλής μεταδοτικότητας που οφείλεται σε ιό και προσβάλλει τα πρόβατα και τις αίγες η οποία μπορεί να επιφέρει σημαντική ζημιά στους κτηνοτρόφους και στην κτηνοτροφία της χώρας. Στη χώρα μας, μέχρι τώρα συμπτώματα παρατηρούνται κυρίως στα πρόβατα, ωστόσο και οι αίγες μπορούν να μολυνθούν.

    Η ευλογιά των προβάτων και αιγών χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση δερματικών αλλοιώσεων που είναι πιο εμφανείς στο κεφάλι, το πρόσωπο, και γενικά τα άτριχα μέρη του σώματος (μασχάλες, κοιλιά, εσωτερικό μέρος της ουράς, μαστό, γεννητικά όργανα).

    Η μετάδοση γίνεται με:

    • άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα
    • έμμεση επαφή με μολυσμένα αντικείμενα ή προϊόντα (π.χ. εργαλεία, οχήματα, χόρτα, στρωμνή, μαλλί, δέρματα κ.λπ. ).

    Πηγή: in.gr

  • Πανώλη αιγοπροβάτων: Παρατείνεται η καραντίνα – Απαγορεύονται μετακινήσεις και σφαγές
    Πανώλη αιγοπροβάτων: Παρατείνεται η καραντίνα – Απαγορεύονται μετακινήσεις και σφαγές

    Μετά τις 19 Αυγούστου θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση με βάση την επιδημιολογική πορεία της πανώλης των αιγοπροβάτων

    Μέχρι και τις 19 Αυγούστου 2024 και για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα για τις μετακινήσεις και σφαγές ζώων λόγω της πανώλης των αιγοπροβάτων, ενώ έντονη παραμένει η ανησυχία των κτηνοτρόφων για το μέγεθος της καταστροφής από τη ζωονόσο.

    Συγκεκριμένα, η παράταση των μέτρων αποφασίστηκε, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά την εργαστηριακή επιβεβαίωση νέων κρουσμάτων πανώλης αιγοπροβάτων στις ΠΕ Ροδόπης, Δράμας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας και Καρδίτσας, καθώς και τη συνέχιση καταγραφής νέων κρουσμάτων στην ΠΕ Λάρισας, Τρικάλων και Κορίνθου, με αποτέλεσμα την εμπλοκή στη διαχείριση του νοσήματος (Ζώνη προστασίας και Ζώνη επιτήρησης) των Περιφερειών Αν. Μακεδονίας Θράκης και Δυτ. Ελλάδας.

    Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε όλη τη χώρα σε 40, ενώ ήδη έχουν οδηγηθεί προς θανάτωση 18.335 αιγοπρόβατα.

    Στις 19/08 θα επαναξιολογηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές τα επιδημιολογικά δεδομένα της επιζωοτίας και θα καθορισθούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και εκρίζωση του νοσήματος

    Πότε θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση

    Έτσι, απαγορεύεται έως και τις 19/08/2024 όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων για πάχυνση, αναπαραγωγή, σφαγή και προς θερινούς βοσκότοπους καθώς και των βοοειδών, που προέρχονται από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων, είτε στεγάζονται εντός του ίδιου οικοπέδου, είτε στεγάζονται σε διαφορετικό οικόπεδο αλλά χρησιμοποιούν το ίδιο προσωπικό, κοινά οχήματα ή εξοπλισμό.

    Στις 19/08 θα επαναξιολογηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές τα επιδημιολογικά δεδομένα της επιζωοτίας και θα καθορισθούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και εκρίζωση του νοσήματος.

    Σε οικονομικό «σοκ» οι κτηνοτρόφοι

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη επιχείρηση για τον περιορισμό και την εκρίζωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μετά την επιβεβαίωση κρουσμάτων σε εκτροφές των Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας. Αυτή τη στιγμή στο σύνολο της Περιφέρειας, με έμφαση στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, διενεργούνται κτηνιατρικοί έλεγχοι από 40 κλιμάκια.

    Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, με επιστολή του προς στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, σημειώνει πως η κτηνοτροφία της ΠΔΕ αλλά και ευρύτερα της χώρας βρίσκεται σε ένα οικονομικό και ψυχολογικό σοκ. «Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι οι οικονομικές συνέπειες για τους κτηνοτρόφους είναι σημαντικές και αυτή τη στιγμή εκτός της αντιμετώπισης της κρίσης οφείλουμε να δράσουμε εμπροσθοβαρώς προς τη στήριξη του κλάδου και των ανθρώπων του» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Φαρμάκης, που προτείνει κάποιες ενέργειες προς επεξεργασία και αξιολόγηση από το Υπουργείο, με στόχο την περαιτέρω στήριξη της κτηνοτροφίας και των εισοδημάτων των επαγγελματιών της.

    Συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας προτείνει τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για τη μεγαλύτερη δυνατή αύξηση της αποζημίωσης των ζώων που έχουν θανατωθεί ή θα θανατωθούν, την άμεση οικονομική ενίσχυση των σταβλικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός των ζωνών επιτήρησης και προστασίας για την αγορά ζωοτροφών (καθώς και άλλων αναγκαίων αναλώσιμων), την παροχή οικονομικών πόρων για την υλοποίηση επενδύσεων ενεργητικής προστασίας, κίνητρα για την υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών στη διαχείριση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, τη δημιουργία στοχευμένων προγραμμάτων ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν, καθώς και την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με τις πρακτικές βιοασφάλειας και την πρόληψη ασθενειών.

    «Ο κτηνοτροφικός κλάδος, ένας πολύτιμος οικονομικός κλάδος για τον τόπο μας αλλά και ευρύτερα για την χώρα, διέρχεται δύσκολες μέρες. Είμαστε αισιόδοξοι ότι μέσα από τη μεγάλη κινητοποίηση που έχει γίνει, με τη συνεργασία όλων και με την πολύτιμη συνδρομή των ειδικών θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τη δυσκολία και να προστατεύσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο. Οφείλουμε όμως να κοιτάξουμε και την επόμενη μέρα. Και αυτή, πέρα από την οικονομική στήριξη στους κτηνοτρόφους που θα έχουν πληγεί, οφείλει να μας βρει όλους σοφότερους και πιο έτοιμους να αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους κρίσεις. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με το σύνολο των δυνάμεών της, ήταν και θα παραμείνει παρούσα στην πρώτη γραμμή όλων των προσπαθειών» δήλωσε από το Αγρίνιο ο κ. Φαρμάκης.

    Πηγή: In.gr
  • Adele: «Ήπια τέσσερα μπουκάλια κρασί στις 11 το πρωί κατά τη διάρκεια της καραντίνας»
    Adele: «Ήπια τέσσερα μπουκάλια κρασί στις 11 το πρωί κατά τη διάρκεια της καραντίνας»

    Η τραγουδίστρια έκανε εξομολογήσεις στους θαυμαστές της σε συναυλία της στο Λας Βέγκας

    Η Adele αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια της καραντίνας ήπιε τέσσερα μπουκάλια κρασί πριν το μεσημεριανό της γεύμα. Η 34χρονη τραγουδίστρια κρατούσε ένα ποτήρι κρασί στη σκηνή στο Λας Βέγκας τη στιγμή που έκανε την εξομολόγησή της στο κοινό.
    Σύμφωνα με την Daily Star, η Adele είπε στους θαυμαστές της το βράδυ του Σαββάτου: «Θυμάμαι όταν ήρθα εδώ στο lockdown, ήταν 11 το πρωί και είχα πιει τουλάχιστον τέσσερα μπουκάλια κρασί - όπως όλοι μας. Είχα πει το 2020 ότι ήθελα να κυκλοφορήσω το άλμπουμ μου. Και ήμασταν όλοι στο σπίτι, απλά μεθυσμένοι».


    Πέρυσι, η Adele σε συνέντευξή της στην Oprah Winfrey είχε πει ότι «έχει σταματήσει να πίνει» μετά τον θάνατο του πατέρα της Mark Evans από καρκίνο του εντέρου τον Μάιο του 2021 σε ηλικία 57 ετών.
    Η Adele, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει χάσει πολλά κιλά έκοψε το ποτό από τη διατροφή της. «Σταμάτησα να πίνω. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γνωρίσεις πραγματικά τον εαυτό σου, είναι να πίνεις μόνο νερό και να είσαι νηφάλιος».
    Η τραγουδίστρια ήταν ιδιαίτερα «ανοιχτή» με το κοινό της το Σάββατο λέγοντας ότι το σόου ήταν το αποκορύφωμα της καριέρας της.
    Σύμφωνα με την The Sun, είπε: «Αισθάνομαι τόσο ασφαλής εδώ μέσα. Η ζωή μου είναι μικροσκοπική. Δεν βγαίνω πραγματικά από το σπίτι μου και αυτό είναι επιλογή μου. Η ζωή μου ήταν τεράστια όταν ήμουν νεότερη. Αλλά όσο κορυφώνονταν η καριέρα μου, εγώ είμαι πιο φοβισμένη και αγχωμένη. Κάνω παρέα με τα σκυλιά μου, τον γιο μου και το αγόρι μου και συνομιλώ με την οικονόμο μου. Την Παρασκευή και τα Σάββατα, ανυπομονώ πραγματικά να έρθω στο Βέγκας και νιώθω σαν να βγαίνω έξω και να βλέπω τους φίλους μου. Αυτό με επανέφερε στη ζωή».
    Και πρόσθεσε: «Συνήθως βλέπω πεταλούδες και αγχώνομαι και λέω μια μικρή προσευχή επί σκηνής και σταυρώνω τα δάχτυλά μου, αλλά δεν αγχώνομαι με αυτά τα σόου. Ήταν οι καλύτεροι τέσσερις μήνες της καριέρας μου. Αυτό το σόου μου έδωσε τόση χαρά. Μου αρέσει πολύ να το κάνω».
    «Το να παίζεις σε τέσσερις χιλιάδες ανθρώπους για 34 βραδιές δεν είναι αρκετό. Και ξέρω ότι δεν είναι αρκετό, γι' αυτό θα επιστρέψω», είπε η τραγουδίστρια υπό τις επευφημίες του κοινού.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ VICKIE FLORES
  • Ινδία: Μητέρα μαζί με τον 10χρονο γιο της κλειδώθηκαν 3 χρόνια στο σπίτι για να μην κολλήσουν κοροναϊό
    Ινδία: Μητέρα μαζί με τον 10χρονο γιο της κλειδώθηκαν 3 χρόνια στο σπίτι για να μην κολλήσουν κοροναϊό

    Οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό τους - Με ψυχολογικά προβλήματα η 34χρονη μητερά.

    Μια μητέρα στην Ινδία φοβόταν τόσο πολύ να κολλήσει κοροναϊό και προκειμένου να προστατευτεί από τον ιό κλείστηκε μαζί με τον 10χρονο γιο της στο διαμέρισμά τους για τρία χρόνια.

    Σύμφωνα με την Daily Mail, πρόκειται για την 34χρονη Munmun Majhi, η οποία μαζί με τον γιο της διασώθηκαν από την αστυνομία την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου αφού πέρασαν τρία χρόνια κλεισμένοι μέσα στο σπίτι τους στην πόλη Gurugram, στην Πολιτεία Haryana της Ινδίας.

    Η 34χρονη φοβόταν τόσο πολύ τον ιό, που όταν ο σύζυγός της βγήκε κάποια στιγμή από το σπίτι στη διάρκεια της πρώτης καραντίνας -και συγκεκριμένα την δεύτερη μέρα- δεν τον άφησε να ξαναμπεί σε αυτό και έκτοτε ήταν η τελευταία φορά που τον είδε… τουλάχιστον από κοντά αφού τον έδιωξε από το σπίτι.

    Ο άντρας της 34χρονης έχοντας κουραστεί και ταλαιπωρηθεί από την όλη κατάσταση, επικοινώνησε με την αστυνομία για το πρόβλημα που αντιμετώπιζε, οι αστυνομικοί όμως αρχικά δεν τον πίστεψαν. Ύστερα από την επιχείρηση απεγκλωβισμοί όμως βρήκαν όλο το σπίτι γεμάτο σκουπίδια, αποφάγια και τους τοίχους ζωγραφισμένους από το μικρό αγόρι που δεν μπορούσε να αξιοποιήσει με κάποιον άλλο τρόπο το χρόνο του.

    Το παιδί ήταν σε άθλια κατάσταση

    Ο άντρας της 34χρονης ήταν αυτός που όλο αυτό το διάστημα τους πήγαινε τρόφιμα και τα άφηνε έξω από την πόρτα προκειμένου να επιβιώσουν. Αλλά τίποτα δεν έπειθε τη γυναίκα του να τον αφήσει επιστρέψει στο σπίτι της οικογένειας.

    Όταν οι αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν για να δώσουν «τέλος» τουλάχιστον στον εφιάλτη του αγοριού διαπίστωσαν πως το παιδί ήταν σε άθλια κατάσταση με τα μαλλιά του να έχουν μακρύνει μέχρι τους ώμους δεν φαινόταν να τα πήγαινε αρκετά καλά στη συναναστροφή με τον κόσμο, αφού τρία χρόνια τώρα δεν είχε έρθει σε επαφή με κανέναν άλλον παρά μόνο με τη μητέρα του. Απασχολούσε τον εαυτό του ζωγραφίζοντας στους τοίχους.

    «Όταν κάλεσα τη μητέρα στο αστυνομικό τμήμα, ήρθε, αλλά το παιδί δεν ήταν μαζί της. Τελικά καταφέραμε να την πείσουμε. Μεταφέρθηκε σε ένα νοσοκομείο και μετά πήγαμε στο διαμέρισμα για να σώσουμε το παιδί».

    Όταν οι αστυνομικοί έφτασαν στο διαμέρισμα, σοκαρίστηκαν από την ποσότητα των σκουπιδιών που είχε αποθήκευε η 34χρονη και δεν πετούσε γιατί θα έπρεπε να βγει εκτός σπιτιού και κινδύνευε να προσβληθεί από κοροναϊό. Αντίκρισαν επιπλέον σωρούς από ρούχα, τρίχες, άδεια πακέτα τροφίμων πεταμένα διάσπαρτα στο πάτωμα και μια στρώση σκόνης και βρωμιάς παντού σε όλο τον χώρο.

    Αφού εντόπισαν σώο το αγόρι να κάθεται σε ένα από τα υπνοδωμάτια, οι αστυνομικοί το μετέφεραν αμέσως στο νοσοκομείο για προληπτικό έλεγχο, ενώ μια ιατρική ομάδα -συμπεριλαμβανομένων ψυχιάτρων- αξιολογεί και τους δύο, με την 34χρονη να διαγιγνώσκεται με ψυχολογικά προβλήματα. Έχουν εισαχθεί και οι δύο στην ψυχιατρική πτέρυγα για θεραπεία.

    Πήγη: in.gr

  • Σε καραντίνα το γηροκομείο-«κολαστήριο» στον Κορυδαλλό - Οι 41 ηλικιωμένοι, οι άθλιες συνθήκες και ο άφαντος ιδιοκτήτης
    Σε καραντίνα το γηροκομείο-«κολαστήριο» στον Κορυδαλλό - Οι 41 ηλικιωμένοι, οι άθλιες συνθήκες και ο άφαντος ιδιοκτήτης

    Σε καραντίνα τέθηκε η δομή του γηροκομείου στον Κορυδαλλό, όπου -όπως αποκάλυψε το ethnos.gr- δεκάδες ηλικιωμένοι ζουν σε άθλιες συνθήκες.

    Ειδικότερα, τέθηκε σε καραντίνα η μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων και απαγορεύεται η είσοδος σε όλους τους συγγενείς των φιλοξενούμενων, ενώ στο σημείο βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις, όπως μεταδίδει η Σοφία Ορφανού στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» του OPEN.

    Η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο στους εργαζόμενους στη δομή και στον γιατρό που ορίστηκε για την περίθαλψη των τροφίμων.

    Η σοκαριστική υπόθεση που έφερε στο «φως» το ethnos.gr

    Η υπόθεση με το γηροκομείο - κολαστήριο στον Κορυδαλλό -όπου φιλοξενούνταν συνολικά 41 ηλικιωμένοι μέσα σε άθλιες συνθήκες αφυδατωμένοι, με ψώρα και χωρίς καμιά φροντίδα- προκαλεί σοκ. Γηροκομείο το οποίο όμως δεν τελικά δεν κλείνει παρά τις τραγικές συνθήκες.

    Οι ηλικιωμένοι ήταν εγκαταλελειμμένοι στο γηροκομείο στον Κορυδαλλό, χωρίς μάλιστα να έχουν καμία ιατρική φροντίδα, καθώς όπως αναφέρουν πηγές του ethnos.gr, μόλις μία νοσηλεύτρια ήταν στο οίκημα όλες αυτές τις ημέρες και μία βοηθητική υπάλληλος της καθαριότητας.

    Το ζήτημα όμως πλέον είναι ότι το γηροκομείο δεν θα κλείσει, καθώς σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr οι δικαστικές Αρχές αποφάσισαν να συνεχισθεί η λειτουργία του και να παρασχεθούν επιτόπου οι απαραίτητες ιατρικές βοήθειες. Γι' αυτό και το πρωί του Σαββάτου, ειδικό ιατρικό team με πρωτοβουλία της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (2η ΥΠΕ) θα μεταβεί στον Κορυδαλλό για να εξετάσει λεπτομερώς όλους τους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους.

    Η υπόθεση περιπλέκεται, καθώς με εντολή εισαγγελέα το γηροκομείο θα παραμείνει ανοικτό και στα νοσοκομεία θα μεταφερθούν μόνο εκείνοι οι ηλικιωμένοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας. Άλλωστε, όπως σημειώνει η Περιφέρεια Αττικής, η άδειά του είχε ανακληθεί από το 2020, «ωστόσο υπήρξε προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά περί αναστολής εκτέλεσης των τριών αποφάσεων της Περιφέρειας για αναστολή και σφράγιση της μονάδας».

    Τι θα γίνει με τους ηλικιωμένους

    Και γι' αυτό, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr, η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων θα παραμείνει ανοικτή και μόνο όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ψώρα θα μεταφερθούν στο Νοσοκομείο Συγγρός.

    Όσοι έχουν προβλήματα υγείας θα διακομισθούν με το ΕΚΑΒ στην Παμμακάριστο, ενώ λίγοι χωρίς ιδιαίτερα πρόβλημα μπορεί να μετακινηθούν και στο Γηροκομείο Αθηνών.

    Λουκέτο και σε άλλο γηροκομείο του ίδιου ιδιοκτήτη

    Πάντως, η υπόθεση προκαλεί προβληματισμό για τον τρόπο χειρισμού των Αρχών σε μία τόσο ευαίσθητη υπόθεση στην οποία εμπλέκονται ηλικιωμένοι άνθρωποι χωρίς δυνατότητα αντίδρασης.

    Να σημειωθεί ότι το θέμα που αποκάλυψε το ethnos.gr προκάλεσε την κινητοποίηση όλων των Αρχών, καθώς ενώ η αρμοδιότητα ελέγχου των γηροκομείων ανήκει στην Περιφέρεια, η υψηλή εποπτεία είναι του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ειδικότερα της υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου -η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί για το θέμα.

    Η ίδια πάντως, σε αντίστοιχη περίπτωση στην Κρήτη όπου επίσης βασανίζονταν ηλικιωμένοι άνθρωποι, είχε παρέμβει δηλώνοντας πως θα ελεγχθούν όλες οι δομές.

    Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι οι ίδιοι ιδιοκτήτες φέρονται να είχαν κι άλλο γηροκομείο προ δεκαετίας στην περιοχή της Νίκαιας, το οποίο είχε κλείσει ο τότε αντιπεριφερειάρχης, Στέφανος Χρήστου, επειδή είχαν διαπιστωθεί οι ίδιες συνθήκες φιλοξενίας. Λίγο αργότερα φέρονται να δημιούργησαν το νέο γηροκομείο στον Κορυδαλλό το οποίο σήμερα παρουσιάζει τις τραγικές αυτές συνθήκες.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι σήμερα ο ιδιοκτήτης του ιδιωτικού γηροκομείου στον Κορυδαλλό έχει εξαφανιστεί και, μάλιστα, οι ελεγκτές της Περιφέρειας χρειάστηκε να σπάσουν το λουκέτο με το οποίο είχε σφραγισθεί το γηροκομείο για να μπούνε μέσα και να διαπιστώσουν τις συνθήκες νοσηλείας.

    Οι έλεγχοι από την Περιφέρεια Αττικής πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τρίτη και από τότε οι ηλικιωμένοι παραμένουν στην ίδια άθλια κατάσταση μέσα στο γηροκομείο του Κορυδαλλού. Πηγές του ethnos.gr σημειώνουν ότι υπήρξαν καταγγελίες στην Περιφέρεια για περιστατικά ψώρας στους ηλικιωμένους, γι' αυτό και πραγματοποιήθηκε ο έλεγχος, ενώ στη δομή μετέβη και ο ΕΟΔΥ με κλιμάκιο, εντοπίζοντας τουλάχιστον πέντε τροφίμους με σημάδια ψώρας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι δόθηκε εισαγγελική εντολή και έτσι μπόρεσαν οι ελεγκτές της Περιφέρειας να μπούνε στη δομή.

    Μετά την εισαγγελική εντολή πάντως ζητήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής η συμβολή του υπουργείου Υγείας ώστε να μεταφερθούν οι 38 ηλικιωμένοι που έχουν παραμείνει στο γηροκομείο σε άλλες δομές και νοσοκομεία. Να σημειωθεί ότι μία τρόφιμος μεταφέρθηκε ήδη στο Τζάνειο αφού είχε Covid, ενώ άλλοι δύο φιλοξενούμενοι έχουν μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Συγγρός αφού είχαν έντονα δερματικά συμπτώματα πιθανότατα από ψώρα.

    Ωστόσο, οι εισαγγελικές Αρχές μπλόκαραν τη μεταφορά των ηλικιωμένων σε νοσοκομεία, γι' αυτό και οι περισσότεροι θα παραμείνουν στο γηροκομείο.

    Οι 38 εναπομείναντες γέροντες, πάντως, παρέμεναν και το βράδυ της Παρασκευής στο γηροκομείο του Κορυδαλλού, καθώς ήταν εξαιρετικά δύσκολο με την κατάσταση της υγείας τους να μετακινηθούν μέσα στη νύχτα.

    Σήμερα το πρωί κλιμάκιο με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων μεταξύ αυτών και δερματολόγοι, έπειτα από κινητοποίηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, αναμένεται να μεταβεί εκ νέου στο γηροκομείο του Κορυδαλλού προκειμένου να υποβάλει σε πλήρη έλεγχο τους ηλικιωμένους ώστε να διαπιστωθεί ποιοι πρέπει να πάνε σε νοσοκομείο και ποιοι σε γηροκομείο.

    Πάντως, οι γιατροί που εξέτασαν τους ηλικιωμένους έπαθαν σοκ από τις συνθήκες που διαπίστωσαν. Μάλιστα, όπως τονίζουν πληροφορίες του ethnos.gr, όταν το κλιμάκιο των ειδικών πήγε στον Κορυδαλλό με εντολή της 2ης ΥΠΕ, δεν μπορούσε καν να εντοπίσει ποιοι ήταν ακριβώς οι ηλικιωμένοι που φιλοξενούνταν στον χώρο.

    Οι περισσότεροι ήταν κατάκοιτοι με εμφανή τα σημάδια από την έλλειψη φροντίδας, ενώ άλλοι δεν μπορούσαν καν να επικοινωνήσουν ώστε να δηλώσουν το όνομά τους. Οι τρόφιμοι ήταν αφυδατωμένοι, με δερματικά εξανθήματα, με άθλια αμφίεση και σε συνθήκες τραγικές από άποψη υποδομών.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πώς το lockdown άλλαξε τη ζωή μας: Οι συνήθειες που αποκτήσαμε και μένουν μέχρι σήμερα
    Πώς το lockdown άλλαξε τη ζωή μας: Οι συνήθειες που αποκτήσαμε και μένουν μέχρι σήμερα

    Η πανδημία του κορονοϊού και οι καραντίνες έφεραν τα... άνω κάτω στις καθημερινές μας συνήθειες και ασχολίες. «Ξεσκονίσαμε» μουσικά όργανα που δεν μάθαμε ποτέ και έμειναν στο... ράφι, αγαπήσαμε παραπάνω τη φύση και τους περιπάτους σε αυτή, «πετάξαμε» τη βαφή μαλλιών και εκτιμήσαμε τη γοητεία του φυσικού μας χρώματος.

    Σχεδόν τρία χρόνια μετά τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον κορονοϊό «πανδημία», η ζωή των ανθρώπων έχει αλλάξει και αποτελείται πλέον τόσο από συνήθειες που είχαμε προ Covid όσο και από συνήθειες που αποκτήσαμε κατά τη διάρκεια. Σε αυτή τη «νέα ζωή» περιλαμβάνονται βιντεοκλήσεις που συνεχίζονται μεταξύ οικογενειών, συναδέλφων και φίλων, ακόμη και τώρα που δεν υπάρχει περιορισμός στις μετακινήσεις ή online ψώνια.

    Παρακάτω ακολουθούν μερικές από τις συνήθειες που οι άνθρωποι άρχισαν στην καραντίνα και «κράτησαν» μέχρι και σήμερα, όπως τις παρουσιάζει το Associated Press.

    Τα «σκονισμένα» μουσικά όργανα

    Αυτό το σαξόφωνο στη γωνία. Το πιάνο που φαίνεται τόσο ωραίο στο σαλόνι αλλά σπάνια παίζεις. Οι άνθρωποι κατά τα lockdown έπιασαν ξανά τα μουσικά όργανά τους, κάποιοι μετά από δεκαετίες. Δεν ψάχνουν για καριέρα, αλλά είναι πλέον αφοσιωμένοι.

    Ο Bob Dorobis στο Μίντλεταουν του Νιου Τζέρσεϊ δούλεψε εντατικά για να βελτιώσει το παίξιμο της κιθάρας του κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα. Τώρα, ο 70χρονος ανυπομονεί για περισσότερο χρόνο εξάσκησης.

    «Τελικά συνειδητοποίησα ότι ο μόνος τρόπος για να μου αρέσει περισσότερο είναι να το μάθω καλύτερα», λέει.

    Επιστροφή στη γυμναστική

    Άνθρωποι που είχαν να γυμναστούν για χρόνια έχουν πλέον «δεσμευτεί» στη γυμναστική. Λάτρεις του ποδηλάτου που είχαν να κάνουν ποδήλατο από την παιδική τους ηλικία, περιπατητές που εκτίμησαν ξανά τη φύση...

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Beth Lehman, μία νταντά από το Greenville της Νέας Υόρκης, ανέβηκε για πρώτη φορά μετά από χρόνια στο ποδήλατο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μαζί με το παιδάκι που πρόσεχε. Τώρα, όλη η οικογένεια για την οποία εργάζεται κάνει ποδήλατο μαζί της, συμπεριλαμβανομένου του παππού!

    Οι πράξεις ανθρωπιάς που -ευτυχώς- έμειναν

    Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του lockdown, λαχταρώντας την παρέα, βγαίναμε στα μπαλκόνια ή στις αυλές μας για να δούμε ο ένας τον άλλον και να κάνουμε μία κουβέντα, έστω και από μακριά. Αρκετοί, βοήθησαν ηλικιωμένους γείτονές τους πηγαίνοντάς τους τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ ή ένα πιάτο σπιτικό φαγητό.

    Οι δεσμεύσεις για αυτές τις «τυχαίες πράξεις καλοσύνης» προς τους ηλικιωμένους που ζουν μόνοι τους συνεχίζονται και τώρα, μετά την καραντίνα.

    Η Lisa και ο Larry Neula στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας διασκέδαζαν τους γείτονές τους. Εκείνη είναι χορεύτρια και δασκάλα χούλα και εκείνος τραγουδιστής. Μαζί, έδιναν «παραστάσεις» μόνο για τους γείτονές τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

    «Αν έχεις ένα άτομο που δείχνει ότι θέλει να είναι κοινωνικό και να κάνει πράξεις ανθρωπιάς, τότε σιγά σιγά γίνεται μεταδοτικό», δήλωσε η Lisa.

    Οι αλλαγές στην προσωπική φροντίδα

    Ορισμένες γυναίκες κατά το lockdown -αναγκαστικά και μη- σταμάτησαν να βάφουν τα μαλλιά τους. Άλλες, εγκατέλειψαν το πιστολάκι. Επέλεξαν να «αγκαλιάσουν» τα φυσικά τους μαλλιά, ακόμα και το γκρι χρώμα που -αν και γοητευτικό- αρκετές δεν ήθελαν να έχουν.

    «Τον Μάρτιο του 2020, αμέσως μετά που όλα είχαν ουσιαστικά κλείσει, αγνόησα την υπενθύμιση στο ημερολόγιό μου να κάνω το φρεσκάρισμα της ρίζας και αγνόησα την επόμενη και την επόμενη και ούτω καθεξής», δήλωσε η Susan Cuccinello στο Ossining της Νέας Υόρκης.

    «Θυμάμαι όταν τα κομμωτήρια άρχισαν να ανοίγουν ξανά και αρκετές από τις φίλες μου ανακουφίστηκαν τόσο πολύ που μπορούσαν να ξαναβάψουν τα μαλλιά και τις ρίζες τους. Αυτό δεν με επηρέασε καθόλου. Και τα μαλλιά μου είναι στην πραγματικότητα πιο πυκνά και υγιή. Επιπλέον, είναι υπέροχο να "συντρίβεις" άλλο ένα απομεινάρι της πατριαρχίας».

    Άλλες εγκατέλειψαν το μακιγιάζ και τα σουτιέν. Κάποτε θεωρούσαν και τα δύο απαραίτητη ανάγκη, αλλά στην απομόνωση απελευθερώθηκαν.

    Οι βιντεοκλήσεις που ήρθαν για να μείνουν!

    Το Zoom και οι βιντεοκλήσεις κυριαρχούσαν στην καθημερινότητα πολλών κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Έγινε εργαλείο τόσο για εργασία όσο και για επικοινωνία με αγαπημένα πρόσωπα. Μετά το lockdown, ωστόσο, έμεινε στην καθημερινότητα πολλών.

    Η Samantha Martin, κατά το lockdown, βασίστηκε πολύ στο Zoom και το WhatsApp για να βλέπει τους αγαπημένους της στο Χονγκ Κονγκ και σε όλο τον κόσμο. Αυτό μετατράπηκε τελικά σε μία κυριακάτικη συνήθεια:

    «Κάθε Κυριακή βράδυ τρώω δείπνο ή πρωινό, ανάλογα με τη διαφορά ώρας, με έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Martin.

    Λιγότερα ψώνια σε φυσικά καταστήματα

    Η καραντίνα άλλαξε κατά πολύ και τις καταναλωτικές συνήθειες. Καθώς πολλοί έκαναν τα ψώνια τους online, πλέον δεν θέλουν να το αλλάξουν.

    «Παλιά μου άρεσε να ψωνίζω τρόφιμα σε καταστήματα, αλλά αυτό μου "έτρωγε" τόσο πολύ χρόνο και προχωρούσα σε υπερβολικά έξοδα, οπότε επέμεινα σε αυτό (σ.σ. στις online αγορές)», δήλωσε η Amanda Sheronas Spencer από το Malvern της Πενσυλβάνια.

    Πηγή: ethnos.gr - Image by giannino nalin from Pixabay

  • CDC: Δεν συνιστούν πλέον τον περιορισμό σε καραντίνα για τους μαθητές που έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό
    CDC: Δεν συνιστούν πλέον τον περιορισμό σε καραντίνα για τους μαθητές που έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό

    Νέες οδηγίες - Επίσης, δεν συστήνεται πλέον η καραντίνα για ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί

    Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στις ΗΠΑ (CDC) δεν συνιστούν πλέον τον περιορισμό σε καραντίνα ή την εφαρμογή προγραμμάτων διαγνωστικών τεστ στα σχολεία ή στα κέντρα φροντίδας, για τους ανθρώπους που έχουν εκτεθεί στην COVID-19, όπως ανακοινώθηκε χθες, Πέμπτη, μετά από την επικαιροποίηση των σχετικών οδηγιών.
    Παράλληλα, δεν συστήνεται πλέον η καραντίνα για ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί, μετά την έκθεση ποσοστού περίπου 95% του πληθυσμού των ΗΠΑ στον κορωνοϊό, τους εμβολιασμούς, αλλά και νόσηση του πληθυσμού. «Οι νέες οδηγίες αναγνωρίζουν ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, αλλά επίσης, μας βοηθούν να μετακινηθούμε σε ένα σημείο, στο οποίο η COVID-19 δεν διαταράσσει σοβαρά την καθημερινότητα στη ζωή μας», ανέφερε σε ανακοίνωση επιστήμονας των CDC.
    Τα ίδια κέντρα ανακοίνωσαν ότι έχουν αναβαθμίσει τις οδηγίες τους, ότι οι άνθρωποι που έχουν εκτεθεί στην COVID-19 πρέπει να φορούν μάσκα υψηλής προστασίας για δέκα ημέρες και να κάνουν διαγνωστικό τεστ την 5η ημέρα μετά την έκθεσή τους στον κορωνοϊό, άσχετα από το καθεστώς του εμβολιασμού τους.
    «Τόσο η εφαρμογή μέτρων πρόληψης, όσο και ο εμβολιασμός συμβάλλουν ώστε να υπάρχει ένας βαθμός προστασίας κατά της σοβαρής νόσησης και έχουν νόημα, ώστε να μην υπάρχει διαφοροποίηση από τις οδηγίες μας και τις συστάσεις μας επί τη βάσει του καθεστώτος εμβολιασμού την περίοδο αυτή», δήλωσε στους δημοσιογράφους η επιδημιολόγος Γκρέτα Μασέτι των CDC.
    Πηγή: Protothema.gr
  • 3ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας: Οι μαθητές έδωσαν εξετάσεις παρέα με τον Bobo - Το "φιλοζωϊκό" project που αγκάλιασε η εκπαιδευτική κοινότητα
    3ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας: Οι μαθητές έδωσαν εξετάσεις παρέα με τον Bobo - Το

    Η έννοια της ουσιαστικής εκπαίδευσης παίρνει σάρκα και οστά στο 3ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας όπου από την έναρξη της σχολικής χρονιάς μέχρι τη λήξη της “τρέχει” ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο project που αφορά τον εθελοντισμό. Βασικό “εργαλείο” στα χέρια των εκπαιδευτικών αποτελούν τα ζώα, όπου οι μαθητές βιωματικά και στο βαθμό που ο καθένας το επιθυμεί μαθαίνουν αβίαστα να τα σέβονται.

    Πρόσφατα οι μαθητές μπήκαν στην τάξη για τις εξετάσεις αφού πρώτα είχαν μια ευεργετική επαφή με τον Bobo, το κουτάβι που έσωσαν το προηγούμενο διάστημα

    Η Αλίκη Κολοβού που εργάζεται στο πλαίσιο της εξατομικευμένης υποστήριξης ούσα ακτιβίστρια, ανέλαβε με άλλους τέσσερις καθηγητές και τον διευθυντή του σχολείου, την διεκπεραίωση του συγκεκριμένου project που ως βάση είχε την συμπερίληψη και την ισότητα. Αξίες ιδιαίτερα σημαντικές ειδικότερα όταν αναφερόμαστε σε ένα πολυπολιτισμικό σχολείο όπως το 3ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας.

    Τα ζώα κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρόγραμμα αυτό, με παρουσία στην τάξη, στο προαύλιο ακόμα και στις εκδρομές. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Κολοβού πριν την έναρξη του μαθήματος ή των εξετάσεων, τα παιδιά χαϊδεύουν το σκυλάκι και αποστρεσάρονται, ενώ την ίδια στιγμή ωφελούνται και παράλληλα ωφελούν.

    Στο πλαίσιο της υλοποίησης της πρωτοποριακής αυτής δράσης, όπως έκανε γνωστό με δήλωσή της στο ilialive.gr η Αλίκη Κολοβού, έχουν προκύψει αρκετές υιοθεσίες και δυο διασώσεις αλλά το σημαντικότερο από όλα είναι ότι έχει αρχίσει να ανθίζει ο σπόρος του εθελοντισμού και του σεβασμού για όλα τα πλάσματα.

    «…Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να αναλάβουμε ένα σύνολο δράσεων από τον Σεπτέμβριο και να το διεκπεραιώσουμε μέχρι τον Ιούνιο, πέρα από το βασικό καθήκον μας. Εγώ ως ακτιβίστρια διάλεξα μαζί με τέσσερις συναδέλφους τον εθελοντισμό, η βάση ήταν η συμπερίληψη και η ισότητα και επειδή στον εθελοντισμό δεν υπάρχει δίνω πολύ ή δίνω λίγο, είναι όλοι καλεσμένοι και όποιος θέλει δίνει. Ήταν ο πιο ασφαλής και ισότιμος τρόπος, να συμμετέχουν όλα τα παιδιά και να εδραιώσει και το παιδί που συνοδεύω τον κοινωνικό του περίγυρο. Και εγώ δουλεύω σαν γέφυρα γι’ αυτό το παιδί να καλύψει όποιο έλλειμμα του παρουσιάζεται και να μπορέσει στο μέλλον να μην έχει συνοδο.. Τα ζώα πάντα βοηθάνε, ήταν δεκτικός πολύ ο σύλλογος και οι γονείς αλλά και τα παιδιά όλα. Όλη τη χρονιά έγιναν πολλές υιοθεσίες, πολλές μέρες αφιερώσαμε να είναι ένα σκυλάκι στην τάξη, στην εκδρομή ή στο προαύλιο. Διασώσαμε και δύο σκυλιά που ήταν στο σχολείο, επίσημα με την αστυνομία και τον κτηνίατρο, το ένα φιλοξενείται σε έναν μαθητή και τώρα στις ημέρες των εξετάσεων παίρνουμε ένα κουτάβι ήσυχο, το πήρα μαζί και κάθεται στην τάξη με τα παιδιά, που το χαϊδεύουν και αποστρεσάρονται και μαθαίνουν αβίαστα ότι θέλει σεβασμό ένα ζώο. Δηλαδή είναι πιο ήσυχα ακόμα πιο τρυφερά, δεν το τραβάνε» τόνισε η κα Κολοβού, σημειώνοντας παράλληλα ότι πρόκειται για ένα επίσημο project το όποιο έχει σταλεί στο υπουργείο, ενώ υλοποιήθηκε αβίαστα, χωρίς κανένα κονδύλιο, χωρίς να χαθεί καμιά διδακτική ώρα και καλύπτοντας το σύνολο των μαθητών. «… ο καθένας με την εμπλοκή που ήθελε και άντεχε. Δηλαδή αν κάποιος ήθελε να κοινοποιήσει μόνο, καλό ήταν κι αυτό, κάποιος μπορεί να ήθελε να φιλοξενήσει ή να υιοθετήσει όλα καλά…».

    «Μόνο έτσι μαθαίνει ο άνθρωπος με την καθημερινότητα και με το να ζήσει ένα πλάσμα και όχι με την θεωρία, ότι μην χτυπάτε το σκύλο ή την γάτα. Ότι ένα πλάσμα έχει ένα αποτύπωμα, δεν είναι χωρίς μπελά, είναι ένας μεγάλος μπελάς και όταν είσαι έτοιμος είναι βέβαια κι ένα άλλο παράθυρο στην ζωή το να έχεις σεβασμό. Και ο διευθυντής μας είναι το ίδιο φιλόζωος και καλός άνθρωπος. Είναι ένας άνθρωπος με σεβασμό που αγαπάει τα παιδιά, έγινε πολύ δουλειά και στο προαύλιο και στο φυσικό στοιχείο των παιδιών. Δηλαδή δεν κάναμε στερεοτυπική διδασκαλία του εθελοντισμού»ανέφερε η Αλίκη Κολοβού.

    Το πρόγραμμα έτυχε της απόλυτης αποδοχή τόσο από τους γονείς όσο και από το σύνολο των καθηγητών αλλά κυρίως από τα ίδια τα παιδιά, τα οποία ήταν άμαθα και μουδιασμένα λόγω του πολύμηνου εγκλεισμού που είχαν υποστεί όλο αυτό το διάστημα, οπότε το μάθημα είχε έναν επιπλέον στόχο. Κυρίως να μην είναι μονότονο αλλά και να καλλιεργήσει την αλληλεπίδραση στα παιδιά, η οποία είχε αδρανήσει. Επίσης το δόσιμο και η πάταξη της διάκρισης αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για το 3ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας καθώς πολλοί από τους μαθητές είναι Ρομά.

    Δείτε τις φωτογραφίες από την καθημερινή δραστηριότητα των μαθητών με το κουτάβι Bobo...

    puppy 2

    puppy 3

    puppy 4

    puppy 5

    puppy 6

    puppy 7

    puppy 8

    puppy 9

    puppy 10

    puppy 11

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς