Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020 08:53

Φιλοζωία στην καραντίνα: Έγινε ανάγκη λόγω συνθηκών;

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Αυξήθηκαν στους δρόμους οι άνθρωποι εκείνοι που βγάζουν βόλτα το σκύλο τους και τέθηκε άμεσα ζήτημα “αύξησης της φιλοζωίας. Στα social media με το ξεκίνημα της νέας καραντίνας άρχισαν να κυκλοφορούν και πάλι “αστειάκια” που αφορούν την “χρήση” των κατοικίδιων ως τρόπου εξόδου από το σπίτι… Και μόνο αστείο δεν είναι όμως το να σκέφτεσαι πως θα πάρεις ένα σκύλο για να καταφέρεις να βρεις μια δικαιολογία να “σπάσεις” την καραντίνα, γιατί το πιο πιθανό είναι να καταλήξει αυτό ως ένα ακόμα αδέσποτο στους δρόμους.

Στο ilialive.gr μίλησαν δύο δυναμικές γυναίκες από τον Πύργο και την Αμαλιάδα, που η φιλοζωία δεν είναι μόνο τρόπος ζωής, αλλά απόλυτο βίωμα και συνειδητοποιημένη πράξη.

Συνειδητοποιημένοι φιλόζωοι και όχι ευκαιριακοί

Η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου “Αδέσποτες Πατούσες Πύργου”, Μυρσίνη Σαλαμανή απαντώντας στο ilialive.gr για το θέμα ανέφερε ότι “… θα θέλαμε να πιστέψουμε, ότι η αύξηση της φιλοζωίας εν μέσω καραντίνας και η αυξημένη ζήτηση κουταβιών, έχει να κάνει με την συνειδητοποιημένη άποψη, ότι τώρα έχω χρόνο. Ότι είμαι όλη μέρα σπίτι, θα μπορώ να το εκπαιδεύσω, να του μάθω κόλπα, να το χαρώ, οπότε όταν αρχίσουν οι φυσιολογικοί ρυθμοί μου, θα έχω έναν φίλο να με περιμένει όταν γυρνάω από την δουλειά! Αυτό είναι λάθος, δεν είναι έτσι! Γιατί όταν θα γυρνάς από την δουλειά σου κουρασμένος, δεν θα έχεις αντοχές να καθαρίσεις, να συμμαζέψεις ότι τυχόν ζημιές σου έκανε το κουταβάκι, ούτε να το βγάλεις βόλτα το πρωί μες στο κρύο, πριν πας για δουλειά, αφού επιστρέψεις κουρασμένος και άλλη μία το βράδυ, που θα θες να βγεις για ποτό με τους φίλους σου ή με τον/την σύντροφο σου. Επιβεβαίωση των αμφιβολιών μας είναι, ότι τα περισσότερα μηνύματα έρχονται από έφηβους, που προφανώς τρέλαναν τους γονείς με την κλεισούρα, οι οποίοι μόλις αρθούν τα μέτρα θα είναι πάλι όλη μέρα, στον δρόμο και στις πλατείες και στα φροντιστήρια τους. Μας ζητάνε γονείς για τα παιδάκια τους, 3, 6, 7 ετών...

mursini

Προφανώς γιατί δεν έχουν τι να κάνουν τα παιδιά τους τόσες ώρες μες στο σπίτι και είπαν ας πάρουμε ένα. Μιλώντας μαζί τους όμως, καταλαβαίνουμε, ότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει, ότι ένα 3χρονο ή 7χρονο, δεν θα έχει την ευθύνη ενός σκύλου, αλλά ότι στην ουσία το βάρος περνάει στον γονέα. Δεν έχουν καταλάβει τα έξοδα ενός σκύλου και σου απαντάνε, “έλα μωρέ, θα τα βρούμε κι αυτα…" Ονειρεύονται μια σκυλίτσα, που θα τους κάνει κουταβάκια. Καμία συναίσθηση, ότι στις φιλοζωικές που απευθύνονται, θα πάρουν ένα αδεσποτάκι. Δηλαδή ένα σκυλάκι, που κάποιος άλλος πέταξε. Κουταβάκια, που κάποιος άλλος πέταξε. Πιστεύουμε ακράδαντα, ότι δεν γίνεσαι φιλόζωος εν μέσω εγκλεισμού. Πιστεύουμε ότι είναι μια ολοκληρωμένη απόφαση, που την παίρνεις εν καιρώ φυσιολογικών καταστάσεων. Και δεν θα σταματήσουμε να λέμε, ότι τα κουταβάκια, δεν είναι παιχνίδι για να ασχολούνται τα παιδάκια. Και μετά στον δρόμο, πεταμένο. Οπότε, σε καιρό παράξενων γεγονότων, καμία υπεύθυνη φιλοζωική δεν μοιράζει κουτάβια. Αντιθέτως, βρίσκουμε πολλά” κατέληξε η κα Σαλαμανή.

Φιλόζωοι για ψυχολογικούς λόγους

Από την Αμαλιάδα, η πρόεδρος της Φιλοζωϊκής Ένωσης “Αδέσποτες Ψυχές Αμαλιάδας" και ψυχολόγος με ειδίκευση στην γνωσιακή/συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, Άρτεμις Δημητροπούλου, μίλησε για τη φιλοζωία, εν μέσω καραντίνας. “Διανύουμε μια πολύ δύσκολη , ασυνήθιστη και πρωτοφανή για τον Άνθρωπο κατάσταση. Ο ανθρώπινος ψυχισμός βρίσκεται σε "σοκ" θα έλεγα, διότι ξαφνικά νιώθει ότι χάνει ή μάλλον του στερούν βιαίως την προσωπική του ελευθερία. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της καραντίνας είναι πολλές και χρήζουν προσοχής. Υπάρχει αύξηση της κατάθλιψης και της αγχώδους διαταραχής. Επίσης αυξημένη κοινωνική απομόνωση, μοναξιά, ανησυχία για την υγεία, άγχος και οικονομική ύφεση. Όλα αυτά τα στοιχεία επιδεινώνουν την ψυχική ευημερία και υγεία. Εξ αιτίας αυτού του περιορισμού λοιπόν ο άνθρωπος ψάχνει καθημερινά να βρει διεξόδους διαφυγής απ' τη μονοτονία και τη μοναξιά του. Ψάχνουν έναν τρόπο να καταπολεμήσουν τη μοναξιά και τη μελαγχολία που τους δημιουργεί αυτός ο πρωτοφανής εγκλεισμός και περιορισμός. Είναι περίεργο να διακόπτεις ξαφνικά τη ροή της ζωής και της καθημερινότητας σου. Δεν είναι εύκολο. Ειδικά όταν δεν ξέρεις πόσο θα διαρκέσει όλο αυτό...και έχοντας και το φόβο για την ίδια σου τη ζωή και υγεία. Είναι "βαρύ" θα έλεγα για τον ανθρώπινο ψυχισμό όλο αυτό” εξήγησε, αναλύοντας την ψυχολογία των πολιτών αυτή την περίοδο.

artemis

“Ένας τρόπος για πολλούς, να διαφύγουν από όλο αυτό είναι η απόφαση να υιοθετήσουν ένα κατοικίδιο για συντροφιά. Οι υιοθεσίες την περίοδο αυτή έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Άλλωστε σύμφωνα με σχετικά στοιχεία, από την αρχή της δεύτερης καραντίνας στις 7 Νοεμβρίου έχει καταγραφεί αύξηση των εισαγωγών στις τροφές και τα αξεσουάρ για σκύλους και γάτες συντροφιάς, κατά 12% σε σχέση με πέρσι. Ένα κατοικίδιο και η σχέση που θα δημιουργήσεις μαζί του είναι ζήτημα ζωής και ψυχής. Το να βάλεις ένα κατοικίδιο στη ζωή σου είναι μεγάλη υπόθεση. Προσθέτεις ένα νέο μέλος στη οικογένεια σου ,στο σπίτι σου. Έχεις ευθύνες, δέσμευση, υποχρεώσεις… στις οποίες καλείσαι να σταθείς αντάξιος, επαρκής και απόλυτα υπεύθυνος. Κατά τη γνώμη μου εκείνος που θέλει στη πραγματικότητα να υιοθετήσει ένα ζωάκι, δεν θα έπρεπε να περιμένει αυτή τη κατάσταση , την καραντίνα, για να το κάνει. Δεν είναι σωστό το κίνητρο του. Το υγιές κίνητρο είναι αφενός να θέλεις να βοηθήσεις και να σώσεις ένα αδέσποτο ζώο και αφετέρου να θέλεις πραγματικά να ζήσεις τη ζωή και καθημερινότητα σου με ένα κατοικίδιο. Και κυρίως να είσαι έτοιμος…” σημείωσε.

Αναφερόμενη στα δεδομένα της περιοχής της Αμαλιάδας η κα Δημητροπούλου τόνισε ότι η “ζήτηση” σε σκυλάκια, έχει αυξηθεί αυτό το διάστημα. “Καθημερινά δέχομαι τηλέφωνα από ανθρώπους κυρίως από Αθήνα, που ζητούν να υιοθετήσουν σκύλο. Για παράδειγμα μου τηλεφωνούν άνθρωποι οι οποίοι δεν εργάζονται αυτή τη περίοδο λόγω καραντίνας και επειδή δεν έχουν τι να κάνουν, αποφασίζουν να υιοθετήσουν ένα σκύλο. Όμως αυτό δεν είναι κριτήριο. Δε μπορείς να υιοθετήσεις ένα ζώο μόνο και μόνο επειδή δεν έχεις τι να κάνεις ή το βρίσκεις σαν ευκαιρία για να βγεις μια βόλτα ( μιας και η βόλτα με το κατοικίδιο επιτρέπεται όλο το 24ωρο). Δεν είναι δυνατόν να υιοθετείς ένα ζώο απλά και μόνο γιατί δε δουλεύεις και έχεις χρόνο στο σπίτι. Αναρωτιέσαι αν θα μπορείς να ανταπεξέλθεις στις υποχρεώσεις που έχει ένα κατοικίδιο και μετά την καραντίνα; Όταν θα γυρίσεις στην εργασία σου και στις καθημερινές ασχολίες σου θα έχεις το χρόνο να ασχοληθείς με το κατοικίδιο; Θα μπορείς να αφιερώσεις τον ίδιο χρόνο; Ένας σκύλος θέλει τις καθημερινές τακτικές βόλτες του και μετά την καραντίνα. Απαιτεί χρόνο, ευθύνες, δεν είναι έτσι απλό. Έχει υποχρεώσεις. Έπειτα είναι και το άλλο. Στην παρούσα φάση μένουμε πολύ στο σπίτι . Όταν θα επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς, θα μπορείς να διαθέσεις χρόνο στο σκύλο σου; Θα είσαι στο σπίτι ή θα μένει όλη μέρα μόνο του το ζώο; Ή αν χρειαστεί να λείψεις σε ταξίδι και δε μπορείς να τον πάρεις μαζί, θα υπάρχει άνθρωπος εμπιστοσύνης σου για να τον αναλάβει όσο θα λείπεις; Όλα αυτά πρέπει να τα σκεφτεί κανείς, πριν πάρει την απόφαση να υιοθετήσει ένα ζώο” τόνισε.

“Εγώ προσωπικά δεν δίνω εύκολα ζώα για υιοθεσία. Και τι εννοώ… Πάντα κάνω τις κατάλληλες ερωτήσεις στον άνθρωπο που θέλει να υιοθετήσει ένα σκύλο. Δίνονται πάντα με συμβόλαιο υιοθεσίας και αριθμό μικροτσίπ. Και πάντα με έλεγχο και επιτήρηση. Υπάρχουν κριτήρια για να δώσεις για υιοθεσία ένα σκύλο, δεν είναι απλό. Οι ανεύθυνες υιοθεσίες έχουν ως αποτέλεσμα και τις τόσο πολλές εγκαταλείψεις ζώων στο δρόμο δυστυχώς. Κι όλα αυτά γιατί πολλοί από αυτούς που υιοθετούν ένα σκύλο που δεν είναι συνειδητοποιημένοι, η απόφαση τους δεν είναι ώριμη, με αποτέλεσμα μετά να μη μπορούν να ανταποκριθούν και να τα εγκαταλείπουν καταδικάζοντας τα σε θάνατο! Αυτό είναι έγκλημα, είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που θα θίξω σε άλλο χρόνο. Η περίοδος αυτή δε θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη για αυτή την απόφαση. Θεωρώ ότι θα είναι βεβιασμένη και με λάθος κριτήρια. Γιατί οι περισσότεροι λόγω όλης αυτής τη ψυχολογικής πίεσης του εγκλεισμού, αλλά και λόγω αύξησης του ελεύθερου χρόνου που έχουν πλέον αποφασίζουν να πάρουν ένα κατοικίδιο. Αλλά δεν είναι αυτό το σωστό κριτήριο, καλώς η κακώς.... Σωστό κριτήριο είναι η αγάπη και όχι η μοναξιά. είναι μεγάλη απόφαση. Είναι απόφαση ζωής και όχι απόφαση καραντίνας, το να υιοθετήσεις ένα κατοικίδιο. Σκέψου ώριμα και σοβαρά πριν υιοθετήσεις ένα σκύλο” είπε απευθυνόμενη στους υποψήφιους να πάρουν ένα σκυλάκι, αυτή την περίοδο.

Από την άλλη η κα Δημητροπούλου, σημείωσε πως είναι πολύ δημιουργικό και ευχάριστο μέσα στην καραντίνα όσοι το επιθυμούν να ταϊζουν ή να παρέχουν βοήθεια σε ένα αδέσποτο που μπορεί να έχει ανάγκη, κάνοντας παράλληλα μια βόλτα έξω…

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020 14:44

Σχετικά Άρθρα

  • Κατάκολο: “Στο θαλάσσιο μονοπάτι μέχρι τον ουρανό” - Αποχαιρέτησαν την Michaela Hornef - Σκόρπισαν την τέφρα της στη θάλασσα
    Κατάκολο: “Στο θαλάσσιο μονοπάτι μέχρι τον ουρανό” - Αποχαιρέτησαν την Michaela Hornef - Σκόρπισαν την τέφρα της στη θάλασσα

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Σε ελληνικά νερά, στα νερά του Κατακόλου, θέλησε να δοθεί το τέλος και συνάμα η αρχή, για την αιώνια ζωή της, η Γεμανίδα εθελόντρια Michaela Hornef που χρόνια τώρα, ακούραστα, βοηθούσε το σημαντικό έργο που κάνουν οι Αδέσποτες Πατούσες του Πύργου, βρίσκοντας έναν φιλόξενο χώρο για τα εγκαταλελειμμένα σκυλάκια και δίνοντάς τους μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, με αγάπη και προστασία.

    Σε αυτά τα νερά, θέλησε να μεταφερθεί και να σκορπιστεί η τέφρα της, επιθυμία που φυσικά φίλοι και συνοδοιπόροι στον χώρο του εθελοντισμού, έκαναν πραγματικότητα χθες το απόγευμα.

    Χρόνια τώρα, ο δεσμός της Michaela με την Ηλεία ήταν ισχυρός, με την θάλασσα να αποτελεί μεγάλη της αδυναμία. Όπως έκανε γνωστό η Μυρσίνη Σαλαμανή άλλωστε η Michaela «Ήταν η φωνή για κάθε σκύλο δεμένο, εγκαταλειμμένο, πεινασμένο, αδύναμο, κακοποιημένο, από την πόλη μας μέχρι την χώρα της και έκανε τα πάντα για να βρεθεί ένα παντοτινό σπίτι! Η μεγάλη της χαρά, πάντα, πότε θα βρεθεί στην Ελλάδα, να βλέπει και να νιώθει την θάλασσα! Η μεγαλύτερή της επιθυμία, να σκορπιστεί η τέφρα της στο μέρος που βρίσκεται η καρδιά της».

    Η γνωριμία με την Michaela και τις “Αδέσποτες Πατούσες” ξεκίνησε 10 χρόνια πριν όταν θέλησε να υιοθετήσει ένα σκυλάκι την Σόφη. Η επαφή της όμως με τον χώρο του εθελοντισμού, έγινε πιο ουσιώδης, με την επιθυμία της να βοηθήσει και αλλά εγκαταλελειμμένα πλάσματα, να την οδηγεί στην δημιουργία του δικού της φιλοζωικού συλλόγου στην Γερμανία.

    Η σχέση με την Ελλάδα από τότε δεν έπαψε ποτέ, με την Michaela σε ανύποπτο χρόνο, να εκφράζει την επιθυμία στην κόρη της, όταν φύγει από την ζωή, να αναλάβει μαζί με τους Έλληνες φίλους της να σκορπίσουν την τέφρα της στα νερά του Κατακόλου.

    Όπως και έγινε χθες το απόγευμα, παρουσία της κόρης της, και της “οικογένειας” που η ίδια θέλησε να δημιουργήσει στην περιοχή μας.

    Άξιο αναφοράς, η στιγμή που σκορπίζονταν η τέφρα στο νερό, ένα παιχνίδισμα του ήλιου, δημιούργησε μια σύνδεση, ένα θαλάσσιο μονοπάτι μέχρι τον ουρανό, ικανό για να ξεσπάσουν όλοι σε κλάματα.

    «Όλοι μαζί βρεθήκαμε, στέλνοντας ευχές και λουλούδια, στο θαλάσσιο μονοπάτι μέχρι τον ουρανό, συνοδεία του αγαπημένου της τραγουδιού! Και μαζί με την Michaela, είμαστε παρόντες χωρίς να είμαστε. Όλοι μαζί ταυτόχρονα, με όλα τα ευτυχισμένα σπίτια σκύλων, από τον Πύργο, μέχρι την μακρινή Γερμανία! Ευχαριστούμε Michaela Hornef!!!!» κλείνει χαρακτηριστικά τον δημόσιο αποχαιρετισμό της στο FACEBOOK η Μυρσίνη Σαλαμανή.

    germanida 2

    germanida 3

  • Σαβάλια: Το μεγαλείο των ζώων και η ανθρώπινη κτηνωδία
    Σαβάλια: Το μεγαλείο των ζώων και η ανθρώπινη κτηνωδία

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Δυστυχώς στις μέρες μας, ότι εννέα νεογέννητα κουταβάκια βρέθηκαν σε κάδο σκουπιδιών καταδικασμένα να πεθάνουν πριν ακόμα προλάβουν να ανοίξουν τα μάτια τους δεν αποτελεί είδηση, καθώς ανάλογα περιστατικά συμβαίνουν συνεχώς, αφού δεν είναι λίγοι πλέον όσοι αντιμετωπίζουν μια νέα ζωή σαν βάρος από την οποία μπορούν να απαλλαγούν απλά πετώντας την.

    Ένα ανάλογο περιστατικό έφερε για μια ακόμη φορά στο φως η Ψυχολόγος Άρτεμις Δημητροπούλου από την φιλοζωική Ένωση Αμαλιάδας, “Αδέσποτες Ψυχές Αμαλιάδας”.

    Προχθές στην περιοχή των Σαββαλίων η κα Δημητροπούλου έγινε μάρτυρας ενός ακόμα θλιβερού γεγονότος. Εννιά κουταβάκια, νεογέννητα, έκλαιγαν αβοήθητα μέσα σε κάδο σκουπιδιών, δίπλα σε απορρίμματα. Αμέσως ενημερώθηκε η αστυνομία ενώ με προσοχή τα κουταβάκια απομακρύνθηκαν από τον κάδο, καθαρίστηκαν και στήθηκε ένας αγώνας δρόμου προκειμένου να βρεθεί σκυλίτσα που να είναι ικανή να τα θηλάσει μιας και τα κουταβάκια ήταν τόσο μικρά που δεν μπορούσαν να τραφούν με ξηρά τροφή.

    koytavia kados

    koytavia kados 2 jpg

    Κι εδώ η φύση ήρθε για μια ακόμα φορά να μας διδάξει όσα κινδυνεύουμε να ξεχάσουμε ως άνθρωποι. Ως κανονική μανούλα η σκυλίτσα της φωτογραφίας, δέχθηκε τα κουταβάκια σαν δικά της και με το γάλα της τα κράτησε στη ζωή, δίνοντας σε όλους μας παράλληλα ένα σπουδαίο μάθημα …

  • Ηλεία: “Ζητείται ελπίς” για τα αδέσποτα - Καταγγελίες που δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας
    Ηλεία: “Ζητείται ελπίς” για τα αδέσποτα - Καταγγελίες που δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας

    Το θέμα των αδέσποτων αποτελεί μια μάστιγα και στην τοπική κοινωνία της Ηλείας. Η έως τώρα διαχείριση του θέματος παρά τις δυνατότητες που έχει δώσει η πολιτεία, είναι ελλιπής έως κακή σε πολλές περιπτώσεις. Και αυτό γιατί χρειάζονται ουσιαστικές και όχι τυπικές παρεμβάσεις. Δύο καταγγελίες τις τελευταίες ημέρες στην Ηλεία, έδειξαν για άλλη μια φορά πως ως νομός και κυρίως οι δήμοι βαδίζουν σε λάθος δρόμο. Και αυτό γιατί οι αγκυλώσεις του νομοθετικού πλαισίου αλλά και η έλλειψη αποφασιστικότητας από τους αρμόδιους φορείς. Και δυστυχώς την ώρα που πολύ συχνά καταγράφονται περιστατικά που συνιστούν κακοποίηση ή έστω κακή συμπεριφορά σε βάρος των ζώων, η Πολιτεία δεν παρεμβαίνει αποφασιστικά ώστε να διορθώσει τα λάθη που υπάρχουν.

    Συμβάσεις για παροχή υπηρεσιών ή τροφής προς τα ζώα με τον τρόπο που συνάπτονται αλλά και με την κάλυψη από την πλευρά των Δήμων. δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

    Οι φιλοζωικοί σύλλογοι καθημερινά “ξεματώνουν” για να αντιμετωπίσουν σωστά τα αδέσποτα καλύπτοντας το κενό που αφήνει η πολιτεία ή η αυτοδιοίκηση και ίσως είναι ώρα με βάση τους συλλόγους αυτούς να λειτουργήσει Αστυνομία ζώων, ίσως σε παρόμοια λογική με αυτή που λειτουργεί η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή και υποστηρίζεται από τους κυνηγετικούς συλλόγους.

    Τα δύο πρόσφατα περιστατικά

    Με αναρτήσεις της η ψυχολόγος και διαχειρίστρια της Φιλοζωικής Ένωσης “Αδέσποτες Ψυχές Αμαλιάδας” Άρτεμις Δημητρόπουλου, κατήγγειλε ότι ο δήμος Ήλιδας και οι αρμόδιοι του δήμου αδιαφόρησαν και πέθαναν τρία σκυλιά στο καταφύγιο του δήμου και ένα χτυπημένο στο δρόμο, το ίδιο βράδυ. Η κα Δημητρόπουλου κατήγγειλε την έλλειψη κτηνιατρικής περίθαλψης, την ύπαρξη σκύλων με τύφο στο καταφύγιο που δύσκολα θα επιβιώσουν κ.α. Μετά από μήνυση που υπέβαλε υπήρξε σύλληψη δύο αρμόδιων για το θέμα, οι οποίοι αφότου σχηματίστηκε σε βάρος τους δικογραφία βάσει της νομοθεσίας περί ευζωίας των ζώων συντροφιάς, αφέθηκαν ελεύθεροι και η υπόθεση θα πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.

    Σε δεύτερη περίπτωση στον Πύργο η υπεύθυνη του Φιλοζωικού συλλόγου “Εθελοντές Αδέσποτων Ψυχών Πύργου” Ασπασία Χριστοπούλου, κατήγγειλε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πύργου πως άφησε αβοήθητο έναν χτυπημένο σκύλο για τον οποίο η αρμόδια υπηρεσία ενημερώθηκε από κατοίκους της Βαρβάσαινας. Εδώ καταγγέλθηκε πως η υπηρεσία του δήμου και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος πήγαν στο σημείο, ωστόσο δεν παρέλαβαν το ζώο. Αφού υπήρξε εκ νέου ενημέρωση προς τη φιλοζωική ένωση, τον σκύλο παρέλαβε προς περίθαλψη η κα Χριστοπούλου. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Σπηλιωτόπουλος από την πλευρά του υποστήριξε πως δεν παρέλαβε ο ίδιος το σκύλο γιατί ήταν σε κακή κατάσταση και ενημέρωσε τον αρμόδιο κτηνίατρο να τον παραλάβει, όμως είχε παρέμβει στο μεταξύ η κα Χριστοπούλου που πήρε το σκύλο.

  • Πύργος: Σκύλος Γάλλων τουριστών έφαγε φόλα στο Επαρχείο - Σώθηκε από τον κτηνίατρο Σ. Σωτηρόπουλο
    Πύργος: Σκύλος Γάλλων τουριστών έφαγε φόλα στο Επαρχείο - Σώθηκε από τον κτηνίατρο Σ. Σωτηρόπουλο

    Απαράδεκτες καταστάσεις που αποτελούν δυσφήμιση για τον τόπο, καταγράφουν οι "Αδέσποτες Πατούσες Πύργου". Ασυνείδητος πέταξε φόλες στο λόφο του Επαρχείου στο κέντρο του Πύργου, και ο σκύλος Γάλλων τουριστών ήταν ο άτυχος που έτυχε να φάει τη δηλητηριασμένη τροφή.

    Μέσα στην ατυχία του, ο σκυλάκος ήταν τυχερός καθώς ο κτηνίατρος Σωτήρης Σωτηρόπουλος κατάφερε να κρατήσει ζωντανό το συμπαθές τετράποδο που αναρρώνει

    Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση των Αδέσποτων Πατουσών Πύργου.

    "Τουρισμός στον Πύργο...
    Το κακό είναι ότι οι τουρίστες, τουλάχιστον οι Ευρωπαίοι, πάνε διακοπές μαζί με τον σκύλο τους, αφού τον θεωρούν μέλος της οικογένειάς τους.
    Τι χειρότερο να έρθει διακοπές στον Πύργο, να βολτάρει πάνω στο Επαρχείο και το σκυλί τους να φάει φόλα?
    Να πέφτει και να τρέμει μπροστά στα πόδια τους?
    Αυτό συνέβη σε ένα ζευγάρι, ευγενέστατων Γάλλων.
    Φοβερή διαφήμιση!!
    Ευτυχώς με την έγκυρη παρέμβαση του γιατρού Σωτήρη Σωτηροπούλου, που το φρόντισε μέχρι τις 12 το βράδυ, η σκυλίτσα σώθηκε.
    Υ.Γ. μην ξεχνάμε πριν 3 χρόνια, το ίδιο συνέβη σε σκυλί οδηγό κοπέλας, μόνο που αυτό κατέληξε".
  • 3ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας: Οι μαθητές έδωσαν εξετάσεις παρέα με τον Bobo - Το "φιλοζωϊκό" project που αγκάλιασε η εκπαιδευτική κοινότητα
    3ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας: Οι μαθητές έδωσαν εξετάσεις παρέα με τον Bobo - Το

    Η έννοια της ουσιαστικής εκπαίδευσης παίρνει σάρκα και οστά στο 3ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας όπου από την έναρξη της σχολικής χρονιάς μέχρι τη λήξη της “τρέχει” ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο project που αφορά τον εθελοντισμό. Βασικό “εργαλείο” στα χέρια των εκπαιδευτικών αποτελούν τα ζώα, όπου οι μαθητές βιωματικά και στο βαθμό που ο καθένας το επιθυμεί μαθαίνουν αβίαστα να τα σέβονται.

    Πρόσφατα οι μαθητές μπήκαν στην τάξη για τις εξετάσεις αφού πρώτα είχαν μια ευεργετική επαφή με τον Bobo, το κουτάβι που έσωσαν το προηγούμενο διάστημα

    Η Αλίκη Κολοβού που εργάζεται στο πλαίσιο της εξατομικευμένης υποστήριξης ούσα ακτιβίστρια, ανέλαβε με άλλους τέσσερις καθηγητές και τον διευθυντή του σχολείου, την διεκπεραίωση του συγκεκριμένου project που ως βάση είχε την συμπερίληψη και την ισότητα. Αξίες ιδιαίτερα σημαντικές ειδικότερα όταν αναφερόμαστε σε ένα πολυπολιτισμικό σχολείο όπως το 3ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας.

    Τα ζώα κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρόγραμμα αυτό, με παρουσία στην τάξη, στο προαύλιο ακόμα και στις εκδρομές. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Κολοβού πριν την έναρξη του μαθήματος ή των εξετάσεων, τα παιδιά χαϊδεύουν το σκυλάκι και αποστρεσάρονται, ενώ την ίδια στιγμή ωφελούνται και παράλληλα ωφελούν.

    Στο πλαίσιο της υλοποίησης της πρωτοποριακής αυτής δράσης, όπως έκανε γνωστό με δήλωσή της στο ilialive.gr η Αλίκη Κολοβού, έχουν προκύψει αρκετές υιοθεσίες και δυο διασώσεις αλλά το σημαντικότερο από όλα είναι ότι έχει αρχίσει να ανθίζει ο σπόρος του εθελοντισμού και του σεβασμού για όλα τα πλάσματα.

    «…Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να αναλάβουμε ένα σύνολο δράσεων από τον Σεπτέμβριο και να το διεκπεραιώσουμε μέχρι τον Ιούνιο, πέρα από το βασικό καθήκον μας. Εγώ ως ακτιβίστρια διάλεξα μαζί με τέσσερις συναδέλφους τον εθελοντισμό, η βάση ήταν η συμπερίληψη και η ισότητα και επειδή στον εθελοντισμό δεν υπάρχει δίνω πολύ ή δίνω λίγο, είναι όλοι καλεσμένοι και όποιος θέλει δίνει. Ήταν ο πιο ασφαλής και ισότιμος τρόπος, να συμμετέχουν όλα τα παιδιά και να εδραιώσει και το παιδί που συνοδεύω τον κοινωνικό του περίγυρο. Και εγώ δουλεύω σαν γέφυρα γι’ αυτό το παιδί να καλύψει όποιο έλλειμμα του παρουσιάζεται και να μπορέσει στο μέλλον να μην έχει συνοδο.. Τα ζώα πάντα βοηθάνε, ήταν δεκτικός πολύ ο σύλλογος και οι γονείς αλλά και τα παιδιά όλα. Όλη τη χρονιά έγιναν πολλές υιοθεσίες, πολλές μέρες αφιερώσαμε να είναι ένα σκυλάκι στην τάξη, στην εκδρομή ή στο προαύλιο. Διασώσαμε και δύο σκυλιά που ήταν στο σχολείο, επίσημα με την αστυνομία και τον κτηνίατρο, το ένα φιλοξενείται σε έναν μαθητή και τώρα στις ημέρες των εξετάσεων παίρνουμε ένα κουτάβι ήσυχο, το πήρα μαζί και κάθεται στην τάξη με τα παιδιά, που το χαϊδεύουν και αποστρεσάρονται και μαθαίνουν αβίαστα ότι θέλει σεβασμό ένα ζώο. Δηλαδή είναι πιο ήσυχα ακόμα πιο τρυφερά, δεν το τραβάνε» τόνισε η κα Κολοβού, σημειώνοντας παράλληλα ότι πρόκειται για ένα επίσημο project το όποιο έχει σταλεί στο υπουργείο, ενώ υλοποιήθηκε αβίαστα, χωρίς κανένα κονδύλιο, χωρίς να χαθεί καμιά διδακτική ώρα και καλύπτοντας το σύνολο των μαθητών. «… ο καθένας με την εμπλοκή που ήθελε και άντεχε. Δηλαδή αν κάποιος ήθελε να κοινοποιήσει μόνο, καλό ήταν κι αυτό, κάποιος μπορεί να ήθελε να φιλοξενήσει ή να υιοθετήσει όλα καλά…».

    «Μόνο έτσι μαθαίνει ο άνθρωπος με την καθημερινότητα και με το να ζήσει ένα πλάσμα και όχι με την θεωρία, ότι μην χτυπάτε το σκύλο ή την γάτα. Ότι ένα πλάσμα έχει ένα αποτύπωμα, δεν είναι χωρίς μπελά, είναι ένας μεγάλος μπελάς και όταν είσαι έτοιμος είναι βέβαια κι ένα άλλο παράθυρο στην ζωή το να έχεις σεβασμό. Και ο διευθυντής μας είναι το ίδιο φιλόζωος και καλός άνθρωπος. Είναι ένας άνθρωπος με σεβασμό που αγαπάει τα παιδιά, έγινε πολύ δουλειά και στο προαύλιο και στο φυσικό στοιχείο των παιδιών. Δηλαδή δεν κάναμε στερεοτυπική διδασκαλία του εθελοντισμού»ανέφερε η Αλίκη Κολοβού.

    Το πρόγραμμα έτυχε της απόλυτης αποδοχή τόσο από τους γονείς όσο και από το σύνολο των καθηγητών αλλά κυρίως από τα ίδια τα παιδιά, τα οποία ήταν άμαθα και μουδιασμένα λόγω του πολύμηνου εγκλεισμού που είχαν υποστεί όλο αυτό το διάστημα, οπότε το μάθημα είχε έναν επιπλέον στόχο. Κυρίως να μην είναι μονότονο αλλά και να καλλιεργήσει την αλληλεπίδραση στα παιδιά, η οποία είχε αδρανήσει. Επίσης το δόσιμο και η πάταξη της διάκρισης αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για το 3ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας καθώς πολλοί από τους μαθητές είναι Ρομά.

    Δείτε τις φωτογραφίες από την καθημερινή δραστηριότητα των μαθητών με το κουτάβι Bobo...

    puppy 2

    puppy 3

    puppy 4

    puppy 5

    puppy 6

    puppy 7

    puppy 8

    puppy 9

    puppy 10

    puppy 11

  • Καβάσιλα: Σοκαριστική καταγγελία - Σκότωσε 9 κουτάβια με χορτοκοπτικό
    Καβάσιλα: Σοκαριστική καταγγελία - Σκότωσε 9 κουτάβια με χορτοκοπτικό

    Μια απίστευτη καταγγελία για κακοποίηση ζώων είδε το φως της δημοσιότητας και αφορά πολίτη στην περιοχή των Καβασίλων που φέρεται να σκότωσε εννέα κουτάβια με χορτοκοπτικό.

    Το περιστατικό ανέδειξε με ανάρτησή της η ψυχολόγος και διαχειρίστρια της Φιλοζωικής Ένωσης Αμαλιάδας - Αδέσποτες Ψυχές Αμαλιάδας, Άρτεμις Δημητροπούλου.

    Όπως έγραψε η ίδια

    "Κάτοικος Καβασίλων, Ηλείας σκότωσε με το χορτοκοπτικο του 9 κουτάβια!!!!! .ο άνθρωπος που τον είδε πήγε για μήνυση..!

    Το χειρότερο είναι ότι ενω ο ίδιος ομολόγησε ότι το έκανε (τάχα) κατά λάθος, ο αστυνομικός αποτρέπει τον μάρτυρα να κάνει μηνυση γιατί θα μπλέξει...
    Ενώ είναι αυτεπάγγελτο..
    Σύνηθες και εγκληματικό φαινόμενο να αποτρέπουν τους ανθρώπους απ' το να κάνουν κατάγγελια σε εγκλήματα....
    Φτάνει πια .
    Κάντε τη δουλειά σας... ο εισαγγελέας αποφασίζει ποιος είναι ένοχος όχι η αστυνομία. Ελπίζω η αστυνομία να κάνει τη δουλειά της αυτή τη φορά και η δικαιοσύνη επίσης.
    Σύμφωνα με νεότερες αναρτήσεις της κυρίας Δημητροπούλου, η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης...

    Photo by Jametlene Reskp on Unsplash

  • Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων... Ημέρα ευαισθητοποίησης
    Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων... Ημέρα ευαισθητοποίησης

    artemis4Άρτεμις Δημητροπούλου
    Εκπρόσωπος Φιλοζωικής Ένωσης
    “Αδέσποτες Ψυχές Αμαλιάδας”
    Η 4η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους στην προστασία των αδέσποτων.

    Με αφορμή τη σημερινή μέρα, ως εκπρόσωπος της φιλοζωικής ένωσης “Αδέσποτες Ψυχές Αμαλιάδας”, θα ήθελα να αναφερθώ σε ορισμένα βασικά θέματα.

    Πρώτα απ’όλα, η σημερινή μέρα δεν είναι μέρα γιορτής, όπως πολλοί θεωρούν, αλλά μέρα ευαισθητοποίησης του κόσμου για τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες παλεύουν καθημερινά τα αδέσποτα να επιβιώσουν.

    Πολλοί εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους και την ενόχλησή τους στην παρουσία αδέσποτων αλλά ξεχνάνε ότι δεν ήταν επιλογή τους να βρεθούν στο δρόμο, να είναι άστεγα, να τρώνε από τα σκουπίδια, να υποφέρουν από την πείνα και τις άσχημες καιρικές συνθήκες, να κινδυνεύουν καθημερινά από τα αυτοκίνητα και τις φόλες…

    Τα αδέσποτα, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, ήταν κάποτε δεσποζόμενα, είχαν δηλαδή και σπίτι και κηδεμόνα, ο οποίος όμως κάποια στιγμή αποφάσισε να τα πετάξει στον δρόμο σαν σκουπίδια...

    Καθημερινά βρίσκουμε κουτάβια παρατημένα στον δρόμο και σε κάδους σκουπιδιών, όπως επίσης και αμέτρητα αδέσποτα ενήλικα ζώα, μη έχοντας ελπίδα επιβίωσης.

    Τα περισσότερα από αυτά τα κουτάβια δεν προέρχονται από γέννα κάποιου αδέσποτου ζώου αλλά από γέννες δεσποζόμενων ζώων, τα οποία δεν φρόντισε ο ιδιοκτήτης τους να στειρώσει.

    Επιτέλους, σύμφωνα με τον νέο νόμο 4830/2021 για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς (σκύλους και γάτες), έγινε υποχρεωτική η στείρωση των δεσποζόμενων ζώων. Ανάμεσα στις υποχρεώσεις του κάθε ιδιοκτήτη ζώου συντροφιάς (σκύλου ή γάτας) είναι η στείρωση του ζώου του καθώς και η ηλεκτρονική σήμανση του ζώου (μικροτσίπ) και η καταγραφή του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ).

    Η στείρωση, ωστόσο, δεν είναι υποχρεωτική για ζώα των οποίων δείγμα γενετικού υλικού (DNA) έχει αποσταλεί στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ).

    Για περιπτώσεις που ο κηδεμόνας αρνείται να στειρώσει το ζώο του ή δεν αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού, θα του επιβληθεί πρόστιμο 1.000 ευρώ. Παράλληλα, θα του δοθεί τρίμηνη προθεσμία για να προβεί σε μία από τις δύο επιλογές. Αν παρέλθει και αυτό το χρονικό διάστημα και ο κηδεμόνας δεν έχει μεριμνήσει για την απαιτούμενη ενέργεια, τότε επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.

    Τα πρόστιμα θα επιβάλλονται από την 1/9/2022.

    ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ, πέρα των παραπάνω προστίμων, επιπλέον «Αφαιρείται για δύο (2) έτη η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί, καταχωρηθεί στο ΕΜΖΣ και στειρωθεί ή για τον οποίο δεν έχει αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων». Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται οριστικά, αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών.

    Πρέπει ο κόσμος να κατανοήσει επιτέλους τα οφέλη της στείρωσης.

    Πρώτον ότι η στείρωση των δεσποζόμενων ζώων είναι η μόνη λύση για να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων ζώων, δεύτερον ότι με τη στείρωση του ζώου σας αποφεύγετε μελλοντικές ανεπιθύμητες γέννες και τρίτον ότι η στείρωση κάνει καλό στην υγεία του ζώου καθώς προλαμβάνει πολύ σοβαρές παθήσεις, όπως διάφορους καρκίνους των γεννητικών οργάνων τόσο σε θηλυκά όσο και σε αρσενικά ζώα.

    Επίσης θα ήθελα να αναφερθώ και σε ένα άλλο σημαντικό θέμα. Καθημερινά μας ενημερώνετε για κουτάβια που βρίσκετε ή για σκυλιά που έχουν ανάγκη και απαιτείτε να τα αναλάβουμε ως φιλοζωική ένωση.

    Να σας ενημερώσω ότι η φιλοζωική μας ένωση, όπως και όλες οι φιλοζωικές ενώσεις, αποτελείται από εθελοντές. Αυτό σημαίνει ότι κάνουμε αυτό που μπορούμε, βοηθάμε όσο και όπως μπορούμε.

    Δεν πληρωνόμαστε από πουθενά. Δεν είμαστε υπεύθυνοι για όλα τα αδέσποτα. Υπεύθυνος είναι ο Δήμος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τα αδέσποτα. Ο Δήμος μπορεί στις περισσότερες περιπτώσεις να αδιαφορεί, όμως έχουμε καθήκον να τους πιέζουμε και να απαιτούμε να κάνουν τη δουλειά τους και να είμαστε αποφασισμένοι να προβαίνουμε ακόμα και σε καταγγελία αν αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

    Τα αδέσποτα δεν έχουν φωνή. Πρέπει να γίνουμε εμείς η δική τους.

    Επειδή λοιπόν ο Δήμος συνήθως αδιαφορεί και επειδή δεν πρέπει να περιμένετε από λίγους εθελοντές να τρέχουν καθημερινά για όποιο σκυλί έχει ανάγκη, πρέπει και εσείς από την πλευρά σας να κάνετε τα δέοντα.

    Σε περίπτωση ανεύρεσης άρρωστου, τραυματισμένου ή δηλητηριασμένου ζώου στο δρόμο:

    1) Παρέχετε στο ζώο τις πρώτες βοήθειες, αν έχετε τη δυνατότητα, βάζοντας το σε ένα ασφαλές σημείο, μακριά από τον δρόμο και παρέχοντάς του φαγητό και νερό,

    2) Καλείτε άμεσα τον Δήμο σας (τον αρμόδιο αντιδήμαρχο) ή την αστυνομία ή τον κτηνίατρο του δήμου και τους αναφέρετε το περιστατικό. Ο Δήμος είναι υπεύθυνος να περισυλλέξει και να μεταφέρει το ζώο στον συμβεβλημένο με τον δήμο κτηνίατρο ο οποίος θα το περιθάλψει χωρίς να επιβαρυνθείτε οικονομικά εσείς κάτι. Αν το σκυλί κινδυνεύει άμεσα, για παράδειγμα αν έχει φάει φόλα, τότε είναι καλύτερο να το πάτε εσείς οι ίδιοι στον κτηνίατρο, αν είναι εφικτό, γιατί κάθε λεπτό που περνά είναι κρίσιμο για τη ζωή του,

    3) Αν έχετε τη δυνατότητα επίσης φιλοξένηστε το μέχρις ότου βρεθεί κάποιος να το υιοθετήσει και επικοινωνήστε με φιλοζωικές της περιοχής σας να σας βοηθήσουν στην ανεύρεση οικογένειας.

    Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το θέμα των αδέσποτων δεν πρέπει να είναι ευθύνη λίγων αλλά είναι ένα θέμα που πρέπει να μας αφορά όλους.

    Όλοι μας θα πρέπει να βοηθήσουμε να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων είτε με τη στείρωση των ζώων μας είτε με υιοθεσίες. Υιοθετήστε ένα αδέσποτο ζώο... μην αγοράζετε!

    Χιλιάδες άστεγα ζώα εκεί έξω υποφέρουν, κινδυνεύουν και περιμένουν να βρουν ένα ζεστό σπίτι με αγάπη! Υιοθετήστε υπεύθυνα ή βοηθήστε με φιλοξενίες μέχρι να μη μείνει κανένα αδέσποτο ούτε στον δρόμο ούτε σε καταφύγια των δήμων. Αν θέλετε να υιοθετήσετε ένα αδεσποτάκι, μπορείτε να επισκεφτείτε την ομάδα μας στο facebook “Αδέσποτες ψυχές Αμαλιάδας - Φιλοζωική Ένωση Αμαλιάδας” και να διαλέξετε ανάμεσα σε πολλά που περιμένουν να βρουν ένα σπίτι.

    Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε!

    (Στην πρώτη φωτό είναι ο Αχιλλέας. Κυκλοφορούσε στην Αμαλιάδα σε αυτήν την άθλια κατάσταση, αόρατος σαν φάντασμα για όλους όσους τον έβλεπαν έτσι και προσπερνούσαν. Με αγάπη και υπομονή ο Αχιλλέας μεταφορφώθηκε σε φυσιολογικό σκυλί και προς το παρόν το φιλοξενώ μέχρι να του βρούμε ένα σπίτι.

    artemis2

    Στην δεύτερη φωτό είναι ο Ρόκυ. Τον είχαν πετάξει μέσα στο φράγμα Πηνειού* προκειμένου να πεθάνει. Προφανώς τον πέταξαν γιατί αρρώστησε και δεν τον ήθελαν. Εμείς τον βγάλαμε από εκεί και με πίστη και αγάπη καταφέραμε να τον μεταμορφώσουμε. Τώρα απολαμβάνει το νέο του σπίτι και μια νέα οικογένεια.

    artemis3

    *Το φράγμα Πηνειού είναι ένας μαζικός τάφος ζώων όπου εδώ και χρόνια πετάνε τα ζώα προκειμένου να πεθάνουν. Εκεί μέσα περιφέρονται μέχρι να πεθάνουν αργά και βασανιστικά από πείνα καθώς δεν έχουν διέξοδο διαφυγής.

    Αυτό όμως μέχρι πρόσφατα. Χάρη στις προσπάθειες της φιλοζωικής μας ένωσης καταφέραμε να φτιαχτεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ράμπα απεγκλωβισμού έτσι ώστε τα ζώα που πετάγονται εκεί μέσα να μπορούν να βγουν μόνα τους έξω)

  • Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων - Ημέρα ευαισθητοποίησης
    Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων - Ημέρα ευαισθητοποίησης

    artemis4Άρτεμις Δημητροπούλου
    Εκπρόσωπος Φιλοζωικής Ένωσης
    “Αδέσποτες Ψυχές Αμαλιάδας”
    Η 4η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους στην προστασία των αδέσποτων.

    Με αφορμή τη σημερινή μέρα, ως εκπρόσωπος της φιλοζωικής ένωσης “Αδέσποτες Ψυχές Αμαλιάδας”, θα ήθελα να αναφερθώ σε ορισμένα βασικά θέματα.

    Πρώτα απ’όλα, η σημερινή μέρα δεν είναι μέρα γιορτής, όπως πολλοί θεωρούν, αλλά μέρα ευαισθητοποίησης του κόσμου για τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες παλεύουν καθημερινά τα αδέσποτα να επιβιώσουν.

    Πολλοί εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους και την ενόχλησή τους στην παρουσία αδέσποτων αλλά ξεχνάνε ότι δεν ήταν επιλογή τους να βρεθούν στο δρόμο, να είναι άστεγα, να τρώνε από τα σκουπίδια, να υποφέρουν από την πείνα και τις άσχημες καιρικές συνθήκες, να κινδυνεύουν καθημερινά από τα αυτοκίνητα και τις φόλες…

    Τα αδέσποτα, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, ήταν κάποτε δεσποζόμενα, είχαν δηλαδή και σπίτι και κηδεμόνα, ο οποίος όμως κάποια στιγμή αποφάσισε να τα πετάξει στον δρόμο σαν σκουπίδια...

    Καθημερινά βρίσκουμε κουτάβια παρατημένα στον δρόμο και σε κάδους σκουπιδιών, όπως επίσης και αμέτρητα αδέσποτα ενήλικα ζώα, μη έχοντας ελπίδα επιβίωσης.

    Τα περισσότερα από αυτά τα κουτάβια δεν προέρχονται από γέννα κάποιου αδέσποτου ζώου αλλά από γέννες δεσποζόμενων ζώων, τα οποία δεν φρόντισε ο ιδιοκτήτης τους να στειρώσει.

    Επιτέλους, σύμφωνα με τον νέο νόμο 4830/2021 για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς (σκύλους και γάτες), έγινε υποχρεωτική η στείρωση των δεσποζόμενων ζώων. Ανάμεσα στις υποχρεώσεις του κάθε ιδιοκτήτη ζώου συντροφιάς (σκύλου ή γάτας) είναι η στείρωση του ζώου του καθώς και η ηλεκτρονική σήμανση του ζώου (μικροτσίπ) και η καταγραφή του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ).

    Η στείρωση, ωστόσο, δεν είναι υποχρεωτική για ζώα των οποίων δείγμα γενετικού υλικού (DNA) έχει αποσταλεί στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ).

    Για περιπτώσεις που ο κηδεμόνας αρνείται να στειρώσει το ζώο του ή δεν αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού, θα του επιβληθεί πρόστιμο 1.000 ευρώ. Παράλληλα, θα του δοθεί τρίμηνη προθεσμία για να προβεί σε μία από τις δύο επιλογές. Αν παρέλθει και αυτό το χρονικό διάστημα και ο κηδεμόνας δεν έχει μεριμνήσει για την απαιτούμενη ενέργεια, τότε επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.

    Τα πρόστιμα θα επιβάλλονται από την 1/9/2022.

    ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ, πέρα των παραπάνω προστίμων, επιπλέον «Αφαιρείται για δύο (2) έτη η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί, καταχωρηθεί στο ΕΜΖΣ και στειρωθεί ή για τον οποίο δεν έχει αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων». Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται οριστικά, αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών.

    Πρέπει ο κόσμος να κατανοήσει επιτέλους τα οφέλη της στείρωσης.

    Πρώτον ότι η στείρωση των δεσποζόμενων ζώων είναι η μόνη λύση για να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων ζώων, δεύτερον ότι με τη στείρωση του ζώου σας αποφεύγετε μελλοντικές ανεπιθύμητες γέννες και τρίτον ότι η στείρωση κάνει καλό στην υγεία του ζώου καθώς προλαμβάνει πολύ σοβαρές παθήσεις, όπως διάφορους καρκίνους των γεννητικών οργάνων τόσο σε θηλυκά όσο και σε αρσενικά ζώα.

    Επίσης θα ήθελα να αναφερθώ και σε ένα άλλο σημαντικό θέμα. Καθημερινά μας ενημερώνετε για κουτάβια που βρίσκετε ή για σκυλιά που έχουν ανάγκη και απαιτείτε να τα αναλάβουμε ως φιλοζωική ένωση.

    Να σας ενημερώσω ότι η φιλοζωική μας ένωση, όπως και όλες οι φιλοζωικές ενώσεις, αποτελείται από εθελοντές. Αυτό σημαίνει ότι κάνουμε αυτό που μπορούμε, βοηθάμε όσο και όπως μπορούμε.

    Δεν πληρωνόμαστε από πουθενά. Δεν είμαστε υπεύθυνοι για όλα τα αδέσποτα. Υπεύθυνος είναι ο Δήμος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τα αδέσποτα. Ο Δήμος μπορεί στις περισσότερες περιπτώσεις να αδιαφορεί, όμως έχουμε καθήκον να τους πιέζουμε και να απαιτούμε να κάνουν τη δουλειά τους και να είμαστε αποφασισμένοι να προβαίνουμε ακόμα και σε καταγγελία αν αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

    Τα αδέσποτα δεν έχουν φωνή. Πρέπει να γίνουμε εμείς η δική τους.

    Επειδή λοιπόν ο Δήμος συνήθως αδιαφορεί και επειδή δεν πρέπει να περιμένετε από λίγους εθελοντές να τρέχουν καθημερινά για όποιο σκυλί έχει ανάγκη, πρέπει και εσείς από την πλευρά σας να κάνετε τα δέοντα.

    Σε περίπτωση ανεύρεσης άρρωστου, τραυματισμένου ή δηλητηριασμένου ζώου στο δρόμο:

    1) Παρέχετε στο ζώο τις πρώτες βοήθειες, αν έχετε τη δυνατότητα, βάζοντας το σε ένα ασφαλές σημείο, μακριά από τον δρόμο και παρέχοντάς του φαγητό και νερό,

    2) Καλείτε άμεσα τον Δήμο σας (τον αρμόδιο αντιδήμαρχο) ή την αστυνομία ή τον κτηνίατρο του δήμου και τους αναφέρετε το περιστατικό. Ο Δήμος είναι υπεύθυνος να περισυλλέξει και να μεταφέρει το ζώο στον συμβεβλημένο με τον δήμο κτηνίατρο ο οποίος θα το περιθάλψει χωρίς να επιβαρυνθείτε οικονομικά εσείς κάτι. Αν το σκυλί κινδυνεύει άμεσα, για παράδειγμα αν έχει φάει φόλα, τότε είναι καλύτερο να το πάτε εσείς οι ίδιοι στον κτηνίατρο, αν είναι εφικτό, γιατί κάθε λεπτό που περνά είναι κρίσιμο για τη ζωή του,

    3) Αν έχετε τη δυνατότητα επίσης φιλοξένηστε το μέχρις ότου βρεθεί κάποιος να το υιοθετήσει και επικοινωνήστε με φιλοζωικές της περιοχής σας να σας βοηθήσουν στην ανεύρεση οικογένειας.

    Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το θέμα των αδέσποτων δεν πρέπει να είναι ευθύνη λίγων αλλά είναι ένα θέμα που πρέπει να μας αφορά όλους.

    Όλοι μας θα πρέπει να βοηθήσουμε να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων είτε με τη στείρωση των ζώων μας είτε με υιοθεσίες. Υιοθετήστε ένα αδέσποτο ζώο... μην αγοράζετε!

    Χιλιάδες άστεγα ζώα εκεί έξω υποφέρουν, κινδυνεύουν και περιμένουν να βρουν ένα ζεστό σπίτι με αγάπη! Υιοθετήστε υπεύθυνα ή βοηθήστε με φιλοξενίες μέχρι να μη μείνει κανένα αδέσποτο ούτε στον δρόμο ούτε σε καταφύγια των δήμων. Αν θέλετε να υιοθετήσετε ένα αδεσποτάκι, μπορείτε να επισκεφτείτε την ομάδα μας στο facebook “Αδέσποτες ψυχές Αμαλιάδας - Φιλοζωική Ένωση Αμαλιάδας” και να διαλέξετε ανάμεσα σε πολλά που περιμένουν να βρουν ένα σπίτι.

    Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε!

    (Στην πρώτη φωτό είναι ο Αχιλλέας. Κυκλοφορούσε στην Αμαλιάδα σε αυτήν την άθλια κατάσταση, αόρατος σαν φάντασμα για όλους όσους τον έβλεπαν έτσι και προσπερνούσαν. Με αγάπη και υπομονή ο Αχιλλέας μεταφορφώθηκε σε φυσιολογικό σκυλί και προς το παρόν το φιλοξενώ μέχρι να του βρούμε ένα σπίτι.

    artemis2

    Στην δεύτερη φωτό είναι ο Ρόκυ. Τον είχαν πετάξει μέσα στο φράγμα Πηνειού* προκειμένου να πεθάνει. Προφανώς τον πέταξαν γιατί αρρώστησε και δεν τον ήθελαν. Εμείς τον βγάλαμε από εκεί και με πίστη και αγάπη καταφέραμε να τον μεταμορφώσουμε. Τώρα απολαμβάνει το νέο του σπίτι και μια νέα οικογένεια.

    artemis3

    *Το φράγμα Πηνειού είναι ένας μαζικός τάφος ζώων όπου εδώ και χρόνια πετάνε τα ζώα προκειμένου να πεθάνουν. Εκεί μέσα περιφέρονται μέχρι να πεθάνουν αργά και βασανιστικά από πείνα καθώς δεν έχουν διέξοδο διαφυγής.

    Αυτό όμως μέχρι πρόσφατα. Χάρη στις προσπάθειες της φιλοζωικής μας ένωσης καταφέραμε να φτιαχτεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ράμπα απεγκλωβισμού έτσι ώστε τα ζώα που πετάγονται εκεί μέσα να μπορούν να βγουν μόνα τους έξω)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς