Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021 22:19

Προσοχή στα ...μάτια από την πολύωρη χρήση υπολογιστών εξαιτίας του lockdown

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Συμβουλές από ειδικούς

Την περίοδο της καραντίνας, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, «φέραμε» σε απόσταση λίγων εκατοστών τον δάσκαλο, τον καθηγητή, τον συνάδελφο, τον πελάτη, τους φίλους μας, τη διασκέδαση. Για να μη φέρουμε κοντά και τον ...οφθαλμίατρο, ο πρόεδρος της Οφθαλμολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδας Δημήτρης Μικρόπουλος, δίνει χρήσιμες συμβουλές, προκειμένου να προστατεύσουμε τα μάτια μας.

Από τα αμφιθέατρα του πανεπιστημίου και τις κλινικές όπου κάνει την πρακτική της, η 22χρονη Κατερίνα, φοιτήτρια ιατρικής στο ΑΠΘ, το τελευταίο εξάμηνο, παρακολούθησε όλα τα μαθήματα -θεωρητικά και πρακτικά- από τον υπολογιστή της. «Η προσπάθεια των καθηγητών μας να καλύψουμε τις ώρες που έχουμε χάσει, είχαν ως αποτέλεσμα ορισμένες μέρες να χρειάζεται να μείνουμε ακόμη και οκτώ ώρες μπροστά στην οθόνη. Υπό κανονικές συνθήκες θα χρησιμοποιούσα τον υπολογιστή μου για μία ή το πολύ δύο ώρες ημερησίως», αναφέρει η 22χρονη.

«Μεγάλες έρευνες που έγιναν σε χιλιάδες άτομα, απέδειξαν ότι υπάρχει μία άμεση σχέση της "κοντινής εργασίας" και της διάρκειάς της, με την αύξηση της μυωπίας. Αυτό συμβαίνει λόγω της πολύωρης προσαρμογής του ματιού, δηλαδή της ιδιότητάς του να "ζουμάρει"», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Μικρόπουλος.

Ο όρος «κοντινή εργασία» δεν αφορά μόνο τις οθόνες, αλλά κάθε δραστηριότητα στην οποία το μάτι εστιάζει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κοντινή απόσταση, όπως το διάβασμα βιβλίων, οι χειροτεχνίες και οτιδήποτε άλλο γίνεται με προσήλωση. Εκτός από μυωπία, η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει και άλλα προβλήματα. «Τα βλέφαρά μας λειτουργούν ως υαλοκαθαριστήρες και κάθε 2-3 δευτερόλεπτα κάνουν έναν βλεφαρισμό, προκειμένου να απλώσουν το δάκρυ σε όλη την επιφάνεια του ματιού για να μην το αφήσουν να στεγνώσει. Όταν κρατάμε τα μάτια μας ανοιχτά περισσότερη ώρα απ' όσο πρέπει, γιατί δε θέλουμε να διακόψουμε αυτό στο οποίο είμαστε προσηλωμένοι, το δάκρυ εξατμίζεται, η περιοχή ξεραίνεται κι αν αυτό γίνει για πάρα πολύ ώρα, στο τέλος έχουμε συμπτώματα ξηροφθαλμίας ή κοπιωπίας», εξηγεί ο κ. Μικρόπουλος.

Για το λόγο αυτό, η απόστασή μας από την οθόνη, το βιβλίο ή το αντικείμενο κοντινής εργασίας, θα πρέπει να είναι περίπου μισό μέτρο, ενώ επιβάλλεται να διακόπτουμε την εργασία μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. «Όπως όταν τρέχουμε και πονούν τα πόδια μας, ξεκουραζόμαστε για λίγο πριν συνεχίσουμε, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στην κοντινή εργασία. Μετά από κάθε 20 λεπτά, θα πρέπει να σταματάμε για 20 δευτερόλεπτα για να ξεκουραστούν τα μάτια, πριν αρχίσουν να κοκκινίζουν, να δακρύζουν ή να νιώθουμε ότι θέλουμε να τα τρίψουμε», λέει ο κ. Μικρόπουλος.

Όσον αφορά στην κοντινή εργασία σε οθόνες, τονίζει ότι η φωτεινότητα θα πρέπει να μην είναι έντονη όταν ο γύρω φωτισμός είναι χαμηλός, ενώ η σωστή θέση της οθόνης είναι ευθεία και λίγο χαμηλότερα από το ύψος του κεφαλιού μας, ώστε το πάνω βλέφαρο να σκεπάζει μεγαλύτερο μέρος του βολβού, για να προστατεύει τον οφθαλμό από την εξάντληση.

Τέλος, ο κ. Μικρόπουλος ως την καλύτερη λύση για την ξεκούραση των ματιών, συστήνει βόλτες σε εξωτερικούς χώρους, προκειμένου να αφήσουμε το μάτι μας να… φύγει μακριά, να αγναντεύει.

Αν η συνθήκη του εγκλεισμού λόγω Covid-19 οδηγήσει σε αύξηση της μυωπίας στους νέους ενήλικες, θα αποδειχθεί μέσα στην επόμενη πενταετία. Μία πρώτη εικόνα της κατάστασης, θα μπορούσε να είχε αποτυπωθεί στα καταστήματα οπτικών, εφόσον την περίοδο αυτή λειτουργούσαν κανονικά. «Αν είχαμε την κανονική προσέλευση κόσμου, θα είχαμε στατιστικά για το αν όντως στη διάρκεια της καραντίνας αυξήθηκαν τα οφθαλμολογικά προβλήματα, από τις πωλήσεις των γυαλιών οράσεως. Ωστόσο αυτό δε μπορεί να αποδειχθεί, γιατί υπολειτουργούσαμε, καθώς τα καταστήματα ήταν κλειστά και εξυπηρετούσαμε μόνο με ραντεβού», δηλώνει ο πρόεδρος ομοσπονδίας συλλόγων οπτικών - οπτομετρών Ελλάδας, Θωμάγγελος Μιχαλάκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021 20:48

Σχετικά Άρθρα

  • Το ΑΙ δίνει ώθηση στην επόμενη γενιά των φορητών υπολογιστών
    Το ΑΙ δίνει ώθηση στην επόμενη γενιά των φορητών υπολογιστών

    Στο χώρο των προσωπικών υπολογιστών και ειδικά των φορητών συστημάτων κάνει δυναμική πλέον είσοδο η τεχνητή νοημοσύνη με το ΑΙ να αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες πάνω στον οποίο αναμένεται να στηριχθεί ο κλάδος προκειμένου να προωθήσει το επόμενο βήμα ανάπτυξης των laptops.

    Τα αποκαλούμενα και AI PCs αποτελούν τη νέα τάση στο χώρο των φορητών υπολογιστών με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι μέχρι το 2027 θα αποτελούν το 60% των συνολικών πωλήσεων προσωπικών υπολογιστικών συστημάτων παγκοσμίως από 18% που αναμένεται να είναι το 2024.

    Το ερώτημα είναι, βέβαια, ποια είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που διαφοροποιούν ένα AI PC από ένα παραδοσιακό σύστημα. Σε αυτό το σημείο είναι αρκετοί οι αναλυτές που υποστηρίζουν πως υπάρχει μία σύγχιση. Πολύ απλά, γιατί ακόμη και τα «παραδοσιακά» laptops μπορούν να «τρέξουν» μία εφαρμογή που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη. Για παράδειγμα, η Microsoft, όπως ανέφεραν στελέχη του αμερικανικού κολοσσού κατά τη διάρκεια πρόσφατης ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους ελληνικών μέσων ενημέρωσης, υποστηρίζει ότι όλα τα PC με Windows μπορούν να «τρέξουν» το Copilot, το οποίο αποτελεί τον ΑΙ ψηφιακό βοηθό που έχει αναπτύξει η εταιρεία και ο οποίος αξιοποιεί τις δυνατότητες του ChatGPT.

    Η σημασία της NPU

    Όμως, για να πάρει ένα laptop τον χαρακτηρισμό Copilot+ PC που έχει λανσάρει εδώ και μερικούς μήνες η Microsoft θα πρέπει να έχει ένα επιπλέον χαρακτηριστικό που επιτρέπει να είναι εφικτό να «τρέχουν» πιο προηγμένες εφαρμογές ΑΙ. Το επιπλέον αυτό χαρακτηριστικό είναι η αποκαλούμενη NPU (Neural Processing Unit), ήτοι ένα εξειδικευμένο chip που έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για να «τρέχει» εφαρμογές AI και μηχανικής μάθησης (machine learning). Μάλιστα, στην περίπτωση των Copilot+ PCs, η NPU θα πρέπει να είναι ενσωματωμένη με τον βασικό επεξεργαστή (CPU) του μηχανήματος και να μπορεί να μπορεί να πραγματοποιεί το λιγότερο 40 τρισεκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο (trillion operations per second ή TOPS).

    Ο λόγος που είναι απαραίτητη μία NPU είναι προκειμένου να είναι εφικτό να «τρέξουν» ΑΙ εφαρμογές απευθείας από τον υπολογιστή χωρίς να απαιτείται η σύνδεση στο Διαδίκτυο και δη σε cloud υποδομές. Πρόκειται για το αποκαλούμενο On Device AI, το οποίο έχουμε ήδη δει και σε smartphones όπως τα κορυφαία Samsung Galaxy και τη σειρά 14T της Xiaomi αλλά και το Apple Intelligence που θα υποστηρίζουν τα νέα iPhone 16.

    Στην περίπτωση των Copilot+ PCs, η ύπαρξη μίας ισχυρής NPU είναι ο λόγος που είναι εφικτές αρκετές νέες εφαρμογές από την πλευρά της Microsoft όπως είναι η αυτόματη εισαγωγή υποτίτλων με ταυτόχρονη μετάφραση σε πολυάριθμες γλώσσες (Live Captions Translation) που παρέχεται ήδη. Όπως είναι το Windows Studio Effects, το οποίο βελτιώνει αυτόματα την εικόνα και τον ήχο κατά τη διάρκεια video κλήσεων ή τη λήψη video ή το Cocreator που σε βοηθά να φτιάξεις τις δικές σου εντυπωσιακές εικόνες, απλά γράφοντας τι ακριβώς θες να δημιουργήσεις!

    Προφανώς, οι εφαρμογές που θα αξιοποιούν το on device AI θα πολλαπλασιαστούν καθώς η Microsoft θέλει να αναπτυχθεί ένα οικοσύστημα γύρω από αυτό. Και επιπλέον, μεγάλοι κατασκευαστές όπως η Lenovo και η HP, όπως είχαμε την ευκαιρία να δούμε σε διάφορες παρουσιάσεις αυτή την εβδομάδα, έχουν δημιουργήσει τους δικούς τους ψηφιακούς βοηθούς (Lenovo AI και HP AI αντίστοιχα) προκειμένου να προσφέρουν επιπλέον λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης στους χρήστες των νέων μηχανημάτων τους.

    Η νέα γενιά laptops

    Τα laptops με NPU δεν είναι ιδιαίτερα πολλά αλλά ο αριθμός τους θα αυξάνεται διαρκώς τα επόμενα χρόνια. Intel και AMD έχουν σπεύσει να παρουσιάσουν τις δικές τους πλατφόρμες που ενσωματώνουν CPU, GPU (Graphics Processing Unit που ήταν και το chip που μέχρι τώρα «επιβαρυνόταν» με τις ΑΙ εργασίες) αλλά και NPU. Το ζήτημα για τις δύο κορυφαίες εταιρείες επεξεργαστών είναι ότι στον «αγώνα» έχει εισέλθει πλέον και η Qualcomm, η οποία είναι ο ηγέτης στο χώρο των chips για smartphones και tablets.

    Η Qualcomm έχει τη δική της πλατφόρμα για laptops, ονόματι Snapdragon X που προσφέρει εντυπωσιακές επιδόσεις σε σύγκριση με οτιδήποτε άλλο υπάρχει στην αγορά. Συν ότι προσφέρει εξαιρετικά μεγάλη αντοχή στην μπαταρία, καθώς πρακτικά ένα laptop που βασίζεται σε Snapdragon X μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να συνδεθεί σε πρίζα ακόμη και για περισσότερες από 24 ώρες. Ο λόγος είναι ότι βασίζεται στην αρχιτεκτονική ARM, γεγονός που φέρνει ορισμένους περιορισμούς όσον αφορά κάποιες εφαρμογές. Περιορισμοί που μειώνονται διαρκώς καθώς δημιουργού εφαρμογών όπως η Adobe ετοιμάζονται να βγάλουν εκδόσεις των λύσεων τους και για ARM συστήματα.

    Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα Copilot+ PCs είναι ακόμη σχετικά ακριβά, καθώς οι τιμές κυμαίνονται σε επίπεδα άνω των 1200 ευρώ. Όμως, μέσα στη χρονιά θα δούμε και μηχανήματα με Snapdragon X με τιμή κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1000 ευρώ. Και η πτώση θα συνεχιστεί, γι’ αυτό και η εκτίμηση ότι πολύ σύντομα η πλειοψηφία των PCs που θα πωλούνται παγκοσμίως θα είναι σε θέση να «τρέξει» ΑΙ εφαρμογές ακόμη και σε τοπικό επίπεδο.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Έξι τρόποι για να φύγει ο πονοκέφαλος μετά από ώρες στις οθόνες
    Έξι τρόποι για να φύγει ο πονοκέφαλος μετά από ώρες στις οθόνες

    Ποια είναι τα συμπτώματα από τις πολλές ώρες στις οθόνες και τί μπορείτε να κάνετε

    Ένας γιατρός εξήγησε τα έξι πράγματα που πρέπει να κάνετε αν έχετε πονοκεφάλους από τον πολύ χρόνο που περνάτε στην οθόνη.

    Η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών -γνωστή και ως σύνδρομο όρασης υπολογιστή- είναι ένας σχετικά νέος τύπος πάθησης και πιθανώς μπορείτε να μαντέψετε ποιος είναι ο ένοχος.

    Σωστά, το να περνάτε πολύ χρόνο στο τηλέφωνό σας έχει πλέον το δικό του ιατρικό όνομα.

    Χάρη στις μεγάλες εξελίξεις στην τεχνολογία, η σύγχρονη εργάσιμη ημέρα για τους περισσότερους από εμάς είναι να περνάμε οκτώ ώρες την ημέρα καθισμένοι μπροστά στην οθόνη ενός φορητού υπολογιστή.

    Προσθέστε το αυτό στον χρόνο που ο μέσος άνθρωπος περνάει στο τηλέφωνό του ή βλέποντας τηλεόραση…

    Συμπτώματα από τις πολλές ώρες στις οθόνες

    Πώς σχετίζονται οι οθόνες με τους πονοκεφάλους και τα προβλήματα όρασης;

    Καταστάσεις όπως η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών, η κακή στάση του κεφαλιού και του αυχένα, η μυωπία (μυωπία) και οι πονοκέφαλοι μπορούν να προκληθούν από την υπερβολική παραμονή μπροστά σε μια οθόνη.

    Τα συμπτώματα της ψηφιακής καταπόνησης των ματιών μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν: παλλόμενο πόνο στη μία πλευρά του κεφαλιού, ναυτία, ζάλη, ευαισθησία στο φως, σφίξιμο στον αυχένα και τους ώμους, ξηροφθαλμία και σε ορισμένες περιπτώσεις, ημικρανίες.

    Τι μπορείτε να κάνετε για να σταματήσετε τους πονοκεφάλους

    Σύμφωνα με τις οδηγίες του MedicalNewsToday, υπάρχουν έξι απλά πράγματα που μπορείτε να εφαρμόσετε στην καθημερινή σας ζωή και τα οποία μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης πονοκεφάλων από την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών.

    Αυτά είναι τα εξής:

    1. Να κάνετε τακτικά διαλείμματα για την οθόνη μακριά από τον φορητό σας υπολογιστή.
    2. Χρήση κατάλληλου φωτισμού φόντου. Συνιστάται να χρησιμοποιείτε τη συσκευή σας σε έμμεσο ή θωρακισμένο φωτισμό και να αποφεύγετε να έχετε κοντά σας έντονα ή εκτυφλωτικά φώτα.
    3. Να φοράτε γυαλιά με φίλτρο μπλε φωτός
    4. Αποφυγή της περιττή έκθεση στην οθόνη
    5. Διατηρώντας την κατάλληλη απόσταση από την οθόνη. Μια απόσταση 50-100 εκατοστών μεταξύ των ματιών και της οθόνης είναι ιδανική, με το πάνω μέρος της οθόνης σας στο επίπεδο -ή λίγο κάτω από- το επίπεδο των ματιών.
    6. Ελαχιστοποίηση των αντανακλάσεων στην οθόνη.

    Οι πονοκέφαλοι που σχετίζονται με τις οθόνες και η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ανακούφισης από τον πόνο και οφθαλμικές σταγόνες, ωστόσο μπορεί να αξίζει να συμβουλευτείτε τον οπτικό σας ή τον παθολόγο σας εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται.

    Πηγή: In.gr
  • Ενα στα τρία παιδιά έχει μυωπία, σύμφωνα με μελέτη - Ο ρόλος των λοκντάουν, οι περιοχές με τα μεγαλύτερα ποσοστά
    Ενα στα τρία παιδιά έχει μυωπία, σύμφωνα με μελέτη - Ο ρόλος των λοκντάουν, οι περιοχές με τα μεγαλύτερα ποσοστά

    Η όραση των παιδιών επιδεινώνεται σταθερά με ένα στα τρία να έχει μυωπία ή να μην μπορεί να δει τα πράγματα σε απόσταση καθαρά, σύμφωνα με μια παγκόσμια ανάλυση.

    Σύμφωνα με αυτή, τα lockdown που τέθηκαν σε ισχύ λόγω της Covid είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην όραση, καθώς τα παιδιά περνούσαν περισσότερο χρόνο στις οθόνες και λιγότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Η μυωπία ανησυχεί όλο και περισσότερο τους ειδικούς πλέον καθώς αναμένεται να επηρεάσει εκατομμύρια περισσότερα παιδιά μέχρι το 2050, προειδοποιεί η μελέτη.

    Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Ophthalmology, εξέτασε έρευνα που αφορούσε περισσότερα από πέντε εκατομμύρια παιδιά και εφήβους από 50 χώρες και στις έξι ηπείρους και τα στοιχεία αποκάλυψαν ότι η μυωπία τριπλασιάστηκε μεταξύ 1990 και 2023, φτάνοντας στο 36%.

    Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές, η αύξηση ήταν «ιδιαίτερα αξιοσημείωτη» μετά την πανδημία της Covid.

    Γιατί στην Ασία έχουν περισσότερα παιδιά μυωπία

    Όπως αναφέρει η μελέτη, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ασία. Ειδικότερα, το 85% των παιδιών στην Ιαπωνία και το 73% στη Νότια Κορέα έχουν μυωπία, ενώ περισσότερο από το 40% να επηρεάζεται στην Κίνα και τη Ρωσία.

    Μερικά από τα χαμηλότερα ποσοστά μυωπίας, περίπου στο 1% καταγράφηκαν στην Παραγουάη και την Ουγκάντα. Όσον αφορά σε δυτικές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ το ποσοστό παιδιών με μυωπία είναι περίπου στο 15%.

    Η μυωπία ξεκινά συνήθως κατά τη διάρκεια των ετών του δημοτικού σχολείου και τείνει να επιδεινώνεται έως ότου το μάτι σταματήσει να αναπτύσσεται, περίπου στην ηλικία των 20 ετών.

    Η έρευνα αναφέρεται και στους παράγοντες που καθιστούν πιο πιθανή τη μυωπία στα παιδιά. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ένας από αυτούς είναι η ζωή στην Ανατολική Ασία. Εξηγεί ότι σε μέρη όπως η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ όπου η εκπαίδευση των παιδιών ξεκινά σε ιδιαίτερα νεαρή ηλικία (δύο ετών). Αυτό σημαίνει ότι περνούν περισσότερο χρόνο εστιάζοντας σε βιβλία και οθόνες τα πρώτα τους χρόνια της ζωής του, γεγονός που καταπονεί τους μύες των ματιών και μπορεί να οδηγήσει σε μυωπία, σύμφωνα με έρευνα.

    Αντίθετα, στην Αφρική, όπου το σχολείο ξεκινά από την ηλικία των έξι έως οκτώ ετών, η μυωπία είναι επτά φορές λιγότερο συχνή από ό,τι στην Ασία.

    Όσον αφορά στην αρνητική επίδραση που φαίνεται πώς είχαν τα lockdown στην όραση των παιδιών οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι «τα αναδυόμενα στοιχεία υποδηλώνουν πιθανή συσχέτιση μεταξύ της πανδημίας και της επιταχυνόμενης επιδείνωσης της όρασης μεταξύ των νεαρών ενηλίκων».

    Πιο πιθανό να πάθουν τα κορίτσια μυωπία -Ο λόγος

    Η έρευνα προβλέπει επίσης ότι μέχρι το 2050, η πάθηση θα μπορούσε να επηρεάσει περισσότερους από τους μισούς εφήβους παγκοσμίως, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά είναι πιθανόν να αφορούν σε κορίτσια και νεαρές γυναίκες επειδή τείνουν να αφιερώνουν λιγότερο χρόνο κάνοντας υπαίθριες δραστηριότητες στο σχολείο και στο σπίτι καθώς μεγαλώνουν.

    Τέλος, σύμφωνα με τους ερευνητές, η Ασία αναμένεται να έχει τα υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με όλες τις άλλες ηπείρους έως το 2050, με σχεδόν το 69% να έχει μυωπία, ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες μπορεί επίσης να φτάσει το 40%.

    Πηγή: BBC - Ιefimerida.gr

  • Τι προκάλεσε το παγκόσμιο ψηφιακό μπλακ άουτ: Η CrowdStrike δίνει εξηγήσεις
    Τι προκάλεσε το παγκόσμιο ψηφιακό μπλακ άουτ: Η CrowdStrike δίνει εξηγήσεις

    Η αναβάθμιση λογισμικού της CrowdStrike που είχε αποτέλεσμα την κατάρρευση υπολογιστών σε όλο τον κόσμο την περασμένη εβδομάδα προκαλώντας προβλήματα σε πολλούς τομείς της οικονομίας, προκλήθηκε από ένα σφάλμα στον μηχανισμό ποιοτικού ελέγχου της αμερικανικής εταιρίας κυβερνοασφάλειας, όπως ανέφερε σήμερα η εταιρία.

    Τι προκάλεσε το παγκόσμιο ψηφιακό μπλακ άουτ: Η CrowdStrike βρήκε το πρόβλημα

    Η βλάβη στα συστήματα πληροφορικής την περασμένη Παρασκευή σημειώθηκε επειδή ο αισθητήρας Falcon της CrowdStrike, μια προηγμένη πλατφόρμα που προστατεύει τα συστήματα από κακόβουλο λογισμικό και χάκερς, περιείχε ένα λάθος που οδήγησε στην κατάρρευση των υπολογιστών που χρησιμοποιούσαν το λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft και την εμφάνιση της "Μπλε Οθόνης Θανάτου".

    «Λόγω ενός σφάλματος στον Ελεγκτή Περιεχομένου, ένα από τα δύο Template Instances πέρασε την επαλήθευση παρά το ότι περιείχε προβληματικά δεδομένα περιεχομένου», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η CrowdStrike, αναφερόμενη στη βλάβη ενός συστήματος εσωτερικού ποιοτικού ελέγχου που επέτρεψε σε προβληματικά δεδομένα να εισδύσουν στους ελέγχους ασφαλείας της ίδιας της εταιρίας.

    Η CrowdStrike δεν ανέφερε ποια ήταν αυτά τα δεδομένα περιεχομένου (content data), ούτε γιατί ήταν προβληματικά. Το "Template Instance" είναι μια δέσμη οδηγιών που καθοδηγεί το λογισμικό ποιες απειλές να ψάξει και πώς να απαντήσει. Η CrowdStrike ανέφερε πως πρόσθεσε έναν «νέο έλεγχο» στη διαδικασία ποιοτικού ελέγχου της στην προσπάθεια να αποτρέψει μια επανάληψη του συμβάντος.

    Η έκταση της βλάβης που προκλήθηκε από την ελαττωματική αναβάθμιση εξακολουθεί να είναι υπό αξιολόγηση. Το Σάββατο, 20 Ιουλίου, η Microsoft ανέφερε πως περίπου 8,5 εκατομμύρια μηχανήματα που χρησιμοποιούν Windows επηρεάστηκαν, και η Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ έστειλε επιστολή στον διευθύνοντα σύμβουλο της CrowdStrike, Τζορτζ Κουρτζ, ζητώντας του να καταθέσει στην επιτροπή.

    Η CrowdStrike δημοσιοποίησε πληροφορίες για την επιδιόρθωση των επηρεαζόμενων συστημάτων την περασμένη εβδομάδα, όμως ειδικοί είπαν πως η επαναφορά τους θα χρειαστεί χρόνο καθώς απαιτεί χειροκίνητη απομάκρυνση του ελαττωματικού κώδικα.

    Η σημερινή ανακοίνωση συνάδει με μια ευρύτερη αξιολόγηση ειδικών στην κυβερνοασφάλεια σύμφωνα με τους οποίους κάτι στη διαδικασία ποιοτικού ελέγχου της CrowdStrike δεν πήγε καθόλου καλά.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Τρία στα δέκα παιδιά δεν είναι «έτοιμα» για το νηπιαγωγείο – Τι φταίει
    Τρία στα δέκα παιδιά δεν είναι «έτοιμα» για το νηπιαγωγείο – Τι φταίει

    H εμπειρία των lockdowns και της πανδημίας φαίνεται ότι έπληξε την εκπαιδευτική ετοιμότητα των παιδιών προσχολικής ηλικίας σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα

    Πολυάριθμες είναι οι μελέτες που έχουν πλέον υπογραμμίσει το πώς η πανδημία COVID-19 διατάραξε τη μάθηση, την ανάπτυξη και την ψυχική υγεία των παιδιών σχολικής ηλικίας. Πόσο, όμως, επηρεάστηκαν αντίστοιχα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας;

    Αν και οι μελέτες που επικεντρώνονται στα παιδιά κάτω των έξι ετών, που ανέρχονται παγκοσμίως σε 22 εκατομμύρια, είναι συγκριτικά λιγότερες, μια νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics, φωτίζει τις επιπτώσεις αυτές. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των επικεφαλής ερευνητών του Cincinnati Children’s σε συνεργασία με τα δημόσια σχολεία του Σινσινάτι, αποδεικνύεται ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν ήταν έτοιμα για τις πρώτες τάξεις του νηπιαγωγείου.

    Τα συγκεκριμένα ευρήματα βασίστηκαν σε δεδομένα από περίπου 8.000 παιδιά νηπιαγωγείου που έλαβαν μέρος σε μια αξιολόγηση ετοιμότητας για το νηπιαγωγείο (Kindergarten Readiness Assessment – KRA-) το 2018, το 2019 και το 2021 -συμπεριλαμβανομένων 3.200 παιδιών που λαμβάνουν φροντίδα μέσω των κλινικών πρωτοβάθμιας περίθαλψης του Cincinnati Children’s.

    Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές ήταν ανησυχητικό. Μόνο το 30% (ή 3 στους 10) των μαθητών των δημόσιων σχολείων του Σινσινάτι αξιολογήθηκαν ως ικανοί για το νηπιαγωγείο το 2021, μια σημαντική μείωση από το 40% (ή 4 στους 10) που αξιολογήθηκαν ως έτοιμοι το 2018. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ένα παρόμοιο μοτίβο στα 3.200 παιδιά που λαμβάνουν φροντίδα μέσω των χώρων πρωτοβάθμιας περίθαλψης του Cincinnati Children’s: το 21,5% κρίθηκε έτοιμο να μάθει το 2021 σε σύγκριση με το 32% το 2018.

    «Αυτό σημαίνει ότι 7 στα 10 παιδιά του δημόσιου σχολείου του Σινσινάτι θεωρούνταν ανέτοιμα να μάθουν, όταν μπήκαν στο νηπιαγωγείο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Θα χρειαστεί εντατική προσπάθεια σε πολλαπλά επίπεδα για να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά να ξεπεράσουν αυτές τις ελλείψεις» εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Kristen Copeland από το Τμήμα Γενικής και Κοινοτικής Παιδιατρικής.

    Αυξάνοντας το χάσμα

    Η ερευνητική ομάδα διερεύνησε τις βαθμολογίες της αξιολόγησης KRA που αφορούσαν ασθενείς των παιδιατρικών κέντρων πρωτοβάθμιας περίθαλψης του Cincinnati Children’s, σε συνδυασμό με άλλες διαγνωστικές αξιολογήσεις της ανάπτυξης του παιδιού και της έκθεσης στην πρώιμη ανάγνωση, καθώς και με κοινωνικά, κοινωνικοοικονομικά περιβαλλοντικά και οικογενειακά χαρακτηριστικά. Η αξιολόγηση περιλάμβανε 27 ερωτήσεις που εκτιμούν τις δεξιότητες του παιδιού στην πρώιμη ανάγνωση, τα πρώιμα μαθηματικά, τις λεπτές κινητικές εργασίες, την αυτορρύθμιση και την προσοχή.

    Όπως συμπέραναν, τα χαμηλότερα επίπεδα ετοιμότητας σχετίζονταν με παράγοντες, όπως:

    • η αποτυχία του παιδιού σε προηγούμενη αξιολόγηση αναπτυξιακού ελέγχου μεταξύ 18 μηνών και 5 ετών
    • η ασφάλιση του παιδιού σε πρόγραμμα ασφάλισης υγείας με περιορισμένο εισόδημα και πόρους (Medicaid)
    • η ισπανόφωνη εθνικότητα
    • η ανάγκη για χρήση ιατρικού διερμηνέα κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στην κλινική
    • το ανδρικό φύλο
    • η περιορισμένη ανάγνωση των γονιών στα παιδιά
    • προηγούμενες αναφορές επισιτιστικής ανασφάλειας.

    «Απ’ όσα γνωρίζουμε, πρόκειται για μια από τις πρώτες και μεγαλύτερες μελέτες που χρησιμοποιούν δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο για την ανάλυση προστατευτικών παραγόντων και παραγόντων κινδύνου για τη σχολική ετοιμότητα σε έναν πληθυσμό που παραδοσιακά είναι απρόθυμος να συμμετάσχει σε ερευνητικές μελέτες» διευκρινίζει η Δρ Kristen Copeland.

    Υπάρχουν και καλά νέα;

    Αν και οι χαμηλότερες βαθμολογίες ετοιμότητας μπορούν να θεωρηθούν ανησυχητικές, η ερευνητική ομάδα λέει ότι πολλοί από τους παράγοντες που περιορίζουν τη σωστή προετοιμασία για το νηπιαγωγείο μπορούν να αντιμετωπιστούν: «Τα καλά νέα είναι ότι εντοπίσαμε αρκετούς παράγοντες που προέβλεπαν τη μετέπειτα ετοιμότητα για το νηπιαγωγείο, τους οποίους ήδη υπολογίζουμε στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Επιπλέον, διαθέτουμε στις δομές τρόπους για να εξασφαλίσουμε γρήγορα στα παιδιά την πρόσθετη βοήθεια που χρειάζονται, είτε πρόκειται για λογοθεραπεία, νομική βοήθεια και άλλες απαραίτητες παροχές» καταλήγει η Δρ Kristen Copeland.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - Φωτογραφία από Mikhail Nilov: https://www.pexels.com/el-gr/photo/8923880/
  • Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έβαλε πόλη σε lockdown επειδή... χάθηκαν 653 σφαίρες από στρατιώτες - Δεν άρει τα μέτρα μέχρι να βρεθούν όλες
    Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έβαλε πόλη σε lockdown επειδή... χάθηκαν 653 σφαίρες από στρατιώτες - Δεν άρει τα μέτρα μέχρι να βρεθούν όλες

    Μια ολόκληρη πόλη σε lockdown έβαλε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, μετά την εξαφάνιση 653 σφαιρών κατά τη διάρκεια στρατιωτικής απόσυρσης.

    Οι αξιωματούχοι του δικτάτορα έχουν ψάξει κάθε σπίτι στην πόλη Χιεσάν, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 200.000 ατόμων, για τα πυρομαχικά, δήλωσαν δύο πηγές στο Radio Free Asia.

    «Η πόλη ... θα παραμείνει σε περιορισμό μέχρι να βρεθούν και οι 653 σφαίρες», δήλωσε ένας κάτοικος της βόρειας επαρχίας Ριανγκάνγκ, όπου βρίσκεται η Χιεσάν, στην κορεατική υπηρεσία του RFΑ.

    Τα πυρομαχικά ανακαλύφθηκε ότι έλειπαν στις 7 Μαρτίου, όταν στρατιώτες του 7ου σώματος του κορεατικού λαϊκού στρατού αποσύρθηκαν από την περιοχή γύρω από την πόλη, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Κίνα.

    Είχαν αναπτυχθεί εκεί το 2020 για να επιβάλουν τον αποκλεισμό των συνόρων κατά την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού.

    Όταν συνειδητοποίησαν πως λείπουν οι εκατοντάδες σφαίρες, οι στρατιώτες δεν το ανέφεραν αρχικά, αλλά προσπάθησαν να τις βρουν οι ίδιοι. «Αφού δεν κατάφεραν να τις βρουν ειδοποίησαν τους κατοίκους και ξεκίνησαν ενδελεχή έρευνα», λέει ένας κάτοικος.

    Η αστυνομία και ο στρατός, απέκλεισαν ολόκληρη την πόλη και άρχισαν να ψάχνουν από σπίτι σε σπίτι.

    «Όσοι είδαν ή μάζεψαν οποιοδήποτε αριθμό σφαιρών πρέπει να το αναφέρουν το συντομότερο δυνατό. Όσοι δεν αναφέρουν τυχόν σφαίρες που βρήκαν μπορεί να τιμωρηθούν», σημείωσε.

    Πέρασαν 10 ημέρες και κανείς δεν έχει βρει στοιχεία.

    Οι κάτοικοι περίμεναν με ανυπομονησία την αποχώρηση του στρατού από την περιοχή, αλλά κατά τη διάρκεια της έρευνας θα έχουν ακόμη λιγότερη ελευθερία κινήσεων, δήλωσε στο RFA αξιωματούχος της επαρχίας Ριανγκάνγκ.

    «Την περασμένη εβδομάδα, δόθηκαν εντολές σε εργοστάσια, αγροκτήματα, ομάδες και μονάδες φύλαξης γειτονιάς στην επαρχία να συνεργαστούν ενεργά για την έρευνα που σχετίζεται με τα πυρομαχικά», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός, προσθέτοντας ότι όταν οι σφαίρες δεν βρέθηκαν μετά από 10 ημέρες, οι Αρχές που διενεργούσαν την έρευνα κατέφυγαν σε ψέματα για να διασπείρουν τον φόβο στο κοινό.

    Η μετακίνηση μιας τόσο μεγάλης δύναμης από τη συνοριακή περιοχή για την προστασία του Κιμ Γιονγκ Ουν θα μπορούσε να ερμηνευθεί από τον λαό ότι η χώρα δέχεται επίθεση.

    «Το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας, η Διοίκηση Στρατιωτικής Ασφάλειας του Κορεατικού Λαϊκού Στρατού και το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλειας εξέδωσαν μια ιδιαίτερα αυστηρή προειδοποίηση κατά της 'λεηλασίας, παράνομης κατοχής ή διάθεσης όπλων, πυρομαχικών και εξοπλισμού τεχνολογίας μάχης', όπως ορίζει το άρθρο 78 του ποινικού νόμου», δήλωσε ο αξιωματούχος, αυτός.

    «Σύμφωνα με τον εν λόγω νόμο, ένα πρόσωπο που κατέχει ή μεταβιβάζει παράνομα πυροβόλα όπλα, πυρομαχικά ή όπλα τιμωρείται με αναμόρφωση μέσω εργασίας για περισσότερα από τρία χρόνια», εξήγησε.

    Οι κάτοικοι φοβούνται ότι αν δεν υπάρξει λύση, τότε οι Αρχές θα τιμωρήσουν τυχαία κάποιον που μπορεί να είναι εντελώς αθώος, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, που μίλησε ανώνυμα για λόγους ασφαλείας.

    «Κάποιοι κάτοικοι λένε ότι οι Αρχές αυξάνουν καθημερινά την στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ του Βορρά και του Νότου, ισχυριζόμενοι μάλιστα ότι ο Νότος προκαλεί πόλεμο. Επειδή αυτό το περιστατικό συνέβη σε μια περίοδο έντασης, οι κάτοικοι παρακολουθούν στενά πώς θα καταλήξει η έρευνα», τόνισε.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • 22 Μαρτίου 2020: Η μέρα που ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε το lockdown (video)
    22 Μαρτίου 2020: Η μέρα που ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε το lockdown (video)

    Η πρώτη ανακοίνωση του lockdown και της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 22 Μαρτίου 2020.

    Τρία χρόνια πριν, στις 22 Μαρτίου 2020, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε για πρώτη φορά την απαγόρευση κυκλοφορίας ως το μέτρο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας. Ήταν μόνο η αρχή ενός μακρόσυρτου lockdown, που ναι μεν τελείωσε στις 4 του Μάη, όμως οι περιορισμοί και το ωράριο στα μαγαζιά δεν έφυγαν ποτέ, ενώ τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς επέστρεψε η απαγόρευση κυκλοφορίας, δριμύτερη, με ωράριο καθολικής απαγόρευσης, αλλά και χιλιομετρικούς περιορισμούς στη χρήση των SMS που στέλναμε στο 13033.

    Από τις 6 τα ξημερώματα της 23ης Μαρτίου 2020 απαγορεύτηκαν οι «άσκοπες μετακινήσεις», μάθαμε το «Μένουμε σπίτι», ενώ οι εικόνες που είδαμε μόνο μέσα από τον φωτογραφικό και τηλεοπτικό φακό ήταν πρωτόγνωρες: έρημοι δρόμοι, καθόλου αυτοκίνητα, απόλυτη ησυχία στους άλλοτε πολυσύχναστους δρόμους και όλοι μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες κάθε απόγευμα στις 18:00 για την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα από τον Νίκο Χαρδαλιά και τον Σωτήρη Τσιόδρα.

    Δείτε το βίντεο με το διάγγελμα του πρωθυπουργού:

    «Απαιτούνται τολμηρές και γρήγορες πρωτοβουλίες» είχε πει τότε ο πρωθυπουργός.

    Και ανακοίνωσε:

    «Στο όνομα του συλλογικού καλού, λοιπόν, προχωρώ στη σημερινή απόφαση: Για να προστατέψω την Υγεία μας και όλα όσα πετύχαμε μέχρι τώρα σε αυτό τον τομέα. Έχω ήδη ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων για την απόφασή μου.

    Έτσι, από αύριο το πρωί, στο δρόμο θα μπορούν να βρίσκονται μόνον όσοι κινούνται προς και από την εργασία τους. Αν κατευθύνονται για να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα. Αν επισκέπτονται γιατρό ή πρόσωπο το οποίο χρειάζεται φροντίδα. Και, όσοι ασκούνται ατομικά ή ανά δύο ή συνοδεύουν το κατοικίδιό τους. Τέλος, επιτρέπεται η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, όσων βρίσκονται σε αστικά κέντρα».

    Δείτε τα βίντεο από το lockdown του 2020 στην Αθήνα:

    Οι εικόνες από όλο τον κόσμο:

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Συναγερμός στη Βόρεια Κορέα: Lockdown στην Πιονγκγιάνγκ λόγω «αναπνευστικής νόσου»
    Συναγερμός στη Βόρεια Κορέα: Lockdown στην Πιονγκγιάνγκ λόγω «αναπνευστικής νόσου»

    Στην επιβολή πενθήμερου lockdown στην Πιονγκγιάνγκ λόγω «αναπνευστικής νόσου» προχώρησε το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, όπως μεταδίδει εξειδικευμένος νοτιοκορεατικός ιστότοπος.

    Το μέτρο αυτό φαίνεται ότι είναι το πρώτο που ισχύει για όλη την πόλη αφότου η χώρα κήρυξε τη νίκη της επί της Covid-19, τον Αύγουστο του 2022.

    Οι κάτοικοι της Πιονγκγιάνγκ έλαβαν διαταγή να μείνουν στο σπίτι από σήμερα έως και την Κυριακή και οφείλουν να θερμομετρούνται επανειλημμένα κάθε μέρα, μετέδωσε ο εξειδικευμένος ιστότοπος NK News, ο οποίος έχει την έδρα του στη Σεούλ, επικαλούμενος κυβερνητικό έγγραφο.

    Στο κείμενο αυτό δεν αναφέρεται η Covid-19, αλλά υποστηρίζεται πως το συνάχι είναι μεταξύ των νέων ασθενειών που διαδίδονται αυτή τη στιγμή στην πρωτεύουσα.

    Επικαλούμενος πηγές στην Πιονγκγιάνγκ, ο NK News είχε αναφέρει χθες, Τρίτη, πως κάτοικοι της μεγαλύτερης βορειοκορεατικής πόλης φαίνονταν να κάνουν προμήθειες ενόψει ενδεχόμενου λοκντάουν.

    Δεν είναι γνωστό αν παρόμοια lockdown επιβάλλονται και σε άλλες περιοχές και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν ανακοινώσει νέα μέτρα.

    Στην κορεατική χερσόνησο επικρατεί αυτή τη στιγμή αυτό που οι μετεωρολόγοι περιγράφουν ως κύμα σιβηρικού ψύχους, με τη θερμοκρασία στην Πιονγκγιάνγκ να πέφτει μέχρι τους -22 βαθμούς Κελσίου.

    Η Πιονγκγιάνγκ είχε ανακοινώσει το πρώτο κρούσμα Covid-19 τον Μάιο του 2022, πριν ανακηρύξει τη νίκη της επί της νόσου τρεις μήνες αργότερα.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αμφισβητεί από καιρό τις στατιστικές της Πιονγκγιάνγκ για την Covid και τους ισχυρισμούς της χώρας ότι η επιδημία είναι υπό έλεγχο.

    Σύμφωνα με εξειδικευμένες πηγές, η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει εμβολιάσει τους περίπου 25 εκατομμύρια κατοίκους της, φέρεται, ωστόσο, να έχει παραλάβει εμβόλια από την Κίνα.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA-KCNA

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο