Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021 07:22

Ταφόπλακα στην Ηλεία δια χειρός ΝΔ για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Τα όσα ειπώθηκαν στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τον υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο για τα τμήματα της Μουσειολογίας και της Γεωπονίας με τους Ηλείους αιρετούς, επιβεβαιώθηκαν με τον πλέον επίσημο τρόπο από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών. Με ψήφους 45 υπέρ και 3 κατά, στη χθεσινή μακράς διάρκειας συνεδρίαση, εγκρίθηκε η πρόταση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού. Μια πρόταση που καταργεί τη Μουσειολογία Πύργου και την ενσωματώνει με το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας και μεταφέρει τη Γεωπονία στην Αιτωλοακαρνανία. Έτσι μιλάμε για μια ανισόρροπη προοπτική ανάπτυξης στη Δυτ. Ελλάδα με την Ηλεία να αναλαμβάνει και πάλι το ρόλο του φτωχού συγγενή. Οι ευθύνες είναι διαχρονικές, αλλά στην παρούσα φάση το βάρος πέφτει στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που σχεδόν με εμμονική στάση απέναντι στην Ηλεία - των τριών κυβερνητικών βουλευτών - έδειξε από την αρχή της θητείας της τις προθέσεις της. Με συνοπτικές διαδικασίες τερμάτισε κάθε προοπτική για το ΤΕΦΑΑ Πύργου και χάραξε το δρόμο για τη συνέχεια. Μια συνέχεια που “αφρενάριστα” ολοκλήρωσε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών

Η απόφαση θα έχει ισχύ από την ερχόμενη ακαδημαϊκή περίοδο και η Ηλεία έτσι δεν θα βρεθεί στο μηχανογραφικό δελτίο σε λίγους μήνες για τους επιτυχόντες των Πανελλαδικών.

Η πρόταση που αποδέχθηκαν τα μέλη της Συγκλήτου, απομένει να επισημοποιηθεί και με νομοθετική πράξη του υπουργείου Παιδείας, που θα δώσει και τις κατευθύνσεις για τους φοιτητές που θα περιμένουν να δουν πιο θα είναι το μέλλον τους στις πανεπιστημιακές σπουδές τους.

Ανάμεσα στους τρεις που μειοψήφισαν ήταν η πρόεδρος του Τμήματος Μουσειολογίας κ. Ζαφειρόπουλου, κάτι που αναμενόταν καθώς από την πρώτη στιγμή αντιτάχθηκε στη λογική της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού. Απόφαση που επηρεάζει εκατοντάδες φοιτητές του τμήματος και του προκατόχου του.

Προσωπική μας άποψη είναι πως αν οι κυβερνητικοί βουλευτές δεν μπορούν να μεταφέρουν στον Πρωθυπουργό την δυσαρέσκεια του Ηλειακού λαού για τη διαχρονική αδικία σε βάρος του τόπου, θα πρέπει να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση αυτή…

Οι Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια έχουν στερήσει πολλά από την Ηλεία και αυτό δεν είναι ανεκτό…

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και το πιθανότερο είναι πως θα καταλήξει στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Αν είμαστε σκληροί στην κριτική μας, ας φροντίσουν να μας διαψεύσουν παρεμβαίνοντας στην απόφαση της Συγκλήτου… και αλλάζοντας τα δεδομένα...

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021 01:48

Σχετικά Άρθρα

  • «Η Πάτρα χάνει φοιτητές από το κόστος διαβίωσης» - Ο Χρήστος Μπούρας κάνει έκκληση για χαμηλότερα ενοίκια
    «Η Πάτρα χάνει φοιτητές από το κόστος διαβίωσης» - Ο Χρήστος Μπούρας κάνει έκκληση για χαμηλότερα ενοίκια

    Τι ζητεί ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Χρήστος Μπούρας προκειμένου να αναχαιτίσει το κύμα φυγής φοιτητών από την πόλη

    Να μειωθούν τα ενοίκια για τους φοιτητές αλλά και το κόστος μετακίνησης, ζητεί ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Χρήστος Μπούρας προκειμένου να αναχαιτίσει το κύμα φυγής φοιτητών από την πόλη.
    Σημειώνεται, ότι τουλάχιστον 900 ευρώ το μήνα είναι το μέσο κόστος διαβίωσης για ένα φοιτητή στην Πάτρα - το ποσό είναι σχεδόν απαγορευτικό για πολλές οικογένειες.
    Την ανάγκη να εξορθολογιστούν τα ενοίκια για τους φοιτητές στην πόλη της Πάτρας καθώς και να μειωθεί το κόστος μετακίνησης, αναδεικνύει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών.

    Όπως δηλώνει ο ίδιος: «Η φοίτηση στην πόλη της Πάτρας είναι για πάρα πολλές οικογένειες απαγορευτική. Με στενούς υπολογισμούς το ελάχιστο μηνιαίο κόστος ανέρχεται στο ποσό των 900 ευρώ. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που κάθε χρόνο καταγράφονται απώλειες από το φοιτητικό δυναμικό της πόλης».

    Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι «τα ενοίκια είναι στον Θεό. Είναι αποτρεπτικά. Μας έχει προβληματίσει έντονα αυτή η κατάσταση. Έχω επικοινωνήσει με τους αρμόδιους φορείς και ζητάω έναν εξορθολογισμό των ενοικίων. Η Πολιτεία άκουσε το αίτημά μας για αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, αλλά δυστυχώς δεν είμαι ικανοποιημένος από τις τιμές που προσφέρει η τοπική κοινωνία. Πρέπει να σκεφτούν ότι λειτουργούν αποτρεπτικά και δεν πρέπει να βλέπουν μόνο μία χρονιά διότι κάποιοι θα αναγκαστούν να φύγουν επειδή οι οικογένειές τους δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν. Η κατάσταση είναι τραγική», διαπιστώνει.

    Ο ίδιος, σημειώνει ότι παρέχεται δωρεάν στέγαση στους φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Πατρών, με μία εγγύηση ύψους 200 ευρώ, η οποία επιστρέφεται στο φοιτητή όταν παραδώσει το δωμάτιο. «Είμαστε το Πανεπιστήμιο που παρέχουμε εντελώς δωρεάν στέγαση στους φοιτητές μας. Φέτος, όποιος πληροί τα κριτήρια θα πάρει δωμάτιο εξοπλισμένο και πλήρως ανακαινισμένο. Όλο το καλοκαίρι φροντίσαμε να εργαστούμε, ώστε να έχουμε αυτή τη στιγμή επιπλέον 150 δωμάτια», αναφέρει.

    Σχετικά με τη μετακίνηση των φοιτητών, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών τονίζει ότι ένας φοιτητής, που χρειάζεται να μετακινηθεί περίπου δύο φορές ημερησίως από το σπίτι του στο πανεπιστήμιο, όπως συμβαίνει σε όσους έχουν πρωινά και απογευματινά μαθήματα, χρειάζεται να πληρώνει για κάθε δρομολόγιο 1.80 ευρώ, επομένως να δαπανά περίπου 6 ευρώ την ημέρα μόνο για τις μετακινήσεις του, που σημαίνει 30 ευρώ την εβδομάδα. Κι όλα αυτά, όταν οι παρεχόμενες υπηρεσίες από τις συγκοινωνίες δεν είναι καθόλου ανάλογες του κόστους τους: «Αντίθετα στα πανεπιστήμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου η συγκοινωνία είναι επιδοτούμενη από το κράτος, το κόστος μετακίνησης είναι ελάχιστο με τις κάρτες απεριόριστων διαδρομών και τα εισιτήρια πολλαπλών μετακινήσεων. Το τραγελαφικό είναι, ότι παρά το γεγονός ότι έχουμε την πιο ακριβή αστική συγκοινωνία, οι συνθήκες μεταφοράς των φοιτητών είναι απαράδεκτες. Στα περισσότερα δρομολόγια τα λεωφορεία είναι γεμάτα με όρθιους φοιτητές, που φτάνουν μέχρι τον οδηγό, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που φοιτητές ξεμένουν στις στάσεις επειδή δεν χωράνε. Πριν από λίγες ημέρες κάναμε μία παρέμβαση και για το θέμα αυτό. Έχουμε τύχη αγαθή να υπάρχει μία νέα συνάδελφος, η κ. Ζωή Χριστοφόρου, συγκοινωνιολόγος, με τη βοήθεια της οποίας στείλαμε μία επιστολή για την αποσυμφόρηση προς τον Δήμο Πατρέων και προς το Αστικό ΚΤΕΛ. Με την επιστημονική της γνώση, η κ. Χριστοφόρου πρότεινε μία σειρά από πράγματα. Για παράδειγμα προτείνει να δημιουργηθεί μία γραμμή εξπρές Κουκούλι, «Αγιος Ανδρέας», μίνι περιμετρική, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Πανεπιστήμιο. Να φύγει η αφετηρία από την Ερμού και να πάει σε κάποια άλλα σημεία Καρόλου, κ.ά. Θα ήθελα να παρακαλέσω τον δήμαρχο και το ΚΤΕΛ να δουν αυτές τις προτάσεις θετικά. Επίσης δόθηκε μία υπόσχεση, και θέλω να παρακαλέσω τον κ. Ρήγα να την εφαρμόσει, να βγουν κάρτες τριμηνιαίες με πάρα πολύ σημαντική έκπτωση», θα πει ο Καθηγητής Μπούρας.
    Δεν παραλείπει δε να επισημάνει ότι οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών είναι 50.000 συνολικά, γεγονός που σημαίνει ότι η πόλη, η τοπική κοινωνία τους χρειάζεται. «Η πόλη πρέπει να κάνει μία μεγάλη κίνηση υποδοχής των φοιτητών. Να τους αγκαλιάσει και να είναι φιλική απέναντί τους. Να δείχνει ότι σέβεται τα χρήματα που φέρνουν στην τοπική αγορά. Αν δεν γίνει αυτό είναι σίγουρο ότι θα χάσουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό φοιτητών και τότε δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να ανατρέψουμε την κατάσταση», καταλήγει.
    Οι δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον των Πανεπιστημίων

    Θέτοντας επί τάπητος το δημογραφικό ζήτημα, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών το συνδέει και με την κατάσταση στον ακαδημαϊκό χώρο, όπου και θα αρχίσει οσονούπω να αποτυπώνεται. Πιο συγκεκριμένα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή λειτουργούν στη χώρα μας 416 πανεπιστημιακά τμήματα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα επόμενα 10 χρόνια θα κλείσουν τα 100 από αυτά, λόγω έλλειψης φοιτητών. Έχουμε 25 πανεπιστήμια στη χώρα. Από αυτά, μόνον τα έξι έως οκτώ έχουν εμφανή παρουσία και έχουν πετύχει με το έργο τους να είναι ανάμεσα στα 1.000 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, ανάμεσα σε αυτά και το δικό μας, με αριστεία σε πάρα πολλούς δείκτες. Τα υπόλοιπα πού είναι;».
    Πηγή: Protothema.gr
  • Πανεπιστήμιο Πατρών: 50 υποτροφίες «Ανδρέας Μεντζελόπουλος» για σπουδές το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, οι προϋποθέσεις
    Πανεπιστήμιο Πατρών: 50 υποτροφίες «Ανδρέας Μεντζελόπουλος» για σπουδές το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, οι προϋποθέσεις

    Κατά την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025 συνεχίζεται για 15η συνεχή χρονιά ο θεσμός των υποτροφιών «Ανδρέας Μεντζελόπουλος» για σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

    1. Για Προπτυχιακές Σπουδές: Έως Τριάντα (31) υποτροφίες των 5.000 €/έτος στους πρωτοετείς φοιτητές (νέο-εισαχθέντες το 2024).
    2. Για Μεταπτυχιακές Σπουδές (master-αποκλειστικά για αποφοίτους του Πανεπιστημίου Πατρών, οι οποίες θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών): Έως Δύο (2) υποτροφίες των 5.000 €/έτος και για δύο το πολύ έτη (νέο-εισαχθέντες το 2024).
    3. Για Διδακτορικές Σπουδές 17 υποτροφίες «ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΕΝΤΖΕΛΟΠΟΥΛΟΣ» των 10.000 €/έτος και για τρία το πολύ έτη.

    Οι υποψήφιοι για να λάβουν υποτροφία δεν θα πρέπει να έχουν καμία άλλη οικονομική υποστήριξη κατά την διάρκεια των σπουδών τους. Δεν θα πρέπει να κάνουν παράλληλα άλλες προπτυχιακές ή/και, μεταπτυχιακές σπουδές.

    Η χρονική διάρκεια υποβολής των αιτήσεων για όλες τις υποτροφίες θα είναι καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου 2024.

    Οι αιτήσεις καθώς και οι προϋποθέσεις υποβολής για κάθε ένα είδος από τις ανωτέρω υποτροφίες δίνονται στο ιστότοπο των υποτροφιών:

    https://www.upatras.gr/foitites/prizes-scholarships/mentzelopoulos-scholarships/

    Προϋποθέσεις

    Όλες οι υποτροφίες αφορούν υποψηφίους με ελληνική καταγωγή και υπηκοότητα. Η καταγωγή από την Αχαΐα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα.

    Οι υποτροφίες για προπτυχιακές σπουδές και για σπουδές σε επίπεδο Μάστερ αφορούν σε φοιτητές και φοιτήτριες οι οποίοι αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν δυσκολία ανταπόκρισης στις οικονομικές απαιτήσεις των σπουδών τους. Στην επιλογή βαρύνει κατά κύριο λόγο η οικονομική κατάσταση του υποψηφίου. Λαμβάνονται, δευτερευόντως, υπόψη η καταγωγή από τον Νομό Αχαΐας καθώς και οι βαθμοί εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο ή ο βαθμός πτυχίου (για τους υποψήφιους για Μάστερ). Η συνέχιση της υποτροφίας και στα επόμενα εξάμηνα σπουδών εξαρτάται μόνο από τις επιδόσεις του υπότροφου.

    Δικαίωμα υποβολής αίτησης για τις υποτροφίες για προπτυχιακές σπουδές και για σπουδές σε επίπεδο Μάστερ έχουν οι φοιτητές των τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών. Οι υποτροφίες δίνονται μόνο για σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Όσα άτομα λάβουν μετεγγραφή δεν δικαιούνται την υποτροφία.

    Οι 17 υποτροφίες για Διδακτορικές Σπουδές αφορούν όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών. Κύριο κριτήριο επιλογής των υποψηφίων θα είναι η καινοτομικότητα της διατριβής τους και η χρησιμότητάς της στην Ελληνική κοινωνία και οικονομία. Επιπλέον, θα λαμβάνεται υπόψη η μέχρι εκείνη τη στιγμή πρόοδος των σπουδών του υποψηφίου (βαθμός πτυχίου, έτη σπουδών κ.λπ.) καθώς και η εντοπιότητα.

    Σημαντικό: Οι υποψήφιοι διδάκτορες θα πρέπει να είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος. Σε περίπτωση που επιτρέπεται η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής χωρίς την απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος με κάποιες προϋποθέσεις (π.χ. μαθήματα το 1ο έτος) θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς αυτό το στάδιο. Στο πλαίσιο εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων, θα δοθούν τουλάχιστον 3 υποτροφίες σε γυναίκες υποψήφιες, όπως αυτό εγκρίθηκε στην υπ’ αριθμ. 205/23.06.2022 συνεδρίαση της Συγκλήτου.

    Οι υποψήφιοι διδάκτορες που εγκαταλείπουν την εκπόνηση της διδακτορική τους διατριβής για οποιοδήποτε λόγο επιστρέφουν το σύνολό της υποτροφίας που έχουν λάβει, καθώς επίσης, αν διακόψουν την υποτροφία για να συνεχίσουν με άλλη χρηματοδότηση.

    Ο υπότροφος “Ανδρέας Μεντζελόπουλος”, μπορεί να κάνει Επικουρικό Έργο, Πρακτική Άσκηση ή να μετέχει σε μετακίνηση Erasmus, εφόσον λάβει περιορισμένη αμοιβή από τις πράξεις αυτές. Σε κάθε περίπτωση ο υπότροφος έχει υποχρέωση να ενημερώνει την Επιτροπή Υποτροφιών άμεσα για τα ανωτέρω θέματα.

    Πηγή: Pelop.gr
  • Πόλωση σχέσεων για Πανεπιστήμιο Πατρών και Δήμο Ήλιδας – 48ωρη προθεσμία από Χριστοδουλόπουλο για την παράδοση του κτιρίου του πρώην ΤΕΙ
    Πόλωση σχέσεων για Πανεπιστήμιο Πατρών και Δήμο Ήλιδας – 48ωρη προθεσμία από Χριστοδουλόπουλο για την παράδοση του κτιρίου του πρώην ΤΕΙ

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    «Δεν υπαναχωρούμε σε τίποτα, ας φέρουν τα ματ» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος όταν χθες αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τις εγκαταστάσεις του πρώην ΤΕΙ στην Αμαλιάδα, δίνοντας μόλις 48ωρη προθεσμία στο Πανεπιστήμιο Πατρών, προκειμένου να συμμορφωθεί με το συμφωνητικό παραχώρησης της έκτασης των 23 στρεμμάτων στο τότε ΤΕΙ Πατρών και να παραδώσει πλέον τώρα τον χώρο αφού η σχολή δεν λειτουργεί.

    Ειδικότερα χθες το πρωί ύστερα από σχετική απόφαση του Δ.Σ. Ήλιδας, ο δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο και φορείς του Δήμου, έφτασαν στο κτίριο του πρώην ΑΤΕΙ με σκοπό να αλλάξουν τις κλειδαριές και να περάσει πλέον στην κατοχή τους, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί οι υπηρεσίες του Δήμου.

    Στο σημείο όμως βρίσκοντας αστυνομική δύναμη, που τους απέτρεψε να προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση, αφού όπως έγινε γνωστό οι αστυνομικοί είχαν εντολές από τον στρατηγό να προχωρήσουν ακόμα και σε συλλήψεις αν παρατηρηθεί κάποια πράξη που υπερβαίνει το νόμο.

    Στο χώρο άμεσα μετέβη και ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Βασίλης Βασιλειάδης, με δύο νομικούς συμβούλους του Πανεπιστημίου, οι οποίοι και πρότειναν να βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί και τις δυο πλευρές, με τους εκπροσώπους του Δήμου να αποχωρούν προσωρινά δίνοντας προθεσμία 2 ημερών για να παραχωρηθεί η χρήση του κτιρίου στο Δήμο Ήλιδας.

    Όπως αναφέρθηκε, από την πλευρά του Δήμου, το κτίριο έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Ήλιδας από το 2021, που έπαψε η λειτουργία της σχολής Γεωπονίας, αλλά οι σχετικές διαδικασίες ακόμα δεν έχουν προχωρήσει.

    Τονίζεται μάλιστα ότι το 2003 που υπεγράφη το συμφωνητικό παραχώρησης στο τότε ΤΕΙ Πατρών αναγράφεται ότι σε περίπτωση παύσης της λειτουργίας της σχολής ο χώρος θα επιστραφεί στο Δήμο.

    Αυτό όμως ακόμα δεν έχει γίνει πράξη, με την διαμάχη ανάμεσα στον Δήμο Ήλιδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών να ξεκινάει πριν από μερικές ημέρες, όταν ο Δήμος επανεκκίνησε το θέμα και ζήτησε από το Πανεπιστήμιο την παράδοση του κτιρίου.

    «Ο χώρος των 23 στρεμμάτων είχε παραχωρηθεί στο ΑΤΕΙ Πάτρας για να γίνει το κτίριο αυτό με την προϋπόθεση ότι εάν για οποιονδήποτε λόγο σταματήσει η λειτουργία του, το κτίριο και ο χώρος επανέρχονται στην ιδιοκτησία του δήμου. Ενημερώθηκε το Πανεπιστήμιο Πατρών να μας παραδώσει το κτίριο γιατί το χρειαζόμαστε, και στην έγγραφη ενημέρωσή μας δεν πήραμε απάντηση. Επικοινώνησα πάλι και μου ζήτησαν να συσταθούν δύο επιτροπές, μία από την πλευρά του Δήμου και μία από την πλευρά τους για να συζητήσουμε το θέμα. Τι να συζητήσουμε; Το αυτονόητο, ότι πρέπει να μας το παραχωρήσουν; Όταν το 2021 μάζεψαν τα περισσότερα πράγματα από εδώ, και ήταν παρούσα η προηγούμενη δημοτική αρχή, τους είπαν σας παραδίδουμε το κτίριο αλλά δώστε μας λίγο χρόνο να τα πάρουμε όλα, δεν ήταν παράδοση τότε; Το κτίριο έχει παραδοθεί στην ουσία, κακώς παρευρίσκονται μέσα.

    Αφού λοιπόν δεν παραδόθηκε και επίσημα, ζητήσαμε να μας παραδοθεί και επίσημα. Όταν μίλησα γι’ αυτό και τηλεφωνικά με τον πρύτανη, η απάντησή του ήταν κάνε μου αγωγή να το πάρεις. Μετά από αυτή την απάντηση έστειλα ένα εξώδικο, ότι σας αφήνουμε τρεις ημέρες να πάρετε ότι έχετε και μετά θα πάμε από μόνοι μας να παραλάβουμε το κτίριο.

    Με αυτή την απόφαση και με την επικαιροποίησή της από το Δημοτικό Συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα, ήρθαμε να αλλάξουμε κλειδαριές και να παραλάβουμε το κτίριο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλόπουλος.

    «Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρύτανη ήρθε ο αντιπρύτανης με νομικό σύμβουλο και συμφωνήσαμε τις επόμενες δύο ημέρες να μας παραδοθεί το κτίριο εγγράφως και από εκεί και πέρα οι δικηγόροι θα συμφωνήσουν πώς θα λυθεί οριστικά το θέμα. Η παραχώρηση θα είναι για χρήση του δήμου. Εάν περάσει το διήμερο και δεν μας παραχωρηθεί θα έρθουμε να το παραλάβουμε μόνοι μας και δεν υπαναχωρούμε σε τίποτα, ας φέρουν τα ματ» επεσήμανε ο Δήμαρχος Ήλιδας δείχνοντας αποφασισμένος να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια.

    Tei Aamliada 8

    Tei Aamliada 7

    Tei Aamliada 6

    Tei Aamliada 5

    Tei Aamliada 4

    Tei Aamliada 3

    Tei Aamliada 2

  • Πληθυσμιακή συρρίκνωση και κλιματική αλλαγή: Πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση εργασίας τη Δευτέρα 15/07 στο Κ.Π.Ε. Κρεστένων
    Πληθυσμιακή συρρίκνωση και κλιματική αλλαγή: Πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση εργασίας τη Δευτέρα 15/07 στο Κ.Π.Ε. Κρεστένων

    Διοργανωτές είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών και ο Δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων

    Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της υπαίθρου, έναντι των κινδύνων πληθυσμιακής συρρίκνωσης και κλιματικής αλλαγής, είναι το θέμα της συνάντησης εργασίας που διοργανώνουν από κοινού το Πανεπιστήμιο Πατρών μέσω των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών και Αειφορικής Γεωργίας, με το Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων.

    Η συνάντηση θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024 και ώρα 11.00 πμ - 13.00 μμ στο Kέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κρεστένων (Κ.Π.Ε.).

    Ειδικότερα θα συζητηθούν τα εξής θέματα:

    -Καλές πρακτικές που έχουν αναδειχθεί μέσω του έργου,

    οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι και νεοεισερχόμενοι κάτοικοι στον αγροτικό χώρο, το οποίο αποτελεί σημείο θεματικής επικέντρωσης του φετινού έτους εργασιών.

    -Ιδιαίτερες προκλήσεις και αναπτυξιακές ευκαιρίες στο Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

    Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου έργου ΙNTERREG EUROPE, με θέμα «Αναζωογόνηση και ανθεκτικότητα των περιοχών της υπαίθρου που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις μείωσης του πληθυσμού και περιβαλλοντικούς κινδύνους»- «Down-to-Earth».

    Επιπλέον πληροφοριακό υλικό και ενημερώσεις σχετικά με το έργο μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα: https://www.interregeurope.eu/down-to-earth

    dimos andr sun erg

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πανεπιστήμιο Πατρών: Το μπουγέλο για τη λήξη της σχολικής χρονιάς έγινε εφιάλτης - Σκυλιά επιτέθηκαν σε τρία παιδιά - Στο νοσοκομείο τα δύο
    Πανεπιστήμιο Πατρών: Το μπουγέλο για τη λήξη της σχολικής χρονιάς έγινε εφιάλτης - Σκυλιά επιτέθηκαν σε τρία παιδιά - Στο νοσοκομείο τα δύο

    Οι επιθέσεις από αδέσποτα σκυλιά στο χώρο του Πανεπιστημίου είναι συχνό φαινόμενo

    Άσχημη κατάληξη είχε το μπουγέλο που παίζουν κάθε χρόνο με τη λήξη της σχολικής χρονιάς οι μαθητές του δημοτικού Κάτω Καστριτσίου στο πάρκο του Πανεπιστημίου Πατρών

    Σήμερα το πρωί καθώς τα παιδιά έπαιζαν υπό την επίβλεψη των γονιών τους 4-5 αδέσποτα σκυλιά που κυκλοφορούσαν στο χώρο του Πανεπιστημίου, επιτέθηκαν και δάγκωσαν, όπως καταγγέλλει μία μητέρα στο thebest.gr, τρία παιδιά.

    «Τα δύο από αυτά καθώς αιμορραγούσαν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Οι γονείς τους τρόμαξαν πολύ. Το τρίτο παιδάκι είχε πιο επιφανειακό τραύμα και δεν χρειάστηκε να πάει στο νοσοκομείο. Τα σκυλιά που ήταν 4-5 τα απομάκρυναν οι φύλακες του νοσοκομείου που έκαναν ό, τι μπορούσαν για να βοηθήσουν. Όπως είπαν είναι ένα θέμα για το οποίο δεν μπορούν να κάνουν κάτι και ότι εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Δήμου η επίλυση του προβλήματος. Μας ενημέρωσαν μάλιστα ότι τα σκυλιά ήταν εμβολιασμένα» λέει χαρακτηριστικά.

    Να θυμίσουμε ότι οι επιθέσεις από αδέσποτα σκυλιά στο χώρο του Πανεπιστημίου είναι συχνό φαινόμενο ενώ το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί εδώ και χρόνια σημείο τριβής μεταξύ του Δήμου Πατρέων και της πρυτανικής αρχής του Πανεπιστημίου Πατρών.

    Πηγή: TheBest.gr

  • Πάτρα: Παγιδευμένος στο γραφείο του από φοιτητές ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου (upd)
    Πάτρα: Παγιδευμένος στο γραφείο του από φοιτητές ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου (upd)

    Xρ. Μπούρας: "Δεν φοβάμαι τίποτα - Ας αναλάβει το Πολιτικό Σύστημα τις ευθύνες του"

    ΝΕΟΤΕΡΑ: Έληξε σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η κατάληψη στο γραφείο του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, έπειτα από περίπου 4 ώρες.

    ΠΡΩΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Αναστάτωση επικρατεί στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

    Φοιτητές έχουν εγκλωβίσει στο γραφείο του, τον Πρύτανη του Ιδρύματος Χρήστο Μπούρα, ενώ περιφρουρούν και το αυτοκίνητό του για να μην μπορέσει να φύγει από το Πανεπιστήμιο.

    Οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν να παρθούν πίσω διώξεις 4 φοιτητών.

    "Δεν Φοβάμαι Τίποτα και δεν θα φύγω από το Πανεπιστήμιο", δηλώνει ο Πρύτανης.

    Σε ανάρτηση του αναφέρει:

    Εδώ και 4 ώρες ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιο Πατρών University of Patras είναι εγκλωβισμένος στο γραφείο του και το αυτοκίνητο του περιφρουρείται για να μην το χρησιμοποιήσει για να διαφύγει. Θέλω να δηλώσω απερίφραστα πως δεν Φοβάμαι Τίποτα και δεν θα φύγω απο το Πανεπιστήμιο. Σήμερα στο Πανεπιστήμιο θα αναγορεύσουμε σε Επίτιμο Καθηγητή τον Ολυμπιονίκη κ. Ν. Κακλαμανάκη. Ας αναλάβει το Πολιτικό Σύστημα τις ευθύνες του και ας σπάσει τις ένοχες σιωπές. Ολοι ξέρουν και είναι ενήμεροι. Πρέπει να πάψουν τέτοιες αντιδημοκρατικές και παρεμβατικές ενέργειες και να καταδικαστούν όσοι τους στηρίζουν. Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο ανήκει σε όλους και δεν έχει ιδιοκτήτες.

    Δείτε και την απόφαση της Συγκλήτου.

    Ομόφωνο Ψήφισμα της Συγκλήτου Πανεπιστημίου Πατρών
    (υπ’ αριθμ. 233/23-4-2024 συνεδρίαση)

    Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών στη σημερινή της συνεδρίαση 233/23-4-2024 και αφού έλαβε γνώση των γεγονότων που έλαβαν χώρα στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, όπου ομάδα φοιτητών προπηλάκισε τον κ. Πρόεδρο του Τμήματος, διαμαρτυρόμενη για την κλήση σε ακρόαση φοιτητών που συμμετείχαν στις πρόσφατες καταλήψεις δηλώνει τα εξής:

    Η Σύγκλητος καταδικάζει ανεπιφύλακτα την άσκηση σωματικής και λεκτικής βίας κατά του κ. Προέδρου του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου μας. Αυτές οι ενέργειες δεν έχουν θέση στο Πανεπιστήμιο μας.

    Ιδιαίτερα για το θέμα κλήσης σε ακρόαση φοιτητών που συμμετείχαν στις καταλήψεις, ο κ. Πρόεδρος έχει το απόλυτο δικαίωμα και ευθύνη, υπερασπιζόμενος το Δημόσιο Πανεπιστήμιο από πράξεις παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, όπως οι καταλήψεις, να κάνει τις νόμιμες ενέργειες και, αν διαπιστώσει παραβίαση του νόμου και του κανονισμού, να επιβάλει πειθαρχικές κυρώσεις.

    Να σημειωθεί σχετικά ότι η Σύγκλητος, κατά τη διάρκεια των καταλήψεων, είχε δηλώσει ότι "Η παρεμπόδιση της λειτουργίας του Δημόσιου Πανεπιστημίου, είναι πράξη παράνομη, η οποία στηρίζει τα επιχειρήματα όσων συστηματικά το δυσφημούν και το υποβαθμίζουν".

    Πηγή: Tempo24.news

  • 2ο Γυμνάσιο Πύργου: Συμμετοχή μαθητών/τριων στο 1ο Μαθητικό Μαθηματικό Συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Πατρών
    2ο Γυμνάσιο Πύργου: Συμμετοχή μαθητών/τριων στο 1ο Μαθητικό Μαθηματικό Συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Πατρών

    Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 ομάδα αποτελούμενη από 19 μαθητές/τριες και των τριών τάξεων του 2ου Γυμνασίου Πύργου συμμετείχε στο 1ο Μαθητικό Μαθηματικό Συνέδριο με τίτλο: «Μαθηματικές προ(σ)κλήσεις στον 21ο αιώνα» το οποίο διεξήχθη στις 20-21 Απριλίου 2024 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Το συνέδριο διοργανώθηκε από τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης Μαθηματικών Αχαΐας, κ. Αθανασία Μπαλωμένου και το Παράρτημα Αχαΐας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Πατρών και του Μαθηματικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών και τη συνεργασία του Παραρτήματος Ηλείας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και του Παραρτήματος Αιτωλοακαρνανίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Στην καινοτόμο δράση, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, συμμετείχαν σε Δίκτυο Σχολείων 50 σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, 130 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων και 700 περίπου μαθητές.

    Οι μαθητές/τριες του σχολείου συμμετείχαν στο συνέδριο με εισήγηση με τίτλο «Το δίπλωμα μιας επιφάνειας: τέχνη ή επιστήμη;». Παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία τα συμπεράσματα της ερευνητικής εργασίας τους σχετικά με τρόπους αναδίπλωσης μιας επιφάνειας αλλά και τις εφαρμογές των αναδιπλώσεων αυτών τόσο στην επιστήμη της Γεωμετρίας όσο και σε άλλες επιστήμες. Παρουσίασαν τεχνικές αναδίπλωσης επιφανειών στην ιατρική, στη βιολογία, στην αστροφυσική, στη μηχανική, στα αναδιπλούμενα (pop-up) βιβλία. Ανέδειξαν μέσα από τις κατασκευές κανονικών σχημάτων, γεωμετρικών και πλατωνικών στερεών, διάφορων ζωντανών οργανισμών, από ένα κομμάτι τετραγωνικό χαρτί με την τεχνική origami τις γνώσεις τους στη Γεωμετρία. Εφαρμόζοντας διαφορετικές τεχνικές αναδίπλωσης μιας και μοναδικής επιφάνειας κατασκεύασαν και παρουσίασαν την έλικα του DNA, διαστημικά σκίαστρα αλλά και το 2ο Γυμνάσιο Πύργου σε ένα αναδιπλούμενο βιβλίο. Με την ευκαιρία της ερευνητικής αυτής εργασίας τους καλλιέργησαν και διεύρυναν τις γνώσεις τους στη Γεωμετρία τόσο στην πρακτική εφαρμογή της όσο και στην αξιωματική της θεώρηση, ενώ ανακάλυψαν νέα πεδία που τα μαθηματικά αλληλεπιδρούν με τις άλλες επιστήμες. Μετά το πέρας της παρουσίασής τους ανάρτησαν poster στον χώρο υποδοχής του συνεδριακού κέντρου με τις δημιουργίες τους αλλά και ένα διαδραστικό παιχνίδι για τους συνέδρους μαθητές/τριες. Τον χώρο των posters επισκέφθηκαν, ενημερώθηκαν από τους μαθητές για την εργασία τους και τους έδωσαν συγχαρητήρια ο κ. Ανδρέας Ζέρβας, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, ο κ. Φώτιος Οικονόμου, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Μαθηματικών Ηλείας και ο κ. Σπυρίδων Παπαδάκης, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Πληροφορικής Αχαΐας. Συντονίστρια της ομάδας των μαθητών και μαθητριών ήταν η κ. Αρετή Αργυρίου, Μαθηματικός και συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί κ. Μαρία Μπαντούνα, Διευθύντρια του σχολείου και η κ. Παναγιώτα Σπυροπούλου, Φυσικός.

    2o gumnasio math sunedrio 2

    2o gumnasio math sunedrio 5

    2o gumnasio math sunedrio 3

    2o gumnasio math sunedrio 4

    2o gumnasio math sunedrio 6

    2o gumnasio math sunedrio 7

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μπονάνος και Μαστοράκου στο Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Παν. Πατρών 
    Μπονάνος και Μαστοράκου στο Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Παν. Πατρών 

    Επίσκεψη στο Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ -Χάρισε Ζωή) πραγματοποίησαν σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Χαράλαμπος Μπονάνος και η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Άννα Μαστοράκου , στους χώρους του οποίου ξεναγηθήκανε από τον Καθηγητή Αιματολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντή του Κέντρου Δοτών ΚΕΔΜΟΠ –«Χάρισε Ζωή» Αλέξανδρο Σπυριδωνίδη.

    Κατά τη διάρκεια ενημερωθήκανε για το σπουδαίο και πολύπλευρο έργο που επιτελείται από το Κέντρο και συζητήθηκαν οι τρόποι στήριξης της μεγάλης αυτής επιστημονικής προσπάθειας.

    Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης, αφού έδωσε πολλά συγχαρητήρια τόσο στον κ. Σπυριδωνίδη όσο και σε όλους όσους προσφέρουν υπηρεσίες στο Κέντρο, τόνισε : «Η Δωρεά μυελού των οστών αποτελεί την εμπράγματη πράξη ανιδιοτελούς συνεισφοράς προς το συνάνθρωπο. Ο εθελοντής δότης μυελού των οστών Χαρίζει Ζωή σε συνανθρώπους του που πάσχουν από καρκίνο του αίματος (συνήθως λευχαιμία ή λεμφώματα) ή άλλα αιματολογικά νοσήματα. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στέκεται πάντα αρωγός σε κάθε προσπάθεια ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και προσέλκυσης νέων εθελοντών στηρίζοντας δράσεις που στόχο έχουν την εγγραφή νέων μελών στο ΚΕΔΜΟΠ «Χάρισε Ζωή» . Αν σκεφτεί ο καθένας μας πως με κάτι πολύ απλό για εμάς μπορούμε να σώσουμε μια ζωή, τότε όλοι ήδη θα έπρεπε να έχουμε γίνει δότες!»

    Η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Π.Δ.Ε., δήλωσε στο πλαίσιο της συνάντησης: «Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Επιστημονικό Υπεύθυνο κ. Αλέξανδρο Σπυριδωνίδη, σε όλο το επιστημονικό προσωπικό και στην μεγάλη ομάδα εθελοντών για το πολύπλευρο έργο που επιτελούν τόσο στην ενημέρωση και προσέλκυση εθελοντών δοτών μυελού των οστών όσο και στην διάχυση της επιστημονικής γνώσης, στην εκπαίδευση και στην ανάπτυξη της έρευνας εν γένει. Σημαντική επιπλέον κατάκτηση και επιστέγασμα των προσπαθειών, αποτελεί και το Ινστιτούτο Κυτταρικών Θεραπειών το οποίο επικεντρώνεται στη μεταφραστική έρευνα σε κυτταρικές, γονιδιακές και αναγεννητικές θεραπείες στο οποίο συμπράττουν το ΚΕΔΜΟΠ, το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών , γεγονός που αναδεικνύει τη Δυτική Ελλάδα τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαΐκό Επίπεδο. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύσσωμη, στηρίζει και θα συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα τις επιστημονικές δραστηριότητες του ΚΕΔΜΟΠ ώστε οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε νέες κυτταρικές θεραπείες που θα βοηθήσουν να σωθούν ζωές.»

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch