Παρασκευή, 06 Αυγούστου 2021 20:08

Εκκενώνεται η περιοχή από Κολιρέικες Παράγκες εως την Βαρβάσαινα (upd)

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η αστυνομία εκκενώνει την περιοχή από Κολιρέικες Παράγκες έως Βαρβάσαινα λόγω υψηλού κινδύνου από την πυρκαγιά που υπάρχει εκεί.

Ωστόσο η πορεία της πυρκαγιάς φαίνεται για την ώρα να μην απειλεί το χωριό της Βαρβάσαινας καθώς ο άνεμος έχει στρέψει τις φλόγες προς την περιοχή Βλάχικα μεταξύ δηλαδή Βαρβάσαινας και Παλαιοβαρβάσαινας

varvasaina prof ilias1

varvasaina prof ilias2

varvasaina prof ilias3

varvasaina prof ilias

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Αυγούστου 2021 21:31

Σχετικά Άρθρα

  • Βαρβάσαινα: Η σοδιά πήγε στράφι - Ντελαπάρισε καρότσα με ελιές πριν το ελαιοτριβείο
    Βαρβάσαινα: Η σοδιά πήγε στράφι - Ντελαπάρισε καρότσα με ελιές πριν το ελαιοτριβείο

    Άτυχος στάθηκε ένας παραγωγός ελιάς όταν κατά τη μεταφορά του καρπού που είχε μαζέψει νωρίτερα από το λιοστάσι του, η καρότσα του τρακτέρ που οδηγούσε, ανετράπη με αποτέλεσμα ο καρπός να βρεθεί στο δρόμο.

    Το ατύχημα συνέβη λίγο πριν τις εφτά το απόγευμα στην Ε.Ο. Πύργου - Τριπόλεως στο ύψος της Βαρβάσαινας.

    Η κυκλοφορία για αρκετή ώρα γινόταν με δυσκολία, έως ότου απομακρύνθηκε ο καρπός από το οδόστρωμα...

    elies troxaio 2

    elies troxaio 3

  • Βαρβάσαινα: Ένας τραυματίας σε εκτροπή αγροτικού σε χαντάκι (photos & video)
    Βαρβάσαινα: Ένας τραυματίας σε εκτροπή αγροτικού σε χαντάκι (photos)

    Ένας άντρας τραυματίστηκε το απόγευμα του Σαββάτου, λίγο πριν τις 5, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε εξετράπη της πορείας του και ανετράπη σε αποστραγγιστικό χαντάκι στην περιοχή της κάτω Βαρβάσαινας στον Πύργο.

    Προσωπικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας Πύργου επιχειρεί αυτή την ώρα για τον απεγκλωβισμό του.

    Νεότερη ενημέρωση

    Οι πυροσβέστες ολοκλήρωσαν τον απεγκλωβισμό του τραυματία από το αγροτικό αυτοκίνητο και με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ διακομίστηκε στη νοσηλευτική μονάδα Πύργου.

    Δείτε φωτογραφίες και video:

    kato varvasaina troxaio 3 08 2024 1

    kato varvasaina troxaio 3 08 2024 2

    kato varvasaina troxaio 3 08 2024 3

    Περισσότερα σε λίγο

  • Έκτακτο - Πυρκαγιά στο Φραγκοπήδημα: Ζητήθηκε εκκένωση σε Μυρτιά & Χανάκια
    Έκτακτο - Πυρκαγιά στο Φραγκοπήδημα: Ζητήθηκε εκκένωση σε Μυρτιά & Χανάκια

    Η Πυροσβεστική υπηρεσία ζητά την εκκένωση των χωριών Μυρτιά και Χανάκια.

    Νεότερη ενημέρωση

    Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών, υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή του Νηπιαγωγείου, στην είσοδο της Μυρτιάς.

    Δείτε φωτογραφίες

    fragkopidima pyrkagia 21 06 2024 8

    fragkopidima pyrkagia 21 06 2024 10

    xanakia myrtia 1

    xanakia myrtia 4

    xanakia myrtia 2

    xanakia myrtia 3

    xanakia myrtia 5

    xanakia myrtia 6

    xanakia myrtia 7

    xanakia myrtia 8

    xanakia myrtia 9

    xanakia myrtia 10

    xanakia myrtia 11

    xanakia myrtia 12

    xanakia myrtia 20

    xanakia myrtia 18

    xanakia myrtia 22

    xanakia myrtia 23

    xanakia myrtia 21

    xanakia myrtia 19

    xanakia myrtia 30

    xanakia myrtia 28

    Περισότερα σε λίγο

  • Φωτιά στην Αργολίδα: Νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση της Δάρδιζας
    Φωτιά στην Αργολίδα: Νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση της Δάρδιζας

    Μάχη με τη φωτιά για δεύτερη ημέρα και ο πύρινος εφιάλτης για τους κατοίκους συνεχίζεται.

    Νέο μήνυμα για εκκένωση της Δάρδιζας λόγω της φωτιάς εστάλη στους κατοίκους της περιοχής από το 112, λίγα λεπτά πριν τις 12:00 το μεσημέρι της Πέμπτης (20/6).

    Η μάχη για τον έλεγχο και την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς -που ξέσπασε χθες το μεσημέρι (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)- συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα, με τον πύρινο εφιάλτη για τους κατοίκους της Δάρδιζας να επιμένει.

    Όπως αναφέρει ο εκδότης του Politisargolidas.gr Λευτέρης Δαγρές στο Facebook, σημειώθηκε αναζωπύρωση στην περιοχή της Ερμιονίδας, ανάμεσα από τις Δημοτικές κοινότητες Ηλιοκάστρου και Ερμιόνης. Η φωτιά έχει ξανά ενεργό μέτωπο και στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις.

    Στην περιοχή κατέφθασαν δυο Canadair και ένα ελικόπτερο. Όλο το βράδυ και το πρωί υπήρχαν μικρές εστίες φωτιάς, σχεδόν σε όλη την έκταση που είχε καεί από το μεσημέρι της Τετάρτης, με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν. Λόγω των θυελλωδών ανέμων, η πυρκαγιά έχει, όμως, ξανά ενεργό μέτωπο.

    Δυστυχώς από την πορεία της φωτιάς την Τετάρτη ζημιές υπέστησαν δυο σπίτια, αποθήκες, επιχειρήσεις, έχει καεί μεγάλη δασική έκταση, αλλά και καλλιεργήσιμες περιοχές, κυρίως με ελαιόδεντρα, συμπληρώνει ο δημοσιογράφος.

    Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

    Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται την Πέμπτη για την Περιφέρεια Αττικής και τις περιφερειακές ενότητες Ευβοίας, Βοιωτίας, Λέσβου, Χίου, Κορινθίας, Αργολίδας, Λακωνίας.

    Σημειώνεται ότι πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα για την Περιφέρεια Αττικής και τις περιφερειακές ενότητες Ευβοίας, Βοιωτίας, Λέσβου, Χίου, Κορινθίας, Αργολίδας, Λακωνίας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

    Επιπλέον σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της περιφέρειας Αττικής, και σε μερική επιφυλακή το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της υπόλοιπης επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

    Συγκεκριμένα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη για τις εξής περιοχές:

    • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
    • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)
      Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)
    • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)

    χαρτης πυρκαγιας σημερα 20 ιουνιου

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Από τον Δήμο Πύργου ασφαλτοστρώσεις σε δημοτικά διαμερίσματα και την πόλη του Πύργου
    Από τον Δήμο Πύργου ασφαλτοστρώσεις σε δημοτικά διαμερίσματα και την πόλη του Πύργου

    Παρεμβάσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στη Βαρβάσαινα

    Παρεμβάσεις στον κεντρικό δρόμο της Βαρβάσαινας γίνονται από τον Δήμο Πύργου με κύριο στόχο τη βελτιστοποίηση της προσβασιμότητας των κατοίκων και των επισκεπτών στο χωριό.

    Ειδικότερα αλλάζει ο ασφαλτοτάπητας του κεντρικού δρόμου που ήταν σε κάκιστη κατάσταση προκειμένου η διέλευση των οχημάτων να γίνεται με ασφάλεια.

    Μέσα στο προσεχές διάστημα θα παραδοθεί για χρήση στους κατοίκους του χωριού και εντάσσεται στα έργα ασφαλτόστρωσης που ο δήμος πραγματοποιεί σε Δημοτικά Διαμερίσματα και στην πόλη του Πύργου, συνολικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.

    «Ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της Βαρβάσαινας, η ασφαλτόστρωση του κεντρικού δρόμου από την εθνική οδό μέχρι την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου σήμερα παίρνει σάρκα και οστά. Το έργο αυτό μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα θα παραδοθεί για χρήση στους κατοίκους. Αυτή είναι η αρχή. Ακολουθούν και άλλα. Θα είμαστε σε όλη μας τη θητεία δίπλα στους πολίτες, δίπλα στους κατοίκους, προσπαθώντας να υλοποιούμε έργα με στόχο να κάνουμε καλύτερη τη ζωή τους», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Πύργου κ. Στάθης Καννής

    Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Βασίλης Παναγόπουλος αναφέρθηκε στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου. Ειδικότερα τόνισε: «Ο προϋπολογισμός του έργου είναι περίπου 300.000€, αλλά δεν αφορά μόνο την δημοτική κοινότητα Βαρβάσαινας αφού ήδη έχει ολοκληρωθεί μία ασφαλτόστρωση στον Άγιο Γεώργιο. Επίσης ακολουθούν παρεμβάσεις και στη Λαμπετίου, από τη συμβολή των οδών Κοιμητηρίου-Ηρώων Πολυτεχνείου μέχρι τη σιδηροδρομική γραμμή. Επίσης θα γίνουν ασφαλτοστρώσεις σε κάποιες κάθετες επί της οδού Αλφειού. Οι εργασίες προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και το έργο θα παραδοθεί μέσα στις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες. Αφορά την αντικατάσταση της υπάρχουσας ασφάλτου, με κύριο στόχο να αναβαθμιστεί συνολικά όλη η περιοχή».

    Ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Βαρβάσαινας κ. Αθανάσιος Τσόπελας μίλησε για την κακή κατάσταση των δρόμων και την αναγκαιότητα παρεμβάσεων για την βελτίωση τους.

    «Προτεραιότητά μας ήταν να γίνει η ασφαλτόστρωση σε όλο τον οικιστικό ιστό της Βαρβάσαινας, αφού οι δρόμοι είναι σε άθλια κατάσταση. Είχαμε κάνει μελέτη και ήρθε η στιγμή ένα μέρος αυτής να γίνει πράξη. Γίνεται ένα μεγάλο τμήμα της κεντρικής οδού που ξεκινάει από την εθνική μέχρι την είσοδο του Αγίου Αθανασίου. Ευελπιστούμε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να κάνουμε παρεμβάσεις και σε άλλους δρόμους», τόνισε ο κ. Τσόπελας

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ρωσία: Εντολή εκκένωσης σε 100 χιλιάδες κατοίκους στο Όρενμπουργκ λόγω πλημμυρών
    Ρωσία: Εντολή εκκένωσης σε 100 χιλιάδες κατοίκους στο Όρενμπουργκ λόγω πλημμυρών

    Εντολή εκκένωσης σε περισσότερους από 100 χιλιάδες κατοίκους δόθηκε από τις αρχές της ρωσικής πόλης Όρενμπουργκ, λόγω των πλημμυρών που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες από το λιώσιμο του χιονιού.

    Την ίδια στιγμή σχεδόν τρεις χιλιάδες κατοικίες πλημμύρισαν καθώς η στάθμη του ποταμού Ουράλη ανέβηκε γρήγορα στο Όρενμπουργκ με τους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι το χιόνι που λιώνει γρήγορα στην οροσειρά των Ουραλίων έχει προκαλέσει τις χειρότερες πλημμύρες σε διάστημα δεκαετιών.

    Αναλυτικότερα ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των πλημμυρών στη ρωσική περιφέρεια του Όρενμπουργκ αυξήθηκε σε 7.700, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τις τοπικές αρχές.

    Σχεδόν 2.900 σπίτια έχουν πλημμυρίσει σ' αυτή τη ρωσική περιφέρεια, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Περισσότεροι από 96.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους στο Καζακστάν αφότου άρχισαν οι πλημμύρες οι οποίες πλήττουν δυτικές, βόρειες, κεντρικές και ανατολικές περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης του Καζακστάν.

    Το νερό από τα χιόνια που λιώνουν έχει πλημμυρίσει εκτάσεις στην οροσειρά των Ουραλίων, στη δυτική Σιβηρία και στο Καζακστάν, οι οποίες βρίσκονται κοντά σε ποταμούς όπως ο Ουράλης και ο Τομπόλ, με αποτέλεσμα 100.000 άνθρωποι να έχουν πάρει εντολή να εκκενώσουν τα σπίτια τους μέχρι σήμερα το βράδυ.

    Οι αρχές ανακοίνωσαν πως η κατάσταση είναι επικίνδυνη στο Όρενμπουργκ, όπου η στάθμη του νερού στον Ουράλη, τον τρίτο μεγαλύτερο ποταμό της Ευρώπης, είχε αυξηθεί κατά 50 εκατοστά νωρίς σήμερα το πρωί, μερικές ώρες αφού έφτασε αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ, στο κρίσιμο ύψος των 9,3 μέτρων.

    «Η νύχτα ήταν ανήσυχη», δήλωσε ο πρώτος αντιδήμαρχος του Όρενμπουργκ Αλεξέι Κουντίνοφ σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

    Ειδικοί λένε πως δεν έχουν έρθει ακόμα τα χειρότερα για το Όρενμπουργκ, μια πόλη περίπου 550.000 κατοίκων. Η στάθμη των υδάτων του Ουράλη, ο οποίος διαρρέει τη Ρωσία και το Καζακστάν και χύνεται στην Κασπία, μπορεί να ανέβει μέχρι αύριο, Πέμπτη, άλλα 70 εκατοστά.

    Ο ποταμός Ουράλης έσπασε το σαββατοκύριακο ένα αναχωματικό φράγμα στην πόλη Ορσκ στην περιφέρεια του Όρενμπουργκ, διοικητικό κέντρο της οποίας είναι η πόλη Όρενμπουργκ.

    Στην Κουργκάν, μια πόλη στον ποταμό Τομπόλ, στο νότιο τμήμα των Ουραλίων, σειρήνες ειδοποίησαν τους ανθρώπους να απομακρυνθούν αμέσως. Περιφεριακοί αξιωματούχοι είπαν ότι τα νερά των πλημμυρών θα συνεχίσουν να υψώνονται για τρεις ημέρες και προέβλεψαν ότι «η κατάσταση θα είναι δύσκολη» μέχρι τα τέλη Απριλίου.

    Τοπικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν διακόψει την κυκλοφορία σε δρόμους στην περιφέρεια ώστε να μεταφερθεί γρήγορα χώμα για την ενίσχυση ενός φράγματος στην περιοχή, καθώς η πρόβλεψη για τις πλημμύρες έχει επιδεινωθεί και η στάθμη των υδάτων του Τομπόλ ανέβηκε σε μικρό χρονικό διάστημα κατά 23 εκατοστά.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RUSSIAN EMERGENCY SITUATIONS MINISTRY PRESS SERVICE / HANDOUT

  • Χαριά Δήμου Πύργου: Πυρκαγιά σε αναγεννημένο δάσος - Έξι πυρκαγιές σε εξέλιξη στην Ηλεία (upd)
    Χαριά Δήμου Πύργου: Πυρκαγιά σε αναγεννημένο δάσος

    Πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στις 2,30 το μεσημέρι της Κυριακής στο χωριό Χαριά του δήμου Πύργου της ΔΕ Ωλένης και υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας λόγω της επέκτασης της.

    Στην περιοχή αυτή την ώρα επιχειρούν 14 οχήματα με 29 άντρες και επικεφαλής τον αναπληρωτή διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας και διοικητή της Π.Υ. Πύργου Πύραρχο Γιώργο Κωνσταντακόπουλο και τον υποδιοικητή Αντιπύραρχο Νίκο Σμαρνάκη.

    Η πυρκαγιά καίει σε αναγεννημένο δάσος της περιοχής και η κατάσβεση είναι δύσκολη λόγω του δύσβατου.

    Xaria 2

    Νεότερη ενημέρωση

    Την ίδια ώρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία στο νομό έχει κληθεί να αντιμετωπίσει αρκετά περιστατικά από νωρίς το πρωί.

    Το πρώτο όπως γράψαμε ήταν η πυρκαγιά στο Κρυονέρι Αμαλιάδας, όπου ακόμα επιχειρούν δυνάμεις. Πέραν της Χαριάς, την ίδια ώρα ξέσπασε πυρκαγιά και στη Μυρτιά και αργότερα στο Άνω Κουρτέσι και στη Βαρβάσαινα. Δυνάμεις της Π.Υ. Λεχαινών επιχειρούν σε πυρκαγιά στη Δυτ. Αχαΐα που είναι τομέας ευθύνης τους.

    Να θυμίσουμε πως στην Ηλεία από το πρωί στην πυρκαγιά του Κρυονερίου επιχειρούν δυνάμεις από την Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία, καθώς επίσης πεζοπόρα τμήματα της 6ης ΕΜΑΚ και της 6ης ΕΜΟΔΕ...

  • Ένταση στην κορεατική χερσόνησο: Η Πιονγκγιάνγκ άνοιξε πυρ 200 φορές - Εκκένωση νησιών στον Νότο
    Ένταση στην κορεατική χερσόνησο: Η Πιονγκγιάνγκ άνοιξε πυρ 200 φορές - Εκκένωση νησιών στον Νότο

    Την εσπευσμένη απομάκρυνση των κατοίκων δύο νησιών της Νότιας Κορέας, των Γιονπγιόνγκ και Μπανγκγιόνγκ, κοντά στη Βόρεια Κορέα, διέταξε σήμερα η Σεούλ, αφού ο στρατός της Πιονγκγιάνγκ άνοιξε πυρ 200 φορές με πυροβόλα προς τα ανοιχτά των δυτικών ακτών, στην Κίτρινη Θάλασσα, όχι μακριά από τα διαφιλονικούμενα θαλάσσια σύνορα των δύο κρατών.

    «Ο στρατός της Βόρειας Κορέας προχώρησε σε πάνω από 200 βολές από τις 09:00 ως τις 11:00 (σ.σ. τοπικές ώρες· 02:00-04:00 ώρες Ελλάδας) στις ζώνες της Τζανγκσάν-γκοτ στα βόρεια του νησιού Μπανγκγιόνγκ και στα βόρεια του νησιού Γιονπγιόνγκ», ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας.

    Στους κατοίκους των δύο νησιών κοντά στα σύνορα στην Κίτρινη Θάλασσα, απευθύνθηκε σύσταση να απομακρυνθούν εσπευσμένα, σύμφωνα με αξιωματούχους. Οι αρχές στο Γιονπγιόνγκ ανέφεραν πως η εντολή εσπευσμένης απομάκρυνσης εκδόθηκε «προληπτικά», ενώ αυτές στο νησί Μπανγκγιόνγκ ανέφεραν πως επρόκειτο να γίνουν ναυτικά γυμνάσια σύντομα.

    Αργότερα, η Σεούλ ανακοίνωσε πως προχώρησε σε ασκήσεις βολής με πραγματικά πυρά.

    Τα θαλάσσια σύνορα των δύο κρατών έχουν μετατραπεί επανειλημμένα σε πεδίο μαχών στο παρελθόν. Η Βόρεια Κορέα δεν αναγνωρίζει τη λεγόμενη «βόρεια γραμμή διαχωρισμού», τα θαλάσσια σύνορα που χαράχτηκαν μονομερώς από την αποστολή του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της προσπάθειας αποτροπής συγκρούσεων μετά τον πόλεμο της Κορέας (1950-1953).

    Αντιδρώντας στις ομοβροντίες του πυροβολικού της Πιονγκγιάνγκ, η Σεούλ κατήγγειλε την «προκλητική ενέργεια», απαίτησε να τερματιστεί αμέσως και προειδοποίησε πως θα ανταποδώσει λαμβάνοντας «προσήκοντα» μέτρα.

    «Προειδοποιούμε αυστηρά τη Βόρεια Κορέα ότι θα φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτή την κλιμάκωση της κρίσης και απαιτούμε να σταματήσει αμέσως αυτές τις ενέργειες», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. «Ο στρατός μας παρακολουθεί και επιτηρεί από κοντά την κατάσταση σε στενό συντονισμό με τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

    Πρόκειται για το πιο σοβαρό τέτοιο επεισόδιο από το 2010, όταν η Πιονγκγιάνγκ είχε πλήξει με 170 οβίδες του πυροβολικού το νησί Γιονπγιόνγκ, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους, ανάμεσά τους δυο αμάχους, στην πρώτη βορειοκορεατική επίθεση εναντίον νοτιοκορεατών πολιτών μετά τον πόλεμο της Κορέας.

    «Μόνιμη και ανεξέλεγκτη κρίση»

    Η Βόρεια και η Νότια Κορέα είχαν αρχίσει το 2018 διαδικασία επαναπροσέγγισης, που είχε κορυφωθεί με τρεις συναντήσεις κορυφής του Κιμ Γιονγκ Ουν και του Νοτιοκορεάτη προέδρου την εποχή, του Μουν Τζε-ιν.

    Όμως οι σχέσεις τους επιδεινώθηκαν, φθάνοντας σε νέο ναδίρ την περασμένη χρονιά, μετά την εκτόξευση κατασκοπευτικού δορυφόρου από την Πιονγκγιάνγκ, που ώθησε τη Σεούλ να αναστείλει εν μέρει συμφωνία του 2018 με σκοπό την αποκλιμάκωση των στρατιωτικών εντάσεων.

    Έπειτα από συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του Κόμματος Εργατών Κορέας στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν διέταξε να επιταχυνθούν οι προετοιμασίες του στρατού για το ενδεχόμενο «πολέμου» που θα μπορούσε να ξεσπάσει «ανά πάσα στιγμή» στην κορεατική χερσόνησο.

    Κατηγόρησε ακόμη, σε μακροσκελή ομιλία του, τις ΗΠΑ για «στρατιωτικές απειλές διαφόρων τύπων» και διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του να διατηρήσουν «τη δυνατότητα συντριπτικής ανταπόδοσης» σε περίπτωση πολέμου.

    Κιμ Γιονγκ Ουν: Δεν επιδιώκουμε ούτε συμφιλίωση, ούτε επανένωση με τη Νότια Κορέα

    Κατά τη διάρκεια των κομματικών εργασιών, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης ξεκαθάρισε πως η Πιονγκγιάνγκ δεν επιδιώκει πλέον ούτε τη συμφιλίωση, ούτε την επανένωση με τη Νότια Κορέα, υπογραμμίζοντας την «κατάσταση μόνιμης και ανεξέλεγκτης κρίσης» που, κατ’ αυτόν, προκαλούν η Σεούλ και η Ουάσινγκτον.

    Το 2023, η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε αριθμό-ρεκόρ δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων, κατά παραβίαση σειράς αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θεωρητικά της το απαγορεύουν και αψηφώντας τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί.

    Η χώρα ενέγραψε εξάλλου στο Σύνταγμά της το καθεστώς πυρηνικής δύναμης που έχει αποκτήσει και δοκίμασε επιτυχώς διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) τύπου Hwasong-18, τον ισχυρότερο στο οπλοστάσιό της, ικανό να πλήξει οποιοδήποτε σημείο στην επικράτεια των ΗΠΑ.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JEON HEON-KYUN
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο