Τετάρτη, 04 Μαϊος 2022 17:45

Το αγαπημένο και γενναίο ανδρόγυνο Τιμόθεος και Μαύρα, εορτάστηκε στο Δ.Δ. Σκουροχωρίου Πύργου

Γράφτηκε από την
Ad Slot
Ύστερα από δύο χρόνια αποχής λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, εορτάστηκε με σεμνότητα και ιεροπρέπεια, το διήμερο 2 και 3 Μαΐου στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Σκουροχωρίου του Δήμου Πύργου, η σεβάσμια μνήμη δύο πιστών συζύγων και Αγίων Μαρτύρων της Εκκλησίας μας των Τιμοθέου και Μαύρας, οι οποίοι ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο με τον Χριστό, αφού και αυτοί «ετανύθησαν εν Σταυρώ», πέρασαν από την θλίψη του Σταυρού στην χαρά της Αναστάσεως! Ο Τιμόθεος και η Μαύρα, ζώντας ανάμεσα σε φανατικούς ειδωλολάτρες, διαπίστωσαν εύκολα το πυκνό σκοτάδι της πλάνης της λατρείας των ανύπαρκτων, γελοίων και ανήθικων παγανιστικών «θεών», όμως έζησαν ενωμένοι με τα δεσμά της γνήσιας αγάπης, έφυγαν από τον κόσμο αυτό μαζί και αγαπημένοι και εξακολουθούν να ζουν και να προγεύονται την Βασιλεία του Θεού μέχρι την κοινή Ανάσταση!
Είχαν λάβει Χριστιανική ανατροφή και μεγάλωσαν με πνευματικό εφόδιο την ευσέβεια και την ακράδαντη πίστη ότι ο Χριστός είναι ο μόνος αληθινός Θεός, ο Οποίος έγινε άνθρωπος για να σωθεί δι’ Αυτού το ανθρώπινο γένος. Το τίμιο αίμα τους κύλισε στον ποταμό των αιμάτων των έντεκα εκατομμυρίων Μαρτύρων, αποπλένοντας και καθαρίζοντας την ανθρωπότητα από την ηθική δυσοσμία του προχριστιανικού κόσμου. Το μαρτύριο τους ήταν φοβερό και βλέποντας το όχι μόνον οι άνθρωποι, αλλά ακόμα και οι άγγελοι σίγουρα εξεπλάγησαν. Γι’ αυτό και ο στεφανοδότης Χριστός μας στον ουρανό τους στέφανωσε ενδόξως και στη γη ενεργεί διαμέσου των Ιερών λειψάνων τους άπειρα θαύματα!
Την παραμονή της εορτής Δευτέρα 2 Μαΐου, τελέστηκε ο Αναστάσιμος Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασιών υπό του Αιδ. π. Ιωάννου Διαμαντόπουλου, πλαισιούμενος από τον Αιδ. π. Νικόλαο Κατσηδήμα, και τον οικείο εφημέριο Αιδ. π. Νικόλαο Αθανασόπουλο. Τον Θείον Λόγον κήρυξε ο π. Ιωάννης Διαμαντόπουλος. Στην συνέχεια ακολούθησε η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας στο Δ.Δ. Σκουροχωρίου. Την κυρία ημέρα της εορτής Τρίτη 3 Μαΐου, τελέστηκε η Αναστάσιμη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασιών υπό του Αιδ. π. Νικολάου Κατσηδήμα, ιερουργούντων επίσης των Αιδ. π. Παναγιώτου Δημητρακόπουλου και π. Νικολάου Αθανασόπουλου. Τον Θείον Λόγον κήρυξε ο Αιδ. Παναγιώτης Δημητρακόπουλος. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε μικρή δεξίωση στο Ενοριακό κέντρο του Ιερού Ναού από τον δραστήριο Σύλλογο Γυναικών Σκουροχωρίου, προς τους παρευρισκόμενους φιλακόλουθους Χριστιανούς, οι οποίοι εξεδήλωσαν για μία ακόμη φορά την τιμή και την ευλάβεια προς τους εορταζομένους Αγίους Τιμόθεο και Μαύρα, που πλέον είναι φύλακες της Εκκλησίας του Χριστού και ευωδιαστά άνθη του Παραδείσου!
timotheos mavra skourox 2
timotheos mavra skourox 3
timotheos mavra skourox 4
timotheos mavra skourox 5
timotheos mavra skourox 6
timotheos mavra skourox 7
π. Νικόλαος Κατσηδήμας.
(Δελτίο Τύπου)
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Μαϊος 2022 18:22

Σχετικά Άρθρα

  • Σοβαρό τροχαίο στο Σκουροχώρι με τρεις τραυματίες
    Σοβαρό τροχαίο στο Σκουροχώρι με τρεις τραυματίες

    Τρία άτομα τραυματίστηκαν σε τροχαίο που συνέβη περίπου στις οχτώ το πρωί του Σαββάτου στην επαρχιακή οδό Λαστεικων - Σκουροχωρίου.

    Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας άνδρας και επέβαιναν δύο παιδιά υπό συνθήκες που ερευνώνται από το τμήμα τροχαίας Πύργου εξετράπη της πορείας του και κατέληξε σε χαντάκι παραπλεύρως της οδού

    Στο σημείο έφτασαν άμεσα δυνάμεις της πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό των τραυματιών και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για την διακομιδή τους στην νοσηλευτική μονάδα Πύργου

    troxaio skouroxori 2

    troxaio skouroxori 1

  • Πύργος: Βαρύ πένθος στο Σκουροχώρι για τον πρόωρο χαμό της Χριστίνας Σκούρα - Ήταν μόλις 27 ετών
    Πύργος: Βαρύ πένθος στο Σκουροχώρι για τον πρόωρο χαμό της Χριστίνας Σκούρα - Ήταν μόλις 27 ετών

    Βαρύ πένθος έχει σκεπάσει την κοινωνία του Σκουροχωρίου στην είδηση του πρόωρου χαμού της Χριστίνας Σκούρα. Ένα κορίτσι μόλις 27 ετών, έγινε άγγελος στον ουρανό…

    Η Χριστίνα πάλεψε γενναία, με όλη τη δύναμη της ψυχής της τον καρκίνο τους τελευταίους μήνες, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Το χαμόγελό της έσβησε για πάντα βυθίζοντας την οικογένειά της και την τοπική κοινωνία στο πένθος.

    Ένα κορίτσι γεμάτο ζωή, όνειρα και σχέδια. Πάντα με το χαμόγελο και έναν καλό λόγο για όλους. Δυστυχώς η μοίρα είχε άλλα σχέδια…

    Η τοπική κοινωνία του Σκουροχωρίου πενθεί για το αγαπημένο κορίτσι του. Συγγενείς και φίλοι στο άκουσμα του θανάτου της Χριστίνα έσπευσαν να συμπαρασταθούν στους γονείς της, οι οποίοι διατηρούν καφενείο στην κοινότητα.

    Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει αύριο Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 5 το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Σκουροχωρίου.

    Η συντακτική ομάδα του ilialive.gr εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

    Φωτογραφία: Freepik

  • Oι Ανιδιοτελείς Ιατροί Κοσμάς και Δαμιανός, εορτάστηκαν στον I.N. Αγ. Σπυρίδωνος Πύργου
    Oι Ανιδιοτελείς Ιατροί Κοσμάς και Δαμιανός, εορτάστηκαν στον I.N. Αγ. Σπυρίδωνος Πύργου
    Mε την δέουσα Eκκλησιαστική ευταξία και Ιερή κατάνυξη, εορτάστηκαν στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, οι ανιδιοτελείς θεραπευτές με την ανόθευτη πίστη, Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός οι εκ Ρώμης καταγόμενοι. Άνθρωποι που έκαναν την αγάπη καθημερινό τρόπο ζωής τους. Άνθρωποι που με τον αγώνα τους πάλεψαν για να θεραπεύσουν κάθε μέλος του σώματος του Χριστού! Ο Κοσμάς και ο Δαμιανός είχαν λάβει από τον Θεό το χάρισμα της ιάσεως, την ευλογία να θεραπεύουν τα πνευματικά και σωματικά νοσήματα των ανθρώπων. Εκείνη την εποχή αυτό το χάρισμα ήταν εξαιρετικά σημαντικό για τις ανθρώπινες κοινωνίες. Ο Κοσμάς και ο Δαμιανός είχαν εμπνευστεί από αυτόν τον Ευαγγελικό Λόγο. Ο Χριστός βρισκόταν πάντοτε κοντά τους, γιατί ζούσαν σύμφωνα με το Θείο θέλημά Του. Η δε Θεία χάρις τους χαρίτωνε και τους έδινε τη δύναμη να θαυματουργούν και να θεραπεύουν κάθε ασθένεια, χρησιμοποιώντας ως μέσα θεραπείας τέσσερα σημαντικά φάρμακα: τον Φόβο του Θεού, την Πίστη, την Προσευχή αλλά και την Αγάπη!
    Την δε Ιατρική επιστήμη που γνώριζαν άριστα την αξιοποίησαν όχι για να εξοικονομήσουν τα προς το ζην, αλλά για να βοηθήσουν τον πάσχοντα συνάνθρωπο! Χρησιμοποιούσαν τα διάφορα φάρμακα μάλλον ως πρόσχημα ενώ στην πραγματικότητα θεράπευαν όλα τα νοσήματα των ανθρώπων με την επίκληση του ονόματος του Χριστού. Όταν συνειδητοποίησαν ότι είναι φορείς αυτού του εξαιρετικού χαρίσματος, δεν σκέφτηκαν όπως ενδεχομένως θα σκεφτόμασταν εμείς. Έκαναν μια υπέρβαση και αποφάσισαν να γίνουν Ανάργυροι, να θεραπεύουν τους ανθρώπους χωρίς αντιμισθία. Να προσφέρουν τις ιατρικές τους γνώσεις δωρεάν, χωρίς να απαιτούν από τους ασθενείς χρήματα. Έτσι, έμειναν γνωστοί μέσα στην Εκκλησιαστική ιστορία με αυτό το προσωνύμιο "Ανάργυροι" Χαρακτηριστικό είναι ότι οι εορταζόμενοι Άγιοι, επειδή άσκησαν το λειτούργημά τους με αγάπη προς τον άνθρωπο, χωρίς διακρίσεις, με πνεύμα θυσίας, διακονίας και προσφοράς φθονήθηκαν ακόμη και από τον ίδιο τον Δάσκαλο που τούς είχε μάθει την Ιατρική επιστήμη, γιατί είχαν αποκτήσει μεγάλη δόξα και φήμη. Γι’ αυτό τον λόγο τους ανέβασε σε κάποιο όρος για να μαζέψουν δήθεν κάποια βότανα και εκεί τους επιτέθηκε με πέτρες και τους θανάτωσε.
    Την παραμονή της εορτής Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος, υπό του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτου π. Νεκταρίου Μπακοπούλου συμπαραστατούμενου υπό του Αιδεσι μολογιοτάτου π. Παντελεήμονος Παπαηλιού, του Αιδεσιμοτάτου. π. Αυγερινού Τσουκαλά, καθώς επίσης και του οικείου εφημερίου π. Νικολάου Κατσηδήμα. Κατά την κυριώνυμη ημέρα της εορτής Δευτέρα 1η Ιουλίου, τελέσθηκε η Ακολουθία του Όρθρου μετ' αρτοκλασίας και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία υπό του οικείου Εφημερίου π. Νικολάου Κατσηδήμα και του Αιδεσιμοτάτου π. Αυγερινού Τσουκαλά. Το απόγευμα τελέσθηκε η Ιερά Παράκληση υπέρ Υγείας και Θείας βοηθείας των ευλαβών Προσκυνητών, ως επισφράγισμα των θρησκευτικών εκδηλώσεων.
    Κατά το διήμερο των Θρησκευτικών αυτών εκδηλώσεων, ευλαβείς και φιλάγιοι Χριστιανοί εκ της ενορίας αλλά και εκ της πόλεως του Πύργου, προσήλθαν ως ταπεινοί προσκυνητές των εορταζομένων Αγίων, προκειμένου να λάβουν την χάρη και την ευλογία από αυτούς, οι οποίοι θεράπευαν όλους ανιδιοτελώς και αδιακρίτως με την άριστη επιστημονική τους γνώση. Τα θαύματα των Αγίων Αναργύρων, δεν σταμάτησαν ποτέ, αλλά το χάρισμα των ιάσεων που είχαν λάβει συνεχίζει να επενεργεί και μετά την κοίμησή τους, διότι η αγάπη τους, για τους ανθρώπους δεν έπαυσε ποτέ. Η δε Αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία, διά μέσου της Μυστηριακής Ζωής προσφέρει και σήμερα στους πιστούς θεραπεία των ψυχικών, πνευματικών και σωματικών νοσημάτων, χωρίς ταυτόχρονα, να υποβαθμίζει το ρόλο και τη σημασία της Ιατρικής επιστήμης. Θρησκεία και Επιστήμη δεν συγκρούονται. Δεν αντιμάχονται. Συνεργάζονται αρμονικά και η κάθε μία γνωρίζει τα όρια της. Αυτό που όλοι μας πρέπει επιτέλους να αποδεχθούμε είναι ότι η επιστημονική ιατρική έρευνα, δεν εμποδίζει διόλου την Χριστιανική βιοτή κάθε πιστού ανθρώπου!
    ag spur kosmas damia 2
    ag spur kosmas damia 3
    ag spur kosmas damia 4
    ag spur kosmas damia 5
    ag spur kosmas damia 6
    ag spur kosmas damia 7
    ag spur kosmas damia 8
    (Δελτίο Τύπου)
  • Έκτακτο: 112 για εκκένωση Σκουροχωρίου και Μυρτιάς
    Έκτακτο: 112 για εκκένωση Σκουροχωρίου και Μυρτιάς

    Νέο μήνυμα 112 για εκκένωση των περιοχών Σκουροχωρίου και Μυρτιάς έστειλε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

    Οι κάτοικοι να απομακρυνθούν προς Πύργο.

    112 skouroxori mirta

  • O Ε' Κατανυκτικός Εσπερινός της Ι.Μ. Ηλείας, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου
    O Ε' Κατανυκτικός Εσπερινός της Ι.Μ. Ηλείας, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου
    `Έχοντας ήδη διανύσει το μέσον της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και ευρισκόμενοι εις την προτελευταία εβδομάδα, κάνοντας τον ευλογημένο μας αγώνα προκειμένου να ζήσουμε και φέτος όσο γίνεται πνευματικά αυτή την ευλογημένη και κατανυκτική λειτουργική περίοδο η οποία είναι το «Ιερό Εκπαιδευτήριο», προκειμένου να φθάσουμε επάξια εις την ένδοξο και λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου, μέσα σε κλίμα ιεράς κατανύξεως και θρησκευτικής ευλαβείας, το απόγευμα της Κυριακής 14η Απριλίου 2024 (Δ' Νηστειών), που οι Ιεροί Πατέρες όρισαν να εορτάζουμε τον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος, προβάλλοντάς τον ως ασκητικό πρότυπο, τελέσθηκε ο Ε΄ Κατανυκτικός Εσπερινός εις τον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Αθανασίου του Β' με την συμμετοχή του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτου π. Αμβροσίου Γκουρβέλου, καθώς και των Αιδεσ. π. Θεοδώρου Χαμάλη, π. Βασιλείου Λαγκαδινού, π. Παναγιώτου Κλουκίνα, π. Αυγερινού Τσουκαλά, π. Ιωάννου Διαμαντοπούλου, π. Γεωργίου Αναγνωστοπούλου, π. Παναγιώτου Αγγελοπούλου, του Ιερολογιοτάτου Διακόνου π. Βασιλείου Σμέρου και του εφημερίου του Ναού π. Νικολάου Κατσηδήμα. Συμπροσευχόμενοι εντός του ιερού βήματος παρέστησαν οι Αιδεσ. π. Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, π. Παντελεήμων Παπαηλιού και π. Θεόδωρος Γκοτσόπουλος. Τα δε κατανυκτικά τροπάρια του Τριωδίου, που το περιεχόμενο τους διαποτίζεται από τη συναίσθηση της αμαρτωλότητας, του πένθους, της συντριβής, της μετάνοιας και της θερμής ικεσίας για άφεση αμαρτιών, απέδωσαν εξαίσια οι καλλικέλαδοι ιεροψάλτες και άριστοι εκτελεστές της πατρώας Βυζαντινής Μουσικής, Δημήτρης Καλογερόπουλος και Αργύρης Ζέζας, πλαισιούμενοι αμφότεροι και από άλλους καλλίφωνους ιεροψάλτες.
    Ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και Ιερατικός Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού της Ευαγγελιστρίας Πατρών, ο οποίος με γλαφυρότητα μεταξύ άλλων τόνισε και τα εξής: "Στό σημερινό εὐαγγελικό ἀνάγνωσμα βλέπουμε αὐτό τό μῖσος τοῦ διαβόλου γιά τόν ἄνθρωπο, στό πρόσωπο αὐτοῦ τοῦ ταλαίπωρου παιδιοῦ, τοῦ ὁποίου θέλει νά ἀφαιρέσει καί τήν ζωή, προκειμένου νά ἀποκλείσει κάθε δυνατότητα καί προοπτική ἐπιστροφῆς, μετανοίας καί διορθώσεως. Ἀλλά καί ἡ ταλαιπωρία τοῦ πατέρα μήπως εἶναι μικρότερη; Ἄραγε πόσοι ἀπό ἐμᾶς δέν σηκώνουμε βαρεῖς σταυρούς ἐξαιτίας τῶν καλῶν σχέσεών μας μέ τό διάβολο, γιά τόν ὁποῖο ἐλπίζουμε καί ὑποστηρίζουμε, ὅτι δέν ὑπάρχει; Ἐμεῖς ἔχουμε τήν εὐλογία, νά γνωρίζουμε τόν ἀληθινό Θεό, τό Εὐαγγέλιο. Νά ἔχουμε πείρα τῆς δύναμης τῶν ἱερῶν Μυστηρίων καί τῶν θαυμάτων πού ἐπιτελεῖ ὁ Θεός. Ἔχουμε δίπλα μας τούς Ἀγγέλους καί τούς Ἁγίους μας, πού περιμένουν νά τούς ἁπλώσουμε τό χέρι μας, ὥστε νά μᾶς βοηθήσουν. Ὅμως ἡ ἁμαρτία ἰδιαιτέρως στήν ἐποχή μας ἔχει σηκώσει σημαία, κομπάζει, διαφημίζεται καί ἀπαιτεῖ φορτικά νά τήν προσκυνήσουμε καί νά τήν ἀκολουθήσουμε. Ἐπιπλέον οἱ διάφορες ἐξαρτήσεις, ὅπως τό διαδίκτυο, ὁ τζόγος, τό ἀλκοόλ, ἡ ἀνηθικότητα, τά ναρκωτικά, τό τσιγάρο ἔχουν δεσμεύσει τήν ἐλευθερία μας. Ὅλα αὐτά ἔχουν λυγίσει τήν θέλησή μας. Ὅμως «πάντα ἰσχύω ἐν τῷ ἐνδυναμοῦντι με Χριστῷ». Ὁ Κύριος στό σημερινό εὐαγγέλιο προαναγγέλει τό πᾶθος Του καί συγκεκριμένα τήν Σταύρωσή Του καί τήν μετά τρεῖς ἡμέρες Ἀνάστασή Του. Αὐτή ἡ προαναγγελία τοῦ ἐκούσιου θείου πάθους, ἔρχεται σέ ἀντιδιαστολή μέ τά πάθη τοῦ ἀνθρώπου ἀπό τόν διάβολο. Ὁ Χριστός πάσχει ἐκούσια, ἐλεύθερα, εἰρηνικά, ἀπό ἀγάπη ἀνιδιοτελή. Ὁ ἀμετανόητος ἄνθρωπος, ὁ ὑποτεταγμένος στόν νόμο τῆς σαρκός πάσχει κι αὐτός. Ὅμως πάσχει ἀκούσια, εἶναι σκλαβωμένος σέ ἕνα φαῦλο κύκλο δυστυχίας, βιώνει τό μῖσος.Στήν ζωή μας πάντοτε ἀνοίγεται ἕνα δίλημμα. Νά μιμηθοῦμε τό πάθος τοῦ Χριστοῦ ἤ νά σηκώσουμε τά βαρειά ἀποτελέσματα τῆς προσχωρήσεώς μας στίς δαιμονικές δυνάμεις; Τό πρῶτο, τό ἐν Χριστῷ, ἔχει δυσκολία πού φαίνεται ἀλλά μιά αἰώνια προοοπτική, αὐτήν τῆς Ἀναστάσεως πού δέν φαίνεται. Ἡ συμπόρευσή μας μέ τόν πονηρό δείχνει εὔκολη καί εὐχάριστη. Κρύβει ὅμως μέσα της πολλή πίκρα καί κυρίως τό ψυχικό, ἔπειτα τόν σωματικό καί τέλος τόν αἰώνιο θάνατο. Τό κλειδί γιά τήν ἔξοδό μας ἀπό τίς δυνάμεις τοῦ πονηροῦ καί τήν ἀληθινή θλίψη πού αὐτές συνοδεύονται, βρίσκεται στήν ἐλεύθερη μίμηση τοῦ πάθους τοῦ Κυρίου. Ὅλα αὐτά προαναγγέλουν τήν Ἀνάσταση, σύμφωνα μέ τό Εὐαγγελικό Ἀνάγνωσμα. Ἑπομένως καί τήν δική μας συνανάσταση κατά τήν ἐπαγγελία καί ὑπόσχεση τοῦ Θεοῦ. Εἴθε, μέ τίς εὐχές τοῦ Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου σας, τό ὑπόλοιπο τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς νά σημάνει γιά ὅλους μας καί τόν καθένα μας προσωπικά, τήν ἀπαρχή τῆς μεταμόρφωσής του, τῆς ὁμοίωσής του μέ τόν Ἰησοῦ Χριστό. Μαζί Του στόν Σταυρό. Μαζί Του καί στήν Ἀνάσταση!"
    Η θεόπνευστη και εποικοδομητική αυτή ομιλία του εκλεκτού ομιλητού, αναφερόμενη στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας, έδωσε το στίγμα και τα απαραίτητα διδακτικά και πνευματικά εφόδια εις τους πιστούς, που συγκεντρώθηκαν εις τον Ιερό Ναό μας αλλά και τους ακροατές του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεώς μας (107,6 FM), απ’ όπου αναμεταδόθηκε απ’ ευθείας η κατανυκτική ιερή ακολουθία. Κατά την απόλυση, ο Σεπτός μας Ποιμενάρχης κ.κ. Αθανάσιος ευχαρίστησε τον ομιλούντα για τον μεστό πνευματικών περιεχομένων λόγο του. Εν συνέχεια προσφέρθηκαν καφές και νηστίσιμα γλυκίσματα εις το παραπλεύρως ενοριακό μας Κέντρο. Ο ΣΤ' και τελευταίος Κατανυκτικός Εσπερινός, θα τελεσθεί την ερχόμενη Κυριακή 21 Απριλίου (ΣΤ΄ Νηστειών), εις τον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Πύργου.
    ag spurid e katan 2
    ag spurid e katan 3
    ag spurid e katan 4
    ag spurid e katan 5
    ag spurid e katan 6
    ag spurid e katan 7
    ag spurid e katan 8
    (Δελτίο Τύπου)
  • Κοπή βασιλόπιτας κατηχητικού σχολείου ΙΝ Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου
    Κοπή βασιλόπιτας κατηχητικού σχολείου ΙΝ Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου
    Τα Παιδιά μας είναι το μέλλον μας και η ελπίδα των παιδιών μας είναι η Εκκλησία! Η Εκκλησία δεν έρχεται στον κόσμο για να στερήσει τη Ζωή και γι' αυτό οι γονείς πρέπει να εμπιστεύονται τα παιδιά τους στα Κατηχητικά Σχολεία και να τα οδηγούν τακτικά στον Ιερό Ναό. Τα Παιδιά μας δεν έχουν μόνο υλικές κα μορφωτικές ανάγκες, έχουν και πνευματικές. Θέλουν πρότυπα. Και όταν το πρότυπο του Χριστού της Παναγίας και των Αγίων της Εκκλησίας μας δεν μπει ως οδηγός και θεμέλιο στη ζωή τους δυστυχώς θα έρθει η ώρα που θα απορρίψουν την όποια αυθαίρετη, εύθραυστη και μετέωρη αγωγή που τους δώσαμε. Και θα πορευτούν στη ζωή τους εγκλωβισμένα στα αδιέξοδά τους προς μεγάλη θλίψη των Γονέων. Με όσα συμβαίνουν και θα συμβούν γύρω μας είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη τα παιδιά μας από την μικρή ηλικία να διδαχθούν την Ορθόδοξη Χριστιανική μας πίστη, καθώς επίσης να μάθουν να ζητούν την βοήθεια του Θεού. Η εμπιστοσύνη στο Θεό δίνει απόλυτη ασφάλεια, γιατί ο Θεός είναι το παν! Η Κατήχηση είναι θεμελιώδες κεφάλαιο και όχι πάρεργο... αφού πρόκειται για την συστηματική προσπάθεια της Αγίας μας Εκκλησίας να διδάξει στα πιστά μέλη αυτής, τις βασικές δογματικές αλήθειες της, εντάσσοντάς τα ταυτόχρονα στη Μυστηριακή και Ενοριακή ζωή της. Η δε Κατήχηση μικρών αλλά και των μεγάλων πρέπει να γίνει πλέον το προπύργιο της διαφύλαξης αρχών και αξιών στην σημερινή μάλιστα ζοφερή και άνυδρη πνευματικά εποχή, που όλα ισοπεδώνονται και αποδομούνται και αυτό είναι το βασικό και ουσιαστικό έργο της Εκκλησίας, έστω και αν τις αποδίδουν αρνητικές κριτικές όσοι ενοχλούνται από το έργο Της!
    Με αυτές τις σκέψεις και με την χάρη του Θεού, μέσα σε κλίμα πνευματικής χαράς και σε εγκάρδια ατμόσφαιρα, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν αρκετά Κατηχητόπουλα της ενορίας του Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου με την επιμέλεια του εφημερίου π. Νικολάου Κατσηδήμα και την άοκνη φροντίδα της Κατηχήτριας Μαρίας Γιαννοπούλου-Μούτσου, έκοψαν την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024, σε μία σεμνή τελετή την Βασιλόπιτα, προσδοκώντας μία καλή και ευλογημένη χρονιά, καθώς επίσης κάθε πρόοδο και ευλογία του Θεού στη Ζωή τους. Το φλουρί κέρδισε ο μικρός μαθητής και Ιερόπαιδας Αριστείδης Αναστ. Κωστόπουλος. Είθε οι στιγμὲς του Νέου Σωτηρίου 2024, να γίνουν σκαλοπάτια απ' όπου θα κατεβαίνει η Χάρις του Τριαδικού Θεού, στη ζωή μας και θα ανεβαίνουμε εμείς και τα παιδιά μας προς την Ουράνια Βασιλεία Του!.
    ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ
    ag spurid pita Kat 2
    ag spurid pita Kat 3
    ag spurid pita Kat 4
    ag spurid pita Kat 5
    ag spurid pita Kat 6
    (Δελτίο Τύπου)
  • Φυτώριο Στρούζα – Αθανασούλη: Ένας παράδεισος… στο Σκουροχώρι
    Φυτώριο Στρούζα – Αθανασούλη: Ένας παράδεισος… στο Σκουροχώρι

    «Το να ζεις μόνο, δεν είναι αρκετό. Πρέπει να έχεις λιακάδα, ελευθερία και έστω ένα μικρό λουλούδι»… έγραφε ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο λατρεμένος παραμυθάς της παιδικής μας ηλικίας, και πραγματικά δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί του.

    Γράφει η Θεώνη Ρωμαίου

    Οι θεραπευτικές ιδιότητες των λουλουδιών είναι γνωστές από αρχαιοτάτων χρόνων και έρευνες έχουν αποδείξει την συναισθηματική επίδραση που έχουν στους ανθρώπους, μέσω του χρώματος και του αρώματός τους.

    Τα λουλούδια, αλλά και η γενικότερη ενασχόληση με την κηπουρική, λειτουργούν ευεργετικά σε περιπτώσεις κατάθλιψης, άγχους και χρόνιας κόπωσης, αφού πέρα από την επαφή μας με τη φύση που είναι ανεκτίμητη, ομορφαίνουν το χώρο μας και μας κάνουν να νιώθουμε αναζωογονημένοι!!

    Έχει επικρατήσει λανθασμένα η άποψη ότι μπορούμε να ασχοληθούμε με την κηπουρική μόνο την άνοιξη και το καλοκαίρι. Δεν είναι έτσι. Κάθε εποχή έχει την ομορφιά και τις ιδιαιτερότητές της. Χρειάζεται μόνο σωστή καθοδήγηση και βοήθεια από τους ειδικούς για να διατηρήσουμε όλο το χρόνο τον προσωπικό μας «παράδεισο» στον κήπο, το μπαλκόνι ή τον εσωτερικό μας χώρο.

    fytorio strouza athanasouli 30

    Η Διονυσία Στρούζα και ο σύζυγός της Παναγιώτης Αθανασούλης, με γνώσεις γεωπονικής, πολυετή εμπειρία στο χώρο και κυρίως πολύ αγάπη και μεράκι γι’ αυτό που κάνουν, είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι γι’ αυτό το ρόλο.

    Από το 2006 διατηρούν το ομώνυμο φυτώριο στο Σκουροχώρι Φυτώριο Στρούζα - Αθανασούλη και έχουν καταφέρει το όνομά τους να γίνει συνώνυμο ποιότητας και επαγγελματισμού, δημιουργώντας ένα ευρύ πελατολόγιο σε Ηλεία, Μεσσηνία, Αχαΐα, Αρκαδία, Ιόνια Νησιά, κλπ.

    Εκεί θα βρεις κάθε λογής λουλούδια, φυτά και δέντρα, από τα πιο συνηθισμένα έως τα πιο σπάνια, που θα κατακλύσουν τις αισθήσεις σου με χρώματα και αρώματα… Κυριολεκτικά, ένας «παράδεισος επί γης»!!

    Αυτή την εποχή, οι εντυπωσιακές ορχιδέες εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, τα εξωτικά «πουλιά του παραδείσου», τα πολύχρωμα κυκλάμινα, τα κατακόκκινα ανθούρια και αλεξανδρινά, τα υπέροχα φυλλόδεντρα εσωτερικού χώρου, κλπ είναι μόνα μερικά από τα λουλούδια που μπορείς να επιλέξεις για να ομορφύνεις τον χώρο σου.

    fytorio strouza athanasouli 27

    Προσωπική επιλογή της Διονυσίας, με το ομολογουμένως εξαιρετικό γούστο, είναι τα κασπώ και οι γλάστρες που θα φιλοξενήσουν τα φυτά σου!! Διαλεγμένα ένα προς ένα, σε ιδιαίτερα σχέδια και χρώματα και φυσικά σε εξαιρετική ποιότητα, δεν θυμίζουν σε τίποτα τις κλασικές γλάστρες που έχεις στο μυαλό σου και θα αποτελέσουν αναμφισβήτητα, μοναδικά στοιχεία διακόσμησης στο χώρου σου!!

    Αν ψάχνεις δέντρα για τον κήπο σου, στο Φυτώριο Στρούζα - Αθανασούλη θα βρεις ότι μπορείς να φανταστείς. Από κλασικά εσπεριδοειδή και οπωροφόρα, μέχρι εξωτικά μάνγκο, αβοκάντο, γκουάβα, παπάγια, καθώς επίσης καλλωπιστικά και δέντρα σκίασης.

    Η κατάλληλη τεχνογνωσία και η εμπειρία χρόνων της Διονυσίας και του Παναγιώτη αποτέλεσαν τη βάση για μια ακόμη φυτοκομική μέθοδο, τον εμβολιασμό των φυτών.

    Η Διονυσία Στρούζα μας εξηγεί τι είναι εμβολιασμός και ποια η σημασία του:

    «Εμβολιασμός είναι η συνένωση φυτικών μερών εμβολίου - υποκειμένου. Μετά τη συνένωση, μέσω της αναγέννησης των ιστών του φυτού, έχουμε την τελική δημιουργία ενός καινούριου φυτού. Το καινούριο φυτό έχει τα χαρακτηριστικά του εμβολίου (ποικιλίας) και τις αντοχές του υποκειμένου.

    fytorio strouza athanasouli 55

    Τα επιβαρυμένα εδάφη από εντατική χρήση, η αντιμετώπιση των παθογόνων του εδάφους, η αύξηση της ευρωστίας του φυτού και η αύξηση της αντοχής του σε ακραίες συνθήκες, η επιμήκυνση του χρόνου συγκομιδής, η αύξηση της ποσότητας και της ποιότητας της παραγωγής και τέλος, η καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων από το έδαφος, είναι οι λόγοι που μας ώθησαν σ’ αυτή τη μέθοδο».

    Είτε είσαι ιδιώτης και φτιάχνεις το δικό σου μποστάνι λαχανικών και μυρωδικών, είτε είσαι επαγγελματίας αγρότης και θέλεις να κερδίσεις χρόνο παρακάμπτοντας το στάδιο της σποράς, το Φυτώριο Στρούζα - Αθανασούλη θα γίνει ο πολύτιμος συνεργάτης σου.

    Αγόρασε έτοιμα φυτά (ντομάτα, αγγούρι, μελιτζάνα, καρπούζι, πεπόνι) σε ότι ποσότητα κι αν χρειάζεσαι -χονδρική και λιανική πώληση- και μάλιστα εμβολιασμένα!!

    Πάρε μια «γεύση» στη Photo Gallery που ακολουθεί:

    [widgetkit id="6" name="######### Gallery για Άρθρα #########"]

    Φυτώριο Στρούζα - Αθανασούλη Ε.Ε.

    Επαρχιακή οδός Σκουροχωρίου – Λεβεντοχωρίου

    6936722135 - 6936940637

    Facebook: Φυτώριο Στρούζα-Αθανασούλη

    Email: [email protected]

  • Η εορτή των Υγειονομικών της Ηλείας στον Ι. Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου
    Η εορτή των Υγειονομικών της Ηλείας στον Ι. Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου
    Στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος με Ιεροπρέπεια και Πνευματική κατάνυξη, καθώς επίσης με την μέριμνα και φροντίδα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, οι Υγειονομικοί φορείς της Ηλείας, τίμησαν τους προστάτες τους Αγίους Ανάργυρους Κοσμά και Δαμιανό τους καταγομένους εκ της Ασίας, οι οποίοι σπούδασαν την Ιατρική επιστήμη, με φιλοπονία και επιμέλεια γενόμενοι άριστοι Ιατροί. Παράλληλα όμως άνοιξαν την νεανική τους καρδιά δέχθηκαν το Φως του Ιερού Ευαγγελίου, καλλιέργησαν πολλές αρετές και κυρίως την θυσιαστική αγάπη, καθώς επίσης έγιναν διάκονοι των πονεμένων και των ασθενών. Οι Άγιοι Ανάργυροι προσέφεραν στον Θεό ολόκληρη την ψυχή Τους, καθαρή και χωρίς επιφυλάξεις λαμβάνοντας ως ανταμοιβή από τον Θεό την χάρη να θεραπεύουν και να απαλλάσσουν από τις ασθένειες τους συνανθρώπους Τους, όχι μόνο με τις Ιατρικές Τους γνώσεις αλλά και με την δύναμη του Θεού! Ονομάζονται «Ανάργυροι», άνθρωποι δηλαδή που δεν είχαν σχέση με τα χρήματα, άνθρωποι που προσέφεραν την ίαση και τη θεραπεία στους συνανθρώπους τους δωρεάν, κάνοντας έτσι πράξη τον λόγο του Ευαγγελίου: «Ασθενούντας θεραπεύετε... δωρεάν ελάβετε δωρεάν δότε». Η παρουσία των Αγίων Αναργύρων στη ζωή της Εκκλησίας είναι εν μέρει καρπός της πνευματικής εργασίας που κατέβαλε η μητέρα τους Θεοδότη, η οποία τους κατήχησε εν Χριστώ, τους έδωσε ευκαιρίες πνευματικών εμπειριών στη ζωή τους, τους οδήγησε στην Εκκλησία για να μεταλάβουν Σώμα και Αίμα Χριστού, μελέτησε μαζί τους το Ιερό Ευαγγέλιο και οραματίστηκε μαζί τους την προσωπικότητα τους, ολοκληρωμένη και χαριτωμένη μέσα στη χάρη του Παναγίου Πνεύματος!
    Την Τρίτη 31η Οκτωβρίου παραμονή της εορτής με την ευλογία του Σεπτού μας Ποιμενάρχου κ.κ. Αθανασίου, έγινε θερμή υποδοχή Ιερών Λειψάνων των εορταζομένων Αγίων, τα οποία είναι τεθησαυρισμένα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Δούκα Ηλείας. Ακολούθησε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος υπό του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτου π. Ρωμανού Καββαθά, πλαισιωμένος από τους Αιδεσ. π. Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου, Παντελεήμων Παπαηλιού, π. Γρηγόριο Πάπαρη. π. Ιωάννη Διαμαντόπουλο, π. Θεόδωρο Γκοτσόπουλο, Παναγιώτη Αγγελόπουλο και τον οικείο Εφημέριο π. Νικόλαο Κατσηδήμα. Την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου ανήμερα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Αθανάσιος, χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετ' αρτοκλασιώνσυνεπικουρούμενος από τους Αιδ. π. Γρηγόριο Πάπαρη, π. Βασίλειο Λαγκαδινό, τον Ιερολογιότατο Διάκονο π. Βασίλειο Σμέρο και τον οικείο Εφημέριο π. Νικόλαο Κατσηδήμα, κηρύσσοντας με πνευματική ενάργεια και τον Θείον Λόγον, εστιάζοντας στον θαυμαστό βίο των Αγίων και τη μεγάλη αγάπη τους για τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό και τους πάσχοντας συνανθρώπους, ευχόμενος εκ μέσης καρδίας να είναι πλούσια σε όλους η χάρις των Αγίων και ιδιαίτερα στην εορτάζουσα υγειονομική κοινότητα της Ηλείας αλλά και να κυριαρχήσει το πιο πολύτιμο αγαθό στην γη που είναι η Ειρήνη! Παρέστησαν ο Πρόεδρος του Ιατρικού Ιατρικού Συλλόγου Πύργου και Ολυμπίας κ. Χρήστος Γιαννικούλης, καθώς επίσης τα μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηλείας και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας κ. Σπύρος Πολίτης, η Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου κ. Αναστασία Βασιλείου και ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Εταιρίας Πύργου «Απόλλων» κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος. Ακολούθησε δεξίωση στον Ενοριακό κέντρο από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο. Η Ιερά πανήγυρης ολοκληρώθηκε με την τέλεση του Παρακλητικού Κανόνος των Αγίων Αναργύρων, προ της σεβάσμιας Εικόνας και των Ιερών Λειψάνων, εκ ζητούμενοι την ευχή και την μεσιτεία τους, καθώς επίσης δια των πρεσβειών τους να ανακουφίσουν κάθε πόνο Ψυχής και Σώματος.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το διήμερο των λαμπρών θρησκευτικών εκδηλώσεων φιλακόλουθοι Χριστιανοί εκ της Ενορίας, αλλά και εκ της πόλεως του Πύργου, προσήλθαν ως ταπεινοί προσκυνητές, προκειμένου να προσκυνήσουν την Iερή Εικόνα και τα φιλοξενούμενα Ιερά Λείψανα και να ζητήσουν τις πρεσβείες και την βοήθεια των εορταζομένων Αγίων, οι οποίοι αξιοποίησαν τα Ιατρικά χαρίσματα, που τους έδωσε ο Θεός, προσφέροντας αυτά πλουσιοπάροχα και μάλιστα με ανιδιοτέλεια, στους συνανθρώπους τους. Οι Άγιοι Ανάργυροι, οι Ια­τροί και θαυ­ματουργοί, που θε­ρά­­­πευαν όχι μόνο εν ζωή τις ασθέ­νει­ες των συγχρόνων τους ανθρώ­πων, αλλά συνε­χίζουν και μετά θάνατον να θαυματουρ­γούν και να θεραπεύουν όσους τους επικαλούνται με ευλάβεια, μας δίνουν το μήνυμα ακόμη και σήμερα, ότι οφείλουμε να υπακούμε χωρίς ενδοιασμούς στις υποδείξεις της Ιατρικής και Επιστημονικής Κοινότητας. Διότι η Πίστη δεν αναιρεί την Επιστήμη ούτε η Επιστήμη την Πίστη. Στην Αγία Γραφή, ο Θεός μιλάει ξεκάθαρα για την Ιατρική επιστήμη και για τους Ιατρούς, τους οποίους πρέπει να τιμούμε οι άνθρωποι. Επίσης οι εορταζόμενοι άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός θα πρέπει να αποτελούν τρανό παράδειγμα προς μίμηση και για τον Ιατρικό κόσμο, ιδιαίτερα σήμερα που η ανθρωπότητα νοσεί υπερβολικά και έχει αποστασιοποιηθεί από τον Θεόν, διότι οι προστάτες τους μέσα από την επιστήμη της Ιατρικής, διακόνησαν πρώτα το θέλημα του Θεού και μετά την εικόνα του Θεού, τον άνθρωπον και μάλιστα ανιδιοτελώς!

    Εκ του Ιερού Ναού.

    ag spuridonas giorti ugeionomikon 2

    ag spuridonas giorti ugeionomikon 3

    ag spuridonas giorti ugeionomikon 4

    ag spuridonas giorti ugeionomikon 5

    ag spuridonas giorti ugeionomikon 6

    ag spuridonas giorti ugeionomikon 7

    ag spuridonas giorti ugeionomikon 8

    ag spuridonas giorti ugeionomikon 9

    ag spuridonas giorti ugeionomikon 10

    ag spuridonas giorti ugeionomikon 11

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο