Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2022 12:37

Eξετάσεις ενηλίκων για απόκτηση τίτλου απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας ανακοινώνεται ότι θα διεξαχθούν εξετάσεις ενηλίκων (όσοι έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας της υποχρεωτικής φοίτησης -16 ετών και άνω) για απόκτηση τίτλου απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου, στις 02-12-2022, ημέρα Παρασκευή και ώρα 09:00 π.μ.

Για τη συμμετοχή στις εξετάσεις απαιτείται αίτηση των ενδιαφερόμενων μαζί με πιστοποιητικό γέννησης, φωτοτυπία ταυτότητας και υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 για τον τόπο διαμονής. Η αίτηση με τα συνημμένα δικαιολογητικά θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022, από ώρα 8:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ, στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, Εθν. Αντίστασης 17 (1ος όροφος) .

Οι εξετάσεις θα διενεργηθούν στα παρακάτω εξεταστικά κέντρα:

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

7ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ

2621033243

ΟΛΥΜΠΙΩΝ 2 - ΠΥΡΓΟΣ

1ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

2622028310

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ 140 - ΑΜΑΛΙΑΔΑ

1ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΧΑΙΝΩΝ

2623022238

ΤΕΡΜΑ Γ. ΔΡΟΣΙΝΗ - ΛΕΧΑΙΝΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ

2625022302

ΚΡΕΣΤΕΝΑ

Οι υποψήφιοι θα προσέρχονται, προς εξυπηρέτησή τους, στο πλησιέστερο προς τον τόπο διαμονής τους εξεταστικό κέντρο και σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό.

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2022 11:27

Σχετικά Άρθρα

  • Ένας στους τέσσερις ενήλικες πιστεύει ότι έχει την διαταραχή ΔΕΠΥ – Ποιος είναι ο ρόλος του TikTok;
    Ένας στους τέσσερις ενήλικες πιστεύει ότι έχει την διαταραχή ΔΕΠΥ – Ποιος είναι ο ρόλος του TikTok;

    Ένας στους τέσσερις ενήλικες πιστεύει ότι έχει «κρυφή» ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας), με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να έχουν δημιουργήσει μία τάση αυτοδιάγνωσης.

    Ειδικοί με έδρα τις ΗΠΑ που διενέργησαν μία νέα μελέτη, διαπίστωσαν πως ενας στους τέσσερις ενήλικες πιστεύει ότι έχει ΔΕΠΥ.

    Ωστόσο, μόλις οι μισοί από αυτούς (συνολικά 13%) έχουν αναζητήσει ιατρική γνωμάτευση ή βοήθεια, σύμφωνα με την Daily Mail.

    Τι είναι η ΔΕΠΥ;

    Η ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) ή στα αγγλικά ADHD, είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να συγκεντρώνεται και να ελέγχει την υπερκινητικότητα ή τις παρορμήσεις του. Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν:

    1. Δυσκολία στην προσοχή: Δυσκολία στο να διατηρήσουν την προσοχή σε εργασίες ή δραστηριότητες.
    2. Υπερκινητικότητα: Συχνές κινήσεις και ανησυχία, ακόμα και σε καταστάσεις που απαιτούν ηρεμία.
    3. Παρορμητικότητα: Δυσκολία στον έλεγχο των παρορμήσεων που συχνά οδηγεί σε ακατάλληλες ή επικίνδυνες συμπεριφορές.

    Η ΔΕΠΥ συχνά διαγιγνώσκεται στην παιδική ηλικία, αλλά μπορεί να συνεχιστεί και στην ενηλικίωση. Ωστόσο η διάγνωση σε ενήλικες παρουσιάζει περισσότερες δυσκολίες.

    Η θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως ψυχολογική υποστήριξη, συμπεριφορική θεραπεία και σε ορισμένες περιπτώσεις φαρμακευτική αγωγή.

    Η έρευνα

    Η έρευνα έγινε σε 1.000 Αμερικανούς ενήλικες στην περιοχή της Πολιτείας του Οχάιο.

    Διαπιστώθηκε ότι οι νεότεροι ενήλικες είναι πιο πιθανό να πιστεύουν ότι έχουν ΔΕΠΥ σε σχέση με τις παλαιότερες γενιές.

    Είναι επίσης πιο πιθανό να προβούν σε κάποια ενέργεια για αυτό.

    Ο καθηγητής Τζάστιν Μπαρτέριαν, επικεφαλής ερευνητής, δήλωσε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ.

    Μάλιστα, δεκάδες διασημότητες, από την Ολυμπιονίκη Σιμόν Μπίλες μέχρι τον αστέρα του Χόλιγουντ Μαρκ Ρούφαλο και την ηθοποιό του Χάρι Πότερ Έμα Γουάτσον, έχουν δημοσιοποιήσει τις δικές τους διαγνώσεις , στην προσπάθεια να ανοίξει η συζήτηση γύρω από τη διαταραχή.

    Και πράγματι, οι συγγραφείς της μελέτης συμφώνησαν ότι οι ανοιχτές συζητήσεις βοήθησαν στη μείωση των στίγματος στο ζήτημα της ψυχικής υγείας.

    Η εξάλειψη του στίγματος

    Σύμφωνα με μία μελέτη του 2022 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Psychiatry διαπιστώθηκε ότι οι νέοι συχνά κατέληγαν να διαγνώσουν τον εαυτό τους με ΔΕΠΥ αφού παρακολουθούσαν κάποιο κλιπ στο TikTok.

    Πράγματι, υπάρχουν πολλά βιντεάκια στο TikTok τα οποία περιγράφουν την διαταραχή και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να εκδηλώνεται στους ενήλικες.

    Στα βίντεο αυτά απαριθμούνται τα συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι κάποιος έχει ΔΕΠΥ, πολύ συχνά βάσει της προσωπικής εμπειρίας του δημιουργού.

    Ωστόσο οι υπεύθυνοι της έρευνας μας εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι οι δημιουργοί των βίντεο και οι influencers πολλές φορές δεν είναι ειδικοί στον τομέα.

    Και αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.

    Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

    Ενώ λοιπόν κάποιος που παρακολουθεί αυτές τις αναρτήσεις ίσως να νοιώθει ότι ταυτίζεται με τις περιγραφές, μπορεί αυτό να μην σημαίνει απαραίτητα ότι έχει ΔΕΠΥ.

    Το πρόβλημα εδώ εντοπίζεται στο γεγονός ότι ενώ τα εν λόγω συμπτώματα μπορεί να υπάρχουν στη ΔΕΠΥ, αυτά τα ίδια συμπτώματα ίσως να προκαλούνται από κάποια άλλη ψυχολογική διαταραχή.

    Σύμφωνα με τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας η κατάθλιψη, η αγχώδης διαταραχή και η ΔΕΠΥ μπορεί να παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες και κοινές ενδείξεις.

    Είναι σημαντικό ότι οι καταστάσεις αυτές συχνά συνυπάρχουν, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος με ΔΕΠΥ μπορεί επίσης να εμφανίζει άγχος ή κατάθλιψη, περιπλέκοντας τη διάγνωση και τη θεραπεία.

    Η αναγνώριση αυτών των επικαλύψεων είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική διαχείριση.

    Μάλιστα, όπως αναφέρεται, η λανθασμένη θεραπεία μπορεί να επιδεινώσει τα πράγματα αντί να βοηθήσει το άτομο να αισθανθεί καλύτερα και να βελτιώσει τη λειτουργικότητά του.

    Τι πρέπει να κάνουμε;

    Για την καλύτερη προστασία των ατόμων που θεωρού ότι μπορεί να έχουν ΔΕΠΥ, ο καθηγητής Μπαρτέριαν προτείνει:

    «Εάν παρακολουθείτε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αυτό σας κάνει να πιστεύετε ότι μπορεί να πληροίτε τα κριτήρια για τη διαταραχή, θα σας ενθάρρυνα να ζητήσετε αξιολόγηση από ψυχολόγο, ψυχίατρο ή γιατρό με σκοπό να το επιβεβαιώσετε».

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Ηλεία: Με πλήρες ωράριο τα δημοτικά σχολεία από την Πέμπτη
    Ηλεία: Με πλήρες ωράριο τα δημοτικά σχολεία από την Πέμπτη

    Χωρίς κενά ξεκινά η σχολική χρονιά

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Μόλις μία ημέρα πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς και ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Ηλείας Ανδρέας Καρατζάς δηλώνει πως όλα τα σχολεία είναι έτοιμα και πλήρως στελεχωμένα για να υποδεχτούν τους μαθητές. Μάλιστα ενδέχεται από την Πέμπτη, μία μόλις ημέρα μετά τον αγιασμό, να υπάρχει πλήρες ωράριο για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

    «Φέτος είναι μια πολύ καλή χρονιά όσον αφορά την κάλυψη των θέσεων. Όλα τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά και είναι πλήρως επανδρωμένα. Μόνο σε ελάχιστα σχολεία λείπουν κάποιες ώρες, αλλά θα διευθετηθεί άμεσα και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στη λειτουργία τους. Ευελπιστούμε από την Πέμπτη, μια ημέρα μετά τον αγιασμό, όλα τα σχολεία να έχουν και πλήρες ωράριο» αναφέρει στο ilialive.gr o κ. Καρατζάς

    Σχετικά με τις εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας για τη χρήση των κινητών στα σχολεία, σημειώνει ότι «η νομοθεσία υπήρχε σε εφαρμογή και τα παιδιά στο δημοτικό σχολείο ελέγχονται καλύτερα. Αυτό το πρόβλημα διαπιστώνεται κυρίως στους μεγαλύτερους μαθητές», ενώ για την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στα σχολεία, ενημέρωσε ότι ήδη γίνονται συσκέψεις και συζητήσεις για να δημιουργηθούν προτάσεις στα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα.

    * Το ilialive.gr προσπάθησε επιμόνως να επικοινωνήσει και με τον Δ/ντη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανδρέα Ζέρβα για να φιλοξενήσει δήλωσή του, αλλά δεν κατέστη εφικτό.

  • Έλληνες του εξωτερικού: Τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
    Έλληνες του εξωτερικού: Τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

    Δείτε το πρόγραμμα και τα εξεταστικά κέντρα

    Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα και τα Εξεταστικά κέντρα για τις εξετάσεις μαθημάτων γενικής παιδείας, ομάδων προσανατολισμού, ειδικών και μουσικών μαθημάτων, υποψηφίων της ειδικής κατηγορίας «Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό», για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, έτους 2024.
    Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώνονται συγκεντρωτικά όλες οι πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τα Εξεταστικά κέντρα για τις εξετάσεις μαθημάτων γενικής παιδείας, ομάδων προσανατολισμού, ειδικών και μουσικών μαθημάτων, υποψηφίων της ειδικής κατηγορίας «Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό», για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, έτους 2024, καθώς και η προθεσμία υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ.

    Α. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΜΑΔΩΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024
    pinakas-1
    pinakas-2

    Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται για όλα τα μαθήματα η 16.00 μ.μ. Η προσέλευση των υποψηφίων στις αίθουσες εξέτασης γίνεται 30 λεπτά τουλάχιστον πριν από την έναρξη των εξετάσεων.

    Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος ορίζεται σε τρεις (3) ώρες.

    Β. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΤΟΥΣ 2024
    pinakas-3
    pinakas-4
    pinakas-4

    Η προσέλευση των υποψηφίων στις αίθουσες εξέτασης γίνεται 30 λεπτά τουλάχιστον πριν από την έναρξη των εξετάσεων. Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα:

    - των ξένων γλωσσών είναι τρεις (3) ώρες,
    - των Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι (6) ώρες,
    - για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής
    διαρκεί 4΄ έως 6΄ λεπτά ανά υποψήφιο.
    - για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία», η εξέταση συνολικά έχει διάρκεια
    τρεις (3) ώρες και 30΄ λεπτά.

    Γ1. ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΜΑΔΩΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

    Οι εξετάσεις σ’ όλα τα μαθήματα, διενεργούνται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τη δήλωση του κάθε υποψηφίου. Οι υποψήφιοι θα παραλάβουν το Δελτίο Εξεταζομένου τους, από το εξεταστικό κέντρο, στο οποίο θα προσέλθουν για εξετάσεις, την ημέρα έναρξης των εξετάσεων.

    Τα εξεταστικά κέντρα για τη διεξαγωγή των εξετάσεων Γενικής Παιδείας και Ομάδων Προσανατολισμού θα λειτουργήσουν :

    1) Στην Αθήνα και συγκεκριμένα:
    α) 15ο ΓΕΛ Αθηνών (Κυψέλης 46 και Παξών, 11362, τηλ. 2108238552) στο οποίο θα εξεταστούν όλοι οι υποψήφιοι των οποίων τα επώνυμα αρχίζουν από Α μέχρι και Λ
    β) 26ο ΓΕΛ Αθηνών (Μαρασλή 10, Τ.Κ 10676, τηλ: 2107247387) στο οποίο θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των οποίων τα επώνυμα αρχίζουν από Μ μέχρι και Ω
    2) Στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα:
    α) 1ο ΓΕΛ Ευόσμου (Νεμέας & Θαλείας, Εύοσμος Θεσσαλονίκης Τ.Κ.56224, τηλ.2310768147) στο οποίο θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των οποίων τα επώνυμα αρχίζουν από Α μέχρι και Καπ
    β) 1ο ΓΕΛ Σταυρούπολης (Πεσόντων Ηρώων 2, Θεσσαλονίκη, Τ.Κ.56430, τηλ. 2310656387) στο οποίο θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των οποίων τα επώνυμα αρχίζουν από Καρ μέχρι και Ν
    γ) 2ο ΓΕΛ Συκεών (Σπάρτακου 24, Συκιές Θεσσαλονίκης, Τ.Κ.56626, τηλ.2310202091) στο οποίο θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των οποίων τα επώνυμα αρχίζουν από Ξ μέχρι και Ω

    Γ2. ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ.

    α) 15ο ΓΕΛ Αθηνών (Κυψέλης 46 και Παξών, 11362, τηλ. 2108238552)
    β) 1ο ΓΕΛ Ευόσμου (Νεμέας & Θαλείας, Εύοσμος Θεσσαλονίκης Τ.Κ.56224, τηλ.2310768147)
    Γ3. ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ «ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ, ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΝΙΑ» και «ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ»
    Ειδικά για το μάθημα Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία οι εξετάσεις για όλους τους υποψηφίους (συμπεριλαμβανομένων και των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες) θα διενεργηθούν στο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, οδός Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι.
    Εξεταστικό κέντρο για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» ορίζεται στην Αθήνα, το Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης (ΘΕΣΗ ΜΑΡΙΖΑ - ΠΑΛΛΗΝΗ, Τ.Κ. 15351, Παλλήνη, τηλ.2106668547, 2106668794) της Δ/νσης Δ.Ε. Ανατολικής Αττικής στο οποίο θα εξεταστούν όλοι οι υποψήφιοι.

    Δ. ΕΞΕΤΑΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

    Οι υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες της ειδικής κατηγορίας «Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό», εξετάζονται (προφορικά) στα μαθήματα γενικής παιδείας, ομάδων προσανατολισμού όπως και στα ειδικά μαθήματα, εφόσον έχουν αποστείλει τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ήδη ανακοινωθεί, τις ίδιες ώρες και ημέρες, στο 50ο Γυμνάσιο Αθηνών (Χατζηαποστόλου 74-76 και Δόρδου 10443, Αθήνα, τηλ. 210 5136686) από επιτροπή που θα λειτουργήσει στην Αθήνα.

    Ε. ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΦΑΑ

    Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία (αγωνίσματα) των υποψηφίων της ειδικής κατηγορίας «Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό», για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ακαδ. έτους 2024-25 θα διεξαχθεί το διάστημα από την Παρασκευή 13-9-2024 μέχρι και την Παρασκευή 20-9-2024 σε επιτροπές στην Αθήνα με έδρα τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας (Χίου 16-18, Τ.Κ.10438 Αθήνα, τηλ. 214-4069221) και στη Θεσσαλονίκη με έδρα τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης (Κολοκοτρώνη 22,Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης Τ.Κ.56430 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-605703). Οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέλθουν στην αρμόδια Επιτροπή υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας, προκειμένου να δηλώσουν τις ημέρες συμμετοχής στις πρακτικές δοκιμασίες. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν μαζί τους υποχρεωτικά το δελτίο εξεταζομένου και κατά προτίμηση και την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο.

    ΣΤ. ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ

    1. Κατά την εξέταση στο «Γραμμικό Σχέδιο» δίνεται στους υποψηφίους χαρτί σχεδίασης, που οι εξωτερικές του διαστάσεις είναι 50 Χ 70 εκ. και οι εσωτερικές διαστάσεις, στις οποίες γίνεται η σχεδίαση, 50 Χ 58 εκ.. Για τον λόγο αυτό, ο υποψήφιος πρέπει να έχει μαζί του στις εξετάσεις πινακίδα σχεδίασης, διαστάσεων ανάλογων με το χαρτί σχεδίασης και τα απαραίτητα για τη σχεδίαση όργανα και υλικά, δηλαδή χαρτί πρόχειρο σχεδίασης (ρυζόχαρτο ή άλλο), μολύβια με διαφορετική σκληρότητα για διαφορετικά πάχη γραμμών, όργανα για σχεδίαση με μολύβι ή με σινική μελάνη, ταυ ή παραλληλογράφο, τρίγωνα σχεδίασης, κοινό υποδεκάμετρο και τα λοιπά αναγκαία μέσα σχεδίασης (διαβήτη, καμπυλόγραμμο, γομολάστιχα, ασπίδα σβησίματος, ξύστρα - καμπάνα κλπ.).

    Επίσης μπορεί να χρησιμοποιήσει μεγεθυντικό φακό. Απαγορεύεται, όμως, να χρησιμοποιεί συστήματα σχεδίασης, δηλαδή ειδικά εκτυπωτικά μηχανήματα γραφής και σχεδίασης γραμμάτων, ζελατίνες ή μεταλλικά στοιχεία τυποποιημένων γραμμάτων, αυτοκόλλητα (ράστερ, λετρασέτ κλπ.) γραμμάτων ή γραμμοσκιάσεων και κλιμακόμετρα (υποδεκάμετρα σε διάφορες κλίμακες, ένα : είκοσι, ένα : πενήντα κλπ.), μοιρογνωμόνιο, καθώς και υπολογιστικές μηχανές (κομπιούτερς).

    2. Κατά την εξέταση στο «Ελεύθερο Σχέδιο», δίνεται στους υποψηφίους χαρτί σχεδίασης, που οι εξωτερικές του διαστάσεις είναι 50 Χ 70 εκ. και οι εσωτερικές διαστάσεις, στις οποίες γίνεται η σχεδίαση, 50 Χ 50 εκ.. Για τον λόγο αυτό, ο υποψήφιος πρέπει να έχει μαζί του στις εξετάσεις πινακίδα σχεδίασης, διαστάσεων ανάλογων με το χαρτί σχεδίασης. Η σχεδίαση γίνεται με μολύβια. Ο υποψήφιος πρέπει να έχει μαζί του, εκτός από την πινακίδα, μολύβια μαλακά και σκληρά, γομολάστιχα, ξύστρα. Επίσης, επιτρέπεται η χρήση βελόνας μετρήματος κα νήματος στάθμης, ενώ δεν επιτρέπεται η χρήση οργάνων σχεδίασης και η χρήση σπρέι.

    Ζ. ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

    Για το μάθημα «Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία» διευκρινίσεις έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΥΠΑΙΘΑ.

    Για το μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία», οι υποψήφιοι θα πρέπει να φέρουν μαζί τους τα μουσικά όργανα στα οποία θα εξεταστούν, εκτός από τα μουσικά όργανα πιάνο και ευρωπαϊκά κρουστά, τα οποία θα υπάρχουν στο χώρο εξέτασης τους.

    Για την εξέταση των έργων των α) «Κλασική, Δυτικοευρωπαϊκή μουσική», β) «Τζάζ και Δημοφιλής μουσική» ειδών μουσικής, καθώς και των έργων Βυζαντινής Ψαλτικής του είδους «Λαϊκή – Παραδοσιακή Μουσική και Βυζαντινή Ψαλτική», οι υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα χρήσης δικής τους παρτιτούρας, αντίγραφο της οποίας επιπλέον πρέπει υποχρεωτικά να παραδώσουν (μέσω ενός επιτηρητή) και στους εξεταστές.

    Διευκρινίσεις έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΥΠΑΙΘΑ.

    Οι υποψήφιοι κατά την εξέτασή τους δεν θα πρέπει να φέρουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Σχολικό έτος 2024-25 στην Ηλεία: Υποβιβασμοί, συγχωνεύσεις και… μία προαγωγή !
    Σχολικό έτος 2024-25 στην Ηλεία: Υποβιβασμοί, συγχωνεύσεις και… μία προαγωγή !

    Αλλαγή σκηνικού σε 20 σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

    Με έντεκα υποβιβασμούς σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, οκτώ συγχωνεύσεις και μόλις μια προαγωγή, διαμορφώνεται το νέο σχολικό περιβάλλον στην Ηλεία, λίγες ημέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι.

    Παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας το προηγούμενο διάστημα και τις αρνητικές –σε αρκετές περιπτώσεις- εισηγήσεις και αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, το Υπ. Παιδείας προχώρησε σε αρκετές αλλαγές, τόσο σε τοπικό όσο και πανελλαδικό επίπεδο.

    Στην Ηλεία σημειώνονται αλλαγές σε συνολικά 20 σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, όπως καταγράφονται στο ΦΕΚ που εκδόθηκε πρόσφατα. Η πλειοψηφία αυτών είναι υποβιβασμοί με έντεκα συνολικά μονάδες να λειτουργήσουν με λιγότερες θέσεις, οκτώ νηπιαγωγεία να συγχωνεύονται και μόλις ένα να προάγεται.

    Αναλυτικά, οι σχολικές μονάδες που υποβιβάζονται είναι οι εξής:
    - Δημοτικό Μπορσίου «Βασίλειος Τσαούσης» από 2/θεσιο σε 1/θεσιο
    - Δημοτικό Κάστρου από 3/θεσιο σε 2/θεσιο
    - 2ο Δημοτικό Βαρθολομιού από 7/θεσιο σε 6/θεσιο
    - 1ο Δημοτικό Γαστούνης από 8/θεσιο σε 7/θεσιο
    - 2ο Δημοτικό Γαστούνης από 12/θεσιο σε 10/θεσιο
    - 3ο Δημοτικό Γαστούνης από 7/θεσιο σε 6/θεσιο
    - Δημοτικό Ανδραβίδας από 11/θεσιο σε 9/θεσιο
    - Δημοτικό Αμπελοκάμπου από 2/θεσιο σε 1/θεσιο
    - Δημοτικό Δουνεΐκων από 2/θεσιο σε 1/θεσιο
    - Δημοτικό Πλατάνου από 3/θεσιο σε 2/θεσιο
    - 1ο Νηπιαγωγείο Ζαχάρως από 3/θεσιο σε 2/θεσιο

    Οι σχολικές μονάδες που συγχωνεύονται είναι:

    - Το Δημοτικό Σχολείο Κρεστένων με το Δημοτικό Σχολείο Φρίξας σε 1/0θεσιο Δημοτικό Σχολείο Κρεστένων.
    - Το 1ο Νηπιαγωγείο Λεχαινών με το Νηπιαγωγείο Κουρτεσίου σε 2/θεσιο 1ο Νηπιαγωγείο Λεχαινών
    - Το Νηπιαγωγείο Καρδαμά με το Νηπιαγωγείο Δουνείκων σε 1/θεσιο Νηπιαγωγείο Καρδαμά
    - Το Νηπιαγωγείο Χανακίων με το Νηπιαγωγείο Πράσινου σε 1/θεσιο Νηπιαγωγείο Χανακίων

    Τέλος το μόνο σχολείο που προάγεται είναι το 6ο Νηπιαγωγείο Πύργου από 1/θεσιο σε 2/θεσιο.

  • Ν.Μ. Κρεστένων: Κάθε Τρίτη και Πέμπτη οι δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις
    Ν.Μ. Κρεστένων: Κάθε Τρίτη και Πέμπτη οι δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις

    Άμεσα ανταποκρίθηκε η Αναπληρώτρια Διοικήτρια του Γ.Ν. Ηλείας-Ν.Μ. Κρεστένων Αριστέα Παπαδοπούλου στο αίτημα του Διευθυντή του Κ.Υ Ζαχάρως Προκόπη Παπαζαφείρη για επέκταση της δράσης δωρεάν αιματολογικών εξετάσεων και στους ασφαλισμένους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής λόγω μεγάλης ζήτησης.

    Με γνώμονα πάντα την προάσπιση του αγαθού της υγείας και την εξυπηρέτηση των κατοίκων της Ν. Ηλείας-και όχι μόνο-η Διοίκηση της Μονάδας επεκτείνει το πρόγραμμα δωρεάν αιματολογικών εξετάσεων εκτός από κάθε Τρίτη και κάθε Πέμπτη της εβδομάδας.

    Η πρωτοβουλία για τους ανασφάλιστους αλλά και ασφαλισμένους πολίτες της Ν. Ηλείας ξεκινά αύριο Τρίτη 23 Ιουλίου και ώρα 7.30 έως 10.00.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Το 31% των ενηλίκων παγκοσμίως δεν αθλείται επαρκώς – Οι σιωπηλοί κίνδυνοι για την υγεία
    Το 31% των ενηλίκων παγκοσμίως δεν αθλείται επαρκώς – Οι σιωπηλοί κίνδυνοι για την υγεία

    Καμπανάκι κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για την έλλειψη επαρκούς σωματικής δραστηριότητας που έχει ως αποτέλεσμα την απειλή της σωματικής και ψυχικής υγείας του πληθυσμού.

    Ένας στους τρεις ή το 31,3% των ενηλίκων παγκοσμίως δεν έχει επαρκή σωματική δραστηριότητα, καταγράφει μελέτη που έγινε το 2022.

    Δηλαδή περίπου 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι είχαν σωματική δραστηριότητα μικρότερη από τη συνιστώμενη για την υγεία.

    Πρόκειται για αύξηση σχεδόν 5 μονάδων σε σχέση με το 2010, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, κυρίως του ΠΟΥ, που παρουσιάστηκαν στο The Lancet Global Health

    «Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι μια σιωπηλή απειλή για την παγκόσμια υγεία» και «δυστυχώς ο κόσμος δεν πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση», σχολίασε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ρούντιγκερ Κρεχ διευθυντής προώθησης της υγείας στον ΠΟΥ, κάνοντας λόγο για μια τάση «αντίθετη με τις προσδοκίες».

    Για τη δρ. Φιόνα Μπουλ επικεφαλής του τμήματος σωματικής δραστηριότητας του ΠΟΥ τα αποτελέσματα αυτά κρούουν τον «κώδωνα κινδύνου».

    Αν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση, ως το 2030 το 35% των ενηλίκων δεν θα έχει επαρκή σωματική δραστηριότητα, επεσήμαναν οι ειδικοί. Αντίθετα, ο παγκόσμιος στόχος μείωσης του ποσοστού αυτού στο 15% ως το 2030 απομακρύνεται ακόμη περισσότερο.

    Τι συνιστά ο ΠΟΥ για την διατήρηση της καλής υγείας

    Για τη διατήρηση της καλής υγείας ο ΠΟΥ συνιστά στους ενήλικες τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα (περπάτημα, ποδηλασία, κολύμπι…) ή 75 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας (τρέξιμο, ομαδικά αθλήματα …).

    Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας εκθέτει τους ενήλικες σε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, κάποιους καρκίνους – όπως του στήθους και του εντέρου--, αλλά και σε ψυχικά προβλήματα, υπενθύμισε ο Κρεχ.

    Εξάλλου η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας αποτελεί και «οικονομικό βάρος για τα συστήματα υγείας», σύμφωνα με τη δρ. Λιάν Ράλεϊ του τμήματος μη μεταδιδόμενων ασθενειών του ΠΟΥ.

    Οι περιοχές που παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη έλλειψη σωματικής δραστηριότητας μεταξύ των ενηλίκων το 2022 ήταν η Ασία- Ειρηνικός (48%) και η νότια Ασία (45%). Στον αντίποδα βρίσκεται η Ωκεανία (14%) και η υποσαχάρια Αφρική.

    Περισσότερο από το 50% σε δέκα χώρες (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Κούβα, Λίβανος, Νότια Κορέα, Παναμάς, Κατάρ, Ιράκ, Πορτογαλία, Σαουδική Αραβία) δεν έχουν επαρκή σωματική δραστηριότητα. Το ποσοστό αυτό πέφτει κάτω από το 10% σε 15 χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, στις πλούσιες δυτικές χώρες, στην Ωκεανία και τη νότια Ασία.

    Ακόμη μία τάση που παρατηρείται είναι ότι η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας αφορά περισσότερο τις γυναίκες (33,8%) σε σχέση με τους άνδρες (28,7%).

    Σχεδόν στο ένα τρίτο των χωρών η διαφορά μεταξύ των ανδρών και των γυναικών ξεπερνά τις δέκα μονάδες. Στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Κούβα, τη Γουιάνα, το Ιράν και τις Μπαχάμες η διαφορά φτάνει τουλάχιστον τις 20 μονάδες.

    Και η ηλικία παίζει ρόλο, με τη σωματική δραστηριότητα να μειώνεται μετά την ηλικία των 60 ετών.

    Πώς εξηγείται το φαινόμενο αυτό; «Υπάρχουν πολλές αιτίες», σύμφωνα με τη Φιόνα Μπουλ, μεταξύ των οποίων η επικράτηση πιο καθιστικών εργασιών, οι μετακινήσεις με αυτοκίνητο ή μέσα μεταφοράς και τα χόμπι που συνδέονται με μια οθόνη.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Τελευταία ημέρα μαθημάτων για τα γυμνάσια - Πότε ξεκινούν οι προαγωγικές εξετάσεις
    Τελευταία ημέρα μαθημάτων για τα γυμνάσια - Πότε ξεκινούν οι προαγωγικές εξετάσεις

    Το τελευταίο κουδούνι για την τρέχουσα σχολική χρονιά, 2023-24, θα ακουστεί σήμερα, Τρίτη 28/05, στα γυμνάσια της επικράτειας, καθώς είναι η τελευταία ημέρα μαθημάτων.

    Αύριο, 29 Μαΐου, οι Σύλλογοι Διδασκόντων θα συγκληθούν για να αποφασίσουν για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών και των μαθητριών, χωρίς ωστόσο να διεξαχθούν μαθήματα.

    Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, οι προαγωγικές και οι απολυτήριες εξετάσεις στα γυμνάσια θα διεξαχθούν στο διάστημα μεταξύ 3 και 17 Ιουνίου 2024.

    Τα αποτελέσματα των εξετάσεων, θα πρέπει να έχουν εκδοθεί το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 19 Ιουνίου.

    Υπενθυμίζεται, για τα λύκεια, ότι οι ενδοσχολικές εξετάσεις για την Γ' λυκείου ολοκληρώθηκαν χθες και πλέον τη σκυτάλη θα πάρουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις την Πέμπτη για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ και την Παρασκευή για τους υποψηφίους των ΓΕΛ.

    Οι προαγωγικές εξετάσεις για την Α' και Β' λυκείου θα ολοκληρωθούν στις 14 Ιουνίου 2024.

    Πηγή: Cnn.gr

  • PISA: Σήμερα οι εξετάσεις - Συμμετέχουν 12.000 μαθητές από 660 σχολεία σε όλη την Ελλάδα
     PISA: Σήμερα οι εξετάσεις - Συμμετέχουν 12.000 μαθητές από 660 σχολεία σε όλη την Ελλάδα

    Από τις 9 έως τις 12.00 οι εξετάσεις σε Γλώσσα και Μαθηματικά

    Οι εξετάσεις της ελληνικής Pisa διεξάγονται σήμερα, Τετάρτη 22 Μαϊου, με τη υποχρεωτική συμμετοχή 660 Δημοτικών και Γυμνασίων απ’όλη την Ελλάδα.

    Αφού κρίθηκε παράνομη από το δικαστήριο η στάση εργασίας της ΔΟΕ και ΟΛΜΕ μέσα στις εξετάσεις της ελληνικής Pisa, ακολούθησε η ΑΔΕΔΥ, που επίσης κήρυξε στάση εργασίας. Το υπουργείο Παιδείας έστειλε έγγραφο στα σχολεία, σύμφωνα με το οποίο «Δεν είναι νόμιμη η συμμετοχή των υπηρετούντων σε αυτές εκπαιδευτικών στην ανακοινωθείσα μόνο με καταχώριση στον Τύπο την 21.05.2024 τετράωρη διευκολυντική στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ για την 22.05.2024».

    Οι εξετάσεις της «Ελληνικής PISA», όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται, διαφέρουν από το διεθνή διαγνωστικό διαγωνισμό του ΟΟΣΑ στον οποίο οι Ελληνες μαθητές δεν είχαν καταγράψει καλές επιδόσεις και η χώρα μας είχε καταλάβει την 44 η θέση μεταξύ 80 χωρών. Στην ελληνική PISA, η dιεξαγωγή εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα πραγματοποιείται σε μαθητές της ΣΤ’ Τάξης των Δημοτικών Σχολείων και της Γ’ Τάξης των Γυμνασίων. Έχει ως στόχο την έγκυρη και αξιόπιστη διάγνωση γνώσεων και δεξιοτήτων των μαθητών σε θέματα Γλώσσας - Κατανόησης Κειμένου και Μαθηματικών, σύμφωνα με τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα, όπως αυτά αναφέρονται ή περιγράφονται στα σχετικά Προγράμματα Σπουδών. Απώτερος στόχος είναι η διαμόρφωση εισηγήσεων για τη βελτίωση της εκπαιδευτικής πολιτικής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

    Η διαδικασία των διαγνωστικών εξετάσεων

    Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σήμερα, Τετάρτη 22 Μαϊου 2024, θα διεξαχθούν οι διαγνωστικές εξετάσεις της «ελληνικής PISA».
    Πρόκειται να συμμετάσχουν 12.000 μαθητές – 6.000 της ΣΤ’ Δημοτικού και 6.000 της Γ’ Γυμνασίου - από 660 δημόσιες και ιδιωτικές σχολικές μονάδες όλης της χώρας.

    Η λεγόμενη «Ελληνική Pisa» περιλαμβάνεται στο νόμο 4823/2021 «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις».

    Οι Εθνικές Εξετάσεις Διαγνωστικού Χαρακτήρα, θα διαρκέσουν συνολικά 190’ – από τις 9πμ έως τις 12.10 μμ.

    Οι μαθητές θα εξεταστούν αρχικά στη Νεοελληνική Γλώσσα (75’). Ύστερα από διάλειμμα τριών λεπτών, θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (75’). Η διαδικασία ολοκληρώνεται με τη συμπλήρωση των κοινωνικοδημογραφικών στοιχείων (10’).

    Ειδικότερα, οι εξετάσεις αφορούν σε θέματα σχετικά με τα περιεχόμενα των προγραμμάτων σπουδών στα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών με σκοπό την έγκυρη και αξιόπιστη διάγνωση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων κριτικής σκέψης των μαθητών και μαθητριών, σύμφωνα με τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα, όπως αυτά αναφέρονται ή περιγράφονται στα Προγράμματα Σπουδών των ανωτέρω γνωστικών αντικειμένων.

    Την ευθύνη της διενέργειας και της εποπτείας των εξετάσεων έχει ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας, ο οποίος ορίζει δύο εκπαιδευτικούς ως επιτηρητές σε κάθε αίθουσα, εκτός αν πρόκειται για μονοθέσιο σχολείο, οπότε ορίζεται ένας επιτηρητής.

    Η συμμετοχή των σχολείων είναι υποχρεωτική ενώ οι σχολικές μονάδες, που έχουν επιλεγεί, θεωρούνται αντιπροσωπευτικό δείγμα από το σύνολο των σχολείων της χώρας, ανά βαθμίδα εκπαίδευσης, με εξαίρεση τα ειδικά σχολεία, τα ξενόγλωσσα σχολεία και τα μειονοτικά σχολεία της Θράκης.

    Εάν, κάποια επιλεγμένη σχολική μονάδα αιτιολογημένα αδυνατεί να συμμετάσχει στις εξετάσεις, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις τοπικών εορτασμών/αργιών ή υπάρχουν σοβαρά κωλύματα ασθένειας, αντικαθίσταται με ευθύνη της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης από άλλη σχολική μονάδα με τα ίδια χαρακτηριστικά και ενημερώνεται το Ι.Ε.Π.

    Σημειώνεται, ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι ανώνυμα και δεν συνεκτιμώνται από τους εκπαιδευτικούς κατά την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών στα συγκεκριμένα μαθήματα.

    Σε κάθε περίπτωση το Ι.Ε.Π. αναλαμβάνει να διαφυλάξει το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων των μαθητών, που θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις, βάσει των διατάξεων του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων.

    Η επόμενη ημέρα

    Τα αποτελέσματα πρόκειται, στη συνέχεια, να αξιοποιηθούν μέσα από τη διατύπωση εισηγήσεων προς το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, προτάσεων βελτίωσης των Προγραμμάτων Σπουδών, του εκπαιδευτικού υλικού, της διδακτικής μεθοδολογίας, των προσεγγίσεων συμπεριληπτικής και αντισταθμιστικής εκπαίδευσης, καθώς και ανάπτυξης εστιασμένων επιμορφωτικών δράσεων.

    Οι αντιδράσεις

    Αφού κρίθηκε παράνομη η προκηρυχθείσα στάση εργασίας της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ μέσα στις εξετάσεις της ελληνικής PISA από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ακολούθησε η εκ νέου προκήρυξη στάση εργασίας από την ΑΔΕΔΥ, ύστερα από αίτημα της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ.

    Το υπουργείο Παιδείας έστειλε έγγραφο προς τα σχολεία, το οποίο αναφέρει τα εξής:

    «Προς ενημέρωση των Διευθυντών/ντριων – Προϊσταμένων των Σχολικών Μονάδων και των εκπαιδευτικών, το υπουργείο Παιδείας κοινοποίησε επίσης την υπ’ αρ. 461/2024 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Ειδική Διαδικασία Εργατικών Διαφορών-Απεργιακή Διαφορά), με την οποία αναγνωρίσθηκε και κρίθηκε ως παράνομη η κηρυχθείσα με τις από 13.05.2024 και 17.05.2024, αντίστοιχα, αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των συνδικαλιστικών οργανώσεων:

    α) με την επωνυμία «Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης» (ΟΛΜΕ) και

    β) με την επωνυμία ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ» (Δ.Ο.Ε), στάση εργασίας για την 22η Μαΐου 2024, που καλύπτει τις ώρες διεξαγωγής των Εθνικών εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα για τα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών στην ΣΤ’ τάξη του Δημοτικού και στην Γ’ τάξη του Γυμνασίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4823/2021, και συγκεκριμένα η τρίωρη στάση εργασίας που κήρυξε η πρώτη συνδικαλιστική οργάνωση και το πρώτο τετράωρο του πρωινού προγράμματος που κήρυξε η δεύτερη συνδικαλιστική οργάνωση».

    Στο έγγραφο του υπουργείου υπογραμμίζεται η απαγόρευση των συγκεκριμένων συνδικαλιστικών οργανώσεων να προχωρήσουν σε απεργία – αποχή, κηρύσσοντας προσωρινά εκτελεστή την απόφαση.
    Όπως δε τονίζεται από το υπουργείο Παιδείας, η απόφαση είναι δεσμευτική για τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων, οι οποίοι συμμετέχουν στις εξετάσεις της ελληνικής PISA.

    Από την πλευρά της, η ΔΟΕ απάντησε ως ακολούθως:

    «Ξεπερνώντας κάθε όριο χρηστής διοίκησης και με τον Γενικό Γραμματέα να προχωρά σε αντιποίηση της ιδιότητας του δικαστή, η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., ανήμπορη να αποτρέψει τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη στάση εργασίας της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ενάντια στην πραγματοποίηση των διαγνωστικών εξετάσεων «τύπου PISA» έστειλε μέσα στη νύχτα στις σχολικές μονάδες ένα απαράδεκτο έγγραφο δίχως καμία νομική ισχύ όπου ούτε λίγο ούτε πολύ αποφαίνεται (αφού δεν πρόλαβε να προσβάλει την απόφαση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. δικαστικά) ότι η στάση «δεν είναι νόμιμη…γιατί ανακοινώθηκε μόνο στον Τύπο».

    Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. τονίζει ότι η στάση εργασίας που κήρυξε σήμερα η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για το πρώτο 4ωρο του πρωινού προγράμματος των σχολικών μονάδων, στις 22 Μαΐου, ημέρα διεξαγωγής των εξετάσεων PISA, δεν έχει προσβληθεί και φυσικά δεν έχει κριθεί δικαστικά, δεν μπορεί, επομένως, να κριθεί ως μη νόμιμη από τον, παντελώς αναρμόδιο για κάτι τέτοιο Γενικό Γραμματέα και οι εκπαιδευτικοί τυγχάνουν της κάλυψης της τριτοβάθμιας οργάνωσης (Α.Δ.Ε.Δ.Υ.) για τη συμμετοχή τους σ’ αυτήν.

    Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να συμμετέχουν μαζικά στη στάση εργασίας αποτρέποντας την πραγματοποίηση των εξετάσεων που εντάσσονται στη λογική της κατηγοριοποίησης των σχολικών μονάδων και υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης που διαπνέει τον ν.4823/21».
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο