Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2022 13:37

Μαθητές και δάσκαλοι του 2ου Δημοτικού σχολείου Πύργου στην Πολωνία

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+

Με επίσκεψη στο σχολείο Szkolno-Przedszkolny im. T. Kosciuszki w Wojslawicach-Kolonii της Πολωνίας(27-11 έως 3-12) ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα Εrasmus+ ‘’Small Steps,Big Changes”,στο οποίο συμμετείχε το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου,καθώς και σχολεία από την Ισπανία,την Τουρκία,την Ουγγαρία και την Πολωνία.Στην Πολωνία ταξίδεψαν οι εκπαιδευτικοί Κωνσταντίνος Ζιώγας και Αχιλλέας Τσαγκρής και οι μαθητές της Ε’ τάξης Νικόλαος Αλέρτας και Χένρι Ντάσι.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους,μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε εργαστήρια και εκπαιδευτικές επισκέψεις σχετικές με θέματα αγωγής υγείας και υγιεινής διατροφής.

Η τελετή υποδοχής έγινε στο σχολείο που φιλοξενούσε τις αποστολές και περιελάμβανε παραδοσιακούς πολωνικούς χορούς από τους μαθητές και επίδειξη παραδοσιακών παιχνιδιών από τις πέντε χώρες.Τις επόμενες μέρες ακολούθησαν επισκέψεις και ξεναγήσεις στις ιστορικές πόλεις Λούμπλιν και Ζάμοστς,ενώ δεν έλειψαν και οι δραστηριότητες αλληλεπίδρασης και ενεργητικής συμμετοχής(μαθήματα υγιεινής διατροφής,επίσκεψη σε εργαστήρι μαγειρικής,παιχνίδια στο νερό στο Υδάτινο Πάρκο της πόλης Χελμ,αγώνες σκοποβολής,τραμπολίνο και bubble football) που ενθουσίασαν τους μαθητές.

Την τελευταία ημέρα του προγράμματος μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν την πρωτεύουσα Βαρσοβία και ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Πολέμου,στο Παλάτι Κουλτούρας και Επιστημών(όπου από τον 30ό όροφο απόλαυσαν το συναρπαστικό πανόραμα της πόλης),στο γήπεδο της Λέγκια και την παλιά πόλη,όπου και έγινε η απονομή των διπλωμάτων συμμετοχής από τη συντονίστρια του προγράμματος Magdalena Zarek.

‘Ηταν μια ξεχωριστή εβδομάδα δράσεων,γεύσεων και εμπειριών που έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να διευρύνουν τους ορίζοντές τους,να αποκτήσουν φίλους από τέσσερις χώρες και να γνωρίσουν την εγκάρδια πολωνική φιλοξενία.

2dimot mathites polonia 2

2dimot mathites polonia 3

2dimot mathites polonia 4

2dimot mathites polonia 5

2dimot mathites polonia 6

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2022 13:15

Σχετικά Άρθρα

  • Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδας: Erasmus Days2024 "I (AI) SING ERASMUS+, I HAIKU ERASMUS+”
    Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδας: Erasmus Days2024

    Mε ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος ο εορτασμός των Erasmus Days 2024 που πραγματοποιήθηκε στις 14-19 Οκτωβρίου 2024 με τη διοργάνωση 10111 εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών - Εθνικής Μονάδας Συντονισμού του Προγράμματος Erasmus+ και διοργάνωσε την εκδήλωση “Ι (ΑΙ) Sing Erasmus+, I Haiku Erasmus” σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης δια της Περιφερειακής Επόπτριας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και της Προωθήτριας Εrasmus+ Π.Δ.Ε. Δυτικής Ελλάδας, την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024.

    Τριάντα τέσσερις (34) εξαιρετικές δημιουργίες μαθητών και εκπαιδευτικών παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης. Οι συμμετέχοντες δημιούργησαν το δικό τους τραγούδι ή Haiku ποίημα για την Erasmus+ εμπειρία τους με ή χωρίς τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης.

    Μέσα από την εκδήλωση αναδείχθηκαν οι εμπειρίες και οι ευκαιρίες που προσφέρει στη Σχολική Κοινότητα το Erasmus+ σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, ΕΠΑΛ, Ειδικά Δημοτικά Σχολεία, ΕΝΕΕΓΥΛ, ΕΕΕΕΚ) με συμμετοχές και από τις 3 Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας. Παράλληλα αναδείχθηκε η αξιοποίηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω κυρίως της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης δηλαδή της χρήσης της ως εργαλείο, σε ένα μέρος μίας ολοκληρωμένης μαθησιακής εμπειρίας και όχι ως υποκατάστατο της ανθρώπινης νοημοσύνης.

    Οι δημιουργίες των μαθητών υπάρχουν διαθέσιμες στον ακόλουθο ψηφιακό τοίχο:

    https://padlet.com/pdedeerasmusdays2021/erasmusdays-2024-o54oofrhma7jtht6

    Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε σε όλους τους συμμετέχοντες η δημιουργικότητα , η φαντασία αλλά και τα συναισθήματα χαράς για τις νέες εμπειρίες και γνώσεις, που καθρεφτίζονταν μέσα στις δημιουργίες των μαθητών. Τα παιδιά μίλησαν για την αξία της ειρήνης καταδικάζοντας τη φρίκη του πολέμου, τις αρχές της ισότητας και της δικαιοσύνης, τη σημασία της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, την αξία της συμπερίληψης, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και αειφορία, τη σημασία της ευζωίας και την προσδοκία για ένα σχολείο ανοιχτό σε όλους. Αναφέρθηκαν στη λαχτάρα και την προσμονή που ένοιωθαν πριν την υλοποίηση του προγράμματος αλλά εξέφρασαν και την ικανοποίηση τους για όλες τις μοναδικές στιγμές που βίωσαν συμμετέχοντας στο πρόγραμμα. Αξίζει να αναφερθεί πως στην εκδήλωση συμμετείχε και το 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Πάτρας, του οποίου πρόσφατα αναγνωρίσθηκε το έργο πανευρωπαϊκά αφού ήταν ένα εκ των 96 σχολείων σε όλη την Ευρώπη που απέσπασε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καινοτόμου Διδασκαλίας 2024, μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναγνώριση του έργου και των επιτευγμάτων εκπαιδευτικών που εφαρμόζουν εξαίρετες πρακτικές αλλά και της ταυτόχρονης προβολής της αξίας του Erasmus+.

    Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό, η Περιφερειακή Επόπτρια Ποιότητας της Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας Μπαλωμένου Αθανασία ως εκπρόσωπος της Περ/κης Δ/νσης Εκπ/σης Δυτικής Ελλάδας, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας ΠΔΕ Παπαδόπουλος Τάκης, η, Επικεφαλής Europe Direct Δυτικής Ελλάδας Βουτσινά Μαρία, η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ελλήνων Δημοσιογράφων Ριζογιάννη Μαρίνα ενώ στήριξαν την πρωτοβουλία πλήθος Συμβούλων Εκπαίδευσης. Την εκδήλωση παρουσίασαν και συντόνισαν η Περιφερειακή Επόπτρια Ποιότητας της Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας Δρ. Μπαλωμένου Αθανασία και η Προωθήτρια Erasmus+ Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας Δρ. Σαρλή Έλενα.

    Μπορείτε να ψηφίσετε σε Online ψηφοφορία τα αγαπημένα σας τραγούδια και Haiku ανταμείβοντας την προσπάθειά εκπαιδευτικών και μαθητών έως και τις 31 Οκτωβρίου 2024 στον ακόλουθο σύνδεσμο:

    https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeEI9b5oa7p3LmJ9YH0SHY3j8uE2B_KPIjsyHbS7vvIf5xBkQ/viewform

    Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες σε όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές, «συνοδοιπόρους και συνταξιδιώτες», για τη συμμετοχή και τη συνεργασία σε αυτή την μοναδική εμπειρία.

    Οργανωτική-Τεχνική Υποστήριξη: Βλασσοπούλου Ευαγγελία (Αν. Προωθήτρια Εrasmus+ Δυτικής Ελλάδας), Προδρόμου Ελευθερία, Καραγιάννης Θεόδωρος.

    perif dieyth erasmus 2

    perif dieyth erasmus 3

    perif dieyth erasmus 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • Erasmus Days στο 6o Δημοτικό Σχολείο Πύργου
    Erasmus Days στο 6o Δημοτικό Σχολείο Πύργου

    Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών - Εθνική Μονάδα Συντονισμού του Προγράμματος Erasmus+ κάλεσε και φέτος τους δικαιούχους του προγράμματος να συμμετέχουν στις Erasmus Days 2024, την πανευρωπαϊκή γιορτή, διοργανώνοντας εκδήλωση από τις 14 έως τις 19 Οκτωβρίου 2024.

    Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, με την εκδήλωση “Ι (ΑΙ) Sing Erasmus+, I Haiku Erasmus+", σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης δια της Περιφερειακής Επόπτριας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και της Προωθήτριας Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Π.Δ.Ε. Δυτικής Ελλάδας προσκάλεσε όλες τις σχολικές μονάδες και φορείς που ωφελήθηκαν από το πρόγραμμα Erasmus + να ανεβάσουν τις δημιουργίες τους σε padlet- ψηφιακό τοίχο που δημιουργήθηκε για το συγκεκριμένο σκοπό.

    Οι δημιουργίες των σχολείων παρουσιάστηκαν σε διαδικτυακή εκδήλωση, την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024. Το 6ο δημοτικό σχολείο Πύργου συμμετείχε στην ευρωπαϊκή γιορτή με το τραγούδι: «Green cheer» το οποίο μιλάει για την κλιματική αλλαγή και την προσπάθεια του σχολείου να δημιουργήσει υπεύθυνους πολίτες. Το τραγούδι δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (Gemini και Suno). Η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Καζάκου Μαρία εμπνεύστηκε τη χορογραφία στην οποία συμμετείχαν οι μαθήτριες της ΣΤ΄τάξης.

    Επίσης συνέβαλαν οι εκπαιδευτικοί: Τσουράς Γιώργος, Τσακριλής Λάμπρος, Ρηγούτσου Ανδριανή και Μπελελή Κατερίνα. Η δημιουργία του σχολείου καταχειροκροτήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, που φιλοξενούνται στο 1ο Λύκειο Αμαλιάδας τίμησε ο Δήμος Ήλιδας
    Τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, που φιλοξενούνται στο 1ο Λύκειο Αμαλιάδας τίμησε ο Δήμος Ήλιδας

    Τους 13 εκπαιδευτικούς και τους 20 μαθητές από τέσσερις χώρες, που φιλοξενήθηκαν για μία εβδομάδα στην περιοχή μας στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, τίμησε σε μία λιτή γιορτή το 1ο Γενικό Λύκειο Αμαλιάδας που είχε αναλάβει την υλοποίηση και ο Δήμος Ήλιδας.

    Πρόκειται για Ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο το 1ο ΓΕΛ Αμαλιάδας εκπροσώπησε τη χώρα μας, ενώ συμμετείχαν σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Ιταλία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και την Τουρκία.

    Ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στη γιορτή του σχολείου συνοδευόμενος από τον σύμβουλό του σε θέματα Παιδείας κ. Γιάννη Ντακούλια, μίλησε για την ανάγκη υλοποίησης ανάλογων προγραμμάτων, τα οποία συμβάλλουν στην ανταλλαγή ιδεών, πολιτισμικών στοιχείων και καλών πρακτικών στον τομέα της εκπαίδευσης ανάμεσα στα σχολεία.

    Παράλληλα, ο Δήμος έδωσε δώρα με τοπικά προϊόντα σε όλους τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, αλλά και βιβλία με την ιστορία της Αρχαίας Ήλιδας για τις βιβλιοθήκες των σχολείων τους.

    Ο διευθυντής του 1ου ΓΕΛ κ. Θεόδωρος Λαμπρόπουλος και η αρμόδια για την υλοποίηση του προγράμματος και υποδιευθύντρια του σχολείου, κα Ιωάννα Παπαδάκη, είχαν προετοιμάσει μια όμορφη γιορτή για όλους, με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών σχολείων να τους ευχαριστούν για τις ξεχωριστές στιγμές που δημιούργησαν μαζί τους.

    dimos ilidas vrav erasmus 2

    dimos ilidas vrav erasmus 3

    dimos ilidas vrav erasmus 4

    dimos ilidas vrav erasmus 5

    dimos ilidas vrav erasmus 6

    dimos ilidas vrav erasmus 7

    dimos ilidas vrav erasmus 8

    dimos ilidas vrav erasmus 9

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πολωνία: Εντοπίστηκαν άλλες δύο σοροί από τις πλημμύρες - Στους εννέα συνολικά οι νεκροί
    Πολωνία: Εντοπίστηκαν άλλες δύο σοροί από τις πλημμύρες - Στους εννέα συνολικά οι νεκροί

    Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κεντρική Ευρώπη αυτό τον μήνα, στις χειρότερες πλημμύρες που έχουν πλήξει την περιοχή τις τελευταίες δύο δεκαετίες

    Οι θάνατοι από τις πλημμύρες αυτού του μήνα στη νοτιοδυτική Πολωνία αυξήθηκαν σε εννέα, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, καθώς εντοπίστηκαν δύο ακόμα πτώματα.
    Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κεντρική Ευρώπη αυτό τον μήνα, στις χειρότερες πλημμύρες που έχουν πλήξει την περιοχή τις τελευταίες τουλάχιστον δύο δεκαετίες.
    Οι πλημμύρες προκάλεσαν καταστροφές από τη Ρουμανία έως την Πολωνία, γέμισαν πόλεις με λάσπη και φερτά υλικά, κατέστρεψαν γέφυρες και βύθισαν σπίτια και αυτοκίνητα στα νερά, με το κόστος αποκατάστασης των ζημιών να ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια.

    «Στην κομητεία Κλόντζκο και στην κομητεία Νίσα, κατά τις επιχειρήσεις καθαρισμού μετά την πλημμύρα, εντοπίστηκαν δύο πτώματα», ανακοίνωσε η πολωνική αστυνομία στην πλατφόρμα Χ αργά χθες το βράδυ.

    «Οι διαδικασίες ταυτοποίησης είναι σε εξέλιξη. Οι συνθήκες του θανάτου υποδηλώνουν ότι ίσως πρόκειται για το 8ο και το 9ο θύμα, των οποίων ο θάνατος επήλθε σε πλημμυροπαθείς περιοχές».
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MACIEJ KULCZYNSKI
  • 1ο Γυμνάσιο Πύργου: Πρόγραμμα Erasmus+ Courses and Training
    1ο Γυμνάσιο Πύργου: Πρόγραμμα Erasmus+ Courses and Training

    Στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus+ KA122 Σχέδιο 2023-1-EL01-KA122-SCH-000143964-“Think new-Act green” που υλοποιεί το σχολείο μας , το 1ο Γυμνάσιο Πύργου, πραγματοποιήθηκε κινητικότητα εκπαιδευτικών για την παρακολούθηση επιμορφωτικού σεμιναρίου σε εκπαιδευτικό οργανισμό στο εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί κ. Αργυροπούλου Μαγδαληνή, κ. Μποσμή Αικατερίνη και η κ.Σαργέντη Βασιλική συμμετείχαν σε σειρά μαθημάτων με τίτλο «Effective Pedagogies for 21st-Century Learning» (Αποτελεσματικές Παιδαγωγικές Μάθησης για τον 21ο αιώνα») που διεξήχθη στoν εκπαιδευτικό οργανισμό Société Nouvelle International House Centre de Langues, Riviera στη Νίκαια της Γαλλίας από 22 έως 27 Ιουλίου 2024 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με Εθνική Μονάδα Συντονισμού το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

    Η επιμόρφωση αυτή αφορούσε τη χρήση νέων παιδαγωγικών πρακτικών για την ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως η κριτική σκέψη, η συνεργασία, η δημιουργικότητα και η επικοινωνία στη σχολική εκπαίδευση. Οι νέες αυτές παιδαγωγικές μέθοδοι με επίκεντρο τον μαθητή κερδίζουν δυναμική σε όλο τον κόσμο: μάθηση βάσει έργου (PBL), μάθηση ενισχυμένη με τεχνολογία (TEL), συνεργατική μάθηση και σκέψη σχεδιασμού για δημιουργική επίλυση προβλημάτων. Το σεμινάριο, στο οποίο συμμετείχαν επίσης εκπαιδευτικοί από την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Ισπανία και την Τουρκία, είχε κυρίως βιωματική προσέγγιση μια και οι επιμορφούμενοι συμμετείχαν σε δραστηριότητες εφαρμόζοντας τις νέες παιδαγωγικές μεθόδους. Η τελική εργασία αφορούσε τη δημιουργία σχεδίων μαθημάτων.

    Είναι βέβαιο ότι η γνώση και η εμπειρία μιας εκπαιδευτικής επιμόρφωσης αποτελεί εφαλτήριο για την περαιτέρω εξερεύνηση των νέων μεθόδων, τον πειραματισμό και την προσαρμογή τους για την πιο πρόσφορη εφαρμογή αυτών με στόχο την συμπερίληψη και την ενεργοποίηση όλων των μαθητών. Δεδομένου ότι είναι πολλές οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί σήμερα, είναι πολύ ωφέλιμο αυτές οι καινοτόμες πρακτικές που προκύπτουν από τέτοια επιμορφωτικά σεμινάρια καθώς και παραδείγματα από την υλοποίησή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία να διαχέονται στην ενδοσχολική κοινότητα, καθώς και σε ημερίδες σε επίπεδο νομού.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κακοκαιρία Boris: Για νέες πλημμύρες προετοιμάζεται η κεντρική Ευρώπη - Στους 19 ανέρχονται οι νεκροί
    Κακοκαιρία Boris: Για νέες πλημμύρες προετοιμάζεται η κεντρική Ευρώπη - Στους 19 ανέρχονται οι νεκροί

    Στην Αυστρία, 26 χωριά εξακολουθούν να παραμένουν αποκλεισμένα από τον έξω κόσμο - Στην Τσεχία, λίγο περισσότερα από 60.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση

    Η σορός ενός πέμπτου θύματος της καταιγίδας Μπόρις στην Αυστρία βρέθηκε σήμερα στο πλημμυρισμένο σπίτι του, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, ανεβάζοντας σε πέντε τον αριθμό των θυμάτων σε αυτή τη χώρα, 19 συνολικά στην Ευρώπη.
    «Μία γυναίκα 81 ετών» απεβίωσε, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Κάτω Αυστρίας.
    Ένας πυροσβέστης είχε χάσει τη ζωή του την Κυριακή, και χθες, Δευτέρα, ανακοινώθηκαν οι θάνατοι τριών ανδρών, ηλικίας 40-50 ετών, 70 και 80 ετών.
    Η καταιγίδα Μπόρις σκότωσε τουλάχιστον 19 ανθρώπους στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη: εκτός από τα πέντε θύματα στην Αυστρία, η Ρουμανία έχει καταγράψει μέχρι στιγμής επτά θανάτους, η Πολωνία τέσσερις και η Τσεχική Δημοκρατία τρεις καθώς και οκτώ αγνοούμενους.
    Μπορεί οι μετεωρολογικές συνθήκες να βελτιώνονται σε πολλά μέρη, όμως το έδαφος παραμένουν πλημμυρισμένο και οι ποταμοί υπερχειλίζουν με αποτέλεσμα οι αρχές να ζητούν από τον πληθυσμό να συνεχίσει να είναι πολύ προσεκτικός.
    Στην Αυστρία, 26 χωριά εξακολουθούν να παραμένουν αποκλεισμένα από τον έξω κόσμο και ενώ ο ήλιος επανήλθε, «ανακαλύπτουμε το εύρος της καταστροφής», σύμφωνα με την κυβερνήτη Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

    Συνολικά, οι αρμόδιες υπηρεσίες πραγματοποίησαν 33.000 επεμβάσεις αφότου ξεκίνησαν οι καταρρακτώδεις βροχές και οι ισχυροί άνεμοι την Παρασκευή.

    Στη Βιέννη, τέσσερις γραμμές του μετρό παραμένουν εν μέρει κλειστές όπως και όλα τα πάρκα της πόλης λόγω πιθανής πτώσης δέντρων.

    Στην Τσεχική Δημοκρατία, λίγο περισσότερα από 60.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση, κυρίως στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Η μεγαλύτερη λεκάνη συγκράτησης ομβρίων, η τεχνητή λίμνη Ρόζμπεργκ (νότια), υπερχείλισε.

    Η πλημμύρα φαίνεται πως θα είναι η χειρότερη στην περιοχή μετά τις πλημμύρες του 2002 που είχαν πλήξει την Πράγα, τη Δρέσδη ή τη Βιέννη, σύμφωνα με τους ειδικούς.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Στο έλεος της κακοκαιρίας Boris η κεντρική Ευρώπη - Αυξάνονται οι νεκροί, φόβοι για νέες πλημμύρες, εικόνες καταστροφής
    Στο έλεος της κακοκαιρίας Boris η κεντρική Ευρώπη - Αυξάνονται οι νεκροί, φόβοι για νέες πλημμύρες, εικόνες καταστροφής

    Η κεντρική και ανατολική Ευρώπη μετρούν τις πληγές από το πέρασμα της κακοκαιρίας Boris, ενώ ο αριθμός των νεκρών από τις καταρρακτώδεις βροχές και τις πλημμύρες αυξήθηκε σε τουλάχιστον 16 ενώ πολλοί άνθρωποι αγνοούνται.

    Θύματα από την κακοκαιρία Boris αναφέρθηκαν στην Τσεχία, την Πολωνία και την Αυστρία, καθώς οι Αρχές στις χώρες που πλήττονται προειδοποιούν ότι τα χειρότερα ενδέχεται να έρχονται.

    Μια γυναίκα πνίγηκε σε ρέμα που υπερχείλισε κοντά στο Μπρούνταλ, μια πόλη περίπου 15.000 κατοίκων στα βορειοανατολικά της Τσεχίας, ενώ επτά ακόμη άνθρωποι αγνοούνται.

    Στην Αυστρία, δύο άνδρες ηλικίας 70 και 80 ετών πνίγηκαν αφού παγιδεύτηκαν από την άνοδο των υδάτων στα σπίτια τους στις πόλεις Böheimkirchen και Sierndorf, αμφότερες στο βορειοανατολικό κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας που επλήγη σοβαρά.

    Ο αριθμός των θυμάτων στην Πολωνία αυξήθηκε σε έξι, αφού ένας χειρουργός που επέστρεφε από υπηρεσία στο νοσοκομείο πνίγηκε στη νοτιοδυτική πόλη Nysa και τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις νότιες πόλεις Bielsko-Biała και Lądek-Zdrój.

    Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους σε μια έκταση της Αυστρίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας, καθώς η καταιγίδα Boris εξαπέλυσε αυτό που ένας δήμαρχος περιέγραψε ως «καταστροφή επικών διαστάσεων».

    Από τις καταστροφικές πλημμύρες έσπασαν φράγματα, πλημμύρισαν δρόμοι, διεκόπη η ηλεκτροδότηση και βυθίστηκαν ολόκληρες γειτονιές. Αυστριακοί λένε ότι δεν έχουν ξαναδεί τέτοιες πλημμύρες στη χώρα.

    Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Ρουμανία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ένας στην Πολωνία και ένας πυροσβέστης στην Αυστρία.

    Περιοχές έμειναν χωρίς ρεύμα -Δραματικές εικόνες σε Αυστρία, Τσεχία, Ρουμανία και Πολωνία

    Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την επιτάχυνση της οικονομικής και άλλης στήριξης των θυμάτων. Ο Ούγγρος ομόλογός του, Βίκτορ Όρμπαν, ακύρωσε όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις του.<p>Πηγή:

    Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, χαρακτήρισε «δραματικές» τις εικόνες από τις πλημμυρισμένες περιοχές στην Αυστρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Ρουμανία και την Πολωνία και δήλωσε ότι η χώρα του είναι «βαθιά θλιμμένη από την είδηση των νεκρών και των αγνοουμένων» και έτοιμη να βοηθήσει.

    Η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη, έτρεχε να προετοιμαστεί για σοβαρές πλημμύρες καθώς ο Δούναβης ανέβαινε, όπως και η πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα. Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Karl Nehammer, δήλωσε ότι η κατάσταση «συνεχίζει να επιδεινώνεται», ιδίως στην Κάτω Αυστρία, η οποία έχει κηρυχθεί περιοχή καταστροφής.

    Πάνω από 10.000 εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής είχαν εκκενώσει 1.100 σπίτια στο κρατίδιο. Η κυβερνήτης της περιοχής, Johanna Mikl-Leitner, είπε ότι πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν «δύσκολες και δραματικές ώρες, ίσως τις πιο δύσκολες ώρες της ζωής τους».

    Ο δήμος Λίλιενφελντ, με περίπου 25.000 κατοίκους, αποκόπηκε εντελώς από τον έξω κόσμο, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Για την ώρα έχουν σπάσει 12 φράγματα και χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.

    Τσεχία: Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους

    Δραματικό κάλεσμα προς τους πολίτες απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα, να «ακολουθούν τις οδηγίες των δημάρχων και των πυροσβεστών». Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης αντιμετώπισαν 7.884 περιστατικά ενώ 119.000 νοικοκυριά το Σαββατοκύριακο βρέθηκαν χωρίς ρεύμα.

    Τουλάχιστον 12.000 άνθρωποι είχαν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους σε όλη τη χώρα, δήλωσε ο Φιάλα, ενώ η πορεία της καταιγίδας οδέυει προς τα δυτικά και τα ποτάμια συνεχίζουν να ανεβαίνουν.

    Στην Τσεχία, 207 περιοχές αντιμετωπίζουν συνθήκες πλημμύρας με την πιο κρίσιμη κατάσταση να είναι στη νότια Βοημία, όπου χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

    Ο ποταμός Μοράβα πλημμύρισε περίπου το 70% της τσεχικής πόλης Λίτοβελ, 230 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Πράγας, ενώ τα σχολεία και οι υγειονομικές εγκαταστάσεις παραμένουν κλειστά.

    Στην Οστράβα, ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχει θερμότητα και ζεστό νερό έκλεισε ενώ χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στις πόλεις Krnov και Český Těšín.

    Στην Οπάβα, έως και 10.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν σε υψηλότερα σημεία. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η κατάσταση είναι χειρότερη από ό,τι κατά τη διάρκεια των τελευταίων καταστροφικών πλημμυρών του 1997, που ήταν γνωστές ως «η πλημμύρα του αιώνα».

    Οι χειρότερες πλημμύρες στη Ρουμανία

    Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, Marcel Ciolacu, είπε ότι η χώρα «θα καθαρίσει και θα δει τι μπορεί να διασωθεί», ενώ σε σύγκριση με τις χειρότερες πρόσφατες πλημμύρες του 2013, «η ποσότητα του νερού ήταν σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη». Τα ορμητικά νερά μπήκαν σε σπίτια και κατέστρεψαν τα πάντα ενώ ζώα όπως κοτόπουλα και κουνέλια «παραδόθηκαν» σε έναν υγρό τάφο.

    Πηγή: Iefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MACIEJ KULCZYNSKI

  • «Σαρώνει» την Ευρώπη η κακοκαιρία Boris - Τουλάχιστον 16 νεκροί - «Βυθίζονται» ολόκληρες πόλεις
    «Σαρώνει» την Ευρώπη η κακοκαιρία Boris - Τουλάχιστον 16 νεκροί - «Βυθίζονται» ολόκληρες πόλεις

    Τον θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων έχουν προκαλέσει οι καταστροφικές πλημμύρες που πλήττουν τις τελευταίες ημέρες την Κεντρική Ευρώπη, ενώ εκατοντάδες κάτοικοι έχουν εκτοπιστεί.

    Η κακοκαιρία με το όνομα «Μπόρις» βρίσκεται πίσω από αυτή τη φυσική καταστροφή, με τις χώρες Αυστρία, Τσεχία, Πολωνία και Ρουμανία να αντιμετωπίζουν τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων ετών.

    Δραματικές εικόνες στην Τσεχία

    Στην Τσεχία, πάνω από 100 τοποθεσίες έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, με τα συνεργεία διάσωσης να εργάζονται αδιάκοπα για τον απεγκλωβισμό των κατοίκων.

    Η ένταση των υδάτων παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά της, καθιστώντας το έργο των διασωστών εξαιρετικά δύσκολο. Όπως δήλωσε ο Μίροσλαβ Τσερνι, διασώστης που συμμετέχει στις επιχειρήσεις: «Απομακρύνουμε τους ανθρώπους που δεν κατάφεραν ή αρνήθηκαν να εκκενώσουν τις εστίες τους πριν την έλευση της μεγάλης πλημμύρας».

    Πολλές από τις διασώσεις πραγματοποιούνται από αέρος, καθώς τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν πρόσβαση στις πλημμυρισμένες περιοχές με άλλα μέσα.

    Εικόνες αποκάλυψης» στην Πολωνία

    Στην Πολωνία, ολόκληρες εκτάσεις έχουν καλυφθεί από τα νερά, με την περιοχή γύρω από τη γέφυρα του Γκλουτσολάζι να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

    Η γέφυρα αρχικά άντεξε, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε υπό την ένταση των υδάτων. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, επισκέφθηκε την περιοχή και τίμησε το έργο των πυροσβεστών που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

    Σε μια δραματική διάσωση στο Ντερτζιστάβιτσε, τέσσερα αδέρφια και δύο σκυλιά απεγκλωβίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από τα πλημμυρισμένα τους σπίτια, ενώ και ο πατέρας τους απομακρύνθηκε με ασφάλεια.

    Oλοκληρωτικές καταστροφές στη Ρουμανία

    Στη Ρουμανία, οι κάτοικοι της κομητείας Γαλάτι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της καταστροφής, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις που έφερε το χαμηλό βαρομετρικό «Μπόρις» έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημιές.

    Οι κάτοικοι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να καθαρίσουν τις πλημμυρισμένες περιοχές, με τη βοήθεια εθελοντών. Ο Ράντου Βαλέριαν, εθελοντής από τη γειτονική πόλη Γαλάτι, δήλωσε: «Ήρθαμε εδώ για να βοηθήσουμε τον φίλο μας που έχει ανάγκη και μετά θα πάμε σε έναν άλλο συνάδελφο στο χωριό».

    Η Υπηρεσία Έκτακτων Αναγκών της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει προσωρινά κοντέινερ για τη στέγαση των εκτοπισμένων, καθώς πολλές περιοχές έχουν υποστεί ολοκληρωτικές καταστροφές.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MACIEJ KULCZYNSKI

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο