Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2023 07:42

Πύργος: Συνδετικός κρίκος μεταξύ σχολείου και επαγγέλματος η Μαθητεία – Πλήρης ανάλυση στην χθεσινή εκδήλωση στο Πάρκο Ξυστρή

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Θεματικού Πάρκου Ξυστρή, η οποία ως κύριο στόχο είχε την προβολή του θεσμού της Μαθητείας.

Πρόκειται για ένα νέο εκπαιδευτικό σύστημα στο οποίο ο μαθησιακός χρόνος εναλλάσσεται μεταξύ χώρου εργασίας και εκπαιδευτικής δομής. Ο μαθητευόμενος δηλαδή συνδέεται με συμφωνητικό Μαθητείας με τον εργοδότη, λαμβάνει αμοιβή ή επίδομα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, και έχει ασφαλιστική κάλυψη.

Η Μαθητεία υλοποιείται με βάση το πρόγραμμα μάθησης το οποίο επιμερίζεται στον χώρο εργασίας και στην εκπαιδευτική δομή ενώ ο εργοδότης αναλαμβάνει να παράσχει στον μαθητευόμενο εκπαίδευση, σύμφωνα με καθορισμένο πρόγραμμα, το οποίο, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα μάθησης στην εκπαιδευτική δομή, οδηγεί σε πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που απέκτησε ο μαθητευόμενος και σε συγκεκριμένο επάγγελμα.

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανδρέας Ζέρβας αναφερόμενος στην εκδήλωση αυτή και τους σκοπούς της επεσήμανε πως «... η εκδήλωση έχει σαν σκοπό την προβολή του θεσμού της μαθητείας με διάφορους τρόπους διότι είναι ένας θεσμός ο οποίος έχει υπεισέλθει στην εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας και αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας.

Κάτι που όλοι λένε ότι είναι το ζητούμενο για μετά την εκπαίδευση αλλά τώρα πλέον είμαστε σε έναν τέτοιο δρόμο που διευκολύνονται για επαγγελματική αποκατάσταση οι ίδιοι οι εκπαιδευόμενοι αλλά και οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις που τους χρησιμοποιούν για την καλή στελέχωσή τους.

Ο θεσμός της μαθητείας είναι στην ουσία μεταλυκειακή εκπαίδευση αλλά με ένα έτος έχεις περισσότερες γνώσεις και ταυτόχρονα ανεβαίνεις και επίπεδο στο διεθνές προσοντολόγιο, επομένως έχεις και ουσιαστικά αλλά και τυπικά προσόντα για να μπορέσεις να αποκατασταθείς ευκολότερα.

Δηλαδή βοηθιέται η εκπαίδευση αλλά ταυτόχρονα και η οικονομία. Διότι η οικονομία των ατόμων φέρνει σε καλή θέση την οικονομία της αγοράς.

Οι εκπαιδευόμενοι της μαθητείας πηγαίνοντας σε θέσεις υπηρεσιών και επιχειρήσεων δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο μία ώσμωση μεταξύ των εκπαιδευομένων της κοινωνίας και των επιχειρήσεων με τελικό αποτέλεσμα κάποιες επιχειρήσεις να κρατούν αυτούς που γνώρισαν, τους αν καλούς εκπαιδευόμενους στη δουλειά. Άρα έχουμε και την στελέχωση ταυτόχρονα των επιχειρήσεων και επαγγελματική αποκατάσταση των εκπαιδευομένων. Οπότε είναι το πλήρες ζητούμενο από τον θεσμό» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέρβας.

Η εκδήλωση εκτός από την ανάλυση του τρόπου λειτουργίας του θεσμού της Μαθητείας και των πλεονεκτημάτων του, περιελάμβανε επίσης και την βράβευση για την πιστοποίηση των εκπαιδευομένων των τελευταίων χρόνων. Χαιρετισμούς απηύθυναν μεταξύ άλλων ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, η αντιδήμαρχος Παιδείας δήμου Ζαχάρως Δήμητρα Σκαλτσά, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος...

mathiteia 2

mathiteia 3

mathiteia 4

mathiteia 5

mathiteia 6

mathiteia 7

mathiteia 8

mathiteia 9

mathiteia 10

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2023 15:38

Σχετικά Άρθρα

  • Συνάντηση ΔΣ ΕΛΜΕ Ηλείας με Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας
    Συνάντηση ΔΣ ΕΛΜΕ Ηλείας με Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας

    Συνάντηση πραγματοποίησε το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας με το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Ηλείας, κ. Ζέρβα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

    1. Κενά εκπαιδευτικών.
    2. Μail που εστάλη στα σχολεία.
    3. Διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης νεοδιόριστων συναδέλφων.
    4. Πειραματικό Σχολείο.
    5. Μετεγγραφή Μαθητή στο ΓΕΛ Βάρδας.

    Συγκεκριμένα:

    1. Ο Διευθυντής μας ενημέρωσε ότι υπήρχαν 121 κενά εκπαιδευτικών Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Με τη Β’ φάση αναπληρωτών, προσλήφθηκαν στο νομό 73 εκπαιδευτικοί. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι ακόμα και αν δεχτούν την πρόσληψη όλοι οι εκπαιδευτικοί, κάτι το οποίο ποτέ δε συμβαίνει, δεκάδες παραμένουν τα κενά στα σχολεία μας με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας και της Κυβέρνησης. Ακόμη και τώρα, ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, υπάρχουν σχολεία με δεκάδες ώρες κενό στο ωρολόγιο πρόγραμμα, κάτι το οποίο προκαλεί αναστάτωση στη σχολική κοινότητα.
    2. Η αναστάτωση αυτή έγινε ακόμη πιο έντονη μετά και το mail που έστειλε η ΔΔΕ Ηλείας στα σχολεία όπου αναφερόταν ότι: “Συμπλήρωση κενών λόγω απουσίας εκπαιδευτικού δεν προβλέπεται και οι μαθητές παραμένουν στη σχολική μονάδα με την επίβλεψη εκπαιδευτικών”. Ζητήσαμε από το Διευθυντή να μας πει σε ποιο νομικό πλαίσιο στηρίζεται αυτή η εντολή και φυσικά δε μας έδωσε καμία απάντηση αφού δεν υπάρχει νόμος που να λέει κάτι τέτοιο. Αρκέστηκε απλά να μας πει ότι θα ζητήσει διευκρινίσεις από το Υπουργείο. Κάνουμε σαφές ότι δε θα δεχτούμε καμία καταστρατήγηση του εργασιακού και διδακτικού μας ωραρίου του οποίου γίνεται σαφής διάκριση από το νόμο (1566/85). Τα καθήκοντά μας ως εργαζόμενοι προβλέπονται σαφώς από τη σχετική νομολογία. Καλούμε τους συναδέλφους να μην εφαρμόζουν καμία προφορική εντολή που αντιβαίνει τη νομοθεσία, να το ζητούν εγγράφως ώστε να μπορούν να το προσβάλλουν και να ενημερώνουν το σωματείο.
    3. Στις 05/09/2024, το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας είχε καταθέσει στη ΔΔΕ Ηλείας και στο ΠΥΣΔΕ Ηλείας ομαδική αίτηση για την έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων μονιμοποίησης των νεοδιόριστων συναδέλφων του 2020 και του 2021. Ένα μήνα μετά, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση και στο σχετικό ερώτημα, ο διευθυντής δεσμεύτηκε ότι θα απαντήσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Η ΕΛΜΕ Ηλείας συνεχίζοντας τον αγώνα για τη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων συναδέλφων θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα (νομικά, συνδικαλιστικά κλπ) για την επίτευξη αυτού του στόχου. Παρόλα αυτά δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη ότι η λύση πρέπει να δοθεί πολιτικά.
    4. Καταθέσαμε ψήφισμα του Συλλόγου Διδασκόντων του 4ου ΓΕΛ Πύργου σχετικά με την μετατροπή του σχολείου σε Πειραματικό. Για ακόμη μία φορά εκφράσαμε στον διευθυντή τη θέση του εκπαιδευτικού κλάδου. Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι γενικά αντίθετοι στα Πειραματικά Σχολεία. Είναι αντίθετοι στα Πειραματικά Σχολεία όπως προβλέπονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο που τα ταυτίζει πλήρως ως προς τη λειτουργία με τα Πρότυπα. Στην ουσία δημιουργούνται Πειραματικά σχολεία που λειτουργούν ώς Πρότυπα, σχολεία για λίγους, σχολεία ελίτ κάτι με το οποίο είμαστε απόλυτα αντίθετοι. Πρόκειται για ένα θεσμό που εν ολίγοις επιταχύνει τη διαφοροποίηση και την κατηγοριοποίηση των σχολείων, δημιουργεί προβλήματα στον οικογενειακό προγραμματισμό των μαθητών και των οικογενειών τους, διαταράσσει τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών.
    5. Τέλος, συζητήθηκε το θέμα που έχει προκύψει με την μετεγγραφή μαθητή στο ΓΕΛ Βάρδας. Ο Διευθυντής αρνείται να προχωρήσει στη μεταγραφή του μαθητή ισχυριζόμενος ότι εφαρμόζει το νόμο. Στην ουσία πρόκειται για πάγια τακτική του υπουργείου που αντιμετωπίζει τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ως αριθμούς και τα μορφωτικά δικαιώματα ως κόστος. Απαιτήσαμε να γίνει εδώ και τώρα δεκτή η μεταγραφή και να δημιουργηθούν δύο τμήματα θετικής κατεύθυνσης στη Β’ Λυκειου.

    Η ΕΛΜΕ Ηλείας είναι πάντα σε εγρήγορση και ενημερώνει άμεσα για όλες τις εξελίξεις. Βρίσκεται πάντα στο πλευρό κάθε συναδέλφου. Προασπίζεται τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών για μια Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ποια είναι τα νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας - Τι δείχνει έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
    Ποια είναι τα νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας - Τι δείχνει έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

    Μεγάλες είναι οι αλλαγές στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια σε σχέση με πριν την πανδημία.

    Έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μεταξύ 46 μεγάλων μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων επιβεβαίωσε πέντε βασικά χαρακτηριστικά της αγοράς εργασίας τα τελευταία χρόνια:

    • Δυσκολία εύρεσης εργαζομένων, ιδιαίτερα εξειδικευμένων,

    • Αύξηση της απασχόλησης παρά τη στασιμότητα της οικονομικής δραστηριότητας και κατ' επέκταση τη μείωση της παραγωγικότητας,

    • Σημαντική μείωση των ωρών εργασίας ανά απασχολούμενο,

    • Αύξηση της τηλεργασίας και

    • Χρήση της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης (generative AI).

    Οι επιχειρήσεις απάντησαν για το αν ισχύουν για αυτές τα παραπάνω χαρακτηριστικά και - σε καταφατική περίπτωση - για τους λόγους. Πάνω από το 90% συμφώνησαν ότι η εξεύρεση εργαζομένων είναι δυσκολότερη σε σχέση με 5-10 χρόνια πριν. Από αυτό το 90%, ένα αντίστοιχα μεγάλο ποσοστό θεωρεί ότι υπάρχει έλλειψη εργαζομένων με τις αναγκαίες δεξιότητες, ενώ ένα ποσοστό λίγο μικρότερο από το 50% δήλωσαν ότι υπάρχει γενικότερα έλλειψη εργαζομένων, ανεξάρτητα από τις δεξιότητες. Για το 60% των επιχειρήσεων, η προσέλκυση εργαζομένων με τις δεξιότητες που θέλουν γίνεται δυσκολότερη λόγω των επιπέδων των μισθών που ισχύουν.

    Περισσότεροι από ένας στους τρεις ερωτηθέντες ανέφεραν ότι οι εταιρείες τους προτιμούν να κρατάνε τους εργαζόμενους όταν επιδεινώνονται οι συνθήκες για τη δραστηριότητά τους και σχεδόν όλοι απέδωσαν αυτό στην αναμενόμενη δυσκολία να βρουν προσωπικό όταν θα βελτιώνονταν το επιχειρηματικό περιβάλλον. Περίπου οι μισές εταιρείες θεωρούν ωστόσο ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι που τις κάνει να διατηρούν το προσωπικό τους. Η μία στις τρεις σημείωσε ως σημαντικό παράγοντα ότι αναμένουν αύξηση συνταξιοδοτήσεων στο άμεσο μέλλον και ότι η κερδοφορία τους επιτρέπει να διατηρούν το προσωπικό τους. Μία στις πέντε, εξ άλλου, ανέφεραν ότι η μείωση των πραγματικών μισθών ήταν ένα κίνητρο για τη διατήρηση της απασχόλησης.

    Ποια πολιτική ακολουθούν οι επιχειρήσεις

    Περίπου μία στις τρεις επιχειρήσεις ανέφεραν μείωση των ωρών εργασίας ανά απασχολούμενο, την οποία απέδωσαν στη μεγάλη πλειονότητά τους, τουλάχιστον εν μέρει, στην προτίμηση των ίδιων των εργαζόμενων, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό επιχειρήσεων (δύο στις τρεις) την απέδωσε στις απουσίες από την εργασία και μόνο μία στις τρεις απάντησαν ότι η μείωση των ωρών εργασίας έγινε επειδή το προτιμούσαν οι ίδιες.

    Όσον αφορά την τηλεργασία, επιβεβαιώνεται ότι γίνεται ευρεία χρήση της, με πάνω από το 80% των επιχειρήσεων να συμφωνούν ότι με αυτή διευρύνονται και οι προοπτικές προσέλκυσης εργαζομένων. Περίπου οι μισές εταιρείες απάντησαν ότι η τηλεργασία τις επιτρέπει να μειώσουν τους χώρους των γραφείων τους και το σχετικό πάγιο κόστος, ενώ μόνο μία στις τέσσερις συμφώνησαν ότι μειώνονται οι μισθολογικές απαιτήσεις των εργαζομένων. Για τέσσερις στις δέκα εταιρείες, η αύξηση της τηλεργασίας έχει επηρεάσει αρνητικά την παραγωγικότητά τους, με αντίστοιχο ποσοστό να αναφέρει ότι σκοπεύουν να την περιορίσουν στο μέλλον. Αντίθετα, τρεις στις δέκα εταιρείες δεν διαπιστώνουν ότι μειώθηκε η παραγωγικότητά τους λόγω της τηλεργασίας.

    Ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης

    Η χρήση της δημιουργικής ΑΙ έχει μπει για τα καλά στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Σχεδόν τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες απάντησαν ότι τη χρησιμοποιούν ήδη. Οι περισσότερες εταιρείες ξεκίνησαν το 2023 να την υιοθετούν, αλλά σε περιορισμένη κλίμακα καθώς περίπου οι μισές ανέφεραν ότι λιγότερο από το 10% των εργαζομένων τους τη χρησιμοποιούσε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

    Όσον αφορά στα κίνητρα για την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, ως πρώτο αναφέρθηκε η βελτίωση της πρόσβασης των εργαζομένων σε πληροφορίες, που θεωρείται σημαντικό ή πολύ σημαντικό από περισσότερες από το 90% των εταιρειών. Ένα λίγο μικρότερο ποσοστό ανέφερε ότι επιδιώκει τη χρήση της ΑΙ για την παραγωγή περιεχομένου, την ανάπτυξη λογισμικού και τις επαφές με τους πελάτες.

    Για περίπου τις μισές εταιρείες, η μείωση του προσωπικού τους ήταν επίσης ένα σημαντικό κίνητρο για τη χρήση της τεχνητής ΑΙ.. Επιπλέον, αρκετοί απάντησαν ότι η χρήση της βρίσκεται ακόμη σε πειραματική φάση, με τις επιχειρήσεις να επιδιώκουν να εντοπίσουν περιπτώσεις που θα χρησιμοποιείται και θα αυξάνεται η την παραγωγικότητα, η ποιότητα και η αποδοτικότητά τους.

    Πηγή: cnn.gr

  • Το 50ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή το Σάββατο 31/08 στο Πάρκο Ξυστρή
    Το 50ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή το Σάββατο 31/08 στο Πάρκο Ξυστρή

    festival 50 kne 2

    festival 50 kne 4

    festival 50 kne 3

  • Αυξήσεις μισθών και συλλογικές συμβάσεις - Τι αλλάζει στην αγορά εργασίας
    Αυξήσεις μισθών και συλλογικές συμβάσεις - Τι αλλάζει στην αγορά εργασίας

    Το μοντέλο της «Glassdoor» και των συλλογικών συμβάσεων προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στην αγορά εργασίας, η οποία αξιοποιεί το εργαλείο της «διαφάνειας» προκειμένου να καταπολεμήσει τη φτώχεια των εργαζομένων και να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας.

    Συγκεκριμένα, η ευρωπαϊκή οδηγία για επαρκείς μισθούς στην ΕΕ καλεί τα κράτη – μέλη να κάνουν υποχρεωτική στροφή» προς τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ως μέσο διαμόρφωσης των αμοιβών.

    Μάλιστα, προβλέπει πως οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας θα καλύπτουν τουλάχιστον το 80% των εργαζομένων.

    Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση έχει περιθώριο έως τον ερχόμενο Οκτώβριο, προκειμένου να ενσωματώσει τη σχετική οδηγία στην ελληνική νομοθεσία, χωρίς ωστόσο να ορίζεται συγκεκριμένο επίπεδο κατώτατου μισθού.

    Αξίζει να σημειωθεί πως το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο του 30%.

    Τι φέρνει ο νέος νόμος

    Ειδικότερα, ο νέος νόμος που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, όπως έχει προαναγγείλει η υπουργός Νίκη Κεραμέως, θα περιλαμβάνει κίνητρα για αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογική σύμβαση, με στόχο την αύξηση τους στο 80%.

    Σε αυτό το πλαίσιο, πηγές αναφέρουν πως δεν αποκλείεται η άρση των περιορισμών που ισχύουν στην υπογραφή κλαδικών συμβάσεων και η κήρυξη τους ως υποχρεωτικών. Παράλληλα, αναμένεται να ενισχυθεί ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων στη διαμόρφωση του εκάστοτε κατώτατου μισθού.

    Ο στόχος είναι να εξασφαλιστούν καλύτεροι μισθοί για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, βάσει της κοινοτικής οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς μισθούς στην ΕΕ.

    Υπενθυμίζεται πως στο υπουργείο Εργασίας έχει συσταθεί επιτροπή ειδικών (επί ηγεσίας Δόμνας Μιχαηλίδου) που θα υποβάλλει νομοθετική πρόταση τον ερχόμενο Οκτώβριο για τον τρόπου που θα εφαρμοστούν οι αλλαγές που δρομολογεί η κοινοτική οδηγία στο σύστημα καθορισμού των αμοιβών.

    Σενάρια για μια πλατφόρμα τύπου «Glassdoor»

    Το πρότυπο της αμερικάνικης πλατφόρμας Glassdoor, η αποκαλύπτει τα εύρη μισθών σε μια μεγάλη γκάμα επαγγελμάτων και εργασιακών βαθμίδων φαίνεται πως εξετάζει να υιοθετήσει το υπουργείο Εργασίας.

    Στις ΗΠΑ η Glassdoor επιτρέπει την ανώνυμη δημοσίευση μισθών, μπόνους και συνολικών αμοιβών για 2.757.904 εταιρείες, κάτι που δίνει την δυνατότητα σε εργαζόμενους και εταιρείες να βρουν με ασφαλή και αντικειμενικό τρόπο την πραγματική μισθολογική κλίμακα, ανά επάγγελμα και περιοχή.

    Σε αυτό το μοτίβο, το υπουργικό επιτελείο εξετάζει την δημιουργία μιας αξιόπιστης βάσης δεδομένων για εργοδότες και εργαζόμενους, ώστε οι δύο πλευρές να προσέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέτοντας ρεαλιστικά αιτήματα.

    Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο, οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν εξωπραγματικές απαιτήσεις και οι εργοδότες δεν θα μπορούν να επικαλούνται έλλειψη κερδών.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Ξυστρή: Δημοπρατείται η επισκευή της εμβληματικής καμινάδας
    Ξυστρή: Δημοπρατείται η επισκευή της εμβληματικής καμινάδας

    Βασίλης Παναγόπουλος «Το έργο σώθηκε στο παρά πέντε»

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Μετά από καθυστέρηση αρκετών χρόνων, το έργο που θα εξασφαλίσει την εμβληματική εικόνα της υψικαμίνου στο παλιό εργοστάσιο Ξυστρή αλλά και τη συνολική ασφάλεια του χώρου είναι έτοιμο πλέον προς δημοπράτηση. Ήδη από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Πύργου έχει γίνει η έγκριση της δαπάνης και η δέσμευση πίστωσης του ποσού των 485.000 ευρώ που απαιτούνται για την υλοποίηση του έργου (το οποίο κατανέμεται στους προϋπολογισμούς του ’24 και ’25), ενώ όπως δηλώνει στο ilialive.gr ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλης Παναγόπουλος, η δημοπρασία αναμένεται τον επόμενο μήνα, καθώς ο Αύγουστος δεν ενδείκνυται για τέτοιες διαδικασίες λόγω αδειών και υπολειτουργίας όλων των τμημάτων.

    «Είναι ένα ακόμη έργο που κινδύνευε να απενταχθεί, καθώς είχε τελματώσει η μελέτη. Το σώσαμε πραγματικά στο παρά πέντε… Συνεχίσαμε την ολοκλήρωσή της με συντονισμένες ενέργειες των Υπηρεσιών μας και εξωτερικών συνεργατών , την υποβάλλαμε στη Διαχειριστική Αρχή οπότε τώρα το έργο βαδίζει προς δημοπράτηση. Επειδή ο Αύγουστος είναι «νεκρός» μήνας, αναμένουμε οι διαδικασίες της δημοπράτησης να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο. Ελπίζουμε να μην υπάρξουν προσφυγές ώστε μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας να μπει σύντομα ο ανάδοχος» δηλώνει στο ilialive.gr ο κ. Παναγόπουλος.

    Το έργο «Επισκευή ενίσχυση υψικαμίνου & συμπληρωματικές εργασίες προστασίας κτιριακών όγκων θεματικού πάρκου Ξυστρή-ΠΔΕ» διασφαλίζει την στατική επάρκεια της υψικαμίνου, και «απελευθερώνονται» οι χώροι του Θεματικού Πάρκου Ξυστρή που μέχρι και σήμερα είναι περιφραγμένοι και απαγορευμένοι προς χρήση λόγω έλλειψης ασφαλών συνθηκών και κυρίως από το κέλυφος του παλιού εργοστασίου. « Με την ολοκλήρωση αυτής της κατασκευής, θα γίνει η παραλαβή όλου του κτηριακού συγκροτήματος του Θεματικού Πάρκου Ξυστρή και θα αρχίσει να λειτουργεί ο χώρος με ασφάλεια, αφού βέβαια απομονώσουμε-όπως φαίνεται και στη μελέτη- το κέλυφος του παλιού εργοστασίου προς αποφυγή ατυχήματος. Θα αρθεί η επικινδυνότητα της καμινάδας για να δοθεί όλο το συγκρότημα προς χρήση με ασφάλεια» συνεχίζει ο κ. Παναγόπουλος.

    Επισκευάζεται και η παιδική χαρά

    Στην υπογραφή σύμβασης για την επισκευή και πιστοποίηση της παιδικής χαράς στο χώρο του Θεματικού Πάρκου Ξυστρή, θα προχωρήσει άμεσα η Δημοτική Αρχή, όπως ενημερώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Θα επισκευαστούν ή θα αντικατασταθούν όργανα και παιχνίδια για να δοθεί σύντομα με ασφάλεια προς χρήση.

  • Οι Χαΐνηδες έρχονται στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή στον Πύργο την Παρασκευή 16/08 για μια μοναδική συναυλία!
    Οι Χαΐνηδες έρχονται στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή στον Πύργο την Παρασκευή 16/08 για μια μοναδική συναυλία!
    Μια κολεκτίβα αληθινής τέχνης για πάνω από τρείς δεκαετίες. Μια διαδρομή αψεγάδιαστου ήθους και απόλυτης συνέπειας. Μια συλλογικότητα που τολμά να πεθαίνει και να ανασταίνεται. Μια ομάδα που εξελίσσεται διαρκώς, ρισκάρει και πειραματίζεται. Μια ανεξάρτητη φωνή, που δε φοβάται να μιλήσει όταν όλοι οι άλλοι σιωπούν. Μια (άνευ προηγουμένου στα ελληνικά χρονικά) πολυσχιδής παρουσία: συναυλίες, πανηγύρια, θεατρικές-χορευτικές παραστάσεις, δίσκοι, βιβλία, κόμικς, αρθρογραφία.
    Παίζουν και τραγουδούν:
    Δημήτρης Αποστολάκης, Μιχάλης Γαλάνης, Δημήτρης Ζαχαριουδάκης, Peter Jaques, Γιώργος Κωνσταντίνου, Μιχάλης Νικόπουλος και Αγγελική Σύρκου.
    Ηχοληψία: Βασίλης Αλεξόπουλος
    Οργάνωση Παραγωγής: Cricos
    Διοργάνωση: ΠΑΣ Πύργος
    Τιμή εισόδου: 14€
    Προπώληση εισιτηρίων: 12€
    Early bird (έως 31/07): 10€
    Online διάθεση: cometogether.live
    Φυσικά σημεία προπώλησης:
    - Πύργος: Βιβλιοπωλείο Κορκολής (Ερμού 3)
    - Αμαλιάδα: Βιβλιοπωλείο Βιβλιοπανόραμα (Αθαν. Διάκου 4)
    - Κρέστενα: Bar - Restaurant Κλεψύδρα (Κεντρική Πλατεία Κρέστενας)
    xainides ksistri sun 2
    (Δελτίο Τύπου)
  • Αγορά εργασίας: Οι κλάδοι με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας [γραφήματα]
    Αγορά εργασίας: Οι κλάδοι με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας [γραφήματα]

    Οι αναλυτές της Alpha Bank εξετάζουν τη δυναμική της αγοράς σε σχέση με τις κενές θέσεις εργασίας - Καταλύματα και εστίαση στις πρώτες θέσεις αναζήτησης εργατικού δυναμικού

    Η εντεινόμενη «στενότητα» στην αγορά εργασίας (Labour market tightness), η οποία εκφράζεται με τη συνεχή αύξηση του ποσοστού των κενών θέσεων εργασίας, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού της ανεργίας, περιορίζουν το δυνητικά διαθέσιμο εργατικό δυναμικό. Αυτό, στον βαθμό που θα λάβει μονιμότερα χαρακτηριστικά, δύναται να δημιουργήσει στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας και ιδιαίτερα στους κλάδους που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά κενών θέσεων εργασίας, κλάδοι οι οποίοι έχουν σημαντική συμμετοχή στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ).

    Τα παραπάνω επισημαίνει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, στο οποίο εξετάζεται η δυναμική της αγοράς σε σχέση με τις κενές θέσεις εργασίας, με έμφαση στους κλάδους στους οποίους καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά, όπως είναι οι κλάδοι του τουρισμού και των κατασκευών.

    Πιο συγκεκριμένα, οι αναλυτές διαπιστώνουν πως οι συνθήκες στην αγορά εργασίας συνεχίζουν να βελτιώνονται, με το εποχικά διορθωμένο ποσοστό της ανεργίας να υποχωρεί, προσεγγίζοντας τα προ της οικονομικής κρίσης επίπεδα και την απασχόληση να αυξάνεται. Επιπλέον, η «υποτονικότητα» της αγοράς εργασίας (Labour market slack), η οποία αντανακλά τον βαθμό υποχρησιμοποίησης του ανθρώπινου κεφαλαίου, καταγράφει, την τελευταία τριετία, τη μεγαλύτερη βελτίωση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, παραμένοντας, ωστόσο, σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την πλειονότητα αυτών. Παράλληλα, παρατηρείται εντεινόμενη «στενότητα» στην αγορά εργασίας, όπως αποτυπώνεται στην αύξηση των κενών θέσεων εργασίας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

    Αύξηση της απασχόλησης και μείωση του ποσοστού της ανεργίας

    Το ποσοστό της ανεργίας, τον Μάιο του 2024, συνέχισε την πτωτική του πορεία και διαμορφώθηκε σε 10,6%, επιστρέφοντας περίπου στα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2009 (10,5%). Σημειώνεται, ωστόσο, ότι από τις αρχές του περασμένου έτους το ποσοστό της ανεργίας υποχωρεί με πολύ ηπιότερο ρυθμό σε σύγκριση με την υποχώρηση που καταγράφηκε από τα μέσα περίπου του 2021 μέχρι τις αρχές του 2023. Παράλληλα, η απασχόληση καταγράφει συνεχή αύξηση από τον Απρίλιο του 2021 έως σήμερα, με εξαίρεση δύο μήνες εντός του 2023. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η απασχόληση κατέγραψε ετήσια αύξηση κατά 1,3% τον Μάιο του 2024, ενώ οι απασχολούμενοι ανήλθαν περίπου σε 4,25 εκατομμύρια άτομα, επιστρέφοντας σε παρόμοια επίπεδα με τα τέλη του 2010. Ωστόσο, ο αριθμός των απασχολούμενων υπολείπεται κατά περίπου 371 χιλιάδες από το υψηλότερο επίπεδο που καταγράφηκε τον Οκτώβριο του 2008.

    Σημαντική βελτίωση της «υποτονικότητας» της αγοράς εργασίας (Labour market slack)

    Η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας αντανακλάται, επιπρόσθετα, στη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση του ποσοστού της υποχρησιμοποίησης των πόρων της εργασίας, όπως αυτή μετριέται από το ποσοστό «υποτονικότητας» της αγοράς εργασίας της Eurostat. Η «υποτονικότητα» της αγοράς εργασίας ορίζεται ως το ποσοστό του ανθρώπινου κεφαλαίου που εμπίπτει σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες: είτε είναι άνεργοι, είτε υποαπασχολούνται με μερική απασχόληση, είτε είναι διαθέσιμοι για εργασία αλλά όχι σε αναζήτηση εργασίας, είτε βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας αλλά δεν είναι άμεσα διαθέσιμοι.

    Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η «υποτονικότητα» της αγοράς εργασίας υποχώρησε στο 16,1%, το πρώτο τρίμηνο του 2024, έναντι 16,4%, το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και 17,3% το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους. Η μείωση που καταγράφει το εν λόγω ποσοστό την τελευταία τριετία (9,5 ποσοστιαίες μονάδες) είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και αποδίδεται, κατά κύριο λόγο, στη μείωση των ανέργων και, δευτερευόντως, στην υποχώρηση των ποσοστών των λοιπών κατηγοριών. Ωστόσο, παρά την αύξηση της χρησιμοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού, το ποσοστό της «υποτονικότητας» της αγοράς εργασίας στη χώρα μας είναι το τέταρτο υψηλότερο στην Ευρωζώνη, μετά από τα αντίστοιχα ποσοστά της Ισπανίας (19,7%), της Φινλανδίας (16,9%) και της Ιταλίας (16,7%), υπερβαίνοντας κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες τον μέσο όρο αυτής.

    Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα οι κενές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα

    Παράλληλα με τη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, σημειώνεται σημαντική αύξηση των κενών θέσεων εργασίας από το 2022 και μετά. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι κενές θέσεις εργασίας ανήλθαν στα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 70.826 θέσεων, καταγράφοντας αύξηση κατά 115,6% σε ετήσια βάση. Επιπρόσθετα, το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας διαμορφώθηκε σε 3,1%, ποσοστό υπερδιπλάσιο έναντι του πρώτου τριμήνου του 2023 (1,5%). Σημειώνεται ότι το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας στην Ελλάδα ακολουθεί ανοδική πορεία τα τελευταία τρίμηνα, σε αντίθεση με την πλειονότητα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ-27) στα οποία το εν λόγω ποσοστό υποχωρεί.

    Τα υψηλότερα ποσοστά των κενών θέσεων εργασίας, το πρώτο τρίμηνο του 2024, καταγράφονται στους κλάδους των καταλυμάτων και εστίασης (18,4%), στις τέχνες (9,6%), στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας (7,3%), στην παροχή νερού (6,8%) και στις κατασκευές (6,5%).

    Αξίζει να αναφερθεί ότι το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας στον κλάδο των καταλυμάτων και της εστίασης είναι το υψηλότερο στην ΕΕ-27, ακολουθούμενο από αυτό της Τσεχίας (8,1%), ενώ σε Μεσογειακές χώρες, στις οποίες ο τουρισμός συμβάλλει καθοριστικά στην οικονομική δραστηριότητα, τα αντίστοιχα ποσοστά των κενών θέσεων εργασίας είναι αρκετά χαμηλότερα (Ισπανία: 0,5%, Γαλλία: 4,9%, Ιταλία 5,3%, Πορτογαλία: 1,7%, Κροατία 4,9% και Κύπρος 7,8%). Επιπρόσθετα, τα ποσοστά των κενών θέσεων εργασίας στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας και στις κατασκευές είναι το δεύτερο και το τέταρτο υψηλότερο στην ΕΕ-27, αντίστοιχα.

    Πηγή: ΟΤ

  • Κέρδισε το κοινό του Πύργου η παράσταση «Στους δύο τρίτος… χωρεί», που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας
    Κέρδισε το κοινό του Πύργου η παράσταση «Στους δύο τρίτος… χωρεί», που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας

    Απολαυστική κωμωδία στο Πάρκο Ξυστρή!

    Μια εξαιρετική κωμωδία, που συνδύασε το άφθονο χιούμορ με τον κοινωνικό προβληματισμό για τις σχέσεις ανάμεσα στα φύλα, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο θεματικό πάρκο Ξυστρή στον Πύργο, για να παρακολουθήσουν το διασκευασμένο θεατρικό έργο «Στους δύο τρίτος… χωρεί!».

    Την ελληνική εκδοχή της γαλλικής παράστασης γράφει και σκηνοθετεί ο Σταύρος Νικολαΐδης, στην οποία παίζει ο ίδιος μαζί με τη Θεοδώρα Σιάρκου, τον Βασίλη Κούκουρα και τον Πέτρο Γρύλλο, χαρίζοντάς μας μια θεότρελη κωμωδία η οποία καταπιάνεται με τον έρωτα στη μετα-covid εποχή και τις περίπλοκες σχέσεις ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες.

    Ο καιρός αποδείχθηκε σύμμαχος, καθώς η ακραία θερμοκρασία των τελευταίων ημερών υποχώρησε, ενθαρρύνοντας τους πολίτες του Πύργου να παρακολουθήσουν την παράσταση σε ένα υπέροχο σκηνικό που είχε στηθεί κάτω από τον έναστρο ουρανό της Ηλείας. Μικροί και μεγάλοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με πρωτοβουλία της οποίας υλοποιήθηκε η παράσταση και με την υποστήριξη της ΔΕΠ-ΟΤΑ Πύργου, και «αποζημιώθηκαν» με άφθονο γέλιο από τους συντελεστές του καλλιτεχνικού εγχειρήματος τ

    Το κοινό καλωσόρισε η πρόεδρος της ΔΕΠ-ΟΤΑ Πύργου, Έλενα Μπαγιώργου-Κλωνάρη, η οποία ευχαρίστησε τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού, Παναγιώτη Μπράμο, για την επιλογή του θεματικού Πάρκου Ξυστρή ως χώρου διεξαγωγής της παράστασης και τον κόσμο για την ανταπόκρισή του.

    Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Παναγιώτης Μπράμος, τόνισε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει διαμορφώσει ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις όπως η συγκεκριμένη παράσταση, και επισήμανε ότι το πάρκο Ξυστρή είναι ένας χώρος ταυτισμένος με την οικονομική ιστορία του Πύργου, τον οποίο στοχεύει να αναδείξει ως σημείο αναφοράς πολιτιστικών πρωτοβουλιών.

    pde komodia ksistri 2

    pde komodia ksistri 3

    pde komodia ksistri 4

    pde komodia ksistri 5

    pde komodia ksistri 6

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch