Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2023 12:57

Ημερίδα “Bullying και βία στο σχολικό περιβάλλον” από τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό “Το φωτεινό αστέρι”

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία “Το φωτεινό αστέρι” διοργανώνει ημερίδα με θέμα ¨Bullying και Βία στο σχολικό περιβάλλον" Την Τετάρτη 13/12/23 στις 18.00 στο Συνεδριακό κέντρο της Π.Ε. Ηλείας.

Ομιλητές της ημερίδας είναι οι: Παναγιώτα Καλαμαρά -Αστυνόμος, Κώστας Παππάς-Εκπαιδευτικός, Αναστάσιος Ξένος -Δικηγόρος Πατρών. Την ημερίδα θα συντονίσει η Βίκυ Γκουγκουστάμου -Δημοσιογράφος. Η ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου και του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 5ου δημοτικού σχολείου Πύργου.

-Το "Φωτεινό Αστέρι" είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, με έδρα την Πάτρα, που στόχο έχει την υποστήριξη άπορων οικογενειών με παιδιά έως 18 ετών. Παράλληλα, διοργανώνει πληθώρα δράσεων με επίκεντρο πάντα το παιδί και τις ανάγκες του. (πληρ. 6981044800-2611104324)

imerida bullying foteino asteri 2

(Δελτίο Τύτου)

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2023 11:37

Σχετικά Άρθρα

  • Λάρισα: Σοκάρει ο πατέρας του 14χρονου που έπεσε θύμα ακραίου bullying επί 4 μήνες
    Λάρισα: Σοκάρει ο πατέρας του 14χρονου που έπεσε θύμα ακραίου bullying επί 4 μήνες

    Ένα αδιανόητο περιστατικό bullying έρχεται στη δημοσιότητα στην Λάρισα: Θύμα ένα 14χρονο αγόρι που βίωνε επί 4 μήνες ένα μαρτύριο από μία συμμορία ανηλίκων. Τον εκβίαζαν, τον απειλούσαν, του άρπαζαν χρήματα, και τον εξευτέλιζαν, μέχρι που το θύμα, έσπασε την σιωπή του και αποκάλυψε τα πάντα στον πατέρα του.

    Εφιάλτης

    Οι νταήδες τον είχαν βάλει στο στόχαστρο και τον απειλούσαν πως αν τους αποκαλύψει καμιά αστυνομία δεν θα τον σώσει. Ο 14χρονος άρχισε να δέχεται απειλές από τα μέσα του καλοκαιριού, ότι θα ξυλοκοπηθεί άγρια αν δεν τους δώσει όσα ζητούσαν.

    «Με παίρνει τηλέφωνο κατά τις 10 η ώρα “μπαμπά με απειλούν, αν μέχρι την Παρασκευή δεν τους πάει 60 ευρώ θα με σκοτώσουν θα με κάνουν μαύρο στο ξύλο”», είπε ο πατέρας του, μιλώντας στο Mega.

    Όπως αποκαλύπτει ο πατέρας του παιδιού στο Mega , για να τον εξευτελίσουν τον έβαζαν να τους φιλάει τα πόδια. «Ήταν πολύ νευρικός με τα μηνύματα. Στις 26 Αυγούστου τα συγκεκριμένα παιδιά μαζί με έναν άλλον του είπαν σε μια ώρα να έχεις 30€ θα σε δείρουμε. Είχε το χαρτζιλίκι του που του δίναμε εμείς φυλαγμένα τα χρήματα. Πήγε και τους τα πήγε σε μια ώρα τα είχε εκεί πέρα και τον βάλανε γονατιστό να τους φιλήσει τα πόδια και τους ζήτησε συγγνώμη».

    «Άνοιξαν» τα στόματα στην Λάρισα

    Τα στόματα στην τοπική κοινωνία άρχισαν να ανοίγουν και όπως φαίνεται ο 14χρονος δεν ήταν το μοναδικό παιδί που δεχόταν κακοποίηση από τους ανήλικους νταήδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μεγάλη συμμορία στην οποία συμμετέχουν και ενήλικες.

    «Συνελήφθησαν τρεις ανήλικοι μαθητές 14 ετών οι οποίοι είναι τα μικρότερα μέλη μιας μεγαλύτερης συμμορίας και με ενηλίκους οι οποίοι αποσπούσαν με δύο τρόπο και με απειλές χρήματα από ανήλικους μάλιστα ένας εξ’ αυτών έχουν ξανασυλληφθεί στο παρελθόν», δήλωσε ο δικηγόρος του θύματος, Στέλιος Σούρλας.

    Εκτός από τους ανήλικους συνελήφθησαν και οι γονείς τους για το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας. Σε βάρος των τριών ανηλίκων σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα εκβίασης ενώ το νεαρό θύμα άλλαξε σχολικό περιβάλλον.

    Πηγή: ethnos.gr Φωτογραφία: pexels

  • Ο Τ. Παπαδόπουλος στην Ημερίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «#3BillionTrees - Η συμβολή της Ελλάδας»
    Ο Τ. Παπαδόπουλος στην Ημερίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «#3BillionTrees - Η συμβολή της Ελλάδας»

    Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας κ. Τάκης Παπαδόπουλος, μέλος του Δικτύου "Building Europe with Local Councillors" - (BELC) συμμετείχε σήμερα (15/10/2024) στην Ημερίδα που διοργάνωσε στο αμφιθέατρο «Δημήτριος Παντερμαλής» του Μουσείου της Ακρόπολης η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με θέμα «#3BillionTrees - Η συμβολή της Ελλάδας». Η εκδήλωση ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο των δασών στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα, όπως περιγράφονται στην στρατηγική της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση με ορίζοντα το 2030.

    Μετά την επιτυχημένη εκδήλωση ο Αντιπεριφερειάρχης, δήλωσε: "Συζητήσαμε για την ενίσχυση της δασικής κάλυψης και της ανθεκτικότητας των δασών στην Ελλάδα, εξετάζοντας παράλληλα τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες όσον αφορά την προώθηση της βιοποικιλότητας και τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που έχουν γίνει εξαιρετικά εμφανείς τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε επιτυχημένες πρωτοβουλίες στην Ελλάδα που συμβάλλουν στη δέσμευση της ΕΕ για την φύτευση 3 δισεκατομμυρίων δέντρων έως το 2030.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΠΔΕ: Εναρκτήριο Συνέδριο & Ενημερωτική Ημερίδα του Έργου HeritAdapt, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος InterregEuro-Med
    ΠΔΕ: Εναρκτήριο Συνέδριο & Ενημερωτική Ημερίδα του Έργου HeritAdapt, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος InterregEuro-Med

    Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού έργου "HERIT ADAPT - HERItage and territory resilience through sustainableTourism, climate change ADAPtation and ciTizenengagement", του Προγράμματος InterregEuro-MED, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής αποστολής που αφορά τον Αειφόρο Τουρισμό,φιλοξενεί στην Πάτρα τη διήμερη συνάντηση του έργου.

    Ειδικότερα, την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 09:30 π.μ, στην αίθουσα του αμφιθεάτρου του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών, θα διεξαχθεί το συνέδριο με τίτλο " Πολιτιστική Κληρονομιά και Βιώσιμος Τουρισμός απέναντι στις απειλές της κλιματικής αλλαγής" και στις 18 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 10:00 π.μ, η ενημερωτική ημερίδα Info Day του έργου HERIT ADAPT, όπου πρόκειται να παρουσιαστούν η SWOT Analysis του έργου καθώς και επιτυχή ευρωπαϊκά έργα που άφησαν το αποτύπωμα τους, όπως τα SPARC, ΑDRION INNOXENIA PLUS & DIALOFUE4TOURISM.

    Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης της ΠΔΕ,Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, σημειώνει τη σημασία του Έργου για την ΠΔΕ αλλά και την ικανοποίηση του για τις αποτελεσματικές συνέργειες που αναπτύσσονται μεταξύ τόσων διαφορετικών εταίρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Το HERIT ADAPT είναι ένα έργο χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος InterregEuro MED και στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των βασικών ενδιαφερομένων μερών (stakeholders) μέσα από τη συγκρότηση διεπιστημονικών τοπικών ομάδων εργασίας (TWGs – Territorial Working Groups). Κατά τη διάρκεια του έργου, θα αξιοποιηθούν δεδομένα του Βιώσιμου Μοντέλου Τουρισμού (STM- Sustainable Tourism Model), το οποίο θα εφαρμοστεί σε 8 επιλεγμένες πιλοτικές περιοχές Euro-MED, συμπεριλαμβανομένων των τοποθεσιών UNESCO καθώς και λιγότερο γνωστών μνημείων, παράκτιων και ορεινών περιοχών.

    Το Μοντέλο Βιώσιμου Τουρισμού (STM- Sustainable Tourism Model), εφαρμόζεται λαμβάνοντας υπόψη τις εδαφικές ανάγκες και τα οράματα, καθώς και τα υπάρχοντα πλαίσια και σχέδια, μέσα από τη χρήση καινοτόμων τεχνολογικών εργαλείων και λύσεων, καθώς και μέσα από την αξιοποίηση της διακρατικής γνώσης που έχει ήδη αποκτηθεί από άλλα ευρωπαϊκά έργα.

    Το Συνεργατικό σχήμα του έργου αποτελείται από 11 εταίρους - 8 χώρες που είναι:

    Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Επικεφαλής Εταίρος, Ελλάδα

    Αθηνά-Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των επικοινωνιών και Γνώσης, Ελλάδα.

    • Dubrovnik Development Agency Dura, Κροατία
    • Universidad De Granada, Ισπανία
    • Prijestonica Cetinje - Old Royal Capital Cetinje, Μαυροβούνιο
    • Comit? R?gional Du Tourisme Et Des Loisirs Occitanie, Γαλλία
    • Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού, Κύπρος
    • SapienzaUniversity of Rome, Ιταλία
    • Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου, Ελλάδα
    • Municipality of Genoa, Ιταλία
    • Ministry of Tourism of the Republic of Bulgaria, Βουλγαρία

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ανάβυσσος: «Σε ψάχνει όλη η Β’ Γυμνασίου» – Απειλές σε 12χρονη από μαθητές που μοιράζουν ναζιστικά φυλλάδια
    Ανάβυσσος: «Σε ψάχνει όλη η Β’ Γυμνασίου» – Απειλές σε 12χρονη από μαθητές που μοιράζουν ναζιστικά φυλλάδια

    Μία 12χρονη βρέθηκε στο στόχαστρο παρέας μαθητών που έγραψαν ναζιστικά συνθήματα στους τοίχους του σχολείου.

    «Χαρωπά σπάω κεφάλια αλλοδαπών» και «αντιφασίστες έρχονται κρεμάλες» έγραφαν τα φυλλάδια που μοίραζαν μαθητές γυμνασίου στην Ανάβυσσο, προκαλώντας σοκ τόσο στο σχολικό περιβάλλον, όσο και στην τοπική κοινωνία.

    Η συγκεκριμένη ομάδα των μαθητών, που μοιάζει με ακραίους νοσταλγούς του ναζισμού, κόλλησε και αφίσες με σβάστιγκες, συνθήματα κατά των αλλοδαπών και το όνομα του καταδικασμένου για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη.

    Ωστόσο, κάποιοι μαθητές είδαν ποιοι ήταν αυτοί που προχώρησαν σε αυτή την κίνηση και ενημέρωσαν τη διεύθυνση του σχολείου. Οι μαθητές αυτοί μπήκαν στο στόχαστρο της ομάδας των φασιστών και δέχονται απειλές και ακραίο bullying.

    «Είχανε ζωγραφίσει σκίτσα ναζιστικά, σβάστικες, μηνύματα, Κασιδιάρης, κρεμάλα στους αλλοδαπούς και διάφορα άλλα τέτοια», είπε ο πατέρας της 12χρονης που ήταν ένα από τα άτομα που απείλησε η παρέα των νοσταλγών του ναζισμού.

    «Την προηγούμενη εβδομάδα, η μεγάλη μου η κόρη μου είπε ότι έχει γίνει κάτι με την μικρή. Της λέω πες μου τι ακριβώς έχει γίνει. Μου είπε: «έρχονται και μου λένε την ψάχνουν. Πού βρίσκεται;», είπε ο πατέρας της 12χρονης.

    «Σε ψάχνει όλη η Β’ Γυμνασίου»

    Οι μαθητές που αφισοκόλλησαν τα ναζιστικά φυλλάδια έχουν βάλει στο στόχαστρο την συγκεκριμένη μαθήτρια. «Σε ψάχνει όλη η Β’ Γυμνασίου για να σε χτυπήσει» φέρεται να της είπε συμμαθήτριά της, με την 12χρονη να απευθύνεται τρομοκρατημένη στους γονείς της, ενημερώνοντάς τους ότι κινδυνεύει.

    «Βγαίνοντας από το φροντιστήριο, ταραγμένη, μου λέει: «ήρθε μία συμμαθήτρια μου από το φροντιστήριο και μου είπε ότι με ψάχνουνε από την β’ γυμνασίου, με ψάχνει όλη η β’ γυμνασίου». Αυτό ως υπερβολή προφανώς. Προφανώς και δεν την έψαχναν από όλη την Β’ Γυμνασίου όλοι. Την έψαχναν για να την λιντσάρουν. Της είπα μην φοβάσαι από εκείνη την ημέρα εγώ είμαι συνεχώς μαζί τους», είπε ο πατέρας της ανήλικης μιλώντας στο MEGA.

    Τι υποστήριξε η διευθύντρια

    Το πολεμικό αυτό σκηνικό επιχείρησε να κατευνάσει η διευθύντρια του σχολείου, η οποία σε ανάρτηση της στο Facebook ανέφερε πως κανένα περιστατικό παραβατικότητας δεν είναι ανεκτό.

    «Δυστυχώς η αύξηση της παραβατικότητας των μαθητών αυτής της ηλικίας σε πανελλήνιο επίπεδο είναι τεράστιο πλήγμα. Υπήρξε περιστατικό, που αν και σήμερα ήρθε στο φως της δημοσιότητας, το αντιμετωπίσαμε από την πρώτη στιγμή άμεσα και μεθοδικά, πράττοτας τα νόμιμα ως οφείλαμε ενημερώνοντας άμεσα τους αρμόδιους», ανέφερε.

    «Η διευθύντρια του σχολείου έκανε ό,τι ενέργεια πέρναγε από το χέρι της η γυναίκα. Από την Δευτεροβάθμια της είπαν ‘‘ναι εντάξει. Βάλτους να γράψουν μια έκθεση’’. Δηλαδή τιμωρία των δύο μαθητών ήταν 3ήμερη αποβολή και να κάνουν κάποιες δράσεις και να γράψουν για τον φασισμό», είπε ο πατέρας της 12χρονης.

    Εξετάζουν αν συνδέεται με προηγούμενο περιστατικό

    Για το συγκεκριμένο περιστατικό ενημερώθηκε και η αρμόδια εισαγγελία, αφού οι συγκεκριμένοι μαθητές φέρονται να είναι φίλοι με έναν 14χρονο, ο οποίος έχει αποβληθεί από το σχολείο, αφού σε βάρος του έχει σχηματιστεί δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για περιστατικό που σημειώθηκε τον περασμένο Ιούνιο, σε βάρος της μεγαλύτερης αδερφής της 12χρονης.

    «Αυτά τα δύο περιστατικά, αν συνδέονται μεταξύ τους, της μεγάλης μου κόρης, το οποίο έγινε στις 15 Ιουνίου και αυτό που συνέβη τώρα, την στοχοποίηση της μικρής εάν αυτά τα δύο συνδέονται, θα πρέπει να υπάρχει ασφάλεια για τα παιδιά μου», είπε ο πατέρας της 12χρονης.

    «Δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί» διαμηνύει η πλευρά της οικογένειας ζητώντας την αρωγή των δικαστικών αρχών για να διαπιστωθεί αν τα δύο αυτά περιστατικά σε διάστημα 4 μηνών συνδέονται.

    Πηγή: In.gr
  • Πού οφείλεται η απάθεια των εφήβων στη βία συνομηλίκων τους - Η δρ. Θεοτοκά εξηγεί
    Πού οφείλεται η απάθεια των εφήβων στη βία συνομηλίκων τους - Η δρ. Θεοτοκά εξηγεί

    Βία, ξυλοδαρμοί ανηλίκων, bullying, συμμορίες εφήβων, αναίτιες επιθέσεις σε μαθητές, νεανική παραβατικότητα.

    Πρόκειται για μια δυσάρεστη νέα «μόδα» που κυριαρχεί στη ζωή μας και την καθημερινότητά μας.

    Τα ερωτήματα που γεννώνται το τελευταίο διάστημα είναι πολλά: αυτή είναι η κοινωνία που θέλουμε για εμάς και τα παιδιά μας; Γιατί ξεφύγαμε; Υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουμε στη λογική και σε μία ήρεμη κανονικότητα, κυρίως για τους νέους ανθρώπους;

    Με αφορμή την τελευταία σειρά ξυλοδαρμών που υφίστανται τις τελευταίες ημέρες έφηβοι, το CNN Greece απευθύνθηκε στην Δρ. Ίλια Θεοτοκά, Κλινική Ψυχολόγο Ψυχοθεραπεύτρια στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο.

    Με τεράστια εμπειρία ετών, η κυρία Θεοτοκά, μας αναλύει γιατί εμφανίζεται τέτοια παραβατικότητα στις νέες ηλικίες, γιατί οι περισσότεροι και κυρίως οι νέοι άνθρωποι παραμένουμε απαθείς όταν σημειώνεται ένα σοβαρό επεισόδιο βίας, και ποιες είναι οι ευθύνες της Πολιτείας και της κοινωνίας.

    «Η απάθεια των νέων αγοριών και κοριτσιών μπροστά σε σκηνές βίας συνδέεται με την επαναλαμβανόμενη και πολύωρη παρακολούθηση σκηνών βίας, είτε στο κινητό, είτε στην τηλεόραση. Αυτή η συνεχής παρακολούθηση τέτοιων σκηνών δημιουργεί αίσθημα ''απευαισθητοποίησης'', μειώνει την ενσυναίσθηση, τα παιδιά δεν διδάσκονται έμπρακτα ή μη, ''καλά παραδείγματα'', δεν διδάσκονται οι αξίες της ηθικής, της αγάπης, της αλληλεγγύης, της φιλίας, του αλτρουισμού και συνεπώς δεν ενεργοποιείται η κρίση τους επαναλαμβάνουν και μιμούνται συμπεριφορές ενηλίκων».

    Όπως τονίζει η συνομιλήτρια μας, η βία και παραβατικότητα των νέων και κυρίως των εφήβων, συνιστούν ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα, το οποίο όσο και εάν ακούγεται περίεργο, συνδέεται και με τους δύο πολέμους που βρίσκονται σε εξέλιξη, στην Ουκρανία και στο Ισραήλ - Λίβανο.

    Ολόκληρη η συνέντευξη της κ. Θεοτοκά

    Κυρία Θεοτοκά, παρατηρούμε με βαριά καρδιά, ότι τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα μετά τον εγκλεισμό που επέφερε η πανδημία του COVID-19, έχει αυξηθεί η παραβατικότητα των εφήβων. Ποια είναι τα αίτια; Φαντάζομαι ότι πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα, το οποίο ωστόσο μας προβληματίζει σφόδρα, καθώς φαίνεται πλέον ότι η βία είναι στην πρώτη γραμμή της καθημερινότητάς μας.

    Η σχέση με την οικογένεια, ο βαθμός στον οποίο η οικογένεια αρνείται να ανιχνεύσει την έναρξη της παραβατικότητας, η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, η κακή επίδοση ή και η εγκατάλειψη του σχολείου είναι μερικοί από τους παράγοντες που μπορεί να μετατρέψουν τους ανηλίκους σε παραβάτες.

    Όταν δε στο οικογενειακό περιβάλλον υπάρχει κακοποίηση και παραμέληση, ή άλλα αντικοινωνικά χαρακτηριστικά, οι πιθανότητες για νεανική παραβατικότητα είναι μεγαλύτερες.

    Η ομάδα ασφαλώς των συνομηλίκων παίζει καθοριστικό ρόλο. Ο βαθμός στον οποίο η οικογένεια γνωρίζει τις παρέες των εφήβων και τα όρια που θέτει ή δεν θέτει επηρεάζουν τις επιλογές των παιδιών. Ετσι οι έφηβοι, μπορεί να οδηγηθούν χωρίς να το καταλάβουν, σε πράξεις που πιθανά υπό το κράτος της νηφαλιότητας και της οικογενειακής επιτήρησης και καθοδήγησης, δεν θα το έκαναν. Επίσης έχει αυξηθεί και ο αριθμός των συμμοριών.

    Γιατί συμβαίνει αυτό; Πώς το εξηγείται, έχει κάποια ιδιαίτερη βαρύτητα η συμμορία για τους έφηβους;

    Οι συμμορίες είναι ελκυστικές,γιατί δίνουν στους έφηβους το αίσθημα του ανήκειν, παρέχουν γόητρο και αίσθημα εξουσίας. Ειδικά όταν ένας έφηβος, για κάποιους λόγους, δεν έχει μπορέσει να ενταχθεί στην ομάδα των συνομηλίκων του, είτε γιατί έχει βιώσει αποτυχία, είτε έχει βιώσει bullying, ή έχει κάποιες ψυχολογικές δυσκολίες, τότε ψάχνει να βρει μία άλλη ομάδα να ενταχθεί και μπορεί να βρει μια ακατάλληλη ομάδα. Στη συμμορία δοκιμάζουν την αυτονομία τους, νιώθουν ότι είναι κάποιοι, αποκτούν ένα ρόλο, έστω και αρνητικό.

    Αυτό πάντως που μας κάνει αλγεινή εντύπωση κυρία Θεοτοκά, είναι το γεγονός, ότι όταν συμβαίνει ένα περιστατικό βίας, τα παιδιά ή οι φίλοι των νέων που υφίστανται την κακοποίηση, παραμένουν απαθείς. Πώς το εξηγείται αυτό;

    Η απάθεια των νέων αγοριών και κοριτσιών μπροστά σε σκηνές βίας συνδέεται με την επαναλαμβανόμενη και πολύωρη παρακολούθηση σκηνών βίας, είτε στο κινητό, είτε στην τηλεόραση. Αυτή η συνεχής παρακολούθηση τέτοιων σκηνών δημιουργεί αίσθημα «απευαισθητοποίησης», μειώνει την ενσυναίσθηση, τα παιδιά δεν διδάσκονται έμπρακτα ή μη, «καλά παραδείγματα», δεν διδάσκονται οι αξίες της ηθικής, της αγάπης, της αλληλεγγύης, της φιλίας, του αλτρουισμού και συνεπώς δεν ενεργοποιείται η κρίση τους επαναλαμβάνουν και μιμούνται συμπεριφορές ενηλίκων.

    Η διάρκεια των δύο πολέμων, στον πλανήτη μας δίνει στους εφήβους την αίσθηση ότι κανένας δεν ενδιαφέρεται, η βία στη χειρότερη της μορφή (παράλογες δολοφονίες παιδιών, γυναικών ανήμπορων ομάδων, άοπλων, αθώων ανθρώπων) είναι αποδεκτή και την προκαλούν αρχηγοί κρατών, καθαρά για λόγους συμφερόντων.

    Επίσης, τα συστήματα ανταμοιβής και τιμωρίας είναι εντελώς αδύναμα, δεν έχουν ισχύ, οπότε είναι μάταιο να προσπαθήσει κανείς για ένα καλύτερο κόσμο.Γενικά, σε σημαντικό ποσοστό, ούτε το καλό ανταμείβεται, ούτε το κακό τιμωρείται.

    Η ευθύνη ωστόσο της κοινωνίας αλλά και της οικογένειας είναι τεράστια, ποιο ρόλο διαδραματίζει;

    Σε όλα τα παραπάνω, φυσικά υπάρχει και η ευθύνη της κοινωνίας. Το σχολείο και η δομή του, ο ρόλος των εκπαιδευτικών, οι κοινωνικές υπηρεσίες ανηλίκων παίζουν καθοριστικό ρόλο.

    Από την άλλη πλευρά, τα πρότυπα, που εμπνέει και προβάλλει η κοινωνία, μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το διαδίκτυο, τα μοντέλα επιβράβευσης και τιμωρίας που συναντάμε γύρω μας, η πολιτική ζωή μιας χώρας επίσης επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Βέβαια, θα πρέπει να πούμε ότι οι πόλεμοι που μαίνονται εδώ και δύο χρόνια στην Ουκρανία και σχεδόν ένα χρόνο στο Ισραήλ έχουν επηρεάσει κατάφωρα τα παιδιά και τους εφήβους, όταν βλέπουν ότι αρχηγοί κρατών διαπράττουν συστηματικά και σταθερά τέτοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητος και θανατώνουν παιδιά, γυναίκες, οικογένειες δομές υγείας και εκπαίδευσης. Ασφαλώς και η πανδημία του κορωνοϊού, με τον εγκλεισμό, την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας έπαιξε κάποιο ρόλο στην επίταση της εφηβικής παραβατικότητας.

    Κυρία Θεοτοκά, τι εκτιμάτε ότι θα πρέπει να κάνουν οι γονείς;

    Οι γονείς χρειάζεται να δείχνουν καθημερινό ενδιαφέρον για τα παιδιά τους, να βάζουν όρια, να τα ανατρέφουν με ένα αξιακό σύστημα, βασισμένο στο αίσθημα της ευθύνης, του σεβασμού προς τον άλλον και της ενσυναίσθησης. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν την παρέα των συνομιλήκων, γιατί η παρέα σ’ αυτήν την ηλικία είναι πολύ σημαντική για τον έφηβο.

    Παράλληλα, χρειάζεται συστηματικά να προσπαθούν να εμπνέουν τα παιδιά στην εκπαιδευτική διαδικασία, να μην απελπίζονται, να μην τα παρατάνε, να τους δίνουν πάντα την προοπτική για το μέλλον.

    Οι γονείς δεν θα πρέπει να θεωρούν δεδομένο και αποδεκτό ότι το παιδί δεν διαβάζει. Χρειάζεται να στέλνουν το μήνυμα στα παιδιά ότι η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική και ότι όλα τα χρόνια της εκπαίδευσης καλούνται να μελετούν και να αποδίδουν εκπαιδευτικά στο βαθμό που μπορούν.

    Ασφαλώς, απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί στο πρόσωπο του παιδιού απαγορεύονται και δρουν πάντα αρνητικά.

    Παράλληλα, με τις πρώτες ενδείξεις χρήσης ουσιών ή αλκοόλ, θα πρέπει να απευθυνθούν σε ψυχολόγο (και να μην υποβαθμίσουν τη συμπεριφορά της χρήσης), για να συζητήσουν πως θα διαχειριστούν την χρήση και πως θα προσελκύσουν το παιδί τους σε μία ψυχοθεραπευτική συνεργασία. Στο σημείο αυτό, χρειάζεται να επισημάνουμε ότι θα πρέπει να απευθυνθούν σε ψυχολόγους που έχουν ειδικευθεί στις εξαρτήσεις, εφόσον η ψυχολογική αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών απαιτεί συγκεκριμένη εξειδίκευση.

    Πηγή: cnn.gr - Φωτογραφία: pexels

  • Σημαντικά συμπεράσματα σε ημερίδα στον Πύργο: Ζοφερό το μέλλον για τους μισθούς και τα συνταξιοδοτικά όρια - Προβληματισμός για τις νέες γενιές
    Σημαντικά συμπεράσματα σε ημερίδα στον Πύργο: Ζοφερό το μέλλον για τους μισθούς και τα συνταξιοδοτικά όρια - Προβληματισμός για τις νέες γενιές

    Ημερίδα για τα νέα δεδομένα στο ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό διοργάνωσε με επιτυχία ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Πύργου - Ζαχάρως - Αρχαίας Ολυμπίας

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα ανταπόκριση εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ Πύργου-Ζαχάρως-Αρχαίας Ολυμπίας με θέμα «Αγορά εργασίας και ασφαλιστικό-Το παρόν και το μέλλον των συντάξεων» στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή, με τη συμμετοχή καταξιωμένων επιστημόνων στο χώρο.

    Ο Σύλλογος αλλά και οι παρευρισκόμενοι, άκουσαν προσεκτικά τις ομιλίες των συμμετεχόντων, έθεσαν ερωτήσεις και έλαβαν καίριες απαντήσεις σε φλέγοντα εργασιακά ζητήματα. Την ημερίδα «άνοιξε» με σύντομο χαιρετισμό ο πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ Πύργου-Ζαχάρως-Αρχ. Ολυμπίας Χρήστος Γαρύφαλλος, ο οποίος καλωσόρισε τους ομιλητές και το κοινό, προετοίμασε το έδαφος για τις ομιλίες που θα ακολουθήσουν και ευχαρίστησε τον Δήμο Πύργου για την στήριξή του στην διοργάνωση.

    Βασικός ομιλητής της ημερίδας ήταν ο Ηλείας Καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος ανέλυσε εκτενώς τα σημερινά δεδομένα για να δώσει το λόγο στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών & της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, Δημήτρη Βερβεσό, ο οποίος παρουσίασε τα νομικά «όπλα» των εργαζομένων προς υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και ο Νομικός Αριστοτέλης Κολοβός, με εξειδίκευση στα ασφαλιστικά θέματα ενημέρωσε το κοινό για το συγκεκριμένο θέμα.

    Χρ. Γαρύφαλλος: Θα έχουμε μεγάλο κύμα συνταξιοδοτήσεων

    Η ημερίδα, όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Γαρύφαλλος, διοργανώθηκε μετά από επιθυμία πολλών εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με την εύλογη ανησυχία για το εργασιακό τους μέλλον σε μια εποχή που τα δεδομένα διαρκώς αλλάζουν. «Όπως διαμορφώνεται το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς, καλό είναι να ενημερωθούμε για κάποια πράγματα γιατί όπως μαθαίνουμε τα όρια συνταξιοδοτήσεως θα αυξηθούν και γι’ αυτό φέτος θα υπάρξει το μεγαλύτερο κύμα φυγής/συντάξεων που θα φτάσει τις 200.000» δήλωσε ο κ. Γαρύφαλλος, υπογραμμίζοντας ότι λόγω των διαρκών αλλαγών, των συνταξιοδοτήσεων αλλά και της μη κάλυψης των θέσεων από την κεντρική εξουσία, οι δήμοι υπολειτουργούν σε επικίνδυνο βαθμό. «Από το 2010 και μετά έχουμε μια μείωση προσωπικού στον Δήμο Πύργου κατά 40% με αποτέλεσμα να υπολειτουργούμε. Στο Δήμο Πύργου από 420 θέσεις είμαστε μόλις 220 εργαζόμενοι. Υπάρχει ένα κενό 200 θέσεων και όπως μαθαίνουμε την επόμενη πενταετία θα φύγουν τουλάχιστον άλλοι 20 συνάδελφοι. Και δυστυχώς αυτές οι θέσεις δεν καλύπτονται οι θέσεις. Ζητάμε δέκα υπαλλήλους, και μας εγκρίνουν μόνο μία θέση. Αυτό ισχύει και για τους τρεις δήμους του συλλόγου αλλά ταυτόχρονα είναι πανελλαδικό φαινόμενο».

    Αλ. Μητρόπουλος: « Η χώρα μας ζει πληθυσμιακή κατάρρευση»

    «Οι νέες γενιές θα πρέπει να προβληματιστούν έντονα» τόνισε ο Καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Αλέξης Μητρόπουλος, αναλύοντας τα σημερινά δεδομένα, τον «απόηχο» των μνημονίων αλλά και τους ήδη ψηφισμένους νόμους που προσανατολίζονται στην αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση.

    «Μπαίνουμε σε μία δύσκολη φάση και δημιουργείται το λεγόμενο κοινωνικό ζήτημα. Η ακρίβεια και κυρίως ο πληθωρισμός των τροφίμων δημιουργεί δυσκολία στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Η λεηλασία των συντάξεων τα μνημονιακά χρόνια οι χαμηλοί μισθοί και το πάγωμα των τριετιών έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία του κόσμου για το μέλλον των μισθών και των συντάξεων. Θεωρώ ότι το μέλλον δυσκολεύει καθώς οι κοινωνίες και οι οικονομίες στην Ευρώπη, έχουν μπει στη λεγόμενη «δημοσιονομική εγκράτεια» και θα κληθούν να πληρώσουν οι λαοί των χωρών που περάσει από τις μνημονιακές πολιτικές…. Θεωρώ ότι εκείνοι οι νέες γενιές θα πρέπει να προβληματιστούν έντονα. Κανένα από τα υφιστάμενα κόμματα εκτός από το ΚΚΕ που έχει συγκεκριμένες θέσεις δεν έχει εναλλακτική πρόταση εξωμνημονιακή. Είμαστε δεσμευμένοι κυρίως από τις διατάξεις του 2ου και 3ου μνημονίου, και για να καλύψουμε ανάγκες, εάν δεν αλλάξει η ισχύουσα σύμβαση για το χρέος, οι λαοί θα ζουν μία συρρίκνωση των εισοδημάτων τους» τόνισε ο κ. Μητρόπουλος.

    Ο γνωστός Εργατολόγος, τόνισε ότι κρίσιμη χρονιά είναι το 2027, επειδή –όπως τόνισε- υπάρχει ψηφισμένος νόμος για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, υπό τον όρο να αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής του γενικού πληθυσμού. «Τα χρόνια των μνημονίων, έπεσε το προσδόκιμο και γι αυτό η κυβέρνηση δεν αύξησε τα όρια που προέβλεπε ο νόμος από το 2024. Μετετέθη για το ‘27 και το ζητούμενο τώρα είναι να δούμε πώς θα το εφαρμόσει η κυβέρνηση. Εύχομαι να μην το εφαρμόσει, γιατί η χώρα μας ζει μία πληθυσμιακή κατάρρευση. Το 2022-23 έχουμε τις λιγότερες γεννήσεις στην μεταπολεμική Ελλάδα και το 2023 είχαμε υπερδιπλάσιους θανάτους των γεννήσεων. Άρα το δημογραφικό μαζί με το Εθνικό είναι τα πιο σημαντικά ζητήματα που θα αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία και ως έθνος» κατέληξε.

    Δημ. Βερβεσός «Ο πιο αδύναμος χρειάζεται τη δικαιοσύνη»

    Ο κ. Βερβεσός αναφέρθηκε στη συμβολή της δικαιοσύνης σε εργασιακά θέματα καθώς πληθώρα αποφάσεων έχουν προστατέψει τα δικαίωμα των εργαζομένων. «Αν δεν υπήρχαν οι δικαστικές αποφάσεις ούτε όλοι οι συμβασιούχοι θα δούλευαν-για όσο διάστημα δούλεψαν-στους Δήμους, ούτε τα συνταξιοδοτικά ζητήματα θα είχαν λυθεί μόνο με την πάλη του κινήματος. Δυστυχώς ή ευτυχώς η ύπαρξη της δικαστικής επιστήμης και των αποφάσεων είναι εκείνη που έχει αναπληρώσει το υφιστάμενο πολιτικό κενό, απέναντι στην υφιστάμενη πολιτική που ζει ο τόπος τα τελευταία χρόνια, αλλά και απέναντι στην απουσία διεκδικήσεων και μαχητικότητας του εργατικού κινήματος. Και εκείνος που χρειάζεται την δικαιοσύνη είναι ο πιο αδύναμος» τόνισε σε δηλώσεις του.

    Αναφορικά για το πώς διαμορφώνεται το εργασιακό μέλλον, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, είπε: «Θεωρώ ότι έχουμε φτάσει στον πάτο της εργασιακής απαρίθμησης και της πλήρους συνταξιοδοτικής υποβάθμισης. Οι τελευταίοι νόμοι στο εργασιακό και μια σειρά από διατάξεις νόμων και δικαστικών αποφάσεων του ΣτΕ, έχουν φέρει τους συνταξιούχους σήμερα και τους εργαζόμενους στο σημείο ώστε την 20η μέρα του μήνα να έχει τελειώσει ο μισθός ή η σύνταξη και να ψάχνουν πόρους για να επιβιώσουν τον υπόλοιπο μήνα. Θεωρώ ότι δεν μπορεί να πάει παρακάτω, στο πλαίσιο μια ολοένα πληθωριστικότερης καθημερινότητας που η ακρίβεια εξανεμίζει γρήγορα τον μισθό και τις συντάξεις. Ζούμε την εποχή της επιβίωσης».

    imerida ergasiako 2

    imerida ergasiako 3

    imerida ergasiako 4

    imerida ergasiako 5

    imerida ergasiako 6

    imerida ergasiako 7

    imerida ergasiako 9

  • Νέο σοκαριστικό περιστατικό bullying στην Τούμπα: 14χρονοι έκλεισαν συμμαθητή τους σε τουαλέτα και τον κατέγραφαν με κινητό
    Νέο σοκαριστικό περιστατικό bullying στην Τούμπα: 14χρονοι έκλεισαν συμμαθητή τους σε τουαλέτα και τον κατέγραφαν με κινητό

    Σοκαριστικό περιστατικό στη Θεσσαλονίκη όπου 14χρονοι έκλεισαν συμμαθητή τους σε τουαλέτα και τον κατέγραφαν με κινητό.

    Ένα ανησυχητικό περιστατικό συνέβη στη Θεσσαλονίκη, όταν τρεις 14χρονοι μαθητές εγκλώβισαν συμμαθητή τους στην τουαλέτα του σχολείου και τον βιντεοσκοπούσαν με κινητό τηλέφωνο.

    Το περιστατικό έλαβε χώρα στην περιοχή της Τούμπας, και μετά από καταγγελία του θύματος, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη των ανήλικων δραστών.

    Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, παράνομη κατακράτηση και απειλή από κοινού, καθώς και παραβίαση του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας και της προφορικής συνομιλίας.

    Τα κινητά τηλέφωνα των τριών κατηγορουμένων κατασχέθηκαν και θα εξεταστούν από την Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος.

    Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Κρήτη: Ο καυγάς μεταξύ 12χρονων μαθητών έστειλε ανήλικο στο νοσοκομείο
    Κρήτη: Ο καυγάς μεταξύ 12χρονων μαθητών έστειλε ανήλικο στο νοσοκομείο

    Για 10 μέρες δεχόταν τραμπουκισμούς και bullying

    Ένας καυγάς στο σχολείο είχε ως αποτέλεσμα ένας 12χρονος μαθητής να καταλήξει στο νοσοκομείο, αφού χτύπησε το κεφάλι του μετά από σπρώξιμο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το cretalive.gr, o μαθητής μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, ενώ της υπόθεσης έχει επιληφθεί το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα που λαμβάνει καταθέσεις στο πλαίσιο της προανάκρισης.

    Υπάρχουν μαρτυρίες που αναφέρουν ότι και το παιδί που χτύπησε λόγω πτώσης μετά από σπρώξιμο, είχε σπρώξει και εκείνο άλλον συμμαθητή, στην προσπάθειά του να αντιδράσει καθώς εδώ και 10 ημέρες δεχόταν τραμπουκισμούς και bullying από παιδιά που επιδείκνυαν επιθετική συμπεριφορά.

    Η μητέρα του 12χρονου δήλωσε ότι επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά της, μολονότι το περιστατικό εμφανίστηκε αρχικά ως μη σοβαρό και ως παρεξήγηση μεταξύ παιδιών.

    Πηγή: alfavita.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch