Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2023 15:20

Δραστηριότητα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος πραγματοποίησε το Γυμνάσιο Λ.Τ. Λαμπείας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η Χρυσή Καραπαναγιώτη, Καθηγήτρια στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών και ο Ανδρέας Τζαχρήστας, μεταδιδάκτορας στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Παν. Πατρών, η ερευνητική ομάδα της Χημείας Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας, στο πλαίσιο της εθελοντικής εκπαιδευτικής δράσης του Τμήματος Χημείας «Stop στα Μικροπλαστικά» παρουσίασαν στους μαθητές του Γυμνασίου Λ.Τ Λαμπείας τα μικροπλαστικά. Τα μικροπλαστικά επιδρούν στο οικοσύστημα και συμβάλουν στην περιβαλλοντική μόλυνση. Στο χώρο του εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών, πραγματοποιήθηκε βιωματική δράση και διαδραστικό εργαστήριο όπου οι μαθητές χρησιμοποιώντας άμμο ανίχνευσαν μικροπλαστικά. Στη συνέχεια υλοποίησαν πείραμα στο παρακείμενο ποτάμι της Λαμπείας με τη συνδρομή της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστήμιου.

Μέσα από αυτήν την πειραματική διαδικασία, οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν ποσότητα μικροπλαστικών που βρίσκεται «κρυμμένη» στις όχθες του ποταμού και να απευθύνουν ερωτήσεις περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος στους ερευνητές που ασχολούνται με το ζήτημα.

mikropl gumn lampia 2

mikropl gumn lampia 3

mikropl gumn lampia 4

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2023 13:09

Σχετικά Άρθρα

  • Ακόμη και στον αέρα που εκπνέουν τα δελφίνια βρέθηκαν μικροπλαστικά
    Ακόμη και στον αέρα που εκπνέουν τα δελφίνια βρέθηκαν μικροπλαστικά

    Οι επιστήμονες βρήκαν μικροπλαστικά στον αέρα που εκπνέουν τα άγρια δελφίνια, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα θαλάσσια θηλαστικά όχι μόνο καταπίνουν, αλλά και εισπνέουν τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια.

    Πρόκειται για την πρώτη επιβεβαίωση ότι τα δελφίνια, όπως και οι άνθρωποι, μπορούν να αναπνέουν αυτά τα σωματίδια, σημειώνει ο Independent.

    Οι ερευνητές από το Κολέγιο του Τσάρλεστον στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ συνέλεξαν δείγματα αέρα από άγρια ρινοδέλφινα στον κόλπο της Σαρασότα στη Φλόριντα και στον κόλπο Μπαρατάρια στη Λουιζιάνα. Τα δελφίνια αιχμαλωτίστηκαν προσωρινά για αξιολογήσεις υγείας, κατά τη διάρκεια των οποίων οι επιστήμονες συνέλεξαν τον εκπνεόμενο αέρα από τον φυσητήρα τους.

    Και τα 11 δελφίνια που εξετάστηκαν εμφάνισαν ίχνη μικροπλαστικών στην αναπνοή τους, συμπεριλαμβανομένων ινών από ρούχα και θραυσμάτων από κοινά πλαστικά, αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS One την Τετάρτη (16/10).

    «Αυτό αποδεικνύει αυτό που έχουν διαπιστώσει και άλλοι ερευνητές, ότι τα μικροπλαστικά που μεταφέρονται με τον αέρα βρίσκονται παντού, ανεξάρτητα από την αστικοποίηση και την ανάπτυξη», δήλωσε η Miranda Dziobak του Κολλεγίου του Τσάρλεστον.

    Τα σωματίδια που βρέθηκαν περιλάμβαναν μια ποικιλία πλαστικών πολυμερών, όπως ο πολυεστέρας και το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως σε ρούχα και πλαστικά μπουκάλια.

    «Διαπιστώσαμε ότι πολλά από τα πλαστικά που εισέπνεαν τα δελφίνια ήταν από πολυεστέρα, είναι ένα από τα πιο κοινά πολυμερή που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των ρούχων που φοράμε», δήλωσαν οι ερευνητές. «Τα σωματίδια αποβάλλονται συνεχώς από τα πολυεστερικά ρούχα μας κάθε φορά που τα φοράμε και ειδικά όταν τα ρούχα πλένονται».

    Πιο ευάλωτα στα μικροπλαστικά τα δελφίνια

    Τα μικροπλαστικά, που συνήθως έχουν μέγεθος μικρότερο από 5 χιλιοστά, είναι ήδη γνωστό ότι μολύνουν τα πάντα στο περιβάλλον μας και έχουν βρεθεί σε ανθρώπινα όργανα όπως οι πνεύμονες (όπου έχει διαπιστωθεί ότι προκαλούν βλάβες και φλεγμονές), ο εγκέφαλος, και τα ανδρικά γεννητικά όργανα, ενώ πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι έχουν περάσει και στο σπέρμα των περισσότερων ανδρών.

    Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα τρόφιμα και το νερό είναι οι κύριες πηγές πρόσληψης μικροπλαστικών. Πιο πρόσφατα, όμως, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι μπορούν και να εισπνέουν μικροπλαστικά από τον αέρα.

    Τα δελφίνια, με τη μεγάλη χωρητικότητα των πνευμόνων τους και τις βαθιές αναπνοές τους, μπορεί να είναι πιο ευάλωτα στα μικροπλαστικά, προειδοποίησαν οι επιστήμονες.

    «Μας προβληματίζει αυτό που βλέπουμε επειδή τα δελφίνια έχουν μεγάλη πνευμονική χωρητικότητα και παίρνουν πολύ βαθιές αναπνοές, οπότε ανησυχούμε για το τι μπορεί να κάνουν αυτά τα πλαστικά στους πνεύμονές τους», δήλωσαν οι ερευνητές.

    Αν και η μελέτη είναι προκαταρκτική, οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους εγείρουν ανησυχίες σχετικά με το πόσο διαδεδομένη μπορεί να είναι η έκθεση σε μικροπλαστικά στα θαλάσσια περιβάλλοντα, ακόμη και για τα ζώα που ζουν μακριά από τα αστικά κέντρα.

    Ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα εμπνεύσουν περαιτέρω μελέτες για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων των εισπνεόμενων μικροπλαστικών στην υγεία των δελφινιών και άλλων θαλάσσιων και ανθρώπινων οργανισμών.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ακραία βία εν ώρα διαλείμματος: 13χρονος προσπάθησε να πετάξει συμμαθητή του από τον πρώτο όροφο σε γυμνάσιο στο Κρανίδι
    Ακραία βία εν ώρα διαλείμματος: 13χρονος προσπάθησε να πετάξει συμμαθητή του από τον πρώτο όροφο σε γυμνάσιο στο Κρανίδι

    Τον χτύπαγε στην πόρτα της τάξης του - Ο δράστης συνελήφθη

    Ένα ακραίο περιστατικό βίας σημειώθηκε μέσα σε σχολείο στο Κρανίδι, που οδήγησε και στη σύλληψη ενός 13χρονου αγοριού.
    Συγκεκριμένα, όλα συνέβησαν χθες το πρωί στο Γυμνάσιο Κρανίδιου όταν περίπου στις 11:00 κατά τη διάρκεια διαλείμματος ένας 13χρονος επιτέθηκε σε συνομήλικο συμμαθητή του. Άρχισε να τον χτυπά στο πρόσωπο, ενώ στη συνέχεια του έκανε κεφαλοκλείδωμα και τον σήκωσε προκειμένου να τον ρίξει από τον πρώτο όροφο. Τότε επενέβη ένας φίλος του παιδιού του δεχόταν την επίθεση και τον απέτρεψε.
    Ο εφιάλτης όμως δεν είχε τελειώσει για τον 13χρονο καθώς ο συμμαθητής του στη συνέχεια τον έσυρε προς την τάξη του, τον τράβηξε από τα μαλλιά και τον χτύπαγε στην πόρτα.

    Ο νεαρός ενημέρωσε τους γονείς του και μερικές ώρες αργότερα βρέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα για να καταγγείλουν το περιστατικό. Αστυνομικοί της υπηρεσίας συνέλαβαν χθες το βράδυ τον 13χρονο που επιτέθηκε με αγριότητα στον συμμαθητή του και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Ο 13χρονος θα οδηγηθεί ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Δήμος Πύργου: Παρεμβάσεις στο αποχετευτικό δίκτυο του Δημοτικού και Γυμνασίου Γουμέρου
    Δήμος Πύργου: Παρεμβάσεις στο αποχετευτικό δίκτυο του Δημοτικού και Γυμνασίου Γουμέρου

    Έμπρακτο είναι το ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής για τη βελτίωση των κτηριακών εγκαταστάσεων των σχολικών μονάδων του Δήμου καθώς και των συνθηκών κάτω από τις οποίες πραγματοποιείται η εκπαιδευτική διαδικασία.

    Στο πλαίσιο αυτό και μετά από αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο που στεγάζεται το Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο Γουμέρου, εκπονήθηκε μελέτη και υπεγράφη σύμβαση για την υλοποίηση εργασιών βελτιστοποίησης των υποδομών που έχουν να κάνουν με το αποχετευτικό δίκτυο των τουαλετών του σχολείου, ώστε να γίνεται με ασφαλή τρόπο η απορροή των ακαθάρτων και της διοχέτευσης των λυμάτων.

    Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν διαπιστωθεί προβλέπονται καθαιρέσεις δαπέδων και αντικατάσταση των παλαιών σωλήνων αποχέτευσης, τα οποία έχουν αστοχία κατασκευής και παρουσιάζουν διαρροές λυμάτων.

    Επίσης, πρόκειται να γίνει επισκευή των χαλασμένων τουαλετών με την αντικατάσταση των φθαρμένων ειδών υγιεινής και πλακιδίων δαπέδου.

    Κύριος στόχος των παρεμβάσεων που γίνονται είναι να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα του αποχετευτικού δικτύου του κτηρίου που στεγάζει τα δύο σχολεία, καθόσον η τελευταία συντήρηση είχε γίνει εδώ και αρκετά χρόνια, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των μαθητών.

    dimos goumero apox 2

    dimos goumero apox 3

    (Δελτίο Τύπου)

  • 6ο Δίβρις Hard Trail Race: 29 Σεπτεμβρίου στη Λαμπεία
    6ο Δίβρις Hard Trail Race: 29 Σεπτεμβρίου στη Λαμπεία

    Στις 29 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί στη Λαμπεία Ηλείας το 6ο Δίβρις Hard Trail Race, από τον ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ «ΔΙΒΡΙΣ» σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.

    | ΠΑΡΑΤΑΣΗ εγγραφών έως και Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου |

    Ο Δίβρις htr διοργανώθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριου του 2019 και είναι μια σειρά αγώνων ορεινού τρεξίματος που λαμβάνει πλέον χώρα κάθε 3η ή 4η Κυριακή του Σεπτεμβρίου στη Λαμπεία (Δίβρη ) Ηλείας. Συγκεκριμένα η κύρια διαδρομή των 31,1χλμ καλύπτει τον μεγαλύτερο όγκο των Λαμπείων όρεων και η intro των 9,3χλμ διέρχεται από το πυκνό ελατόδασος της περιοχής. Από τη φετινή διοργάνωση και στο εξής ο αγώνας θα είναι 2ήμερος με την προσθήκη διαδρομής 16χλμ και παιδικού αγώνα.

    Στόχος των διοργανωτών είναι η προαγωγή του αθλητικού ιδεώδους και η ανάδειξη και προβολή του φυσικού κάλλους της Λαμπείας.

    6o divris hard trail race 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πώς τα μικροπλαστικά φθάνουν στον εγκέφαλο μέσα από τις μύτες μας
    Πώς τα μικροπλαστικά φθάνουν στον εγκέφαλο μέσα από τις μύτες μας

    Μικροσκοπικά πλαστικά θραύσματα και ίνες βρέθηκαν στον ιστό της μύτης ανθρώπινων πτωμάτων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

    Οι ίνες και τα κομμάτια μικροπλαστικών ανακαλύφθηκαν στον οσφρητικό βολβό, το τμήμα της μύτης που είναι υπεύθυνο για την ανίχνευση των οσμών και βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου.

    «Από τη στιγμή που υπάρχουν σε αυτό το σημείο, μπορεί να υπάρξει μετατόπιση σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου», δήλωσε στο CNNi ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Luís Fernando Amato-Lourenço, μεταδιδακτορικός ερευνητής μικροπλαστικών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

    Λόγω του μικρότερου μεγέθους και του σχήματός τους, πρόσθεσε ο Amato-Lourenço, τα σωματίδια είναι πιο πιθανό, σε σχέση με τις ίνες, να παρακάμψουν τα κύτταρα της μικρογλοίας στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, τη μεμβράνη που προστατεύει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό από πολλές βλαβερές ουσίες.

    Εισβολή μικροπλαστικών σε όλο το σώμα

    Ένας καταιγισμός πρόσφατων μελετών έχει εντοπίσει μικροπλαστικά και νανοπλαστικά στον ανθρώπινο εγκεφαλικό ιστό, στους όρχεις και στο πέος, στο ανθρώπινο αίμα, στο σπέρμα των ανδρών, στους ιστούς των πνευμόνων και του ήπατος, στα ούρα και στα κόπρανα, στο μητρικό γάλα και στον πλακούντα.

    Τα μικροπλαστικά είναι θραύσματα πολυμερών που μπορεί να κυμαίνονται από 5 χιλιοστά έως 1 μικρόμετρο (εκατομμυριοστό του μέτρου ή χιλιοστό του χιλιοστού). Οτιδήποτε μικρότερο είναι νανοπλαστικό που πρέπει να μετρηθεί σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου.

    Τέτοια μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να εισβάλουν σε μεμονωμένα κύτταρα και ιστούς σε σημαντικά όργανα, λένε οι ειδικοί, διακόπτοντας ενδεχομένως τις κυτταρικές διεργασίες και εναποθέτοντας χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα, όπως δισφαινόλες, φθαλικές ενώσεις, υπερφθοροαλκυλικές και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS), και βαρέα μέταλλα.

    Πολυπροπυλένιο στους οσφρητικούς βολβούς

    Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (16/9) στο περιοδικό JAMA Network Open, βρήκε μικροπλαστικά στους οσφρητικούς βολβούς, σε οκτώ από τα 15 πτώματα που κυμαίνονταν σε μέγεθος από 5,5 μικρόμετρα 26,4 μικρόμετρα.

    Πρόκειται για διαστάσεις «πολύ μικρότερες από εκείνες πολλών άλλων μελετών που έχουν προσδιορίσει την παρουσία μικροπλαστικών σε ανθρώπινα όργανα, όπως ο πλακούντας, τα νεφρά, το συκώτι κ.λπ.», δήλωσε ο Amato-Lourenço.

    Η μελέτη δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει την πηγή έκθεσης ή γιατί κάποιοι από τους αποθανόντες μπορεί να είχαν ενδείξεις πλαστικού στη μύτη τους, ενώ άλλοι όχι. «Αυτό που γνωρίζουμε από δημοσιευμένες μελέτες είναι ότι όταν υπάρχει τοπική φλεγμονή του βλεννογόνου, μπορεί να είναι πιο εύκολο για τα μικροπλαστικά να διεισδύσουν», δήλωσε ο Amato-Lourenço.

    Το πολυπροπυλένιο ήταν το κυρίαρχο πλαστικό που βρέθηκε στους οσφρητικούς βολβούς των πτωμάτων. Ένα από τα ευρέως χρησιμοποιούμενα πλαστικά, το πολυπροπυλένιο θεωρείται γενικά ασφαλές για ανθρώπινη χρήση. Ωστόσο, μια μελέτη του Απριλίου του 2023 διαπίστωσε ότι τα μικροπλαστικά από πολυπροπυλένιο φάνηκε να επιταχύνουν την πρόοδο του καρκίνου του μαστού.

    Με πληροφορίες από: Microplastics found in nose tissue at base of brain, study says by Sandee LaMotte, CNN

    Πηγή: Cnn.gr

  • Αχαΐα: Ο γυμνασιάρχης έκανε χειρονομίες σε μαθήτρια
    Αχαΐα: Ο γυμνασιάρχης έκανε χειρονομίες σε μαθήτρια

    Για χειρονομίες και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας 14χρονης μαθήτριας κατηγορείται ο γυμνασιάρχης του Γυμνασίου της Αχαΐας.

    Σύμφωνα με την καταγγελία του πατέρα της κοπέλας ο γυμνασιάρχης κατά τη διάρκεια του μαθήματος φυσικής, στις 13 και στις 16 Σεπτεμβρίου προέβη σε χειρονομίες και εκφράσεις σε βάρος της κόρης του.

    Μετά τη μήνυση του πατέρα, χθες, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε σχηματισμό δικογραφίας εις βάρους του καθηγητή , τον οποίο και αναζητούν, χωρίς ακόμη να έχουν εντοπίσει.

    Πηγή: Tempo24.news

  • Τα μικροπλαστικά εισβάλλουν στον εγκέφαλό μας
    Τα μικροπλαστικά εισβάλλουν στον εγκέφαλό μας

    Πολυαιθυλένιο και άλλα πλαστικά περνούν στον εγκέφαλο μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

    Μικροσκοπικά σωματίδια από κάθε είδους πλαστικά ταξιδεύουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και σφηνώνονται στον εγκέφαλο, προειδοποιεί νέα μελέτη, με τις συγκεντρώσεις των μικροπλαστικών να δείχνει να αυξάνεται με ταχύ ρυθμό.

    Αν και μέχρι στιγμής παραμένει ασαφές ποιες μπορεί να είναι οι επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία, τα ευρήματα εγείρουν ανησυχία για τα μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικών που αναπνέουμε στον αέρα, τρώμε με τα τρόφιμα και πίνουμε στο νερό. Προηγούμενες μελέτες ανίχνευαν μικροπλαστικά σε όλους τους ιστούς που εξετάστηκαν, συμπεριλαμβανομένου του πλακούντα.

    «Οι συγκεντρώσεις που είδαμε στον εγκεφαλικό ιστό υγιών ανθρώπων, οι οποίοι είχαν μέση ηλικία γύρω στα 45 ή 50 έτη, ήταν 4.800 μικρογραμμάρια ανά γραμμάριο ιστού, ή 0,5% κατά βάρος» δήλωσε στο CNN ο Μάθιου Κάμπεν του Πανεπιστημίου του Νιου Μέξικο στο Αλμπουκέρκι, επικεφαλής της μελέτης, η οποία δεν έχει ακόμα υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο και είναι διαθέσιμη ως προδημοσίευση.

    Τα πλαστικά νανοσωματίδια περνούν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, το φυσικό φράγμα που απομονώνει τον εγκέφαλο από την υπόλοιπη κυκλοφορία του αίματος.

    «Συγκριτικά με δείγματα από νεκροψίες το 2016, η αύξηση [το 2024] είναι περίπου 50%» είπε. «Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλός μας είναι σήμερα 99,5% εγκέφαλος και το υπόλοιπο πλαστικό».

    Οι ερευνητές ανίχνευσαν μάλιστα 7 με 30 φορές περισσότερα μικροπλαστικά στον εγκέφαλο συγκριτικά με πτωματικά δείγματα ήπατος και νεφρών.

    Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δείγματα εγκεφάλου, ήπατος και νεφρού από 92 άτομα που υποβλήθηκαν σε νεκροψία για να προσδιοριστούν τα αίτια θανάτου το 2016 και το 2024. Τα δείγματα εγκεφάλου προέρχονταν από τον μετωπιαίο λοβό, ο οποίος συνδέεται με ανώτερες νοητικές λειτουργίες και πλήττεται περισσότερο από την Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.

    «Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μας, πιστεύουμε ότι ο εγκέφαλος τραβά τα μικρότερα νανοσωματίδια, ας πούμε 100 με 200 νανόμετρα σε μήκος, ενώ κάποια από τα μεγαλύτερα σωματίδια που έχουν μήκος ένα με πέντε μικρόμετρα πηγαίνουν στο συκώτι και τους νεφρούς» ανέφερε ο Κάμπεν.

    Επισήμανε ακόμα ότι τα πλαστικά νανοσωματίδια περνούν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, το φυσικό φράγμα που απομονώνει τον εγκέφαλο από την υπόλοιπη κυκλοφορία του αίματος.

    Επιπλέον, τα πλαστικά έχουν την τάση να συγκεντρώνονται σε λιπαρές ουσίες, οι οποίες αντιστοιχούν στο 60% του εγκεφάλου κατά βάρος.

    Το πιο συνηθισμένο πλαστικό στα δείγματα της μελέτης, ειδικά στα δείγματα εγκεφάλου, ήταν το πολυαιθυλένιο, το οποίο χρησιμοποιείται σε πλαστικές σακούλες, φιάλες και μεμβράνες.

    Το πολυαιθυλένιο ήταν επίσης το πιο κοινό πλαστικό σε δείγματα από όρχεις ανθρώπου και σκύλου σε φετινή μελέτη της ομάδας του Κάμπεν.

    Πηγή: In.gr
  • Κολυμπώντας παρέα με τα πλαστικά
    Κολυμπώντας παρέα με τα πλαστικά

    Καμπανάκι από τους ειδικούς για τη ρύπανση των θαλασσών - Τι ισχύει για την Ελλάδα και πώς τα μικροπλαστικά καταλήγουν στο... στομάχι μας

    Για τον περισσότερο κόσμο, η Μεσόγειος είναι ο ιδανικός προορισμός για διακοπές. Οι εικόνες που είναι ταυτισμένες με αυτόν τον προορισμό είναι καταγάλανα νερά, απέραντες παραλίες και μαγευτικά μέρη.

    Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν είναι πλέον έτσι εξαιτίας της πλαστικής ρύπανσης. Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, στη Μεσόγειο καταλήγουν κάθε χρόνο 570.000 τόνοι πλαστικού. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως είναι σαν να ρίχνουμε στη θάλασσα 33.800 πλαστικά μπουκάλια το λεπτό (!).

    Και η πλαστική ρύπανση αναμένεται πως θα συνεχίσει να αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια, ενώ η παραγωγή πλαστικών απορριμμάτων στην περιοχή υπολογίζεται ότι θα τετραπλασιαστεί έως το 2050.

    Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα μικροπλαστικά βρίσκονται πλέον παντού, με αποτέλεσμα όλοι οι άνθρωποι να είμαστε εκτεθειμένοι στην πλαστική ρύπανση (!). Μάλιστα, εκτιμάται πως καθένας από εμάς καταπίνει χωρίς να το γνωρίζει ποσότητες πλαστικού με τη μορφή μικροπλαστικών…

    68 κιλά πλαστικών κατά κεφαλήν…

    Οπως προκύπτει, η Ελλάδα παράγει περίπου 700.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων ετησίως ή 68 κιλά πλαστικών κατά κεφαλήν.

    Η εισροή τουριστών στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας αυξάνει την παραγωγή απορριμμάτων έως και 26% κατά την περίοδο αιχμής, ενώ μόλις το 8% των πλαστικών απορριμμάτων ανακυκλώνεται…

    Εκτιμάται πως κάθε χρόνο διαρρέουν στο περιβάλλον σχεδόν 40.000 τόνοι πλαστικών απορριμμάτων. Από αυτά, 11.500 τόνοι καταλήγουν στις ελληνικές θάλασσες και σχεδόν το 70% αυτών των πλαστικών απορριμμάτων ρυπαίνει κάθε χρόνο τις ελληνικές ακτές.

    Η ελληνική οικονομία υπολογίζεται πως χάνει περίπου 26 εκατομμύρια ετησίως εξαιτίας της πλαστικής ρύπανσης, καθώς αυτή επηρεάζει την τουριστική, τη ναυτιλιακή αλλά και την αλιευτική οικονομία.

    Οι επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων

    Σύμφωνα με τελευταία έρευνα του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση, πάνω από το 87% της Μεσογείου, που εκτείνεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό έως την Αφρική, την Ευρώπη και την Ασία, είναι μολυσμένο με μικροπλαστικά και άλλους ρύπους, συμπεριλαμβανομένων τοξικών μετάλλων και βιομηχανικών χημικών.

    Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ρύπανση των υδάτων συνδέεται με 1,4 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα για τα 150 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου και τα 270 εκατομμύρια τουρίστες που έλκονται από αυτά τα νερά κάθε χρόνο.

    Η εκτεταμένη ρύπανση από πλαστικά ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία λόγω της συσσώρευσης ανθεκτικών χημικών ουσιών ( PFAS / υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες).

    Οι μεγαλύτεροι ρυπαντές

    Με βάση τα όσα αναφέρονται στην έρευνα, ο μεγαλύτερος ρυπαντής είναι η Αίγυπτος με 0,25 εκατομμύρια τόνους πλαστικού να καταλήγουν στη Μεσόγειο. Ακολουθεί η Τουρκία, με 0,11 εκατομμύρια τόνους και η Ιταλία με 0,04 εκατομμύρια τόνους πλαστικού στη μολυσμένη θάλασσα. Ολες αυτές οι ποσότητες αποτελούν μέρος των 1,9 εκατομμυρίων πλαστικών θραυσμάτων ανά τετραγωνικό μέτρο που εντοπίζονται στη Μεσόγειο.

    Κίνδυνος για πουλιά και ψάρια

    Και δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που επηρεάζονται από την πλαστική ρύπανση: με βάση την έρευνα, παγκοσμίως 344 είδη έχουν βρεθεί παγιδευμένα σε πλαστικά. Μάλιστα, στην ευρύτερη περιοχή μας, στη Μεσόγειο, 134 είδη πέφτουν θύματα της κατάποσης πλαστικών.

    Σήμερα, 90% των θαλασσοπουλιών έχουν κάποιο μικρό κομμάτι πλαστικών στο στομάχι τους (το 1960 το ποσοστό αυτό ήταν 5%), ενώ μέχρι το 2050 αυτό το ποσοστό, αν δεν αλλάξει κάτι, μπορεί να αγγίξει το 99% (!).

    Είναι κοινό μυστικό πως τα πλαστικά πνίγουν τον πλανήτη και απειλούν τη ζωή… Κατά τους ειδικούς της περιβαλλοντικής οργάνωσης, το 18% των τόνων και των ξιφιών έχουν πλαστικά σκουπίδια στο στομάχι τους (κυρίως σελοφάν και ΡΕΤ,) όπως και το 17% του είδους γαλέου Galeus melastomus στα Νησιά των Βαλεαρίδων.

    Παραμένει στο περιβάλλον για εκατοντάδες χρόνια

    Οπως επισημαίνουν από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF, το πλαστικό είναι ένα υλικό με ιδιαίτερα προβληματικές ιδιότητες. Είναι ελαφρύ κι άρα παρασύρεται εύκολα. Είναι ανθεκτικό κι άρα δεν αποσυντίθεται στο φυσικό περιβάλλον, παραμένοντας εκεί για δεκάδες ή εκατοντάδες χρόνια.

    Και γιατί είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα; Επειδή, όπως λένε από την περιβαλλοντική οργάνωση, πέρα του ότι το πλαστικό είναι ένα υλικό με προβληματικές ιδιότητες, είναι επίσης ένα υλικό για το οποίο δεν έχουν δοθεί λύσεις για την αποτελεσματική διαχείρισή του.

    Τα πλαστικά είναι κυριολεκτικά παντού: στο έδαφος, στα ποτάμια, στις θάλασσες και κατ’ επέκταση στην τροφική αλυσίδα, με τον καθένα μας να καταναλώνει ακούσια πέντε γραμμάρια μικροπλαστικών την εβδομάδα.

    Κατά τους ειδικούς, η ανεξέλεγκτη παραγωγή πλαστικού όχι μόνο βυθίζει τις πόλεις και τη φύση μας στα πλαστικά, αλλά συμβάλλει και στην επιδείνωση της τριπλής πλανητικής κρίσης: της κλιματικής αλλαγής, της ρύπανσης και της απώλειας της βιοποικιλότητας.

    2+1 παράγοντες που εντείνουν την πλαστική ρύπανση

    Σύμφωνα με τη WWF Ελλάς, η πλαστική ρύπανση εντείνεται, μεταξύ άλλων, επειδή:

    – Οι μεσογειακές επιχειρήσεις διαθέτουν κάθε χρόνο στην αγορά 38 εκατομμύρια τόνους πλαστικών προϊόντων, αλλά η συνδρομή τους στη διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων που παράγονται δεν είναι ακόμα αποτελεσματική. Επιπλέον, λόγω του χαμηλού κόστους του «παρθένου» πλαστικού, δεν επενδύουν στον σχεδιασμό νέων προϊόντων που βασίζονται στην επαναχρησιμοποίηση, μείωση ή και αντικατάσταση του «παλιού» πλαστικού.

    – Οι παράκτιες δραστηριότητες ευθύνονται για τη μισή ποσότητα του πλαστικού που εισέρχεται στη Μεσόγειο κάθε μέρα, ενώ, όπως σημειώνει η έρευνα, κάθε χιλιόμετρο ακτογραμμής συσσωρεύει πάνω από 5 κιλά πλαστικών. Στις παράκτιες περιοχές με τα μεγαλύτερα ποσοστά ρύπανσης περιλαμβάνονται δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, όπως η Βαρκελώνη, το Τελ Αβίβ, η Βαλένθια, ο κόλπος της Μασσαλίας και οι ακτές της Βενετίας, ενώ την πρωτιά στη ρύπανση από πλαστικά απορρίμματα καταλαμβάνει η τουρκική Κιλικία.

    – Τα προβλήματα στη διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων στη Μεσόγειο επιδεινώνονται σημαντικά και από τον τουρισμό, σύμφωνα με την έκθεση, δεδομένου ότι οι τουρίστες την περίοδο του καλοκαιριού αυξάνουν την παραγωγή απορριμμάτων κατά 30% σε πολλές παράκτιες περιοχές της Μεσογείου. Ειδικότερα, στην Ελλάδα ο τουρισμός αυξάνει τα πλαστικά απορρίμματα κατά 26% τη θερινή περίοδο, επιφέροντας κόστος διαχείρισης της τάξης των 4-8 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως τα θαλάσσια απορρίμματα κοστίζουν στους τομείς του τουρισμού, της αλιείας και της ναυτιλίας περίπου 641 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

    Ενα παγκόσμιο πρόβλημα

    Πρόσφατη μελέτη του αμερικανικού γραφείου της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace («Circular Claims Fall Flat Again») αναφέρει πως το 2021 τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ δημιούργησαν περίπου 51 εκατομμύρια τόνους πλαστικών σκουπιδιών, από τα οποία ανακυκλώθηκαν μόλις οι 2,4 εκατομμύρια τόνοι (!).

    Στη μελέτη αναφέρεται μεταξύ άλλων πως η ανακύκλωση πλαστικού έχει καθοδική πορεία, αφού μειώθηκε κατά 5%-6% το 2021, ενώ το 2014 ήταν 9,5% και το 2018 ήταν 8,7%. Στην ερώτηση γιατί συνέβη αυτό, οι συντάκτες απαντούν πως οφείλεται στην απαγόρευση εισαγωγής πλαστικών αποβλήτων που επέβαλε η Κίνα το 2018!

    Σημειώνεται πως μέχρι τότε οι ΗΠΑ (αλλά και πολλές άλλες χώρες) εξήγαν εκατομμύρια τόνους πλαστικών σκουπιδιών στην Κίνα και προσμετρούσαν τις εξαγωγές αυτές ως «ανακύκλωση», παρόλο που μεγάλο μέρος τους απλά κατέληγε στα σκουπίδια ή καιγόταν…

    Τώρα, μετά την κίνηση της Κίνας να μη δέχεται άλλα πλαστικά σκουπίδια, αυτά καταλήγουν στην Αφρική και σε διάφορες άλλες ασιατικές χώρες. Σε έκθεση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το πώς η πλαστική ρύπανση – και κατ’ επέκταση η παραγωγή πλαστικού – έχει δυσανάλογες επιπτώσεις σε περιθωριοποιημένες κοινότητες και χώρες, επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως αυτές οι χώρες βιώνουν υψηλά επίπεδα περιβαλλοντικής αδικίας, ενώ ταυτόχρονα ήταν πιο πιθανό να περιλαμβάνουν έγχρωμους πολίτες.

    Γιατί αποτυγχάνει η ανακύκλωση του πλαστικού…

    Εύλογα τίθεται το ερώτημα: Γιατί αποτυγχάνει η ανακύκλωση του πλαστικού; Στην έκθεση του αμερικανικού γραφείου της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace αναφέρεται πως αποτυγχάνει, μεταξύ άλλων, επειδή τα πλαστικά απορρίμματα είναι εξαιρετικά δύσκολο να συλλεχθούν, κι αυτό εξαιτίας της τεράστιας ποσότητας πλαστικού που μας κατακλύζει από παντού. Επιπλέον, τα πλαστικά απορρίμματα χρειάζονται διαλογή πριν ανακυκλωθούν, άρα ακόμα κι αν συλλέγονταν θα ήταν αδύνατο να γίνει διαλογή σε τρισεκατομμύρια πλαστικά απορρίμματα.

    Σύμφωνα με επιστήμονες της περιβαλλοντικής οργάνωσης, πέρα από τους καταναλωτές και την πολιτεία (συστήματα ανακύκλωσης κ.ά.), σημαντικός παράγοντας αποτυχίας του συστήματος είναι ότι οι παραγωγοί της πλαστικής ρύπανσης, της πλαστικής συσκευασίας μίας χρήσης, δεν έχουν την υποχρέωση να παρακολουθούν τον κύκλο ζωής των προϊόντων τους.

    Πηγή: In.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο